Mad Men

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mad Men
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder92
Lengdeca. 47 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJon Hamm
Elisabeth Moss
Vincent Kartheiser
January Jones
Christina Hendricks
Bak kamera
Skaper(e)Matthew Weiner
MusikkDavid Carbonara
Sending
Periode19. juli 200717. mai 2015
TV-kanalAMC
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
720p (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Mad Men er en amerikansk dramaserie som gikk på AMC fra 2007 til 2015. Serien foregikk på 1960-tallet i det oppdiktede reklamebyrået Sterling Cooper som hadde kontorer på Madison Avenue i New York (som også har gitt serien dens navn: madison men). Serien handler om Don Draper, som er kreativ direktør, og menneskene han møter i og utenfor jobben. Serien viser også det skiftende sosiale miljøet i USA tidlig i 1960-årene.

Mad Men fikk svært positiv mottakelse blant publikum og kritikere og har vunnet Golden Globe-prisen for beste TV-drama tre år på rad, i 2007, 2008 og 2009. Hovedrolleinnehaver Jon Hamm har også vunnet prisen for beste mannlige skuespiller i en drama-TV-serie.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Matthew Weiner skrev piloten til Mad Men i 2001 mens han arbeidet som forfatter på TV-serien Becker. Produsenten David Chase rekrutterte Weiner for å arbeide som forfatter på TV-serien Sopranos, etter å ha lest Weiners pilot-manus.[1] Chase sa om manuset og dets forfatter:

Det var livlig og hadde noe nytt å fortelle. Her var en [Weiner] som hadde skrevet en fortelling om reklame på 1960-tallet, og så på nyere amerikansk historie gjennom dette prismet.[1]

Weiner la vekk manuset i syv år, inntil siste sesong av Sopranos ble sendt, og AMC trengte en ny serie.[1]

Temaer[rediger | rediger kilde]

Årsaken er at Mad Men på den ene siden moraliserer over 1960-tallet, siden serien er full av henvisninger til hvordan dette tiåret var håpløst rasistisk, sexistisk og lite økologisk. Dette samtidig som den boltrer seg i periodens estetikk i form av mote, musikk, og sosiale konvensjoner. Og enda verre, den «male gaze-er» kvinnene den portretterer og gjør slik alle seerne til gammeldagse mannsjåvinister, enten vi vil det eller ei.

Mad Men, mad critics
Alexander Z. Ibsen om Mad Men i Minerva 09.09.2014

Mad Men tar for seg samfunnet og kulturen på det tidlige 60-tallet. Serien viser mye sigarettrøyking, drikking av alkohol, sexisme og rasediskriminering som eksempler på hvordan denne tiden, ikke så langt tilbake fra vår egen, var radikalt annerledes enn vår. Røyking, mye mer vanlig på sekstitallet enn i dag, forekommer i hele serien; nesten alle personene kan bli sett røykende flere ganger i hver episode. I pilot-episoden kommer representanter for tobakksprodusenten Lucky Strike til Sterling Cooper for å få laget en ny reklamekampanje for sigarettene sine. Dette på grunn av en rapport gjengitt i Det Beste som slår fast at røyking fører til alvorlige sykdommer.

Serien presenterer en kultur der menn som er forlovet eller gift, fritt har seksuelle forhold til andre kvinner enn dem de er gift eller forlovet med. Serien ser også på reklamebransjen som en ventil for kreative, unge, hvite middelklassemenn. Hovedpersonen, Don Draper, sier om Sterling-Cooper i en episode: «This place has more failed artists and intellectuals than the Third Reich.»

I tillegg til disse eksemplene er det imidlertid hint om fremtiden og de radikale forandringene som kommer på slutten av sekstitallet: Bettys angst, beatnikene som Draper oppdager gjennom Midge, selv prat om at røyking er farlig for helsen. Rollefigurene opplever også forandringer i bransjen, som med Volkswagens kampanje «Think Small», som blir nevnt og avfeid av de ansatte i Sterling-Cooper.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Don Draper[rediger | rediger kilde]

Don Draper spilles av Jon Hamm:

Han er kreativ direktør og etterhvert juniorpartner i reklamebyrået Sterling Cooper. Han er hovedperson i serien. Lite av hans fortid er kjent, noe som skyldes hans tilbakeholdenhet. Han er født som Richard «Dick» Whitman, den uekte sønnen til en prostituert som døde da han ble født. Han bodde med faren og farens nye kone frem til han var 10. Han flyttet da hans alkoholiserte far ble sparket i ansiktet av en hest og døde. Små glimt blir vist av Dons fortid i serien; hans barndom var ulykkelig og hans stemor lot aldri være å minne ham på at han var en «horunge». I hans militære tjenestetid i Koreakrigen ble en offiser ved navn Don Draper drept mens han og Whitman er alene på basen. Whitman bytter da ID-papirer med ham og tar hans navn, kutter all kontakt med familien og startet et nytt liv. Don Draper er en meget dyktig reklamemann og den store stjernen i reklamebyrået, han tiltrekker og beholder viktige klienter, blir forsøkt rekruttert av konkurrerende firmaer og lever et tilsynelatende perfekt liv. Imidlertid virker ikke Don lykkelig med sitt liv, han drikker og røyker mye og synes ofte deprimert. Mens han tilsynelatende elsker sin kone, har han en kort seksuell affære med Rachel Menken og blir også involvert med beatniken Midge Daniels. Han har to barn med sin kone og fremstår som en kjærlig far. Imidlertid, da Pete Campbell truer med å avsløre hans fortid, overveier Don for et øyeblikk å flykte til Los Angeles og forlate sin kone og barn. Bertram Cooper utnevner ham til partner etter Roger Sterlings hjerteinfarkt.

Seriens innflytelse og suksess[rediger | rediger kilde]

Serien ble i 2010 nominert til 17 Emmy-priser, de tre første sesongene fikk Golden Globe for beste dramaserie tre år på rad og en vant også for to Emmy-priser for beste dramaserie, i tillegg til en rekke priser for skuespillerprestasjoner, design, manus med mer. Den har hatt et jevnt økende seertall i USA med rundt tre millioner seere i løpet av den tredje sesongen. The Guardian har kåret den til den fjerde beste serien gjennom tidene, mens New York Times skrev at Mad Men har gått fra å være et kultfenomen til å bli et kulturelt fenomen på samme måte som The Sopranos en gang var. Moteskaperne Michael Kors og Louis Vuitton, kleskjeden Banana Republic og kjøpesenteret Bloomingdales har alle brukt Mad Men-estetikken. Barbie-produsenten Matte produserer nå dukker av figurene – for voksne.[2]

Arnt Maasø, førsteamanuensis i medievitenskap, sier i et intervju i Dagsavisen at serien er milevis unna å bli et massefenomen på linje med Seinfeld eller Friends. Han sier: «Vi snakker om en relativt smal kvalitetsserie som jeg har inntrykk av at treffer voksne, velutdannede folk som samtidig er aktive nettbrukere, sånn at de både kan laste ned eller kjøpe serien på nett og ta del i alt som skjer rundt serien.»[2]

Serien i Norge[rediger | rediger kilde]

Serien har hatt rundt 9 000 seere i snitt når det har vært vist på den norske kanalen Viasat 4.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Steinberg, Jacques (18. juli 2007). «In Act 2, the TV Hit Man Becomes a Pitch Man». New York Times. Besøkt 15. august 2007. 
  2. ^ a b c Annette Orre og Reidar Spigseth, Amerikanske fristelser, Dagsavisen lørdag 24 juli, 32-33.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]