πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ
ChatGPT plugin στο ONLYOFFICE Docs
Τώρα μπορείτε να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, να βρείτε γρήγορα πληροφορίες, να δημιουργήσετε κείμενα και ακόμη και να δημιουργήσετε τον κώδικά σας με τη βοήθεια του διάσημου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, απευθείας στο ONLYOFFICE Docs. Εδώ είναι όλα όσα θέλετε να μάθετε για το νέο πρόσθετο ChatGPT.

Τι είναι το ChatGPT

Ένα chatbot που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την OpenAI, ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, τον Νοέμβριο του 2022.

Ζητήσαμε από το ChatGPT να συστηθεί και λάβαμε το παρακάτω:

ChatGPT is an AI language model developed by OpenAI. It uses deep learning techniques to generate human-like text based on the input provided. It can be used for various natural language processing tasks, such as text completion, conversation, and language translation.

Δηλαδή:
Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει κείμενο που μοιάζει να το έγραψε άνθρωπος με βάση τα δεδομένα που παρέχονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως συμπλήρωση κειμένου, συνομιλία και μετάφραση γλώσσας.

Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών κειμένου από το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, ιστοσελίδων, φόρουμ, άρθρων της Wikipedia, πολλών άλλων πηγών που είναι ανοιχτά διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Για να φτάσουν τόσο στο απαιτούμενο επίπεδο κατανόησης της ανθρώπινης γλώσσας όσο και στη μίμησή της, οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν τεχνικές εποπτευόμενης μάθησης και ενίσχυσης μάθησης με τη βοήθεια εκπαιδευτών ανθρώπων.

Τι μπορεί να κάνει το ChatGPT

Το ChatGPT μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες σε απαντήσεις που περιλαμβάνουν επεξεργασία φυσικής γλώσσας:
  • Δημιουργία κειμένου με βάση ερωτήματα.
  • Πρόβλεψη και ολοκλήρωση τμημάτων κειμένου με βάση την εισαγωγή.
  • Απάντηση ερωτήσεων.
  • Μετάφραση.
  • Σύνοψη και δόμηση κειμένου.
  • Ανάλυση συναισθήματος.
  • Επικοινωνία τύπου συνομιλίας.
Όλες οι προαναφερθείσες δεξιότητες κάνουν τη συνομιλία εύχρηστη χωρίς σημαντική προσπάθεια. Ως απαντήσεις στα ερωτήματά σας, δημιουργεί κείμενο που θεωρεί το καταλληλότερο για το αίτημά σας.

Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη συνομιλία και την απάντηση σε ερωτήσεις. Τα πιθανά σενάρια φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ακαδημαϊκών κειμένων, τη σύνθεση μουσικής, την συγγραφή κώδικα, τη μετάφραση περιεχομένου, τη συγγραφή φανταστικών ιστοριών και πολλά άλλα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των απαντήσεων του ChatGPT που δημιουργούνται στο ONLYOFFICE Docs:
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

Χρήση ChatGPT στo ONLYOFFICE Docs

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσετε το πρόσθετο ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs στο cloud ή στην έκδοση εσωτερικής εγκατάστασης, μεταβείτε στη Διαχείριση προσθηκών στην καρτέλα Πρόσθετα, βρείτε το ChatGPT και απλώς κάντε κλικ στην Εγκατάσταση.

Εάν χρησιμοποιείτε ONLYOFFICE Desktop Editors, πρώτα πρέπει να αποκτήσετε το πρόσθετο από το GitHub και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τους ONLYOFFICE Desktop Editors για να την εγκαταστήσετε στη λύση σας.

Τρόπος χρήσης

Ανοίξτε το πρόσθετο, βρείτε το στην καρτέλα Πρόσθετα και ξεκινήστε. Η διεπαφή ChatGPT θα εμφανιστεί στον αριστερό πίνακα:
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Για να το ενεργοποιήσετε, πρέπει να υποβάλετε ένα κλειδί API το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από το OpenAI. Λάβετε υπόψη ότι το ChatGPT API είναι μια δυνατότητα επί πληρωμή.

Μόλις ρυθμιστεί το πρόσθετο, μπορείτε να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Για να στείλετε ένα ερώτημα, γράψτε το μήνυμά σας σε ελεύθερη μορφή στο πεδίο κειμένου και κάντε κλικ στην Υποβολή. Το ChatGPT θα επεξεργαστεί το αίτημα και θα εισαγάγει την απάντηση στο έγγραφό σας σε απλό κείμενο:
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

Επιπρόσθετες ρυθμίσεις

Υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες ρυθμίσεις κάτω από το πεδίο κειμένου που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε την έξοδο:

Η παράμετρος μοντέλου σάς επιτρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο AI που θα χρησιμοποιήσετε για την επεξεργασία του αιτήματός σας. Τα διαθέσιμα μοντέλα έχουν διαφορετική ταχύτητα απόδοσης και χρησιμοποιούν διαφορετικά διακριτικά για την επεξεργασία αιτημάτων στο backend.

Το μέγιστο μήκος είναι ένας μέγιστος αριθμός token απόκρισης που θα χρησιμοποιηθούν στην απάντηση. Τα tokens δεν είναι λέξεις ή σύμβολα, αλλά είναι παρτίδες χαρακτήρων που χρησιμοποιεί το σύστημα για να εκτιμήσει τον όγκο του κειμένου. Είναι δύσκολο να ορίσουμε πόσα σύμβολα συνδυάζει ένα token, αλλά συνήθως είναι περίπου 3-4 σύμβολα. Για παράδειγμα, μια λέξη "hamburger" θα χωριστεί σε τρία tokens: "ham", "bur" και "ger".

Το μέγιστο μήκος περιλαμβάνει επίσης τον αριθμό των tokens που χρησιμοποιούνται στο αίτημα. Εάν το Μέγιστο μήκος σας είναι 2000 tokens και το αίτημά σας είναι 200 tokens, η απάντηση θα περιέχει το μέγιστο 1800 tokens. Μπορείτε να δείτε τον αριθμό των tokens σε πραγματικό χρόνο για το αίτημά σας κάτω από το πεδίο κειμένου.

Η θερμοκρασία καθορίζει πόση τυχαιότητα υπάρχει στην έξοδο, δηλαδή τον αριθμό των ασυνήθιστων, «δημιουργικών» αποφάσεων που λαμβάνονται από το ChatGPT. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο κοινές λέξεις και γλωσσικές μορφές θα χρησιμοποιηθούν και αντίστροφα, όπου το 0 είναι το χαμηλότερο και το 1 το υψηλότερο.

Το Top P είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ορισμού της τυχαιότητας. Επηρεάζει τη δειγματοληψία λέξεων στην απάντηση, όπου το 1 θα σας δώσει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις και το 0 θα δώσει τα λιγότερο κοινά αποτελέσματα. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο τη μεταβλητή θερμοκρασία ή Top P σε κάθε έρευνα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η παράμετρος Stop sequences ορίζει τις πληροφορίες κειμένου που θα λειτουργούν σαν λέξη διακοπής για το ChatGPT. Για παράδειγμα, εάν ορίσετε το "carrot cake" ως διακοπή, θα σταματήσει να δημιουργεί κείμενο όταν το "carrot cake" είναι ο επόμενος συνδυασμός λέξεων στην ουρά. Το ChatGPT επίσης δεν θα το συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο.

Αποκτήστε το πρόσθετο ChatGPT στον ενημερωμένο Διαχειριστή προσθέτων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT σε όλες τις εκδόσεις των ONLYOFFICE Docs και στους ONLYOFFICE Desktop Editors. Το πρόσθετο είναι ήδη διαθέσιμο στο Διαχειριστή προσθέτων των λύσεων cloud που βρίσκεται στην καρτέλα Πρόσθετα των επεξεργαστών.
Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
Βελτιώσαμε επίσης τη διεπαφή και τη διεπαφή του του Διαχειριστή προσθέτων, καθιστώντας το ακόμα πιο βολικό στη χρήση. Δείτε τι νέο υπάρχει:
  • Αναζήτηση εφαρμογών
  • Κατηγορίες για εύκολη πλοήγηση
  • Διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις

Χρήσιμοι σύνδεσμοι



ΠΗΓΗ:

Introducing the ChatGPT plugin in ONLYOFFICE Docs

Παλιά, δεν υπήρχε το cloud. Όλα ήταν στο τηλέφωνό σας. Ίσως είχατε μια κάρτα microSD στην οποία είχατε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα. Τελικά, η κάρτα SD θα σταματούσε καποια στιγμή να λειτουργεί και θα χάνατε τα πάντα, εκτός αν την είχατε αποθηκεύσει σε εγγράψιμο CD ή DVD ή την είχατε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Το Self-hosting ήταν δύσκολo εκείνες τις μέρες και ήταν ακριβό. Το λογισμικό δεν ήταν τόσο προσιτό όσο είναι τώρα.

Σήμερα, είναι σύνηθες φαινόμενο τα τηλέφωνα να μην διαθέτουν υποδοχή κάρτας SD. Τα καλά νέα είναι ότι το λογισμικό είναι αρκετά καλό ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ό,τι έχετε σε ένα μόνο Raspberry Pi , ένα εφεδρικό φορητό υπολογιστή ή ένα μίνι υπολογιστή.

Μπορείτε να είστε οι ιδιοκτήτες των δικών σας δεδομένων μέσω Self-hosting και τα κοντέινερ και το προσωπικό λογισμικό cloud το καθιστούν δυνατό. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να δείτε αρκετούς από τους τρόπους για να συμβεί αυτό.

Containers

Ένα κοντέινερ είναι λογισμικό που αποτελείται από όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσει μια εφαρμογή. Κάθε κοντέινερ λειτουργεί ως δικός του υπολογιστής και δεν επηρεάζει άλλα κοντέινερ ή λογισμικό στον κεντρικό υπολογιστή σας. Με αυτήν την τεχνολογία, μπορείτε να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο χωρίς να καταστρέφετε το σύστημά σας. Σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, διευκολύνοντας τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας.

Η εκμάθηση της χρήσης containers μπορεί να ακούγεται εκφοβιστική αλλά εάν είστε εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση εφαρμογών στο τερματικό Linux , θα το καταφέρετε γρήγορα.

Syncthing

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι μέσω του Syncthing. Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα συγχρονίζει δεδομένα σε διαφορετικές συσκευές. Επιλέξτε το φάκελο που θέλετε να υπάρχει σε δύο (ή περισσότερες) συσκευές και, στη συνέχεια, τα δεδομένα και τυχόν αλλαγές σε αυτόν διατηρούνται αξιόπιστα ενημερωμένα σε κάθε συσκευή.

Αυτός δεν είναι απλώς ένας βολικός τρόπος κοινής χρήσης δεδομένων. είναι επίσης μια λύση back-up. Σε περίπτωση προβλημάτων σε ένα σκληρό δίσκο, έχετε ένα αντίγραφο των σημαντικών δεδομένων σας σε άλλη συσκευή. Μόλις επαναφέρετε τον δίσκο στον υπολογιστή, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά με το Syncthing και συγχρονίζει όλα όσα χάσατε. Ο συγχρονισμός είναι χρήσιμος για την αποθήκευση δεδομένων σε πολλές συσκευές σε διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων έξω από το σπίτι σας (για παράδειγμα, στο σπίτι ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας). Είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκτός τοποθεσίας.

Nextcloud

Το Nextcloud  είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα στο Google Drive ή το Dropbox. Είναι επίσης πολλαπλών χρηστών, οπότε μόλις εγκαταστήσετε το Nextcloud, μπορείτε να ρυθμίσετε ξεχωριστές συνδέσεις για κάθε χρήστη. Υπάρχει μια ποικιλία από εφαρμογές Nextcloud για τηλέφωνα και υπολογιστές. Μπορείτε να συγχρονίσετε αυτόματα τις φωτογραφίες σας και, στη συνέχεια, να προβάλετε φωτογραφίες από την εφαρμογή ή από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία ως δημόσια για να τα μοιραστείτε με το υπόλοιπο Διαδίκτυο.

Παρόμοια με το Syncthing, ένας χρήστης μπορεί επίσης να συγχρονίσει αρχεία μεταξύ του διακομιστή του και του επιτραπέζιου υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή του. Το Nextcloud διαθέτει επίσης στοιχεία που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε επαφές και ημερολόγια και, φυσικά, μπορείτε να τα συγχρονίσετε μεταξύ άλλων συσκευών.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλά είδη εφαρμογών στο Nextcloud, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για αποθήκευση σημειώσεων, διαχείριση email, συνομιλία με άλλους και πολλά άλλα. Το περιβάλλον Nextcloud περιλαμβάνει ένα “app store” εφαρμογών ανοιχτού κώδικα.

Jellyfin

Εάν ενδιαφέρεστε να διαχειριστείτε τον δικό σας διακομιστή πολυμέσων, τότε είστε τυχεροί. Το Jellyfin παίρνει τα πολυμέσα σας, όπως ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και μουσική, και τα καθιστά διαθέσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή επιτρέπετε την πρόσβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Jellyfin για να αναζητήσετε στο web για μεταδεδομένα, ανακτώντας αυτόματα πληροφορίες εξωφύλλου και πολυμέσων.

Το Jellyfin λειτουργεί και χωρίς internet. Όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πρόβληματική, και δεν μπορείτε να συνδεθείτε στην αγαπημένη σας υπηρεσία streaming, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό σας δίκτυο για να συνδεθείτε στον διακομιστή Jellyfin και να παρακολουθήσετε ή να ακούσετε τα πολυμέσα σας.

Οικιακός server

Αυτές είναι μερικές μόνο υπηρεσίες που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή Linux. Χρειάζεστε έναν διακομιστή που είναι πάντα ενεργοποιημένος για να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες σας είναι συνεχώς διαθέσιμες. Αυτό όμως δεν απαιτεί σημαντική επένδυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά είδη υπολογιστών ως διακομιστές Linux. Το πιο εύκολο και φθηνό είναι ένα Raspberry Pi , το οποίο έχει εξαιρετική υποστήριξη με μια εξυπηρετική και ενθουσιώδη κοινότητα.

Η εγκατάσταση ενός Raspberry Pi είναι “as easy as pie”, χάρη στο σύστημα Raspberry Pi imgaer. Χρειάζεται μόνο περίπου 5 W ισχύος, επομένως δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των Odroid, Orange Pi και Rockpi.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το Linux σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή και να το εκτελέσετε ως διακομιστή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαχρησιμοποιήσετε παλιούς υπολογιστές.

Τέλος, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν εικονικό ιδιωτικό διακομιστή (VPS). Ένα VPS είναι ένα “κομμάτι” χώρου σε έναν διακομιστή που βρίσκεται σε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων. Πληρώνετε ενοίκιο στο χώρο του διακομιστή και τον συντηρείτε όπως θέλετε.

Τα δεδομένα σας πρέπει να σας ανήκουν

Όταν τοποθετείτε δεδομένα στο cloud, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τον έλεγχο ή τη συγκατάθεσή σας. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθούν εν αγνοία σας..

Δεν χρειαζόμαστε πλέον ιδιωτικές εταιρείες που χειρίζονται τα δεδομένα μας. Μπορείτε συχνά να αντικαταστήσετε τις εταιρικές υπηρεσίες για να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που δίνετε.

Θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας και πρέπει να το κάνουμε σωστά, μέσω του ανοιχτού κώδικα. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε υπηρεσίες για προσωπική χρήση και για οικογένεια και φίλους. Νομίζω ότι αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή τη στιγμή.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Το Open Data Day είναι μια ετήσια γιορτή για τους λάτρεις των ανοιχτών δεδομένων παγκοσμίως και μια μεγάλη ευκαιρία για τις κοινότητες να δείξουν τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων και να ανακαλύψουν τι κάνουν άλλοι σε αυτόν τον τομέα. Η γιορτή είναι ανοιχτή σε όλους, από δημόσιους υπαλλήλους που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσουν τα ... Read more

Η αποθήκευση αρχείων σε δημόσια clouds όπως το Microsoft OneDrive, το Google One και το Dropbox είναι μια κοινή πρακτική για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Αλλά, εάν θέλετε απόρρητο, θα θέλατε πιθανώς ένα ιδιωτικό σύννεφο( cloud ), όπως το ανοιχτού κώδικα Nextcloud. Εάν είστε τεχνικά ικανοί, μπορείτε να ρυθμίσετε το Nextcloud στον δικό σας τοπικό ή απομακρυσμένο διακομιστή Linux. Εάν δεν είστε αυτός ο τύπος ή η κοπέλα, μπορείτε να κανονίσετε να δημιουργήσετε τη δική σας παρουσία Nextcloud από έναν τοπικό πάροχο υπηρεσιών.

Ή, τώρα, αν χρειάζεστε προστασία της ιδιωτικής ζωής και την υποστήριξη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας τεχνολογίας, η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ευρώπης, μπορεί να δημιουργήσει το Nextcloud για εσάς.

Από τις 11 Ιανουαρίου, η Deutsche Telekom και η Nextcloud GmbH προσφέρουν στην Γερμανία και την Αυστρία, μια πλατφόρμα συνεργασίας περιεχομένου που είναι έτοιμη για επιχειρήσεις, που φιλοξενείται στην Ευρώπη. Αυτό θα προσφέρει ένα επεκτάσιμο και ολοκληρωμένο cloud ψηφιακής συνεργασίας για επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Με αυτό, η επιχείρησή σας θα διατηρήσει την παραγωγικότητα για εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid και μετά.

Αυτή η διαχειριζόμενη υπηρεσία cloud βασίζεται στο Nextcloud Hub 20.04. Εκτός από την παροχή των εξαιρετικών διακομιστών αρχείων Infrastructure-as-a-Service (IaaS), το Nextcloud είναι γνωστό για την παροχή ασφαλών δεδομένων και ανταλλαγής εγγράφων με δυνατότητες ηλεκτρονικής επεξεργασίας. Επιπλέον, τώρα συνοδεύεται από συνομιλία και τηλεδιάσκεψη και διαχείριση εργασιών και ημερολογίου. Οι χρήστες σας μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού ή εφαρμογών για φορητές συσκευές Linux, macOS και Windows για υπολογιστές και Android και iOS. Τα δεδομένα σας φιλοξενούνται με ασφάλεια στα κέντρα δεδομένων ΕΕ της Deutsche Telekom για να εγγυηθούν την επεκτασιμότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της επιχείρησής σας.

Γιατί το κάνει αυτό η Deutsche Telekom;

Ο Hagen Rickmann, Διευθύνων Σύμβουλος Business Customers της Telekom Deutschland, εξήγησε: «Το 2021 θα είναι έτος ανοικοδόμησης των οικονομιών μας και το δεύτερο κύμα του Covid-19 έχει επιταχύνει περαιτέρω την ανάγκη για εξ αποστάσεως συνεργασία, με πολλούς υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι». Λοιπόν, ναι, αυτό είναι ένα έργο από το σπίτι. Όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Ο Rickmann συνέχισε, “Η αυξημένη συχνότητα ψηφιακών επιθέσεων και οι κίνδυνοι από παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια και την ψηφιακή ανεξαρτησία. Υπάρχει σαφής απαίτηση από οργανισμούς και φορείς χάραξης πολιτικής για καλύτερη προστασία των δεδομένων των πελατών, περισσότερη διαφάνεια σχετικά με την ασφάλεια και την αποθήκευση δεδομένων και σεβασμός του απορρήτου από τους προμηθευτές cloud. Έτσι, συνεργαστήκαμε για να παρέχουμε μια πλατφόρμα συνεργασίας ανοιχτού κώδικα, 100% φιλοξενούμενη στην ΕΕ, διαφανή και σεβόμενη το απόρρητο.”

Αυτό το τελευταίο αποτελεί σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας GAIA-X της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής ευρωπαϊκής υποδομής ανοιχτών δεδομένων.

Ο Frank Karlitschek, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Nextcloud πρόσθεσε: “Με όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, κυβερνητικούς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, βλέπουμε μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ευρωπαϊκή κυριαρχία δεδομένων. Σε μια οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα, χρειαζόμαστε πλατφόρμες που εγγυώνται τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μαζί με την Deutsche Telekom, το Nextcloud προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική με σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη διαχείριση μέσω εμπιστοσύνης, επεκτασιμότητας και προσαρμοστικότητας.”

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Η ηθική της ανοιχτής διακυβέρνησης και της δημόσιας συν-δημιουργίας είναι δύο σημαντικές έννοιες που αλληλεπιδρούν όλο και περισσότερο σε καθημερινή βάση. Η έννοια της ανοιχτής διακυβέρνησης βασίζεται στην ιδέα της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των πολιτών στις κυβερνητικές δραστηριότητες. Η δημόσια συνδημιουργία, από την άλλη πλευρά, είναι η διαδικασία εμπλοκής των πολιτών στη δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών και πρωτοβουλιών που τους επηρεάζουν άμεσα.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ διοργανώνουν την Τρίτη 07 Μαρτίου στις 13:00 τη εκδήλωση με θέμα Open Government & Public Co-creation Ethics όπου θα διερευνηθεί η σημασία των ανωτέρω για την προώθηση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών.

To πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Opening Remarks

  • Leonidas Christopoulos, General Secretary of Digital Governance and Procedures at Ministry of Digital Governance

Open Government Public Co-creation Ethics

  • Cleopatra Georgoulopoulou — Rentzepis, Member of the Board, Transparency International Greece

Speakers

  • Katju Holkeri, Head of Governance Policy Unit, Public Governance Department, Finnish Ministry of Finance
  • Dimitris Gouscos, Assistant Professor of Culture, Environment, Communication Applications and Technology, Dept. of Communication and Media Studies, National and Kapodistrian University of Athens
  • Evika Karamagioli, Lecturer, MSc in Digital Communication Media and Interaction Environments, Dept. of Communication and Media Studies, National and Kapodistrian University of Athens
  • Alexandros Melidis, Director of GFOSS – Open Technologies Alliance
  • Angelos Kaskanis, Executive Director, Transparency International Greece

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε online εδώ

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) έχει επικαιροποιήσει τους κανονισμούς του, έτσι ώστε να απαιτείται η έγκριση από το 66 % των Διευθυντών του για οποιεσδήποτε νέες εκδόσεις της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU (GPL). Έχουν επίσης ανακοινώσει πρόσκληση ή υποψηφιότητες για την επιλογή νέων διευθυντών.

Η GNU General Public License (GPL) είναι η κύρια copyleft άδεια ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Η τρέχουσα έκδοση, GPLv3, δημοσιεύθηκε το 2007 για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν υπήρχαν όταν η έκδοση 2 δημοσιεύθηκε το 1991. Ο κύριος συγγραφέας, Richard Stallman, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ένα v4 δεν θα χρειαστεί ποτέ. Αλλά, καθώς η τεχνολογία και το νομικό πλαίσιο εξελίσσονται, εάν προκύψουν νέα προβλήματα και αν μπορούν να επιλυθούν με την επικαιροποίηση της άδειας, τότε μπορεί να χρειαστεί ένα v4 (ο Richard Stallman θα δώσει μια παρουσίαση στις 17 Μαρτίου, με χρόνο για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου οι στόχοι της GPL και του FSF είναι πιθανό να συζητηθούν).

Ως νόμιμος ιδιοκτήτης της GPL, το FSF μπορεί να δημοσιεύσει νέες εκδόσεις, αλλά υπόκεινται σε ορισμένες υποχρεώσεις. Πρώτον, μια νομική υποχρέωση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 14 της GPLv3:

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού μπορεί να δημοσιεύει κατά καιρούς αναθεωρημένες ή/και νέες εκδόσεις της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU. Τέτοιες νέες εκδόσεις θα είναι παρόμοιες στο πνεύμα με την παρούσα έκδοση, αλλά μπορεί να διαφέρουν λεπτομερώς για την αντιμετώπιση νέων προβλημάτων ή ανησυχιών.

Το δεύτερο είναι αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί κοινοτική υποχρέωση. Η GPL, ως άδεια copyleft, διασφαλίζει ότι όλες οι μελλοντικές εκδόσεις ενός πακέτου λογισμικού είναι επίσης ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό. Αυτό συνάδει με τους στόχους του FSF, οπότε η ευρεία υιοθέτηση της GPL και η διασφάλιση ότι τα έργα θα μεταφερθούν σε νέες εκδόσεις της GPL είναι σίγουρα σημαντικά για το FSF.  Αυτό σημαίνει ότι οι νέες εκδόσεις της GPL χρειάζονται την έγκριση της ευρύτερης κοινότητας λογισμικού ελεύθερου/ανοικτού κώδικα.  Για να διασφαλιστεί ότι τα έργα θα μεταφερθούν στην GPLv3, η σύνταξη πραγματοποιήθηκε σε μια διαδικασία κατά την οποία ενάμιση χρόνο δαπανήθηκε σε διαβουλεύσεις με όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και εταιρείες.  Επομένως, η συμβολή της κοινότητας στον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για νέους διευθυντές αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει διαδικασίας επικαιροποίησης του καταστατικού της.  Με πολλές κυβερνήσεις να αυξάνουν την εμπειρία τους σε λογισμικό ελεύθερου/ανοικτού κώδικα, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι υποψήφιοι για αυτό το ρόλο.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αναπόφευκτα οδηγήσει στη δημιουργία νέων απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας στα κράτη μέλη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι εταιρείες χρειάστηκε να προσαρμοστούν στις αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες ευκαιρίες για τους κυβερνοεγκληματίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε κι αυτός το τοπίο των απειλών.

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία που αντανακλά τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, εισάγοντας εναρμονισμένα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία των τομέων κρίσιμης σημασίας.

Οι 8 κυριότερες ομάδες κυβερνοαπειλών

Σύμφωνα με την έκθεση Threat Landscape 2022 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), υπάρχουν οκτώ κύριες ομάδες απειλών:

1. Λυτρισμικό (Ransomware): οι εγκληματίες κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός οργανισμού και ζητούν λύτρα για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε αυτά

Το 2022, οι επιθέσεις λυτρισμικού συνέχισαν να αποτελούν μια από τις κυριότερες απειλές στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες. Σε πρόσφατη έρευνα που επικαλέστηκε του ENISA (η οποία διεξήχθη από το τέλος του 2021 έως και το 2022), πάνω από το ήμισυ των συμμετεχόντων ή των υπαλλήλων τους δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, το μεγαλύτερο ποσά που ζητήθηκε στα πλαίσια της καταβολής λύτρων αυξήθηκε από τα 13 εκατ. ευρώ το 2019 στα 62 εκατ. ευρώ το 2021, και o μέσος όρος των καταβληθέντων λύτρων διπλασιάστηκε από τα 71.000 ευρώ το 2019 στα 150.000 ευρώ το 2020. Εκτιμάται ότι το 2021, το παγκόσμιο κόστος των ζημιών από επιθέσεις ransomware έφτασε τα 18 δις ευρώ – 57 φορές περισσότερο από το ποσό του 2015.

2. Κακόβουλο λογισμικό: λογισμικό που πλήττει ένα σύστημα.

Τα κακόβουλα λογισμικά συμπεριλαμβάνουν ιούς,”δούρειους ίππους” (Trojan horses), σκουλήκια (worms) και κατασκοπευτικά λογισμικά. Παρά τη μείωση των επιθέσεων κατά την πανδημία του κορονοϊού, η χρήση τους αυξήθηκε σημαντικά στα τέλη του 2021, με την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πρακτική του “crypto-jacking” (η μη εξουσιοδοτημένη χρήση των πόρων μιας συσκευής για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων) και στα κακόβουλα λογισμικά που στοχεύουν συσκευές του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), όπως κάμερες και δρομολογητές.

Σύμφωνα με τον ENISA, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων ξεπέρασαν σε αριθμό τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

3. Απειλές κοινωνικής μηχανικής: εκμετάλλευση ανθρώπινου λάθους ή/και χειραγώγηση χρηστών για πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες

Σε αυτή την περίπτωση τα θύματα εξαπατώνται με στόχο την αυθαίρετη πρόσβαση σε κακόβουλα έγγραφα, αρχεία ή email, συστήματα ή υπηρεσίες. Η πιο κοινή επίθεση αυτού του είδους είναι το “phishing” (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ή το “smishing” (μέσω μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου).

Σχεδόν το 60% των παραβιάσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική περιλαμβάνουν συνιστώσα κοινωνικής μηχανικής, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο ENISA.

Οι οργανισμοί που υποδύονται οι λεγόμενοι “phishers” προέρχονταν κυρίως από τον χρηματοοικονομικό και τεχνολογικό τομέα. Οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν επίσης να στοχεύουν ανταλλαγές και κατόχους κρυπτονομισμάτων.

4. Απειλές κατά δεδομένων: στόχευση πηγών δεδομένων για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και αποκάλυψη

Ζούμε σε μια οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα και παράγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων με τεράστια σημασία για τις επιχειρήσεις και την Τεχνητή Νοημοσύνη, γεγονός που την καθιστά σημαντικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι απειλές κατά των δεδομένων μπορούν να ταξινομηθούν κυρίως σε παραβιάσεις δεδομένων (σκόπιμες επιθέσεις από κυβερνοεγκληματία) και διαρροές δεδομένων (ακούσια αποκάλυψη δεδομένων).

Τα χρήματα παραμένουν το συχνότερο κίνητρο τέτοιων επιθέσεων. Μόνο στο 10% των περιπτώσεων το κίνητρο είναι η κατασκοπεία.

5. Απειλές κατά της διαθεσιμότητας – άρνηση υπηρεσίας: επιθέσεις που εμποδίζουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ή υπηρεσίες

Πρόκειται για μερικές από τις πιο κρίσιμες απειλές για τα συστήματα πληροφορικής. Αυξάνονται σε εύρος και πολυπλοκότητα. Μια κοινή μορφή επίθεσης είναι η υπερφόρτωση της υποδομής του δικτύου, καθιστώντας ένα σύστημα μη διαθέσιμο.

Οι επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας πλήττουν όλο και περισσότερο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις συνδεδεμένες συσκευές. Χρησιμοποιούνται πολύ στον κυβερνοπόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι ιστότοποι που σχετίζονται με τον COVID-19, όπως αυτοί για τον εμβολιασμό, έχουν επίσης στοχοποιηθεί.

6. Απειλές κατά της διαθεσιμότητας – διαδικτυακές απειλές: απειλές που πλήττουν τη διαθεσιμότητα του διαδικτύου

Οι εν λόγω απειλές περιλαμβάνουν τη φυσική κατάληψη και την καταστροφή υποδομών του διαδικτύου, όπως συμβαίνει στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, καθώς και την ενεργό λογοκρισία ειδήσεων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

7. Παραπληροφόρηση: η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών

Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών μέσων έχει οδηγήσει στην αύξηση εκστρατειών παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου και αβεβαιότητας.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο για να αλλοιώσει την αντίληψη του κόσμου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, η τεχνολογία “Deepfake” καθιστά δυνατή τη δημιουργία ψεύτικων εικόνων, ήχου και βίντεο. Τα διαδικτυακά ρομπότ (“bots”), που προσποιούνται ότι είναι αληθινά άτομα, μπορούν να διαταράξουν τις διαδικτυακές κοινότητες πλημμυρίζοντας τις με ψεύτικα σχόλια.

8. Επιθέσεις εφοδιαστικής αλυσίδας: στόχευση της σχέσης μεταξύ οργανισμών και προμηθευτών

Πρόκειται για συνδυασμό δύο επιθέσεων: κατά του προμηθευτή και του πελάτη. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί είναι ευάλωτοι σε τέτοιες επιθέσεις, λόγω των ολοένα και πιο περίπλοκων συστημάτων και του συχνά μεγάλου αριθμού προμηθευτών του, που είναι πιο δύσκολο να επιβλέπονται.

Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες κυβερνοαπειλές

Οι απειλές κατά της κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζουν τομείς ζωτικής σημασίας για την κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) που διεξήχθη από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο 2022, οι έξι τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές είναι οι εξής:

  • Δημόσια Διοίκηση/διακυβέρνηση (24% των αναφερθέντων περιστατικών)
  • Πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών (13%)
  • Ευρύτερο δημόσιο (12,4%)
  • Υπηρεσίες (11,8%)
  • Χρηματοοικονομικά/τραπεζικά (8,6%)
  • Υγεία (7,2%)

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις κυβερνοαπειλές

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τον κυβερνοχώρο με πολλούς τρόπους. Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο έρχονται να συμπληρώσουν την ένοπλη στρατιωτική δράση: σύμφωνα με τον ENISA, το ρωσικό κράτος χρηματοδοτεί οντότητες που πραγματοποιούν κυβερνοεπιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας και συμμάχων της.

Η δραστηριότητα των “hacktivist” (χάκερ για πολιτικά ή κοινωνικά κίνητρα) έχει επίσης αυξηθεί, με πολλούς να πραγματοποιούν επιθέσεις για να βοηθήσουν την πλευρά που υποστηρίζουν.

Η παραπληροφόρηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο κυβερνοπολέμου το οποίο χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές. Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση επιχειρημάτων για την αιτιολόγηση της εισβολής, ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση για να παρακινήσει τα στρατεύματά της.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Deepfake για τη δημιουργία βίντεο που δείχνουν Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες να υποστηρίζουν το αντίθετο στρατόπεδο. Κυβερνοεγκληματίες έχουν ακόμα προσπαθήσει να αποσπάσουν χρήματα από άτομα που θέλησαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέσω ψεύτικων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

 openSUSE studio imagewriter 

is a fantastic

GUI utility for writing raw disk images & hybrid ISOs to USB keys

(in plain English: you can make live memory sticks with it)

 

 

 https://github.com/openSUSE/imagewriter 

1. to download the code, you can find the imagewriter repository in the hyperlink above,  

2. click on the green 'Code' button -> Download zip. 

3. Extract the archive and

4.  open a Terminal window

inside the new folder, where you have extracted it

5. Run the following commands one by one:

sudo apt-get update && sudo apt-get install qt5-default
qmake DEFINES=USEHAL imagewriter.pro
qmake DEFINES=USEUDISKS2 imagewriter.pro
make
sudo make install


 Vlad from the elementary OS forum gave me these very clear instructions.


 

 

To Free and Open Source Stories Digital Archive Foundation (FOSSDA), είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που εχει σαν στόχο την κοινή χρήση της κληρονομιάς των πρωτοπόρων λογισμικού ανοιχτού κώδικα . Πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε το FOSSDA Project, ένα έργο για δημιουργία ψηφιακών ηχογραφήσεων, βίντεο και αρχείων ιστορίας του ανοιχτού κώδικα. Καθώς αναδύεται μια νέα γενιά καινοτόμων τεχνολογίας, το Έργο FOSSDA στοχεύει να αποκαλύψει και να καταγράψει τις ιστορίες της πρώτης γενιάς προγραμματιστών λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα, τους οραματιστές που αμφισβήτησαν το κατεστημένο και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

Το κίνημα λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα ξεκίνησε από μια γενιά οραματιστών που πίστευαν ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι θεμελιώδης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή μας. Αναπτύχθηκε σε ένα κίνημα που έχει μεταμορφώσει την ανάπτυξη λογισμικού, τις επιχειρήσεις και τη σύγχρονη κοινωνία. Τα έργα ανοιχτού κώδικα είχαν ως αποτέλεσμα την παγκόσμια συνεργασία και τη δημιουργία του Linux, του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος στη γη – μαζί με κοινοτικά εργαλεία όπως ο Firefox, το Sendmail και η ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 50 εμπορικές εταιρείες λογισμικού ανοιχτού κώδικα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο που αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια σε αξία και βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων σήμερα.

«Το FOSSDA είναι για τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που συγκεντρώθηκαν για να φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο τεχνολογικό μας κόσμο», δήλωσε η Heather Meeker, ιδρύτρια του FOSSDA. «Έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα και την αδειοδότηση ανοιχτού κώδικα — κάποια πρακτικά, κάποια δογματικά, κάποια άλλα που προκαλούν σκέψη. Αλλά το Έργο FOSSDA έχει να κάνει με ένα πρωτοποριακό ανθρώπινο ταξίδι».

Το έργο FOSSDA στοχεύει στη:

  • Συλλογή Προφορικών Ιστοριών. Προσδιορισμός και συνεντεύξη με τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα και τους ηγέτες της κοινότητας.
  • Οργάνωση. Το FOSSDA θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα βίντεο TheirStory για την απομακρυσμένη εγγραφή, μεταγραφή και ευρετηρίαση συνεντεύξεων προφορικής ιστορίας.
  • Σύνθεση. Το FOSSDA θα έρθει σε επαφή με κινηματογραφιστές, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και επιμελητές περιεχομένου για να ζωντανέψει τις προφορικές ιστορίες σε ταινίες μικρού και μεγάλου σχήματος, βιβλία και διαδραστικούς ιστότοπους.
  • Εκπαίδευση. Το κοινό καλείται να μάθει για το κίνημα του Ελεύθερου και Ανοιχτού Κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης fossda.aviaryplatform.com ; και
  • Διατήρηση. Το FOSSDA συνεργάζεται με το Permanent.org για να διασφαλίσει ότι οι ακατέργαστες προφορικές ιστορίες παραμένουν στο δημόσιο τομέα και είναι μόνιμα διαθέσιμες.

«Ο ανοιχτός κώδικας έφερε τη δύναμη της συνεργασίας στην καινοτομία, δημιούργησε τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου και έφερε επανάσταση στους υπολογιστές», δήλωσε ο Brian Proffitt, συνεργάτης του FOSSDA Project. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα βοηθήσω το FOSSDA να αφηγηθεί την ιστορία του κινήματος του ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα λογισμικού και να τονίσω τους πρωτοπόρους που φτιάχνουν το κρίσιμο λογισμικό στο οποίο βασιζόμαστε όλοι».

Οι πρώτοι υποστηρικτές και συμμετέχοντες του FOSSDA περιλαμβάνουν το The Apache Software Foundation, το Mozilla, το Rochester Institute of Technology, το Permanent Legacy Foundation και το TheirStory.io.

Διαβάστε περισσότερα στο https://fossda.org/

Πηγή άρθρου: https://fossda.org/press-release/

Open Source Software
Αυτό είναι εμπνευσμένο θέμα που το έχω αγαπήσει ιδιαίτερα.

Ένα υγιές μυαλό οδηγεί σε υγιή κώδικα. Το ένα είναι απαραίτητο για να έχουμε το άλλο. Το θέμα το λάτρεψα διότι συνέβη και σε εμένα κατά τη διάρκεια του έτους. Πέρασε χρόνος που δεν αισθανόμουν ιδιαίτερα καλά λόγω προσωπικών θεμάτων.

Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι δεν είμαστε ρομπότ. Χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο κάθε τόσο και πρέπει να ισορροπήσουμε σωστά τη ζωή μας. Θα πρέπει να ζείτε τη ζωή σας. Δεν πρέπει να ξοδεύετε κάθε στιγμή που ξυπνάτε στο project που δουλεύετε, διότι δεν είναι υγιές. Μπορείτε να ξοδέψετε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας σε projects που σας ευχαριστούν.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λέτε συχνά ΟΧΙ. Αυτό είναι και δικό μου λάθος. Μπορείτε να πειτε ΟΧΙ δεν μπορώ όταν κάποιος σας ρωτά "Μπορείς να κάνεις αυτό;". Βέβαια μπορείτε να πείτε και ΝΑΙ μερικές φορές. Μην τα ισοπεδώνουμε.

Υπάρχουν άλλα σημαντικά πράγματα.
  • Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι ο ύπνος. Να κοιμάστε πολλές ώρες. Να ξεκουραστείτε.
  • Επίσης σημαντικές είναι οι φιλίες. Μπορείτε να έχετε φιλίες. Φιλίες εντός του project είτε εκτός. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε περίφημα.
  • Υιοθετήστε έναν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ίσως μερικές φορές σκεφτείτε τη δική σας κατάσταση του μυαλού. Πώς αισθάνεστε και πώς σας κάνει να νιώθετε το project που συνεισφέρετε. Ίσως επειδή ίσως σας αγχώνουν, είναι καλό να καταλάβετε γιατί αγχώνεστε και έτσι κάνετε σωστά την ερώτηση στον εαυτό σας.

Να έχετε υπόψη σας ότι τα projects ανοικτού λογισμικού αποτελούν μια εθελοντική προσπάθεια. Δεν βγάζετε κάτι από αυτό, σωστά; Οπότε θα πρέπει να έχετε στο νού σας να πάρετε κάτι από αυτό. Ίσως είναι απόλαυση, ίσως είναι απλώς η αίσθηση της κοινότητας, η αίσθηση της φιλίας που βιώνουμε. Αυτό που σίγουρα δεν θέλετε να έχετε είναι να χάσετε τον ύπνο σας. Γι' αυτό αν υπάρχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας δουλειά στο project σας, απλώς ρωτήστε κάποιον άλλο. Πάρτε τη γνώμη κάποιου άλλου. Μην χάσετε τον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Φυσικά μερικές φορές μπορεί απλώς να χρειαστεί να αποστασιοποιηθείτε από τα πράγματα.

Ορίστε μερικές συμβουλές, μερικές πολύ γενικές συμβουλές:

  • Να ξέρετε τα όριά σας. Μην αγχώνεστε πολύ αν δεν μπορείτε να διορθώσετε όλα τα σφάλματα στον κόσμο. Τα μισά από αυτά μπορεί να ειναι ΟΚ. Μην απλώσετε το εύρος ζώνης σας, ακόμα και αν πιστεύετε ότι αυτό που θα κάνετε θα σας αποφέρει ευχαρίστηση.
  • Μερικές φορές είναι εντάξει να κάνετε διακοπές για μερικά χρόνια. Εννοώ ότι μπορείτε να απέχετε από το project ανοικτού λογισμικού που συνεισφέρετε. Όλη η κοινότητα θα σας αγαπά ακόμα όταν επιστρέψετε. Και ελπίζω ότι θα επιστρέψετε.
  • Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε υπερβολικά τη ζωή σας. Να είστε ελεύθεροι να δεσμευτείτε στο project που σας άρεσε και συνεισφέρατε τόσο χρόνο, μόνο και μόνο επειδή συντηρείτε ένα κομμάτι λογισμικού δεν σημαίνει ότι έχετε το παντρευτήκατε και πρέπει να το συντηρείτε για πάντα. Μπορεί να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μπείτε σε ένα άλλο έργο πχ έρευνας και ανάπτυξης.
  • Αν διαπιστώσετε ότι κάτι δεν σας προσφέρει ικανοποίηση, δεν σας προσφέρει απόλαυση, μειώστε τον χρόνο που διαθέτετε σε αυτό. Καλύτερα είναι να το αφήσετε τελείως, ιδιαίτερα αν είναι μια λίστα αλληλογραφίας ή κάτι άλλο που δεν οδηγεί σε τίποτα παραγωγικό ούτως ή άλλως
Healthy Git

Η Υπο-Ομάδα Εργασίας για τα Ανοιχτά Εκπαιδευτικά δεδομένα  (που δημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα αλληλεπίδρασης εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών οργανισμών μέσω ψηφιακών συστημάτων)  και την Ανοιχτή Αναγνώριση & Πιστοποίηση Ικανοτήτων & Προσόντων που αποκτώνται – τόσο σε επίπεδο ανοικτών διαδικασιών, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων (πχ micro-credentials) 

Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η οργάνωση της κοινότητας όσων ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση, η προβολή καλών πρακτικών που ήδη υλοποιούνται και η σχεδίαση και υλοποίηση νέων δράσεων για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού, των ανοιχτών ψηφιακών τεχνολογιών και των ανοιχτών εκπαιδευτικών ψηφιακών πόρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σκοπός της ομάδας αυτής είναι διττός πρώτο είναι η δημιουργία κουλτούρας ανοικτότητας για τα ανοικτά εκπαιδευτικά δεδομένα και η δημιουργία , συλλογή, ψηφιοποίηση , επεξεργασία και χρήση τους σε όλα τα επίπεδα και είδη της εκπαίδευσης και της διαβίου μάθησης, προώθηση της έρευνας για την χρήση και επεξεργασία τους προκειμένου να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία τους φορείς και επιχειρήσεις.

Δεύτερος σκοπός της ομάδας είναι η αξιοποίηση υπαρχόντων εργαλείων Ανοιχτής Αναγνώρισης & Πιστοποίησης Ικανοτήτων & Προσόντων πολλά εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί από την ΕΕ αλλά και η δημιουργία νέων από την ελληνική επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα με βάση την διεθνή πιστοποίηση.

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ομάδα συμπληρώστε αυτήν την φόρμα.

Στόχοι- δράσεις

1. Ανάπτυξη κουλτούρας ανοικτότητας

Μέσω ημερίδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων , ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού, καινοτόμων εργαστηρίων, δικτύωση της εκπαιδευτικής κοινότητας , κοινωνίας , φορέων και εταιριών

2. Δημιουργία και αξιοποίηση των ανοικτών εκπαιδευτικών δεδομένων

Καταγραφή του state of the art και του διαθέσιμου υλικού που είναι έτοιμο μηχανο επεξεργασία αλλά και του υλικού

Δράσεις αξιοποίησης των ανοικτών εκπαιδευτικών δεδομένων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών

Αναδιοργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης με στρατηγική ανοικτών δεδομένων

3. Έρευνα, Τεκμηρίωση

Συμμετοχή σε έρευνες και ερευνητικά προγράμματα και για θέματα big data και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης για τα ανοικτά δεδομένα

4. Αξιολόγηση της εφαρμογής και αξιοποίησης των ανοικτών εκπαιδευτικών δεδομένων

5. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πύλη Δεδομένων

Για τον δεύτερο σκοπό οι στόχοι είναι

1. Εύρεση προσαρμογή αξιολόγηση Αξιοποίηση των υπαρχόντων εργαλείων Ανοιχτής Αναγνώρισης & Πιστοποίησης Ικανοτήτων & Προσόντων

2. Έρευνα και Ανάπτυξη εργαλείων Ανοιχτής Αναγνώρισης & Πιστοποίησης Ικανοτήτων & Προσόντων για Αναγνώρισης & Πιστοποίησης Ικανοτήτων & Προσόντων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας αλλά και στο επίπεδο της σχολικής μονάδας.

3. Ανάπτυξη βιβλιοθήκης και τεκμηρίωση ερευνητικών άρθρων

Με την παρούσα ανοιχτή πρόσκληση, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο (εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, στελέχη και επαγγελματίες της εκπαίδευσης, στελέχη και επαγγελματίες εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού) που ενδιαφέρονται για την προαγωγή των Ανοιχτών Τεχνολογιών και του Ανοιχτού Περιεχομένου στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους,  , στις υποομάδες εργασίας του  έτους 2023.

Πηγές:

https://opendata.ellak.gr/2019/07/15/anakalipste-ta-anichta-dedomena-ekpedefsis-ke-tis-efarmoges-tous-stin-evropaiki-pili-dedomenon/

https://www.openbook.gr/guerilla-open-access-manifesto

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ομάδα συμπληρώστε αυτήν την φόρμα.

Συντονιστές Υπο- Ομάδας εργασίας:

Δρ Ι Βρέτταρος Υπουργείο Παιδείας ([email protected])

Το Λουξεμβούργο σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας (chat) βασισμένες στο το ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με στόχο την παροχή ασφαλούς επικοινωνίας με κρυπτογραφημένα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Το Luxchat προορίζεται για τους κατοίκους, τους επισκέπτες της χώρας και τις επιχειρήσεις, ενώ το Luxchat4Gov θα είναι διαθέσιμο μόνο για κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, οι υπηρεσίες Luxchat είναι αποτέλεσμα της δέσμης έργων του Υπουργείου Ψηφιοποίησης της χώρας που προωθούν την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή ανεξαρτησία του έθνους. Στην τρίτη θέση στην παράδοση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Λουξεμβούργο έχει μακρά ιστορία με τη χρήση ανοιχτού κώδικα. Η χρήση ανοιχτού κώδικα εισήχθηκεεπίσημα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης το 2018.

Οι υπηρεσίες Luxchat παρέχουν διατερματική κρυπτογράφηση και διατηρούν όλα τα μηνύματα σε αποκεντρωμένους διακομιστές που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο. Το Luxchat και η Luxchat4Gov θα προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά οι υποδομές παραμένουν ξεχωριστές, καθώς η κυβερνητική έκδοση προορίζεται για επαγγελματική χρήση στον δημόσιο τομέα. 

Οι εφαρμογές λειτουργούν σε Android, iOS και προγράμματα περιήγησης. Και οι δύο υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν. Το Luxchat4Gov θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2023 και η δημόσια έκδοση Luxchat στις αρχές του φθινοπώρου.

Το Luxchat θα χρησιμοποιεί το ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Η προδιαγραφή Matrix είναι σχεδιασμένη για μια διαλειτουργική, αποκεντρωμένη και ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων. Το Λουξεμβούργο ακολουθεί τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την υγειονομική περίθαλψη, τη γαλλική κυβέρνηση και πολλούς φορείς του Σουηδικού δημόσιου τομέα στην εφαρμογή ενός συστήματος βασισμένου στο Matrix.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ επιλέχθηκε να συμμετέχει και φέτος ως mentor organisation στο Google Summer of Code 2023 (GSoC) στηρίζοντας έργα ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιηθούν από φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και νέους προγραμματιστές.

To GSoC προσφέρει σε φοιτητές και νέους προγραμματιστές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού, και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Κάθε καλοκαίρι  στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού.

To GSoC υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και από το 2005 που ξεκίνησε έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 19.000 φοιτητές από 112 χώρες με αποτέλεσμα να παραχθούν περισσότερες από 43.000.000 γραμμές κώδικα για 800 οργανισμούς ανοιχτού λογισμικού.

Στο Google Summer of Code 2023 θα  συμμετέχουν 172 οργανισμοί ανοιχτού κώδικα από πάνω 100 χώρες, με εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα.  Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, θα συμμετέχει με πάνω από 10 προτάσεις έργων ανοιχτού κώδικα και καλεί όσους φοιτητές  και νέους προγραμματιστές επιθυμούν να συμβάλλουν σε κάποιο έργο, να δηλώσουν συμμετοχή στο GSOC 2023 επιλέγοντας το έργο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες τους,

Οι φοιτητές και οι νέοι προγραμματιστές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών που έχουν επιλεγεί να να συμμετέχουν στο GSoC 2023 μπορούν από τις 20 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2023, να τα επιλέξουν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Google Summer of Code 2023,  τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες υποβολής των προτάσεων δείτε το https://summerofcode.withgoogle.com/how-it-works/.

Το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την ψηφιακή στρατηγική του για το 2023-2027. Αυτή η στρατηγική υποστηρίζει τη χρήση των «ψηφιακών κοινών» συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου λογισμικού αναφέροντας τα ασφαλή, ελεύθερα και κοινοτικά χαρακτηριστικά του. Η στρατηγική αποσκοπεί στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων στους φοιτητές και είναι το συμπέρασμα μιας διαβούλευσης που ξεκίνησε το 2020

Το μέρος της στρατηγικής που αφορά την επιλογή ψηφιακών εργαλείων για παιδιά και εκπαιδευτικούς επισημαίνει το γεγονός ότι και οι δύο θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν «ψηφιακά κοινά» για να είναι σε θέση να συνδημιουργήσουν και να μοιραστούν δημιουργίες. Για να επιτευχθεί αυτό, το σχέδιο στρατηγικής για τη στήριξη της ανάπτυξης των ψηφιακών κοινών μέσω ενός συντονισμένου χάρτη πορείας για την περαιτέρω ανάπτυξη νέων λύσεων. Από τώρα, η στρατηγική συνιστά τη χρήση των προγραμμάτων λογισμικού που αναπτύχθηκαν για το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, με βάση το BigBlueButton και το Moodle. Αυτά μπορούν να βρεθούν στην πλατφόρμα apps.education.fr, η οποία απαριθμεί άλλες συνιστώμενες λύσεις. Οι όροι «communs numériques» που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα εδώ απηχούν την έκθεση για τα ψηφιακά κοινά που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου το 2022.

Η στρατηγική αναφέρει επίσης ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην ψηφιακή και τεχνολογική επιστήμη θα έχουν πρόσβαση σε εθνικό υλικό για τη μάθηση και την πρακτική της συνεργασίας και την ανταλλαγή πηγαίου κώδικα. 

Η γενική στρατηγική έχει τέσσερις κύριους στόχους:

  • Ενίσχυση της εθνικής και τοπικής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της εκπαίδευσης
  • Ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών
  • Παροχή στους εκπαιδευτικούς μια καθαρής και σαφούς λίστας ψηφιακών εργαλείων και πόρων
  • Ανάπτυξη της ευρωστίας, της ασφάλειας, της προσβασιμότητας, της ποιότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης των εργαλείων ΤΠ

Συνολικά, η ψηφιακή στρατηγική για την εκπαίδευση υποδηλώνει την αύξηση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα για όλα τα μέρη που σχετίζονται με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή κατάλληλης κατάρτισης στους μαθητές. Η προσπάθεια αυτή πρέπει επίσης να προστεθεί στην αντίθεση με τη μαζική χρήση ιδιόκτητου λογισμικού, με την οποία ο σημερινός Υπουργός Παιδείας Pap NDiaye έχει λάβει πρόσφατες αποφάσεις

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία έχουν επηρεάσει μια περιοχή διαμέτρου 500 χιλιομέτρων, η οποία φιλοξενεί 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία και άγνωστο αριθμό στη Συρία. Η ύπαρξη χαρτογραφικών δεδομένων ακριβείας μετά από την καταστροφή είναι σημαντική για την ανθρωπιστική δράση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή.   Το Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT – hotosm.org) ξεκίνησε άμεσα μια χαρτογραφική εκστρατεία καταγραφής. Μέλη και μη μέλη των κοινοτήτων του ανοιχτού διαδικτυακού χάρτη openstreetmap.org, καθώς και εθελοντές από το HOT συμμετέχουν και συντονίζουν την προσπάθεια: https://is.gd/tDWIuu  

Στον ιστότοπο https://is.gd/U2w906 θα βρείτε τα ενεργά υπο-έργα χαρτογράφησης. Οι αρχάριοι χαρτογράφοι μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τον ιστότοπο https://is.gd/c8bhN6 ενώ στο σχετικό άρθρο https://is.gd/lwUM4Z περιέχονται οδηγίες και εδώ https://is.gd/UdgYBM χρήσιμες συμβουλές. Τέλος, αν είστε προγραμματιστές μπορείτε να συμμετάσχετε στις δράσεις ανάπτυξης λογισμικού για τις ομάδες καταγραφής στο πεδίο: https://is.gd/WYwtFL  

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα κανάλια ενημέρωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης https://www.facebook.com/ και https://twitter.com/hotosm. Άμεσα διαθέσιμο είναι και το κανάλι επικοινωνίας https://is.gd/5Qo8bK.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
https://nextcloud.digigov.grnet.gr
https://www.hotosm.org/
https://tasks.hotosm.org/
https://maproulette.org/
https://nextcloud.digigov.

Επικοινωνία:
https://www.facebook.com/
https://twitter.com/hotosm
https://matrix.to/
https://matrix.to/
https://github.com/hotosm/fmtm
https://docs.google.com/forms/

Η μηχανική μάθηση και η «τεχνητή νοημοσύνη» είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω του ChatGPT. Με την ευρέως διαθέσιμη δημόσια επίδειξη, η ομάδα OpenAI (ένα και τόσο πετυχημένο όνομα μιας το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα) έδειξε στο κοινό ότι όταν χρησιμοποιείται ένα ολόκληρο σύννεφο υπολογιστικής ισχύος στο διαδίκτυο, μπορεί τότε να δημιουργηθεί ένα πιστευτό κείμενο για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός “πιστευτού” κειμένου και ενός “σωστού” , αλλά σε επιφανειακό επίπεδο φαίνεται ότι το ChatGPT είναι μια έγκυρη πηγή συνοπτικής και επιφανειακής γνώσης.

Το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά σχεδόν όλα όσα εξάγει βασίζονται σε ανοιχτή γνώση. Βασίζεται σε περιεχόμενο που έχουμε βάλει εσείς και εγώ στο διαδίκτυο για άλλους. Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT έχει ενταχθεί σε μια κοινότητα; Συμβάλλει το ChatGPT στη βελτίωση της κοινής γνώσης; Ή απλώς μειώνει τον αριθμό των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο που πρέπει να κάνετε πριν καταλήξετε σε μια γενική ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτησή σας;

Τα οφέλη του αντίθετου

Πιθανότατα είστε μέλος κάποιας κοινότητας, είτε πρόκειται για κοινότητα ενός έργου ανοιχτού κώδικα είτε ακόμη και για την τοπική σας γειτονιά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλητικοί. Είναι γεγονός της ζωής ότι οι άνθρωποι έχουν απόψεις και συχνά αυτές οι απόψεις έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Όταν υπάρχει διαφωνία για το πώς πρέπει να γίνει κάτι, συνήθως αισθάνεστε σαν να χάνεται χρόνος. Εξάλλου, ξέρετε την καλύτερη λύση, αλλά αντί να την κάνετε πράξη, πρέπει να αφιερώσετε όλη την ημέρα για να πείσετε όλους τους άλλους για την αξία της. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν όλοι συμφωνούσαν μαζί σας σωστά;

Η διαφωνία είναι επίσης άβολη. Οδηγεί σε δύσκολες συζητήσεις. Πρέπει να βρεις έναν συμβιβασμό ή αλλιώς να πείσεις κάποιον να δει τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, ακόμα κι όταν προσπαθεί να σε πείσει να δεις τα πράγματα όπως θέλει. Δεν είναι εύκολο και συχνά δεν είναι αυτό που θέλετε να κάνετε κάθε δεδομένη στιγμή.

Φυσικά, οι περισσότεροι ενήλικες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει δύναμη και στην αντίθετη γνώμη. Ένα bot μπορεί να είναι σε θέση να μιμηθεί μια αντίθετη γνώμη, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας γνώμης και του πείσματος ή της εμμονής. Οι διαφορετικές απόψεις, που προέρχονται από την τεχνογνωσία και την εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη και γόνιμη συνεργασία. Όσο άβολο κι αν είναι, οι διαφορετικές απόψεις για τον «σωστό» τρόπο να κάνεις κάτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεστάρεις τις ιδέες σου. Βλέποντας το αντίθετο, μπορείτε να προσδιορίσετε τις προκαταλήψεις και τις υποθέσεις σας. Αποδεχόμενοι διαφορετικές απόψεις, μπορείτε να βελτιώσετε τις δικές σας.

Σπίθα πρωτοτυπίας

Ένα bot οπλισμένο με μηχανική μάθηση μπορεί να εφεύρει ιδέες μόνο από υπάρχουσες ιδέες. Αν και μπορεί να έχει αξία η απόσταξη του θορύβου σε κάτι μοναδικό απτό, εξακολουθεί να είναι απλώς μια περίληψη των εννοιών που έχουν προκύψει. Μια συγκέντρωση πραγματικών ανθρώπινων πραγματικών μυαλών είναι ισχυρή λόγω των φαινομενικά άσχετων και απροσδόκητων ιδεών που σχηματίζονται από τη συνομιλία, την επανάληψη, τη συμφωνία, τη διαφωνία και την ποικιλία των εμπειριών και του υπόβαθρου. Μπορεί να μην είναι λογικό για μένα να βασίσω το CI/CD pipeline μου στη στρατηγική που εφηύρα για το χθεσινοβραδινό επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων, αλλά αν αυτό χρησίμευσε ως έμπνευση για κάτι που τελικά είναι πολύ καλό, δεν έχει σημασία τελικά . Υπάρχει ένας παράλογος να ερμηνεύεις τον κόσμο μέσω της εμπειρίας σου στο κέντημα ή την κηπουρική ή το μαγείρεμα ή κατασκευή σετ LEGO με το παιδί σας, αλλά αυτό δεν το καθιστά άκυρο. Στην πραγματικότητα, είναι η ικανότητα σύνδεσης της έμπνευσης με τη δράση που γεννά την εφεύρεση.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να μάθει το ChatGPT από το διαδίκτυο.

Σχεδιασμός συστήματος

Το ChatGPT και άλλα πειράματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί κάλλιστα να έχουν τη χρήση τους για τη μείωση επαναλαμβανόμενων εργασιών ή για τον εντοπισμό πιθανών σφαλμάτων ή για να ξεκινήσετε με ένα ιδιαίτερα μπερδεμένο αρχείο YAML. Αλλά ίσως το κρυφό μήνυμα εδώ είναι στην πραγματικότητα μια ερώτηση: γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε το ChatGPT για αυτά τα πράγματα; Μήπως τελικά αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται βελτίωση; Μπορεί να μην είναι τόσο απλό το να γράψεις κάποιο «απλό» YAML όσο φαινόταν αρχικά; Ίσως εκείνα τα σφάλματα που χρειάζονται τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπιστούν είναι λιγότερο ασθένεια παρά σύμπτωμα υπερβολικά πολύπλοκου σχεδιασμού γλώσσας ή αποτυχία στον τρόπο διδασκαλίας κώδικα ή απλώς μια ευκαιρία να αναπτυχθούν ευκολότερες καταχωρίσεις στον προγραμματισμό.

Με άλλα λόγια, ίσως τα ρομπότ μηχανικής εκμάθησης να μην είναι η λύση σε τίποτα, αλλά μια ένδειξη για το πού κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Στον ανοιχτό κώδικα, σχεδιάζουμε τα συστήματα με τα οποία αλληλεπιδρούμε. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε ρομπότ συνομιλίας για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κώδικας ή πώς να προγραμματίζουμε, επειδή εμείς είμαστε οι εφευρέτες. Μπορούμε να επανασχεδιάζουμε γύρω από τα προβλήματα. Δεν χρειαζόμαστε ένα chat bot για να συνενώσουμε και να συμπυκνώσουμε τη σύγχυση της παγκόσμιας κοινότητας, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ανθρώπινη σύνδεση

Η κοινότητα αφορά ανθρώπους. Η δημιουργία συνδέσεων με άλλα άτομα με κοινό ενδιαφέρον και πάθος για κάτι είναι αυτό που κάνει τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού τόσο δυνατές. Τόσο οι διαφωνίες όσο και οι στιγμές κοινής έμπνευσης είναι βαθιές εμπειρίες που εμείς οι άνθρωποι φέρνουμε ο ένας στον άλλο στα φόρουμ, τα , chat rooms, τις αναφορές σφαλμάτων, τα συνέδρια και τις γειτονιές μας. Ως κοινότητα ανοιχτού κώδικα, δημιουργούμε τεχνολογία. Τη δημιουργούμε ανοιχτά, μαζί και με γνήσιο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή βιωματικών γνώσεων. Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και βρίσκουμε αξία στις απόψεις των αρχαρίων και των ειδικών. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε από ένα ρομπότ συνομιλίας μηχανικής εκμάθησης, είτε είναι ανοιχτού κώδικα είτε όχι (και το ChatGPT δεν είναι).

Στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού ευδοκιμεί το γνήσιο ενδιαφέρον για κοινή χρήση. Αυτό είναι κάτι που το ChatGPT δεν μπορεί να μιμηθεί.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνεργασία με τα μέλη του και σε συνέχεια της δράσης για την δημιουργία μαθημάτων  για  τεχνικούς ανοιχτού λογισμικού ΙΕΚ, σχεδιάζει την παραγωγή Μαθημάτων και Διδακτέας Ύλης για προγραμματιστές Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημιακού Επιπέδου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητά συγγραφείς ή συγγραφικές ομάδες για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διδακτέας ύλης για αυτά τα μαθήματα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό  των μαθημάτων θα διατίθεται με άδεια CC-BY-SA και θα πρέπει να διαμορφωθεί στην πλατφόρμα moodle (elearn.ellak.gr) (οδηγίες για σχεδιασμό ενός μαθήματος στο moodle εδώ) και θα υποβληθεί ως ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό βιβλίο στο https://www.kallipos.gr/el/.

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθεί θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες φοιτητών και διδασκόντων με παραδείγματα/βοηθήματα και ασκήσεις τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων με τη φυσική παρουσία εκπαιδευτών και φοιτητών(blended learning) όσο και για την παρακολούθηση των μαθημάτων χωρίς φυσική παρουσία (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση).

Το εκπαιδευτικό υλικό αφορά τις παρακάτω ενότητες:

Τίτλος ΕνότηταςΣύντομη Περιγραφή και ΜαθήματαECTSΟμάδα στόχος
Ανοικτότητα και Ανοικτό Λογισμικό για μη πληροφορικούςΠρόγραμμα μετατροπής (Conversion programme) για σπουδαστές που αποφοιτούν από τομείς εκτός ΤΠΕ για πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν το Ανοικτό Λογισμικό Μαθήματα: Εισαγωγή στην Πληροφορική και την Ανοικτότητα Ανοικτά Λειτουργικά Συστήματα Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών Υπολογιστική Σκέψη και Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Python Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Ιστοτόπων Συστήματα Πολυμέσων και Παραγωγή Ψηφιακού Περιεχομένου με Ανοικτό Λογισμικό30-35Μη πληροφορικοί που θέλουν να ασχοληθούν με την Πληροφορική και το Ανοικτό λογισμικό
Τεχνολογίες Ανοικτού ΛογισμικούΡοή εξειδίκευσης στην Τεχνολογία Λογισμικού με έμφαση στο Ανοικτό Λογισμικό. Μαθήματα: Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία Διασφάλιση Ποιότητας Συστημάτων Λογισμικού Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Ιστοτόπων Ανάπτυξη Εφαρμογών Κινητών Συσκευών Ασφάλεια Λογισμικού Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός με Python30-35Πληροφορικοί
Ανοικτές Τεχνολογίες Μάθησης1Διεπιστημονικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σχετικά με τεχνολογίες μάθησης2. Η απόκτηση των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκονται στο πρόγραμμα θα βοηθήσει τους φοιτητές να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες με ενδυναμωμένο τρόπο στην διδακτική του αντικειμένου τους. Μαθήματα: Εισαγωγή στην Πληροφορική και την Ανοικτότητα Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικό Λογισμικό Ανοικτά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Διαδικτύου Σχεδίαση και Αξιολόγηση Ανοικτού Εκπαιδευτικού Λογισμικού Συστήματα Πολυμέσων και Παραγωγή Ψηφιακού Περιεχομένου με Ανοικτό Λογισμικό Διδακτική Πληροφορικής με έμφαση στη χρήση ανοικτού λογισμικού Μαθησιακή Αναλυτική με Python30-35Πληροφορικοί, Εκπαιδευτικοί, Παιδαγωγοί

Αναλυτικές Πληροφορίες για κάθε ενότητα και οι μαθησιακοί στόχοι των μαθημάτων είναι διαθέσιμοι εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν στο [email protected] έως τις 27/2/2023 τα παρακάτω:

1. Αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου για τα μαθήματα που προτείνουν να αναπτύξουν

2. Χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού, 

3. Συνολικό κόστος,

4. Αναλυτικό βιογραφικό.


1 ή εναλλακτικά «Σχεδίαση Μάθησης με Ανοικτές Τεχνολογίες»
2 Αυτή η ενότητα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διεπιστημονικά προγράμματα, που στοχεύουν στην απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς. Η απόκτηση των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκονται σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ως στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες με ενδυναμωμένο τρόπο στην εργασία τους.

SKG WordPress Meetup το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στις 12.00 στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

The post 31ο WordPress Thessaloniki Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

Akademy είναι το ετήσιο συνέδριο της Κοινότητας του KDE. Εάν εργάζεστε σε θέματα σχετικά με το KDE, αυτή είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε τη δουλειά και τις ιδέες σας στην ευρύτερη κοινότητα του KDE.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΜ) στη Θεσσαλονίκη. Οι ομιλίες θα διεξαχθούν το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Το υπόλοιπο της εβδομάδας (Δευτέρα – Παρασκευή) θα είναι αφιερωμένο σε συναντήσεις Birds-of-a-Feather (BoFs), συνεδρίες και εργαστήρια.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσετε, πείτε μας σχετικά. Εάν γνωρίζετε κάποιον άλλον που θα πρέπει να παρουσιάσει, ενθαρρύνετέ τον να το κάνει επίσης.

Τι ψάχνουμε

Ζητάμε προτάσεις ομιλίας για θέματα σχετικά με την κοινότητα και την τεχνολογία του KDE όπως:

* Νέα άτομα και οργανισμοί που ανακαλύπτουν το KDE,
* Εργασία για τους στόχους του KDE: KDE για όλους, βιώσιμο λογισμικό και αυτοματοποίηση και συστηματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών,
* Δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερη ψηφιακή ελευθερία και αυτονομία με το KDE,
* Νέες τεχνολογικές εξελίξεις,
* Οδηγοί για τον τρόπο συμμετοχής για νέους χρήστες, αλλά και για πιο προχωρημένους,
* Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό.

Για να πάρετε μια ιδέα των συνομιλιών που έγιναν δεκτές, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των προηγούμενων ετών: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 και 2017.

Υποβολή

Οι προτάσεις απαιτούν τις ακόλουθες πληροφορίες:

* Τίτλος — ο τίτλος της συνεδρίας/παρουσίασής σας
* Περιεχόμενο — μια σύντομη περίληψη της παρουσίασής σας
* Περιγραφή — πρόσθετες πληροφορίες που δεν είναι στην πρίληψη και πιθανά οφέλη του θέματος για το κοινό
* Ένα σύντομο βιογραφικό — συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε σας επιτρέπει να μιλήσετε για το θέμα σας
* Μια φωτογραφία — η φωτογραφία σας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε την ομιλία σας ως μέρος του τελικού προγράμματος του συνεδρίου (όχι απαραίτητο αλλά επιθυμητό)

Εάν σας αρέσουν οι συμβουλές πριν στείλετε μια πρόταση, μπορείτε να στείλετε email στο [email protected] και να ρωτήσετε. Η επιτροπή προγράμματος μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω ταχυδρομείου ή μέσω κλήσης.

Παρακαλούμε υποβάλετε τις προτάσεις σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 23:59 UTC.

Το συνέδριο Akademy προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, όλες οι ομιλίες είναι στα αγγλικά.

Δεν έχουν όλοι μεγάλη εμπειρία στο να δίνουν ομιλίες, δεν θέλουμε αυτό να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να υποβάλουν τις ομιλίες. Εάν θέλετε βοήθεια και συμβουλές για την προετοιμασία της ομιλίας σας, ζητήστε το στην ενότητα Ιδιωτικές σημειώσεις της υποβολής σας.

Οι υποβολές σας μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μορφές:

* Παρουσιάσεις που είναι 40 λεπτά
* Τα πάνελ που είναι 40 λεπτά
* Οι ομιλίες Fast Track έχουν διάρκεια 10 λεπτών
* Οι ομιλίες με “Lightning talks” διαρκούν 5 λεπτά

Οι ομιλίες Fast Track και Lightning talks πραγματοποιούνται σε ένα μόνο κομμάτι και δεν περιλαμβάνουν χρόνο για ερωτήσεις. Οι ομιλίες και τα πάνελ ενθαρρύνονται να διατηρούν το περιεχόμενο σε 30 λεπτά ή λιγότερο, αφήνοντας αρκετό χρόνο για εικονικές, ζωντανές ερωτήσεις και απαντήσεις με τους συμμετέχοντες.

Τα εργαστήρια (BoFs) περιλαμβάνονται στο 2ο μέρος του συνεδρίου Akademy και μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες.

Το Akademy έχει πολύ περιεχόμενο, επομένως θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε όλες τις παρουσιάσεις στο πρόγραμμα και να βεβαιωθούμε ότι οι παρουσιάσεις ξεκινούν και τελειώνουν στην ώρα τους.

Εάν πιστεύετε ότι η παρουσίασή σας θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα με ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τα τυπικά χρονικά διαστήματα που δίνονται, παρακαλούμε δώστε τους λόγους για αυτό. Οι μεγαλύτερες ομιλίες μπορούν επίσης να μετατραπούν σε δύο ή τρεις, σε εργαστήριο (BoF) ή ειδική ομιλία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εκτός των κύριων κομματιών του συνεδρίου. Στην περίπτωση που ένα εργαστήριο είναι καλύτερο, προτείνουμε ένα teaser με lightning-talk για την προώθηση του εργαστηρίου. Δεν χρειάζεται ακόμη να υποβάλετε λεπτομερείς προτάσεις για τα μέρη του εργαστηρίου. Αυτό θα γίνει αργότερα. Αυτή η πρόσκληση συμμετοχής επικεντρώνεται στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

Για τις συνομιλίες Lightning, θα συλλέξουμε όλες τις παρουσιάσεις (προτείνουμε όχι περισσότερες από τρεις διαφάνειες ανά παρουσίαση) τον μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Προτιμούμε έντονα τις προηχογραφημένες συνομιλίες Lightning.

Το Akademy είναι αισιόδοξο, αλλά δεν είναι επιπόλαιο. Βοηθήστε μας να δούμε ότι ενδιαφέρεστε για το θέμα σας, την παρουσίασή σας και το κοινό σας. Τα τυπογραφικά λάθη, η ακατάλληλη ή εντελώς πεζή μορφοποίηση και παρόμοιες παραλείψεις εμφάνισης αφήνουν κακή εντύπωση και ενδέχεται να μετρήσουν ενάντια στην πρότασή σας. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Εάν χρειάζονται περισσότερες από δύο παραγράφους για να ξεπεράσετε την ουσία του θέματός σας, είναι πάρα πολύ και θα πρέπει να την μικρύνετε. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε καλή εντύπωση, τόσο στην Επιτροπή Προγράμματος όσο και στο κοινό σας, τόσο το καλύτερο.

Αναζητούμε πρωτοτυπία. Το Akademy έχει σκοπό να ωθήσει το KDE μπροστά. Το να μιλούν οι ίδιοι άνθρωποι για τα ίδια πράγματα δεν επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο. Έτσι, ευνοούμε το πρωτότυπο περιεχόμενο. Εάν έχετε παρουσιάσει για ένα θέμα αλλού, προσθέστε μια νέα έρευνα ή πρόσφατη εξέλιξη, κάτι μοναδικό. Φυσικά, αν η ομιλία σας είναι απλά φοβερή ως έχει, μην αλλάξετε τίποτα.

Όλοι όσοι υποβάλλουν πρόταση θα ειδοποιηθούν έως τα τέλη Απριλίου 2023, σχετικά με το εάν η πρότασή τους έγινε αποδεκτή ή όχι για το Πρόγραμμα Akademy 2023.

Η Ομάδα του συνεδρίου Akademy θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία της ομιλίας σας και θα προγραμματίσει μια δοκιμαστική εκτέλεση για να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση ήχου AV σας λειτουργεί. Θα είναι επίσης διαθέσιμη βοήθεια για την παροχή οποιασδήποτε κατάλληλης κάμερας web/μικροφώνου κ.λπ. για να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Όλες οι ομιλίες θα ηχογραφηθούν και θα δημοσιευτούν στο Διαδίκτυο δωρεάν, μαζί με ένα αντίγραφο των διαφανειών, ζωντανή επίδειξη ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις παρουσιάσεις. Αυτό ωφελεί τη μεγαλύτερη Κοινότητα KDE και όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν στο συνέδριο. Θα διατηρήσετε την πλήρη ιδιοκτησία των διαφανειών και άλλων υλικών σας, σας ζητάμε να διαθέσετε ρητά τα υλικά σας βάσει της άδειας CC-BY.

Η Επιτροπή Προγράμματος Akademy 2023

Η φετινή επιτροπή είναι οι Albert Astals Cid, Carl Schwan, Georgios Fakidis, Jos van den Oever και ο Neofytos Kolokotronis.

Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Πηγή: https://akademy.kde.org/2023/cfp/

Η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) δημοσίευσε το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου με βασικό κείμενο σχετικά με τη συνεχή προσπάθεια οικοδόμησης της κοινότητας δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της έκδοσης, η έμφαση δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, ένα θέμα το οποίο ασχολείται εδώ και χρόνια με την παροχή υποστήριξης μέσω εφαρμοστέων λύσεων, εργαλείων, κατευθυντήριων γραμμών και μελετών. Η παρούσα έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί η διαλειτουργικότητα στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να ωφελήσει τους πολίτες, τις δημόσιες διοικήσεις και τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για μια πλατφόρμα όπως το Joinup.

Με εναρκτήριο μήνυμα της Natalia Aristimuño-Perez, Διευθύντριας Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΓΔ DIGIT, τα θέματα περιλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή δημόσια διοίκηση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, επικαιροποιήσεις πολιτικής, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και μελλοντικές βασικές εκδηλώσεις.

Ανακαλύψτε τις δράσεις πολιτικής που αναλαμβάνει η Επιτροπή στο ταξίδι προς την ψηφιακή διακυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η «Στήριξη των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και η προετοιμασία για το μέλλον» ή η προσπάθεια για την εσωτερική στρατηγική «Ψηφιακή Επιτροπή νέας γενιάς», μεταξύ άλλων. Αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης.

Για να παρουσιαστεί ένα παράδειγμα αυτών των πολιτικών στην πράξη, το ενημερωτικό δελτίο ρίχνει φως σε ένα επιτυχημένο σχέδιο ψηφιοποίησης που υλοποιήθηκε στην Ισπανία μέσω του Technical Support Instrument όπου πάνω από το 15 % των υφιστάμενων δικαστικών οργάνων έχουν εξοπλιστεί με την απαραίτητη υποδομή για να είναι σε θέση να διεξάγουν δικαστικές διαδικασίες ηλεκτρονικά, και τα επόμενα βήματα.

Επιπλέον, μπορείτε να παραμείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το τι είναι νέο υπάρχει στην ψηφιακή διακυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, με τον νόμο για τη διαλειτουργικότητα της Ευρώπης, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, με παραδείγματα από την Ιταλία (έρευνα της εμπειρίας των χρηστών στις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες), τη Σλοβακία (νέα εφαρμογή «Σλοβακία σε κινητές συσκευές») και την Ισπανία («My citizen folder»). Τέλος, μπορείτε να βρείτε τα βασικά συμπεράσματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια διοίκηση και τη διακυβέρνηση, καθώς και μελλοντικές εκδηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Το Akademy είναι το ετήσιο συνέδριο της Κοινότητας του KDE. Εάν εργάζεστε σε θέματα σχετικά με το KDE, αυτή είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε τη δουλειά και τις ιδέες σας στην ευρύτερη κοινότητα του KDE.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΜ) στη Θεσσαλονίκη. Οι ομιλίες θα διεξαχθούν το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Το υπόλοιπο της εβδομάδας (Δευτέρα – Παρασκευή) θα είναι αφιερωμένο σε συναντήσεις Birds-of-a-Feather (BoFs), συνεδρίες και εργαστήρια.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσετε, πείτε μας σχετικά. Εάν γνωρίζετε κάποιον άλλον που θα πρέπει να παρουσιάσει, ενθαρρύνετέ τον να το κάνει επίσης.

Τι ψάχνουμε

Ζητάμε προτάσεις ομιλίας για θέματα σχετικά με την κοινότητα και την τεχνολογία του KDE όπως:

* Νέα άτομα και οργανισμοί που ανακαλύπτουν το KDE,
* Εργασία για τους στόχους του KDE: KDE για όλους, βιώσιμο λογισμικό και αυτοματοποίηση και συστηματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών,
* Δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερη ψηφιακή ελευθερία και αυτονομία με το KDE,
* Νέες τεχνολογικές εξελίξεις,
* Οδηγοί για τον τρόπο συμμετοχής για νέους χρήστες, αλλά και για πιο προχωρημένους,
* Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό.

Για να πάρετε μια ιδέα των συνομιλιών που έγιναν δεκτές, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των προηγούμενων ετών: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 και 2017.

Υποβολή

Οι προτάσεις απαιτούν τις ακόλουθες πληροφορίες:

* Τίτλος — ο τίτλος της συνεδρίας/παρουσίασής σας
* Περιεχόμενο — μια σύντομη περίληψη της παρουσίασής σας
* Περιγραφή — πρόσθετες πληροφορίες που δεν είναι στην πρίληψη και πιθανά οφέλη του θέματος για το κοινό
* Ένα σύντομο βιογραφικό — συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε σας επιτρέπει να μιλήσετε για το θέμα σας
* Μια φωτογραφία — η φωτογραφία σας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε την ομιλία σας ως μέρος του τελικού προγράμματος του συνεδρίου (όχι απαραίτητο αλλά επιθυμητό)

Εάν σας αρέσουν οι συμβουλές πριν στείλετε μια πρόταση, μπορείτε να στείλετε email στο [email protected] και να ρωτήσετε. Η επιτροπή προγράμματος μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω ταχυδρομείου ή μέσω κλήσης.

Παρακαλούμε υποβάλετε τις προτάσεις σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 23:59 UTC.

Το συνέδριο Akademy προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, όλες οι ομιλίες είναι στα αγγλικά.

Δεν έχουν όλοι μεγάλη εμπειρία στο να δίνουν ομιλίες, δεν θέλουμε αυτό να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να υποβάλουν τις ομιλίες. Εάν θέλετε βοήθεια και συμβουλές για την προετοιμασία της ομιλίας σας, ζητήστε το στην ενότητα Ιδιωτικές σημειώσεις της υποβολής σας.

Οι υποβολές σας μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μορφές:

* Παρουσιάσεις που είναι 40 λεπτά
* Τα πάνελ που είναι 40 λεπτά
* Οι ομιλίες Fast Track έχουν διάρκεια 10 λεπτών
* Οι ομιλίες με “Lightning talks” διαρκούν 5 λεπτά

Οι ομιλίες Fast Track και Lightning talks πραγματοποιούνται σε ένα μόνο κομμάτι και δεν περιλαμβάνουν χρόνο για ερωτήσεις. Οι ομιλίες και τα πάνελ ενθαρρύνονται να διατηρούν το περιεχόμενο σε 30 λεπτά ή λιγότερο, αφήνοντας αρκετό χρόνο για εικονικές, ζωντανές ερωτήσεις και απαντήσεις με τους συμμετέχοντες.

Τα εργαστήρια (BoFs) περιλαμβάνονται στο 2ο μέρος του συνεδρίου Akademy και μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες.

Το Akademy έχει πολύ περιεχόμενο, επομένως θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε όλες τις παρουσιάσεις στο πρόγραμμα και να βεβαιωθούμε ότι οι παρουσιάσεις ξεκινούν και τελειώνουν στην ώρα τους.

Εάν πιστεύετε ότι η παρουσίασή σας θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα με ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τα τυπικά χρονικά διαστήματα που δίνονται, παρακαλούμε δώστε τους λόγους για αυτό. Οι μεγαλύτερες ομιλίες μπορούν επίσης να μετατραπούν σε δύο ή τρεις, σε εργαστήριο (BoF) ή ειδική ομιλία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εκτός των κύριων κομματιών του συνεδρίου. Στην περίπτωση που ένα εργαστήριο είναι καλύτερο, προτείνουμε ένα teaser με lightning-talk για την προώθηση του εργαστηρίου. Δεν χρειάζεται ακόμη να υποβάλετε λεπτομερείς προτάσεις για τα μέρη του εργαστηρίου. Αυτό θα γίνει αργότερα. Αυτή η πρόσκληση συμμετοχής επικεντρώνεται στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

Για τις συνομιλίες Lightning, θα συλλέξουμε όλες τις παρουσιάσεις (προτείνουμε όχι περισσότερες από τρεις διαφάνειες ανά παρουσίαση) τον μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Προτιμούμε έντονα τις προηχογραφημένες συνομιλίες Lightning.

Το Akademy είναι αισιόδοξο, αλλά δεν είναι επιπόλαιο. Βοηθήστε μας να δούμε ότι ενδιαφέρεστε για το θέμα σας, την παρουσίασή σας και το κοινό σας. Τα τυπογραφικά λάθη, η ακατάλληλη ή εντελώς πεζή μορφοποίηση και παρόμοιες παραλείψεις εμφάνισης αφήνουν κακή εντύπωση και ενδέχεται να μετρήσουν ενάντια στην πρότασή σας. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Εάν χρειάζονται περισσότερες από δύο παραγράφους για να ξεπεράσετε την ουσία του θέματός σας, είναι πάρα πολύ και θα πρέπει να την μικρύνετε. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε καλή εντύπωση, τόσο στην Επιτροπή Προγράμματος όσο και στο κοινό σας, τόσο το καλύτερο.

Αναζητούμε πρωτοτυπία. Το Akademy έχει σκοπό να ωθήσει το KDE μπροστά. Το να μιλούν οι ίδιοι άνθρωποι για τα ίδια πράγματα δεν επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο. Έτσι, ευνοούμε το πρωτότυπο περιεχόμενο. Εάν έχετε παρουσιάσει για ένα θέμα αλλού, προσθέστε μια νέα έρευνα ή πρόσφατη εξέλιξη, κάτι μοναδικό. Φυσικά, αν η ομιλία σας είναι απλά φοβερή ως έχει, μην αλλάξετε τίποτα.

Όλοι όσοι υποβάλλουν πρόταση θα ειδοποιηθούν έως τα τέλη Απριλίου 2023, σχετικά με το εάν η πρότασή τους έγινε αποδεκτή ή όχι για το Πρόγραμμα Akademy 2023.

Η Ομάδα του συνεδρίου Akademy θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία της ομιλίας σας και θα προγραμματίσει μια δοκιμαστική εκτέλεση για να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση ήχου AV σας λειτουργεί. Θα είναι επίσης διαθέσιμη βοήθεια για την παροχή οποιασδήποτε κατάλληλης κάμερας web/μικροφώνου κ.λπ. για να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Όλες οι ομιλίες θα ηχογραφηθούν και θα δημοσιευτούν στο Διαδίκτυο δωρεάν, μαζί με ένα αντίγραφο των διαφανειών, ζωντανή επίδειξη ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις παρουσιάσεις. Αυτό ωφελεί τη μεγαλύτερη Κοινότητα KDE και όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν στο συνέδριο. Θα διατηρήσετε την πλήρη ιδιοκτησία των διαφανειών και άλλων υλικών σας, σας ζητάμε να διαθέσετε ρητά τα υλικά σας βάσει της άδειας CC-BY.

Η Επιτροπή Προγράμματος Akademy 2023

Η φετινή επιτροπή είναι οι Albert Astals Cid, Carl Schwan, Georgios Fakidis, Jos van den Oever και ο Neofytos Kolokotronis.

Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Πηγή: https://akademy.kde.org/2023/cfp/

Έχετε ακούσει ποτέ για τo «Focused View » του TikTok; Με αυτήν τη νέα δυνατότητα που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, το TikTok ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρακολουθεί τα συναισθήματά σας για να πουλάει διαφημίσεις. Έχουμε τις αμφιβολίες μας εάν αυτό είναι ακόμη δυνατό – αλλά σίγουρα παραβιάζει το απόρρητό σας για να αυξήσει τα κέρδη του.

Το TikTok λανσάρει ακόμη μια λειτουργία-εφιάλτη για το απόρρητο των χρηστών

Νομίζατε ότι η ψευδοεπιστήμη της παρακολούθησης συναισθημάτων ήταν απλώς ένα επεισόδιο του Black Mirror; ΛΑΘΟΣ. Το TikTok ενδέχεται να εκμεταλλεύεται τις πληροφορίες σας ως μέρος μιας νέας δυνατότητας για τους διαφημιστές του. Μόνο στην Ευρώπη, αυτό θα επηρεάσει 200 ​​εκατομμύρια ανθρώπους , η πλειονότητα των οποίων είναι ανήλικοι ή έφηβοι . Το TikTok, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο για πολλές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, δεν φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά του.

Με τη νέα λειτουργία Focused View, το TikTok υπόσχεται στις εταιρίες ότι θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα. Πως και έτσι? Το TikTok λέει ότι θα διασφαλίσει ότι οι διαφημίσεις τοποθετούνται μπροστά σε χρήστες που « δίνουν πραγματικά προσοχή » και ότι οι εταιρίες θα πληρώνουν για διαφημίσεις μόνο εάν ένας χρήστης την έχει παρακολουθήσει «οικειοθελώς» για τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα ή έχει αλληλεπιδράσει μαζί της εντός του πρώτα έξι δευτερόλεπτα.

Όταν περιγράφει τι σημαίνει «πραγματική προσοχή», το TikTok αναφέρεται σε δύο λέξεις: το να είσαι «συναισθηματικά» και «απτά » δεσμευμένος. Πώς μπορεί όμως το TikTok να βγάλει αυτά τα συμπεράσματα; Εκτός και αν κάνει κάτι πολύ ανατριχιαστικό, όπως η πρόσβαση στην κάμερα του τηλεφώνου σας για παρακολούθηση ματιών ή εκτίμηση στάσης κεφαλιού , πώς μπορεί το TikTok να επαληθεύσει ότι παρακολουθείτε «οικειοθελώς» μια διαφήμιση για έξι δευτερόλεπτα; Και, ακόμα κι αν το Tiktok μπορούσε να προσδιορίσει ότι είχατε παρακολουθήσει τη διαφήμιση για έξι δευτερόλεπτα, πώς θα μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο ότι είστε πραγματικά αφοσιωμένοι σε σχέση με το να εκνευρίζεστε πολύ με τη διαφήμιση ή ακόμα και να αναστατώνεστε από αυτήν;

Συναισθήματα για το κέρδος

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα επικρίνει την «αναγνώριση συναισθημάτων» ως μη επαληθευμένη ψευδοεπιστήμη που, ακόμη κι αν ήταν δυνατή, θα οδηγούσε σε εξαιρετικά παρεμβατικές μορφές παρακολούθησης. Ωστόσο, η TikTok έχει αναθέσει διάφορα έργα για την αναγνώριση συναισθημάτων, ακόμη και εμβαθύνοντας σε αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις νευροτεχνολογίας / νευρομάρκετινγκ . Για παράδειγμα, το TikTok διεξήγαγε μια μελέτη σε συνεργασία με το MediaScience που μοιάζει ανατριχιαστικά με αυτό που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει η Focused View. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, το TikTok χρησιμοποίησε παρακολούθηση ματιών, παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού και άλλες προσεγγίσεις για να αντλήσει μετρήσεις γνωστικής προσοχής για να μετρήσει πώς η διαφήμιση επηρεάζει τους καταναλωτές τόσο σε «δηλωμένο» όσο και σε «υποσυνείδητο» επίπεδο. Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν διαφημίσεις για έξι δευτερόλεπτα, αυτό δίνει ισχυρά αποτελέσματα που υποδηλώνουν «ψυχολογική δέσμευση» που υποτίθεται ότι προκαλεί ένα «θετικό συναίσθημα για το brand ». Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιστημονική εγκυρότητα αυτού του είδους τεχνολογίας και την αναγκαιότητα συλλογής εξαιρετικά επεμβατικών δεδομένων μόνο για την προβολή διαφημίσεων.

Πώς η εστιασμένη προβολή του TikTok απειλεί το απόρρητό σας;

Με αυτήν τη λειτουργία pay-if-they-engage, το TikTok προβάλλει τολμηρούς ισχυρισμούς που είτε είναι αμφίβολοι και αντιεπιστημονικοί είτε πουλάει παραβίαση της ιδιωτικής ζωής – ή και τα δύο. Υποστηρίζοντας ότι οι διαφημίσεις θα παραδίδονται σε «συναισθηματικά» και «αυτά» αφοσιωμένους χρήστες, το TikTok προτείνει ότι θα μπορούσε να διαβάσει τα συναισθήματα των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε πραγματικά η δυνατότητα. Μέχρι σήμερα, οι μόνες τεχνολογίες που σκοπεύουν να συλλέξουν τόσο ακριβή, εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα είναι αυτές που ονομάζονται τεχνολογίες «αναγνώρισης συναισθημάτων».

Ακόμα κι αν δώσουμε στην Εστιασμένη προβολή του TikTok το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σχετικά με την ικανότητά της για αναγνώριση συναισθημάτων, οι πρακτικές δεδομένων που εφαρμόζονται για να λειτουργήσει το χαρακτηριστικό θα ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης απορρήτου.

Η απλή συλλογή πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο προσοχής σας, τη συναισθηματική σας κατάσταση ή απλώς το πόσο καιρό δίνετε προσοχή σε μια διαφήμιση αντιπροσωπεύει εξαιρετικά επεμβατική παρακολούθηση και εισβολή στην ιδιωτική ψυχική σας κατάσταση. Τα συναισθήματα είναι ένα οικείο μέρος της ύπαρξής μας. Συνδέονται άμεσα με την προσωπική μας αυτονομία και αξιοπρέπεια και προστατεύονται από παρεμβάσεις από τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την  ελευθερία της σκέψης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok αγνοεί τα δικαιώματα απορρήτου των ανθρώπων στην Ευρώπη 

Το TikTok βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο για παραβίαση του απορρήτου στην Ευρώπη. Για παράδειγμα:

  • Η πλατφόρμα προσπάθησε να περιορίσει την ικανότητα των ανθρώπων να πουν όχι σε στοχευμένες διαφημίσεις στην Ευρώπη. Η εταιρεία χρειάστηκε να διακόψει αυτά τα σχέδια μετά την παρέμβαση των ρυθμιστών δεδομένων μετά από αίτημα της Access Now .
  • Η δυσανάλογη χρήση των δεδομένων των παιδιών από την Tiktok έχει επίσης γίνει πρωτοσέλιδο και διερευνάται. Στην Ολλανδία, τρεις οργανισμοί με έδρα την Ολλανδία ξεκίνησαν συλλογική δράση κατηγορώντας to TikTok για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων.
  • Η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε στην TikTok πρόστιμο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις απορρήτου που συνδέονται με την παρακολούθηση.
  • Οι αρχές της ΕΕ έχουν ξεκινήσει πολλαπλές έρευνες για να εξετάσουν την υποτιθέμενη μεταφορά δεδομένων του TikTok με την Κίνα και τον κίνδυνο που ενέχει για την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός το TikTok και όλες οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αρχίσουν να σέβονται αυτά τα δικαιώματα και να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Το TikTok μιλά για μια νέα εποχή ψυχαγωγίας που αιχμαλωτίζει την αμέριστη προσοχή των ανθρώπων και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να ακολουθούν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο με κάθε κόστος. Αυτή η τάση έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ωστόσο, το TikTok φαίνεται να αγνοεί τον αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηριστικών όπως η Εστιασμένη προβολή.

Οι τεχνολογίες που ισχυρίζονται ότι συνάγουν τα συναισθήματά μας υπονομεύουν περαιτέρω την ατομική μας δράση. Το Focused View είναι το τέλειο παράδειγμα της επικίνδυνης τάσης στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να θέτουν σε κίνδυνο τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι κάνουν τις επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες, ενώ επιδεινώνουν και εξομαλύνουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Το TikTok δεν θα υπήρχε χωρίς τους χρήστες του, αλλά είμαστε περιορισμένοι στο τι μπορούμε να αλλάξουμε στην πλατφόρμα. Εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες να εμποδίσουν τις εταιρείες να παραβιάζουν τα δικαιώματά μας για κέρδος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελπίζουμε να δούμε την ΕΕ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να απαγορεύσει την αναγνώριση συναισθημάτων και άλλες χρήσεις της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που παραβιάζουν τα δικαιώματα στον νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη — αντί να επιτρέψει σε εταιρείες όπως η TikTok να υπαγορεύουν το ψηφιακό μας μέλλον.

Πηγή άρθρου: https://www.accessnow.org/

🤖 🏛️ Have you ever wondered about the connection between AI and Ancient Greek Philosophy? 🧔 📜 The ancient Greek philosophers, such as Aristotle, Plato, Socrates, Democritus, Epicurus and Heraclitus explored the nature of intelligence and consciousness thousands of years ago, and their ideas are still relevant today in the age of AI. 🧠 📚 […]

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

H μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων της Νότιας Αφρικής Pick-N-Pay με 2.000 καταστήματα σε όλη την χώρα και με μερίδιο 16% στην καταναλωτική αγορά ανακοίνωσε ότι δέχεται πλέον πληρωμές με Bitcoin σε όλα τα φυσικά της καταστήματα και όλα τα προϊόντα της ακόμα και για πληρωμές λογαριασμών η αγορές εισιτηρίων.

Oι πληρωμές θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ψηφιακό startup της Νότιας Αφρικής CryptoQR και θα γίνονται μέσω του lightning network.

https://twitter.com/CryptoConverted/status/1620745811582939136

Το lightning network προσφέρει άμεσες συναλλαγές με σχεδόν μηδενικά fee. Είναι η τεχνολογία που αναπτύσσονται όλες οι εφαρμογές μικροπληρωμών καθώς και των retail αγορών με Bitcoin.

Aυτή την στιγμή το δίκτυο έχει 16 χιλιάδες node με 76 κανάλια πληρωμών που διαχειρίζονται 5.379 ψηφιακά νομίσματα αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

The post Μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στην Νότια Αφρική δέχεται Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η Ελληνική Κοινότητα του WordPress επιστρέφει με το 21o WordPress Larissa meetup το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι στους χώρους του Πάρκου…

The post 21o WordPress Larissa meetup appeared first on WordPress Greek Community.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών SEC έβαλε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο ανταλλακτήριο Kraken για μη αδειοδοτημένη προσφορά επιτοκίων επι καταθέσεων ψηφιακών νομισμάτων.

To ανταλλακτήριο πρόσφερε στους πελάτες του την δυνατότητα για μακροχρόνια αποθήκευση fiat money και ψηφιακών νομισμάτων δίνοντας πίσω ένα τόκο επί αυτών των καταθέσεων. Οι αμερικανικές αρχές όμως θεωρούν ότι για να προσφέρει μια πλατφόρμα αυτή την δυνατότητα θα πρέπει να έχει σχετική αδειοδότηση.

“Today’s action should make clear to the marketplace that staking-as-a-service providers must register and provide full, fair, and truthful disclosure and investor protection. Today, we take another step in protecting retail investors by shutting down this unregistered crypto staking program.” SEC Director of the Division of Enforcement, Gurbir S. Grewa

Mετά από αυτή την απόφαση το Kraken διέκοψε όλα τα σχετικά αυτά προγράμματα καταθέσεων.

 

 

The post Πρόστιμα στο ανταλλακτήριο Kraken από τις αμερικανικές αρχές appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
14/02/2023 – 15/02/2023
Ολοήμερο
The Linux Foundation Legal Summit
The Marker, San Francisco California
14/02/2023
18:30 – 21:30
I Love Free Software Day
Ύψιλον, Θεσσαλονίκη
15/02/2023 – 17/02/2023
Ολοήμερο
DeveloperWeek 2023
Oakland Convention Center, Oakland
15/02/2023
19:00 – 21:00
React To React Athens MeetUp #7
Athens Tech, Αθήνα
16/02/2023
Ολοήμερο
The Academy Software Foundation (ASWF) Open Source Forum
Academy Museum of Motion Pictures, Los Angeles, CA 90036
18/02/2023
11:00 – 15:00
Εργαστήριο για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα στο Ηράκλειο Κρήτης (18/2)
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Βασιλικά Βουτών Κρήτη

Το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ταξιδεύουν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού εργαστηρίου και τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που στόχο έχει να ενισχύσει τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (10 και 12/12/2022), την Κοζάνη (26/1) τη Θεσσαλονίκη (28/1) και τη Λέσβο (11/2) στα οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 100 ενεργοί πολίτες και εκπρόσωποι τοπικών περιβαλλοντικών ομάδων, της επιστημονικής κοινότητας και δημόσιων φορέων, έρχεται η σειρά της Κρήτης. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Για να συμμετάσχετε, χρειάζεται να κάνετε προεγγραφή μέχρι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

https://citizens4environment.wwf.gr/ekpaideutiko-ergasthrio-kai-sugkrothsh-omadas-ergasias-sthn-krhth/

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι η γνωριμία και εξοικείωση με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, εθνικές και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένες με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, θα μπορέσουν μέσω των εργαστηρίων να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αλληλοδιδαχθούν σχετικά με το πώς μπορούν να συμμετάσχουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν. Παράλληλα, δημιουργείται μία ομάδα εργασίας, όπου εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν τα εμπόδια που προκύπτουν κατά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κατευθύνσεις για την βελτίωση του σχετικού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια συμμετοχή στα περιβαλλοντικά θέματα.

Το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργου citizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας!

Tο έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Τέλος εποχής για ένα από τα παλαιότερα ανταλλακτήρια το LocalBitcoins καθώς ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα ώστε σε λίγους μήνες να διακόψει τελείως την λειτουργία του.

Originally LocalBitcoins was established to Bring Bitcoin Everywhere and drive global financial inclusion. We have honored that mission for over 10 years and we are proud of what we have achieved together with all of you, our loyal community.

We are therefore sad to share, that regardless of our efforts to overcome challenges during the ongoing very cold crypto-winter, we have regretfully concluded that LocalBitcoins can no longer provide its Bitcoin trading service.

We encourage all customers to withdraw their funds from LocalBitcoins and we ask you to proceed with withdrawing the Bitcoins from your LocalBitcoins wallet. You have 12 months to withdraw, however of course we encourage you to proceed withdrawing sooner.

Thank you for being a part of the LocalBitcoins family! It has been our honor and pleasure to serve you over the last decade.

Timeline for discontinuing the Bitcoin trading service:

  • 2023-02-09 Suspension of new sign ups
  • 2023-02-16
    • Suspension of trading on LocalBitcoins
    • Suspension of using LocalBitcoins wallet (with exception of withdrawing one’s funds)
  • After 2023-02-17 LocalBitcoins customers will only be able to log-in to withdraw their Bitcoins. The trading and Wallet services will no longer be available at this point.

We thank you for choosing LocalBitcoins for all these years and apologize for any inconvenience this may cause.

To LocalBitcoins ξεκίνησε την λειτουργία του το 2012 με σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν είτε να πουλήσουν Bitcoin μεταξύ τους με το αρχικό όραμα των ιδρυτών να είναι το ανώνυμο trading. Η πλατφόρμα όμως ήταν η πρώτη που δέχθηκε σοβαρές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο το κόσμο με αργότερα να απαιτούσε αυστηρό πλαίσιο ταυτοποίησης όσων την χρησιμοποιούσαν χάνοντας με αυτό τον τρόπο και πολύ μεγάλο μέρος της βάσης χρηστών της.

To οριστικό κλείσιμο της πλατφόρμας ήρθε όμως λίγο μετά και την δημοσιοποίηση από την αρχή καταπολέμησις ψηφιακού εγκλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών των ανταλλακτηρίων που συνδέονται με πλατφόρμες ψηφιακών νομισμάτων της Ρωσίας με το LocalBitcoin να είναι μαζί με το Binance η πλατφόρμα με την μεγαλύτερη δραστηριότητα.

 

The post Τέλος εποχής για το LocalBitcoins appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Μέσω του ΕΔΥΤΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζει ένα από τα πιο φιλόδοξα και προηγμένα έργα Ψηφιακής Ευρώπης: το DigiGov-innoHUB.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος φορέων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω της προώθησης της καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση μέσω της Εθνικής Πύλης για τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Όλα τα πιλοτικά έργα θα υλοποιηθούν με τη χρήση ανοικτών προτύπων, ενώ ο πηγαίος κώδικας και η τεκμηρίωση τους θα είναι διαθέσιμα με την άδεια ανοιχτού λογισμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα Joinup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα γενιά των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών θα βασίζεται σε προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Μηχανική Μάθηση (ML), το Internet of Things (IoT), το Blockchain και την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (HPC).

Οι στόχοι του DigiGov-innoHUB ευθυγραμμίζονται με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», τη στρατηγική της Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2025, καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, όπως το πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την καινοτομία στον δημόσιο τομέα.

  • Στόχος 1. Στήριξη της ανάπτυξης νέας γενιάς δημόσιων υπηρεσιών που αξιοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες (ΤΝ, ML, IoT, Blockchain, HPC), με ανοικτό κώδικα, ανοικτά δεδομένα και ανοικτά πρότυπα.
  • Στόχος 2. Ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος φορέων ψηφιακού μετασχηματισμού σε κάθε επίπεδο δημόσιας διοίκησης
  • Στόχος 3. Προώθηση της καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση, μετατρέποντάς την σε κορυφαίο επενδυτή στην αγορά ψηφιακής καινοτομίας με την εισαγωγή Προ-εμπορικών Προμηθειών
  • Στόχος 4. Διευκόλυνση της περιφερειακής συνεργασίας και της διεθνούς δικτύωσης με παρόμοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στο πλαίσιο των αρχών της ανοικτής διακυβέρνησης
  • Στόχος 5. Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στελεχών από ελληνικές ΜΜΕ και δημοσίων υπαλλήλων στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την προμήθεια, την υιοθέτηση και την παροχή καινοτόμων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Με την υποστήριξη των κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη, την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και την ψηφιακή κυβέρνηση· με περισσότερους από 25 εταίρους (πανεπιστήμια, φορείς του δημόσιου τομέα, περιφερειακές αρχές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικές εταιρείες), το ΕΔYTE φιλοδοξεί να φέρει τις κυβερνητικές υπηρεσίες στο υψηλότερο επίπεδο της τεχνολογίας ΤΠΕ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Ανακοινώθηκε επίσημα το Ubuntu Pro. Πολλοί θα αναρωτιέστε, τι είναι αυτό; Με λίγα λόγια είναι το κανονικό Ubuntu LTS συν ενημερώσεις ασφάλειας για περισσότερα χρόνια και πακέτα από πριν.

Σχετίζεται με το παλαιότερο Ubuntu Advantage, την συνδρομή για τις υπηρεσίες όπως LivePatch (ενημερώσεις πυρήνα χωρίς επανεκκίνηση) και Landscape (απομακρυσμένη κεντρική διαχείριση συστημάτων Ubuntu). Το Ubuntu Pro έχει και LivePatch/Landscape.

Τι είναι το Ubuntu Pro; Με απλά λόγια, είναι μια συνδρομή ασφάλειας και συντήρησης που προσφέρει μια τεράστια κάλυψη ασφαλείας 10 ετών που καλύπτει όχι μόνο το λειτουργικό σύστημα αλλά περισσότερες από 23.000 εφαρμογές, όπως Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress και άλλα. Έτσι, εάν εξαρτάστε από την ασφάλεια για το λογισμικό που χρησιμοποιείτε, το Ubuntu Pro είναι αυτό που χρειάζεστε.

Εγκατάσταση/Ενεργοποίηση Ubuntu Pro

Το Ubuntu Pro μπαίνει σε όλες τις εκδόσεις LTS του Ubuntu από 16.04 μέχρι την τωρινή 22.04. Δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση της διανομής. Αν δεν φαίνεται ήδη η λειτουργία Ubuntu Pro, εγκαθιστάτε απλά το πακέτο ubuntu-advantage-pro. Ας δούμε όμως τα βήματα.

* Πρώτα κάνετε μια ενημέρωση στο σύστημα.
sudo apt update && sudo apt upgrade
* Βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος-πελάτη pro:
$ pro –version
27.13.1~20.04.1
Παρατηρούμε ότι το πρόγραμμα πελάτης Pro βρίσκεται στην έκδοση 27.13.1, οπότε δεν χρειάζεται ενημέρωση.
Εάν εκτελείτε μια προηγούμενη έκδοση του προγράμματος-πελάτη, έχετε δύο επιλογές:

1. Θα μπορούσατε να περιμένετε για την ενημέρωση του προγράμματος-πελάτη Pro, η οποία έχει κυκλοφορήσει τελευταία και σταδιακά να μεταβείτε σε όλους τους υπολογιτές-συστήματα Ubuntu, ή 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακάμψετε τη φάση ενημέρωσης και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση πελάτη χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:
$ sudo apt install ubuntu-advantage-tools

Προσδιορίστε το αποθετήριο προέλευσης των εγκατεστημένων πακέτων σας

Αρχικά, ελέγξτε πόσα πακέτα deb είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας και από ποια πηγή:
$ pro security-status
Κάποια πιθανά αποτελέσματα που θα πάρετε είναι τα παρακάτω:


$ pro security-status
1919 packages installed:
1870 packages from Ubuntu Main/Restricted repository
10 packages from Ubuntu Universe/Multiverse repository
10 package from a third party
29 packages no longer available for download

To get more information about the packages, run
pro security-status --help
for a list of available options.

This machine is receiving security patching for Ubuntu Main/Restricted
repository until 2025.
This machine is NOT attached to an Ubuntu Pro subscription.

Ubuntu Pro with 'esm-infra' enabled provides security updates for
Main/Restricted packages until 2030.

Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled provides security updates for
Universe/Multiverse packages until 2030 and has 1 pending security update.

Try Ubuntu Pro with a free personal subscription on up to 5 machines.

Ας εξηγήσουμε λίγο το παραπάνω:
Υπάρχουν 1919 πακέτα deb εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας.

  • 1870 πακέτα προέρχονται από το αποθετήριο Ubuntu Main/ Restricted, που σημαίνει ότι λαμβάνουν ενημερώσεις Ubuntu LTS μέχρι το 2025. Αυτό καλύπτεται χωρίς καμία συνδρομή, αλλά μπορεί να επεκταθεί με το Ubuntu Pro για επιπλέον 5 χρόνια, έως το 2030.
  • 10 πακέτα προέρχονται από το αποθετήριο Ubuntu Universe/ Multiverse και δεν συνοδεύονται από διασφάλιση ασφαλείας από το Ubuntu LTS, αλλά καλύπτονται από το Ubuntu Pro.
  • Και υπάρχει 1 ενημέρωση ασφαλείας για το αποθετήριο Universe που διατίθεται με συνδρομή στο Ubuntu Pro.

Σημείωση: εάν αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείτε πακέτα από το αποθετήριο Ubuntu Universe, αυτή η γραμμή δεν θα εμφανίζεται.

Για να δείτε τη λίστα των πακέτων που καλύπτονται με esm-apps και για να προσδιορίσετε ποια πακέτα έχουν εκκρεμείς επιδιορθώσεις CVE, εκτελέστε: $ pro security-status –esm-apps
Κάποια αποτελέσματα που θα λάβετε θα είναι τα εξής:


$ pro security-status --esm-apps
1919 packages installed:
10 packages from Ubuntu Universe/Multiverse repository

Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled provides security updates for
Universe/Multiverse packages until 2030 and has 1 pending security update.

Run 'pro help esm-apps' to learn more

Package names in bold currently have an available update
with 'esm-apps' enabled
Packages:
ansible python3-argcomplete python3-kerberos python3-libcloud
python3-ntlm-auth python3-requests-kerberos python3-requests-ntlm
python3-selinux python3-winrm python3-xmltodict

For example, run:
apt-cache policy ansible
to learn more about that package.

Από την έξοδο αναγνωρίζουμε τη λίστα με όλα τα πακέτα που είναι εγκατεστημένα από το αποθετήριο Universe και γνωρίζουμε ότι το ενημερωμένο CVE αφορά ansible.

Εναλλακτικά, εάν γνωρίζετε τον αριθμό CVE που θέλετε να ελέγξετε, η εντολή pro fix μπορεί να σας πει εάν το μηχάνημα είναι ευάλωτο ή όχι. Για παράδειγμα, ας ελέγξουμε για το CVE-2021-3583, εκτελέστε:
$ pro fix CVE-2021-3583
Τα αποτελέσματα που θα δείτε, θα μοιάζουν με τα παρακάτω:


$ pro fix CVE-2021-3583
CVE-2021-3583:
A flaw was found in Ansible, where a user's controller is vulnerable to
template injection. This issue can occur through facts used in the template
if the user is trying to put templates in multi-line YAML strings and the
facts being handled do not routinely include special template characters.
This flaw allows attackers to perform command injection, which discloses
sensitive information. The highest threat from this vulnerability is to
confidentiality and integrity.
https://ubuntu.com/security/CVE-2021-3583
1 affected source package is installed: ansible
(1/1) ansible:
A fix is available in Ubuntu Pro with `esm-apps` enabled.
The update is not installed because this system is not attached to a subscription.

Choose: [S]ubscribe at ubuntu.com [A]ttach existing token [C]ancel

Για να το διορθώσετε χρειάζεστε μια συνδρομή Ubuntu Pro.

Πως μπορώ να πάρω Ubuntu Pro

Η αγορά των αδειών γίνεται από την σελίδα https://ubuntu.com/pro.

Το σημαντικό είναι αν έχετε λογαριασμό στο Launchpad.net (δωρεάν) τότε δικαιούσαι πέντε δωρεάν άδειες για το Ubuntu Pro για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. Αν είστε Ubuntu Member τότε δικαιούστε 50 δωρεάν άδειες. Μετακινηθείτε στο σημείο που λέει UPGRADE TO UBUNTU PRO TODAY και στο Free for personal use πατήστε Register.

Οι άδειες συνδέονται με τα εγκατεστημένα συστήματά σας που λειτουργούν με Ubuntu. Συνδέετε σε κάθε Ubuntu το προσωπικό σου “token” και το Ubuntu Pro μπαίνει σε λειτουργία.
$ sudo pro attach TOKEN
Μπορείτε να δείτε τις άδειές σας (με το “token”) και πόσα μηχανήματα έχετε συνδέσει στην διεύθυνση https://ubuntu.com/pro/dashboard

Ubuntu Pro Dashboard

Χρειαζόμαστε το Ubuntu Pro; Υποβαθμίζεται το Ubuntu LTS;

Στα χαρτιά δεν αλλάζει κάτι. Αν έχετε ένα Ubuntu LTS, τότε συνεχίζει η υποστήριξη (αναβαθμίσεις ασφάλειας) για πέντε χρόνια στα 2300 πακέτα που υπάρχουν στο βασικό αποθετήριο “main”.

Με το Ubuntu Pro η υποστήριξη (αναβαθμίσεις ασφάλειας) επεκτείνεται και στα 23000 πακέτα που έχει το αποθετήριο “universe”. Η διάρκεια υποστήριξης επεκτείνεται από πέντε χρόνια σε δέκα.

Το Ubuntu Pro ισχύει για ένα μικρό κοινό-στόχο. Αυτό το πρόγραμμα συνδρομής προορίζεται για εταιρείες με σημαντικούς διακομιστές ή επιτραπέζιους υπολογιστές που πρέπει να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας. Οντότητες όπως μια επιχείρηση ή ένα νοσοκομείο θα ήταν ο τύπος που θα αποκομίσει μεγάλο όφελος από το Ubuntu Pro. Τέτοια μέρη δεν έχουν την πολυτέλεια να διακυβεύονται τα συστήματά τους από ένα νέο exploit που ανακαλύφθηκε και πρέπει επίσης να παραμείνουν συμμορφωμένοι με διάφορους κανονισμούς.

Οι τελικοί χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το Ubuntu Pro και πιθανότατα δεν θα έχουν αξιοσημείωτο όφελος από τη διοχέτευση των χρημάτων για να εγγραφούν. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε απλός χρήστης Linux, απλώς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας στο σπίτι, το Ubuntu Pro δεν προορίζεται για εσάς. Η Canonical θα χαρεί να πάρει τα χρήματα από την συνδρομή σας ούτως ή άλλως, αλλά θα σας και η ίδια η εταιρία θα σας συμβούλευε να συνεχίσετε με το δωρεάν Ubuntu. Η δωρεάν έκδοση του Ubuntu περιέχει ήδη έγκαιρες ενημερώσεις, ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται πάντα.

Πηγές:
1. https://ubuntu.com/pro
2. https://ubuntu.com/pro/tutorial
3. https://ubuntu.com/pro/dashboard
4. Launchpad.net

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Eurocities.eu από τον Alex Godson

“Η λειτουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης σήμερα απαιτεί τη συλλογή ορισμένων τμημάτων δεδομένων. Έχει το σταθμευμένο αυτοκίνητό σας το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί επειδή έχετε ήδη πληρώσει τα τέλη σας online; Πώς θα θέλατε να αναφέρετε μια επικίνδυνη κυκλοφοριακή κατάσταση ή ένα ζήτημα συντήρησης στο δρόμο σας ή στο τοπικό σας πάρκο; Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλώς πιο εύκολο να το οργανώσετε στο διαδίκτυο και για να συλλέξετε και να οργανώσετε αυτά τα δεδομένα η τοπική διοίκηση της πόλης σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό αλγορίθμων.

Φυσικά, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποια δεδομένα συλλέγονται από εσάς, ακόμη και όταν είναι ανώνυμα και δεν είναι πάντα συσχετισμένα με εσάς ως άτομο. Η λύση είναι ένα μητρώο αλγορίθμων, το οποίο είναι απλώς μια ηλεκτρονική λίστα αυτών των διαφόρων αλγορίθμων, με μια σύντομη εξήγηση για το πού, πώς και γιατί χρησιμοποιούνται.

Smart City and wireless communication network. Modern city design with future technology for living. Smart City Design Concept with Icons

Ωστόσο, προς όφελος όχι μόνο της καλής χρήσης των δεδομένων, αλλά και της διαφάνειας των δεδομένων που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή, είναι πολύ καλύτερο εάν οποιοδήποτε τέτοιο μητρώο αλγορίθμων βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο κανόνων. Τι εύρος πληροφοριών χρειάζεται όταν θέλουμε να συλλέξουμε δεδομένα; Πώς μπορούμε να συλλέξουμε ουσιαστικά, συγκρίσιμα δεδομένα που οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και όχι σε ενοχλήσεις; Και πώς χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε δεδομένα για διάφορες εφαρμογές;

Το τελευταίο εξάμηνο, μια ομάδα πόλεων-μελών του Eurocities αντιμετωπίζει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και εξετάζει την τεχνική και ηθική χρήση των δεδομένων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα που θα μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από όλες τις πόλεις.

Ένα παράθυρο στη χρήση AI

Με περισσότερα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις μας, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για μια κοινωνικά υπεύθυνη διαχείριση και χρήση της γνώσης που δημιουργείται από δεδομένα για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

Το Ελσίνκι και το Άμστερνταμ είναι δύο από τις πρώτες πόλεις που δημιούργησαν μητρώο. Στον ιστότοπό του, το Ελσίνκι περιγράφει τον μητρώο αλγορίθμων του ως «ένα παράθυρο στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η πόλη του Ελσίνκι» και το Άμστερνταμ το συμπληρώνει εξηγώντας ότι όλοι οι κάτοικοι της πόλης «πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατανοητές και τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι επηρεάσει τη ζωή τους».

Με βάση αυτήν την υπάρχουσα εργασία του Άμστερνταμ και του Ελσίνκι, το Eurocities Digital Forum Lab έχει αναπτύξει ένα σχήμα δεδομένων ανοιχτού κώδικα – το οποίο καθορίζει μια κοινή μέθοδο που μπορεί να υιοθετήσει κάθε πόλη όταν δημιουργεί ένα μητρώο αλγορίθμων .

«Οι προσπάθειες που αναλαμβάνονται από αυτές τις πόλεις στοχεύουν να θέσουν ένα πρότυπο για τη διαφανή και ηθική χρήση των αλγορίθμων, ενώ η χρήση τους είναι ακόμη σε σχετικά αρχικό στάδιο στις διοικήσεις των πόλεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο André Sobczak, Γενικός Γραμματέας της Eurocities . «Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να προσφέρουν τόσο προστασία για τους ανθρώπους των οποίων τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αλγόριθμους και έχουν δημιουργήσει ένα επικυρωμένο μοντέλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άλλες πόλεις αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν περαιτέρω πόρους οι ίδιοι», πρόσθεσε ο Sobczak.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το νέο σχήμα δεδομένων που αναπτύχθηκε από κοινού από τις πόλεις της Βαρκελώνης, της Μπολόνια, της Περιφέρειας Πρωτεύουσας των Βρυξελλών, του Αϊντχόβεν, του Μανχάιμ, του Ρότερνταμ και της Σόφιας με βάση το παράδειγμα που έθεσαν το Άμστερνταμ και το Ελσίνκι, η Eurocities μίλησε με αρκετούς από το προσωπικό της πόλης. έχουν εργαστεί σε αυτή την κοινή προσπάθεια τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιτυχία και αποτυχία

Οι επτά πόλεις χρησιμοποίησαν το υπάρχον έργο που έγινε από το Άμστερνταμ και το Ελσίνκι για να καταλάβουν τι είχε λειτουργήσει καλά και για να συζητήσουν τυχόν πιθανές παγίδες που έχουν ήδη συναντήσει. Συζήτησαν επίσης τις εθνικές και πολιτιστικές διαφορές στα δεδομένα: για παράδειγμα, ορισμένοι ασχολήθηκαν περισσότερο με τη διαφάνεια των δεδομένων και άλλοι με τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή σφαίρα.

Η Βαρκελώνη, η οποία δημοσίευσε μια στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, έχει μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανθρωποκεντρική και δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την Paula Boet Serrano, Project Manager για Ψηφιακά Δικαιώματα στο η πόλη της Βαρκελώνης . Ένα μέρος της στρατηγικής της Βαρκελώνης περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι πραγματοποιείται αξιολόγηση κινδύνου σε νέες περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος που έχει στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σχετίζεται με θέματα απασχόλησης μπορεί να έχει υψηλή προτεραιότητα για επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι κάνει μόνο αυτό που υποτίθεται ότι κάνει.

«Στη Φινλανδία συνολικά, η εμπιστοσύνη στον δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλή», δηλώνει ο Pasi Rautio, Υπεύθυνος Υπηρεσιών στο τμήμα στρατηγικής του Ελσίνκι . Κατά συνέπεια, ένα κίνητρο για την ηγετική δουλειά που ανέλαβε το Ελσίνκι είναι να διατηρήσει αυτή την καλή σχέση. «Αν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες που κάποιοι φοβούνται και δεν είμαστε ανοιχτοί για το πώς τις χρησιμοποιούμε, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη», προσθέτει.

Ομοίως, η Περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών, μαζί με τα δύο πανεπιστήμια της – το ULB και το VUB – έχει δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου AI των Βρυξελλών. Όπως εξηγεί ο Tanguy De Lestre, Υπεύθυνος Έξυπνης Πόλης και καινοτομίας για την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών , αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας περαιτέρω στόχος πολιτικής να ανοίξουμε και να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί για το κοινό καλό.

Προκλήσεις

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και τη στήριξη της χάραξης πολιτικής, η εφαρμογή της προκαλεί επίσης ηθικούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, πολύπλοκοι αλγόριθμοι σε αυτοματοποιημένα συστήματα που εκπαιδεύονται σε μεροληπτικά δεδομένα μπορεί να μεταφέρουν την προκατάληψη σε ομάδες πολιτών. Τα μητρώα αλγορίθμων προσφέρουν διαφάνεια σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή αλγορίθμων και παρέχουν μια σημαντική ασφάλεια για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, η χρήση ενός κοινού σχήματος δεδομένων για τέτοιους καταχωρητές υποστηρίζει ένα μοντέλο που μπορεί να μοιραστεί και να αντιγραφεί από άλλες πόλεις.

Παρόλα αυτά, μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις είναι απλώς να βρουν όλες τις τρέχουσες χρήσεις αλγορίθμων σε όλα τα διαμερίσματα και τις υπηρεσίες των πόλεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους καταγράψουμε σε ένα μέρος, (δηλαδή μέσω ενός μητρώου AI).

«Έχουμε σχεδόν 40.000 ανθρώπους που εργάζονται για την πόλη», εξηγεί ο Rautio, «και έχουμε πολλά έργα σε εξέλιξη. Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν έχουμε καταχωρήσει εξ ολοκλήρου όλους τους αλγόριθμούς μας και υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με τον ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τι ακριβώς πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο».

Ένας τρόπος με τον οποίο το Ελσίνκι έχει επηρεάσει μια καλύτερη προσέγγιση σε αυτό είναι δημιουργώντας συγκεκριμένες ομάδες εντός της διοίκησης της πόλης που εργάζονται σε στοχευμένες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή τα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, όταν άλλοι συνάδελφοι στη διοίκηση της πόλης αρχίζουν να χειρίζονται κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη, είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να το κάνουν σε συνεργασία με την ομάδα ειδικών και κατά συνέπεια γνωρίζουν ότι οποιοσδήποτε αλγόριθμος είναι κοινόχρηστος στο μητρώο.

Ομοίως, όπως εξηγεί ο Jochem Cooiman, Υπεύθυνος Καινοτομίας για την πόλη του Ρότερνταμ και τεχνικός Αντιπρόεδρος του Eurocities Digital Forum , «τον Αύγουστο του περασμένου έτους δημιουργήσαμε μια εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή αλγορίθμων που εξετάζει τι κάνουμε και αν κάνουμε κάνοντας το με τον σωστό τρόπο. Η ιδέα είναι να παραμείνουμε διαφανείς σε όλους τους μετόχους μας, είτε είναι εντός της διοίκησης είτε εξωτερικοί».

Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών, η οποία δεν έχει ακόμη αρχίσει να δημιουργεί το μητρώο αλγορίθμων της, οι πρώτες συζητήσεις, σύμφωνα με τον De Lestre, δείχνουν ότι οι προκλήσεις περιστρέφονται γύρω από την επικοινωνία. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας στην παροχή επαρκών πληροφοριών σχετικά με έναν αλγόριθμο χωρίς υπερφόρτωση των ανθρώπων και η διασφάλιση ότι η χρήση του δεν θεωρείται ως πρόσθετο βάρος αλλά ως δημόσιο αγαθό, είναι όλα θέματα που απασχολούν τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Συνεργασία

Χάρη στην κοινή εργασία για το σχήμα δεδομένων, όλες οι πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό το έργο θα αρχίσουν σύντομα να δημοσιεύουν το δικό τους μητρώο αλγορίθμων. Και, δεδομένης της φύσης των έργων ανοιχτού κώδικα, σημαίνει ότι και άλλες πόλεις μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Για τον De Lestre, ο συνεργατικός χαρακτήρας του εγχειρήματος μέχρι στιγμής παρείχε μια σταθερή βάση για να προχωρήσουμε στη φάση των προσφορών και ήταν ακόμη πιο κερδοφόρα επειδή η ανταλλαγή εμπειρίας με συνομηλίκους σήμαινε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ανοιχτούν και να προβληματιστούν συλλογικά για προηγούμενες αποτυχίες , καθιστώντας το αποτέλεσμα ισχυρότερο.

«Αν δημιουργήσαμε μόνοι μας ένα μητρώο αλγορίθμων ως δημόσιος οργανισμός, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε», λέει ο Cooiman, «αλλά δεν θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα. Ως πόλεις, όλοι αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις που περιλαμβάνουν απειλές και ευκαιρίες για τεχνητή νοημοσύνη ή για δεδομένα ή για καθηλωτική τεχνολογία. Και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνο ως μια πόλη. Πρέπει να συνδεθούμε με πόλεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Δεδομένης της ψήφισης του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι σαφές ότι η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων στο διαδίκτυο είναι υψηλή στην πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, ο Boet Serrano επισημαίνει ότι αυτό που κάνουν οι πόλεις μέχρι στιγμής είναι εντελώς εθελοντικό και ότι η περαιτέρω νομοθεσία για όλους τους δημόσιους φορείς για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ένα επόμενο λογικό βήμα.

Πράγματι, όπως σημειώνει ο Rautio, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά μια αυξανόμενη παρουσία στις ζωές των ανθρώπων και ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξηγήσουν τη χρήση της στους πολίτες και τους κατοίκους τους, «θα ήταν καλύτερο να γίνει αυτό με τον ίδιο τρόπο παντού». “

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες σχήμα δεδομένων εδώ .

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι της υιοθέτησης μιας νομοθεσίας ορόσημο, του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης. Ο νόμος στοχεύει να ενεργοποιήσει μια ευρωπαϊκή αγορά τεχνητής νοημοσύνης που εγγυάται την ασφάλεια και βάζει τους ανθρώπους στην καρδιά της αγοράς. Ωστόσο, μια απίστευτα επικίνδυνη πτυχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστη : Η αναπτυσσόμενη αγορά «αναγνώρισης συναισθημάτων» στην οποία πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος.

Πολλοί από εμάς είδαμε με τρόμο τις ιστορίες για τις λεγόμενες τεχνολογίες «αναγνώρισης συναισθημάτων» που χρησιμοποιούνται για τη δίωξη των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ της Κίνας. Ωστόσο, όταν οι ίδιες τεχνολογίες πωλούνται στις κυβερνήσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας επιτήρησης, δεν δίνουμε σχεδόν καθόλου σημασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι της υιοθέτησης μιας νομοθεσίας ορόσημο, του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης. Ο νόμος στοχεύει να ενεργοποιήσει μια ευρωπαϊκή αγορά τεχνητής νοημοσύνης που εγγυάται την ασφάλεια και βάζει τους ανθρώπους στην καρδιά της αγοράς. Κατηγοριοποιεί τις χρήσεις αλγοριθμικών συστημάτων σε τέσσερις κατηγορίες κινδύνου: συμπεριλαμβανομένων των «απαγορευμένων», για εκείνες που είναι απλώς πολύ επικίνδυνες.

Η κοινωνία των πολιτών έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο επηρεάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υποστηρίξει τροπολογίες που απαγορεύουν τη δημόσια αναγνώριση προσώπου και άλλες χρήσεις μαζικής παρακολούθησης. Ωστόσο, μια απίστευτα επικίνδυνη πτυχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστη: Η αναπτυσσόμενη αγορά «αναγνώρισης συναισθημάτων» στην οποία πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος.

Δυστοπία με τεχνητή νοημοσύνη

Την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογίας επιτήρησης στα σύνορά της. Από αισθητήρες κίνησης που « προβλέπουν και επισημαίνουν απειλές » μέχρι κάμερες ασφαλείας με επίπεδα δυνατοτήτων παρακολούθησης, η προσέγγιση της ΕΕ χαρακτηρίζεται από εχθρότητα και υποκινείται από μια επιθετική στροφή προς «προηγμένες» τεχνολογίες, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν – όπως συμβαίνει με αναγνώριση συναισθημάτων.

Η αρχή που βασίζεται αουτη η στροφή, είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν να «συμπεράσουμε» την εσωτερική συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου με βάση φυσικούς, φυσιολογικούς ή συμπεριφορικούς δείκτες όπως εκφράσεις προσώπου ή φωνητικό τόνο, και να τα ταξινομήσουν σε διακριτές κατηγορίες όπως θυμωμένος, χαρούμενος ή φοβισμένος. Αν ακούγεται πολύ τραβηγμένο για να είναι αληθινό, αυτό συμβαίνει γιατί είναι. Χτισμένη σε μεροληπτικά και ψευδοεπιστημονικά θεμέλια, η αναγνώριση συναισθημάτων είναι επιστημονικά αμφίβολη και θεμελιωδώς ασυνεπής με τα ανθρώπινα δικαιώματα .

Αυτά τα ζητήματα επισημαίνονται με αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα. Ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε πρόσφατα ενάντια στη χρήση τεχνολογιών συναισθηματικής ανάλυσης και επανέλαβε ότι αυτά τα εργαλεία μπορεί να μην λειτουργήσουν ποτέ. Πέρυσι, ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της Ευρώπης αποφάνθηκε σχετικά με την έλλειψη δημόσιας διαφάνειας σχετικά με το «iBorderCtrl». Αυτό το δυστοπικό έργο είδε την ΕΕ να σπαταλά δημόσιο χρήμα πειραματιζόμενη με αυτοματοποιημένα συστήματα για την ανάλυση των συναισθημάτων των ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ , προσπαθώντας να καταλάβει από τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων εάν ήταν «παραπλανητικοί» σχετικά με τον ισχυρισμό τους για μετανάστευση.

Τα συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων δεν βρίσκουν την εφαρμογή τους μόνο στο πλαίσιο της μετανάστευσης. Χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να ανιχνεύσουν (υποτίθεται) εάν οι άνθρωποι είναι δυνητικά καλοί υπάλληλοι , κατάλληλοι καταναλωτές , καλοί μαθητές ή είναι πιθανό να είναι βίαιοι .

Στον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτά τα οργουελικά μέτρα ταξινομούνται σε μεγάλο βαθμό ως «χαμηλού ή ελάχιστου» κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη απαίτηση των προγραμματιστών είναι να λένε στους ανθρώπους πότε αλληλεπιδρούν με ένα σύστημα αναγνώρισης συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι είναι κάθε άλλο παρά «χαμηλοί» ή «ελάχιστοι».

Μια αναζωπύρωση του junk science

Ένα σύστημα αναγνώρισης συναισθημάτων ισχυρίζεται ότι συνάγει εσωτερικές συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό το διαφοροποιεί από τις τεχνολογίες που απλώς συνάγουν τη φυσιολογική κατάσταση ενός ατόμου, όπως μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών που προβλέπει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανάλυσης προσώπων για την εξαγωγή συναισθημάτων, οι εμπορικές εφαρμογές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Βασική Θεωρία Συναισθημάτων (BET), που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Paul Ekman. Η BET προτείνει ότι υπάρχει μια αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ των εξωτερικών εκφράσεων ενός ατόμου και της εσωτερικής συναισθηματικής κατάστασης, ότι τα συναισθήματα «διαρρέουν» για λίγο στα πρόσωπα των ανθρώπων μέσω μικροεκφράσεων και ότι αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται ομοιόμορφα σε όλους τους πολιτισμούς.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Το 2007, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εισήγαγε το πρόγραμμα Screening of Passengers by Observation Techniques, διδάσκοντας στους αξιωματικούς ασφαλείας του αεροδρομίου να παρατηρούν τις συμπεριφορές, τις κινήσεις και τις εμφανίσεις των αεροπορικών ταξιδιωτών. Η ιδέα ήταν ότι οι αξιωματικοί μπορούσαν να αντιληφθούν την εξαπάτηση, το άγχος και τον φόβο από τις μικρο-εκφράσεις ενός ατόμου. Το πρόγραμμα εμφάνιζε κινδύνους φυλετικού προφίλ και απέτυχε να κερδίσει δημοτικότητα ακόμη και μεταξύ των εκπαιδευμένων Αξιωματικών Ανίχνευσης Συμπεριφοράς που βρήκαν ότι δεν είχε επιστημονική εγκυρότητα . Το ίδιο το γραφείο λογοδοσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνικών και ζήτησε να περιοριστεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι τα συναισθήματα αποκτούν νόημα μέσω του πολιτισμού και δεν είναι ομοιόμορφα μεταξύ των κοινωνιών. Οι μικρο-εκφράσεις έχει βρεθεί ότι είναι πολύ σύντομες για να είναι αξιόπιστες ως δείκτης συναισθημάτων. Το 2019, μια ομάδα ειδικών εξέτασε πάνω από χίλιες επιστημονικές εργασίες που μελετούσαν τη σχέση μεταξύ των εκφράσεων του προσώπου και των εσωτερικών συναισθηματικών καταστάσεων και δεν βρήκε καμία αξιόπιστη σχέση μεταξύ των δύο .

Ακόμη και παρά τα σημαντικά στοιχεία των θεμελιωδών ελαττωμάτων της αναγνώρισης συναισθημάτων, η ΕΕ στρέφεται στην αναζωπύρωση της με τη δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, επιδιώκοντας εύκολες απαντήσεις σε περίπλοκα κοινωνικά προβλήματα.

Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης των συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων μέχρι να γίνουν πιο «ακριβή» αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι τεχνολογίες, εξ ορισμού, δεν θα κάνουν ποτέ αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν.

Ακόμα κι αν απορρίψουμε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα, η αναγνώριση συναισθημάτων χτυπά την καρδιά των ατομικών δικαιωμάτων: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κατατάσσει τους ανθρώπους σε αυθαίρετες κατηγορίες που σχετίζονται με τις πιο οικείες πτυχές της εσωτερικής τους ζωής. Απαιτεί συνεχή επιτήρηση για να γίνονται παρεμβατικές και αυθαίρετες κρίσεις για τα άτομα.

Οι υποθέσεις της τεχνολογίας για τα ανθρώπινα όντα και τον χαρακτήρα τους θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης. Ιδιαίτερα για άτομα με νευροποικιλομορφία – ή οποιονδήποτε δεν ταιριάζει με την ιδέα ενός προγραμματιστή για ένα αρχετυπικό συναίσθημα – η ικανότητα διάκρισης είναι τεράστια.

Η αναγνώριση συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα καταστροφική, επειδή τα άτομα δεν έχουν τρόπο να διαψεύσουν αυτό που «λέει» γι’ αυτά: η «αλήθεια» «δηλώνεται» μονομερώς από τις αρχές. Αυτό κάνει τις υπάρχουσες ασυμμετρίες εξουσίας – μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, αξιωματικών επιβολής του νόμου και ατόμων, μεταναστών και αρχών ελέγχου των συνόρων – ακόμη πιο έντονες.

Η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης συναισθημάτων που ενσωματώνουν και διαιωνίζουν αυτές τις λανθασμένες υποθέσεις είναι τόσο ανεύθυνο όσο και αβάσιμο στις δημοκρατικές κοινωνίες. Αμφισβητείται ακόμη και από τον ίδιο τον Ekman .

Αυτή η απροθυμία να υπολογίσουμε τα θεμέλια της αναγνώρισης συναισθημάτων μαστίζει τον νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Νομιμοποιώντας τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών ταξινομώντας τες ως κυρίως «χαμηλού» κινδύνου, η πρόταση τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ τις χαρακτηρίζει κατάφωρα εσφαλμένα. Μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας τεχνολογίας που παραβιάζει τις υποτιθέμενες βασικές αρχές της πρότασης για την αξιοπιστία και την ανθρωποκεντρικότητα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις εγγενώς εσφαλμένες και επικίνδυνες παραδοχές στις οποίες βασίζονται αυτές οι τεχνολογίες. Η ΕΕ δεν πρέπει να τους νομιμοποιήσει δίνοντάς τους θέση στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι νομοθέτες μας έχουν μια μοναδική ευκαιρία να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να απαγορεύσουμε την αναγνώριση συναισθημάτων.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα οδηγία για πιο βιώσιμες μπαταρίες. Το πλήρες κείμενο περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στους τρόπους κατασκευής, συντήρησης και απόρριψης των μπαταριών. Η οδηγία θα καλύπτει τις φορητές μπαταρίες και τα ελαφρά μέσα μεταφοράς.

Τα σχόλιά του repair.eu επικεντρώνονται στις πτυχές της δυνατότητας αντικατάστασης και επισκευής μπαταρίας. 

Γιορτάζουμε την πρόοδο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα μπαταριών και το λογισμικό 

Με αυτόν τον νέο κανονισμό, όλα τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες: σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να τις αντικαθιστούν οι ίδιοι. Επίσης, οι μπαταρίες θα διατίθενται ως ανταλλακτικά για 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας μονάδας του μοντέλου στην αγορά. Αν και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, μένει να δούμε αν θα πωληθούν σε λογική τιμή για ανεξάρτητους φορείς εκμετάλλευσης και τελικούς χρήστες. Μέχρι στιγμής, η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος της επισκευής. 

Γιορτάζουμε επίσης την απαγόρευση της αθέμιτης πρακτικής της μερικής σύζευξης, ένα τέχνασμα λογισμικού που εμποδίζει την αντικατάσταση εξαρτημάτων, που απαγορεύτηκε από την αγορά της ΕΕ – τουλάχιστον για τις μπαταρίες. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ, το λογισμικό δεν θα χρησιμοποιείται για την αποτροπή αντικατάστασης μιας φορητής μπαταρίας, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών μέσων μεταφοράς ή των βασικών εξαρτημάτων τους με άλλη συμβατή μπαταρία ή βασικά εξαρτήματα. Αυτό είναι κάτι που ζητάει εδώ και καιρό η καμπάνια Right to Repair και ελπίζουμε να δούμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας και για άλλα ανταλλακτικά πολύ σύντομα.  

Λυπούμαστε για μεγάλες καθυστερήσεις και εξαιρέσεις 

Η έναρξη ισχύος των απαιτήσεων αφαίρεσης μπαταριών θα είναι 42 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Αυτό σημαίνει όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2026 ή ενδεχομένως ακόμη και το 2027 – τεχνικά σε 4 χρόνια από τώρα! Επιπλέον, αυτό φυσικά θα ισχύει μόνο για νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι τότε, επομένως δεν θα επηρεάσει κανένα προϊόν που έχουμε ήδη. Είναι κρίμα όπως και στα προηγούμενα draft, η καθυστέρηση ήταν 24 μήνες, ενάμιση χρόνο λιγότερο.

Αποδοκιμάζουμε επίσης τις εξαιρέσεις για προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε υγρές συνθήκες: η οδηγία δεν θα απαιτεί σχέδια με μπαταρίες που αντικαθίστανται από τον χρήστη για συσκευές όπως ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και ενδεχομένως wearables. Αυτή η εξαίρεση βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς ασφαλείας, καθώς υπάρχουν ήδη πολλά προϊόντα στην αγορά που λειτουργούν σε υγρές συνθήκες με εύκολες στην αντικατάσταση μπαταρίες, όπως οδοντόβουρτσες, ξυριστικές μηχανές, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά εργαλεία και υποβρύχιοι φακοί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και για τα προϊόντα που επηρεάζονται από αυτές τις εξαιρέσεις, οι μπαταρίες θα πρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητους επαγγελματίες επισκευαστές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλα σχέδια προϊόντων με ενσωματωμένες μπαταρίες σε βαθμό που να καθιστά αδύνατη την αφαίρεσή τους.

Για ελαφριά μέσα μεταφοράς, οι μπαταρίες θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο από ανεξάρτητους επαγγελματίες (και όχι από τελικούς χρήστες), αλλά οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τις κυψέλες της μπαταρίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μπαταρίες θα είναι επίσης επισκευάσιμες. Υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω παρεκκλίσεις σε μελλοντικές κατ' εξουσιοδότηση πράξεις. Η εκστρατεία θα συνεχίσει να προσέχει την ανταπόκριση της βιομηχανίας και θα παλεύει για το δικαίωμά μας να επισκευάζουμε. 

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η δυνατότητα αφαίρεσης και αντικατάστασης της μπαταρίας; 

Η σύντομη απάντηση είναι: ενδυνάμωση των καταναλωτών, εξοικονόμηση πόρων και ενίσχυση της οικονομίας επισκευής στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 42% των επισκευών smartphone είναι αντικαταστάσεις μπαταριών, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι μπαταρίες έχουν μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον. Οι πρόσφατες τάσεις της ενσωμάτωσης μπαταριών σε προϊόντα έχουν συχνά ως αποτέλεσμα αδύνατη την αφαίρεση των μπαταριών. Αυτό προφανώς αυξάνει τις δαπάνες και τις σπατάλες. 

Για παράδειγμα, η διασφάλιση ότι όλα τα νέα τηλέφωνα και ταμπλέτες που πωλούνται στην ΕΕ το 2030 έχουν εύκολα αφαιρούμενες και αντικαταστάσιμες μπαταρίες έχει τη δυνατότητα:

  • Να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) των συσκευών κατά 30% σε σύγκριση με τη συνήθη λειτουργία. Κατά τη μέση διάρκεια ζωής αυτών των συσκευών, οι μειώσεις των εκπομπών θα ισοδυναμούσαν με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 1,4 εκατομμύρια σπίτια της ΕΕ για ένα έτος. 
  • Τη μείωση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης της άσκοπης αντικατάστασης συσκευών κατά 39 εκατομμύρια μονάδες το 2030.
  • Τη μείωση των απωλειώνκρίσιμων πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο, τα στοιχεία σπάνιων γαιών και το ίνδιο.

Διαβάστε περισσότερα για τα περιβαλλοντικά οφέλη των αντικαταστάσιμων μπαταριών στην έκθεσή του repair.eu .

Πηγή άρθρου: https://repair.eu

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

H Binance ανακοίνωσε ότι παγώνει τις τραπεζικές μεταφορές σε δολάρια όπως αναφέρει προσωρινά. H είδηση και μόνο αύξησε τις εκροές αποθεματικών από το ανταλλακτήριο ακόμα και σε stable coin ενώ ενέτεινε τις φήμες για νομικά προβλήματα του ανταλλακτηρίου με τις αδειοδότηση από τις αμερικανικές αρχές.

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει πάντως ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των πελατών της χρησιμοποιεί μεταφορές δολαρίων.

H Binance είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στο κόσμο.

 

The post Η Binance παγώνει τις συναλλαγές σε δολάρια appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το Free Software Foundation Europe κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει την Ι Love Free Software Day καλεί όλους  μας να πούμε “ευχαριστώ” σε όλους τους συνεισφέροντες στο Ελεύθερο Λογισμικό.

Συχνά υποτιμούμε τη δύναμη ενός απλού Ευχαριστώ . Οι συνεισφέροντες στο Ελεύθερο Λογισμικό κάνουν σημαντική δουλειά για την κοινωνία μας και αξίζουν την προσοχή. Το “Ι Love Free Software Day” πραγματοποιείται κάθε στις 14 Φεβρουαρίου (γνωστή και ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) είναι η τέλεια ευκαιρία για να εκφράσετε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη σας.

3D κάρτα ILoveFS

Το Ελεύθερο Λογισμικό βασίζεται στη συνεργασία και στην επιθυμία για συνεχή βελτίωση. Αλλά ανάμεσα σε όλες αυτές τις αναφορές σφαλμάτων και τις νέες εκδόσεις,  μερικές φορές ξεχνάμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν την καθημερινότητά μας  πιο ελεύθερη και αποδοτική: προγραμματιστές, μεταφραστές, σχεδιαστές, δοκιμαστές ή συγγραφείς τεκμηρίωσης, για μεγάλες σουίτες λογισμικού ή για  μικρά βοηθητικά εργαλεία. Για αυτό είναι σημαντικό να δείξουμε κάποια εκτίμηση σε όσους εργάζονται τόσο ανιδιοτελώς καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για εμάς! Μπορείτε να δείξετε την αγάπη σας για το Ελεύθερο Λογισμικό λέγοντας ευχαριστώ στο αγαπημένο σας έργο Ελεύθερου Λογισμικού ή συνεισφέροντας σε αυτό.

Φέτος η I Love FS Day θα γιορταστεί και στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14/02/2023 όπου το FSFE, o Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και ο GreekLug σας καλούν στον πρώτο όροφο πάνω από το Ύψιλον (Εδέσσης 5, 546 25). Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα υπάρξουν επίσης μικρές ομιλίες για θέματα ιδιωτικότητας

Αναλυτικό πρόγραμμα: 18:30 – 19:00 👋 Αφίξεις
19:00 – 19:10 🔹 Παρουσίαση του FSFE (ΕΙΕΛ)
19:10 – 19:20 📢 “I Love Free Software Day”
19:20 – 19:30 🔹 Παρουσίαση του ΕΕΛΛΑΚ
19:30 – 19:40 📢 Mastodon: Το κοινωνικό δίκτυο που δεν πωλείται
19:40 – 19:50 🎤 Ερωτήσεις του κοινού
19:50 – 20:00 🔹 Παρουσίαση του GreekLUG
20:00 – 20:10 📢 OpenPGP σε Thunderbird για κρυπτογραφημένα ή/και υπογεγραμμένα μηνύματα
20:10 – 20:20 🎤 Ερωτήσεις του κοινού
20:20 – 20:30 📢 Κοινοτικές δράσεις: ‘Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!’, FediGov
20:30 – 20:50 🎤 Κύκλος: ‘Θέλω να ευχαριστήσω το…’
21:00+ 🍻 Μπύρες στο Ύψιλον


Συμμετοχή: Λόγω περιορισμένων θέσεων, εγγραφείτε στην [φόρμα συμμετοχής] της εκδήλωσης.
* Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να έρθετε, παρακαλούμε ενημερώστε το συντομότερο ώστε η θέση σας να αποδεσμευτεί.

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Φινλανδίας έκρινε ότι οι δήμοι τεσσάρων πόλεων της χώρας είχαν μεταφέρει παράνομα προσωπικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες Google Analytics και Google Tag Manager στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι πόλεις Ελσίνκι, Espoo, Vantaa και Kauniainen χρησιμοποιούσαν το Google Analytics και το Google Tag Manager, με διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ως εργαλείο τεχνολογίας παρακολούθησης στο διαδικτυακό τους σύστημα δημοσίων βιβλιοθηκών, με σκοπό την παρακολούθηση των επισκεπτών και τη βελτίωση της υπηρεσίας.

Οι ιστοσελίδες εγκαθιστούσαν cookies στις τερματικές συσκευές των χρηστών αμέσως μετά την πρόσβασή τους στον ιστότοπο, ακόμη και πριν τους εμφανιστεί το σχετικό banner.

Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ήταν διαθέσιμες σε μία πολιτική απορρήτου.

Ωστόσο, αυτή η γενική πολιτική δεν ενημέρωνε τους χρήστες σχετικά με διαβιβάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ, αλλά ανέφερε μόνο ότι ” ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται εκτός ΕΕ/ΕΟΧ”, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες για τους αποδέκτες σε τρίτες χώρες.

Μεταξύ άλλων, η αρχή έκανε μια γενική παρατήρηση σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης από τις δημόσιες αρχές.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι Υπεύθυνοι Επεξεργασίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι είδους τεχνολογίες παρακολούθησης είναι πραγματικά απαραίτητες στον ιστότοπό τους και εάν, για παράδειγμα, η ηλεκτρονική υπηρεσία θα μπορούσε να παρέχεται εξ ολοκλήρου χωρίς τεχνολογίες παρακολούθησης.

Η αρχή διέταξε τους υπευθύνους επεξεργασίας να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες επεξεργασίας τους με τον ΓΚΠΔ, διαγράφοντας όλα τα δεδομένα που συλλέγονται με το Google Analytics και τον Google Tag Manager, καθώς και την ενημέρωση των πληροφοριών που παρέχονται στα υποκείμενα των δεδομένων.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

Ubuntu Pro

Ubuntu Pro

Ανακοινώθηκε επίσημα το Ubuntu Pro. Πολλοί θα αναρωτιέστε, τι είναι αυτό; Με λίγα λόγια είναι το κανονικό Ubuntu LTS συν ενημερώσεις ασφάλειας για περισσότερα χρόνια και πακέτα από πριν.

Σχετίζεται με το παλαιότερο Ubuntu Advantage, την συνδρομή για τις υπηρεσίες όπως LivePatch (ενημερώσεις πυρήνα χωρίς επανεκκίνηση) και Landscape (απομακρυσμένη κεντρική διαχείριση συστημάτων Ubuntu). Το Ubuntu Pro έχει και LivePatch/Landscape.

Τι είναι το Ubuntu Pro; Με απλά λόγια, είναι μια συνδρομή ασφάλειας και συντήρησης που προσφέρει μια τεράστια κάλυψη ασφαλείας 10 ετών που καλύπτει όχι μόνο το λειτουργικό σύστημα αλλά περισσότερες από 23.000 εφαρμογές, όπως Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress και άλλα. Έτσι, εάν εξαρτάστε από την ασφάλεια για το λογισμικό που χρησιμοποιείτε, το Ubuntu Pro είναι αυτό που χρειάζεστε.

Εγκατάσταση/Ενεργοποίηση Ubuntu Pro

Το Ubuntu Pro μπαίνει σε όλες τις εκδόσεις LTS του Ubuntu από 16.04 μέχρι την τωρινή 22.04. Δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση της διανομής. Αν δεν φαίνεται ήδη η λειτουργία Ubuntu Pro, εγκαθιστάτε απλά το πακέτο ubuntu-advantage-pro. Ας δούμε όμως τα βήματα.

* Πρώτα κάνετε μια ενημέρωση στο σύστημα.
sudo apt update && sudo apt upgrade

* Βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος-πελάτη pro:
$ pro --version
27.13.1~20.04.1

Παρατηρούμε ότι το πρόγραμμα πελάτης Pro βρίσκεται στην έκδοση 27.13.1, οπότε δεν χρειάζεται ενημέρωση.
Εάν εκτελείτε μια προηγούμενη έκδοση του προγράμματος-πελάτη, έχετε δύο επιλογές:

1. Θα μπορούσατε να περιμένετε για την ενημέρωση του προγράμματος-πελάτη Pro, η οποία έχει κυκλοφορήσει τελευταία και σταδιακά να μεταβείτε σε όλους τους υπολογιτές-συστήματα Ubuntu, ή 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακάμψετε τη φάση ενημέρωσης και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση πελάτη χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:
$ sudo apt install ubuntu-advantage-tools

Προσδιορίστε το αποθετήριο προέλευσης των εγκατεστημένων πακέτων σας

Αρχικά, ελέγξτε πόσα πακέτα deb είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας και από ποια πηγή:
$ pro security-status

Κάποια πιθανά αποτελέσματα που θα πάρετε είναι τα παρακάτω:

$ pro security-status
1919 packages installed:
1870 packages from Ubuntu Main/Restricted repository
10 packages from Ubuntu Universe/Multiverse repository
10 package from a third party
29 packages no longer available for download

To get more information about the packages, run
pro security-status --help
for a list of available options.

This machine is receiving security patching for Ubuntu Main/Restricted
repository until 2025.
This machine is NOT attached to an Ubuntu Pro subscription.

Ubuntu Pro with 'esm-infra' enabled provides security updates for
Main/Restricted packages until 2030.

Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled provides security updates for
Universe/Multiverse packages until 2030 and has 1 pending security update.

Try Ubuntu Pro with a free personal subscription on up to 5 machines.

Ας εξηγήσουμε λίγο το παραπάνω:
Υπάρχουν 1919 πακέτα deb εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας.
  • 1870 πακέτα προέρχονται από το αποθετήριο Ubuntu Main/ Restricted, που σημαίνει ότι λαμβάνουν ενημερώσεις Ubuntu LTS μέχρι το 2025. Αυτό καλύπτεται χωρίς καμία συνδρομή, αλλά μπορεί να επεκταθεί με το Ubuntu Pro για επιπλέον 5 χρόνια, έως το 2030.
  • 10 πακέτα προέρχονται από το αποθετήριο Ubuntu Universe/ Multiverse και δεν συνοδεύονται από διασφάλιση ασφαλείας από το Ubuntu LTS, αλλά καλύπτονται από το Ubuntu Pro.
  • Και υπάρχει 1 ενημέρωση ασφαλείας για το αποθετήριο Universe που διατίθεται με συνδρομή στο Ubuntu Pro.

Σημείωση: εάν αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείτε πακέτα από το αποθετήριο Ubuntu Universe, αυτή η γραμμή δεν θα εμφανίζεται.

Για να δείτε τη λίστα των πακέτων που καλύπτονται με esm-apps και για να προσδιορίσετε ποια πακέτα έχουν εκκρεμείς επιδιορθώσεις CVE, εκτελέστε:
$ pro security-status --esm-apps

Κάποια αποτελέσματα που θα λάβετε θα είναι τα εξής:

$ pro security-status --esm-apps
1919 packages installed:
10 packages from Ubuntu Universe/Multiverse repository

Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled provides security updates for
Universe/Multiverse packages until 2030 and has 1 pending security update.

Run 'pro help esm-apps' to learn more

Package names in bold currently have an available update
with 'esm-apps' enabled
Packages:
ansible python3-argcomplete python3-kerberos python3-libcloud
python3-ntlm-auth python3-requests-kerberos python3-requests-ntlm
python3-selinux python3-winrm python3-xmltodict

For example, run:
apt-cache policy ansible
to learn more about that package.

Από την έξοδο αναγνωρίζουμε τη λίστα με όλα τα πακέτα που είναι εγκατεστημένα από το αποθετήριο Universe και γνωρίζουμε ότι το ενημερωμένο CVE αφορά ansible.

Εναλλακτικά, εάν γνωρίζετε τον αριθμό CVE που θέλετε να ελέγξετε, η εντολή pro fix μπορεί να σας πει εάν το μηχάνημα είναι ευάλωτο ή όχι. Για παράδειγμα, ας ελέγξουμε για το CVE-2021-3583, εκτελέστε:
$ pro fix CVE-2021-3583

Τα αποτελέσματα που θα δείτε, θα μοιάζουν με τα παρακάτω:

$ pro fix CVE-2021-3583
CVE-2021-3583:
A flaw was found in Ansible, where a user's controller is vulnerable to
template injection. This issue can occur through facts used in the template
if the user is trying to put templates in multi-line YAML strings and the
facts being handled do not routinely include special template characters.
This flaw allows attackers to perform command injection, which discloses
sensitive information. The highest threat from this vulnerability is to
confidentiality and integrity.
https://ubuntu.com/security/CVE-2021-3583
1 affected source package is installed: ansible
(1/1) ansible:
A fix is available in Ubuntu Pro with `esm-apps` enabled.
The update is not installed because this system is not attached to a subscription.

Choose: [S]ubscribe at ubuntu.com [A]ttach existing token [C]ancel

Για να το διορθώσετε χρειάζεστε μια συνδρομή Ubuntu Pro.

Πως μπορώ να πάρω Ubuntu Pro

Η αγορά των αδειών γίνεται από την σελίδα https://ubuntu.com/pro.

Το σημαντικό είναι αν έχετε λογαριασμό στο Launchpad.net (δωρεάν) τότε δικαιούσαι πέντε δωρεάν άδειες για το Ubuntu Pro για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. Αν είστε Ubuntu Member τότε δικαιούστε 50 δωρεάν άδειες. Μετακινηθείτε στο σημείο που λέει UPGRADE TO UBUNTU PRO TODAY και στο Free for personal use πατήστε Register.

Οι άδειες συνδέονται με τα εγκατεστημένα συστήματά σας που λειτουργούν με Ubuntu. Συνδέετε σε κάθε Ubuntu το προσωπικό σου "token" και το Ubuntu Pro μπαίνει σε λειτουργία.
$ sudo pro attach TOKEN

Μπορείτε να δείτε τις άδειές σας (με το "token") και πόσα μηχανήματα έχετε συνδέσει στην διεύθυνση https://ubuntu.com/pro/dashboard
Ubuntu Pro Dashboard

Χρειαζόμαστε το Ubuntu Pro; Υποβαθμίζεται το Ubuntu LTS;

Στα χαρτιά δεν αλλάζει κάτι. Αν έχετε ένα Ubuntu LTS, τότε συνεχίζει η υποστήριξη (αναβαθμίσεις ασφάλειας) για πέντε χρόνια στα 2300 πακέτα που υπάρχουν στο βασικό αποθετήριο "main".

Με το Ubuntu Pro η υποστήριξη (αναβαθμίσεις ασφάλειας) επεκτείνεται και στα 23000 πακέτα που έχει το αποθετήριο "universe". Η διάρκεια υποστήριξης επεκτείνεται από πέντε χρόνια σε δέκα.

Το Ubuntu Pro ισχύει για ένα μικρό κοινό-στόχο. Αυτό το πρόγραμμα συνδρομής προορίζεται για εταιρείες με σημαντικούς διακομιστές ή επιτραπέζιους υπολογιστές που πρέπει να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας. Οντότητες όπως μια επιχείρηση ή ένα νοσοκομείο θα ήταν ο τύπος που θα αποκομίσει μεγάλο όφελος από το Ubuntu Pro. Τέτοια μέρη δεν έχουν την πολυτέλεια να διακυβεύονται τα συστήματά τους από ένα νέο exploit που ανακαλύφθηκε και πρέπει επίσης να παραμείνουν συμμορφωμένοι με διάφορους κανονισμούς.

Οι τελικοί χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το Ubuntu Pro και πιθανότατα δεν θα έχουν αξιοσημείωτο όφελος από τη διοχέτευση των χρημάτων για να εγγραφούν. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε απλός χρήστης Linux, απλώς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας στο σπίτι, το Ubuntu Pro δεν προορίζεται για εσάς. Η Canonical θα χαρεί να πάρει τα χρήματα από την συνδρομή σας ούτως ή άλλως, αλλά θα σας και η ίδια η εταιρία θα σας συμβούλευε να συνεχίσετε με το δωρεάν Ubuntu. Η δωρεάν έκδοση του Ubuntu περιέχει ήδη έγκαιρες ενημερώσεις, ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται πάντα.

Πηγές:
1. https://ubuntu.com/pro
2. https://ubuntu.com/pro/tutorial
3. https://ubuntu.com/pro/dashboard
4. Launchpad.net

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
06/02/2023 – 08/02/2023
Ολοήμερο
CfgMgmtCamp – Configuration Management Camp
HoGent, Ghent Ghent
07/02/2023 – 08/02/2023
Ολοήμερο
#State of Open Con 2023
Queen Elizabeth II Centre, London
09/02/2023
18:00 – 19:30
GreeceJS #44: Autosaving Forms & Javascript at the Edge
Impact Hub Athens, Athens
10/02/2023
10:30 – 11:30
Open Data Maturity 2022: Looking at the progress and trends across European countries
11/02/2023
11:00 – 15:00
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα στη Λέσβο (11/2/23) από το WWF Ελλάς και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών
OpenSpace, Μυτιλήνη Λέσβος

Το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ταξιδεύουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Λέσβο για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού εργαστηρίου και τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που στόχο έχει να ενισχύσει τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (10 και 12/12/2022), την Κοζάνη (26/1) και τη Θεσσαλονίκη (28/1), στα οποία συμμετείχαν συνολικά  περί τους 90 ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους τοπικών περιβαλλοντικών ομάδων, της επιστημονικής κοινότητας και δημόσιων φορέων, έρχεται η σειρά της Λέσβου. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στον χώρο OpenSpace στη Μυτιλήνη από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.. Για να συμμετάσχετε, χρειάζεται να κάνετε προεγγραφή μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Συνολικά θα διεξαχθούν 5 εργαστήρια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο εργαστήριο, το οποίο είναι και το τελευταίο, θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης (18/2).

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι η γνωριμία και εξοικείωση με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, εθνικές και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένες με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, θα μπορέσουν μέσω των εργαστηρίων να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αλληλοδιδαχθούν σχετικά με το πώς μπορούν να συμμετάσχουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν. Παράλληλα, δημιουργείται μία ομάδα εργασίας, όπου εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν τα εμπόδια που προκύπτουν κατά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και κατευθύνσεις για την βελτίωση του σχετικού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια συμμετοχή στα περιβαλλοντικά θέματα.

Το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργου γ citizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας!

Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

Επικοινωνία με Media:

Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη γραφείου Τύπου & δημ. σχέσεων, WWF Ελλάς, κιν. 6947880699, c.sotiriou@wwf.gr

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) αναζητά εξωτερικό/ή συνεργάτη/τιδα για να αναλάβει τον ανασχεδιασμό της καμπάνιας προώθησης του https://mathe.ellak.gr/ .

https://geekflare.com/open-source-designer-tools/

Ο/Η υποψήφιος συνεργάτης/τιδα θα συνεργαστεί με την ομάδα ανασχεδιασμού του https://mathe.ellak.gr/ και θα σχεδιάσει όλα τα σήματα της καμπάνια.

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν βιογραφικό από το οποίο να τεκμαίρεται η συναφής εμπειρία, με θέμα “Graphics Designer” στο hr AT eellak DΟΤ gr έως τις 12Φεβρουαρίου 2023.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Δημιουργήθηκε block στο Bitcoin blockchain που έφτασε το όριο του μεγέθους των 4mb εκμεταλευόμενο την δυνατότητα έμμεσης αύξησης τους που έφερε το soft fork του segwit και του traproot. Η δημιουργία αυτού του block έφερε όμως διαμάχη στην bitcoin κοινότητα καθώς βασίστηκε πάνω στην τεχνολογία του site Ordinals μιας εφαρμογής που βασιζόμενη πάνω στην τεχνολογία του traproot ανεβάζει jpeg φωτογραφίες στο Bitcoin blockchain. Στο Reddit υπάρχει συζήτηση αν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί ευρέως και αρχίζουν να γεμίζουν τα block του Bitcoin με άχρηστες φωτογραφίες βάζοντας σε αναμονή της συναλλαγές με συνέπεια μεγάλη αύξηση του mempool και πολύωρη καθυστέρηση των confirmation.

H συγκεκριμένη φωτογραφία που “γέμισε” το Bitcoin block σκόπιμα έφτασε τα 4mb και έγινε mining προφανώς μετά από συμφωνία καθώς ο miner που δημιούργησε το block έχασε περίπου 5 χιλιάδες ευρώ από τα fee που θα έπαιρνε αν το block είχε συναλλαγές. Γιαυτό είναι απίθανο οι miner να προτιμούν να δημιουργούν τέτοια block αλλά από την άλλη είναι πολύ πιθανό να ανέβουν στο Bitcoin blockchain και παράνομες φωτογραφίες άλλη μια μεγάλη ανησυχία της Bitcoin κοινότητας.

 

The post Δημιουργήθηκε block με μέγεθος 4mb appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κατάλογο των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας τα οποία οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να διαθέτουν για περαιτέρω χρήση,δωρεάν, εντός 16 μηνών. Ορισμένα δεδομένα του δημόσιου τομέα, όπως τα μετεωρολογικά δεδομένα ή τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δημιουργούς υπηρεσιών και εφαρμογών προστιθέμενης αξίας ... Read more

Το WordCamp Europe είναι ένα άτυπο συνέδριο που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα του WordPress , όπου συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν το WordPress, γίνεται ανταλλαγή ιδεών και φυσικά γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Φέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής από τις 8 έως και τις 10 Ιουνίου του 2023.

Αλλά… τι είναι το WordPress;

Το WordPress είναι το μεγαλύτερο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου στον κόσμο, που τροφοδοτεί πάνω από το 43% (Ιανουάριος 2022) όλων των ιστότοπων στον ιστό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Λευκού Οίκου, της Mercedes-Benz… ακόμα και της Beyoncé.

Το WordPress δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο CMS στον κόσμο, αλλά είναι επίσης ανοιχτού κώδικα, που ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι ελεύθερο στη χρήση!

Τι να κάνετε στο WordCamp Europe

Πάντα γίνονται πολλά στο WordCamp Europe και η φετινή εκδήλωση δεν θα είναι διαφορετική. Από τις πολλές ομιλίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, μέχρι την ευκαιρία να εκπαιδευτείτε παρακολουθώντας μια από τις πολλές πρακτικές συνεδρίες και εργαστήρια καθώς και τη δικτύωση με όλους τους συμμετέχοντες.

Στα WordCamp θα υπάρχει μια ευρεία επιλογή θεμάτων που στοχεύουν σε όλα τα επίπεδα γνώσης και εμπειρίας του WordPress, που σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας ενδιαφέρει

Εκτός από τις ομιλίες, μπορείτε να συναντήσετε τους χορηγούς της εκδήλωσης, από πολύ μεγάλες εταιρείες μέχρι και μικρότερες εξειδικευμένες, με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε, να λάβετε μέρος σε επιδείξεις προϊόντων και να συνομιλήσετε με υπαλλήλους αυτών των εταιρειών.

Θα μπορείτε επίσης να συναντήσετε άλλα μέλη της κοινότητας του WordPress, κάποιον που έχετε ακολουθήσει στο Twitter, σε ομάδες χρηστών ή να συναντήσετε ένα οικείο πρόσωπο από προηγούμενο WordCamp. Το WCEU είναι το ιδανικό μέρος για να συναντήσετε φίλους, παλιούς και νέους.

Διαβάστε περισσότερα για το WordCamp Europe 2023 στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου

Διαβάστε στο newsletter Ιανουαρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Ιανουαρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει με 3 παρουσιάσεις στην φετινή FOSDEM 2023. Η FOSDEM (που σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting), είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη. Φέτος η FOSDEM θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Φεβρουαρίου 2023 με πάνω από 750 συνεδρίες.

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2022 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Το Akademy 2023 θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 15 Ιουλίου ως την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Το Akademy 2023 θα είναι ένα υβριδικό event, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, και θα περιλαμβάνει συζητήσεις, workshops, Birds of a Feather (BoF) meetups, εκπαιδεύσεις και συναντήσεις κώδικα.

Αν μπορείς να δανειστείς ένα βιβλίο, γιατί να μην μπορείς να δανειστείς κι ένα σφυρί; Αυτό το απλό ερώτημα απαντούν στην πράξη οι δανειστικές «βιβλιοθήκες» εργαλείων, μια πρακτική που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα γνωρίζει εξαιρετική άνθηση, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του κορωνοϊού.

Η Διαύγεια άνοιξε ένα παράθυρο στις αποφάσεις του δημόσιου τομέα, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα το 2010 που την κατέταξε στις 8 χώρες παγκοσμίως που είχαν ενεργητικές πολιτικές διαφάνειας.

Δημοσιεύθηκε η όγδοη ετήσια έκθεση που μετρά το επίπεδο ωριμότητας ανοικτών δεδομένων σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων (ODM) 2022 καταγράφει την πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς προωθούν τη δημοσίευση και επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων, καθώς και τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για να γίνει αυτό.

Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού δεν είναι κάτι που μπορεί να ειδωθεί μεμονωμένα και αποσπασματικά για την κάθε χώρα. Επειδή ακριβώς η ανάπτυξη και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών συμβαίνει σε ένα περιβάλλον διαρκούς διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης, δεν αρκεί να βλέπουμε τι έχει κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά πως η πρόοδός μας συγκρίνεται με αυτήν των άλλων.

Ο Δήμος του Ντόρτμουντ προχωρεί με τους στόχους του να κάνει κανόνα, τη χρήση και την ανάπτυξη του Ανοιχτού κώδικα για τη δημόσια διοίκησή του μέχρι το 2025. Στις 15 Δεκεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία νέας μονάδας συντονισμού ψηφιακής ανεξαρτησίας και ανοικτού κώδικα για την οποία εκδόθηκε και ανακοίνωση πρόσληψης.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα γίνονται όλο και πιο οικονομικά, θα γίνονται βασικό στοιχείο λήψης αποφάσεων και θα επιτρέπουν τη διαχείριση της αστικής πολυπλοκότητας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η ενσωμάτωσή του θα γίνει με τα κριτήρια του τεχνολογικού ανθρωπισμού και της ηθικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα του CSIS (Center for Strategic and International Studies) δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων 669 κυβερνητικών πολιτικών για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) στο οποίο καταγράφει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εμπλακεί και υποστηρίζουν το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η μελέτη “Software Power: The Economic and Geopolitical Implications of Open Source Software” από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων τονίζει την σημασία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην εθνική ασφάλεια, την διεθνή επιρροή και την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) συγκεντρώνει το τελευταίο καιρό τα βλέμματα με νέα εργαλεία όπως το ChatGPT και το DALL-E 2, αλλά είναι ήδη εδώ και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Όλο και περισσότερο βλέπουμε την επιβολή του νόμου, την ιατρική περίθαλψη, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας να στρέφονται στο μαύρο κουτί της τεχνητής νοημοσύνης για να λάβουν αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή – μια τάση που θα πρέπει να αμφισβητούμε σε κάθε βήμα.

Καθώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα γίνεται πιο αξιόπιστο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αντιλαμβάνονται απτά οφέλη από τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την ευελιξία του. Είναι σαφές ότι ο ανοιχτός κώδικας παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη για τον κλάδο, βοηθώντας όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Για άλλη μια χρονιά η αναγνωσιμότητα της ελληνικής Βικιπαίδειας είχε ανοδική πορεία. Επιχειρείται εδώ να καταγράψουμε και να κάνουμε μια ανάλυση για τα δημοφιλέστερα -μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα- λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδειας για το 2022.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Creative Commons επιστρέφει το 2023 και αυτή τη φορά κατευθύνεται σε μια από τις πιο ζωντανές και πολιτιστικά πλούσιες πόλεις στον κόσμο – την Πόλη του Μεξικού! Από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023, θα συγκεντρωθούμε στο Centro Cultural Universitario Tlatelolco για να ενώσουμε, να μοιραστούμε ιδέες και να δημιουργήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για την ανοιχτότητα και την κοινή χρήση.

Αν δεν είστε σίγουροι πως να κάνετε αναφορά σε έργα που διανέμονται με άδειες Creative Commons, ετοιμάσαμε ένα απλό οδηγό με παραδείγματα καλών πρακτικών αναφοράς, για να τα χρησιμοποιήσετε.

Στην ετήσια έρευνα για συμμετείχαν 872 στελέχη από περισσότερες από 20 μεγάλες βιομηχανίες. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς το 80% των οργανισμών ανέφερε αύξηση της χρήσης OSS τον περασμένο χρόνο. Οι κλάδοι όπου η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα αυξήθηκε σημαντικά περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

Όλα τα άρθρα του Ιανουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Αυτό το Σαββατοκύριακο (4-5 Φεβρουαρίου 2023) περισσότεροι από 8.500 συντελεστές του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην πανεπιστημιούπολη των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, για ένα Σαββατοκύριακο ομιλιών, συζητήσεων και ανοικτού κώδικα. Η FOSDEM σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting,  και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη.

Η FOSDEM είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους χωρίς εγγραφή. Η εκδήλωση ξεκίνησε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Raphael Bauduin οργάνωσε μια μικρή συνάντηση για προγραμματιστές στις Βρυξέλλες. Εκείνη την εποχή, τράβηξε την προσοχή πολλών γνωστών προσωπικοτήτων στην κοινότητα που τους άρεσε η ιδέα . Το επόμενο έτος, ο Richard Stallman ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν το όνομα σε FOSDEM.
Από τότε, η FOSDEM έχει φιλοξενήσει χιλιάδες συνεδρίες από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μέχρι και γνωστά ονόματα στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού, μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Stallman, τον Jon “Maddog” Hall, και τον Jimmy Wales.

Φέτος η FOSDEM αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 750 συνεδρίες σε διάστημα δύο ημερών με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνουν ανοικτό υλικό και λογισμικό, την ανάπτυξη, τον έλεγχο, τη διαχείριση, τη δικτύωση, την ασφάλεια, τον πυρήνα του Linux, τα περιβάλλοντα χρήσης, τις άδειες, και τα παιχνίδια.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της FOSDEM 2023 εδώ και για όσους δεν μπορούν να είναι στις Βρυξέλλες , η σελίδα live streaming της FOSDEM θα ενημερώνεται κάθε λίγα λεπτά για να σας δείξει τι έχει προγραμματιστεί σε κάθε αίθουσα του συνεδρίου

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
30/01/2023 – 04/02/2023
Ολοήμερο
#ENVRI Week 2023
Pentahotel Leipzig, Leipzig
30/01/2023 – 31/01/2023
Ολοήμερο
#Online event: MoodleMoot US 2023 Online – Jan 30/31
30/01/2023
11:00 – 12:30
#Introduction to the European Network of Defence Related Regions (ENDR)
30/01/2023
11:00 – 12:30
#Online event: Introduction to the European Network of Defence Related Regions (ENDR)
31/01/2023
11:00 – 13:00
#Online event: Digital Decade Policy Programme
31/01/2023
15:30 – 17:30
#Online event: High-Level Expert Webinar: Internet Commons and Digital Sovereignty
31/01/2023
15:30 – 17:30
#Online event: Internet Commons and Digital Sovereignty
31/01/2023
16:00 – 18:30
#Online event: Expert workshop “Preparatory action for a common European mobility data space”
01/02/2023 – 02/02/2023
Ολοήμερο
#CloudNativeSecurityCon
SEATTLE CONVENTION CENTER, Seattle
01/02/2023 – 03/02/2023
Ολοήμερο
#The final TRIPLE conference
Bonn Science Center, Bonn
02/02/2023
Ολοήμερο
#Red Hat at CloudNativeSecurityCon 2023
02/02/2023
15:00 – 17:00
#Online event: Webinar on DCAT-AP
02/02/2023
17:00 – 18:00
#Online event: Copernicus Webinar – Copernicus for monitoring and measuring the impact of sustainable development policies
03/02/2023
09:00 – 18:30
#CHAOSScon 2023
Bedford Hotel & Congress Centre, Brussels
03/02/2023
10:00 – 19:00
#Hybrid event: The EU Open Source Policy Summit 2023
04/02/2023 – 05/02/2023
Ολοήμερο
#FOSDEM 2023
Université libre de Bruxelles, Brussels
04/02/2023
12:00 – 14:00
#Online event: 30th WordPress Thessaloniki Meetup
07/02/2023 – 08/02/2023
Ολοήμερο
#State of Open Con 2023
Queen Elizabeth II Centre, London

SKG WordPress Online Meetup το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 12.00

The post 30th WordPress Thessaloniki Meetup (Online) appeared first on WordPress Greek Community.

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η νοοτροπία του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) αφορά την δυνατότητα που έχουν οι χρήστες να μελετούν, να τροποποιούν και να βελτιώνουν το λογισμικό. Στα πλαίσια αυτής της νοοτροπίας, την εφαρμογή myUoM που υλοποίησαν μέλη της ομάδας opensourceUoM πήραν φοιτητές αντίστοιχου τμήματος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την προσάρμοσαν στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Πιο αναλυτικά, μία νεοσύστατη ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, Χρήστου Τρούσσα, ήρθαν σε επαφή με την δική μας ομάδα και χρησιμοποίησαν το project myUoM που διατίθεται ελεύθερα για όλους στο gitlab.


Η ομάδα μας είναι εξαιρετικά χαρούμενη που βλέπει το project που η ίδια ξεκίνησε να εξελίσσεται με τον καιρό και να διαδίδεται και σε άλλα πανεπιστήμια βοηθώντας έτσι περισσότερους φοιτητές να ανταπεξέρχονται στις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες παρέχοντάς τους ευκολότερη πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του project εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή myUoM επισκεφτείτε το αντίστοιχο άρθρο.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr/

Η νοοτροπία του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) αφορά την δυνατότητα που έχουν οι χρήστες να μελετούν, να τροποποιούν και να βελτιώνουν το λογισμικό. Στα πλαίσια αυτής της νοοτροπίας, την εφαρμογή myUoM που υλοποίησαν μέλη της ομάδας opensourceUoM πήραν φοιτητές αντίστοιχου τμήματος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την προσάρμοσαν στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Πιο αναλυτικά, μία νεοσύστατη ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, Χρήστου Τρούσσα, ήρθαν σε επαφή με την δική μας ομάδα και χρησιμοποίησαν το project myUoM που διατίθεται ελεύθερα για όλους στο gitlab.


Η ομάδα μας είναι εξαιρετικά χαρούμενη που βλέπει το project που η ίδια ξεκίνησε να εξελίσσεται με τον καιρό και να διαδίδεται και σε άλλα πανεπιστήμια βοηθώντας έτσι περισσότερους φοιτητές να ανταπεξέρχονται στις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες παρέχοντάς τους ευκολότερη πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του project εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή myUoM επισκεφτείτε το αντίστοιχο άρθρο.

Ο  Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει με 3 παρουσιάσεις στην φετινή FOSDEM 2023,Η FOSDEM  (που σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting), είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη. Φέτος η FOSDEM θα θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Φεβρουαρίου 2023 με πάνω από 750 συνεδρίες .

Ο παρουσιάσεις στη οποίες συμμετέχει η ΕΕΛΛΑΚ

Το 2021, κατά την διάρκεια του κορονοϊού πολλές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες χρειάστηκε να μεταβούν σε on-line ραντεβού, συχνά πηγαίνοντας σε εμπορικές και κλειστού λογισμικού λύσεις, με την επικοινωνία να περνάει από servers τρίτων εταιριών. Ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών, αξιοποιώντας δύο ανοικτού κώδικα ελεύθερα λογισμικά, το EASY!Appointments που προσφέρει web περιβάλλον για διαχείριση ραντεβού, του Έλληνα προγραμματιστή Αλεξ. Τσελεγκίδη που έχει εγκατασταθεί εκατοντάδες φορές ανά τον κόσμο, και το Jitsi, προϊόν Γαλλικού πανεπιστημίου για online συναντήσεις με φωνή, εικόνα, διαμοιρασμό οθόνης, δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων κλπ, επεκτείνει την λειτουργία του EASY!Appointments προσθέτοντας την δυνατότητα δημιουργίας μοναδικού jitsi συνδέσμου που αποστέλλεται στον χρήστη και εμφανίζεται στον πάροχο για την online συνάντηση. 

ΟμιλητήςKonstantinos Papadimitriou

Περισσότερες πληροφορίες στο git: https://github.com/eellak/easyappointments 

  • FOSSbot: An open source and open design educational robot   Η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει το Fossbot, ένα Εκπαιδευτικό Ρομπότ Ανοικτού Κώδικα και Σχεδίων. Όλα τα 3D σχέδια και ο κώδικας για τη λειτουργία του ρομπότ είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο GitHub της ΕΕΛΛΑΚ (https://github.com/eellak/fossbot) και επιτρέπουν στον καθένα να τα κατεβάσει, να τυπώσει το ρομπότ, να συναρμολογήσει τα ηλεκτρονικά του τμήματα, να εγκαταστήσει το λογισμικό λειτουργίας του αλλά και να το βελτιώσει. Η λειτουργία του ρομπότ βασίζεται σε Raspberry Pi και μια στοίβα λογισμικού σε Python που καταλήγει σε μια γραφική διεπαφή προγραμματισμού του ρομπότ με το Blockly.

Ομιλητές

Iraklis Varlamis
Christos Chronis

Tο build_recorder https://github.com/eellak/gsoc2022–build-recorder ,  είναι ένα καινοτόμο εργαλείο γραμμής εντολών που επιτρέπει την παρακολούθηση λεπτομερών πληροφοριών για κάθε μεμονωμένο αρχείο που με κάποιο τρόπο  που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του κώδικα μις εφαρμογής . Το εργαλείο λειτουργεί με διαφάνεια κατά την κατασκευή του λογισμικού, χωρίς να απαιτείται καμία αλλαγή στον πηγαίο κώδικα ή το σύστημα κατασκευής. Για κάθε αρχείο που χρησιμοποιείται, αποθηκεύεται ένας αριθμός χαρακτηριστικών, όπως όνομα, πλήρης διαδρομή, άθροισμα ελέγχου και ακριβής χρήση. Αυτή το έργο  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του του Google Summer of Code του 2022 για τον οργανισμό GFOSS.

Ομιλητές:

Alexios Zavras
Fotios Valasiadis

Για το πλήρες πρόγραμμα της FOSDEM 2023 δείτε εδώ

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η “Ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία” (2023/C 23/01).

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η διακήρυξη περιγράφει κοινές πολιτικές προθέσεις και δεσμεύσεις και υπενθυμίζει τα σημαντικότερα δικαιώματα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η διακήρυξη θα πρέπει επίσης να καθοδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά τον προβληματισμό τους σχετικά με το όραμά τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό: ένας ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο· που στηρίζει την αλληλεγγύη και την ένταξη, μέσω της συνδεσιμότητας, της ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των ψηφιακών δεξιοτήτων, των δίκαιων και πρόσφορων συνθηκών εργασίας καθώς και της πρόσβασης σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο· που τονίζει τη σημασία της ελευθερίας επιλογής σε ό,τι αφορά τις αλληλεπιδράσεις με τους αλγόριθμους και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε ένα δίκαιο ψηφιακό περιβάλλον· που προωθεί τη συμμετοχή στον ψηφιακό δημόσιο χώρο· που αυξάνει την ασφάλεια, την προστασία και την ενδυνάμωση στο ψηφιακό περιβάλλον, ιδίως για τα παιδιά και τους νέους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ιδιωτική ζωή και τον έλεγχο που ασκούν τα άτομα επί των δεδομένων· που προάγει τη βιωσιμότητα.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, τα διάφορα κεφάλαια της διακήρυξης θα πρέπει να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς και να μην διαβάζονται μεμονωμένα.

Αναλυτικά η διακήρυξη προβλέπει:​

Διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν ευρωπαϊκό τρόπο ψηφιακού μετασχηματισμού που θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και προς όφελος όλων των ατόμων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, διακηρύσσουμε τα ακόλουθα:

ΚΕΦΆΛΑΙΟ I

Ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τους ανθρώπους

1. Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τεχνολογία θα πρέπει να υπηρετεί και να ωφελεί όλους τους ανθρώπους που ζουν στην ΕΕ και να τους δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους, με πλήρη ασφάλεια και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Δεσμευόμαστε:

a) να ενισχύουμε το δημοκρατικό πλαίσιο για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που ωφελεί όλες και όλους και βελτιώνει τη ζωή όλων όσοι ζουν στην ΕΕ·

b) να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίζουμε ότι οι αξίες της ΕΕ και τα ατομικά δικαιώματα, όπως αναγνωρίζονται από το δίκαιο της ΕΕ, γίνονται σεβαστά τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου·

c) να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίζουμε υπεύθυνη και επιμελή δράση εκ μέρους όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, στο ψηφιακό περιβάλλον·

d) να προωθούμε ενεργά το όραμα αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού, μεταξύ άλλων και στις διεθνείς μας σχέσεις.

ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΙΙ

Αλληλεγγύη και ένταξη

2. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους ανθρώπους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να συμβάλλει σε μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία και οικονομία στην ΕΕ.

Δεσμευόμαστε:

a) να διασφαλίζουμε ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η χρήση τεχνολογικών λύσεων σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθιστούν δυνατή την άσκησή τους και προωθούν την αλληλεγγύη και την ένταξη·

b) να επιδιώκουμε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να ωφελεί όλες και όλους, να επιτυγχάνει έμφυλη ισορροπία και να περιλαμβάνει ιδίως τους ηλικιωμένους, τους κατοίκους αγροτικών περιοχών, τα άτομα με αναπηρία ή τα περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα ή τα άτομα που στερούνται τα δικαιώματά τους και όσους ενεργούν για λογαριασμό τους. Θα πρέπει επίσης να προωθεί την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία·

c) να αναπτύσσουμε κατάλληλα πλαίσια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αναλαμβάνουν τις κοινωνικές ευθύνες τους και να συμβάλλουν με δίκαιο και αναλογικό τρόπο στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών, προς όφελος όλων όσοι ζουν στην ΕΕ.

Συνδεσιμότητα

3. Κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στην ΕΕ, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ψηφιακή συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας.

Δεσμευόμαστε:

a) να διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας, με διαθέσιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για όλους και όλες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, μεταξύ άλλων για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα·

b) να μεριμνούμε για την προστασία και την προώθηση ενός ουδέτερου και ανοικτού διαδικτύου, όπου το περιεχόμενο, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές δεν φράσσονται ή υποβαθμίζονται αδικαιολόγητα.

Ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση και ψηφιακές δεξιότητες

4. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση και θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει όλες τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Δεσμευόμαστε:

a) να προάγουμε την ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας, μεταξύ άλλων με σκοπό τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων·

b) να στηρίζουμε τις προσπάθειες που επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς να αποκτούν και να μοιράζονται τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης και την κριτική σκέψη, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία, την κοινωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες·

c) να προωθούμε και να στηρίζουμε τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό όλων των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με ψηφιακή συνδεσιμότητα και ψηφιακές υποδομές και εργαλεία·

d) να δώσουμε σε όλες και όλους τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιοποίηση της εργασίας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης.

Δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας

5. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε δίκαιες, πρόσφορες, υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σε κατάλληλη προστασία στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως και στον πραγματικό χώρο εργασίας, ανεξάρτητα από το καθεστώς, τον τρόπο και τη διάρκεια της απασχόλησής του.

6. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι ενώσεις εργοδοτών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κυρίως όσον αφορά τον ορισμό των δίκαιων και πρόσφορων συνθηκών εργασίας, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εργασία.

Δεσμευόμαστε:

a) να μεριμνούμε ώστε όλοι και όλες να είναι σε θέση να αποσυνδέονται και να διαθέτουν εγγυήσεις για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στο ψηφιακό περιβάλλον·

b) να διασφαλίζουμε ότι, στο εργασιακό περιβάλλον, τα ψηφιακά εργαλεία δεν θέτουν με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων·

c) να εξασφαλίζουμε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ψηφιακό περιβάλλον, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και δράσης, καθώς και η προστασία από παράνομη και αδικαιολόγητη παρακολούθηση·

d) να μεριμνούμε ώστε η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας να χρησιμοποιείται με διαφάνεια και με προσέγγιση βάσει κινδύνου και ώστε να λαμβάνονται ανάλογα μέτρα πρόληψης για τη διατήρηση ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος·

e) να εξασφαλίζουμε ειδικότερα ότι η ανθρώπινη εποπτεία είναι εγγυημένη σε σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τους εργαζομένους και ότι οι εργαζόμενοι είναι γενικά ενημερωμένοι ότι αλληλεπιδρούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο

7. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ. Δεν πρέπει να ζητείται από κανέναν να παρέχει δεδομένα συχνότερα από ό,τι είναι αναγκαίο κατά την πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και κατά τη χρήση τους.

Δεσμευόμαστε:

a) να μεριμνούμε ώστε όσοι και όσες ζουν στην ΕΕ να έχουν τη δυνατότητα χρήσης προσβάσιμης, προαιρετικής, ασφαλούς και αξιόπιστης ψηφιακής ταυτότητας που παρέχει πρόσβαση σε ευρύ φάσμα επιγραμμικών υπηρεσιών·

b) να εξασφαλίζουμε την ευρεία προσβασιμότητα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα·

c) να διευκολύνουμε και να στηρίζουμε την απρόσκοπτη, ασφαλή και διαλειτουργική πρόσβαση σε ολόκληρη την ΕΕ σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, και ειδικότερα της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μητρώα υγείας.

ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΙΙΙ

Ελευθερία επιλογής

Αλληλεπιδράσεις με αλγορίθμους και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

8. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο για τους ανθρώπους, με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη ευημερία τους.

9. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα των αλγοριθμικών συστημάτων και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων κάνοντας τις δικές του συνειδητές επιλογές στο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα προστατεύεται από κινδύνους και βλάβες για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματά του.

Δεσμευόμαστε:

a) να προωθούμε ανθρωποκεντρικά, αξιόπιστα και δεοντολογικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης, της εφαρμογής και της χρήσης τους, σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ·

b) να εξασφαλίζουμε κατάλληλο επίπεδο διαφάνειας σχετικά με τη χρήση αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τη δυνατότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία και να είναι ενημερωμένοι όταν αλληλεπιδρούν με αυτά·

c) να διασφαλίζουμε ότι τα αλγοριθμικά συστήματα βασίζονται σε κατάλληλα σύνολα δεδομένων, ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις και να καθίσταται δυνατή η ανθρώπινη εποπτεία όλων των αποτελεσμάτων που επηρεάζουν την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων·

d) να διασφαλίζουμε ότι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιούνται για να προδικάζονται οι επιλογές των ανθρώπων, για παράδειγμα όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ιδιωτική τους ζωή·

e) να μεριμνούμε για την παροχή εγγυήσεων και την ανάληψη κατάλληλης δράσης, μεταξύ άλλων με την προώθηση αξιόπιστων προτύπων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά συστήματα είναι, ανά πάσα στιγμή, ασφαλή και χρησιμοποιούνται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων·

f) να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίζεται ότι η έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τηρεί τα πλέον αυστηρά δεοντολογικά πρότυπα και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

Ένα δίκαιο ψηφιακό περιβάλλον

10. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει ελεύθερα και ουσιαστικά τις επιγραμμικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, βάσει αντικειμενικών, διαφανών, εύκολα προσβάσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών.

11. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταγωνίζεται ισότιμα και να καινοτομεί στο ψηφιακό περιβάλλον. Από τη δυνατότητα αυτή θα πρέπει να επωφελούνται και οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.

Δεσμευόμαστε:

a) να εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο ψηφιακό περιβάλλον βασισμένο στον θεμιτό ανταγωνισμό, στο οποίο τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται, τα δικαιώματα των χρηστών και η προστασία των καταναλωτών στην ψηφιακή ενιαία αγορά κατοχυρώνονται και οι ευθύνες των πλατφορμών, ιδίως των μεγάλων παραγόντων και των ρυθμιστών της πρόσβασης, είναι σαφώς καθορισμένες·

b) να προωθούμε τη διαλειτουργικότητα, τη διαφάνεια, τις ανοιχτές τεχνολογίες και τα πρότυπα ως μέσα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία, καθώς και της ικανότητας των καταναλωτών να πραγματοποιούν αυτόνομες και συνειδητές επιλογές.

ΚΕΦΆΛΑΙΟ IV

Συμμετοχή στον ψηφιακό δημόσιο χώρο

12. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο, ποικίλο και πολύγλωσσο ψηφιακό περιβάλλον. Η πρόσβαση σε ποικίλο περιεχόμενο συμβάλλει στον πλουραλιστικό δημόσιο διάλογο και στην ουσιαστική συμμετοχή στη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις.

13. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, καθώς και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι στο ψηφιακό περιβάλλον.

14. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το ποιος κατέχει ή ελέγχει τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιεί.

15. Οι επιγραμμικές πλατφόρμες, ιδίως οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες, θα πρέπει να υποστηρίζουν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο στο διαδίκτυο. Δεδομένου του ρόλου των υπηρεσιών τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και του δημόσιου λόγου, οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να μετριάζουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία και τη χρήση των υπηρεσιών τους, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εσφαλμένη πληροφόρηση και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης.

Δεσμευόμαστε:

a) να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα στο διαδίκτυο, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, που περιλαμβάνει και την ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης·

b) να στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη βέλτιστη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την ενθάρρυνση της κινητοποίησης των ανθρώπων και της δημοκρατικής συμμετοχής·

c) να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παράνομου περιεχομένου, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, και χωρίς την καθιέρωση γενικών υποχρεώσεων παρακολούθησης ή λογοκρισίας·

d) να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι προστατεύονται από την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση πληροφοριών και άλλες μορφές επιβλαβούς περιεχομένου, μεταξύ άλλων την παρενόχληση και την έμφυλη βία·

e) να στηρίζουμε την ουσιαστική πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο που αποτυπώνει την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία στην ΕΕ·

f) να δίνουμε στα άτομα τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ελεύθερες, συγκεκριμένες επιλογές και να περιορίσουμε την εκμετάλλευση τρωτών σημείων και προκαταλήψεων που γίνεται κυρίως μέσω στοχευμένης διαφήμισης.

ΚΕΦΆΛΑΙΟ V

Ασφάλεια, προστασία και ενδυνάμωση

Ένα προστατευμένο και ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον

16. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που είναι, εκ σχεδιασμού, ασφαλή, προστατευμένα και σέβονται την ιδιωτική ζωή, με αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας, διαθεσιμότητας και γνησιότητας των πληροφοριών που υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Δεσμευόμαστε:

a) να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να προωθήσουμε την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και να διασφαλίσουμε ότι στην ψηφιακή ενιαία αγορά προσφέρονται μόνο προϊόντα που είναι ασφαλή και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ·

b) να προστατεύουμε τα συμφέροντα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών από τους κυβερνοκινδύνους και το κυβερνοέγκλημα, μεταξύ άλλων από τις παραβιάσεις δεδομένων και την κλοπή ή χειραγώγηση ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τα συνδεδεμένα προϊόντα που διατίθενται στην ενιαία αγορά·

c) να αντιμετωπίζουμε και να αποδίδουμε ευθύνες σε όσους επιδιώκουν, εντός της ΕΕ, να υπονομεύσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ακεραιότητα του ψηφιακού περιβάλλοντος ή προωθούν τη βία και το μίσος με ψηφιακά μέσα.

Ιδιωτική ζωή και έλεγχος των ατόμων επί των δεδομένων

17. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του στο διαδίκτυο. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο που ασκούν τα άτομα στον τρόπο με τον οποίον χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα τους και σε ποιους κοινοποιούνται.

18. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών του και των πληροφοριών στις ηλεκτρονικές συσκευές του και δεν πρέπει να υποβάλλεται σε πρακτικές παράνομης επιγραμμικής παρακολούθησης, παράνομης εκτενούς και συστηματικής ιχνηλάτησης ή υποκλοπής.

19. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίζει την ψηφιακή κληρονομιά του και να αποφασίζει τι θα γίνει με τους προσωπικούς λογαριασμούς και τις πληροφορίες που τον αφορούν μετά τον θάνατό του.

Δεσμευόμαστε:

a) να εξασφαλίζουμε ότι κάθε άνθρωπος ασκεί ουσιαστικό έλεγχο επί των προσωπικών και μη προσωπικών δεδομένων του σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ·

b) να διασφαλίζουμε πράγματι τη δυνατότητα των ατόμων να μεταφέρουν εύκολα τα προσωπικά και μη προσωπικά δεδομένα τους μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών υπηρεσιών σύμφωνα με τα δικαιώματα φορητότητας·

c) να προστατεύουμε αποτελεσματικά τις επικοινωνίες από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση τρίτων·

d) να απαγορεύουμε την παράνομη ταυτοποίηση καθώς και την παράνομη διατήρηση αρχείων δραστηριοτήτων.

Προστασία και ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων στο ψηφιακό περιβάλλον

20. Τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ασφαλείς και συνειδητές επιλογές και να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους στο ψηφιακό περιβάλλον.

21. Η πρόσβαση σε υλικό και υπηρεσίες κατάλληλες για την ηλικία τους αναμένεται να βελτιώσει τις εμπειρίες, την ευεξία και τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στο ψηφιακό περιβάλλον.

22. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δικαίωμα των παιδιών και των νέων να προστατεύονται από όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω ψηφιακών τεχνολογιών ή διευκολύνονται από αυτές.

Δεσμευόμαστε:

a) να παρέχουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και τους νέους να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης και την κριτική σκέψη, για να περιηγούνται και να συμμετέχουν στο ψηφιακό περιβάλλον ενεργά, με ασφάλεια και να κάνουν συνειδητές επιλογές·

b) να προωθούμε θετικές εμπειρίες για τα παιδιά και τους νέους σε κατάλληλο για την κάθε ηλικία και ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον·

c) να προστατεύουμε όλα τα παιδιά και τους νέους από επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο, την εκμετάλλευση, χειραγώγηση και κακοποίηση στο διαδίκτυο, και να αποτρέπουμε τη χρήση του ψηφιακού χώρου για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση εγκλημάτων·

d) να προστατεύουμε όλα τα παιδιά και τους νέους από την παράνομη ιχνηλάτηση, κατάρτιση προφίλ και στόχευση, ιδίως για εμπορικούς σκοπούς·

e) να επιδιώκουμε τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στην ανάπτυξη ψηφιακών πολιτικών που τους αφορούν.

ΚΕΦΆΛΑΙΟ VI

Βιωσιμότητα

23. Για την αποφυγή της πρόκλησης σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον και για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, τα ψηφιακά προϊόντα και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να σχεδιάζονται, να παράγονται, να χρησιμοποιούνται, να επισκευάζονται, να ανακυκλώνονται και να απορρίπτονται κατά τρόπο ώστε να μετριάζονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους και να αποτρέπεται η πρόωρη απαξίωσή τους.

24. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ακριβείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ενεργειακή κατανάλωση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, τη δυνατότητα επισκευής και τη διάρκεια ζωής τους, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί υπεύθυνες επιλογές.

Δεσμευόμαστε:

a) να στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη χρήση βιώσιμων ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν ελάχιστο αρνητικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο·

b) να παρέχουμε κίνητρα για βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές και αειφόρα επιχειρηματικά μοντέλα, και να προάγουμε τη βιώσιμη και υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά σε ολόκληρες τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων με σκοπό την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας·

c) να προάγουμε την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την ενεργό χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα, προκειμένου να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση·

d) να προωθούμε πρότυπα και σήματα βιωσιμότητας για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

Mε αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Power to the People? Προς ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης δεδομένων Περιεχόμενα: Το έργο ACROSS και η προσπάθεια να τεθεί η κυριότητα και ο έλεγχος της χρήσης των πολιτών επί των προσωπικών τους δεδομένων ... Read more

Την περίοδο 2006-2020, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς επιτυγχάνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και την πρωτοτυπία, λαμβάνοντας διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, τα έτη 2019 και 2020 καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης καθώς και των αντίστοιχων αναφορών τους. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στην οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται αναλυτικά οι βιβλιομετρικές επιδόσεις των ελληνικών φορέων σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης (open access) διαφορετικών τύπων.

Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΚΤ “Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης από Ελληνικούς Φορείς 2006-2020: Βιβλιομετρική ανάλυση δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – Web of Science” διατίθεται στη διεύθυνση http://report09oa.metrics.ekt.gr με διαδραστική πλοήγηση σε έναν εκτενή αριθμό στοιχείων, δεικτών και γραφημάτων. Τα στοιχεία δημοσιεύσεων και αναφορών που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των δεικτών αντλήθηκαν από τη διεθνή βάση δεδομένων Web of Science. Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της παραγωγής των εθνικών στατιστικών για τις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά των επιστημόνων που εργάζονται σε ελληνικούς φορείς.

Το 2020 καταγράφονται 9.803 επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιτυγχάνοντας έτσι την υψηλότερη κατ’ έτος επίδοση για όλη την περίοδο 2006-2020. Το μερίδιο (%) των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης των ελληνικών φορέων στο σύνολο των δημοσιεύσεων ελληνικών φορέων ανέρχεται στο 52,82%. Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα δύο τελευταία έτη 2019 και 2020, καταγράφονται υψηλά ποσοστά αύξησης στην παραγωγή αυτών των δημοσιεύσεων: 14,2% (από το 2018 στο 2019) και 18,8% (από το 2019 στο 2020).

Επίσης, την τελευταία πενταετία 2016-2020, οι δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης των ελληνικών φορέων έλαβαν 428.635 αναφορές, με σταθερά ανοδική τάση τα τελευταία έτη και με το μερίδιο τους (%) επί του συνόλου των αναφορών των δημοσιεύσεων ελληνικών φορέων να ανέρχεται στο 60,61%. Παράλληλα, ο δείκτης απήχησης των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς (μέσος όρος αναφορών ανά δημοσίευση) αυξάνεται συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2006-2020.

Τα επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά ανοικτής ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες ανοικτής πρόσβασης: α) Gold, όπου η δημοσίευση ενός επιστημονικού άρθρου γίνεται εξαρχής σε ένα  περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης, στο περιεχόμενο του οποίου έχουν όλοι πρόσβαση οι αναγνώστες χωρίς συνδρομή (το κόστος δημοσίευσης καλύπτεται από τους συγγραφείς, το ίδρυμα τους ή χρηματοδότες έρευνας),  β) Green η οποία αφορά την αρχειοθέτηση των εργασιών από τους ίδιους τους επιστήμονες σε ένα αποθετήριο, γ) Hybrid, η οποία αφορά άρθρα τα οποία διατίθενται ανοικτά, έναντι πληρωμής για τη χρέωση επεξεργασίας άρθρου (Αrticle Processing Charge – APC), ενώ σε άλλα άρθρα η πρόσβαση παραμένει κλειστή, δ) Bronze, η οποία αφορά ανοικτά προσβάσιμες εργασίες, με το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων όμως να μην είναι σαφώς προσδιορισμένο – συνήθως δεν έχουν ανοικτή άδεια επανάχρησης. Σε αυτή τη βάση, η έκδοση αναλύει περαιτέρω τις επιδόσεις των επιστημόνων στην Ελλάδα σε δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης και στις υποκατηγορίες τους.

Η παραγωγή και η απήχηση των δημοσιεύσεων των ελληνικών φορέων

Αναλυτικότερα, το 2020 καταγράφονται 9.803 επιστημονικές δημοσιεύσεις ελληνικών φορέων στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Η κατηγορία ανοικτής πρόσβασης Gold είναι αυτή στην οποία συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων (5.708 δημοσιεύσεις) ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,2% των συνολικού αριθμού δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης. Ακολουθεί η κατηγορία Green (1.653 δημοσιεύσεις, 16.9%), η κατηγορία Bronze (1.261 δημοσιεύσεις, 12,9%) και η κατηγορία Hybrid (1.181 δημοσιεύσεις, 12,0%).

Ως προς την απήχηση, την πρωτοτυπία, την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα, οι δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης των ελληνικών φορέων εξακολουθούν να τοποθετούνται δυναμικά στο διεθνές περιβάλλον.

Ο αριθμός των αναφορών στις δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς, ο οποίος αποτελεί και τη βάση για τον υπολογισμό των βιβλιομετρικών δεικτών, συνεχίζει να διατηρεί την αυξητική τάση όλων των προηγούμενων ετών, και την πενταετία 2016-2020 φθάνει τις 428.635 αναφορές (από 312.558 αναφορές την περίοδο 2014-2018). Όσον αφορά τον δείκτη απήχησης, την πενταετία 2016-2020, οι δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς λαμβάνουν κατά μέσο όρο 11,56 αναφορές ανά δημοσίευση (από 7,52 την πενταετία 2006-2010).

Όσον αφορά τους βιβλιομετρικούς δείκτες που καταγράφουν την ύπαρξη υψηλής απήχησης για τις δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης, την πενταετία 2016-2020, τόσο ο αριθμός όσο και η κατανομή των δημοσιεύσεων των ελληνικών φορέων με υψηλή απήχηση, καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. Ειδικότερα, 1.126 δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης ελληνικών φορέων κατατάχθηκαν παγκοσμίως στο 1% των δημοσιεύσεων με υψηλή απήχηση, 3.872 δημοσιεύσεις στο 5%, 6.417 στο 10%, 12.682 δημοσιεύσεις στο 25% και 21.023 δημοσιεύσεις στο 50%. Η κατανομή των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης των ελληνικών φορέων που διαμορφώνεται με βάση το κριτήριο της υψηλής απήχησης είναι 3,2%, 11,2%, 18,5%, 36,6% και 60,6%, με συνέπεια οι ελληνικές επιδόσεις να ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες.

Ποιες κατηγορίες φορέων παράγουν τις περισσότερες δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης

Οι σημαντικότερες κατηγορίες ελληνικών φορέων, ως προς τον αριθμό δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης, είναι τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τα Δημόσια Νοσοκομεία. Την πενταετία 2016-2020 η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στο σύνολο των δημοσιεύσεων από ελληνικούς φορείς είναι 83,4% (30.923 δημοσιεύσεις), των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΚ 16,9% (6.253 δημοσιεύσεις) και των Δημόσιων Νοσοκομείων 13,2% (4.906 δημοσιεύσεις), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορέων σημειώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 10%.

Σχετικά με τη συμβολή των φορέων στην παραγωγή δημοσιεύσεων με υψηλή απήχηση, δηλαδή των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης που κατατάσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο στο 1%, 5%, 10%, 25% και 50% των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση την πενταετία 2016-2020, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΚ και τα Δημόσια Νοσοκομεία, καταγράφουν π925, 172 και 165 δημοσιεύσεις, αντίστοιχα, που ανήκουν στο 1% των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης με υψηλή απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ποια επιστημονικά πεδία επικεντρώνεται η ελληνική επιστημονική παραγωγή ανοικτής πρόσβασης

Για το 2020, οι περισσότερες δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης ελληνικών φορέων ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο «Φυσικές Επιστήμες» (Natural Sciences) (46,2%), ενώ δεύτερο κατά σειρά είναι το επιστημονικό πεδίο «Ιατρική και Επιστήμες Υγείας (Medical and Health Sciences), το οποίο καταλαμβάνει ποσοστό 41,8%. Το επιστημονικό πεδίο «Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία» (Engineering and Technology) έχει την τρίτη θέση με 21,3%, και ακολουθούν τα επιστημονικά πεδία «Κοινωνικές Επιστήμες» (Social Sciences) με μερίδιο 8,2%, «Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική» (Agricultural and Veterinary Sciences) με 2,7%, και «Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες» (Humanities and the Arts) με 1,1%.

Για την πενταετία 2016-2020, παρατηρείται ότι σε κάθε επιστημονικό πεδίο η ποσοστιαία κατανομή των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης διαφέρει ανάλογα με τον τύπο ανοικτής πρόσβασης (Gold, Bronze, Green και Hybrid). Ειδικότερα, σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπερτερεί σε ποσοστό δημοσιεύσεων η κατηγορία Gold, εκτός από το επιστημονικό πεδίο “Κοινωνικές Επιστήμες”, όπου η κατηγορία Green συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιεύσεων (41,3%), έναντι 39,13% της κατηγορίας Gold.

Την πενταετία 2016-2020, οι σχετικοί δείκτες απήχησης των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο 1 σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Η υψηλότερη απήχηση (σχετικός δείκτης απήχησης: 2,01) καταγράφεται στο πεδίο “Ιατρική & Επιστήμες Υγείας” και ακολουθούν τα πεδία “Φυσικές Επιστήμες” (1,52), “Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική” (1,45), “Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία” (1,36), οι “Κοινωνικές Επιστήμες” (1,32) και οι “Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες” (1,22).

Με ποιους συνεργάζονται οι Έλληνες ερευνητές σε δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης

Στη διάρκεια της δεκαπενταετίας 2006-2020, συνεχίζεται η αύξηση στο ποσοστό των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης που πραγματοποιούνται με συνεργασία, είτε με ελληνικούς ή είτε με ξένους φορείς. Αντίθετα, τα ποσοστά των δημοσιεύσεων που πραγματοποιούνται χωρίς συνεργασίες, αλλά και εκείνων με αποκλειστικά ελληνικές συνεργασίες μειώνονται σταθερά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το 2006, καταγράφεται αύξηση στις συνεργασίες με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα, όπου το ποσοστό των δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία έχει ανέλθει από 54,8% το 2008, στο 65,9% το 2020. Αντίθετα, το ποσοστό των δημοσιεύσεων που πραγματοποιούνται χωρίς συνεργασίες, από μόνο έναν ελληνικό φορέα, μειώνεται διαρκώς και διαμορφώνεται στο 15,8% για το 2020.

Οι συνεργασίες έχουν θετικό αντίκτυπο στον δείκτη απήχησης των δημοσιεύσεων. Οι μεγαλύτερες τιμές του δείκτη απήχησης σε όλα τα επιστημονικά πεδία αφορούν δημοσιεύσεις που έχουν προκύψει μέσω διεθνών συνεργασιών, ακολουθούν όσες είναι αποτέλεσμα ελληνικής συνεργασίας, και τελευταίες είναι οι δημοσιεύσεις που παρήχθησαν χωρίς συνεργασία.

Η συμβολή του ΕΚΤ στην ανάλυση της ελληνικής συγγραφικής δραστηριότητας ανοικτής πρόσβασης

Το ΕΚΤ, από το 2010, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τη διεθνή συγγραφική δραστηριότητα των επιστημόνων σε ελληνικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Λοιποί Δημόσιοι Φορείς, Δημόσια Νοσοκομεία, Ιδιωτικοί Φορείς Υγείας) και αναδεικνύει τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του ελληνικού ερευνητικού συστήματος, εντάσσοντας τους βιβλιομετρικούς δείκτες στις επίσημες στατιστικές έρευνες της χώρας. Tο 2020, το ΕΚΤ δημοσίευσε για πρώτη φορά στοιχεία για τις βιβλιομετρικές επιδόσεις των ελληνικών φορέων με βάση τα επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά ανοικτής πρόσβασης που περιλαμβάνονται στο DOAJ (Directory of Open Access Journals) και κατατάσσονται στην κατηγορία Gold.

Με τη νέα ηλεκτρονική έκδοση, το ΕΚΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα αντίστοιχα δεδομένα για το σύνολο των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης, ανεξαρτήτως από τον τύπο, δηλαδή όχι μόνο για την κατηγορία Gold, αλλά και για τις κατηγορίες Green, Hybrid και Bronze.

Για τον υπολογισμό των δεικτών ακολουθήθηκαν οι πλέον έγκυρες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στον χώρο της βιβλιομετρικής ανάλυσης, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ για την επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων και τον υπολογισμό των βιβλιομετρικών δεικτών (καθαρισμός, θεματική κατηγοριοποίηση, κανονικοποίηση, υπολογισμός, γραφιστική απεικόνιση).

Η έκδοση “Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης από Ελληνικούς Φορείς 2006-2020: Βιβλιομετρική ανάλυση δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – Web of Science” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 5 «Παραγωγή δεικτών RIS3 για τα έτη 2016-2023» της Πράξης «Εγκατάσταση Μηχανισμού Παρακολούθησης (Monitoring Mechanism) της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής RIS3-Συλλογή και επεξεργασία Δεικτών», που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020)”, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/