Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies

Notícies de l'Institut

Veure més notícies Canal RSS
És necessari el 11F?

És necessari el 11F? Una mirada violeta en Física de Nuclis Exòtics

El pròxim 8 de febrer a les 11.00 tindrà lloc la conferència titulada: És necessari el 11F? Una mirada violeta en Física de Nuclis Exòtics impartida per la ponent Ana Isabel Morales López. La conferència tindrà lloc a través de la plataforma Google Meet: https://meet.google.com/adj-dhwr-bkn.

Resum de la xarrada:
Tendim a pensar que la ciència és objectiva, neutra i universal. No obstant això, la Història de la Ciència ha demostrat amb escreix la parcialitat de la nostra activitat. Els processos d'investigació estan condicionats per les relacions de poder en l'acadèmia, les nostres creences i els nostres valors. Així és com esbiaixem la presència igualitària de dones i altres col·lectius minoritaris en ciència. En aquest col·loqui parlaré de les barreres normatives, socials i culturals a les quals es van enfrontar les científiques pioneres i les que persisteixen en l'actualitat, i respondré a la pregunta que moltes persones plantegen per aquestes dates, és necessari el 11F?, fent una revisió amb perspectiva de gènere de la ciència de la radioactivitat des dels seus començaments a la fi del segle XIX. 

Biografia d'Ana Isabel Morales López:
Doctora en Ciències Físiques per la USC, actualment treballa com a Investigadora Distingida SEJIGENT en l'Institut de Física Corpuscular. La seua investigació se centra en l'studio dels nuclis exòtics, les seues propietats, la seua estructura i el seu paper en la formació dels elements químics en l'univers.

30/01/2023

El grup d'investigació Human Robotics seleccionat per al finançament en la convocatòria EU-LAC Joint Call de STI 2022

El projecte MYOREHAB, proposat pel grup Human Robotics, ha sigut seleccionat per a finançament en la convocatòria 4th EU-LAC Joint Call de STI 2022 (https://www.eucelac-platform.eu/joint-call/4th-eu-lac-joint-call-sti-2022). En aquest projecte s'implementarà un sistema d'intel·ligència artificial per a monitorar i proporcionar una neuro-rehabilitació en bucle tancat basada en senyals d'electromiografia d'alta densitat (HD-EMG) del moviment de la mà. Aquesta tecnologia anirà orientada a pacients amb ictus i lesió medul·lar i es compartirà entre els membres del consorci format per Espanya, Alemanya, el Brasil i Panamà. El projecte, coordinat per Andrés Úbeda, té com a objectiu desenvolupar una xarxa estable de col·laboració científica entre països d'Europa i de Llatinoamèrica i proporcionar un framework transnacional de rehabilitació motora estandarditzada. El projecte s'iniciarà en 2023 i tindrà una duració de 3 anys.

22/11/2022

Conferència "Laser-interferometric and optomechanical technologies for astrophysics and Earth science”

El pròxim 30 de novembre tindrà lloc la conferència titulada "Laser-interferometric and optomechanical technologies for astrophysics and Earth science”, per l'investigador Felipe Guzmán. La conferència tindrà lloc en la Sala d'actes de l'Escola Politècnica a les 11.00 hores. L'esdeveniment serà retransmès a través del servei de videoestreaming de la UA.

El Dr. Guzmán ha contribuït de manera activa en l'àmbit de la Física Experimental i l'Enginyeria, més concretament en camps relacionats amb la tecnologia òptica en sistemes espacials, sensado inercial, noves aplicacions de sensors optomecánicos, i interferometría de precisió basada en làsers. Lidera el grup de la Texas A&M University adscrita als consorcis internacionals LISA, i LLIGUE. Va obtenir el seu doctorat en el Max Planck Institute for Gravitational Physics en el camp del desenvolupament de tecnologies òptiques per a LISA, LISA Pathfinder i GRACE. 

En la seua xarrada ens presentarà els últims avanços i desenvolupaments realitzats en la universitat de Texas A&M en el camp de l'òptica aplicada al sensado de precisió, sensado inercial, i la seua aplicació a les diferents missions espacials en les quals aquest investigador ha estat involucreu, juntament amb altres aplicacions en el camp de la tecnologia opte-mecànica i interferometría làser de precisió. 

18/11/2022

Èxit de la missió DART en impactar amb la sonda DART a l'asteroide Dimorphos.

Avui dia 26 de setembre a la matinada la sonda DART va aconseguir amb èxit el sistema d'asteroides binaris Didymos i Dimorphos. En concret la sonda ha impactat a Dimorphos amb èxit, el qual té un diàmetre estimat d'aproximadament 160 m. Investigadors/as del IUFACyT liderats pel company Adriano Campo Bagatín col·laboren en aquesta missió. A més en el futur s'enviarà una nova sonda anomenada Hera, per a estudiar l'efecte de l'impacte produït avui per DART en en la superfície de Dimorphos. Donem l'enhorabona pel repte aconseguit i pels importants avanços que es derivaren d'aquesta investigació en l'àmbit de la defensa planetària.

En el següent enllaç es pot veure la retransmissió de l'impacte de la sonda:
https://twitter.com/nasa/status/1574539270987173903?s=46&t;=jbj9D193tdD5LhFTwX1cPw

27/09/2022

OFERTA DE DOS CONTRACTES DE TREBALL EN “TRACTAMENT D'INFORMACIÓ EN FOTÒNICA DIGITAL MITJANÇANT ENGINYERIA AVANÇADA DE FRONTS D'ONDA” (INVEST/2022/419)

El Grup d'Investigació en Holografia i Processament Òptic (GHPO), pertanyent a l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies (IUFACyT), de la Universitat d'Alacant (UA), oferta 2 contractes de treball de dos anys cadascun, per a graduats en Física o d'enginyeries afins com a enginyeria en telecomunicació, en electrònica o en robòtica. Els contractes són finançats a través del Programa Investigue de la Generalitat Valenciana en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Els dos contractes corresponen als següents llocs:

- Investigador/Tècnic en Fotònica Digital.

- Investigador/Tècnic en Processat Làser.

 

22/07/2022

Premis Impuls 2022 a membres del Grup Human Robotics

Aquest any 2022 membres del grup d'Investigació Human Robotics han rebut per segon any consecutiu el Premi Impuls en matèria d'Accessibilitat. El premi atorgat pel Vicerectorat d'Estudiants i Ocupabilitat de la UA consta de 1500? als investigadors: Jorge Pomares, Nuria Díaz, Carlos Dorado, Zuleica M. Redó, Adrián Sanchís, Carlos Eduardo Fernández, Ismael Bevià i Mario Amorós pel seu projecte accessible Ares que proposa el desenvolupament i distribució d'un exoesquelet robòtic de membre inferior. L'exoesquelet naix amb el propòsit de donar l'oportunitat a usuaris amb diverses discapacitats de tornar a recuperar la seua mobilitat, millorar la seua qualitat de vida i augmentar la seua autonomia.

18/07/2022

1a Jornada Científica en Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies.

Dijous que ve dia 30 de juny tindrà lloc la Jornada Científica en Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies que alberga el Seminari de Doctorands del Programa de Doctorat en Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies. Ací podeu vore el PROGRAMA.

Enguany hi haurà tres xarrades convidades a part de les sessions de doctorands. La primera xarrada convidada és a càrrec de la Dra. Nilda Oklay-Vincent editora de la revista Nature Communications amb títol “Publishing in Nature Portfolio Journals", la segona serà impartida per Roberto Fernández Fernández diplomat del PD en FACyT amb títol “Is there life after PhD?”, i la tercera serà a càrrec de Toni Santana amb títol: "Operating manual on how to find an Earth Trojan asteroid”.

Les conferències es podran seguir presencialment des de la Sala Polivalent de l'Edifici Nous Instituts i a través de Google Meet (https://meet.google.com/wux-addh-pdt). 

Els doctorands i doctorandes del PD poden inscriure's a través d'aquest correu, mentre que el públic general interessat en aquesta jornada podrà sol·licitar el registre via correu electrònic a [email protected].

Time

Invited Talk

10.00-10.20

Dr Nilda Oklay-Vincent

Publishing in Nature Portfolio Journals

 

Dr. Nilda Oklay-Vincent, Sènior Editor of Nature Communications, will explain the editorial process, as well as the relationship between the Nature journals and provide tips on how to write a successful manuscript for any of the Nature Portfolio journals.

Google Meet Room: https://meet.google.com/wux-addh-pdt

 

Time

Invited Talk

10.20-10.40

Roberto Fernández Fernández

Is there life after PhD?

 

Roberto Fernández, postdoctoral researcher in the Biomedical Imaging and Instrumentation Group (BiiG) at Universitat Carles III de Madrid, will share his experience after doing a PhD at Universitat d'Alacant and his current research activities as a postdoctoral researcher.

Google Meet Room: https://meet.google.com/wux-addh-pdt

 

Time

Invited Talk

12.00-12.20

Toni Santana i Ros

Operating manual on how to find an Earth Trojan asteroid

 

Almost every day, we point our telescopes at recently discovered Near-Earth Objects (NEOs) with the aim of enhancing their --still-- preliminary orbit. Many of these discoveries llaure coming from the major surveys in this field, such as Pa-STARRS, the Catalina Sky Survey or ATLES. In this talk, we will learn about the research performed by researchers of the group of Planetary Sciences of the University of Alacant in their way to discover the second Earth Trojan asteroid.

Google Meet Room: https://meet.google.com/wux-addh-pdt

19/05/2022

Conferència: EL TELESCOPI ESPACIAL JAMES WEBB: UN GRAN REPTE TECNOLÒGIC PER A AVANÇAR EN EL CONEIXEMENT DE L'UNIVERS

El pròxim 5 d'abril a les 19h, tindrà lloc la conferència "EL TELESCOPI ESPACIAL JAMES WEBB: UN GRAN REPTE TECNOLÒGIC PER A AVANÇAR EN EL CONEIXEMENT DE L'UNIVERS", que organitza l'Aula de la Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.
 
L'enllaç de la sessió és: https://bit.ly/3iprjn7
 

24/03/2022

Commemoració 11 de febrer 2022: Dones, a l'ombra del Canvi Climàtic

A fi de commemorar el dia 11 de febrer (Dia de la dona i la xiqueta en la Ciència, el IUFACyT organitza per al pròxim dia 15 de febrer a les 12.00 la conferencia "Dones, a l'ombra del Canvi Climàtic” impartida per Verónica Nieves, Investigadora Distingida de lla Universitat de València i directora del grup d'investigació AI4OCEANS.

La conferència serà en línia a través de Google Meet
Resum:
El calfament dels oceans té un gran impacte en el clima regional i global. La calor absorbida pels oceans és essencial, per exemple, per a diagnosticar canvis futurs en el nivell de la mar en punts de costa, on habiten milions de persones. Altres efectes del canvi climàtic inclouen més sequeres i onades de calor més intenses, canvis en els patrons de precipitació i la intensificació d'huracans. A mesura que augmenten les temperatures globals, els costos nets associats al canvi climàtic augmentaran amb el temps, tal com s'arreplega en l'ultim informe del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic. El debat sobre la crisi climàtica també ha vingut acompanyat pel Premi Nobel de Física 2021 que es va atorgar a tres investigadors del clima. Aquest reconeixement ha posat en evidència la importància de desenvolupar models climàtics, que combinen coneixements físics, matemàtics i computacionals, com a eina clau per a anticipar canvis futurs. Una altra peça fonamental en el context del canvi climàtic són les estratègies d'adaptació enfront de la variabilitat i el canvi climàtic, considerant els interessos dels grups vulnerables. Segons l'ONU, els desastres relacionats amb el clima tindran una gran repercussió en grups minoritaris, en particular per a les dones i els xiquets, la qual cosa augmenta les dificultats per a aconseguir la plena igualtat. 
 
 
Breu biografia: 
Veronica Nieves és Investigadora Distingida de la Universitat de València i directora del grup d'investigació AI4OCEANS. AI4OCEANS juga un paper fonamental en la comunitat internacional amb el desenvolupament i integració d'eines innovadors sinèrgiques basades en la intel·ligència artificial per a avaluar els efectes del canvi climàtic en els oceans. Ha treballat en diverses institucions dels EUA com el Laboratori de Propulsió a raig de la NASA, l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, i la Universitat de Califòrnia. Ha contribuït a diverses missions satel·litàries, incloent Jason-3 i GRACE. Actualment és membre de l'organització ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems) i del comitè científic STAC (Scientific And Technical Advisory Committee) del programa Copernicus. Ha participat com a assessora experta per a l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA (Frontiers in Decadal Climate Variability) i les Nacions Unides (The Regular Process for Global Reporting and Assessment of the State of the Marine Environment, including Socioeconomic Aspects). Entre altres premis i reconeixements, va rebre la distinció O-1 (Persones amb Habilitats o Assoliments Extraordinaris) atorgat pel govern dels EUA És Doctora en Física Aplicada i Simulació Científica, Màster en Meteorologia i Climatòloga, Llicenciada en Física.
 
En el següent enllaç pot veure's l'enregistrament de la conferència: https://vertice.cpd.ua.es/265092

03/02/2022

Investigadors del IUFACyT confirmen l'existència d'un segon asteroide troià

Investigadors del IUFACyT han publicat recentment en la revista Nature Communications els resultats de l'estudi que demostra l'existència d'un segon asteroide troià. El treball ha sigut liderat per Toni Santana-Ros de la UA i l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) juntament amb un grup internacional d'investigadors entre els quals es troben investigadors pertanyents al  Grup d'Astronomia i Astrofísica del IUFACyT. El descobriment d'asteroides troians terrestres és molt significatiu perquè poden contenir un registre de les primeres condicions de la formació del Sistema Solar, ja que els troians primitius podrien haver estat coorbitant els planetes durant la seua formació i afigen restriccions a l'evolució dinàmica del Sistema Solar. A més, els troians terrestres són candidats ideals per a possibles missions espacials en el futur. La troballa de més troians terrestres millorarà el coneixement de la dinàmica d'aquests objectes desconeguts i permetrà entendre millor la mecànica que els permet ser transitoris. 

Es pot accedir al treball complet a través del següent enllaç:
“Orbital stability analysis and photometric characterization of the second Earth Trojan asteroid 2020 XL5”, Nature Communications (Febrer 2022) https://doi.org/10.1038/s41467-022-27988-4

02/02/2022

El GHPO grup d'excel·lència a través del programa PROMETEU

Recentment la Generalitat Valenciana ha reconegut de nou al Grup d'Holografia i Processament Òptic inscrit en l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la Universitat d'Alacant com a grup d'excel·lència a través del programa PROMETEU de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. El projecte es titula "Advanced holographic photonics (HOLOTONICS)" (PROMETEU/2021/006) i els investigadors principals són Augusto Beléndez Vázquez i Inmaculada Pascual Villalobos. 

15/12/2021