הצעת החוק, המגבילה את הוצאת ראש הממשלה לנבצרות, עברה בקריאה ראשונה

הרצוג: "אנחנו במצב חמור מאוד, שעלולות להיות לו השלכות מדיניות, כלכליות, חברתיות וביטחוניות" ● הצעת החוק להכפפת הספרייה הלאומית לשר החינוך תיגנז, אך קיש ימנה חברים במועצת הספרייה ובדירקטוריון ● דיווחים: ראש אגף החקירות והמודיעין הזהיר שהרפורמה מהווה "איום על מערכת המשפט" ● המפכ"ל הורה לסגל הפיקוד הבכיר של המשטרה שלא לשוחח ישירות עם בן גביר

עוד 48 עדכונים

וזהו המחיר שאנחנו משלמים על הבחירה לחיות במרחב מיתי

כל חברה זקוקה למיתוסים מכוננים. לפי דוד אוחנה בספרו "מיתוס וזיכרון", מיתוס הוא סיפור אידיאלי שבאמצעותו חברה מגדירה את עצמה ואומרת מאיפה היא באה ולאן היא הולכת. האדם מבנה את עולמו, בין השאר, גם על ידי מיתוסים שהופכים כאוס למבנה בעל משמעות.

הציונות, כמו תנועות לאומיות אחרות, בנתה את זהותה בין השאר על ידי מאגר עשיר של מיתולוגיה היסטורית, כדי לבנות את האתוס העברי למלחמתנו הצודקת. דור המייסדים דאג לעצב זיכרון קולקטיבי שהוא מעין "מטא-נרטיב" שמעצב את הנרטיבים היהודיים וקובע את מקומם בשיח הציבורי ובאידיאולוגיות הרווחות בציבור.

הציונות, כמו תנועות לאומיות אחרות, בנתה את זהותה גם ע"י מאגר עשיר של מיתולוגיה היסטורית, כדי לבנות את האתוס העברי למלחמתנו הצודקת. דור המייסדים דאג לעצב זיכרון קולקטיבי

אלא שדומה כי בשונה מחברות מערביות אחרות, הצורך העז בהיצמדות למיתוסים כדי לאחד קבוצות חברתיות שונות ומנוגדות וכדי להצדיק את ההקרבה יוצאת הדופן שנתבעת מהם, הביא להשתלטותו של ה"מרחב המיתי" על מרחב המציאות בחברה הישראלית.

במרחב כזה, בו הזמן אינו לינארי אלא מעגלי ולא רציף, אנו חיים בעת ובעונה אחת בשנה הלינארית אך גם בימי התנ"ך. אנו חיים במדינת ישראל אך בעיקר ב"ארץ ישראל", והאזרחים במדינה מכונים "עם ישראל".

רוברט סגל מציין בספרו "מיתוס", כי כדי שהמיתוס יהיה אפקטיבי חסידי הסיפור חייבים לדבוק בו. הוא מציין כי, באופן פרדוקסלי, דווקא אמונה מוטעית עשויה להיות חזקה יותר מאמונה נכונה כי האמונה שורדת על אף המופרכות שלה. כך מסתבר שלישראלים אין שום בעיה לדבוק בעוז במיתוסים מכוננים, גם כשידוע לכל כי אין הם נכונים.

כך ב"צבא העם" משרתים רק חלק מהאזרחים; "ירושלים היא בירתנו המאוחדת" והשסועה לחלק מזרחי נבדל לחלוטין; ה"צבא המוסרי ביותר בעולם" מתחזק מזה יותר מיובל כיבוש ביו"ש; אותו "כיבוש" מתבצע ב"שטחים" עלומים כלשהם, ושני הקונספטים הללו הודחקו מהתודעה הקולקטיבית באופן שעצם אזכורם מעורר זעם וחרדה.

הצורך העז בהיצמדות למיתוסים כדי לאחד קבוצות חברתיות שונות ומנוגדות ולהצדיק את ההקרבה יוצאת הדופן שנתבעת מהם, הביא להשתלטות ה"מרחב המיתי" על מרחב המציאות בחברה הישראלית

לטענתי, בשורה אחת עם המיתוסים הללו עומד המיתוס המכונן של המדינה – "היהודית והדמוקרטית", והשאלה הנשאלת היא – האמנם? האם מתן מונופול לאורתודוקסיה היהודית להכתיב מידה רבה של חוקים ושל אורחות חיים במדינה הופך אותה ליהודית? ואם כך, כיצד מתיישב הדבר עם הטענה ל"דמוקרטית"? והאם דמוקרטיה זו אכן תקפה לכלל האזרחים, או שיש שווים ושווים פחות (למשל אזרחי המדינה הערבים, המופלים חוקית ולא חוקית כמצב נתון). ומה בדבר אותם מיליוני אנשים מודחקים החיים באותם שטחים עלומים תחת שלטון צבאי כלשהו?

נראה אם כך, שהדמוקרטיה הישראלית תאמה מאז ומעולם לא למודל האתונאי, שעומד בבסיס הדמוקרטיות המערביות ושנטייתנו היא להתרפק עליו כעת, אלא דווקא לזה הספרטני, שהיה מבוסס על עבדות; ספרטה שיעבדה עיר מדינה שכנה והפכה את כל תושביה לעבדים. החשש המתמיד שלה מפני מרד עבדים הפך אותה לעיר צבאית, שהאופן שבו היא מקיימת את צורת המשטר שלה ואופן החינוך הנהוג בה נועד לייצור לוחמים עזים שתפקידם היה קודם כל למנוע את המרד.

כך, אין זה מפתיע, כי כשם שבספרטה היה מנהיג אחד שטבעו המיתי ביטא את הווייתה של עירו והחלטותיו לא נקבעו על ידי שיח משתף עם אנשיה כמו באתונה, אלא נתפסו ככאלו שנמסרו לו ישירות מהאלים, הצליח בנימין נתניהו לבנות את עצמו כמנהיגו המיתי של "עם ישראל" ב"ארץ ישראל", וככזה היודע לשלוט ולהבנות את המרחב המיתי בו אנו חיים.

הקרע בחברה הישראלית מושתת במידה רבה על חלקים נרחבים בציבור המקבלים את נתניהו אכן כמנהיג המיתי הבלתי מעורער, ואשר התמיכה בו מושתתת על אמונה ולא על שיפוט עובדתי, לבין ציבורים אחרים אשר חשים שהוא עבר ועובר את הגבולות של "מה שנכון" ו"ראוי" ו"מקובל". אלא שאלו ואלו ממשיכים להתקיים בתוך אותו מרחב מיתי, שבו לנתניהו יש יתרון מובנה, בהיותו כאמור "שליט המשחק", המעצב אותו לצרכיו מזה עשורים.

יתרה מכך, הדת, כמושתתת על מיתוסים ועל חשיבה מיתית, משגשגת בתוך מרחב שכזה. הדבר יכול גם להסביר כיצד המתנגדים לנתניהו, כל זמן שהם נשארים במסגרת המיתית, מוצאים את עצמם נטולי יכולת להציג טיעוני נגד ראויים שיכולים לקנות להם אחיזה ציבורית רחבה.

הקרע בחברה הישראלית מושתת במידה רבה על ציבורים המקבלים את נתניהו כמנהיג המיתי הבלתי מעורער, שהתמיכה בו מושתתת על אמונה ולא על שיפוט עובדתי, לבין ציבורים החשים שעבר את גבולות ה"ראוי" וה"מקובל"

הכמיהה להגן על המדינה "היהודית והדמוקרטית" מבטאת משאלה לשוב למצב הקודם והמוכר, בלא לעבור דרך ההכרה המטלטלת והכואבת בעובדה כי הצירוף הזה אינו אלא אוקסימורון פרדוקסלי שיכול להתקיים רק בתוך אזור נוחות שאינו תואם למציאות.

המשך דחיקתם משורות המחאה הציבורית של אלו המנסים לדבר על הכיבוש והקשר שלו למשבר הנוכחי, המשך ההתייחסות ל"עם ישראל" המבטאת תפיסה אנטי דמוקרטית בעליל הרואה רק ביהודים את הציבור הרלוונטי בישראל, המשך ההתרפקות על ה"דמוקרטיה" שבסכנה, ללא הכרה בחלקיותה ובעיוות שהיה קיים בה בישראל מהיווסדה – חותרים תחת הלגיטימיות ותחת עצם ההיתכנות להילחם באלו המנסים לשנות את פני השלטון והחברה בישראל ולהביסם.

ענת נרקיס היא פסיכולוגית חברתית ושיווקית, העוסקת במחקר החברה הישראלית והציבורים המרכיבים אותה מזה קרוב לשלושה עשורים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 737 מילים

חגיגה של אאוטסיידרים

מישל יאו היא לא רק אחת הנשים המבוגרות ביותר שזכתה בפרס האוסקר לשחקנית הראשית, היא גם האסיאתית הראשונה ● וזו לא ההיסטוריה היחידה שנקבעה הבוקר ● המנחה ג'ימי קימל נפטר מבדיחות הסטירה המתבקשות כבר בהתחלה, המארגנים נאלצו להחליף את שטחי השמפניה בגלל גשם ובוץ, וכולם חוששים מהמיתון הממשמש ובא להוליווד ● עמנואל לוי מסכם את טקס האוסקר ה-95

עוד 1,209 מילים
אמיר בן-דוד

קץ הדמוקרטיה? תביאו הצעת פשרה

ריאיון אסיר ציון לשעבר, שכיהן כשר תחת נתניהו, לא תומך במהפכה המשפטית כפי שהיא אבל גם לא מאמין שמדובר בקץ הדמוקרטיה ● בריאיון לזמן ישראל הוא מבהיר כי הקואליציה חייבת לקיים הידברות ("לא אוהב את הדרך של לוין ורומטן"), מדגיש שהכוח של האופוזיציה נמצא בכנסת ("לא עשתה אפילו מאמץ מינימלי למו"מ רציני") – וחושב שנתניהו נמצא בעמדה בעייתית ("הוא מרגיש שאסור לו לערער את הקואליציה")

עוד 3,719 מילים ו-1 תגובות

אין ביטוח לים המלח

פסולת מלפני שבועיים, חוף הרוס מלפני עשור: בארץ הבולענים על גדות ים המלח הכל עומד במקום, בלי אפשרות לנקות או לשקם, בגלל שאין ביטוח ● מיקי רוזנטל וחבריו למיזם הצלת ים המלח מציעים לממשלה להקים ביטוח בנוסח הפול לנהגים ● זה יאפשר להנגיש את הטבע המופלא לציבור, לחנוך שבילי טיולים ורכבל מעל הבולענים, ואולי גם להציל את הים עצמו

עוד 925 מילים

חמאס מחדש את הפיגועים בתוך ישראל

גורמים בחמאס אומרים כי הארגון החליט לחדש את הפיגועים בתוך שטח ישראל בתגובה על פעילות צה"ל בשטחי A וכי הפיגועים יימשכו ויהיו קשים יותר. הרשות הפלסטינית (הרש"פ) פתחה במבצע מעצרים נרחב של פעילי חמאס באזור שכם כצעד מנע לניסיון של חמאס לערער את יציבות שלטונו של יו"ר הרשות.

הפיגוע ברחוב דיזינגוף בתל אביב בשבוע שעבר בוצע על ידי פעיל של הזרוע הצבאית של חמאס בשם מועטז אלח'וואג'ה מהכפר נעלין באזור רמאללה.

מדובר במחבל משוחרר המוכר היטב לשב"כ, אשר ריצה עונש מאסר של 4 שנים בכלא הישראלי, לא היה לו אישור כניסה לישראל והוא הסתנן לתל אביב בסיוע של נהג ישראלי המבריח פועלים שאין להם אישורי עבודה בישראל.

מדובר במחבל משוחרר המוכר היטב לשב"כ, שריצה 4 שנות מאסר בכלא הישראלי, לא היה לו אישור כניסה לישראל והוא הסתנן לת"א בסיוע נהג ישראלי המבריח פועלים שאין להם אישורי עבודה בישראל

גורמים בחמאס אומרים כי הפיגוע ברחוב דיזינגוף בתל אביב היה תגובה למעשי הטבח שביצעה ישראל בשבוע שעבר במחנה הפליטים ג'נין ובכפר ג'בע, שבהם נהרגו 10 פלסטינים, וכי מדובר בפעולה שתוכננה היטב מראש על ידי הזרוע הצבאית של חמאס. בדיוק כמו הפיגוע בכפר חווארה שבו נרצחו 2 אזרחים ישראלים ושבוצע על ידי פעיל אחר של הזרוע הצבאית, עבד אלפתאח ח'רושה ממחנה הפליטים עסכר באזור שכם.

הזרוע הצבאית של חמאס הבטיחה בהודעה רשמית שפרסמה כי הפיגועים יימשכו.

גורמים בחמאס אומרים כי הפיגוע האחרון בתל אביב הינו תחילתו של שלב חדש של פיגועים בתוך שטח ישראל.

לדבריהם, זו תהיה שיטת התגובה של חמאס על הפעולות של צה"ל בשטחי A בגדה וכי המטרה היא להבהיר לממשלת נתניהו כי אין לאזרחיה שום ביטחון בתוך תחומי 48'.

מוצטפא א-סוואף, פרשן ברצועת עזה המקורב מאוד לחמאס, אומר כי הפיגועים הבאים יהיו יותר מסוכנים  ובשטח ישראל עצמה ולא רק בשטחי הגדה. חמאס החליט לחדש את הפיגועים בתוך ישראל מכיוון שהפיגועים בשטחי הגדה אינם מרתיעים את צה"ל.

פרשן ברצועה המקורב לחמאס אומר, שהפיגועים הבאים יהיו יותר מסוכנים ובשטח ישראל עצמה ולא רק בשטחי הגדה. חמאס החליט לחדש את הפיגועים בתוך ישראל כי הפיגועים בגדה אינם מרתיעים את צה"ל

בחמאס טוענים כי הארגון הצליח לבסס בגדה תשתית של מחבלים בודדים וחוליות קטנות שאינם קשורים זה בזה ואין להם הנהגה מרכזית כדי להקשות על השב"כ הישראלי לעצור אותם.

פעילות הרשות הפלסטינית נגד חמאס בשכם

בימים האחרונים החלו מנגנוני הביטחון של הרש"פ במבצע מעצרים נרחב של פעילי חמאס בעיר שכם.

לא מדובר בפעילות של הרש"פ למנוע פיגועים נגד מטרות ישראליות אלא בפעילות מנע נגד חמאס, שמנסה לערער את יציבות שלטונו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

גל המעצרים החל בעקבות תקרית בעיר שכם שבה פיזרו אנשי הביטחון של הרש"פ בכוח את הלוויתו של המחבל עבד אלפתאח ח'רושה שעשה את הפיגוע הרצחני בחווארה.

אנשי הביטחון של הרש"פ השתמשו בגז מדמיע כדי לפזר את ההלוויה ועצרו כמה ממשתתפיה. במהלך הפיזור נפלה גופתו של המחבל על הכביש.

בחמאס טוענים כי פיזור ההלוויה נעשה על ידי הרש"פ בהתאם להבנות עם ישראל במפגש הביטחוני בעקבה. לטענתם הרש"פ נערכת לקראת מפגש שארם א-שיח' בעוד כמה ימים כדי להציג קבלות כי היא עומדת בהתחייבויותיה לפעול נגד חמאס כדי לדרוש מישראל לעמוד גם כן בהתחייבות שלה לחזק את שלטון הרש"פ בגדה ולהקפיא את הבנייה בהתנחלויות.

אנשי הביטחון של הרשות השתמשו בגז מדמיע לפיזר ההלוויה של  עבד אלפתאח ח'רושה, מבצע הפיגוע הרצחני בחווארה, ועצרו כמה ממשתתפיה. במהלך הפיזור נפלה גופתו של המחבל על הכביש

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי חמאס מנסה לנצל את המצב הביטחוני המתוח בשטחי הגדה כדי לעורר הפגנות ושביתות של איגודים מקצועיים שמזוהים עמו כדי לנסות וליצור מצב של כאוס ולהראות שהרש"פ נחלשה ואיבדה את שליטתה הביטחונית בשטח.

חודש רמדאן מתקרב ועל פי ההודעות של מנהיגי חמאס הוא יהיה חודש מלא בפיגועים ובאירועי אלימות בגדה ובמזרח ירושלים, חמאס נחוש לחמם את השטח כדי לעורר אינתיפאדה מזויינת חדשה נגד ישראל ובאותה ההזדמנות גם לערער את שלטון הרש"פ.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 586 מילים

למקרה שפיספסת

עודכן עכשיו
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בשונה מההפגנה שקידמה את פניו של נתניהו ברומא, שם המוחים היו ישראלים בלבד, בוושינגטון נאספו הלילה מאות יהודים-אמריקאים להפגנה מול מלון גרנד היאט בזמן ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' נאם שם ● סמוטריץ' הפך למוקצה בקרב ההנהגה היהודית-אמריקאית ● אבל דווקא איפא"ק, הארגון החשוב בעיר, ממשיך לשמור על עמימות ונמנע מלהביע עמדה על המהפכה המשפטית

עוד 681 מילים

תגובות אחרונות

קמפיין הבחירות בארה"ב החל להתניע בין הבחירות לקונגרס לבין נאום "מצב האומה" ● בזמן הזה אישים במפלגה הדמוקרטית צריכים להחליט: להתמודד או לא להתמודד ● אף שביידן טרם הכריז רשמית כי ירוץ, בסביבתו מבהירים שזה הכיוון ● רוב הדמוקרטים סבורים שקדנציה אחת מספיקה ושרק מתמודד צעיר יוכל לנצח ● אבל גם ב־2020 כולם טענו שאין לביידן סיכוי ● פרשנות

עוד 711 מילים ו-1 תגובות

דווקא ממשלת הימין הסכימה לקיים פסגה פוליטית עם הפלסטינים

בניגוד לקואליציות הקודמות וברקע המתיחות עם האמריקאים, דווקא ממשלת "הימין על מלא" הסכימה להשתתף בוועידה פוליטית בעקבה ולחתום על מסמך המכיר בהסכמי אוסלו ו"באפוטרופסות" של ירדן בירושלים ● השר לעניינים אזרחיים של הרשות הפלסטינית אומר לזמן ישראל כי הממשלה עדיין לא קיימה את ההבטחות שהושגו אך מציג את הפסגה כהישג לרשות הפלסטינית

עוד 1,695 מילים

קריסת SVB היא תזכורת למה שעלול להתרחש גם בישראל

למרות ותק של 40 שנה וסך פיקדונות הגדול מסך כל פיקדונות הציבור שמוחזקים בידי בנק הפועלים - בנק SVB קרס בתוך 48 שעות בלבד ● הקריסה, שנבעה בעיקר מאובדן אמון במערכת, היא תזכורת כואבת למה שעלול להתרחש גם כאן, יום אחרי שהמהפכה המשפטית תושלם

עוד 973 מילים

הרמטכ"ל חזר בו מאמירתו שעדיפה דיקטטורה בטוחה על פני אנרכיה לא מוגנת

הלוי אמר שלא היה צריך לומר את הדברים ושהם לא משקפים את תפיסת עולמו ● שישה שוטרים, שלפי החשד, השליכו רימוני הלם על מפגינים נחקרו באזהרה במחלקה לחקירות שוטרים ● בן גביר אמר בתגובה שהדבר מעביר "מסר גרוע מאוד של חוסר גיבוי לשוטרי משטרת ישראל" ● מאות מפגינים מחו בלונדון נגד המהפכה המשפטית ● מוחים קטעו בפריז את נאומו של שר הקליטה אופיר סופר

עוד 48 עדכונים

גורם בכיר בסביבת נתניהו טוען: ממשל ביידן מממן את המחאה

ראש הממשלה רותח על כולם: על האמריקאים, על המפגינים, על היועמ"שית, על הפרקליטות, על התקשורת ● המשבר הקשה ביותר שעובר על נתניהו כרגע הוא היחס של הממשל האמריקאי כלפיו ● ואילו בכל הקשור למהפכה המשפטית, אין לנתניהו שום כוונה לעצור: הימים הקרובים יוקדשו לביצור החוקים כך שבג"ץ לא יוכל לפסול אותם ● שלום ירושלמי מדווח מפמליית ראש הממשלה ברומא

עוד 793 מילים ו-2 תגובות

שבתאי על הדחת אשד: טעיתי בשיקול הדעת, בעיתוי ובדרך

בן גביר טען כי היועמ״שית מנהלת את שבתאי ואז נטש את הראיון באמצע ● אשד זכה למחיאות כפיים ממפגינים בת״א ● מובילי המאבק: בחמישי - יום החרפת ההתנגדות ● דיווח: נתניהו דחה את ההכרעה בנוגע להסדרת מאחז אביתר ופינוי חאן אל-אחמר לאחרי הרמדאן ● קרעי: הרצוג התיישר לשמאל בבוטות ● שוטרים הגיעו לביתו של עיתונאי הארץ לתשאלו על ציוץ שכתב

עוד 26 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הממשלה מבקשת להשתלט גם על מערך התכנון והבנייה

משרד הפנים הפיץ במחטף תזכיר חוק שמעביר את השליטה במוסדות התכנון והבנייה לממשלה ● מגדלי הזכוכית בתל אביב מייצרים אפקט חממה וצולים את התושבים סביבם ● אין ראוי מפרופ' אביטל גזית לפרס ישראל לחקר מדעי הסביבה ● רפורמת מחירי התחב"צ נכנסת לתוקף לפני יותר מחצי שנה, ומשרד החינוך עדיין לא משלם החזר נסיעות בהתאם ● וקוביות המלח הן מחזה מרהיב בים המלח

עוד 1,964 מילים

ריאיון "אנחנו רוצים ליצור אפליקציית־על הומניטרית"

ילד הפלא שפיתח את אתר המעקב הראשון בעולם אחר התפשטות הקורונה הקים ארגון חדש ללא מטרות רווח – וחולם על אפליקציית סיוע בינלאומית ● הארגון קם אחרי שפיתח אתרים שסייעו לקורבנות רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה – ולפליטי המלחמה באוקראינה ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: מדובר ב"ארגז כלים למקרי חירום"

עוד 1,093 מילים

לבד על הקרח

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך ישראל הגיעה עד הלום ● והשבוע: מיברג מתלווה לשמעון פרס כשהוא חוזר לביקור בקריית שמונה, במה שנראה לידידים ואויבים כאחד כאקט של התאבדות

עוד 1,496 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה