Hjem   Sol & Måne   Solverv og jevndøgn   Sommersolverv

Sommersolverv 2024: Når er årets lengste dag?

Sommersolverv er årets lengste dag og i Norge “snur sola” klokka 22:50 20. juni 2024. Deretter blir dagene mørkere fram til vintersolverv.

Jordklodens posisjon ved sommersolverv.
Jordklodens posisjon ved sommersolverv.

Sommersolverv skjer idet sola når sitt nordligste punkt, sett fra jordkloden. Da vipper Nordpolen omtrent 23,4 grader rett mot sola, og denne dagen står sola høyere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året.

Sommersolverv på den nordlige halvkule (juni)

Nord-Amerika, det meste av Asia, Nord-Afrika

World map showing the Northern Hemisphere highlighted above the line marking the Equator.

I San Francisco, California, USA: torsdag 20. juni 2024 kl. 13:50 PDT (Endre sted)
Det er det samme som torsdag 20. juni 2024 kl. 20:50 UTC.

Hva er sommersolverv?

Bregrepet “solverv” stammer fra norrønt og betyr “solvending”, og på norsk sier vi også at sola “snur”. Det er så klart jorda, og ikke sola, som beveger seg, men det kan se slik ut når vi står og ser opp på himmelen.

I løpet av de seks månedene siden vintersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt høyere, eller lenger nord, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen ser det ut som sola står stille på himmelen, akkurat på breddegrad 23° 26' 22" nord.

Sun rising in Lofoten, Nordland on summer solstice in june.

Sommersolverv i Lofoten, Nordland.

©iStockphoto.com/RelaxFoto.de

Deretter går sola sørover, eller nedover igjen. Solas høyeste punkt, senit, blir altså litt lavere på himmelen for hver dag fram mot vintersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur” .

På engelsk heter det solstice, fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”.

Sola skinner fra den motsatte siden

Det som egentlig har skjedd siden vintersolverv, er at jordkloden har beveget seg til den andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper mot sola i stedet for vekk fra sola, slik den gjorde ved vintesolverv.

Illustrasjon
Illustrasjon

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule.

Lenge trodde folk at sankthans – eller jonsok – var midtsommer og årets lengste dag, men i virkeligheten er det et par dagers forskjell.

Fra solverv i juni til jevndøgn i september blir dagene nå kortere, til natt og dag er like lange ved høstjevndøgn. Deretter fortsetter dagene å bli kortere til årets mørkeste dag i desember: vintersolverv.

Når begynner sommeren?

Ifølge den astronomiske deifinisjonen, faller starten av sommeren på sommersolverv, den lengste dagen i året. I meteorologiske årstider er 1. juni definert som første sommerdag.

Hvor lenge varer sommeren?

Jorden beveger seg ikke med konstant hastighet i sin elliptiske bane, som betyr at årstidene ikke er like lange. I gjennomsnitt varer sommeren i 93,6 dager på den nordlige halvkule og 89,0 dager på den sørlige halvkule.

Omvendt sør for ekvator

Solverv og jevndøgn er omvendt på den nordlige og sørlige halvkule, slik at vintersolverv i Norge er sommersolverv på den sørlige halvkule.

På den nordlige halvkule går den astronomiske og meteorologiske sommeren fra juni til september. Sør for ekvator starter den i desember og slutter i mars.

Sommersolverv på den sørlige halvkule (desember)

Australia, New Zeleand, Sør-Amerika, Sør-Afrika

World map showing the Southern Hemisphere highlighted below the line marking the Equator.

I San Francisco, California, USA: lørdag 21. desember 2024 kl. 01:20 PST (Endre sted)
Det er det samme som lørdag 21. desember 2024 kl. 09:20 UTC.

Midnattssol lengst nord

Bor du nord for polarsirkelen, vil du oppleve midnattssol hele eller deler av sommeren. Da går ikke solen ned i det hele tatt fordi hele området er vinklet mot sola.

Midnattsol ved Nordkapp.

Midnattssol i Lofoten, Nordland.

©bigstockphoto.com/Kartouchken

På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen, er det mørketid.

Tema: Sol, Astronomi