Thanoskondylis's Weblog

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ! – WELCOME MY FRIENDS!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Posted by THANOS KONDYLIS στο 06/05/2021

Posted in 00) ΚΑΛΗΜΕΡΑ | Leave a Comment »

ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, 1821. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2021

Posted by THANOS KONDYLIS στο 05/05/2021

Μια εκπληκτική περιπέτεια μυστηρίου και δράσης, με φόντο την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μάρτιος 1821. Ο δωδεκάχρονος Αναστάσης, που κατοικεί στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, συναντάει8 τον φίλο του Βασίλη για νυχτερινό ψάρεμα σ’ ένα ποτάμι έξω από την πόλη. Κάποια στιγμή ακούνε πυροβολισμούς. Τρομοκρατημένοι, τρέχουν να κρυφτούν πάνω σε ένα δέντρο. Τότε ανακαλύπτουν έναν πληγωμένο Έλληνα που τον κυνηγούν Τούρκοι. Ο άντρας τούς δίνει ένα δυσνόητο μήνυμα και έπειτα λιποθυμάει. Τα δυο παιδιά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν και τον κρύβουν σε μια σπηλιά για να περάσει τη νύχτα. Την επομένη μέρα επιστρέφουν, αλλά ο τραυματίας έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

Οι δυο φίλοι αρχίζουν τις έρευνες, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί. Δεν ξέρουν όμως ότι έχουν μπλέξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Αυτό θα το καταλάβουν λίγες μέρες μετά, όταν αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που τους έδωσε ο παράξενος άντρας. Ακριβώς τότε θα αντιληφθούν ότι όλη η τουρκική αστυνομία τούς κυνηγάει. Άραγε οι δυο φίλοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν και να διαφυλάξουν το μεγάλο μυστικό που κατέχουν για την Ελλάδα, η οποία είναι
έτοιμη να ξεσηκωθεί ενάντια στους Τούρκους;

 

Posted in 01) ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥ | Με ετικέτα: , , , | Leave a Comment »

ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, η ξεχασμένη ευεργέτιδα της ελληνικής επανάστασης (1821-1830)

Posted by THANOS KONDYLIS στο 04/05/2021

Ένας από τους μεγαλύτερους – αλλά ξεχασμένους – ευεργέτες της Ελλάδας στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης υπήρξε η γνωστή ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, η Σοφί ντε Μαρμπουά – Λεμπρέν (Sophie de Marbois-Lebrun). Πρώτα λίγα για τη βιογραφία της. Γεννήθηκε το 1785 στη Φιλαδέλφεια ΗΠΑ και πέθανε το 1854 στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν Γάλλος, αντιπρόσωπος του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, επιτετραμμένος Γάλλος διπλωμάτης και μαρκήσιος. Η μητέρα της ήταν Αμερικανίδα, κόρη του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια. Η Σοφία το 1802 παντρεύτηκε τον στρατηγό Άννα – Κάρολο Λεμπρέν (Anne-Charles Lebrun, 1775-1859), που ήταν ο μεγαλύτερος και ο πρωτότοκος γιος του γιος του Καρόλου Φρανσουά Λεμπρέν, δούκα της ιταλικής Πιατσέντζας (λατινικά Placentia), και από τον οποίο κληρονόμησε τον τίτλο. Η Σοφία απέκτησε μια κόρη, την φιλάσθενη Ελίζα, αλλά ο γάμος δεν ευημέρησε. Η Σοφία παράτησε τα σαλόνια της Γαλλίας και ρίχτηκε σε μια περιπετειώδη ζωή εγκαταλείποντας τον άντρα της. Γνώρισε διάφορους εραστές αλλά η τομή στη ζωή της έγινε το 1821, όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση. Αγαπούσε παθολογικά την Ελλάδα, αμέσως έγινε ενεργό μέλος του αγγλικού Φιλελληνικού Κομιτάτου και πουλώντας τα κοσμήματά της μάζεψε πάνω από 20.000 φράγκα για την Ελλάδα.

Το πόσο σημαντικό πρόσωπο ήταν για την επαναστατημένη Ελλάδα η δούκισσα καταγράφεται σε επιστολή (20 Απριλίου 1825) του Αδαμάντιου Κοραή στον οπλαρχηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο. Εκεί αναφέρονται τα εξής: «Φίλε Στρατηγέ, η κυρά Δούκισσα Πλακεντίας (Duchesse de Plaisance) έρχεται με την φίλη αυτής θυγατέρα εις την Ελλάδα […] τόση είναι της χρηστής Δουκίσσης η προς το γένος μας εύνοια, την οποίαν έδειξεν εμπράκτως και εδώ, βοηθήσασα δις και τρις, διά χειρός μου, τους ομογενείς σπουδαστάς. Δεν αμφιβάλλω ότι όλον το γένος μέλλει να υποδεχθεί την δούκισσαν […] ως φίλην θερμήν και ευεργέτριαν του γένους. Αν κατά τύχην έλθη και εις τους τόπους όπου στρατηγείς, φρόντισε, φίλε, να γενή η περιήγησις αυτής άκοπος, άφοβος, ασφαλής, και όσον το δυνατόν ευάρεστος…».

Το 1826 βρισκόταν στο Παρίσι. Εκεί συνάντησε τον Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) και γοητεύτηκε από την προσωπικότητά του. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τον ερωτεύτηκε. Το 1827 μαζί με την κόρη της βρισκόταν στη Ρώμη όπου συνάντησαν και πάλι τον Καποδίστρια. Τότε ήταν αντιπρόσωπος της επαναστατικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή είχε αποφασιστική σημασία για τη Σοφία που συνεχώς έδινε χρήματα για να βοηθήσει την επανάσταση.

Το 1828 ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο ως ο πρώτος κυβερνήτης της επαναστατικής Ελλάδας. Είχε επικοινωνία με τη δούκισσα της Πλακεντίας που ακόμα ήταν στο εξωτερικό. Σε μια επιστολή του προς αυτήν (4 Μαρτίου 1828) αναφέρει τον τρόπο που διέθεσε τις 14.000 φράγκα που του είχε αποστείλει. Λέει ότι με αυτά, περίπου 1500 πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Αίγινα μετά την πτώση της Αθήνας στους Τούρκους (1827), σιτίζονταν επί εβδομάδες και αυτό θα γινόταν και τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο Καποδίστριας της λέει ότι αν είχε λίγα ακόμα χρήματα από αυτήν θα μπορούσε να τους στεγάζει σε καλύβες, για να βγουν από τις σπηλιές όπου διέμεναν.

Τον Δεκέμβριο του 1829 η Σοφία και η κόρη της έφτασαν στο Ναύπλιο με το πολεμικό πλοίο και καπετάνιο τον γνωστό Μιαούλη, κατόπιν εντολής του Καποδίστρια. Η άφιξή της στην τότε πρωτεύουσα ανακοινώθηκε στη «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος». Εγκαταστάθηκε σ’ ένα μεγάλο σπίτι με όλο της το προσωπικό και τα σκυλιά της και άρχισε τις αγαθοεργίες ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος της ανεξαρτησίας. Ανάμεσα στις γνωστές αγαθοεργίες της καταγράφονται οι εξής: ίδρυσε σχολείο θηλέων, που λειτούργησε πρώτα στην Αίγινα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Συμμετείχε ενεργά στο συντονισμένο κίνημα των Γάλλων φιλελλήνων. Ανέλαβε να μορφώσει 12 Ελληνίδες με δικά της έξοδα.

Αλλά εκεί η ζωή της παίρνει άλλη στροφή. Λένε ότι ερωτεύτηκε τον μεγάλο εχθρό του Καποδίστρια, τον ήρωα Ηλία Κατσάκο Μαυρομιχάλη και ψυχράνθηκε με τον Κυβερνήτη τον οποίο άρχισε να αντιπολιτεύεται. Το 1831, μετά από παραμονή δεκαεπτά μηνών στο Ναύπλιο η Σοφία και η κόρη της έφυγαν για την Ιταλία. Την ίδια χρονιά βγήκε και το τυπικό διαζύγιο από τον Γάλλο σύζυγό της. Στις 9 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Το 1833 έφτασε στο Ναύπλιο ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθων και ανακήρυξε νέα πρωτεύουσα του βασιλείου του την Αθήνα. Το 1834 η Σοφία και η κόρη της έφτασαν στην Αθήνα, όπου και πέρασαν το υπόλοιπο της ζωή τους. Η Σοφία πέθανε στις 2 Μαΐου 1854, αφήνοντας την τεράστια περιουσία της σε διάφορους κληρονόμους και στο Δημόσιο. Ο τάφος της βρίσκεται στον μεγάλο πύργο της στην Πεντέλη.

Posted in 15) ΙΣΤΟΡΙΑ | Με ετικέτα: , , | Leave a Comment »

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΈΛΓΙΝ, ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και οι εναντίον του αντιδράσεις από ξένους και Έλληνες λογίους

Posted by THANOS KONDYLIS στο 03/05/2021

Ο Τόμας Μπρους Έλγιν (Thomas Bruce, Σκωτία 1766-Παρίσι 1841) ήταν δεύτερος γιος του Τσαρλς Μπρους, 5ου κόμη του Έλγιν. Το 1791 ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα και την περίοδο 1799-1803 ήταν πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Παθιασμένος με την αρχαία ελληνική τέχνη, ήταν αυτός που αφαίρεσε τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα της Ακρόπολης της Αθήνας και τον μετέφερε στην Αγγλία μαζί με άλλες αρχαιότητες. Για να το πετύχει αυτό απέσπασε τον Ιούλιο του 1801 φιρμάνι, δηλαδή διαταγή (του οποίου σώζεται μόνο η ιταλική μετάφραση) που όμως ανακλήθηκε το 1804. Τούτο ήταν υπογραμμένο όχι από τον ίδιο τον σουλτάνο στον οποίο τυπικά ανήκαν τα πάντα μέσα στην αυτοκρατορία, αλλά από έναν ανώτερο διοικητικό υπάλληλο (καϊμακάμη). Αυτό μεταξύ των άλλων έλεγε προς την οθωμανική διοίκηση της Αθήνας:

 

 

  «Οι καλλιτέχνες (ενν. του Έλγιν) να μη συναντήσουν αντίδραση στο… να μελετήσουν τις μορφές και τα κτίρια που επιθυμούν… ή στο να αντιγράψουν σε ασβεστόλιθο ή σε γύψο τα αναφερόμενα κοσμήματα και μορφές ή στο να σκάψουν… Ούτε να παρεμποδιστούν από το να πάρουν οποιαδήποτε κομμάτια από πέτρες με επιγραφές ή με μορφές (ενν. από τις ανασκαφές, όχι από τον Παρθενώνα!)…».

Το ότι μπορούσαν να πάρουν διάφορα που θα ανακάλυπταν στις ανασκαφές και όχι από τον ναό του Παρθενώνα το επιβεβαιώνει σε επιστολή της στις 9 Ιουλίου 1801 η ίδια η σύζυγος του Έλγιν γράφοντας : «…ο Πιζάνι τα κατάφερε υπέροχα στο φιρμάνι του από την Πύλη… επιτρέπει σε όλους τους καλλιτέχνες μας να μπουν μέσα στην Ακρόπολη για να αντιγράψουν και να κάνουν καλούπια από οτιδήποτε υπάρχει εκεί… να ανασκάψουν και να αποκαλύψουν όλα τα αρχαία θεμέλια… και να απομακρύνουν από εκεί όλα τα μάρμαρα που μπορούν να τους φανούν ενδιαφέροντα…»

Η παράνομη μεταφορά των μαρμάρων στην Αγγλία επιβεβαιώνεται από τον Adair, Άγγλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη (1809-1810). Χάρη σε αυτόν εκδόθηκε άλλο φιρμάνι, για να διευκολυνθεί η μεταφορά των αρχαιοτήτων από την Αθήνα στο Λονδίνο. Το 1809 είχε απαγορευτεί στους ανθρώπους του Έλγιν να αφαιρούν αρχαία από την Ακρόπολη. Όσα είχαν ήδη συγκεντρώσει τα είχαν στοιβάξει σε κασόνια στον Πειραιά. Στις 25 Σεπτεμβρίου αυτός έγραψε στον υπουργό εξωτερικών Γεώργιο Κάνινγκ (George Canning):

«… σχετικά με τις αρχαιότητες που συγκέντρωσε ο λόρδος Έλγιν στην Ανατολή δεν παρέλειψα να επαναλάβω το αίτημα που είχα ήδη υποβάλει ιδιωτικώς στην οθωμανική κυβέρνηση για παροχή αδείας προκειμένου αυτές να φορτωθούν (ενν. σε πλοίο) στην Αθήνα. Επειδή οι προκαταρκτικές ενέργειες με στόχο τη φόρτωσή τους δεν πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση ενός φιρμανιού (ενν. το πρώτο λεγόμενο φιρμάνι του Έλγιν του 1801), έχω συναντήσει μεγάλη δυσκολία στο να προωθήσω τις επιθυμίες της Εξοχότητάς του και ακόμα και τώρα είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσον ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο σίγουρα με ένα φιρμάνι…».

Για να καταφέρει ο Έλγιν να πετύχει την αφαίρεση των μαρμάρων από τον Παρθενώνα, μιας και γνώριζε ότι το φιρμάνι του ήταν εντελώς ασαφές, εξαγόρασε με χρήματα και δώρα τους ανώτερους κρατικούς Τούρκους υπαλλήλους της Αθήνας, ιδίως δε τον διοικητή (Βοεβόδα) της πόλης. Ο ίδιος Έλγιν ομολογεί στο αγγλικό κοινοβούλιο ότι ξόδεψε σε πληρωμές Τούρκων υπαλλήλων 6.000 λίρες την περίοδο 1803-1815.

Στη διάρκεια της πολύχρονης επιχείρησης ο Έλγιν δεν βρισκόταν στην Αθήνα. Την επισκέφτηκε μόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1802 και μετά έφυγε. Την περίοδο 1803-1806 έδινε οδηγίες με αλληλογραφία στους συνεργάτες του καθώς ήταν αιχμάλωτος στη Γαλλία λόγω του πολέμου με την Αγγλία. Τα πλοία που είχε ναυλώσει μετέφεραν στο Λονδίνο 253 μέλη του Παρθενώνα. Επίσης μια Καρυάτιδα από το Ερεχθείο, άλλα γλυπτά, κίονες και  μάρμαρα από άλλους ναούς πέριξ του Παρθενώνα και της Ακρόπολης και πλήθος αγγείων.

Για να εξευμενίσει την οργή πολλών Αθηναίων για την κλοπη των μαρμάρων του έκανε δώρο ένα ρολόι. Αυτό Βρισκόταν στο Μοναστηράκι, στο λεγόμενο τετράγωνο του Αδριανού, εκεί που σήμερα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της βιβλιοθήκης του Αδριανού, κοντά στον πύργο των αέρηδων (μνημείο «Ωρολόγιο του Κυρρήστου»). Πριν την επανάσταση αυτός ήταν ο χώρος της Αγοράς της Αθήνας, το παζάρι. Στον ίδιο χώρο ήταν και η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς. Το μηχανικό ρολόι ήταν δώρο του λόρδου Έλγιν προς την τουρκοκρατούμενη Αθήνα το 1814. Από το 1811 είχε χτιστεί δημοσία δαπάνη ο πύργος του με διαστάσεις 3,55 Χ 3,55 μέτρα και ύψος σχεδόν είκοσι μέτρα. Η Αθήνα ήταν η δεύτερη πόλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τη Θήβα που αποκτούσε τέτοιο ρολόι. Το ρολόι καταστράφηκε στη διάρκεια της πολιορκίας της Αθήνας από τον Κιουταχή το 1826, αλλά ο πύργος διατηρήθηκε ως φυλακή. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας, στον πύργο τοποθετήθηκε το 1837 ένα νέο ρολόι προσφορά του βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Τελικά όλο το οικοδόμημα καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 1884 μαζί με όλη την αγορά και την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς. Έχουν διασωθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μέρη του μηχανισμού του ρολογιού και η στα λατινικά γραμμένη κτητορική επιγραφή του Έλγιν.

Στο μεταξύ τα πρώτα δώδεκα κιβώτια με τα αρχαία φορτώθηκαν το 1802 στο μικρό μπρίκι «ΜΕΝΤΩΡ», ιδιοκτησίας του Έλγιν αλλά αυτό βούλιαξε στις 16 Σεπτεμβρίου 1802 λόγω καταιγίδας στην περιοχή «Αβλέμονας» των Κυθήρων κοντά στο λιμάνι του νησιού. Χρειάστηκαν δυο χρόνια για την ανέλκυση των μαρμάρων κυρίως με βουτηχτές. Τον Ιανουάριο του 1804 έφτασαν στο Λονδίνο τα πρώτα 65 κιβώτια.

 Η συνολική επιχείρηση στοίχησε 74.000 λίρες στον Έλγιν, κατά δική του ομολογία,. Τελικά με απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου πούλησε τα μάρμαρα στο βρετανικό μουσείο έναντι μόλις 35.000 λιρών.

Λίγο μετά το 1800, όταν έγινε γνωστή στην Αγγλία η λεηλασία των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν, ξεκίνησε σφοδρή πολεμική εναντίον του από αρχαιολάτρες και μορφωμένους της εποχής. Ανάμεσα στους κατηγόρους του ήταν ο Σατομπριάν (Viscount de Chateaubriand), ο Χόμπχαουζ (J. C., Hobhouse), ο ποιητής Οράτιος Σμιθ (Horace Smith), αλλά και περιηγητές όπως ο Φ. Ντάγκλας (F. S. N. Douglas), ο Τόμας Χιούζ (T. S. Hughes) και ο Τ. Σ. Γιούστας (T. S. Eustace). Επίσης Ο περιηγητής Κλαρκ (Ed. Dan. Clarcke) δήλωνε αυτόπτης μάρτυρας της καταλήστευσης του Παρθενώνα από τους ανθρώπους του Έλγιν, όπως και περιηγητής Ντόντγουελ (Ed. Dodwell) και καταφέρονται ενάντια στον Έλγιν.

Ο λόρδος Βύρων ήταν ο πιο σφοδρός πολέμιος του Έλγιν. Στο ποίημα του «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ» (Childe Harold’s Pilgrimage, 1812), καθώς λέγεται το δημοφιλέστερο λογοτεχνικό έργο στην Αμερική τη δεκαετία του 1820, κατακεραύνωσε τον Έλγιν λέγοντας: «… ακόμα και τα κύματα αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι της ιεροσυλίας του…» και εννοεί το ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ» με το οποίο μετέφερε ο Έλγιν τις αρχαιότητες στην Αγγλία. Σ’ επιστολή του (31 Ιουλίου 1811) προς τον φίλο του Χόμπχαουζ ο λόρδος Βύρων αναφέρει ότι «…ο λόρδος Έλγιν έχει φαγωθεί να με δει αυτές τις τέσσερεις τελευταίες μέρες, του έγραψα όπως μου ζήτησε όλα όσα γνώριζα γύρω για τις κλεψιές του (ενν. για τα μάρμαρα του Παρθενώνα)…»  Τόσο πολύ είχε θορυβηθεί ο Έλγιν από την επικείμενη δημοσίευση του ποιήματος «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», ώστε επιχείρησε με διάφορους πλάγιους τρόπους να αναστείλει την έκδοσή του μέχρι ο Βύρων να απαλείψει τις κατηγορίες κατά του Έλγιν, πράγμα που δεν έγινε. Η πρώτη έκδοση του ποιήματος εξαντλήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες κι έγιναν ακόμα τέσσερις ανατυπώσεις μέσα στον ίδιο χρόνο. Ο ίδιος ο ποιητής δήλωσε ότι έγινε διάσημος σε μια νύχτα!  Αλλού ο λόρδος Βύρων έγραψε: «… αντιτάχθηκα και θα αντιτάσσομαι πάντα στη ληστεία των λειψάνων της Αθήνας, για να διδάξουν στους Άγγλους γλυπτική….»

Αρκετοί Αθηναίοι εργάτες, Έλληνες και Τούρκοι, εργάστηκαν με αμοιβή στην απογύμνωση του Παρθενώνα. Άλλοι όμως αντιτάχθηκαν. Πολλές τέτοιες αντιδράσεις Αθηναίων καταγράφονται από ξένους περιηγητές όπως οι Φ. Ντάγκλας (F. S. N. Douglas), Ντόντγουελ (Ed. Dodwell), Χόμπχαουζ (J. C., Hobhouse) κ. ά. Ο Ιωάννης Μπενιζέλος, γνωστός δάσκαλος της εποχής, το 1803 έγραψε επιστολή στον Φιλ Χαντ, Άγγλο στρατιωτικό ιερέα και όργανο του Έλγιν που βρισκόταν στην Αθήνα τα εξής: «… εν όμως ήθελε σας λυπήση … η τελευταία και αξιοδάκρυτος γύμνωσις του ναού της Αθηνάς, εν τη Ακροπόλει και άλλων λειψάνων της αρχαιότητας…». Επίσης και στο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ (τ. Η΄, Βιέννη, 1818, σσ. 67-68)  που εκδιδόταν στη Βιέννη το 1818 φιλοξενείται επίγραμμα του Άγγλου περιηγητή χιλίαρχου Ρόμπερτ Φιντς (Robert Finch) που κατακεραυνώνει τον Έλγιν και τον χαρακτηρίζει «κάκιστο κλέπτη» που για να εξευμενίσει τους Αθηναίους έκανε δώρο στην πόλη το γνωστό ρολόι που ήταν τοποθετημένο σε πύργο στην κεντρική αγορά της πόλης.

Την ίδια περίοδο ακούστηκαν στο Λονδίνο οι πρώτες φωνές για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Μέσα στο αγγλικό κοινοβούλιο, όταν συζητούσαν την προοπτική αγοράς των μαρμάρων από τον Έλγιν, πολλοί μίλησαν για “νομικές και γλωσσικές αντιφάσεις” του φιρμανιού που χρησιμοποίησε ο Έλγιν για την καταλήστευση του Παρθενώνα. Ο βουλευτής Χιού Χάμερσλυ υπήρξε ο πρώτος Άγγλος που πρότεινε – χωρίς όμως τελικά να γίνει αποδεκτή η πρότασή του – την επιστροφή των μαρμάρων, όταν και αν ζητηθούν αυτά «… από τους τωρινούς ή οποιουσδήποτε μελλοντικούς κυρίους της πόλης των Αθηνών…»

Από την ελεύθερη Ελλάδα η πρώτη επίσημη κίνηση για την επιστροφή των μαρμάρων έγινε το 1835 από την ελληνική κυβέρνηση και κατόπιν στις 12 Μαΐου 1842 από τον Αλέξανδρο Ραγκαβή, γενικό γραμματέα της νεοσύστατης Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας με το κείμενο της έκθεσης που ακούστηκε στην έκτη συνεδρίαση της Εταιρείας στον Παρθενώνα λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Έλγιν (14 Νοεμβρίου 1841). Σε αυτό το κείμενο καταγράφεται για πρώτη φορά ο όρος “αρχαιοκάπηλοςγια τον Έλγιν.

Posted in 15) ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ | Leave a Comment »

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Posted by THANOS KONDYLIS στο 02/05/2021

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

Πάσχα σήμερα.

Εύχομαι όλος ο κόσμος να πιστέψει σε αυτό το μήνυμα μια μέρα και έτσι να έρθει η σωτηρία μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Να περάσετε όμορφα σήμερα.

YOUTUBE. ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ στο κανάλι μου και ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ στους διαγωνισμούς μου.

 

Posted in ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ | Leave a Comment »

 
Αρέσει σε %d bloggers: