πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

Το ‘WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση’ καλεί σε διαδικτυακή συνάντηση τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για την ανοικτή διακυβέρνηση, την Παρασκευή 7 Απριλίου μεταξύ 11.00 – 13.00.

Το έργο WeOpenGov προσδοκά να αποτελέσει θεμέλιο ενός πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού δικτύου για την ανοικτή διακυβέρνηση, αποτελούμενου φορέων από την κοινωνία πολιτών, δημόσιους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα των fora πολυμερούς συνεργασίας της Σύμπραξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership – OGP).

Το έργο ‘WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση’, στοχεύοντας  στη δημιουργία μίας δυναμικής και σταθερών σημείων επαφής μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών σε θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης, ενθαρρύνει τον διαρκή συντονισμό μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα δημόσιας συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας, προωθεί την απόκτηση γνώσεων και παιδείας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στελεχών δημόσιας διοίκησης πάνω στις αξίες της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών και δεξιοτήτων υλοποίησης δημόσιων πολιτικών με συνεργατικό τρόπο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση περιλαμβάνουν αντικείμενα ανοικτής διακυβέρνησης, δημόσιας συμμετοχής, πολυσυμμετοχικού σχεδιασμού, παραγωγής καινοτομίας και άλλα.

Οι προτάσεις που θα διατυπωθούν στη συνάντηση θα προβληθούν δημοσίως από το έργο WeOpenGov.

Για να συμμετέχετε στις συναντήσεις του Δικτύου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη του έργου WeOpenGov στο info@weopengov.gr

Το έργο «WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών-Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς και εταίρους το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο WeOpenGov μπορείτε να βρείτε εδώ:

Website: http://weopengov.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/WeOpenGov

Η αδειοδότηση ανοιχτού κώδικα χρειάζεται επανεξέταση ενόψει της κατάχρησης πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον Josef Prusa, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής τρισδιάστατων εκτυπωτών Prusa Research η οποία δημοσιεύει πλήρη αρχεία σχεδίασης για τα προϊόντα της.

Έρευνα Josef Prusa

Ενώ ο Prusa επικεντρώνεται στην αποπνικτική επίδραση των "εταιριών - βδελλών" ανοιχτού κώδικα στην καινοτομία στον κόσμο των τρισδιάστατων εκτυπωτών, τα σχόλιά του ισχύουν ευρύτερα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή , είπε: «Το κίνημα του ανοιχτού κώδικα βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και κοινό στόχο».

Επισημαίνει ότι οι εταιρείες που επενδύουν πολλά στην έρευνα και την ανάπτυξη, και στη συνέχεια στις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, μπορούν στη συνέχεια να παραγκωνιστούν από εταιρείες που δεν κάνουν Ε&Α αλλά απλώς κατασκευάζουν προϊόντα κλώνων χρησιμοποιώντας τα δημοσιευμένα αρχεία σχεδίασης.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, όπως εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, χωρίς να δημοσιεύουν εκ νέου τις αλλαγές τους, και επανακυκλοφορούν τον κώδικα σε προϊόντα κλειστού κώδικα.

Ωστόσο, η επανόρθωση είναι σχεδόν αδύνατη επειδή οι άδειες ανοιχτού κώδικα δεν δημιουργήθηκαν για την προστασία από τέτοιες επιχειρηματικές πρακτικές.

«Η τυπική άδεια GNU GPL με την οποία διατίθενται οι εκτυπωτές και το λογισμικό μας είναι πολύ ασαφής, γραμμένη με περίπλοκο τρόπο και ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες. Αναπτύχθηκε από ακαδημαϊκούς για ακαδημαϊκούς σκοπούς», δήλωσε ο Prusa.

Στην επιστολή του ( Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ ), προτείνει την ανάπτυξη μιας νέας άδειας ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διώξει τις βδέλλες και περιλαμβάνει μια σειρά από στόχους που πρέπει να ληφθούν υπόψη καθ' οδόν:

  • Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο κώδικα ή σχεδιαγράμματα για να φέρετε λογισμικό ή υλικό στην αγορά, η πατρότητα του αρχικού κώδικα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στο προϊόν ή στο λογισμικό. Επιπλέον, απαγορεύεται η διαγραφή πληροφοριών πνευματικών δικαιωμάτων από τις κεφαλίδες και το ιστορικό από τα αποθετήρια.
  • Δεν επιτρέπεται η παραγωγή σχεδόν ίδιων κλώνων 1:1 για εμπορικούς σκοπούς.
  • Η άδεια για την κατασκευή ανταλλακτικών ισχύει για σέρβις, τροποποίηση ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Επιτρέπονται και είναι ευπρόσδεκτες οι αναβαθμίσεις και πρόσθετες τροποποιήσεις που βασίζονται σε γνήσια ανταλλακτικά.
  • Ανταλλακτικά που μπορούν να θεωρηθούν αναλώσιμα μπορούν να κατασκευαστούν και να πωληθούν εμπορικά μετά από επαλήθευση από τον αρχικό δικαιοπάροχο με βάση την παρουσίαση δειγμάτων.
  • Εάν ένα προϊόν έχει επισημανθεί από τον κατασκευαστή ως απαρχαιωμένο (ή δεν μπορεί να αγοραστεί ή να παραγγελθεί για περισσότερο από τρεις μήνες), η μη εμπορική ρήτρα τερματίζεται αυτόματα εάν τα ίδια εξαρτήματα δεν παράγονται πλέον στον διάδοχο του προϊόντος ή δεν μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά .
  • Εάν ο δικαιοπάροχος παύσει τη δραστηριότητά του, η μη εμπορική ρήτρα τερματίζεται.

Πηγή άρθρου: https://www.electronicsweekly.com

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για την προώθηση του θεματολογίου GovTech με το πιλοτικό της έργο «Υποστήριξη της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα και της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη μέσω της χρήσης μιας καινοτόμου ευρωπαϊκής πλατφόρμας GovTech». Το έργο αυτό σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στην υποστήριξη των δημόσιων διοικήσεων στην υιοθέτηση οικονομικά αποδοτικών και ευέλικτων ψηφιακών λύσεων με την εισαγωγή του οικοσυστήματος GovTech στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα. 

Η GovTech αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ο δημόσιος τομέας συνεργάζεται με νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ για την προμήθεια καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνολογία. Είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, της στρατηγικής για την ενιαία αγορά και τις ΜΜΕ, της Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη.  

Βασικοί στόχοι  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους για την αποτελεσματική και στρατηγική στήριξη της ΕΕ στον ψηφιακό δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του 100 % των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο, της διασφάλισης της πρόσβασης των πολιτών σε ιατρικά αρχεία και του 80 % των πολιτών να χρησιμοποιούν λύσεις ψηφιακής ταυτότητας. 

Παράλληλα με την πλατφόρμα GovTech, η Επιτροπή θα δρομολογήσει σύντομα το έργο GovTech Incubator, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να προωθήσει καινοτόμες ψηφιακές κυβερνητικές λύσεις και να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους ήδη από τον σχεδιασμό.  

Η πρόταση για έναν νόμο για τη διαλειτουργική Ευρώπη δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση ενός οικοσυστήματος GovTech για τη στήριξη της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και την προώθηση της χρήσης εργαλείων διαλειτουργικότητας μεταξύ των εταίρων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ο νόμος αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο της GovTech στην επίτευξη ενός ψηφιακού δημόσιου τομέα που θα είναι αποτελεσματικός και στρατηγικός. 

Ανακαλύψτε περισσότερα για το GovTech στην ενότητα που υπάρχει στο Joinup! Εκεί μπορείτε να βρείτε μια βιβλιοθήκη χρήσιμων πόρων, να γίνετε μέρος μιας παθιασμένης κοινότητας και να μάθετε για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Το openSUSE project φαίνεται πως τα πηγαίνει καλά. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το Leap 15.5, η νέα σταθερή έκδοση του openSUSE, ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι οι λήψεις είναι αυξημένες (δείτε τα…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου Tο openSUSE Leap 15.5 θα είναι η διανομή Linux που θα θέλετε να δοκιμάσετε όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider

Η συνεισφορά σε λογισμικό ανοικτού κώδικα μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να μάθετε, να διδάξετε και να αποκτήσετε εμπειρία σε σχεδόν οποιαδήποτε δεξιότητα μπορείτε να φανταστείτε.

Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού ΠΑΜΑΚ

Ποιοι είναι οι λόγοι για να συνεισφέρει κανείς στα έργα ανοικτού κώδικα; Πολλοί λόγοι!

1. Βελτιώνουν το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν

Πολλοί συνεισφέροντες σε λογισμικό ανοικτού κώδικα ξεκινούν ως χρήστες του λογισμικού στο οποίο συνεισφέρουν. Όταν βρίσκετε ένα σφάλμα σε ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείτε, ίσως θελήσετε να κοιτάξετε τον πηγαίο κώδικα για να δείτε αν μπορείτε να το διορθώσετε μόνοι σας. Αν είναι έτσι, τότε η συνεισφορά της διόρθωσης του σφάλματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι φίλοι σας (και εσείς οι ίδιοι όταν κάνετε ενημέρωση στην επόμενη έκδοση) θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό.

2. Βελτιώστε τις υπάρχουσες δεξιότητές σας

Είτε πρόκειται για προγραμματισμό, είτε για σχεδιασμό διεπαφής χρήστη, είτε για γραφιστικά, είτε για συγγραφή κειμένων, είτε για οργάνωση, αν ψάχνετε για εξάσκηση, υπάρχει μια εργασία για εσάς σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα.

3. Γνωρίστε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για παρόμοια πράγματα με εσάς

Τα έργα ανοιχτού κώδικα με θερμές, φιλόξενες κοινότητες κάνουν τους ανθρώπους να επιστρέφουν για χρόνια. Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν φιλίες ζωής μέσα από τη συμμετοχή τους σε κοινότητες ανοιχτού κώδικα, είτε πρόκειται για συναντήσεις σε συνέδρια είτε για διαδικτυακές συζητήσεις αργά το βράδυ για μπύρες.

4. Βρείτε μέντορες και γίνετε εσείς μέντορες για άλλους

Η συνεργασία με άλλους σε ένα κοινό έργο σημαίνει ότι θα πρέπει να εξηγείτε πώς κάνετε τα πράγματα, καθώς και να ζητάτε βοήθεια από άλλους ανθρώπους. Οι πράξεις μάθησης και διδασκαλίας μπορεί να είναι μια ικανοποιητική δραστηριότητα για όλους τους εμπλεκόμενους.

5. Δημιουργήστε δημόσια συνεισφορά που σας βοηθούν να αναπτύξετε τη φήμη σας (και την καριέρα σας) και το βιογραφικό σας

Εξ ορισμού, όλη η εργασία σας με ανοιχτό κώδικα είναι δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε δωρεάν παραδείγματα για να τα πάρετε οπουδήποτε ως επίδειξη του τι μπορείτε να κάνετε.

6. Μάθετε δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού

Οι κοινότητες ανοικτού κώδικα προσφέρουν ευκαιρίες για να εξασκήσετε ηγετικές και διοικητικές δεξιότητες, όπως η επίλυση συγκρούσεων, η οργάνωση ομάδων ανθρώπων και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων εργασίας.

7. Είναι ενδυναμωτικό να μπορείς να κάνεις αλλαγές, ακόμη και μικρές

Έχετε δει ποτέ ένα τυπογραφικό λάθος σε έναν ιστότοπο και ευχηθήκατε κάποιος να το διορθώσει; Σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα, μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό. Ο ανοικτός κώδικας βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν εξουσία στη ζωή τους και στο πώς βιώνουν τον κόσμο, και αυτό από μόνο του είναι ευχάριστο.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινότητά μας, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο [email protected] για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.

To Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε μια νέα ενότητα για την υποστήριξη των δημόσιων διοικήσεων που επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα Open Source Program Office(OSPO) στον οργανισμό τους.

Η σελίδα συλλέγει πληροφορίες, ειδήσεις και οδηγούς για να απαντήσει στις πιο κοινές ερωτήσεις.

Τα Γραφεία Ανοιχτού Κώδικα ( OSPO) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως μοντέλο διακυβέρνησης, όπως και η ζήτηση για υποστήριξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον αυξάνεται τώρα και στον δημόσιο τομέα, αλλά οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέσω του συνδέσμου «OSPOs & OSS governance» στο αριστερό μενού, το OSOR διαθέτει πόρους, γεμίζει κενά γνώσης και φέρνει κοντά τους εμπειρογνώμονες της κοινότητας, ώστε να είναι ευκολότερο για τους δημόσιους διαχειριστές να οικοδομήσουν βιώσιμα θεμέλια για τα OSPO τους.

To Open Source Observatory θα ενημερώνει συχνά τη σελίδα με νέους πόρους που αναπτύσσονται από το OSOR και από τρίτους. Αργότερα φέτος, θα δημοσιεύσει επίσης μια μελέτη που θα χαρτογραφεί τις εξελίξεις των OSPO του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη.

Εάν έχετε πόρους που θα ήταν χρήσιμοι για τα άτομα που εργάζονται σε OSPO για τις δημόσιες διοικήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο [email protected] ή να γίνετε μέλος του OSOR και να τους δημοσιεύσετε μόνοι σας. 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/

Στη νέα έκδοση του Εθνικoύ Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου του ΕΚΤ SearchCulture.gr, η πολιτιστική μας κληρονομιά μπαίνει στον χάρτη. Αξιοποιώντας τη γεωγραφική πληροφορία που συνοδεύει τα τεκμήρια, το ΕΚΤ συγκέντρωσε 12.000 τόπους που συνδέονται με τον ελληνικό πολιτισμό, με περισσότερα από 550.000 τεκμήρια να έχουν εμπλουτιστεί με γεωτοποθεσία. Ο τόπος είναι τώρα αναζητήσιμο πεδίο στη φόρμα αναζήτησης του SearchCulture, ενώ τα αποτελέσματα προβάλλονται σε διαδραστικούς χάρτες, όπου οι χρήστες μπορούν να εστιάσουν και να βρουν τεκμήρια ακόμα και σε επίπεδο χωριού, τοποθεσίας ή μνημείου. 

Παράλληλα, οι τόποι λειτουργούν και ως φίλτρο επιμερισμού των αποτελεσμάτων. Από τη σελίδα πλοήγησης στους Τόπους ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο των δύο ιεραρχικών λεξιλογίων που δημιούργησε το ΕΚΤ, ενώ σε κάθε καρτέλα τεκμηρίου ένας μικρότερος χάρτης παρουσιάζει το γεωγραφικό στίγμα του πολιτιστικού πόρου.

Αξία 

Ο επιμελημένος διαδραστικός χάρτης πολιτιστικής κληρονομιάς του SearchCulture.gr συγκεντρώνει και παρουσιάζει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σε προσβάσιμη μορφή. 

Η εξαγωγή πληροφοριών δεν αφορά μόνο την υλική κληρονομιά, αλλά στον χάρτη καταδεικνύονται και όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το διευρυμένο “πολιτιστικό τοπίο” του ελληνισμού. Αναδεικνύονται, έτσι, οι τόποι που καλλιέργησαν τις παραδοσιακές τέχνες, οι τόποι λατρείας και προσευχής, οι διαδρομές και το εμπόριο μεταξύ τόπων, διάφορες πτυχές της άυλης κληρονομιάς, όπως γνωμικά και παροιμίες- πολλά από τα οποία μπορεί να μη συνδέονται με μέρη που θεωρούνται ιστορικά, αλλά φωτίζουν την κοινωνική-χωρική δυναμική του ελληνικού στοιχείου.

Οι χάρτες είναι η αρχέγονη, η πρώτη οπτική “γλώσσα¨ των ανθρώπων, πολύ πριν τη γραφή. Βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φυσικό και το ανθρωπογενές τοπίο αλληλεπιδρούν και διαμορφώνονται. 

Για τους χρήστες του SearchCulture.gr, οι χάρτες προσφέρουν έναν δυναμικό και σύγχρονο τρόπο εμβύθισης και εμπλοκής με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, διευρύνοντας την προοπτική και διευκολύνοντας την κατανόηση του παρελθόντος.

Χρήση

Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει στο search box μια τοποθεσία με λεκτικό, αξιοποιώντας τη λειτουργία autocomplete του νέου πεδίου Τόπος. Τα αποτελέσματα της αναζήτησής του προβάλλονται είτε σε πλέγμα, είτε σε χάρτη και επιμερίζονται χρησιμοποιώντας τα φίλτρα. Για όσους πάλι θέλουν να εξερευνήσουν πιο δομημένα το περιεχόμενο, η λίστα των τοποθεσιών με τεκμήρια στο SearchCulture.gr αντιστοιχεί στα δύο δίγλωσσα Λεξιλόγια Τοπωνυμίων.

Εναλλακτικά ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα στον διαδραστικό χάρτη, εστιάζοντας στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Σε κάθε τεκμήριο που έχει εμπλουτιστεί, υπάρχει ο χάρτης με τη γεωτοποθεσία του.

Συνδυάζοντας φίλτρα, όπως χρονολογίες ή θέματα, αναδύεται και η διασπορά των τεκμηρίων στο χάρτη, όπως για παράδειγμα επιλέγοντας την Ιστορική Περίοδο “Ελληνιστική Περίοδος” βλέπει κανείς τη διασπορά περιεχομένου στο χάρτη.

Διαφορετικά, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τα θέματα του περιεχομένου, πχ  “Μικρασιατική Εκστρατεία”, για να εντοπίσει τεκμήρια με αυτό το θέμα στο χάρτη της Μικράς Ασίας.

Μικρασιατική Εκστρατεία

Ένας ακόμη τρόπος εξερεύνησης είναι με την επιλογή ενός προσώπου από τη σελίδα προσώπων, π.χ. Ελευθέριος Βενιζέλος. Στα αποτελέσματα απεικονίζεται ο βίος του στον χάρτη μέσα από έργα, φωτογραφίες, αλληλογραφία ή αντικείμενα που του ανήκαν. 

Τέλος, οι χρήστες μπορούν να δουν τη συλλογή ενός φορέα στον χάρτη, όπου γίνεται προφανής η κάλυψη και διασπορά του υλικού του. Ένα παράδειγμα είναι η συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου στον χάρτη, όπου γίνεται αντιληπτή η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο.

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν στον επικαιροποιημένο Οδηγό Χρήσης του SearchCulture.gr ή στην σελίδα βοήθειας για να δουν με λεπτομέρεια όλους τους τρόπους πλοήγησης και αναζήτησης.

Τοποθετώντας τεκμήρια στον χάρτη

Η ομάδα του SearchCulture.gr έκανε εκτεταμένη επιμέλεια του περιεχομένου, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί η γεωγραφική πληροφορία και να μπορέσει να αξιοποιηθεί για γεωχωρική ανακάλυψη. Χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένες τεχνολογίες σημασιολογικής αναπαράστασης της πληροφορίας, αξιοποιήθηκαν ανοικτές βάσεις γεωχωρικών δεδομένων και αναπτύχθηκαν οι κατάλληλες μεθοδολογίες οπτικοποίησης γεωχωρικών δεδομένων. 

Οι εμπλουτισμοί έγιναν βάσει της πρωτογενούς τεκμηρίωσης του φορέα. Η γεωγραφική πληροφορία αποτυπώνεται συνήθως στο πεδίο “γεωγραφική κάλυψη”. Αυτό είναι ένα ευρύ πεδίο το οποίο μπορεί να αφορά είτε τον τόπο δημιουργίας ενός τεκμηρίου, είτε τον τόπο έκδοσής του ή τον σημερινό τόπο φύλαξής του ή ακόμα και το θέμα του. Αν δεν υπήρχε αυτή η τεκμηρίωση από τον φορέα, έγινε εξόρυξη της γεωγραφικής πληροφορίας από τον τίτλο των τεκμηρίων, το θέμα και κάποιες φορές και από το ίδιο το ψηφιακό αρχείο, αν είχε καταγεγραμμένη την πληροφορία. 

Τα τεκμήρια εμπλουτίστηκαν με το νέο πεδίο «EKT Τόπος», με αναφορές σε όρους ενός δίγλωσσου ιεραρχικού λεξιλογίου τοποθεσιών που δημιουργήθηκε και που αποτελεί την ελληνική απόδοση επιλεγμένων όρων της γεωγραφικής βάσης δεδομένων GeoNames και ενός συμπληρωματικού δίγλωσσου λεξιλογίου με ιστορικές ή μη διοικητικές περιοχές.

Η ανοικτή βάση δεδομένων GeoNames είναι ίσως η σημαντικότερη ανοικτή βάση γεωχωρικών δεδομένων, η οποία τροφοδοτείται από τους χρήστες. Το συμπληρωματικό λεξιλόγιο του ΕΚΤ δημιουργήθηκε για να καλύψει κενά που εντοπίστηκαν στο Geonames, όπως π.χ. αναφορικά με ιστορικές περιοχές (π.χ. Φρυγία, Λυδία κ.λπ.), περιοχές που περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά κράτη ή γεωμορφολογικά στοιχεία, όπως ποτάμια, λίμνες κ.λπ. που δεν εμπεριέχονται στα σύνορα ενός μόνο κράτους και δεν ανταποκρίνονται στη διοικητική ιεραρχία που ακολουθεί το βασικό λεξιλόγιο.

Συνοψίζοντας, τα βασικότερα στοιχεία της νέας λειτουργικότητας έχουν ως εξής:

  • 12.000 όροι περιλαμβάνονται στο Λεξιλόγιο τοποθεσιών
  • έγιναν >20.000 αντιστοιχίσεις σε >28.000 μοναδικές τιμές
  • 550.000 τεκμήρια εμπλουτίστηκαν με γεωτοποθεσία.

Συνδυάζοντας την ιστορική, χωρική και πολιτιστική αφήγηση σε διαδραστικούς χάρτες, ολοκληρώνεται ένας πενταετής κύκλος σημασιολογικής επιμέλειας στα μεταδεδομένα του συσσωρευτή, η οποία καθιέρωσε το SearchCulture.gr ως έναν από τους πιο οργανωμένους και φιλικούς προς τον χρήστη εθνικούς συσσωρευτές ψηφιακού περιεχομένου στον κόσμο.

Οι προκλήσεις

Κατά την υλοποίηση της νέας λειτουργικότητας, μεθοδολογικά, αντιμετωπίστηκε κάθε συλλογή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. 

Εάν ο φορέας χρησιμοποίησε το ειδικό πεδίο “γεωγραφική κάλυψη”, οι εμπλουτισμοί αντιστοίχισαν αυτή την πληροφορία με έναν όρο του Λεξιλογίου. Οι προκλήσεις αφορούσαν την αποσαφήνιση όρων, ειδικά σε τοπωνύμια που απαντώνται συχνά στην Ελλάδα, όπως Καστανιά, Αγία Άννα, κ.λπ. Μια άλλη πρόκληση ήταν η δυσκολία ταύτισης ελληνικών εξωνύμων με τα αντίστοιχα ενδώνυμα, δηλαδή τις ονομασίες με τις οποίες ένας λαός αποκαλεί τα μέρη που ζει. Για παράδειγμα, ο όρος  “Φιλιππούπολη” είναι εξώνυμο του Plovdiv της Βουλγαρίας. 

Τέλος, υπήρχαν και οι περιπτώσεις πολλαπλών τοποθεσιών που συνδέονται με ένα τεκμήριο. Στην αλληλογραφία, για παράδειγμα, είθισται να τεκμηριώνεται τόσο ο τόπος αποστολής όσο και ο τόπος προέλευσης, επομένως έχουμε δύο γεωτοποθεσίες για ένα τεκμήριο. 

Υπάρχουν, τέλος, περιπτώσεις όπου ολόκληρα ναϊκά συστήματα αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία για να διασωθούν, όπως του Αμπού Σίμπελ και της Καλαμπσά της Αιγύπτου. Η πρωτότυπη τεκμηρίωση τα τοποθετούσε στην παλιά τοποθεσία, ενώ σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο. Μεθοδολογικά, το ζήτημα αυτό αντιμετωπίστηκε κατά περίπτωση, αξιολογώντας τον ρόλο και το είδος της γεωγραφικής πληροφορίας για κάθε συλλογή του συσσωρευτή.

Το παλίμψηστο των τοπωνυμίων

Ορισμένες τοποθεσίες, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, κατοικήθηκαν αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από μακραίωνες χωρικές στρωματοποιήσεις σχηματίζουν ένα παλίμψηστο ονομασιών, διαχρονικά νοηματοδοτούμενων από τους ανθρώπους και το τοπίο. 

Η διεργασία αποτύπωσης με σημασιολογικούς όρους της ιστορικότητας ενός τόπου απασχόλησε ιδιαίτερα την ομάδα του SearchCultur.gr κατά τους εμπλουτισμούς. Τα Geonames κατά βάση χρησιμοποιούν τα σύγχρονα τουρκικά ή αραβικά τοπωνύμια, και συχνά όχι με λατινικούς χαρακτήρες, επομένως έπρεπε να γίνει έρευνα για να διασυνδεθούν οι αρχαίοι τόποι με τους σύγχρονους- όπου ήταν δυνατό.

Σε κάποιες συλλογές ιστοριο-γεωγραφικού ενδιαφέροντος- όπως τα Travelogues του Ιδρύματος Λασκαρίδη- η πρόκληση ήταν να ταυτιστεί μια τοποθεσία με συγκεκριμένο σημείο στον χάρτη, με βάση την προηγούμενη “αναλογική” ταύτιση μέσω περιγραφής και την απεικόνιση που σχεδίασε με το χέρι ο περιηγητής πριν από 200 ή 300 χρόνια.

Ετσι, έγινε προσπάθεια να ενοποιηθούν σημασιολογικά στα τοπωνύμια του Λεξιλογίου οι ιστορίες των τόπων, συγκεντρώνοντας τις διαδοχικές επανεγγραφές του χώρου μέσα στον χρόνο ως Εναλλακτικές Ονομασίες και κάνοντας αυτές αναζητήσιμες. Επομένως, για παράδειγμα εάν κάποιος αναζητά τεκμήρια που αφορούν τη Σελεύκεια, επειδή πιθανόν να μη γνωρίζει το σημερινό τουρκικό τοπωνύμιο, η αναζήτηση θα του ανακτήσει όλες τις τοποθεσίες με την παλαιότερη ονομασία “Σελεύκεια”, δηλαδή τη Σελεύκεια της Καρίας, τη Σελεύκεια της Πισιδίας, τη Σελεύκεια της Ισαυρίας και την Σελεύκεια Πιερίας, τα οποία στα τουρκικά είναι αντίστοιχα Aydin, Bayat, Siflike και Samandag.

Διάδραση και οπτικοποίηση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση των γεωχωρικών δεδομένων σε οπτικοποιήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν οι ανοικτοί χάρτες της κοινότητας OpenStreetMap για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε χάρτη. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων, τα αποτελέσματα εμφανίζονται ομαδοποιημένα σε clusters (οτπικοποιημένα ως τραπέζια). Εστιάζοντας, μπορεί να δει κανείς τα τεκμήρια κατανεμημένα στις αντίστοιχες γεωτοποθεσίες. Με κίτρινο, πορτοκαλί και βαθύ πορτοκαλί απεικονίζονται ομάδες τεκμηρίων σε κοντινές γεωτοποθεσίες, ενώ με μωβ απεικονίζονται τεκμήρια που αφορούν μια τοποθεσία. 

Το παιγνιώδες στοιχείο της ανακάλυψης με βάση τον χάρτη και η διαδραστικότητα της πλοήγησης προσθέτουν αξία και προσβασιμότητα για τον χρήστη. Ένα άλλο όφελος είναι ότι οπτικοποιείται και η πυνκότητα τεκμηρίων ανά περιοχή. Μέσα από τους χάρτες παρουσιάζεται μια αδρή εικόνα για τα μέρη που άγγιξε με κάποιο τρόπο ο ελληνισμός, καθώς και την πυκνότητα τεκμηρίων του παρελθόντος σε μια τοποθεσία.

Για την αναζήτηση τεκμηρίων με βάση τις γεωχωρικές συντεταγμένες των τοποθεσιών που σχετίζονται με αυτά,  αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες γεωχωρικής αναζήτησης που προσφέρει το σύστημα ευρετηρίασης που χρησιμοποιεί το SearchCulture.gr, το λογισμικό ανοικτού κώδικα Apache Solr. Όλες οι τοποθεσίες των δύο λεξιλογίων συσχετίζονται με τα αντίστοιχα τοπωνύμια της γεωχωρικής βάσης δεδομένων geonames.org από όπου αντλήθηκαν και οι συντεταγμένες. 

Η προβολή χιλιάδων τεκμηρίων στον χάρτη αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση, τόσο από τη σκοπιά της εμπειρίας χρήστη όσο και από αυτήν της απόκρισης του συστήματος και των απαιτήσεων σε υπολογιστικούς πόρους και μνήμη. Αφενός ο αριθμός των διαφορετικών τοποθεσιών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης μπορεί να είναι πολύ μεγάλος (δυνητικά πάνω από 12.000), αφετέρου σε κάθε τοποθεσία μπορεί να “τοποθετείται” πολύ μεγάλος αριθμός τεκμηρίων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ακολουθήθηκε η μέθοδος clustering: ο χρήστης δεν βλέπει όλες τις διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα αλλά «συστάδες» (clusters) που επιδέχονται περαιτέρω ανάπτυξης καθώς ο χρήστης κλικάρει ή ζουμάρει πάνω στον χάρτη. 

Η υλοποίηση της πλοήγησης στον χάρτη βασίστηκε στην javascript βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα leaflet.js, ενώ ως χάρτης χρησιμοποιήθηκε ο OpenStreetMap.org, ένας χάρτης με ελεύθερη άδεια ο οποίος αναπτύσσεται από μια κοινότητα εθελοντών που συνεισφέρουν και διατηρούν γεωχωρικά δεδομένα.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/

Το Akademy είναι το ετήσιο συνέδριο της Κοινότητας του KDE. Εάν εργάζεστε σε θέματα σχετικά με το KDE, αυτή είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε τη δουλειά και τις ιδέες σας στην ευρύτερη κοινότητα του KDE.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΜ) στη Θεσσαλονίκη. Οι ομιλίες θα διεξαχθούν το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Το υπόλοιπο της εβδομάδας (Δευτέρα – Παρασκευή) θα είναι αφιερωμένο σε συναντήσεις Birds-of-a-Feather (BoFs), συνεδρίες και εργαστήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας, η ημερομηνία υποβολής για παρουσίαση ήταν η Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 23:59 UTC.

Είστε πολύ τυχεροί γιατί πήρε παράταση. Μπορείτε να στείλετε την παρουσίασή σας μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, 23:59 UTC.

Εάν έχετε κάποια απορία ή διστάζετε να στείλετε την πρότασή σας, μπορείτε να λάβετε συμβουλές στέλνοντας ένα email στο [email protected] και να ρωτήσετε. Η επιτροπή προγράμματος μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω ταχυδρομείου ή μέσω κλήσης.

Η Επιτροπή Προγράμματος Akademy 2023

Η φετινή επιτροπή είναι οι Albert Astals Cid, Carl Schwan, Georgios Fakidis, Jos van den Oever και ο Neofytos Kolokotronis.

Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Η Κοινότητα Wikimedia Ελλάδας ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το Wikimedia Foundation εξασφάλισε πέντε πλήρεις υποτροφίες σε 3 φοιτητές και 2 μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Οι υποτροφίες αυτές, προσφέρουν την δυνατότητα για συμμετοχή τους στο ετήσιο διεθνές συνέδριο Wikimedia Hackathon  το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 18 έως τις 22 Μαΐου του 2023. Οι φοιτητές που έλαβαν τις υποτροφίες είναι οι: Εμμανουήλ ΒέτταςΓεώργιος Παπανικολάου και ο Σπυρίδων – Ευτύχιος Κοκοτός.

Ευελπιστούμε αυτή η συμμετοχή να είναι χρήσιμη για την περαιτέρω σταδιοδρομία τους καθώς εκεί θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν, κάνουν τεχνικές συζητήσεις και να εξερευνήσουν νέες ιδέες μαζί με προγραμματιστές από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με  ην τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που τροφοδοτεί και ωφελεί τα έργα του Wikimedia – MediaWiki ή άλλους τομείς ανάπτυξης κώδικα του Wikimedia.

Ταυτόχρονα, ανακοινώνουμε την διεξαγωγή του 2ου Ionian Wikithon σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής. Την  ευθύνη της διοργάνωσης έχουν εκ μέρους της Κοινότητας Wikimedia Ελλάδας ο Μάριος Μαγιολαδίτης και τα μέλη ΕΔΙΠ Ελένη Χριστοπούλου και Δημήτρης Ρίγγας.

Πληροφορίες:

  • To Wikimedia Foundation είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και πολλαπλά άλλα εγχειρήματα wiki.
  • Η Κοινότητα Wikimedia Ελλάδας είναι το επίσημα αναγνωρισμένο από το WMF σωματείο εθελοντών Βικιπαιδιστών στην Ελλάδα.
  • Το Wikimedia Hackathon είναι μια ετήσια εκδήλωση που φέρνει κοντά την παγκόσμια τεχνική κοινότητα για να συνδεθεί, να χακάρει, να διεξάγει τεχνικές συζητήσεις και να εξερευνήσει νέες ιδέες. Προγραμματιστές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να βελτιώσουν την τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που τροφοδοτεί και ωφελεί τα έργα του Wikimedia – MediaWiki ή άλλους τομείς ανάπτυξης κώδικα του Wikimedia.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2023 – 31/05/2023
Ολοήμερο
Wikimedia CEE Spring 2023
03/04/2023 – 09/04/2023
Ολοήμερο
4ος Διαγωνισμός Λημματογράφησης Wikimedia: Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά 2023
04/04/2023 – 06/04/2023
Ολοήμερο
Devnexus 2023
Georgia World Congress Center, Atlanta, GA
04/04/2023
Ολοήμερο
Open Source Initiative License Clinic 2023
DLA Piper, Washington
04/04/2023
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
05/04/2023
10:00 – 15:00
#Online event: Python Day

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, η Wikimedia Σερβίας διοργανώνει τον τέταρτο παγκόσμιο διαγωνισμό, στα πλαίσια του οποίου Βικιπαιδιστές από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν αλλά και να βελτιώσουν λήμματα σχετικά με τις μειονότητες των Ρομά, την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μέσω της διάδοσης της γνώσης, η πρωτοβουλία στοχεύει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παρά πολλών εμποδίων προκατάληψης και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι Ρομά κατά την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της ζωής. Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, έχουν πλούσια ιστορία και έχουν συμβάλει σημαντικά στις κοινωνίες όπου ζουν. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κληρονομιά αγνοείται πολύ συχνά ή δεν γίνεται αντιληπτή, επομένως αυτή η εκστρατεία μπορεί να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της αδικίας αυτής.

Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τον πολιτισμό των Ρομά και να ευαισθητοποιήσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ρομά. Σας προσκαλούμε να έρθετε σε επαφή με ιδρύματα Ρομά και μέλη του πληθυσμού των Ρομά στις χώρες σας και να τα εισαγάγετε στη Wikipedia και σε άλλα εγχειρήματα του Wikimedia. Πέρυσι στο μαραθώνιο συμμετείχαν 67 χρήστες, ενώ δημιουργήθηκαν 279 νέα λήμματα. Ελπίζουμε φέτος να υπάρξει συμμετοχή από περισσότερους χρήστες και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα λήμματα.

Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece, ενώ τα λήμματα είναι δεκτά και ως μέρος του CEE Spring 2023.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr

Διαβάστε στο newsletter Μαρτίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2303/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Μαρτίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2303/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

 

 

Θες να μάθεις για τον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ανοικτών δεδομένων (Bankofgreece Datathon 2023); Ενδιαφέρεσαι να μάθεις για την αξία που μπορεί να παραχθεί από τα ανοικτά δεδομένα; Τότε μπορείς να λάβεις μέρος στη διαδικτυακή παρουσίαση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρα 14:00.

 

 

 

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα ιδρύματα μετόχους της ΕΕΛΛΑΚ, προσκαλεί μέλη της Ακαδημαϊκής – Ερευνητικής κοινότητας που επιθυμούν να συμβάλλουν έμπρακτα στη χρήση και διάδοση των ανοιχτών τεχνολογιών να στελεχώσουν τις ομάδες εργασίας ανοιχτού λογισμικού στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

 

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr). Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 32 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διεξήχθησαν οι εκλογές για το Δ.Σ για την περίοδο 2023-2027 και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕΛΛΑΚ για την επόμενη τετραετία.

 

 

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) συνεχίζει τις επαφές με τα πολικά κόμματα για θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών τεχνολογιών ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Το Δεκέμβριο 2022, η ΕΕΛΛΑΚ απέστειλε επιστολές στο Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στο Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκο Βελόπουλο και στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη ζητώντας τους να θέσουν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση στο επίκεντρο των πολιτικών τους προγραμμάτων.

 

 

 

Μια νέα πλατφόρμα ξεκινά τη λειτουργία της από το WWF Ελλάς, μέσω της οποίας ενεργοί πολίτες, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ανεξάρτητες αρχές, αλλά και φορείς της δημόσιας διοίκησης, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε έναν ανοιχτό διάλογο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου πρότασης πολιτικής για τη βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Η νέα αυτή πλατφόρμα ονομάζεται “Ecodialogues – Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα” και σχεδιάστηκε με γνώμονα το γεγονός ότι για την επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε νόμους και πολιτικές που συνδιαμορφώνονται με την κοινωνία των πολιτών.

 

 

 

Σε συνέχεια της δυναμικής συμμετοχής αλλά και της πετυχημένης διεξαγωγής του Α΄ κύκλου εκπαιδεύσεων, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, ο οργανισμός διαχείρισης του έργου «WeOpenGov», καλεί στελέχη φορέων και οργανισμών της κοινωνίας πολιτών, του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού τομέα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στις συναντήσεις του Δικτύου.

 

 

 

Στις 10/3/2023 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα “Synergies for the future: The European Blockchain Services Infrastructure and the European Digital Innovation Hubs”. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΕΔΥΤΕΑ.Ε.(GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELEDGER (Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure) και τον Κόμβο Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GRdigiGOV–innoHUB. Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν η τεχνολογία blockchain και οι εφαρμογές της στη Δημόσια Διοίκηση, τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις.

 

 

 

Ένα διήμερο υβριδικό Ηackathon από την HYDROUSA στις 28-29 Απριλίου, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για τη μετάβαση σε ένα πιο κυκλικό και πράσινο μέλλον. Θα έχετε την ευκαιρία να εμβαθύνετε στο εγχείρημά σας, να λάβετε ανατροφοδότηση από έμπειρους μέντορες και να παρουσιάσετε τη λύση σας σε μια επιτροπή κριτών.

 

 

 

Οι τεχνολογίες του αύριο υπόσχονται ένα μέλλον χωρίς ασθένειες και ασχήμια. Με δεδομένη την οικονομική ανισότητα, το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε τεχνολογικά έχοντες και μη, τους κινδύνους της ενεργειακής μετάβασης, σε ποιους ανήκει αυτό το μέλλον; Με άλλα λόγια, αν το μέλλον καθορίζεται από μια αλληλουχία ταυτόχρονης επενέργειας τεχνοοικονομικών διαδικασιών και εντολών, πόσο αυτές είναι ανοιχτές στο δημόσιο έλεγχο και επιδεκτικές σε πολυμερείς επιρροές;

 

 

 

Το λογισμικό ήταν ένα κρίσιμο συστατικό για όλα τα σημαντικά επιτεύγματα της NASA, από τα ταξίδια στο διάστημα μέχρι τις βαθύτερες εικόνες του σύμπαντος μας. Φυσικά, η ανάγκη της NASA για επιστημονικό λογισμικό υψηλής ποιότητας την οδήγησε σε προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα και τώρα σε ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα που βασίζεται στις μεγαλύτερες αρχές της «ανοιχτής επιστήμης».

 

 

 

Το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε την ίδρυση μιας startup με το όνομα Mozilla.ai, με στόχο την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που θα είναι αξιόπιστο και ανεξάρτητο. Επικεφαλής της startup θα είναι ο Moez Draief, ένας έμπειρος ερευνητής και επιστήμονας AI. Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ο Mozilla επενδύει ένα σημαντικό ποσό 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει το έργο.

 

 

 

Παλιά, δεν υπήρχε το cloud. Όλα ήταν στο τηλέφωνό σας. Ίσως είχατε μια κάρτα microSD στην οποία είχατε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα. Τελικά, η κάρτα SD θα σταματούσε καποια στιγμή να λειτουργεί και θα χάνατε τα πάντα, εκτός αν την είχατε αποθηκεύσει σε εγγράψιμο CD ή DVD ή την είχατε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Το Self-hosting ήταν δύσκολo εκείνες τις μέρες και ήταν ακριβό. Το λογισμικό δεν ήταν τόσο προσιτό όσο είναι τώρα.

 

 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά μια πρόταση που, αν εγκριθεί, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ιδιωτική ζωή παγκοσμίως. Κάθε μήνυμα, φωτογραφία ή φιλοξενούμενο αρχείο θα μπορούσε να σαρωθεί, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται σε κρατικές υπηρεσίες.

 

 

 

Με χαρά σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου διαγωνισμού ανοικτών δεδομένων (Bankofgreece Datathon 2023) που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ το διήμερο 22-23 Απριλίου 2023 στο Innovathens.

 

 

 

Το Open Data Day είναι μια ετήσια γιορτή για τους λάτρεις των ανοιχτών δεδομένων παγκοσμίως και μια μεγάλη ευκαιρία για τις κοινότητες να δείξουν τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων και να ανακαλύψουν τι κάνουν άλλοι σε αυτόν τον τομέα.

 

 

 

ο WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ταξίδεψαν τους τελευταίους τρεις (3) μήνες σε περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια και να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας με ενεργούς πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να ενισχύσουν τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

 

 

 

Τα θεμέλια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας ετοιμάζονται. Θα τα καταφέρει η Ευρώπη σωστά και θα ηγηθεί σε αυτό το σημαντικό θέμα; Θα θέσει η ΕΕ ένα παγκόσμιο πρότυπο για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών και των ψηφιακών ταυτοτήτων;

 

 

 

Τα Creative Commons ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στην υποστήριξη της ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης της δημιουργικότητας και της γνώσης, υποστηρίζουμε σθεναρά το Internet Archive για την υπεράσπιση του Ελεγχόμενου Ψηφιακού Δανεισμού. Η ελεύθερη, ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση σε όλη τη γνώση διεγείρει τη δημιουργικότητα, είναι απαραίτητη για την έρευνα και τη μάθηση και αποτελεί θεμελιώδη αρχή για ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες.

 

 

 

Η ΕΕΕΤ υιοθέτησε νέους κανόνες για την εισαγωγή της Ελεύθερης Επιλογής router στη χώρα. Από το 2021, το FSFE, η ΕΕΛΛΑΚ, ο GreekLug, το Sarantaporo και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και του κλάδου και απλοί πολίτες συνέβαλαν θετικά στον νέο νόμο.

 

 

 

Τώρα ερευνητές του MIT, μαζί με συναδέλφους από πολλά άλλα πανεπιστήμια, έχουν αναπτύξει ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες και αναγνώριση εικόνων για να δημιουργήσει πλήρεις χάρτες πεζοδρομίων και διασταυρώσεων. Το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους σχεδιαστές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να επεκτείνουν την υποδομή πεζοδρομίων.

 

 

 

Το Linux Foundation,κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες μια έκθεση που μετρά την οικονομική αξία του ανοιχτού κώδικα και διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα οφέλη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπως εξοικονόμηση κόστους, ταχύτερη ανάπτυξη, ανοιχτά πρότυπα και διαλειτουργικότητα.

 

 

 

Ο διαγωνισμός προσκαλεί εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την ειδική αγωγή οποιουδήποτε αντικειμένου, μουσειοπαιδαγωγούς και άλλους επαγγελματίες (όπως βιβλιοθηκονόμους, επιμελητές και άλλους μη τυπικούς εκπαιδευτικούς) να βρουν καινοτόμους τρόπους χρήσης της ψηφιακής κληρονομιάς της Europeana στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για αυτήν.

Όλα τα άρθρα του Μαρτίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2303/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Many of us are worried that Twitter’s increasingly erratic post visibility and user verification policies will curtail our ability to disseminate our work and ideas to a wide audience. Having spent years to attract followers on Twitter, setting up shop on Mastodon sounds like a tough call. Fortunately, anecdotal evidence suggests that dissemination via Mastodon can be more potent than Twitter, even with a fraction of a follower base.

 

 MY QUESTION

tell me how I can use https://github.com/FreeBSD-Starter-Kit/imagewriter on GhostBSD

 

chatGPT wrong answer


The FreeBSD Starter Kit Imagewriter is a tool for writing disk images to USB drives, and it can be used on GhostBSD just like any other FreeBSD-based operating system.

Here are the steps to use Imagewriter on GhostBSD:

  1. Install Imagewriter from the command line by running the following command:

    QYE
  • sudo pkg install imagewriter
  • Insert the USB drive you want to write the disk image to.

  • Launch Imagewriter by running the following command:

    1. sudo imagewriter
    2. In the Imagewriter window, select the disk image you want to write to the USB drive by clicking on the "Select image" button.

    3. Select the USB drive you want to write the disk image to by clicking on the "Select target" button.

    4. Check the "Safety check" option to prevent accidental data loss.

    5. Click on the "Write" button to start the disk image writing process.

    6. Wait for the process to complete, and then safely eject the USB drive from your system.

    That's it! You've successfully used Imagewriter to write a disk image to a USB drive on GhostBSD.


     
     my telling him that his answer was wrong :


    I'm afraid you've got it all wrong: read what github says: 
     
    Setup 
    git clone https://github.com/FreeBSD-Starter-Kit/imagewriter 
    cd imagewriter 
    chmod a+x imagewrite.py 
     
     Usage
     
     python ./imagewriter.py

     

    chatGPT uses the information I suggested from github and corrects itself:

     

    I apologize for my mistake. You are correct that the usage instructions for Imagewriter on GhostBSD are different from what I initially suggested.

    Here are the corrected steps to use Imagewriter on GhostBSD:

    1. Open a terminal window.

    2. Clone the Imagewriter repository from GitHub by running the following command:

      bash
  • git clone https://github.com/FreeBSD-Starter-Kit/imagewriter.git
  • Change to the cloned directory by running the following command:

    bash
  • cd imagewriter
  • Make the Imagewriter script executable by running the following command:

    bash
  • chmod a+x imagewriter.py
  • Launch Imagewriter by running the following command:

    bash
    1. python ./imagewriter.py
    2. In the Imagewriter window, select the disk image you want to write to the USB drive by clicking on the "Select image" button.

    3. Select the USB drive you want to write the disk image to by clicking on the "Select target" button.

    4. Check the "Safety check" option to prevent accidental data loss.

    5. Click on the "Write" button to start the disk image writing process.

    6. Wait for the process to complete, and then safely eject the USB drive from your system.

    I hope this helps! Let me know if you have any further questions.


    3-9 Απριλίου 2023

    File:Flag of the Romani people.svg

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, η Wikimedia Σερβίας διοργανώνει τον τέταρτο παγκόσμιο διαγωνισμό, στα πλαίσια του οποίου Βικιπαιδιστές από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν αλλά και να βελτιώσουν λήμματα σχετικά με τις μειονότητες των Ρομά, την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μέσω της διάδοσης της γνώσης, η πρωτοβουλία στοχεύει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παρά πολλών εμποδίων προκατάληψης και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι Ρομά κατά την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της ζωής. Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, έχουν πλούσια ιστορία και έχουν συμβάλει σημαντικά στις κοινωνίες όπου ζουν. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κληρονομιά αγνοείται πολύ συχνά ή δεν γίνεται αντιληπτή, επομένως αυτή η εκστρατεία μπορεί να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της αδικίας αυτής.

    Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τον πολιτισμό των Ρομά και να ευαισθητοποιήσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ρομά. Σας προσκαλούμε να έρθετε σε επαφή με ιδρύματα Ρομά και μέλη του πληθυσμού των Ρομά στις χώρες σας και να τα εισαγάγετε στη Wikipedia και σε άλλα εγχειρήματα του Wikimedia. Πέρυσι στο μαραθώνιο συμμετείχαν 67 χρήστες, ενώ δημιουργήθηκαν 279 νέα λήμματα. Ελπίζουμε φέτος να υπάρξει συμμετοχή από περισσότερους χρήστες και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα λήμματα.

    Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece, ενώ τα λήμματα είναι δεκτά και ως μέρος του CEE Spring 2023.

    Κοντά μας θα βρεθεί ο Γεράσιμος Τσιάμαλος, που θα μας μιλήσει για “WordPress, Project Gutenberg και τα επόμενα 15 9 χρόνια.” Στο WordCamp της Θεσσαλονίκης…

    The post  22o WordPress Larissa meetup appeared first on WordPress Greek Community.

    Προθεσμία υποβολής προτάσεων 7 Απριλίου 2023ΒΡΑΒΕΙΑ: 3000 Κ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ;Ένα διήμερο υβριδικό Ηackathon από την HYDROUSA στις 28-29 Απριλίου, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για τη μετάβαση σε ένα πιο κυκλικό και πράσινο μέλλον. Θα έχετε την ευκαιρία να εμβαθύνετε στο εγχείρημά σας, να λάβετε ανατροφοδότηση από έμπειρους μέντορες και ... Read more

    by: Linux Insider

    • Απαιτούμενα υλικά: Υπολογιστής Windows, σύνδεση στο Internet και DVD-RW ή USB Stick με 3 ή περισσότερα GB αποθηκευτικού χώρου.
    • Εκτιμώμενος χρόνος: (2 ώρες)
    • Εκτιμώμενο κόστος: 0 ευρώ

    Βήμα 1: Κατεβάστε ένα αντίγραφο του Linux Mint

    Σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά συστήματα, οι διανομές (distro) Linux όπως το Mint διευκολύνουν τη δοκιμαστική λειτουργία πριν από την εγκατάστασή τους. Για να γίνει αυτό, πρώτα, πρέπει να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του Linux Mint από την ιστοσελίδα του: https://linuxmint.com/download.php

    . Σε αντίθεση με τα Windows, όπου υπάρχει μόνο ένα περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας, εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρια διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας (MATE, Xfce και Cinnamon). Εάν έχετε υπολογιστή του 2012 ή νεότερο, προχωρήστε με το Cinnamon. Εάν έχετε ένα παλαιότερο μηχάνημα, δοκιμάστε το Mate και εάν ο υπολογιστής σας είναι πραγματικά παλιός, χρησιμοποιήστε το Xfce. Ανάλογα με την ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο, η λήψη του Mint μπορεί να διαρκέσει πολύ. Πατήστε το κουμπί Download για να αρχίσει η λήψη ενός αρχείου με κατάληξη .iso, που “ζυγίζει” γύρω στα 2.5 gigabyte. (Αν δεν ξέρετε , δείτε το αναλυτικό άρθρο μας για το τι είναι τα ISO αρχεία)

    Βήμα 2: Βεβαιωθείτε ότι το αντίγραφο του Mint είναι το πραγματικό

    Στη συνέχεια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αρχείο εικόνας που μόλις κατεβάσατε είναι το πραγματικό. Αυτό το κάνετε κατεβάζοντας τα αρχεία sha256sum.txt και sha256sum.txt.gpg. Θα πρέπει να μπορείτε να τα βρείτε στο ίδιο μέρος όπου κατεβάσατε την εικόνα ISO (δείτε το στιγμιότυπο). Για να τα κατεβάσετε, κάντε το με δεξί κλικ και μετά “Αποθήκευση συνδέσμου ως…” του προγράμματος περιήγησής σας.

    Linux mint Downloiad

    Στο επόμενο βήμα, κατευθυνθείτε στη σελίδα GNU Privacy Guard (GnuPG). Εκεί κάντε λήψη και εγκαταστήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης των Windows, download.sig. Στη συνέχεια, εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Δεν έχει σημασία αν το εκτελείτε ως απλός χρήστης ή ως διαχειριστής. Είτε έτσι είτε αλλιώς λειτουργεί.

    Τώρα μεταβείτε στον φάκελο Λήψεις. Μόλις φτάσετε εκεί, κρατήστε πατημένο το Shift ενώ κάνετε δεξί κλικ στο φάκελο λήψης και ανοίξτε ένα παράθυρο εντολών. Όταν τελειώσετε, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή: CertUtil -hashfile filename.iso SHA256
    Τελικά, θα επιστρέψει μια αλφαριθμητική ακολουθία που ονομάζεται κατακερματισμός. Εάν αυτός ο κατακερματισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που αναφέρεται στο sha256sum.txt, τότε ο έλεγχος ακεραιότητας πέρασε και το αρχείο ISO είναι έτοιμο. Εάν όχι, διαγράψτε το αρχείο ISO και κατεβάστε ένα αντίγραφο.

    Βήμα 3: Εγγράψτε το Mint σε DVD-RW ή USB Stick

    Τώρα, είστε έτοιμοι να εγγράψετε το LinuxMint είτε σε δίσκο DVD είτε σε USB stick. Εάν έχετε ένα παλιό αντίγραφο των Windows, ενδέχεται να μην έχετε πρόγραμμα εγγραφής ISO. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να κατεβάσετε ένα. Ορισμένα δωρεάν προγράμματα θα μπορούσαν να είναι το ImgBurn για οπτικούς δίσκους και το Yumi για USB sticks. Άλλες καλές επιλογές είναι το LinuxLive USB Creator και το UNetbootin. Υπάρχει επίσης το Etcher, αν θέλετε να γράψετε USB stick (εδώ θα βρείτε οδηγίες).

    Οι χρήστες των Windows 11 μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν την ενσωματωμένη λειτουργία εγγραφής ISO του λειτουργικού συστήματος. Για να εγγράψετε το αρχείο ISO σε ένα κενό DVD-RW ή USB stick, τοποθετήστε το δίσκο στη μονάδα εγγραφής DVD-RW ή στη μονάδα USB σε μια θύρα USB. Στη συνέχεια, ανοίξτε τον φάκελο που περιέχει το αρχείο ISO στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows. Συνήθως, αυτός είναι ο κατάλογος «Λήψεις». Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αρχείο ISO του Mint. Στο επάνω μέρος του File Explorer, θα πρέπει να δείτε την επιλογή Burn. Επιλέξτε το και εγγράψτε την εικόνα σε DVD ή USB stick.

    Εάν χρησιμοποιείτε ένα USB stick, ρυθμίστε το με μόνιμο χώρο αποθήκευσης. Με αυτό, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προγράμματα και τα αρχεία σας στο stick.Τέλος, εάν χρησιμοποιήσατε DVD, ελέγξτε τον δίσκο που εγγράψατε πρόσφατα για σφάλματα.

    Βήμα 4: Reboot

    Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δίσκο ή το USB stick στον υπολογιστή σας και κάντε reboot. Κατά τη διάρκεια του reboot, σταματήστε τη διαδικασία boot-up και μεταβείτε στις ρυθμίσεις UEFI ή BIOS του υπολογιστή σας. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σύστημα. Αναζητήστε ένα μήνυμα κατά την εκκίνηση του μηχανήματος που υποδεικνύει ποιο πλήκτρο ή ποια πλήκτρα θα πρέπει να πατήσετε για να μεταβείτε στο BIOS ή στο UEFI (πιθανώς “esc” ή “delete”). Εάν δεν το εντοπίσετε την πρώτη φορά, μην ανησυχείτε για αυτό. Απλά κάντε reboot και προσπαθήστε ξανά.

    Μόλις φτάσετε στο BIOS ή το UEFI, αναζητήστε μια επιλογή μενού με την ένδειξη “Boot”, “Boot Options” ή “Boot Order”. Εάν δεν βλέπετε τίποτα με τη λέξη “boot”, ελέγξτε άλλες επιλογές μενού, όπως “Advanced Options”, “Advanced BIOS Features” ή “Other Options”. Μόλις το βρείτε, ορίστε τη σειρά εκκίνησης έτσι ώστε αντί να κάνετε εκκίνηση πρώτα από τον σκληρό δίσκο, να κάνετε εκκίνηση είτε από τη μονάδα DVD είτε από τη μονάδα USB. Μόλις ρυθμιστεί ο υπολογιστής σας ώστε να προσπαθεί να εκκινήσει πρώτα από την εναλλακτική μονάδα δίσκου, τοποθετήστε το DVD ή το USB stick και επανεκκινήστε. Στη συνέχεια, επιλέξτε ” Start Linux Mint ” από το πρώτο μενού. Aπό εκεί, θα τρέχετε το Linux Mint.

    Βήμα 5: Ξεκινήστε το Linux Mint

    Μέχρι στιγμής, δεν έχετε εγκαταστήσει τίποτα στον υπολογιστή σας, απλώς εκτελείτε το Mint. Εκμεταλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να «παίξετε» με το Mint και να δείτε αν σας αρέσει.

    Αν χρησιμοποιείτε DVD, τότε το Mint θα λειτουργεί κάπως αργά, αλλά αρκετά γρήγορα για να σας δώσει μια ιδέα για το πώς είναι να χρησιμοποιείτε το Mint. Με ένα USB stick, βέβαια, το LinuxMint θα λειτουργεί αρκετά γρήγορα για να σας δώσει ένα καλό πρώτο δείγμα του τι σημαίνει “τρέχω Linux στον υπολογιστή μου”.

    Βήμα 6: Επιδιόρθωση προβλημάτων γραφικών Nvidia

    Κάποιες κάρτες γραφικών Nvidia μπορεί να μην λειτουργούν καλά με τους drivers ανοιχτού κώδικα του Linux. Εάν σας συμβεί αυτό και το LinuxMint “παγώσει” κατά την εκκίνηση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή εκκίνησης “nomodeset”. Την επιλογή αυτήν την ορίζετε στην επιλογή Start Linux Mint (πριν κάνει boot το σύστημα δηλαδή!). Πατήστε ‘e’ για να τροποποιήσετε τις επιλογές εκκίνησης. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το “quiet splash” με το “nomodeset” και πατήστε F10 για εκκίνηση. Σε παλαιότερους υπολογιστές που χρησιμοποιούν BIOS, πατήστε “tab” αντί για “e”.

    Το Mint θα τρέχει λίγο πιο αργά με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα εκκινήσει και θα τρέξει. Εάν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε το Mint, μπορείτε να διορθώσετε μόνιμα το πρόβλημα με τα ακόλουθα βήματα:
    •    Εκτελέστε το Driver Manager
    •    Επιλέξτε τα προγράμματα οδήγησης NVIDIA και περιμένετε να εγκατασταθούν
    •    Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή

    Βήμα 7: Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του συστήματός σας (backup)

    Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε τελικά το Mint; Τώρα, είστε έτοιμοι να το εγκαταστήσετε. Πρώτα, δημιουργήστε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος Windows. Η εγκατάσταση του Linux με τον ακόλουθο τρόπο δεν θα πρέπει να βλάψει καθόλου τη ρύθμιση των Windows, αλλά γιατί να ρισκάρετε;

    Κάποτε ίσχυε ότι η εγκατάσταση του Linux σε υπολογιστές με Windows με UEFI και σύστημα ασφαλούς εκκίνησης (Secure Boot) ήταν δύσκολη. Ωστόσο το Ubuntu και το Mint έχουν κάνει την εκκίνηση και την εγκατάσταση με συστήματα Secure Boot ευκολότερη.

    Εάν, για κάποιο λόγο, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Mint με το Secure Boot στον υπολογιστή σας, μπορείτε απλά να απενεργοποιήσετε το Secure Boot. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Όλοι περιλαμβάνουν τη μετάβαση στον πίνακα ελέγχου του UEFI κατά τη διαδικασία εκκίνησης και την απενεργοποίησή του.

    Βήμα 8: Εγκαταστήστε το Linux Mint

    Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος στην πρίζα! Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ξεμείνετε από μπαταρία κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος! Θα χρειαστείτε επίσης σύνδεση στο διαδίκτυο και περίπου 8 GB ελεύθερου χώρου στο δίσκο. Αφού γίνει αυτό, επανεκκινήστε ξανά στο Linux. Μόλις ανοίξετε την οθόνη του Mint, μία από τις επιλογές εικονιδίων στα αριστερά θα είναι να εγκαταστήσετε το Mint. Κάντε διπλό κλικ και προχωρήστε.

    Θα χρειαστεί να περιηγηθείτε μέσα από αρκετές επιλογές μενού. Οι περισσότερες από αυτές τις αποφάσεις θα είναι εύκολες. Για παράδειγμα, θα επιλέξετε τη γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιεί το Mint και τη ζώνη ώρας σας. Ενδεχομένως μια κρίσιμη επιλογή θα είναι το «πώς να χωρίσετε τον σκληρό σας δίσκο».

    Βήμα 9: Διαχωρίστε τον σκληρό σας δίσκο

    Η διαμέριση ενός σκληρού δίσκου μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκη, αλλά ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη επιλογή που θα σας επιτρέψει να κάνετε διπλή εκκίνηση τόσο των Windows όσο και του Mint. Απλά επιλέξτε την πρώτη επιλογή στο μενού Type menu: “Install Linux Mint alongside them”.

    Αυτή η διαδικασία θα εγκαταστήσει το Linux Mint δίπλα στο υπάρχον σύστημα Windows και θα το αφήσει εντελώς ανέγγιχτο. Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εκκινήσετε από προεπιλογή. Όποιο κι αν επιλέξετε, θα έχετε λίγα δευτερόλεπτα για να μεταβείτε στο άλλο λειτουργικό σύστημα.

    Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να καθορίσετε ακριβώς πώς θέλετε να ρυθμιστεί ο σκληρός σας δίσκος, αν και δεν το συστήνουμε εκτός κι αν ξέρετε καλά τι κάνετε, Εάν ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, πάντως, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Ext4 για το κύριο σύστημα αρχείων Linux.

    Βήμα 10: Προσθέστε τις τελευταίες πινελιές του Linux Mint

    Θα σας ζητηθεί επίσης να δώσετε ένα όνομα στο σύστημά σας, να επιλέξετε ένα όνομα χρήστη και να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε τον οικιακό σας κατάλογο (αυτό στο Linux λέγεται “home directory”) για να διατηρείτε τα αρχεία σας σχετικά ασφαλή από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ωστόσο, ένας κρυπτογραφημένος οικιακός κατάλογος μπορεί να επιβραδύνει λίγο τα πιο παλιά συστήματα. Είναι πιο γρήγορο, αν και αντιφατικό, να κρυπτογραφήσετε ολόκληρη τη μονάδα δίσκου αφού έχετε ενεργοποιήσει και τρέξετε το Mint.

    Το μενού ρυθμίσεων του Mint σάς επιτρέπει να δημιουργείτε αυτόματα ένα στιγμιότυπο συστήματος με το Timeshift. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάτι πάει στραβά αργότερα, μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία του συστήματός σας και να επιστρέψετε σε ένα λειτουργικό σύστημα. Προσέξτε όμως: Το Timeshift ΔΕΝ αποθηκεύει τα έγγραφά σας και άλλα παρόμοια. Απλώς αποθηκεύει τα αρχεία συστήματος που απαιτούνται για την εκτέλεση του Mint.

    Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε για να δείτε εάν ο υπολογιστής σας χρειάζεται επιπλέον προγράμματα οδήγησης. Μετά από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε ιδιόκτητους (απο)κωδικοποιητές πολυμέσων και προγράμματα οδήγησης για παρακολούθηση DVD (αν βλέπετε ακόμα DVD!).

    Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσετε το σύστημά σας στο πιο πρόσφατο λογισμικό. Σε αντίθεση με τις ενημερώσεις κώδικα των Windows, όταν ενημερώνετε το Mint, ενημερώνετε όχι μόνο το λειτουργικό σας σύστημα αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα, όπως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, (Firefox, office-suite, LibreOffice) και τυχόν άλλα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει από το Software Manager της Mint. Δεν είναι πολύ βολικό;

    To κέντρο λογισμικού του LinuxMintΟ διαχειριστής λογισμικού του LinuxMint. Από εδώ ενημερώνετε το σύστημα σας αλλά και προσθέτετε νέες εφαρμογές! Είναι κάτι σαν το Store που έχουν τα άλλα λειτουργικά συστήματα…

    Για να ενημερώσετε το σύστημά σας όποτε θέλετε εσείς, κάντε κλικ στο εικονίδιο ασπίδας στη γραμμή μενού. Από προεπιλογή στην επιφάνεια εργασίας Cinnamon, η γραμμή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και το εικονίδιο θα βρίσκεται στα δεξιά. Στη συνέχεια, θα σας ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας και θα σας ρωτήσει εάν θέλετε πραγματικά να ενημερώσετε το σύστημά σας. Πείτε ναι, και θα είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε το νέο σας σύστημα Mint.

    Η ρουτίνα εγκατάστασης σάς επιτρέπει επίσης να εξετάζετε τις ρυθμίσεις συστήματος και να βρίσκετε νέα προγράμματα με τη Διαχείριση λογισμικού, αλλά επειδή είστε πιθανότατα νέος χρήστης, μπορείτε να τις παραλείψετε προς το παρόν.

    Συχνές ερωτήσεις

    Ποιες είναι οι απαιτήσεις συστήματος του Linux Mint;

    Εάν έχετε έναν υπολογιστή από την τελευταία δεκαετία περίπου που εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να τρέξει το Linux Mint. Τεχνικά, το Linux Mint απαιτεί:
    •    2 GB RAM (συνιστάται 4 GB).
    •    20 GB χώρου στο δίσκο (συνιστάται 100 GB).
    •    Ανάλυση 1024×768 (σε χαμηλότερες αναλύσεις, πατήστε ALT για να σύρετε τα παράθυρα με το ποντίκι εάν δεν χωρούν στην οθόνη).

    Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την εκτέλεση του Linux Mint και των Windows στον ίδιο υπολογιστή;

    Όχι. Θα χρειαστούν περίπου δέκα δευτερόλεπτα, συν το χρόνο εκκίνησης, για να μεταβείτε από το ένα λειτουργικό σύστημα στο άλλο, αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλετε να τα εκτελέσετε ταυτόχρονα, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να εξετάσετε την εκτέλεση ενός σε μια εικονική μηχανή (VM) όπως το Oracle VirtualBox ή την εκτέλεση Linux στα Windows χρησιμοποιώντας το Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0. Σε αυτές τις διαμορφώσεις, και τα δύο λειτουργικά συστήματα θα λειτουργούν λίγο πιο αργά.

    Μπορώ να τρέξω το Microsoft Office σε Linux;

    Ναι. Υπάρχουν περίπλοκοι τρόποι για να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το WINE, το Crossover Linux και το WinApps για Linux, αλλά ο πιο εύκολος είναι να εκτελέσετε απλώς το Microsoft 365, πρώην Office 365. Μπορείτε, φυσικά, να εκτελέσετε επίσης πολλά εξαιρετικά προγράμματα επιτραπέζιου υπολογιστή Linux, όπως το GIMP για επεξεργασία φωτογραφιών, το LibreOffice για εργασία γραφείου και το Chrome ή το Firefox για περιήγηση στον ιστό.

    Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://www.linuxinsider.gr

    The recent open letter calling for a pause in giant AI experiments correctly identifies a number of risks associated with the development of AI, including job losses, misinformation, and loss of control. However, its call to pause some types of AI research for six months smacks of hypocrisy.

    Το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ταξίδεψαν τους τελευταίους τρεις (3) μήνες σε περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια και να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας με ενεργούς πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να ενισχύσουν τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

    Ξεκινώντας από την Αθήνα, οι επόμενοι σταθμοί ήταν η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Μυτιλήνη και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου συνολικά συμμετείχαν στα εργαστήρια αυτά περισσότεροι από 150 ενεργοί πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι. Κάθε μία πόλη ξεχωριστή, όπως οι άνθρωποί της και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της. Αντικείμενο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων ήταν η γνωριμία και εξοικείωση με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα. Τα εργαστήρια αυτά είχαν έντονα διαδραστικό χαρακτήρα και αποτέλεσαν σημείο συνάντησης, αλλά και γόνιμου διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων τοπικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών ομάδων, μελών της επιστημονικής κοινότητας και της δημόσιας διοίκησης. Εκεί, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον, και ιδίως στις δημόσιες διαβουλεύσεις επί σχεδίων νόμων, ή σχεδίων, και κατά την αδειοδότηση έργων ή δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/ουσες διαμόρφωσαν από κοινού προτάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για τη δημόσια συμμετοχή στα περιβαλλοντικά θέματα.

    Πώς, όμως, βίωσαν οι ίδιοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες τα εργαστήρια αυτά;

    «Οι «Πολίτες για το Περιβάλλον» αποτέλεσαν για μένα αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε την ενεργό συμμετοχή, μα και επιβεβαίωση της αξίας της συλλογικής προσπάθειας για την καθιέρωση ουσιαστικής πολιτειακής νοοτροπίας!» (Π.Μ., συμμετέχων στο εργαστήριο στο Ηράκλειο)

    «Ως περιβαλλοντολόγος, δεν είχα στρέψει τη προσοχή μου στην πολιτική, αλλά πλέον στην πράξη η καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται άμεσα. Αυτό το σεμινάριο μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω και να ακούσω πώς μπορώ να αντισταθώ σε αντι-οικολογικές και αντι-επιστημονικές παρεμβάσεις σε φυσικά οικοσυστήματα, πολεμώντας τη διαφθορά και προστατεύοντας τη φύση», (Π.Μ., συμμετέχουσα στο εργαστήριο στη Μυτιλήνη)

    «Η δημόσια διαβούλευση στην Ελλάδα φάνταζε εξαιρετικά σύνθετη και στριφνή διαδικασία. Ένιωθα χαμένα και χωρίς να ξέρω πώς να συνεισφέρω. Μέσα από το εργαστήριο πιστεύω ότι μας δόθηκαν κάποια από τα εργαλεία για τη συμμετοχή μας στις δημόσιες διαβουλεύσεις, οι γνώσεις για το πώς και πού μπορούμε να μπούμε, δόθηκε επίσης μία συνολική εικόνα της κατάσταση της δημόσιας διαβούλευσης, όμως από τα πιο σημαντικά πιστεύω ότι δόθηκε η ευκαιρία να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε ένα σύστημα δημόσιας διαβούλευσης όπως πιστεύουμε εμείς ότι θα ήταν λειτουργικό. Επίσης ήρθαμε σε επαφή με άτομα της πόλης και άτομα της WWF ενισχύοντας τις συμμαχίες και δημιουργώντας δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ατόμων που μάχονται για τα ίδια πράγματα», (Ε.Φ., συμμετέχουσα στο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη)

    «Έμαθα περισσότερους τρόπους παρέμβασης σε διαβουλεύσεις. Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και έχουν πάθος και όρεξη να προσφέρουν. Άκουσα διαφορετικές απόψεις και τρόπους προσέγγισης ζητημάτων. Επιβεβαίωσα αυτό που κι εγώ έχω διαπιστώσει, δηλαδή πως η κοινωνία των πολιτών, όταν αγωνίζεται με τεκμηριωμένα και πειστικά επιχειρήματα, μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα. Να βελτιώσει νομοθετικές παρεμβάσεις ή να αντικρούσει λανθασμένες και άδικες. Μπράβο σε ολόκληρη την ομάδα του WWF!», (Ν.Τ., συμμετέχων στο εργαστήριο στην Κοζάνη)

    Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των δια ζώσης εργαστηρίων και ομάδων εργασίας, ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται διαδικτυακά στη νέα πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγουEcodialogues – Διάλογοι για το κλίμα και τη φύσηπου έχει δημιουργήσει το WWF Ελλάς για τη φιλοξενία συζητήσεων, αλλά και δημόσιων διαβουλεύσεων. Μέσα στην πλατφόρμα, από τις 29 Μαρτίου και μέχρι τις 28 Απριλίου το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να συμμετέχει στις Συζητήσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για τη δημόσια συμμετοχή σε περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να γράψει τις απόψεις του σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, τόσο κατά τη διαμόρφωση νόμων, πολιτικών και σχεδίων για το περιβάλλον, την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, όσο και την εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και σχετικά με νέους τρόπους συμμετοχής σε διαδικασίες που είτε προβλέπεται σήμερα, είτε όχι, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα.

    Στη συνέχεια, το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) θα επεξεργαστούν της προτάσεις αυτές με σκοπό να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μιας συνεκτικής πρότασης πολιτικής που θα βελτιώνει τις διαδικασίες δημόσιες συμμετοχής, την οποία θα παρουσιάσουν δημόσια και θα θέσουν σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος μας είναι η τελική πρόταση πολιτικής που θα συνδιαμορφωθεί και θα κατατεθεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών, να αποτελέσει ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στη διαμόρφωση και εφαρμογή αποφάσεων για το περιβάλλον.

    Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργου citizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Μια πρόταση για ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή.Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας!

    Tο έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

    Ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεάν διάθεση αιθουσών από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου στην Κοζάνη, αλλά και τους άλλους χώρους φιλοξενίας στις υπόλοιπες πόλεις.

    Μια νέα πλατφόρμα ξεκινά τη λειτουργία της από το WWF Ελλάς, μέσω της οποίας ενεργοί πολίτες, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ανεξάρτητες αρχές, αλλά και φορείς της δημόσιας διοίκησης, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε έναν ανοιχτό διάλογο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου πρότασης πολιτικής για τη βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Η νέα αυτή πλατφόρμα ονομάζεται “Ecodialogues- Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα”  και σχεδιάστηκε με γνώμονα το γεγονός ότι για την επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας και την προστασία του περιβάλλοντος,  χρειαζόμαστε νόμους και πολιτικές που συνδιαμορφώνονται με την κοινωνία των πολιτών.

    Παρόλο που η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα είναι κομβική, όχι μόνο για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής ή ενός νόμου, αλλά και την τελική εφαρμογή τους, πολλές φορές προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια που αποθαρρύνουν το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, το WWFΕλλάς από κοινού με τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ)παρουσιάζουν μία σειρά από συζητήσεις όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε διάλογο για την ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον.

    Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως τις 28 Απριλίου 2023, οι πολίτες θα βρουν μέσα στην πλατφόρμα τις ενεργές Συζητήσεις και θα μπορούν να σχολιάσουν, να εκθέσουν τη γνώμη τους, να διαβάσουν ή και να απαντήσουν σε σχόλια άλλων χρηστών, προωθώντας έτσι, τον ουσιαστικό διάλογο. Ειδικότερα, οι Συζητήσεις που είναι ενεργές αφορούν στα εξής θέματα:

    1. Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά τη διαμόρφωση σχεδίων και προγραμμάτων για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων; Το σχετικό link εδώ.
    2. Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά τη διαμόρφωση νόμων και πολιτικών για το περιβάλλον; Το σχετικό link εδώ.
    3. Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι μπορούν να προβλεφθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών κατά την εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας; Το σχετικό link εδώ.

    Η νομική ομάδα του WWF Ελλάς, αλλά και η ομάδα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) θα μελετήσει όλα τα σχόλια και τις προτάσεις των πολιτών, προκειμένου στη συνέχεια και βάσει αυτών να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης πολιτικής για τη βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, μέσα στην πλατφόρμα του Ecodialogues, με απώτερο στόχο το τελικό σχέδιο που θα προκύψει να κατατεθεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών, προτείνοντας ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στη διαμόρφωση και εφαρμογή προτάσεων για τον περιβάλλον.

    Η νέα αυτή πλατφόρμα και οι διάλογοι που προωθεί έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς διά ζώσης εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Αθήνα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Ηράκλειο Κρήτης και στα οποία συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 150 ενεργοί πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι. Αντικείμενο των εργαστηρίων ήταν η γνωριμία και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και η συζήτηση και συνδιαμόρφωση προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής σε υφιστάμενες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον ή ακόμη και η αναζήτηση νέων τρόπων συμμετοχής.

    Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

    Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργου citizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής. Μια πρόταση για ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας!

    Tο έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizens fund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

     I am a Senior Software Developer with 23 years of experience in a variety of IT environments and platforms. 

    I specialize in developing custom software solutions for banking and multinational corporations. 

    My experience in the IT industry has enabled me to develop an in-depth knowledge of software development, project management, and system integration. 

    I work closely with clients to deliver custom software solutions that integrate with existing systems and provide long-term value. 

    I am passionate about creating robust, user-friendly software solutions that meet the needs of the end user. 

    I am committed to staying up-to-date with the latest technology and trends in the industry to ensure that my clients receive the highest level of service.

    Απαιτούμενα υλικά: Υπολογιστής Windows, σύνδεση στο Internet και DVD-RW ή USB Stick με 3 ή περισσότερα GB αποθηκευτικού χώρου. Εκτιμώμενος χρόνος: (2 ώρες) Εκτιμώμενο κόστος: 0 ευρώ Βήμα 1: Κατεβάστε…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου Πως να αντικαταστήσεις τα Windows με το Linux Mint στον υπολογιστή σου όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider

    Τα θεμέλια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας ετοιμάζονται. Θα τα καταφέρει η Ευρώπη σωστά και θα ηγηθεί σε αυτό το σημαντικό θέμα; Θα θέσει η ΕΕ ένα παγκόσμιο πρότυπο για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών και των ψηφιακών ταυτοτήτων;

    Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις πρώτες υποσχέσεις, οι oργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη εξέδωσαν μια ισχυρή προειδοποίηση για τους πρωτοφανείς κινδύνους και τις αδυναμίες του νέου ευρωπαϊκού συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

    Και αυτό γιατί τα κράτη μέλη με τη θέση τους, εκπροσωπούμενα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέτυχαν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας, οικονομικών και ταυτότητας όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η πρόταση του Συμβουλίου θα καθιστούσε έτσι αδύνατη την ασφαλή χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από οποιονδήποτε.

    Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ελπίδα για ένα περιεκτικό, ασφαλές και ασφαλές σύστημα ψηφιακής ταυτότητας . και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Για να επιτευχθεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει την σθεναρή του θέση σχετικά με τις διασφαλίσεις της ιδιωτικής ζωής στον κανονισμό που ζητούσαν από καιρό η κοινωνία των πολιτών και οι ακαδημαϊκοί. Προκειμένου να τονιστεί ο πιθανώς τεράστιος αρνητικός αντίκτυπος της ψηφιακής ταυτότητας –όταν γίνεται με λάθος τρόπο– και ως εκ τούτου τη σημασία αυτών των διασφαλίσεων, 39 ΜΚΟ, ακαδημαϊκοί και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

    Σε αυτή την επιστολή καλούν την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη της για την κατάλληλη προστασία ορισμένων από τα πιο ευαίσθητα δεδομένα όλων των Ευρωπαίων.

    Πραγματική επιλογή και ασφάλεια δεδομένων

    Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό κάθε δυνητικός χρήστης να έχει πραγματική επιλογή σχετικά με τη χρήση ή μη της νέας ψηφιακής ταυτότητας. Χωρίς ισχυρή προστασία κατά των διακρίσεων στη νομοθεσία, όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ψηφιακή ταυτότητα θα μείνουν εκτός. Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση για παράδειγμα μόνο και μόνο επειδή δεν έχει smartphone . Όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το νέο αναγνωριστικό, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν κατασκοπεύει ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν και όποιες πληροφορίες μοιράζονται με αυτό το ψηφιακό αναγνωριστικό – ούτε κυβερνήσεις ούτε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Ως εκ τούτου, οι ΜΚΟ και οι εμπειρογνώμονες ζητούν από τους ευρωβουλευτές να σέβονται τις αρχές της ιδιωτικής ζωής εξ ορισμού . Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, πρέπει να είναι τεχνικά αδύνατο για τις εταιρείες ή τις αρχές να παρατηρήσουν πότε και πού χρησιμοποιεί κάθε άτομο την ταυτότητά του ή ποιες άλλες πληροφορίες περιέχειγια την οικονομική ή εκπαιδευτική τους ζωή. Διαφορετικά, η νέα ταυτότητα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα άνευ προηγουμένου panoptikon για ορισμένα από τα εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα κάθε πολίτη.

    Ένα καλό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ ως προς αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Αυτή η καλοφτιαγμένη υπηρεσία περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις απορρήτου για την προστασία της συμπεριφοράς των χρηστών της από την παρατήρηση από οποιονδήποτε.

    Δεν θέλετε η Big Tech και οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν ό,τι κάνετε με τη νέα σας ταυτότητα; Ούτε εμείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός και λόγω σχεδιασμού του απορρήτου, το νέο Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας πρέπει να απαγορεύει αυστηρά τη δημιουργία ενός σταθερού και μοναδικού αναγνωριστικού για κάθε χρήστη. Εκτός από την υπονόμευση της ιδιωτικής ζωής σε πολύ ευαίσθητους τομείς της καθημερινής ζωής, ένα τέτοιο καθολικό αναγνωριστικό θα εγείρει επίσης σοβαρές συνταγματικές ανησυχίες σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Μόνο χωρίς αυτή τη σοβαρή απειλή, η νέα ID έχει τη δυνατότητα να παρέχει μια ασφαλή και φιλική προς το απόρρητο εναλλακτική λύση στις κυρίαρχες υπηρεσίες σύνδεσης των εταιρειών Big Tech για πολλούς ιστότοπους.

    Κανονισμός πρόσβασης & Ασφάλεια Ιστού

    Για να απαγορεύσει την υπερβολική συλλογή δεδομένων από εταιρείες ή κρατικούς φορείς, το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να υποστηρίξει μια ισχυρή ρύθμιση των περιπτώσεων χρήσης και αυστηρούς μηχανισμούς εξουσιοδότησης – δηλαδή ρύθμιση για το ποιος μπορεί να ζητήσει από ένα άτομο να παράσχει ποιες πληροφορίες στο πορτοφόλι ταυτότητάς του. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα νόμιμα αιτήματα, αλλά και επαρκής προστασία από παράνομες επιθέσεις σε αυτή τη μαζική συλλογή πληροφοριών ταυτότητας, οικονομικών και υγειονομικών πληροφοριών, καθώς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επανόρθωσης για τον χειρισμό πιθανών καταγγελιών για απάτη.

    Οι οργανισμοί και οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για τους υψηλούς κινδύνους ασφαλείας των Πιστοποιητικών Ελέγχου ταυτότητας Πιστοποιημένων Ιστότοπων. Αυτά τα πιστοποιητικά έχουν ήδη αποτύχει στο παρελθόν και θα επιτρέψουν την κρατική παρακολούθηση της κίνησης στο Διαδίκτυο σε μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον, υπονομεύουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας του παγκόσμιου παγκόσμιου ιστού.

    Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID δείχνει ότι είναι δυνατή η φιλική προς το απόρρητο απόδειξη προσωπικών χαρακτηριστικών όπως η ηλικία και η κοινωνία των πολιτών έχει καταστήσει ξεκάθαρο τι είναι απαραίτητο για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας για την κατάλληλη προστασία των εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων χρήστη που περιέχει. Ως εκ τούτου, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μια ψηφιακή ταυτότητα για την οποία κάθε Ευρωπαίος γνωρίζει ότι τα προσωπικά τους δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικώς και, ως εκ τούτου, μπορεί να ενστερνιστεί πραγματικά την ταυτότητα ως ασφαλές και ασφαλές μέρος της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.

    Συμφωνία στην επιτροπή ITRE

    Εν τω μεταξύ, την 1η Φεβρουαρίου, η επικεφαλής επιτροπή ITRE κατέληξε σε συμπέρασμα σχετικά με τη μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ ( κανονισμός #eIDAS ). Μόλις αυτός ο συμβιβασμός εγκριθεί από την ITRE, η ολομέλεια θα ψηφίσει τον Μάρτιο. Υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης προτού ξεκινήσει ο τριμερής διάλογος αργότερα φέτος.

    Πηγή άρθρου: https://edri.org/our-work/

    Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

    Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
    28/03/2023 – 30/03/2023
    Ολοήμερο
    Data Council Austin ‘23
    AT&T Hotel and Conference Center, Austin
    28/03/2023
    13:00 – 14:00
    #Online event: FIWARE Global Summit Insight Series. Data Spaces: from Data to Value?
    28/03/2023
    15:00 – 17:00
    #Online event: Third workshop on Wikidata and Wikibase
    28/03/2023
    18:00 – 22:00
    Hackday at Hackerspace
    Hackerspace, Athens 11144
    28/03/2023
    18:30 – 20:30
    Πώς οικοδομούνται δημόσια ψηφιακά αγαθά στην παιδεία;
    Πολυχώρος Σπούτνικ, Κεραμεικός
    29/03/2023 – 30/03/2023
    Ολοήμερο
    6th European GNU Radio days 2023
    FIAP Jean Monnet, Paris
    29/03/2023
    11:00 – 16:00
    #Online event: Climate & Sustainability Day
    29/03/2023
    18:30 – 22:00
    Τεχνητή Νοημοσύνη και Καλές Πρακτικές, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
    Innovathens, Αθήνα
    30/03/2023
    Ολοήμερο
    #Online event: Cloud Native 2023
    30/03/2023 – 31/03/2023
    Ολοήμερο
    Unikraft Athens Hackathon 2023
    Αμφιθέατρο Πολυμέσων Ε.Μ.Π., Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
    30/03/2023
    11:30 – 18:00
    EOSC Tripartite Event_Croatia
    MEC Conference Centre, Zagreb
    31/03/2023 – 01/04/2023
    Ολοήμερο
    #Hybrid event: 2023 Gateway Software Symposium
    St. Louis Marriott West, St. Louis Missouri
    31/03/2023
    11:00 – 12:30
    #Online event: Webinar on ‘The European Year of Skills and the role of open data’
    01/04/2023
    17:00 – 20:00
    Σεμινάριο ΕΛ/ΛΑΚ + 3D Modeling-Printing
    Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού, Πυλαία, Θεσσαλονίκη.

    Το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε την ίδρυση μιας startup με το όνομα Mozilla.ai, με στόχο την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που θα είναι αξιόπιστο και ανεξάρτητο. Επικεφαλής της startup θα είναι ο Moez Draief, ένας έμπειρος ερευνητής και επιστήμονας AI. Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ο Mozilla επενδύει ένα σημαντικό ποσό 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει το έργο.

    Καθώς προϊόντα όπως το ChatGPT, το Bing, το Dall-E και το Stable Diffusion συνεχίζουν να κερδίζουν τεράστια δημοτικότητα, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της κακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας deepfakes και ζητημάτων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα ήδη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο και εάν τα chatbots γίνουν το κύριο μέσο πρόσβασης σε πληροφορίες και έμπνευση, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για το απόρρητο των χρηστών, τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα συναφή θέματα. 

    Ο Mozilla παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις εδώ και αρκετό καιρό και δημοσιεύσε το 2020 τη λευκή βίβλο «Δημιουργία αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης» . Ωστόσο, μέχρι τώρα, ο Mozilla παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων. Τώρα αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του κλάδου, όχι μόνο μέσω της πολιτικής αλλά και με την ανάπτυξη των δικών της προϊόντων.

    Αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα για τη Mozilla, καθώς η εταιρεία έχει πλούσια ιστορία ως σημαντικός παίκτης στην αγορά παρά το μικρό της μέγεθος, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox . Αν και ο Firefox μπορεί να μην είναι πλέον το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, παραμένει αρκετά δημοφιλές για να διασφαλίσει ότι το Mozilla θα έχει μια θέση στο τραπέζι. Δεδομένης της βαθιάς κατανόησης και του γνήσιου ενδιαφέροντός του για τον Ιστό, το Mozilla ασκεί τεράστια επιρροή σε πολλές από αυτές τις συζητήσεις.

    Ο Mozilla μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι μια ισχυρή δύναμη

    Η ανακοίνωση του Mozilla.ai δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτική σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα που σχεδιάζει να αναλάβει η εταιρεία. Ο ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει τον στόχο της να δημιουργήσει «ένα αξιόπιστο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα», υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εργαλείων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της διαφάνειας για τους προγραμματιστές, αντί να επιχειρήσει να ανταγωνιστεί άμεσα προϊόντα όπως το GPT-4.

    Ενώ η Mozilla τονίζει συχνά τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ευρύτερων κοινοτήτων και οικοσυστημάτων, είναι προφανές ότι η εταιρεία θεωρεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη ως κρίσιμο μέρος του μέλλοντος του Firefox. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Mozilla, Mitchell Baker, δήλωσε σε πρόσφατο podcast ότι πιστεύει ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον Firefox (ή άλλο πρόγραμμα περιήγησης) όσον αφορά την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου αγοράς. Ο Baker πρότεινε ότι η διαταραχή στον χώρο του προγράμματος περιήγησης γίνεται όλο και πιο πιθανή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, όταν η αγορά φαινόταν πιο στατική.

    Η χρονική στιγμή αυτής της ανακοίνωσης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Εταιρείες όπως η Google και η Microsoft κατέχουν και διαχειρίζονται το BERT και το Bing, αντίστοιχα, και έχουν έννομο συμφέρον να διατηρήσουν την αποκλειστική τους προσέγγιση. Ακόμη και το OpenAI, το οποίο κάποτε υποσχέθηκε να είναι ο τύπος ανοιχτού οικοσυστήματος που οραματίζεται η Mozilla, έχει αρχίσει να μοιράζεται πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα και τα δεδομένα εκπαίδευσης. Φαίνεται ότι η Mozilla αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα καλύτερο μοντέλο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ότι μπορεί να είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να υπερασπιστεί αυτή την προσέγγιση.

    Πηγή άρθρου: https://www.ghacks.net/

    Το Akademy είναι το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του KDE, μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελεύθερου Λογισμικού στον κόσμο. Είναι μια δωρεάν, μη εμπορική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κοινότητα του KDE. Το Akademy 2023 είναι μια υβριδική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη και στο Διαδίκτυο από το Σάββατο 15 έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Θα υπάρξει μια παραδοσιακή εκδήλωση καλωσορίσματος την Παρασκευή το απόγευμα.

    Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες συμμετέχοντες από την παγκόσμια κοινότητα του KDE για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον της Κοινότητας και της τεχνολογίας της. Θα παρευρεθούν επίσης πολλοί συμμετέχοντες από την ευρύτερη κοινότητα του Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού και χρήστες.

    Κώδικας δεοντολογίας

    Το Akademy 2023 έχει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για να διασφαλίσει ότι η εκδήλωση είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους. Ως Κοινότητα, εκτιμούμε και σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, ικανότητας, μεγέθους ή προτιμώμενου περιβάλλοντος εργασίας. Δεν θα ανεχτούμε δυσφήμιση, κατάχρηση ή παρενόχληση σε οποιαδήποτε μορφή.

    Μέτρα ενάντια στον Covid-19

    Θα παρέχουμε μάσκες και τεστ για όσους τα θέλουν. Εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό.

    Η συμμετοχή στο Akademy είναι δωρεάν, ωστόσο θα πρέπει να εγγραφείτε για να κλείσετε τη θέση σας

    Εάν είστε νέος στο KDE & το Akademy, θα χρειαστείτε πρώτα έναν λογαριασμό ταυτότητας KDE για να εγγραφείτε

    ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

    Αφού εγγραφείτε, για να συμμετάσχετε online εγγραφείτε στο χώρο του Akademy στον διακομιστή Matrix του KDE

    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

    Αν ενδιαφέρεστε να μας δείξετε το project που δουλεύετε, μπορείτε να μας στείλετε την παρουσίασή σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

    Πηγή άρθρου: https://opensource.uom.gr

    Το Akademy είναι το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του KDE, μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελεύθερου Λογισμικού στον κόσμο. Είναι μια δωρεάν, μη εμπορική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κοινότητα του KDE. Το Akademy 2023 είναι μια υβριδική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη και στο Διαδίκτυο από το Σάββατο 15 έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Θα υπάρξει μια παραδοσιακή εκδήλωση καλωσορίσματος την Παρασκευή το απόγευμα. Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες συμμετέχοντες από την παγκόσμια κοινότητα του KDE για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον της Κοινότητας και της τεχνολογίας της. Θα παρευρεθούν επίσης πολλοί συμμετέχοντες από την ευρύτερη κοινότητα του Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού και χρήστες.

    Κώδικας δεοντολογίας

    Το Akademy 2023 έχει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για να διασφαλίσει ότι η εκδήλωση είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους. Ως Κοινότητα, εκτιμούμε και σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, ικανότητας, μεγέθους ή προτιμώμενου περιβάλλοντος εργασίας. Δεν θα ανεχτούμε δυσφήμιση, κατάχρηση ή παρενόχληση σε οποιαδήποτε μορφή.

    Μέτρα ενάντια στον Covid-19

    Θα παρέχουμε μάσκες και τεστ για όσους τα θέλουν. Εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό.

    Η συμμετοχή στο Akademy είναι δωρεάν, ωστόσο θα πρέπει να εγγραφείτε για να κλείσετε τη θέση σας

    Εάν είστε νέος στο KDE & το Akademy, θα χρειαστείτε πρώτα έναν λογαριασμό ταυτότητας KDE για να εγγραφείτε

    ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

    Αφού εγγραφείτε, για να συμμετάσχετε online εγγραφείτε στο χώρο του Akademy στον διακομιστή Matrix του KDE

    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

    Αν ενδιαφέρεστε να μας δείξετε το project που δουλεύετε, μπορείτε να μας στείλετε την παρουσίασή σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά μια πρόταση που, αν εγκριθεί, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ιδιωτική ζωή παγκοσμίως. Κάθε μήνυμα, φωτογραφία ή φιλοξενούμενο αρχείο θα μπορούσε να σαρωθεί , με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται σε κρατικές υπηρεσίες. 

    Η τεχνολογία δεν λειτουργεί σωστά . Και το να λανσάρουμε ένα σύστημα με κοριούς στις τσέπες μας» είναι απλώς λάθος, ακόμα και όταν γίνεται στο όνομα της προστασίας των παιδιών. 

    Δεν χρειαζόμαστε κυβερνητικούς παρατηρητές που εξετάζουν τις ιδιωτικές μας συνομιλίες, είτε πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, bots ή αστυνομικούς. Δεν το χρειάζονται οι ενήλικες, ούτε και τα παιδιά. 

    Αυτή η πρόταση έχει σκοπό να εμποδίσει τη διάδοση υλικού κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Όμως τα κακοποιημένα παιδιά χρειάζονται ιδιωτικότητα και ασφάλεια όσο κανένας άλλος. Οι τεχνολογίες προστασίας του απορρήτου, όπως η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, επιτρέπουν τόσο σε ανηλίκους όσο και σε ενήλικες να αναζητήσουν αξιόπιστη βοήθεια. 

    Ζητήσαμε από την Επιτροπή της ΕΕ να αποσύρει αυτήν την εσφαλμένη πρόταση πέρυσι. Μαζί μας έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 120 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, οι οποίες είπαν ότι οι κανόνες σάρωσης της ΕΕ θα θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή και την ελεύθερη έκφραση. 

    Όμως η Επιτροπή αγνόησε αυτές τις ανησυχίες και η κοινοβουλευτική διαδικασία προχωρά. Τώρα που το μέλλον αυτής της πρότασης βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ήρθε η ώρα να μιλήσουν όλοι—ειδικά οι ψηφοφόροι στα κράτη μέλη της ΕΕ

    Υπάρχει τώρα μια ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών όπου μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί με τις δεκάδες άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και να εκφράσετε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πρόταση σάρωσης.

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την καμπάνια στον ιστότοπο Stop Scanning Me i . 

    Οι ίδιοι οι νέοι δεν θέλουν η αστυνομία και οι κυβερνήσεις να κοιτάζουν τα μηνύματά τους και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα τους κρατήσει ασφαλείς. Το EDRi ερεύνησε πρόσφατα 8.000 εφήβους σε χώρες της ΕΕ. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί ήδη κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Signal, και το 80% αισθάνεται άβολα με την κρατική σάρωση, ακόμη και με σκοπό την πρόληψη της κακοποίησης παιδιών. 

    Εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψηφίσουν υπέρ της ευρείας σάρωσης των μηνυμάτων χρηστών, θα βλάψει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, τους ακτιβιστές, τους δημοσιογράφους, τα εργατικά συνδικάτα και τις καταπιεσμένες ομάδες παντού. Θα είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο για μαζική παρακολούθηση παγκοσμίως. 

    Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

    Σχετικά άρθρα:

    Το BDTI είναι ένα έτοιμο προς χρήση, δωρεάν, cloud stack ανάλυσης δεδομένων για τον δημόσιο τομέα που προσφέρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις για να πειραματιστoύν με εργαλεία ανοικτού κώδικα και να προωθήσουν την περαιτέρω χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα . Αν και ο τίτλος παραπέμπει σε Big Data, δεν είναι μόνο για τα ... Read more

    SKG WordPress Meetup το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 12.00 στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    The post 32ο WordPress Thessaloniki Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

    Με χαρά σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου διαγωνισμού ανοικτών δεδομένων (Bankofgreece Datathon 2023) που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ το διήμερο 22-23 Απριλίου 2023 στο Innovathens. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη πρωτότυπων εφαρμογών που θα κάνουν χρήση των ανοικτών δεδομένων που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος ... Read more

    Σε συνέχεια της δυναμικής συμμετοχής αλλά και της πετυχημένης διεξαγωγής του Α΄κύκλου εκπαιδεύσεων, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, ο οργανισμός διαχείρισης του έργου «WeOpenGov», καλεί στελέχη φορέων και οργανισμών της κοινωνίας πολιτών, του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού τομέα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στις συναντήσεις του Δικτύου.

    Το έργο «WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση» αποτελεί θεμέλιο του πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού δικτύου φορέων για την ανοικτή διακυβέρνηση, προερχόμενων από την κοινωνία πολιτών, δημόσιους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα του forum πολυμερούς συνεργασίας της Σύμπραξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (OGP).

    Το έργο «WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής και σταθερών σημείων επαφής μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών σε θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης. Ενθαρρύνει τον διαρκή συντονισμό μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα δημόσιας συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας. Προωθεί την απόκτηση γνώσεων και παιδείας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στελεχών δημόσιας διοίκησης πάνω στις αξίες της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών και δεξιοτήτων υλοποίησης δημόσιων πολιτικών με συνεργατικό τρόπο.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν αντικείμενα ανοικτής διακυβέρνησης, δημόσιας συμμετοχής, πολυσυμμετοχικού σχεδιασμού, παραγωγής καινοτομίας και άλλα. Οι προτάσεις αυτές θα προβληθούν από το έργο «WeOpenGov» και θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε εθνικό επίπεδο.

    Οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2023 και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του έργου WeOpenGov στο info@weopengov.gr, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.

    Το έργο «WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών-Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και εταίρους το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart).

    Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως «EEA Grants». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

    Περισσότερες πληροφορίες για το έργο WeOpenGov μπορείτε να βρείτε εδώ:

    Facebook: https://www.facebook.com/WeOpenGo

    Το ΕΚΤ για πρώτη φορά αποτυπώνει την επιστημονική παραγωγή και την επίδοση της χώρας μας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα από τα πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα επιστημονικά πεδία

    Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020. Ειδικότερα, από 1.175 δημοσιεύσεις την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις) αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020, ετήσιος μέσος όρος 368). Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) «Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης» (https://metrics.ekt.gr/publications/633).

    Η έκδοση του ΕΚΤ παρουσιάζει τον αριθμό των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για την περίοδο 2006-2020, τους δείκτες απήχησης, τους κυριότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα και τα διεθνή δίκτυα συνεργασιών που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ερευνητές.

    Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «Kεντρική επιδίωξη των στατιστικών δραστηριοτήτων του ΕΚΤ, πέραν της παραγωγής των καθιερωμένων ευρωπαϊκών και εθνικών στατιστικών, είναι η ανάδειξη στοιχείων και δεδομένων που αποτυπώνουν τη δυναμική της ελληνικής έρευνας σε νέους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς. Στον 21ο αιώνα, η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέους ορίζοντες, απασχολεί όλο και περισσότερο την έρευνα σε πολλές επιστημονικές περιοχές, ενισχύει τις καινοτόμες εφαρμογές σε πολλούς κλάδους, ενώ παράλληλα είναι το επίκεντρο εθνικών και δημόσιων πολιτικών. Το ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε και  επεξεργάστηκε, με τεχνικές μηχανικής μάθησης, τα δεδομένα από όλες τις διεθνείς βιβλιομετρικές βάσεις και εντόπισε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

    Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκδοσης αφορά τόσο τους δείκτες που παρουσιάζει, όσο και τη μεθοδολογική της προσέγγιση, καθώς για τον εντοπισμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων ακολουθήθηκαν τεχνικές Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning). Συγκεκριμένα, η εύρεση και η ταξινόμηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων ως «δημοσιεύσεων σχετικών με τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης» πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή, προσαρμογή (fine tuning) και εφαρμογή του μοντέλου μηχανικής Μάθησης BERT. Το πρωτογενές υλικό περιελάμβανε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια (πρακτικά συνεδρίων) και συγκεντρώθηκε από τις βιβλιομετρικές βάσεις Web of Science, Scopus, την πύλη SCImago Journal & Country Rank, καθώς και συμπληρωματικές διεθνείς  εξειδικευμένες αναφορές.

    Δυναμική η επιστημονική παραγωγή των ελληνικών φορέων σε δημοσιεύσεις που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

    Την περίοδο 2006-2020, εντοπίζονται συνολικά 4.425 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση. Συγκεκριμένα κατά το έτος 2006 καταγράφηκαν μόλις 135 δημοσιεύσεις, οι οποίες  έδωσαν τη θέση τους στις 444 δημοσιεύσεις το 2020, που αποτελεί και τη μέγιστη επίδοση της περιόδου αναφοράς που επικεντρώθηκε η παρούσα έρευνα.

    Αναφορικά με τους φορείς που παράγουν τις δημοσιεύσεις αυτές, τα Πανεπιστήμια καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 631 δημοσιεύσεις, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 556 δημοσιεύσεις και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με 448 δημοσιεύσεις. Το ‘Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με 322 δημοσιεύσεις βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Στις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης συναντούμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με 296 δημοσιεύσεις, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 260 δημοσιεύσεις, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με 250 δημοσιεύσεις και το Πολυτεχνείο Κρήτης με 198 δημοσιεύσεις.

    Οι συνηθέστεροι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις και αναδεικνύουν τους επιμέρους εξειδικευμένους τομείς Τεχνητής Νοημοσύνης στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικοί φορείς είναι οι όροι robot, neural network, machine learning, fuzzy c, fuzzy logic, genetic algorithm.

    Σε όρους συνεργασίας και δικτύωσης, συνολικά, οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικοί φορείς στις σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιόδου 2006-2020, ανέρχονται στις 71. Αξιοποιώντας τις γεωγραφικές διευθύνσεις (affiliations) των συγγραφέων, καταγράφεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο αποτελούν τις χώρες με τις οποίες είναι κυρίως συνδεδεμένοι ερευνητικά οι επιστήμονες των ελληνικών φορέων και ιδρυμάτων.

    Η έκδοση του ΕΚΤ “Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης” αποτελεί την απαρχή μιας νέας σειράς εκδόσεων που παρουσιάζουν βιβλιομετρικές αναλύσεις με θεματική εξειδικευμένη προσέγγιση ως προς τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης και του ευρύτερου ενδιαφέροντος.

    Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/28690

    Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

    Προβολή Σύνθετης Αναζήτησης

    Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
    20/03/2023 – 24/03/2023
    Ολοήμερο
    Mozilla Festival
    21/03/2023
    Ολοήμερο
    Nordic PGDay 2023
    Hilton Stockholm Slussen Hotel, Stockholm
    23/03/2023
    Ολοήμερο
    Open Source 101
    University of North Carolina, Charlotte North Carolina
    23/03/2023
    14:00 – 15:30
    Πρωτόκολλα και λογισμικό επικοινωνίας για το Δημόσιο | Οι προκλήσεις για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την επικοινωνία στα σύγχρονα περιβάλλοντα συνεργασίας
    23/03/2023
    19:00 – 21:00
    ath3ns meetup at Orfium
    Orfium, Athens
    29/03/2023
    18:30 – 22:00
    Τεχνητή Νοημοσύνη και Καλές Πρακτικές, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
    Innovathens, Αθήνα
    30/03/2023 – 31/03/2023
    Ολοήμερο
    Unikraft Athens Hackathon 2023
    Αμφιθέατρο Πολυμέσων Ε.Μ.Π., Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

    To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

    To Bitcoin σήμερα ξεπέρασε ξανά τα 28.000 δολάρια μετά από σχεδόν 9 μήνες εν μέσω μιας αναδυόμενης νέας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης.

    Tην αρχή στην νέα αυτή τραπεζική κρίση την έκανε η κατάρρευση της περιφερειακής επενδυτικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Silicon Valley Bank ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η κατάρρευση της Signature Bank και αυτή με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες.

    H αμέσως επόμενη κρίση δημιουργήθηκε στο πυρήνα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με την κατάρρευση της Credit Suisse μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας με την UBS να καλείτε για άμεση εξαγορά της ώστε να διασωθεί το Ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

    Oμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ καθώς πλέον διαφαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα παγκόσμια κρίση ρευστότητας με όλες τις κεντρικές τράπεζες να έχουν μπει σε ένα αγώνα δρόμου για την αύξηση της με τον επόμενο αδύναμο κρίκο να είναι η Bank Of Japan.

    Μέσα σε όλη αυτή την χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται με τα χρηματιστήρια να αιμορραγούν σε κάθε συνεδρίαση το Bitcoin για άλλη μια φορά αποδυκνείεται ένα asset καταφύγιο εναντίον στην νέα παγκόσμια οικονομική κρίση καθώς τα τελευταία 24άωρα έχει επιδοθεί σε ένα συνεχόμενο ράλυ ανόδου.

    Παράλληλα άνοδο έχει σημειώσει και η επεξεργαστική ισχύ του mining με αυτήν να διαμορφώνεται στα 321EH/s

    The post Αύξηση της ισοτιμίας του Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.


    Εγκατάσταση Matrix/Element/Jitsi Homeserver στην ΕΕΛΛΑΚ


    Η Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ σε συνεργασία με τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση διοργανώνει την Πέμπτη 23 Μαρτίου (14.00 – 15.30), διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα “Πρωτόκολλα και λογισμικό επικοινωνίας για το Δημόσιο | Οι προκλήσεις για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την επικοινωνία στα σύγχρονα περιβάλλοντα συνεργασίας”.

    Η παρουσίαση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης, ενεργοποίησης και διάχυσης της τεχνογνωσίας που διαχειρίζεται το Τμήμα Συμμετοχικότητας και Ανοιχτών Δράσεων και αφορά στις ιδιαίτερες επικοινωνιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου σε ζητήματα όπως:

    • Η ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο σύνθετων -πολυσυμμετοχικών- σχημάτων για την παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση έργων δημοσίου συμφέροντος.
    • Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για ασφάλεια στην επικοινωνία, και για την εξασφάλιση «ιδιοκτησίας» και προστασίας των δεδομένων του δημοσίου. Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθούν σχετικές πρωτοβουλίες και λύσεις από Δημόσιους οργανισμούς της Γαλλίας, της Γερμανίας, και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις ασφαλείς real-time επικοινωνίες για τον Δημόσιο τομέα.

    Περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο: https://events.grnet.gr/e/matrix

    Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) συνεχίζει τις επαφές με τα πολικά κόμματα για θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών τεχνολογιών ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Το Δεκέμβριο 2022, η ΕΕΛΛΑΚ απέστειλε επιστολές στο Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στο Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκο Βελόπουλο και στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη ζητώντας τους να θέσουν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση στο επίκεντρο των πολιτικών τους προγραμμάτων.

    Με τα κόμματα συζητάμε προτάσεις πολιτικής για τη διαφάνεια μέσα από την ενίσχυση του προγράμματος Δι@ύγεια, για το άνοιγμα δεδομένων μέσα από τις πλατφόρμες για τις δημόσιες συμβάσεις, για την ενίσχυση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής μέσα από το opengov.gr, καθώς για την υιοθέτηση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα τόσο για λόγους ψηφιακής ανεξαρτησίας όσο και για το δημόσιο συμφέρον.

    https://publiccode.eu/el/

    Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών προσβλέπει στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε το συντομότερο δυνατόν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα κόμματα και αμέσως μετά να διοργανώσουμε δημόσια εκδήλωση στην οποία εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προγραμματικές τους θέσεις για την ανοιχτή διακυβέρνηση και θα έχουν την ευκαιρία να τις συζητήσουν με εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής αλλά και με τις ομάδες εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ που δραστηριοποιούνται στους τομείς ανοικτότητας (λογισμικό, διακυβέρνηση, δεδομένα, υλικό, περιεχόμενο, άδειες κλπ).

    by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

    Το Fedora Workstation έρχεται με τη γραφική διεπαφή GNOME που περιέχει πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες. Ορισμένες εφαρμογές μπορεί να μην χρειάζονται.

    Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το ISO σχετικά με το network installer (εδώ το αναφέρει και ως Server).

    Εγκατάσταση με τη χρήση του Network Installer

    Τα πρώτα βήματα της εγκατάστασης είναι ίδια με αυτά της κανονικής εγκατάστασης του Fedora Workstation.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Στην επιλογή λογισμικού (Software Selection Menu) επιλέξτε “Minimal Install” και αποεπιλέξτε όλες τις άλλες επιλογές.

    Μετά την εγκατάσταση, εκκινήστε το σύστημα Fedora. Χρησιμοποιείστε τα διαπιστευτήρια για να εισέλθετε με το τερματικό.

    Εγκατάσταση γραφικής διεπαφής (Gnome)

    Εδώ θα εγκαταστήσουμε Gnome, αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε και τις υπόλοιπες γραφικές διεπαφές με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιείστε την εντολή: sudo dnf install @base-x gnome-shell gnome-terminal nautilus firefox Ας εξηγήσουμε λίγο τι σημαίνει το καθένα.

    1. @base-x – βάση για τη γραφική διεπαφή (το ‘@’ στο dnf καθορίζει μια ομάδα )
    2. gnome-shell – Εγκαθιστά τις ελάχιστες εξαρτήσεις για το Gnome
    3. gnome-terminal – Τερματικό
    4. nautilus – Διαχειριστής αρχείων
    5. firefox – Περιηγητής (Φυλλομετρητής)

    Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να εγκαταστήσετε και τα απαραίτητα για την ασύρματη σύνδεση. Ίσως χρειαστούν και πρόσθετοι οδηγοί για την κάρτα του υπολογιστή σας. sudo dnf install NetworkManager-wifi wpa_supplicant Μπορείτε να συνδεθείτε με την χρήση του προγράμματος nmcli.

    Ρυθμίστε το σύστημα να εισέρχεται στην γραφική διεπαφή

    Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ρυθμίσετε το systemd με την παρακάτω εντολή.

    sudo systemctl set-default graphical.target reboot 

    Η ελάχιστη εγκατάσταση είναι έτοιμη. Τώρα πρέπει να εγκαταστήσετε μερικές βασικές λειτουργίες.

    Υποστήριξη προσθέστων

    Εγκαταστήστε την επέκταση Gnome Shell Integration στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Στο τερματικό εκτελέστε την παρακάτω εντολή.

     sudo dnf install chrome-gnome-shell gnome-tweaks @development-tools
    1. chrome-gnome-shell – Σύνδεσμος προγράμματος περιήγησης για ενσωμάτωση του κελύφους Gnome
    2. gnome-tweaks – Για να πειράξετε κάπως το Gnome
    3. @development-tools – παρέχει βασικά εργαλεία προγραμματιστών. Γιατί να εγκαταστήσετε αυτά τα εργαλεία; Η εγκατάσταση επεκτάσεων Gnome από το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα λειτουργήσει μέχρι να εγκαταστήσετε το ‘unzip’. Η εγκατάσταση του @devopment-tools θα αποσυμπιέσει και όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

    RPM Fusion

    Λόγω της επιμονής του Fedora να αποτελείται μόνο από ελεύθερο λογισμικό και ανοικτό κώδικα, λείπουν από τα αποθετήρια του πολλά προγράμματα (π.χ. VLC, codecs, ffmpeg) που είτε είναι ανοικτού κώδικα αλλά η άδεια χρήσης τους δεν “ταιριάζει” με το Fedora είτε έχουν άλλα νομικά προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε εμείς να τα εγκαταστήσουμε. Αρκεί να προσθέσουμε ένα έξτρα αποθετήριο, το RPMFusion, που περιλαμβάνει τέτοια προγράμματα και εφαρμογές.

    Οι εντολές στο τερματικό για την εγκατάσταση/ρύθμιση του RPMFusion είναι:

    sudo dnf update --refresh
    sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
    sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm 

    Στη συνέχεια μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλα τα απαραίτητα multimedia codecs με την εντολή:

     sudo dnf install gstreamer-plugins-base gstreamer1-plugins-base gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer1-plugins-ugly gstreamer-plugins-good-extras gstreamer1-plugins-good gstreamer1-plugins-good-extras gstreamer1-plugins-bad-freeworld vlc 

    Για περισσότερες πληροφορίες για το αποθετήριο RPM Fusion επισκεφθείτε την διεύθυνση https://rpmfusion.org/Configuration.

    Διάφορα

    Για υποστήριξη οδηγών υλικού, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

     sudo dnf group install "Hardware Support"

    Κάποια πρόσθετα προγραμματάκια (μπορείτε να προσθέσετε ότι επιθυμείτε.

    sudo dnf install gnome-terminal-nautilus xdg-user-dirs xdg-user-dirs-gtk ffmpegthumbnailer gnome-calculator gnome-system-monitor gedit evince file-roller

    Με την παραπάνω εγκατάσταση θα έχετε ένα αρκετά γρήγορο υπολογιστή και χωρίς εγκατεστημένα άχρηστα προγράμματα.

    Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com

    Big-tech’s dash to incorporate ChatGPT-like interfaces into their search engines threatens the ecosystem of human knowledge with extinction. Knowledge development is a social activity. It starts with scientists publishing papers and books that build on earlier ones and with practitioners, journalists, and other writers disseminating these findings and their opinions in more accessible forms. It continues through specialized web sites, blogs, the Wikipedia, as well as discussion and Q&A forums. It further builds upon our interactions with these media through web site visits, upvotes, likes, comments, links, and citations. All these elements combined have yielded a rich global knowledge ecosystem that feeds on our interactions to promote the continuous development of useful and engaging content.

    📅 Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 18:30

    📍 Innovathens, (Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα)

    ✔Δήλωσε τώρα Συμμετοχή: https://crowdpolicy.com/pyhtia-open-day

    Θες να μάθεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και για την τεχνητή νοημοσύνη; Ενδιαφέρεσαι να μάθεις για τα chatbots και τις εφαρμογές τους σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας ; Τότε σε περιμένουμε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Innovathens, στο Open Day του Pythia Project.

    Το έργο Pythia δημιουργεί μια καλή πρακτική σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο καθώς μέσα από την υποστήριξη και προώθηση ανοιχτών λύσεων, συνδέει την έρευνα με την ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, προτείνει μια βιώσιμη λύση για οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση, ενσωματώνει νέα γνώση στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, και συνδέει την ακαδημαϊκή έρευνα με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.

    Στο Open Day θα γίνει παρουσίαση:

    • των Επιχειρηματικών, Επιστημονικών & Ερευνητικών Στόχων του Ευρωπαϊκού Έργου Πυθία,
    • καλών πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης
    • Πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής Intelligent Agents σε πολλούς φορείς
    • Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη

    Στο Pythia Day, μπορούν να συμμετέχουν στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, startup εταιρείες και κάθε ενδιαφερόμενος ο οποίος θέλει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τις καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών AI chatbots

    🗒 Δείτε το Πρόγραμμα:

    18:30–18:45 Προσέλευση

    18:45–19:00 Εισαγωγική Ομιλία: Τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, Γιώργος Καραμανώλης, Co — founder, Crowdpolicy & fintelioX

    19:00–19:45 To έργο Πυθία

    • Επιχειρηματικοί Στόχοι
    • Ερευνητικοί και Επιστημονικοί Στόχοι
    • Επιθυμητά Αποτελέσματα για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού

    19:45–20:15 Panel Συζήτησης, Συνέργειες και Τεχνητή Νοημοσύνη

    20:15–20:30 Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

    20:30–20:45 Καλές Πρακτικές Τεχνητής Νοημοσύνης — Bot As A Service, Crowdpolicy

    20:45–21:30 Networking — Συζήτηση

    ✔Δήλωσε τώρα Συμμετοχή: https://crowdpolicy.com/pyhtia-open-day

    Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ — ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ — ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (η οποία επιβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας — ΓΓΕΚ) και υποστηρίζεται από 7 συνεργαζόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ακαδημαϊκό/ ερευνητικό, επιχειρηματικό, και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Το έργο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων/ Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων) με λοιπούς εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής/ Εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων και Τηλεματικής), την Εθνική Τράπεζα, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης (ΓΓΠΣ & ΔΥ), την Crowdpolicy, τις Διεθνείς Εκδόσεις ΕΠΕ (GTP) και τη SoftOne Technologies.

    Οι συνεργαζόμενοι φορείς της κοινοπραξίας του Pythia δραστηριοποιούνται πλήρως στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, και επιδεικνύουν το απαραίτητο δυναμικό επιχειρηματικότητας και ερευνητική αριστεία για την ανάδειξη και εκμετάλλευση νέων ευκαιριών στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία. Η σύμπραξη αυτών των φορέων στο σχήμα του έργου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση νέων καλών πρακτικών καθώς συμβάλλει στην κινητοποίηση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας για την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων ανάπτυξης και διάχυσης τεχνογνωσίας. Μέσω αυτής αναμένεται να προωθηθούν τα αποτελέσματα του έργου στην αγορά, να αυξηθούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, και να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα από την ερευνητική κοινότητα, επιδιώκοντας συνέργειες με πιθανούς ενδιαφερόμενους.

    💡Περισσότερες πληροφορίες:

    • Πανεπιστήμιο Αιγαίου — Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων/ Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων — http://www.icsd.aegean.gr/is-lab/
    • Crowdpolicy — http://www.crowdpolicy.com

    Πηγή άρθρου: https://medium.com/the-crowdpolicy-collection

    Fedora Logo
    Το Fedora Workstation έρχεται με τη γραφική διεπαφή GNOME που περιέχει πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες. Ορισμένες εφαρμογές μπορεί να μην χρειάζονται.

    Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το ISO σχετικά με το network installer (εδώ το αναφέρει και ως Server).

    Εγκατάσταση με τη χρήση του Network Installer

    Τα πρώτα βήματα της εγκατάστασης είναι ίδια με αυτά της κανονικής εγκατάστασης του Fedora Workstation.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Στην επιλογή λογισμικού (Software Selection Menu) επιλέξτε "Minimal Install" και αποεπιλέξτε όλες τις άλλες επιλογές.

    Μετά την εγκατάσταση, εκκινήστε το σύστημα Fedora. Χρησιμοποιείστε τα διαπιστευτήρια για να εισέλθετε με το τερματικό.

    Εγκατάσταση γραφικής διεπαφής (Gnome)

    Εδώ θα εγκαταστήσουμε Gnome, αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε και τις υπόλοιπες γραφικές διεπαφές με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιείστε την εντολή:
    sudo dnf install @base-x gnome-shell gnome-terminal nautilus firefox
    Ας εξηγήσουμε λίγο τι σημαίνει το καθένα.
    1. @base-x - βάση για τη γραφική διεπαφή (το '@' στο dnf καθορίζει μια ομάδα )
    2. gnome-shell - Εγκαθιστά τις ελάχιστες εξαρτήσεις για το Gnome
    3. gnome-terminal - Τερματικό
    4. nautilus - Διαχειριστής αρχείων
    5. firefox - Περιηγητής (Φυλλομετρητής)
    Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να εγκαταστήσετε και τα απαραίτητα για την ασύρματη σύνδεση. Ίσως χρειαστούν και πρόσθετοι οδηγοί για την κάρτα του υπολογιστή σας.
    sudo dnf install NetworkManager-wifi wpa_supplicant
    Μπορείτε να συνδεθείτε με την χρήση του προγράμματος nmcli.

    Ρυθμίστε το σύστημα να εισέρχεται στην γραφική διεπαφή

    Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ρυθμίσετε το systemd με την παρακάτω εντολή.
    sudo systemctl set-default graphical.target

    reboot
    Η ελάχιστη εγκατάσταση είναι έτοιμη. Τώρα πρέπει να εγκαταστήσετε μερικές βασικές λειτουργίες.

    Υποστήριξη προσθέστων

    Εγκαταστήστε την επέκταση Gnome Shell Integration στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Στο τερματικό εκτελέστε την παρακάτω εντολή.
    sudo dnf install chrome-gnome-shell gnome-tweaks @development-tools
    1. chrome-gnome-shell - Σύνδεσμος προγράμματος περιήγησης για ενσωμάτωση του κελύφους Gnome
    2. gnome-tweaks - Για να πειράξετε κάπως το Gnome
    3. @development-tools - παρέχει βασικά εργαλεία προγραμματιστών. Γιατί να εγκαταστήσετε αυτά τα εργαλεία; Η εγκατάσταση επεκτάσεων Gnome από το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα λειτουργήσει μέχρι να εγκαταστήσετε το 'unzip'. Η εγκατάσταση του @devopment-tools θα αποσυμπιέσει και όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

    RPM Fusion

    Λόγω της επιμονής του Fedora να αποτελείται μόνο από ελεύθερο λογισμικό και ανοικτό κώδικα, λείπουν από τα αποθετήρια του πολλά προγράμματα (π.χ. VLC, codecs, ffmpeg) που είτε είναι ανοικτού κώδικα αλλά η άδεια χρήσης τους δεν “ταιριάζει” με το Fedora είτε έχουν άλλα νομικά προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε εμείς να τα εγκαταστήσουμε. Αρκεί να προσθέσουμε ένα έξτρα αποθετήριο, το RPMFusion, που περιλαμβάνει τέτοια προγράμματα και εφαρμογές.

    Οι εντολές στο τερματικό για την εγκατάσταση/ρύθμιση του RPMFusion είναι:
    sudo dnf update --refresh

    sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

    sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
    Στη συνέχεια μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλα τα απαραίτητα multimedia codecs με την εντολή:
    sudo dnf install gstreamer-plugins-base gstreamer1-plugins-base gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer1-plugins-ugly gstreamer-plugins-good-extras gstreamer1-plugins-good gstreamer1-plugins-good-extras gstreamer1-plugins-bad-freeworld vlc
    Για περισσότερες πληροφορίες για το αποθετήριο RPM Fusion επισκεφθείτε την διεύθυνση https://rpmfusion.org/Configuration.

    Διάφορα

    Για υποστήριξη οδηγών υλικού, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.
    sudo dnf group install "Hardware Support"
    Κάποια πρόσθετα προγραμματάκια (μπορείτε να προσθέσετε ότι επιθυμείτε.
    sudo dnf install gnome-terminal-nautilus xdg-user-dirs xdg-user-dirs-gtk ffmpegthumbnailer gnome-calculator gnome-system-monitor gedit evince file-roller
    Με την παραπάνω εγκατάσταση θα έχετε ένα αρκετά γρήγορο υπολογιστή και χωρίς εγκατεστημένα άχρηστα προγράμματα.

    Οδηγίες για εγκατάσταση Nextcloud για τις ανάγκες ενός οργανισμού.


    Αυτό το μήνα, ο Οργανισμός European Data Protection Supervisor (EDPS) ανακοίνωσε ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη σουίτα Ανοιχτού Κώδικα του Nextcloud και το Collabora Online. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της ψηφιακής στρατηγικής της αρχής προστασίας δεδομένων για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον. Ενώ η πρωτοβουλία είναι απλώς πιλοτική, αυτά τα πρώτα βήματα ενδέχεται να συνεπάγονται ευρύτερη υιοθέτηση λύσεων Ανοικτού Κώδικα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση του Nextcloud έγινε μέσω των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους TAS για την ενσωμάτωση με το EU login, η λύση θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΕ. 

    Η σουίτα Nextcloud θα προσφέρει στους υπαλλήλους του EDPS τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια συνεργατική λύση υπολογιστικού νέφους που διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Όπως έχει ήδη δεσμευτεί η στρατηγική του EDPS, προσπαθεί να «ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή του από τους μονοπωλιακούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών και λογισμικού, ώστε να αποφευχθεί ο επιζήμιος εγκλωβισμός και η συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους Οργανισμούς και άλλες δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να κάνουν το ίδιο». Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski επιβεβαίωσε το εξής: «Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα προσφέρει φιλικές προς την προστασία των δεδομένων εναλλακτικές λύσεις έναντι των ευρέως χρησιμοποιούμενων παρόχων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους μεγάλης κλίμακας, οι οποίες συχνά συνεπάγονται τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων ατόμων σε τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, λύσεις όπως αυτή μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από τους μονοπωλιακούς παρόχους και τον επιζήμιο εγκλωβισμό των προμηθευτών.» 

    Κατά τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί κατά πόσον αυτή η ενσωμάτωση είναι επιτυχής και πώς αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ορθή επιβολή της προστασίας των δεδομένων. Με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα, τα θεσμικά όργανα θα μπορούσαν να αποφεύγουν τους υπεργολάβους επεξεργασίας δεδομένων και, ως εκ τούτου, να εμποδίζουν τη μεταφορά δεδομένων σε τρίτες χώρες.

    Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

    by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

    Τώρα μπορείτε να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, να βρείτε γρήγορα πληροφορίες, να δημιουργήσετε κείμενα και ακόμη και να δημιουργήσετε τον κώδικά σας με τη βοήθεια του διάσημου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, απευθείας στο ONLYOFFICE Docs. Εδώ είναι όλα όσα θέλετε να μάθετε για το νέο πρόσθετο ChatGPT.

    Τι είναι το ChatGPT

    Ένα chatbot που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την OpenAI, ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, τον Νοέμβριο του 2022.

    Ζητήσαμε από το ChatGPT να συστηθεί και λάβαμε το παρακάτω:

    ChatGPT is an AI language model developed by OpenAI. It uses deep learning techniques to generate human-like text based on the input provided. It can be used for various natural language processing tasks, such as text completion, conversation, and language translation.
    Δηλαδή: Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει κείμενο που μοιάζει να το έγραψε άνθρωπος με βάση τα δεδομένα που παρέχονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως συμπλήρωση κειμένου, συνομιλία και μετάφραση γλώσσας.
    Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών κειμένου από το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, ιστοσελίδων, φόρουμ, άρθρων της Wikipedia, πολλών άλλων πηγών που είναι ανοιχτά διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Για να φτάσουν τόσο στο απαιτούμενο επίπεδο κατανόησης της ανθρώπινης γλώσσας όσο και στη μίμησή της, οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν τεχνικές εποπτευόμενης μάθησης και ενίσχυσης μάθησης με τη βοήθεια εκπαιδευτών ανθρώπων.

    Τι μπορεί να κάνει το ChatGPT

    Το ChatGPT μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες σε απαντήσεις που περιλαμβάνουν επεξεργασία φυσικής γλώσσας:

    • Δημιουργία κειμένου με βάση ερωτήματα.
    • Πρόβλεψη και ολοκλήρωση τμημάτων κειμένου με βάση την εισαγωγή.
    • Απάντηση ερωτήσεων.
    • Μετάφραση.
    • Σύνοψη και δόμηση κειμένου.
    • Ανάλυση συναισθήματος.
    • Επικοινωνία τύπου συνομιλίας.

    Όλες οι προαναφερθείσες δεξιότητες κάνουν τη συνομιλία εύχρηστη χωρίς σημαντική προσπάθεια. Ως απαντήσεις στα ερωτήματά σας, δημιουργεί κείμενο που θεωρεί το καταλληλότερο για το αίτημά σας.

    Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη συνομιλία και την απάντηση σε ερωτήσεις. Τα πιθανά σενάρια φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ακαδημαϊκών κειμένων, τη σύνθεση μουσικής, την συγγραφή κώδικα, τη μετάφραση περιεχομένου, τη συγγραφή φανταστικών ιστοριών και πολλά άλλα.

    Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των απαντήσεων του ChatGPT που δημιουργούνται στο ONLYOFFICE Docs:

    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Χρήση ChatGPT στo ONLYOFFICE Docs

    Εγκατάσταση

    Για να εγκαταστήσετε το πρόσθετο ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs στο cloud ή στην έκδοση εσωτερικής εγκατάστασης, μεταβείτε στη Διαχείριση προσθηκών στην καρτέλα Πρόσθετα, βρείτε το ChatGPT και απλώς κάντε κλικ στην Εγκατάσταση.

    Εάν χρησιμοποιείτε ONLYOFFICE Desktop Editors, πρώτα πρέπει να αποκτήσετε το πρόσθετο από το GitHub και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τους ONLYOFFICE Desktop Editors για να την εγκαταστήσετε στη λύση σας.

    Τρόπος χρήσης

    Ανοίξτε το πρόσθετο, βρείτε το στην καρτέλα Πρόσθετα και ξεκινήστε. Η διεπαφή ChatGPT θα εμφανιστεί στον αριστερό πίνακα:

    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Για να το ενεργοποιήσετε, πρέπει να υποβάλετε ένα κλειδί API το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από το OpenAI. Λάβετε υπόψη ότι το ChatGPT API είναι μια δυνατότητα επί πληρωμή.

    Μόλις ρυθμιστεί το πρόσθετο, μπορείτε να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Για να στείλετε ένα ερώτημα, γράψτε το μήνυμά σας σε ελεύθερη μορφή στο πεδίο κειμένου και κάντε κλικ στην Υποβολή. Το ChatGPT θα επεξεργαστεί το αίτημα και θα εισαγάγει την απάντηση στο έγγραφό σας σε απλό κείμενο:

    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Επιπρόσθετες ρυθμίσεις

    Υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες ρυθμίσεις κάτω από το πεδίο κειμένου που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε την έξοδο:

    Η παράμετρος μοντέλου σάς επιτρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο AI που θα χρησιμοποιήσετε για την επεξεργασία του αιτήματός σας. Τα διαθέσιμα μοντέλα έχουν διαφορετική ταχύτητα απόδοσης και χρησιμοποιούν διαφορετικά διακριτικά για την επεξεργασία αιτημάτων στο backend.

    Το μέγιστο μήκος είναι ένας μέγιστος αριθμός token απόκρισης που θα χρησιμοποιηθούν στην απάντηση. Τα tokens δεν είναι λέξεις ή σύμβολα, αλλά είναι παρτίδες χαρακτήρων που χρησιμοποιεί το σύστημα για να εκτιμήσει τον όγκο του κειμένου. Είναι δύσκολο να ορίσουμε πόσα σύμβολα συνδυάζει ένα token, αλλά συνήθως είναι περίπου 3-4 σύμβολα. Για παράδειγμα, μια λέξη “hamburger” θα χωριστεί σε τρία tokens: “ham”, “bur” και “ger”.

    Το μέγιστο μήκος περιλαμβάνει επίσης τον αριθμό των tokens που χρησιμοποιούνται στο αίτημα. Εάν το Μέγιστο μήκος σας είναι 2000 tokens και το αίτημά σας είναι 200 tokens, η απάντηση θα περιέχει το μέγιστο 1800 tokens. Μπορείτε να δείτε τον αριθμό των tokens σε πραγματικό χρόνο για το αίτημά σας κάτω από το πεδίο κειμένου.

    Η θερμοκρασία καθορίζει πόση τυχαιότητα υπάρχει στην έξοδο, δηλαδή τον αριθμό των ασυνήθιστων, «δημιουργικών» αποφάσεων που λαμβάνονται από το ChatGPT. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο κοινές λέξεις και γλωσσικές μορφές θα χρησιμοποιηθούν και αντίστροφα, όπου το 0 είναι το χαμηλότερο και το 1 το υψηλότερο.

    Το Top P είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ορισμού της τυχαιότητας. Επηρεάζει τη δειγματοληψία λέξεων στην απάντηση, όπου το 1 θα σας δώσει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις και το 0 θα δώσει τα λιγότερο κοινά αποτελέσματα. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο τη μεταβλητή θερμοκρασία ή Top P σε κάθε έρευνα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Η παράμετρος Stop sequences ορίζει τις πληροφορίες κειμένου που θα λειτουργούν σαν λέξη διακοπής για το ChatGPT. Για παράδειγμα, εάν ορίσετε το “carrot cake” ως διακοπή, θα σταματήσει να δημιουργεί κείμενο όταν το “carrot cake” είναι ο επόμενος συνδυασμός λέξεων στην ουρά. Το ChatGPT επίσης δεν θα το συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο.

    Αποκτήστε το πρόσθετο ChatGPT στον ενημερωμένο Διαχειριστή προσθέτων

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT σε όλες τις εκδόσεις των ONLYOFFICE Docs και στους ONLYOFFICE Desktop Editors. Το πρόσθετο είναι ήδη διαθέσιμο στο Διαχειριστή προσθέτων των λύσεων cloud που βρίσκεται στην καρτέλα Πρόσθετα των επεξεργαστών.

    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Βελτιώσαμε επίσης τη διεπαφή και τη διεπαφή του του Διαχειριστή προσθέτων, καθιστώντας το ακόμα πιο βολικό στη χρήση. Δείτε τι νέο υπάρχει:

    • Αναζήτηση εφαρμογών
    • Κατηγορίες για εύκολη πλοήγηση
    • Διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι

    ΠΗΓΗ:

    Introducing the ChatGPT plugin in ONLYOFFICE Docs

    Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com/

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επισκέφθηκα την MWC στη Βαρκελώνη με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών-ΕΕΛΛΑΚ. Το 2023, το θέμα της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στον πλανήτη ήταν “ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Απελευθερώνοντας την Τεχνολογία του Αύριο, Σήμερα”. 

    Σε αριθμούς, η φετινή έκθεση είχε περισσότερους από 88.500 συμμετέχοντες οι οποίοι αντιπροσώπευαν 28.000 οργανισμούς από 202 χώρες και περιοχές του κόσμου. Πάνω από 2400 εκθέτες και περισσότεροι από 1000 ομιλητές και καθοδηγητές γνώμης βρέθηκαν εκεί. 

    Είναι αχανής η επικράτεια που καταλαμβάνει η έκθεση και θέλει στοχευμένη προετοιμασία για να εξασφαλίσει κανείς μια ισορροπημένη παρακολούθηση που να περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκδηλώσεις-συζητήσεις-παρουσιάσεις, συναντήσεις για γνωριμίες, αλλά και επισκέψεις περιπτέρων και εκθεμάτων.

    Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί παρά να είναι εποικοδομητικά κριτική η οπτική γωνία θέασης του γεγονότος από ένα εκπρόσωπο των ανοιχτών τεχνολογιών και κοινοτήτων σε μια έκθεση όπου οι συμμετέχουσες οντότητες οι οποίες, έστω μερικώς, αναγνωρίζονται στο χώρο του ανοιχτού είναι απειροελάχιστο κλάσμα επί του συνόλου.

    Μερικά από όσα ακούσαμε για τις υποσχέσεις της τεχνολογίας του αύριο που…είναι ήδη εδώ:

    • Το metaverse θα καταστήσει ικανές εμβυθιστικές τρισδιάστατες εμπειρίες σε χώρους πέρα από τα παιχνίδια όπως η εκπαίδευση για χειρουργικές επεμβάσεις και η εκπαίδευση γενικότερα. 
    • η εφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάζει κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας
    • το Blockchain θα φέρει αδιάλειπτη παγκόσμια συνεργασία από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έως την ασφάλεια τροφίμων

    Ας σταθούμε όμως στη Νευροτεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία, καταγράφοντας τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και πως μπορεί να την αλλάξει είτε επεμβατικά είτε με wearables. Η καινοτομία σε αυτό τον τομέα προέρχεται από τη συγχώνευση των βαθύτερων νευρωνικών δικτύων του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη. Η μέσω τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποίηση  των 86 δισ νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο για την  εμφύτευση εντυπώσεων που μοιάζουν με αναμνήσεις καθώς και για μη επεμβατικές προσεγγίσεις θεραπείας των ψυχικών παθήσεων μέσω ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου.  Η έγκριση τέτοιων πρακτικών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Διοίκησης Φαρμάκων και Τροφίμων απέχει μόλις δύο χρόνια. Οι τρέχουσες πρακτικές είναι αντιδραστικές (reactive), ενώ η νέα προσέγγιση υπόσχεται να ενδυναμώσει τα άτομα με τη μόχλευση της νευροτεχνολογίας. 

    Τα επιχειρήματα υπέρ τέτοιων τεχνολογικών προοπτικών τις παρομοιάζουν ως τόσο φυσική εξέλιξη όσο τις πανταχού παρούσες έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας  που επαυξάνουν  την υπολογιστική δύναμη του ανθρώπου. Γιατί να μην αντιμετωπίσουμε την πανδημία της μοναξιάς και της κατάθλιψης μέσα από το Metaverse; Το επόμενα σύνορα είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τα μάτια στο metaverse και, το απώτατο για την ανθρωπότητα,  η θεραπεία της γήρανσης με την αναπαραγωγή ανθρώπινου ιστού και κυττάρων.  Ο θάνατος όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά γύρω στο 2045 που όσοι έχουν αυτή την επιλογή θα μπορούν να τον νικήσουν, θα μας φαίνεται βάρβαρη η εποχή που πέθαιναν άνθρωποι. 

    Οι τεχνολογίες του αύριο υπόσχονται ένα μέλλον χωρίς ασθένειες και ασχήμια. Με δεδομένη την οικονομική ανισότητα, το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε τεχνολογικά έχοντες και μη, τους κινδύνους της ενεργειακής μετάβασης,  σε ποιους ανήκει αυτό το μέλλον; Με άλλα λόγια, αν το μέλλον καθορίζεται από μια αλληλουχία ταυτόχρονης επενέργειας τεχνοοικονομικών διαδικασιών και εντολών, πόσο αυτές είναι ανοιχτές στο δημόσιο έλεγχο και επιδεκτικές σε πολυμερείς επιρροές; 

    Η εκθετική ανάπτυξη των παραπάνω τεχνολογικών καινοτομιών καθιστά αδύνατο στους διεθνείς οργανισμούς και στα κράτη να τις ρυθμίσουν στοιχειωδώς ενώ τα πιο παραδοσιακά κόμματα και η κοινωνία των πολιτών στερούνται τους αναγκαίους πόρους να τις παρακολουθήσουν.  Οι καλές προθέσεις (να εξαφανίσουμε τη μοναξιά και τις ψυχικές νόσους στο metaverse) δεν είναι αρκετές. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το πολυδιαφημισμένο αίτημα για “Ηθική στην Τεχνητή Νοημοσύνη” δεν θα ικανοποιηθεί ούτε από τύχη ούτε επειδή το αναγνωρίζουμε και το συζητάμε. Οι τεχνολογικές καινοτομίες του μέλλοντος (και του παρόντος) θα είναι ηθικές μόνο αν σχεδιαστούν ευθύς εξαρχής με ανοιχτές προς την κοινωνία διαδικασίες με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ‘Ethics washing” και “Open washing”.

    Η ανοιχτότητα, η διαφάνεια, η ιδιωτικότητα, η συνεργασία στο σχεδιασμό τεχνολογικών καινοτομιών είναι παρελκόμενες αξίες μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε, αργά και με σκληρό κόστος, τη σπουδαιότητά τους.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά για ένα Οργανισμό όπως η ΕΕΛΛΑΚ η οποία οραματίζεται μια ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας;

    Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται όταν η κοινωνία των πολιτών θέτει τα ερωτήματα.

    Το αίτημα που διατυπώνει η ΕΕΛΛΑΚ μέσα από επιστολές και προτάσεις πολιτικής για ψηφιακή αυτονομία είναι κεντρικό. 

    Πως θα σχεδιάσουμε τεχνολογίες που να σέβονται την αυτονομία;

    Αλέξανδρος Μελίδης

    Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

    Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει προτάσεις για επέκταση έργων ανοικτού κώδικα, και από τον πίνακα ισοδύναμων λογισμικών, που είναι χρήσιμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τις επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Η δυνατότητα υποβολής προτάσεων είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Κάθε πρόταση μπορεί να έχει προϋπολογισμό από 10.000€ έως και 30.000 €. Οι προτάσεις υποβάλλονται έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, σε ηλεκτρονική μορφή στο info ΑΤ ellak DΟΤ gr

    ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    • Αντικείμενο του Διαγωνισμού

    Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη και επέκταση δημοφιλών έργων ανοιχτού λογισμικού που είναι χρήσιμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τις επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

    • Προτεινόμενα έργα

    Αρχικός κατάλογος προτεινόμενων έργων για ανάπτυξη και βελτιώσεις είναι διαθέσιμος εδώ. Αν έχετε κάποιο άλλο έργο να προτείνετε για ανάπτυξη, μπορείτε να το περιγραψετε στην αναλυτική σας πρόταση.

    • Συμμετοχή στο Διαγωνισμό

    Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, στις ομαδικές προτάσεις να διευκρινίζεται με σαφήνεια στην πρόταση το έργο που θα αναλάβει κάθε μέλος της ομάδας και η αμοιβή του, θα προκριθούν ολιγομελείς ομάδες με έμπειρα στελέχη.

    • Χαρακτηριστικά και Παραδοτέα

    Οι διαγωνιζόμενοι είναι ελεύθεροι να προσαρμόσουν ή να επεκτείνουν σε λειτουργικότητα υπάρχον λογισμικό ή υλοποιήσουν λογισμικό από την αρχή.

    Το λογισμικό θα πρέπει να διατίθεται με μια αναγνωρισμένη άδεια ΕΛ/ΛΑΚ, http://www.opensource.org/licenses, να είναι διαθέσιμο μέσω ενός καθιερωμένου δημόσιου αποθετηρίου, όπως το gitlab & github και να συνοδεύεται από την απαραίτητη τεκμηρίωση.


    Κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων

    Οι προτάσεις των θα αξιολογηθούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

    • Πληρότητα της Πρότασης
    • Σημασία του έργου για την εκπαίδευση, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα,
    • Προτεινόμενο Κόστος
    • Πρωτοτυπία της πρότασης,
    • Εμπειρία της ομάδας σε ανάπτυξη λογισμικού,
    • Προηγούμενη συμμετοχή σε έργα ΕΛ/ΛΑΚ,
    • Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υλοποίησης,
    • Διεργασία ανάπτυξης,
    • Προτεινόμενη τεκμηρίωση,
    • Συνεργασία με τελικούς χρήστες,
    • Συνεργασία με την κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ,
    • Συνεργασία με την υπάρχουσα ομάδα ανάπτυξης (για έργα που θα επεκτείνουν υπάρχοντα έργα),
    • Χρονοδιάγραμμα,
    • Αξιοποίηση του Πίνακα ισοδύναμων λογισμικών.


    Σύνθεση Επιτροπής Αξιολόγησης

    H Επιτροπή Αξιολόγησης θα ορισθεί από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και θα αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛ/ΛΑΚ και από ειδικούς σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού.

    Υποβολή προτάσεων

    Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλλουν περιγραφή των εργασιών και συνοπτική τεκμηρίωση για τον τρόπο υλοποίησης τους καθώς και τεκμηρίωση της χρησιμότητας του λογισμικού στην κοινότητα χρηστών που κυρίως απευθύνεται. Σε περίπτωση που η πρόταση και η αντίστοιχη τεκμηρίωση βρίσκεται σε διαδικτυακό τόπο, αρκεί η αναφορά της αντίστοιχης διεύθυνσης.

    Η πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από σύντομα βιογραφικά που θα τεκμηριώνουν την σχετική με τις προτεινόμενες εργασίες εμπειρία, και θα περιέχει το όνομα, επώνυμο, τη διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, e-mail).

    Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες με τελική ημερομηνία παράδοσης τις 31/10/2023.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΙΣ 800 ΛΕΞΕΙΣ και το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΣ 300 ΛΕΞΕΙΣ. Να περιλαμβάνονται σχετικοί σύνδεσμοι απο εργα ανοιχτού λογισμικού που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε δημόσια αποθετήρια.

    Οι προτάσεις πρέπει να σταλούν το αργότερο έως και τη Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στo info ΑΤ ellak DΟΤ gr με θέμα: Διαγωνισμός ανάπτυξης ΕΛ/ΛΑΚ.

    Γενικοί όροι

    Η ΕΕΛ/ΛΑΚ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει ή να μεταβάλλει τις ημερομηνίες του διαγωνισμού. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται, από μέρους των διαγωνιζομένων, ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του.

    Κάθε διαγωνιζόμενος δικαιούται να αναλάβει να υλοποιήσει μόνο μια πρόταση σε αυτό τον κύκλο.

    Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr). Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 32 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διεξήχθησαν οι εκλογές για το Δ.Σ για την περίοδο 2023-2027 και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕΛΛΑΚ για την επόμενη τετραετία.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Σταμέλος Ιωάννης, ξεκίνησε με τις προτεραιότητες για την περίοδο 2023-2026, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής από τις ομάδες εργασίας, στη λειτουργία ομάδων ανοιχτού λογισμικού σε όλα τα πανεπιστήμια, στη συμμετοχή σε αναπτυξιακά έργα, στη διοργάνωση hackathons με συμμετοχή ΑΕΙ, δημόσιων φορέων, εταιριών, Κοινωνίας των Πολιτών, στην ετήσια συμμετοχή με παρουσιάσεις στη FOSSCOMM και στη FOSDEM. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις της ΕΕΛΛΑΚ, αναφερόμενος στις στρατηγικές της συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό κατά την τετραετία του απερχόμενου ΔΣ, 2019-2022. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις συνεργασίες με το Open Forum Europe, το ΕΔΥΤΕ, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους για θέματα ανοιχτότητας τα εξής μέλη: Οι κ.κ. Μαυροθέρης, Θεμιστοκλέους και Ροδοσθένους για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασαν το Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ, το οποίο βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό dSpace. Ο κ. Ηρακλής Βαρλάμης για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε το FOSSBOT, ένα κιτ ρομποτικής για εκπαιδευτικούς σκοπούς βασισμένο σε ανοιχτές τεχνολογίες.

    Ο κ. Βοσινάκης για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε το έργο «IOHIVE: Σχεδίαση και Ανάπτυξη Καινοτόμων Ψηφιακών Τεχνολογικών Υποδομών και Υπηρεσιών για την Υποστήριξη και Οριζόντια Παρακολούθηση Αγροδιατροφικών Πρακτικών». Ο κ. Σπύρος Μπόλης για το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET, αναφέρθηκε στην υποστήριξη και ανάπτυξη της πλατφόρμας e-class, που είναι η πλατφόρμα E-Learning του GUNET. Ο κ. Θέμης Ταμπούρης, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασε δύο φοιτητικές δράσεις εφαρμογές υποστήριξης φοιτητών και datathons στο πλαίσιο της κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου. Ο κ. Ιάκωβος Στέλλας, για την Ένωση Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (H.E.L.L.U.G.) αναφέρθηκε στη συνεισφορά του συλλόγου στην ίδρυση της ειδικότητας Τεχνικού Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στα ΙΕΚ σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Αιγάλεω και για στη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού στην οποία συμμετέχει και η ΕΕΛΛΑΚ. Ο κ. Τζαγκαράκης για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκε στη δράση σχετικά με τη διερεύνηση χρήσης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα Matrix στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών.Ο κ. Φούντος αναφέρθηκε στα σεμινάρια που κάνουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε καθηγητές της Β Βάθμιας για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και Ρομποτική ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν ομάδες που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό Ρομποτικής της ΕΕΛΛΑΚ.

    Η μυστική ψηφοφορία για το νέο ΔΣ πραγματοποιήθηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ZEUS. Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την περίοδο 2023 – 2027 εκλέχθηκαν οι:

    • Βαρλάμης Ηρακλής, Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
    • Βογιατζής Ιωάννης, Πρόεδρος της Ε.Π.Υ.
    • Καπιτσάκη Γεωργία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου
    • Καρούνος Θεόδωρος, εκπρόσωπος κοινότητας Ανοιχτής Διακυβέρνησης
    • Κοζύρης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
    • Κρανιδιώτης Παναγιώτης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού
    • Σπινέλλης Διομήδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Σταμέλος Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

    Για την Εξελεγκτική Επιτροπή για την περίοδο 2023-2026 εκλέχθηκαν: Στεφανέας Πέτρος από το ΕΜΠ, Μπόλης Σπύρος, από το GUNET και Στέλλας Ιάκωβος από H.E.L.L.U.G.

    Ο Πρόδρομος Τσιαβός ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση Νομικός Σύμβουλος της ΕΕΛΛΑΚ και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας νομικών για άδειες ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτού περιεχομένου.

    Μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, το νεοκλεγμένο ΔΣ συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα. Αναλυτικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), τα μέλη του και τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του δικτυακού τόπου της (ΕΕΛ/ΛΑΚ, https://eellak.ellak.gr/genikes-sinelefsis/)

    O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα ιδρύματα μετόχους της ΕΕΛΛΑΚ, προσκαλεί μέλη της Ακαδημαϊκής- Ερευνητικής κοινότητας που επιθυμούν να συμβάλλουν έμπρακτα στη χρήση και διάδοση των ανοιχτών τεχνολογιών να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα.

    Η δράση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2021 και ήδη πάνω από 300 μέλη της Ακαδημαϊκής- Ερευνητικής κοινότητας συμμετείχαν στις πρώτες δράσεις των ομάδων. Στο πλαίσιο της τελευταίας ΓΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών και της εκλογής του νέου ΔΣ του Οργανισμού, η ΕΕΛΛΑΚ ανανεώνει το κάλεσμα για την στελέχωση των ομάδων εργασίας ανοιχτού λογισμικού στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

    Η ομάδα του κάθε ιδρύματος, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ιδρύματος στην ΕΕΛΛΑΚ, θα επεξεργαστεί και θα προτείνει την υιοθέτηση του ανοιχτού λογισμικού στην εκπαιδευτική διαδικασία και την διάδοση και αξιοποίηση των έργων ανοιχτού λογισμικού και τεχνολογιών που αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται από εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων και θα οργανώνει δράσεις για την περαιτέρω προώθηση και υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού στο αντίστοιχο Ίδρυμα.

    Κεντρικοί στόχοι των ομάδων έκτος από την διάδοση και εμπλουτισμό έργων ανοιχτού λογισμικού με βάση τον πίνακα ισοδυνάμων λογισμικών, είναι η συμμετοχή φοιτητών και μελών ΔΕΠ στις ετήσιες δράσεις όπως η FOSSCOΜM, η FOSDEM, τοMoodleMoot, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών, καθώς και στην καταγραφή των ανοιχτών λογισμικών, τοGSOC, ταOpen Labs, και στην διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής που επεξεργαζόμαστε.

    Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

    Today’s paper of the week from Fermat’s Library is about Eliza by J. Weizenbaum. Eliza is a very early natural language processing system, that can mimic a Rogerian pshychologist‘s tactics and thus feel like a very sentient program within its context. Like many of my age, I was first introduced to Eliza via a game: a friend had an Amiga and a copy of it and we played around trying to make it tell us stuff based on information we were feeding it. It looked really amazing at the time.

    Also like many others, I come across Eliza every few years and have toyed with an implementation. This is why this podcast on Eliza’s lineage is very interesting, because it shows from where you most likely learned to implement Eliza. Do listen to it. It contains a very interesting observation from a person who has actually read Weizenbaum’s paper:

    Its name was chosen to emphasize that it nmy be incrementally improved by its users, since its language abilities may be continually improved by a “teacher”.

    ELIZA A Computer Program For the Study of Natural Language Communication Between Man And Machine

    So what most people overlook is that the original Eliza included a training mode, much like (in an abstract way at least) current chatbots that are all the craze do.

    Weizenbaum himself was disturbed by the acceptance of Eliza and the anthropomorphic effect it had on people. He wrote Computer Power and Human Reason (a book that I need to skim through sometime given that I’ve read McCarthy’s refutation) to point out the issues he thought were important and was a fierce critic of AI in his later life, to the point of being marginalized in conferences where he appeared to preach his warnings. 99 Percent Invisible has an episode on him which you may also find interesting.

    One goal for an augmented ELIZA program is thus a system which
    already has access to a store of information about some aspect of the
    real world and which, by means of conversational interaction with
    people, can reveal both what it knows, i.e. behave as an information
    retrieval system, and where its knowledge ends and needs to be
    augmented. Hopefully the augmentation of its knowledge will also be
    a direct consequence of its conversational experience. It is precisely
    the prospect that such a program will converse with many people and
    learn something from each of them which leads to the hope that it
    will prove an interesting and even useful conversational partner.

    ELIZA A Computer Program For the Study of Natural Language Communication Between Man And Machine

    Too bad he didn’t successfully pursue this goal; no one else has. I think
    success would have required a better understanding of formalization than
    is exhibited in the book.

    Defending AI Research

    Μια πρόσφατη προσθήκη συνόλων δεδομένων στο data.europa.eu προέρχεται από την Europeana , μια εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο στόχος της Europeana είναι να ενώσει επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλους τους τομείς σε όλη την Ευρώπη. Παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε περισσότερα από 55 εκατομμύρια ψηφιακά ... Read more

    Το λογισμικό ήταν ένα κρίσιμο συστατικό για όλα τα σημαντικά επιτεύγματα της NASA, από τα ταξίδια στο διάστημα μέχρι τις βαθύτερες εικόνες του σύμπαντος μας. Φυσικά, η ανάγκη της NASA για επιστημονικό λογισμικό υψηλής ποιότητας την οδήγησε σε προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα και τώρα σε ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα που βασίζεται στις μεγαλύτερες αρχές της «ανοιχτής επιστήμης».

    Το μήνυμα ανοιχτού κώδικα της NASA στο ετήσιο συνέδριο της FOSDEM έφερε ο Steve Crawford , ένας αστρονόμος που αγαπά το διάστημα, ο οποίος τώρα είναι επίσης υπεύθυνος δεδομένων της διεύθυνσης επιστήμης της NASA, της ομάδας που εμπλέκει την επιστημονική κοινότητα για να καθορίσει ερωτήματα και να επεκτείνει την έρευνα.

    Προηγουμένως ο Crawford διαχειρίστηκε την ομάδα που κατασκεύαζε το λογισμικό βαθμονόμησης για το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Webb και ο Crawford αστειεύτηκε ότι οι διοργανωτές είπαν ότι η ομιλία του ακούγεται σαν “ένας αισιόδοξος, εξαιρετικός τρόπος για να τελειώσει η συνάντηση με πολλές όμορφες φωτογραφίες”.

    Ο Crawford παρουσίασε μια ευρεία παρουσίαση που ξεκίνησε σημειώνοντας ότι από βάσεις δεδομένων παρακολούθησης πλανητών μέχρι λογισμικό που εκτελεί αποστολές, «Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της NASA σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και την ανακάλυψη ζωής πέρα ​​από τη Γη».

    Για μια ιστορία επιτυχίας, ο Crawford έδειξε το ελικόπτερο Mars Ingenuity, το οποίο παραδόθηκε με επιτυχία στον Άρη το 2021 και εκτελούσε την πρώτη πτήση ανθρώπινου αντικειμένου σε μια ατμόσφαιρα εκτός από τη Γη. «Στην πραγματικότητα πετάμε ένα ελικόπτερο σε άλλο πλανήτη». Αν και αναμενόταν να πραγματοποιήσει μόλις πέντε πτήσεις, τώρα έχει συμπληρώσει περισσότερες από 40 και “Ακόμα πετάει — ακόμα εξερευνά!”

    Αλλά το πιο σημαντικό, καθοδηγείται από λογισμικό ελέγχου πτήσης ανοιχτού κώδικα – το λογισμικό F Prime που κυκλοφόρησε το 2017 από το Jet Propulsion Lab της NASA. Για να γιορτάσουν, η NASA και η JPL συνεργάστηκαν με το GitHub για να αναγνωρίσουν όλους τους πολλούς συντελεστές λογισμικού —πάνω από 12.000 από αυτούς— με το σήμα «Mars 2020 Helicopter Contributor» στο προφίλ τους στο GitHub.

    Και ακόμη και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – ένα έργο που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 – περιλάμβανε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η δοκιμή πριν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου για διεργασίες και λογισμικό βασίστηκε σε δημόσια διαθέσιμο κώδικα βαθμονόμησης που βασίζεται στη βιβλιοθήκη NumPy της Python .

    Αλλά ο Crawford εξήγησε στη συνέχεια ότι η NASA και οι άνθρωποι που εργάζονται στη NASA χρησιμοποιούν επίσης «ένα τεράστιο ποσοστό» λογισμικού ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένου «ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών έργων που αφορούν τόσο την πλανητική επιστήμη, την αστρονομία, την φυσική, την επιστήμη της γης, μαζί με την ανάπτυξη τεχνολογίας και άλλες πτυχές».

    Ένα παράδειγμα είναι η πλατφόρμα υπολογιστών cloud OpenStack , η οποία εντοπίζει τις ρίζες της σε εσωτερικές πλατφόρμες τόσο της NASA όσο και του RackSpace. «Εξακολουθούμε να το χρησιμοποιούμε στο κέντρο υπερυπολογιστών ADAPT και για το cloud computing μας… Αλλά με το RackSpace το έχουμε παραδώσει στην ευρύτερη κοινότητα για περαιτέρω ανάπτυξη».

    Ο Crawford υπενθύμισε επίσης στο κοινό το code.nasa.gov , το αποθετήριο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα της NASA, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει πάνω από 500 επίσημα δημοσιευμένα έργα. Αλλά τώρα υπάρχει και το Science Discovery Engine που μόλις κυκλοφόρησε , «ένα σύστημα για την εξερεύνηση όλων των συνόλων δεδομένων, του λογισμικού και των τεχνικών εγγράφων μας σε όλη τη διεύθυνση επιστημονικής αποστολής».

    Ο Crawford εκτιμά ότι πάνω από 44.000 συστατικά λογισμικού έχουν κυκλοφορήσει από διάφορους ερευνητές και αποστολές της NASA.

    Εκτός από το αποθετήριο GitHub της NASA , ο Crawford σημείωσε ότι υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι αποθετηρίων για το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA , το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου . Επίσης, διαδικτυακός είναι ο κατάλογος λογισμικού της NASA («εκατοντάδες νέα προγράμματα λογισμικού που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών εφαρμογών», μπορεί να υπερηφανεύεται για την αρχική σελίδα του ). Υπάρχει ακόμη και το Astrophysics Data System , μια συλλογή με ευρετήρια και δυνατότητα αναζήτησης με περισσότερες από 15 εκατομμύρια περιλήψεις και πλήρη κείμενα μεγάλων εκδόσεων αστρονομίας και φυσικής.

    Επιστροφή

    Ο Crawford στράφηκε σε ένα άλλο πρόγραμμα λογισμικού προέλευσης της NASA NASTRAN , ένα πρόγραμμα ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 και κυκλοφόρησε στο κοινό κτήμα τη δεκαετία του 1970, και το JPL Spice Toolkit, το οποίο ο Crawford αποκαλεί «το λογισμικό που χρησιμοποιείτε εάν θέλετε να μάθετε πού θα βρίσκεται ένας κομήτης ή ένας αστεροειδής στον οποίο θέλετε να προσγειωθείτε σε 10 χρόνια». Το Spice Toolkit οδήγησε σε ένα Python wrap που ονομάζεται SpiceyPy (που δημιουργήθηκε από τον προπτυχιακό φοιτητή Andrew Annex) που χρησιμοποιείται τώρα σε ένα ευρύ φάσμα διαστημικών αποστολών.

    Ο Crawford χαρακτήρισε το λογισμικό μια ιστορία επιτυχίας ανοιχτού κώδικα – το Annex συνέχισε να το αναπτύσσει στον ελεύθερο χρόνο του – αλλά και ένα παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα έργα. «Πολλά από τα συστήματα ανοιχτού κώδικα που διαθέτουμε εξαρτώνται στην πραγματικότητα από έναν μικρό αριθμό προγραμματιστών που πραγματικά τον διατηρούν και διατηρούν τον κώδικα ενεργό και λειτουργεί», επεσήμανε ο Crawford, αναφερόμενος στο κλασικό κόμικ XKCD για τη βιωσιμότητα .

    XKCD κόμικ "Dependency"

    Για να βοηθήσει την κατάσταση, η διεύθυνση επιστήμης της NASA χρηματοδοτεί τώρα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ειδικά έργα που σχετίζονται με την επιστήμη. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρείχε οικονομική υποστήριξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε 22 διαφορετικά έργα ανοιχτού κώδικα.

    Αλλά πέρα ​​από αυτό, η NASA έχει επίσης υιοθετήσει μια ευρύτερη ανοιχτή φιλοσοφία. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε μια νέα επίσημη πολιτική για τις επιστημονικές πληροφορίες από τη διεύθυνση επιστήμης της NASA. «Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά, όσο πιο περιορισμένα χρειάζεται και πάντα ασφαλή», είπε ο Crawford.

    Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίοδος «εμπάργκο» κατά την οποία η έρευνα και οι δημοσιεύσεις δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στο ευρύ κοινό — με τα υποστηρικτικά ερευνητικά δεδομένα και το λογισμικό να κοινοποιούνται επίσης τη στιγμή της δημοσίευσης. Ακόμη και τα δεδομένα της αποστολής θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και θα διατεθούν χωρίς περιορισμούς — και το λογισμικό αποστολής αναπτύσσεται ανοιχτά.

    Ο Crawford το αποκαλεί αυτό ένα μάθημα που έμαθαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: «Το να έχουμε αυτό το λογισμικό διαθέσιμο για όλους ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό και επίσης να το επαναχρησιμοποιούν — βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστήμη». Στο μέλλον, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν δεδομένα και λογισμικό με άδειες χρήσης όπως οι Creative Commons Zero.

    Και τέλος, η νέα πολιτική ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της NASA να χρησιμοποιούν και να συνεισφέρουν σε έργα ανοιχτού κώδικα.

    Αλλά υπάρχει επίσης μια προσέγγιση στον κόσμο πέρα ​​από τη NASA — συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πενταετούς προγράμματος 40 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Transform to Open Science. Η ιδέα της ανοιχτής επιστήμης περιλαμβάνει δωρεάν διαθεσιμότητα ερευνητικών πληροφοριών για την ενθάρρυνση εξωτερικών συνεισφορών και η NASA προσπαθεί ενεργά να μας οδηγήσει εκεί.

    Η επίσημη ιστοσελίδα TOPS την αποκαλεί «πρωτοβουλία της παγκόσμιας κοινότητας της NASA για να πυροδοτήσει την αλλαγή και να εμπνεύσει τη δέσμευση ανοιχτής επιστήμης μέσω εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που θα αλλάξουν το τρέχον παράδειγμα». Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η NASA TOPS θα συνεργάζεται με 12 επιστημονικές επαγγελματικές εταιρείες στην επιστημονική κοινότητα «για να προωθήσει την υιοθέτηση της ανοιχτής επιστήμης, να αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών ανοιχτής επιστήμης και να υποστηρίξει τη δέσμευση ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τις μειονότητες με τη NASA μέσω βραβείων, προκλήσεων και hackathons. ”

    Μια ανακοίνωση στο WhiteHouse.gov υπόσχεται ότι το ευρύτερο ομοσπονδιακό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει «νέα προγράμματα σπουδών στην ανοιχτή επιστήμη για φοιτητές, ερευνητές και κοινό, καθώς και ισχυρή δέσμευση με ανθρώπους και ομάδες που ιστορικά υποεκπροσωπούνται στην επιστήμη, συνέδρια για την ανοιχτή επιστήμη σε όλη την το έτος και άλλες νέες πρωτοβουλίες».

    Η δέσμευση της NASA για διαφάνεια συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της διεύθυνσης είναι η μελέτη του για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ο Crawford υπενθύμισε στο κοινό ότι ανοίγουν όλα τα δεδομένα τους — πάνω από 70 PB διαθέσιμα στο cloud μέσω ανοιχτών API και ακόμη περισσότερα σε διαφορετικά συστήματα «που είναι ανοιχτά για εσάς να χρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο θέλετε για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση αυτών των ερωτήσεων.”

    Υπάρχουν πολλά διαφορετικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Πρόβλεψη Παγκόσμιων Ενεργειακών Πόρων (ή POWER). Αλλά ο απώτερος στόχος είναι πάντα να ενδυναμώνουμε την ευρύτερη κοινότητα ανοιχτού κώδικα «να αναπτύξει πραγματικά τις εφαρμογές, να δημιουργήσει εργαλεία ανοιχτού κώδικα πάνω από αυτό, να το χρησιμοποιήσει πραγματικά με διαφορετικούς τρόπους… για να απαντήσει πραγματικά σε μερικές από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχουμε γύρω μας η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον μας».

    Και τώρα μαζί με την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η NASA εργάζεται στο Παρατηρητήριο του Συστήματος της Γης για να παρέχει «ακόμη πιο στενή εικόνα των κλιματικών επιπτώσεων στη γη». Θα υπάρχουν 600 PB δεδομένων — «όλα ελεύθερα διαθέσιμα και προσβάσιμα στον κόσμο, για να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά και να τα κοιτάξετε και να δημιουργήσετε πράγματα σε αυτά…»

    Ο Crawford λέει ότι οι ίδιοι οι στόχοι της NASA για το πρόγραμμα μετασχηματισμού της περιλαμβάνουν την εκπαίδευση 20.000 ερευνητών – που μπορεί να τους κερδίσει το σήμα “ανοιχτής επιστήμης” της NASA – σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα για λογισμικό ανοιχτής προέλευσης.

    «Ακολουθούμε επίσης τις δικές μας συμβουλές εδώ. Όλα όσα κάνουμε με αυτό το έργο θα είναι ανοιχτού κώδικα, στο GitHub, έτσι ώστε τα μέλη της κοινότητας να μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό.” Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της συμμετοχής ιστορικά αποκλεισμένων ομάδων — και την ενεργοποίηση πέντε μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων που συμβαίνουν με τις αρχές της ανοιχτής επιστήμης.

    Και ο Crawford μοιράστηκε την ελπίδα ότι οι συμμετέχοντες στο FOSDEM θα «κάνουν βήματα προς τα εμπρός για να κάνουν την επιστήμη και τα αποτελέσματά σας πιο ανοιχτά επίσης».

    Πηγή άρθρου: https://thenewstack.io/

    Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB διοργανώνουν στις 10 Μαρτίου 2023 ημερίδα με θέμα “Synergies for the future: The European Blockchain Services Infrastructure and the European Digital Innovation Hubs”.

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    Η ημερίδα απευθύνεται:

    • στα μέλη της ελληνικής κοινότητας blockchain που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εφαρμογών στην ευρωπαϊκή υποδομή EBSI
    • σε στελέχη φορέων και υπηρεσιών που ενδιαφέρονται για το σχεδιασμό και τη δημιουργία υπηρεσιών, με ευρωπαϊκή διάσταση, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τεχνολογίες blockchain.

    Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στις ευκαιρίες αξιοποίησης και εισαγωγής τεχνολογιών blockchain στη Δημόσια Διοίκηση και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ευρωπαϊκή υποδομή υπηρεσιών blockchain (European Blockchain Services Infrastructure, EBSI) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου των κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs-European Digital Innovation Hubs Network), μέλος του οποίου αποτελεί το GR digiGOV-innoHUB.

    Θα γίνει εισαγωγή στο EBSI, τη διαδρομή του έως σήμερα και τη μελλοντική εξέλιξή του, θα παρουσιαστούν οι υπάρχουσες περιπτώσεις χρήσεις (use cases) τεχνολογιών blockchain στο EBSI, όπως και επερχόμενα πιλοτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας (Large Scale Pilots) που ξεκινούν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Θα παρουσιαστούν επίσης το Πρόγραμμα Digital Decade και οι στόχοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2023, καθώς επίσης το σχέδιο για την καταγραφή της ψηφιακής ωριμότητας και την ανάδειξη τεχνολογικών προκλήσεων στον Δημόσιο Τομέα που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του κόμβου GR digiGOV-innoHUB. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ο Κόμβος θα λειτουργήσει ως περιβάλλον πειραματισμού και δοκιμών σε επιλεγμένα πιλοτικά έργα και προηγμένες τεχνολογίες (AI, ML, IoT, 5G, Cybersecurity,Blockchain, Cloud & HPC). Ταυτόχρονα, επενδύει στην ανάπτυξη συνεργασιών με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας και κόμβους Blockchain, με στόχο την ταχεία ανάπτυξη αποδοτικών και βιώσιμων ψηφιακών λύσεων που θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη του Δημοσίου σε επενδυτή και αγοραστή καινοτόμων λύσεων.

    H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. (Αμερικής 8, Αθήνα) του ΕΒΕΑ, συνεργάτη και υποστηρικτή του GR digiGOV-innoHUB. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELEDGER (Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure, TENtec number: 29257590) και τον Κόμβο Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB – grant agreement no.101083646.\

    Πρόγραμμα Ημερίδας

    ΏραΘέμαΟμιλητής
    09:30Registration
    Opening
    10:00WelcomeAthanasios Kakarountas, GRNET, Deputy Chairman of the Board
    10:10Sofia Efraimogloy, Chairman of the Athens Chamber
    10:20OfficialsTBD
    EU digital Decade – Synergies for the future
    10:30EU digital DecadeEU EBSI Team
    The European Blockchain Partnership and the European Blockchain Services InfrastructureEU EBSI Team
    11:30GRNET @ EBSI: The Greek participation and the forthcoming Large Scale PilotsPanos Louridas, GRNET, European Blockchain Partnership representative
    11:50CERTH/ITI @ EBSI: Paving the road to self-sovereign identity with blockchain: The Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure (ELEDGER) & EBSI Conformant walletsKostas Votis, Director of Visual Analytics Lab, CERTH/ITI
    12:10Coffee Break
    12:30GR digiGOV-innoHUBYiannis Kotsis Giannarakis, GRNET, GR digiGOV-innoHUB Coordinator
    12:45GRNET cross-border services’ projectsNikos Vassilakis, GRNET, Deputy-Director for Digital Governance
    13:00Secure information in cross-border data spacesGorka Oteiza, Infrastructure Architect, Lantik S.A.
    13:15Lunch Break
    Views from the Industry
    14:00Blockchain  use cases and capabilitiesAntonis Cassano, Unisystems, BusDev & Innovation Manager
    14:20Challenges for InnovationGeorge Markatatos, Chairman SEKEE
    14:40The Hellenic BlockChain HuBGeorge Karamanolis and Hellenic BlockChain Hub Partners
    15:00BlockChain in Transportations & LogisticsKostas Haniotis, Chairman ITS Hellas
    15:20Coffee break
    EBSI for the Public Sector
    15:40KeynoteDenis Avrilionis, compel.io
    16:00A new way of exchanging information: verifiable credentials in a decentralized contextIraklis Varlamis, GRNET, Director for Digital Governance
    16:20Use Cases from C. GreeceGeorge Dafoulas, Doctor, Scientific Assoc.of the Medical school of the University of Athens & Cities Net SA, Expert of the KEDE Health Committee
    16:40Blockchain challengeXenophon Tsilimparis, GRNET, GR digiGOV-innoHUB Project Manager
    17:00Close

    Εγγραφές- Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

    ChatGPT plugin στο ONLYOFFICE Docs
    Τώρα μπορείτε να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, να βρείτε γρήγορα πληροφορίες, να δημιουργήσετε κείμενα και ακόμη και να δημιουργήσετε τον κώδικά σας με τη βοήθεια του διάσημου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, απευθείας στο ONLYOFFICE Docs. Εδώ είναι όλα όσα θέλετε να μάθετε για το νέο πρόσθετο ChatGPT.

    Τι είναι το ChatGPT

    Ένα chatbot που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την OpenAI, ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, τον Νοέμβριο του 2022.

    Ζητήσαμε από το ChatGPT να συστηθεί και λάβαμε το παρακάτω:

    ChatGPT is an AI language model developed by OpenAI. It uses deep learning techniques to generate human-like text based on the input provided. It can be used for various natural language processing tasks, such as text completion, conversation, and language translation.

    Δηλαδή:
    Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει κείμενο που μοιάζει να το έγραψε άνθρωπος με βάση τα δεδομένα που παρέχονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως συμπλήρωση κειμένου, συνομιλία και μετάφραση γλώσσας.

    Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών κειμένου από το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, ιστοσελίδων, φόρουμ, άρθρων της Wikipedia, πολλών άλλων πηγών που είναι ανοιχτά διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Για να φτάσουν τόσο στο απαιτούμενο επίπεδο κατανόησης της ανθρώπινης γλώσσας όσο και στη μίμησή της, οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν τεχνικές εποπτευόμενης μάθησης και ενίσχυσης μάθησης με τη βοήθεια εκπαιδευτών ανθρώπων.

    Τι μπορεί να κάνει το ChatGPT

    Το ChatGPT μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες σε απαντήσεις που περιλαμβάνουν επεξεργασία φυσικής γλώσσας:
    • Δημιουργία κειμένου με βάση ερωτήματα.
    • Πρόβλεψη και ολοκλήρωση τμημάτων κειμένου με βάση την εισαγωγή.
    • Απάντηση ερωτήσεων.
    • Μετάφραση.
    • Σύνοψη και δόμηση κειμένου.
    • Ανάλυση συναισθήματος.
    • Επικοινωνία τύπου συνομιλίας.
    Όλες οι προαναφερθείσες δεξιότητες κάνουν τη συνομιλία εύχρηστη χωρίς σημαντική προσπάθεια. Ως απαντήσεις στα ερωτήματά σας, δημιουργεί κείμενο που θεωρεί το καταλληλότερο για το αίτημά σας.

    Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη συνομιλία και την απάντηση σε ερωτήσεις. Τα πιθανά σενάρια φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ακαδημαϊκών κειμένων, τη σύνθεση μουσικής, την συγγραφή κώδικα, τη μετάφραση περιεχομένου, τη συγγραφή φανταστικών ιστοριών και πολλά άλλα.

    Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των απαντήσεων του ChatGPT που δημιουργούνται στο ONLYOFFICE Docs:
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Χρήση ChatGPT στo ONLYOFFICE Docs

    Εγκατάσταση

    Για να εγκαταστήσετε το πρόσθετο ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs στο cloud ή στην έκδοση εσωτερικής εγκατάστασης, μεταβείτε στη Διαχείριση προσθηκών στην καρτέλα Πρόσθετα, βρείτε το ChatGPT και απλώς κάντε κλικ στην Εγκατάσταση.

    Εάν χρησιμοποιείτε ONLYOFFICE Desktop Editors, πρώτα πρέπει να αποκτήσετε το πρόσθετο από το GitHub και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τους ONLYOFFICE Desktop Editors για να την εγκαταστήσετε στη λύση σας.

    Τρόπος χρήσης

    Ανοίξτε το πρόσθετο, βρείτε το στην καρτέλα Πρόσθετα και ξεκινήστε. Η διεπαφή ChatGPT θα εμφανιστεί στον αριστερό πίνακα:
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Για να το ενεργοποιήσετε, πρέπει να υποβάλετε ένα κλειδί API το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από το OpenAI. Λάβετε υπόψη ότι το ChatGPT API είναι μια δυνατότητα επί πληρωμή.

    Μόλις ρυθμιστεί το πρόσθετο, μπορείτε να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Για να στείλετε ένα ερώτημα, γράψτε το μήνυμά σας σε ελεύθερη μορφή στο πεδίο κειμένου και κάντε κλικ στην Υποβολή. Το ChatGPT θα επεξεργαστεί το αίτημα και θα εισαγάγει την απάντηση στο έγγραφό σας σε απλό κείμενο:
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs

    Επιπρόσθετες ρυθμίσεις

    Υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες ρυθμίσεις κάτω από το πεδίο κειμένου που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε την έξοδο:

    Η παράμετρος μοντέλου σάς επιτρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο AI που θα χρησιμοποιήσετε για την επεξεργασία του αιτήματός σας. Τα διαθέσιμα μοντέλα έχουν διαφορετική ταχύτητα απόδοσης και χρησιμοποιούν διαφορετικά διακριτικά για την επεξεργασία αιτημάτων στο backend.

    Το μέγιστο μήκος είναι ένας μέγιστος αριθμός token απόκρισης που θα χρησιμοποιηθούν στην απάντηση. Τα tokens δεν είναι λέξεις ή σύμβολα, αλλά είναι παρτίδες χαρακτήρων που χρησιμοποιεί το σύστημα για να εκτιμήσει τον όγκο του κειμένου. Είναι δύσκολο να ορίσουμε πόσα σύμβολα συνδυάζει ένα token, αλλά συνήθως είναι περίπου 3-4 σύμβολα. Για παράδειγμα, μια λέξη "hamburger" θα χωριστεί σε τρία tokens: "ham", "bur" και "ger".

    Το μέγιστο μήκος περιλαμβάνει επίσης τον αριθμό των tokens που χρησιμοποιούνται στο αίτημα. Εάν το Μέγιστο μήκος σας είναι 2000 tokens και το αίτημά σας είναι 200 tokens, η απάντηση θα περιέχει το μέγιστο 1800 tokens. Μπορείτε να δείτε τον αριθμό των tokens σε πραγματικό χρόνο για το αίτημά σας κάτω από το πεδίο κειμένου.

    Η θερμοκρασία καθορίζει πόση τυχαιότητα υπάρχει στην έξοδο, δηλαδή τον αριθμό των ασυνήθιστων, «δημιουργικών» αποφάσεων που λαμβάνονται από το ChatGPT. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο κοινές λέξεις και γλωσσικές μορφές θα χρησιμοποιηθούν και αντίστροφα, όπου το 0 είναι το χαμηλότερο και το 1 το υψηλότερο.

    Το Top P είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ορισμού της τυχαιότητας. Επηρεάζει τη δειγματοληψία λέξεων στην απάντηση, όπου το 1 θα σας δώσει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις και το 0 θα δώσει τα λιγότερο κοινά αποτελέσματα. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο τη μεταβλητή θερμοκρασία ή Top P σε κάθε έρευνα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Η παράμετρος Stop sequences ορίζει τις πληροφορίες κειμένου που θα λειτουργούν σαν λέξη διακοπής για το ChatGPT. Για παράδειγμα, εάν ορίσετε το "carrot cake" ως διακοπή, θα σταματήσει να δημιουργεί κείμενο όταν το "carrot cake" είναι ο επόμενος συνδυασμός λέξεων στην ουρά. Το ChatGPT επίσης δεν θα το συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο.

    Αποκτήστε το πρόσθετο ChatGPT στον ενημερωμένο Διαχειριστή προσθέτων

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT σε όλες τις εκδόσεις των ONLYOFFICE Docs και στους ONLYOFFICE Desktop Editors. Το πρόσθετο είναι ήδη διαθέσιμο στο Διαχειριστή προσθέτων των λύσεων cloud που βρίσκεται στην καρτέλα Πρόσθετα των επεξεργαστών.
    Νέο πρόσθετο για το ChatGPT στο ONLYOFFICE Docs
    Βελτιώσαμε επίσης τη διεπαφή και τη διεπαφή του του Διαχειριστή προσθέτων, καθιστώντας το ακόμα πιο βολικό στη χρήση. Δείτε τι νέο υπάρχει:
    • Αναζήτηση εφαρμογών
    • Κατηγορίες για εύκολη πλοήγηση
    • Διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι



    ΠΗΓΗ:

    Introducing the ChatGPT plugin in ONLYOFFICE Docs

    Παλιά, δεν υπήρχε το cloud. Όλα ήταν στο τηλέφωνό σας. Ίσως είχατε μια κάρτα microSD στην οποία είχατε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα. Τελικά, η κάρτα SD θα σταματούσε καποια στιγμή να λειτουργεί και θα χάνατε τα πάντα, εκτός αν την είχατε αποθηκεύσει σε εγγράψιμο CD ή DVD ή την είχατε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Το Self-hosting ήταν δύσκολo εκείνες τις μέρες και ήταν ακριβό. Το λογισμικό δεν ήταν τόσο προσιτό όσο είναι τώρα.

    Σήμερα, είναι σύνηθες φαινόμενο τα τηλέφωνα να μην διαθέτουν υποδοχή κάρτας SD. Τα καλά νέα είναι ότι το λογισμικό είναι αρκετά καλό ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ό,τι έχετε σε ένα μόνο Raspberry Pi , ένα εφεδρικό φορητό υπολογιστή ή ένα μίνι υπολογιστή.

    Μπορείτε να είστε οι ιδιοκτήτες των δικών σας δεδομένων μέσω Self-hosting και τα κοντέινερ και το προσωπικό λογισμικό cloud το καθιστούν δυνατό. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να δείτε αρκετούς από τους τρόπους για να συμβεί αυτό.

    Containers

    Ένα κοντέινερ είναι λογισμικό που αποτελείται από όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσει μια εφαρμογή. Κάθε κοντέινερ λειτουργεί ως δικός του υπολογιστής και δεν επηρεάζει άλλα κοντέινερ ή λογισμικό στον κεντρικό υπολογιστή σας. Με αυτήν την τεχνολογία, μπορείτε να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο χωρίς να καταστρέφετε το σύστημά σας. Σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, διευκολύνοντας τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας.

    Η εκμάθηση της χρήσης containers μπορεί να ακούγεται εκφοβιστική αλλά εάν είστε εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση εφαρμογών στο τερματικό Linux , θα το καταφέρετε γρήγορα.

    Syncthing

    Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι μέσω του Syncthing. Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα συγχρονίζει δεδομένα σε διαφορετικές συσκευές. Επιλέξτε το φάκελο που θέλετε να υπάρχει σε δύο (ή περισσότερες) συσκευές και, στη συνέχεια, τα δεδομένα και τυχόν αλλαγές σε αυτόν διατηρούνται αξιόπιστα ενημερωμένα σε κάθε συσκευή.

    Αυτός δεν είναι απλώς ένας βολικός τρόπος κοινής χρήσης δεδομένων. είναι επίσης μια λύση back-up. Σε περίπτωση προβλημάτων σε ένα σκληρό δίσκο, έχετε ένα αντίγραφο των σημαντικών δεδομένων σας σε άλλη συσκευή. Μόλις επαναφέρετε τον δίσκο στον υπολογιστή, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά με το Syncthing και συγχρονίζει όλα όσα χάσατε. Ο συγχρονισμός είναι χρήσιμος για την αποθήκευση δεδομένων σε πολλές συσκευές σε διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων έξω από το σπίτι σας (για παράδειγμα, στο σπίτι ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας). Είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκτός τοποθεσίας.

    Nextcloud

    Το Nextcloud  είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα στο Google Drive ή το Dropbox. Είναι επίσης πολλαπλών χρηστών, οπότε μόλις εγκαταστήσετε το Nextcloud, μπορείτε να ρυθμίσετε ξεχωριστές συνδέσεις για κάθε χρήστη. Υπάρχει μια ποικιλία από εφαρμογές Nextcloud για τηλέφωνα και υπολογιστές. Μπορείτε να συγχρονίσετε αυτόματα τις φωτογραφίες σας και, στη συνέχεια, να προβάλετε φωτογραφίες από την εφαρμογή ή από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία ως δημόσια για να τα μοιραστείτε με το υπόλοιπο Διαδίκτυο.

    Παρόμοια με το Syncthing, ένας χρήστης μπορεί επίσης να συγχρονίσει αρχεία μεταξύ του διακομιστή του και του επιτραπέζιου υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή του. Το Nextcloud διαθέτει επίσης στοιχεία που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε επαφές και ημερολόγια και, φυσικά, μπορείτε να τα συγχρονίσετε μεταξύ άλλων συσκευών.

    Στην πραγματικότητα, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλά είδη εφαρμογών στο Nextcloud, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για αποθήκευση σημειώσεων, διαχείριση email, συνομιλία με άλλους και πολλά άλλα. Το περιβάλλον Nextcloud περιλαμβάνει ένα “app store” εφαρμογών ανοιχτού κώδικα.

    Jellyfin

    Εάν ενδιαφέρεστε να διαχειριστείτε τον δικό σας διακομιστή πολυμέσων, τότε είστε τυχεροί. Το Jellyfin παίρνει τα πολυμέσα σας, όπως ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και μουσική, και τα καθιστά διαθέσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή επιτρέπετε την πρόσβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Jellyfin για να αναζητήσετε στο web για μεταδεδομένα, ανακτώντας αυτόματα πληροφορίες εξωφύλλου και πολυμέσων.

    Το Jellyfin λειτουργεί και χωρίς internet. Όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πρόβληματική, και δεν μπορείτε να συνδεθείτε στην αγαπημένη σας υπηρεσία streaming, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό σας δίκτυο για να συνδεθείτε στον διακομιστή Jellyfin και να παρακολουθήσετε ή να ακούσετε τα πολυμέσα σας.

    Οικιακός server

    Αυτές είναι μερικές μόνο υπηρεσίες που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή Linux. Χρειάζεστε έναν διακομιστή που είναι πάντα ενεργοποιημένος για να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες σας είναι συνεχώς διαθέσιμες. Αυτό όμως δεν απαιτεί σημαντική επένδυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά είδη υπολογιστών ως διακομιστές Linux. Το πιο εύκολο και φθηνό είναι ένα Raspberry Pi , το οποίο έχει εξαιρετική υποστήριξη με μια εξυπηρετική και ενθουσιώδη κοινότητα.

    Η εγκατάσταση ενός Raspberry Pi είναι “as easy as pie”, χάρη στο σύστημα Raspberry Pi imgaer. Χρειάζεται μόνο περίπου 5 W ισχύος, επομένως δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των Odroid, Orange Pi και Rockpi.

    Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το Linux σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή και να το εκτελέσετε ως διακομιστή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαχρησιμοποιήσετε παλιούς υπολογιστές.

    Τέλος, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν εικονικό ιδιωτικό διακομιστή (VPS). Ένα VPS είναι ένα “κομμάτι” χώρου σε έναν διακομιστή που βρίσκεται σε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων. Πληρώνετε ενοίκιο στο χώρο του διακομιστή και τον συντηρείτε όπως θέλετε.

    Τα δεδομένα σας πρέπει να σας ανήκουν

    Όταν τοποθετείτε δεδομένα στο cloud, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τον έλεγχο ή τη συγκατάθεσή σας. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθούν εν αγνοία σας..

    Δεν χρειαζόμαστε πλέον ιδιωτικές εταιρείες που χειρίζονται τα δεδομένα μας. Μπορείτε συχνά να αντικαταστήσετε τις εταιρικές υπηρεσίες για να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που δίνετε.

    Θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας και πρέπει να το κάνουμε σωστά, μέσω του ανοιχτού κώδικα. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε υπηρεσίες για προσωπική χρήση και για οικογένεια και φίλους. Νομίζω ότι αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή τη στιγμή.

    Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

    Το Open Data Day είναι μια ετήσια γιορτή για τους λάτρεις των ανοιχτών δεδομένων παγκοσμίως και μια μεγάλη ευκαιρία για τις κοινότητες να δείξουν τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων και να ανακαλύψουν τι κάνουν άλλοι σε αυτόν τον τομέα. Η γιορτή είναι ανοιχτή σε όλους, από δημόσιους υπαλλήλους που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσουν τα ... Read more

    Οδηγίες για εγκατάσταση Nextcloud για τις ανάγκες ενός οργανισμού.


    Η αποθήκευση αρχείων σε δημόσια clouds όπως το Microsoft OneDrive, το Google One και το Dropbox είναι μια κοινή πρακτική για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Αλλά, εάν θέλετε απόρρητο, θα θέλατε πιθανώς ένα ιδιωτικό σύννεφο( cloud ), όπως το ανοιχτού κώδικα Nextcloud. Εάν είστε τεχνικά ικανοί, μπορείτε να ρυθμίσετε το Nextcloud στον δικό σας τοπικό ή απομακρυσμένο διακομιστή Linux. Εάν δεν είστε αυτός ο τύπος ή η κοπέλα, μπορείτε να κανονίσετε να δημιουργήσετε τη δική σας παρουσία Nextcloud από έναν τοπικό πάροχο υπηρεσιών.

    Ή, τώρα, αν χρειάζεστε προστασία της ιδιωτικής ζωής και την υποστήριξη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας τεχνολογίας, η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ευρώπης, μπορεί να δημιουργήσει το Nextcloud για εσάς.

    Από τις 11 Ιανουαρίου, η Deutsche Telekom και η Nextcloud GmbH προσφέρουν στην Γερμανία και την Αυστρία, μια πλατφόρμα συνεργασίας περιεχομένου που είναι έτοιμη για επιχειρήσεις, που φιλοξενείται στην Ευρώπη. Αυτό θα προσφέρει ένα επεκτάσιμο και ολοκληρωμένο cloud ψηφιακής συνεργασίας για επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Με αυτό, η επιχείρησή σας θα διατηρήσει την παραγωγικότητα για εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid και μετά.

    Αυτή η διαχειριζόμενη υπηρεσία cloud βασίζεται στο Nextcloud Hub 20.04. Εκτός από την παροχή των εξαιρετικών διακομιστών αρχείων Infrastructure-as-a-Service (IaaS), το Nextcloud είναι γνωστό για την παροχή ασφαλών δεδομένων και ανταλλαγής εγγράφων με δυνατότητες ηλεκτρονικής επεξεργασίας. Επιπλέον, τώρα συνοδεύεται από συνομιλία και τηλεδιάσκεψη και διαχείριση εργασιών και ημερολογίου. Οι χρήστες σας μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού ή εφαρμογών για φορητές συσκευές Linux, macOS και Windows για υπολογιστές και Android και iOS. Τα δεδομένα σας φιλοξενούνται με ασφάλεια στα κέντρα δεδομένων ΕΕ της Deutsche Telekom για να εγγυηθούν την επεκτασιμότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της επιχείρησής σας.

    Γιατί το κάνει αυτό η Deutsche Telekom;

    Ο Hagen Rickmann, Διευθύνων Σύμβουλος Business Customers της Telekom Deutschland, εξήγησε: «Το 2021 θα είναι έτος ανοικοδόμησης των οικονομιών μας και το δεύτερο κύμα του Covid-19 έχει επιταχύνει περαιτέρω την ανάγκη για εξ αποστάσεως συνεργασία, με πολλούς υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι». Λοιπόν, ναι, αυτό είναι ένα έργο από το σπίτι. Όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Ο Rickmann συνέχισε, “Η αυξημένη συχνότητα ψηφιακών επιθέσεων και οι κίνδυνοι από παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια και την ψηφιακή ανεξαρτησία. Υπάρχει σαφής απαίτηση από οργανισμούς και φορείς χάραξης πολιτικής για καλύτερη προστασία των δεδομένων των πελατών, περισσότερη διαφάνεια σχετικά με την ασφάλεια και την αποθήκευση δεδομένων και σεβασμός του απορρήτου από τους προμηθευτές cloud. Έτσι, συνεργαστήκαμε για να παρέχουμε μια πλατφόρμα συνεργασίας ανοιχτού κώδικα, 100% φιλοξενούμενη στην ΕΕ, διαφανή και σεβόμενη το απόρρητο.”

    Αυτό το τελευταίο αποτελεί σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας GAIA-X της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής ευρωπαϊκής υποδομής ανοιχτών δεδομένων.

    Ο Frank Karlitschek, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Nextcloud πρόσθεσε: “Με όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, κυβερνητικούς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, βλέπουμε μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ευρωπαϊκή κυριαρχία δεδομένων. Σε μια οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα, χρειαζόμαστε πλατφόρμες που εγγυώνται τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μαζί με την Deutsche Telekom, το Nextcloud προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική με σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη διαχείριση μέσω εμπιστοσύνης, επεκτασιμότητας και προσαρμοστικότητας.”

    Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/