La veterinària espanyola Carmen Vidal arreplegarà l'II Premi de Biologia de la Conservació i Ètica Mediambiental que concedeix la Càtedra Jane Goodall de la UA

La guardonada impartirà una conferència en l'Acte de Lliurament del Premi en la Seu Ciutat d'Alacant

Carmen_Vidal 

Alacant, 7 de gener de 2013

Dimecres que ve 9 de gener a les 20:00 hores la Càtedra Jane Goodall de la Universitat d'Alacant celebrarà l'acte de lliurament de l'II Premi Jane Goodall de Biologia de la Conservació i Ètica Mediambiental en la Seu Ciutat d'Alacant, que en aquesta edició ha sigut concedit a la veterinària espanyola Carmen Vidal. L'acte de lliurament comptarà amb la presència de la Secretària General de la UA, Aránzazu Calçada, el president de l'Institut Jane Goodall Espanya, Ferrán Guallar, el director de la Càtedra Jane Goodall de la UA, Germán López Iborra i la premiada Carmen Vidal, qui impartirà la conferencia "Estratègies de conservació de la biodiversitat i desenvolupament sostenible a través de l'educació i la formació de les comunitats: Experiències en Kivu Sud (República Democràtica del Congo)". Carmen Vidal actualment és directora tècnica del programa de conservació comunitària i coordinadora del Centre de Rehabilitació de Primats de LWiro, a més de cap de missió de Coopera en la República Democràtica del Congo.

La Universitat d'Alacant, en conveni amb l'Institut Jane Goodall Espanya, va decidir crear aquest Premi per a reconèixer el treball de persones o institucions que hagen realitzat aportacions significatives a la conservació del medi ambient, al desenvolupament sostenible en qualsevol part del món i que al seu torn contribuïsquen al desenvolupament de l'ètica mediambiental en la societat.

Segons el director de la Càtedra, Germán López, "Carmen Vidal és un exemple d'una vida dedicada a lluitar per la supervivència d'una de les espècies més emblemàtiques del nostre món, els ximpanzés, així com el treball per sensibilitzar local i internacionalment sobre la importància del desenvolupament sostenible dels recursos naturals tant per a poblacions animals com per a les comunitats humanes amb les quals aquests conviuen".

 

Carmen Vidal

Al gener 2007 Carmen Vidal va començar a treballar com a directora tècnica en una de les zones més perilloses del planeta, els Kivus, a causa d'un conflicte que porta actiu des de 1996 i que sembla no tenir fi, afectant a milions de persones i ,com a efecte col·lateral, a les poblacions de grans simis que allí es troben. En aquesta zona dels Kivus es localitza una subespècie de goril·la de muntanya endèmica d'aquesta regió (Gorilla gorilla graueri), en greu perill d'extinció i el ximpanzé (Pa troglodytes schweinfurthi), també en perill d'extinció, així com nombroses espècies de primats. En la zona hi ha un accés limitat a l'educació i a la sanitat, alta pressió demogràfica i amuntegament, una forta pressió sobre els recursos naturals, falta de refugi, d'aigua potable, electricitat i de recursos. A més, l'alt nivell de desocupació manté sumida a la població en una situació de vulnerabilitat. Les dones, xiquets i la comunitat indígena dels "pigmeos" són grups d'alt risc.

El treball de Carmen Vidal per a la conservació de la naturalesa en aquesta zona del planeta s'integra en un Programa de Conservació Comunitària que és la pedra angular al voltant de la qual giren diferents projectes relacionats amb la salut i l'educació comunitària. Entre ells es pot citar:

 

Projectes d'educació i sensibilització

- Treball amb els Comitès Rurals de Salut

- Creació d'un cyber en la localitat de Lwiro

- Constitució del "Centre Integral d'Educació de Lwiro" (CIEL)

- Constitució d'equips de futbol infantils femenins i masculins amb la comunitat de la zona i l'Atletic Lwiro

 

http://www.ccoli.com/videos/yt-vewuzpt7oze

https://www.youtube.com/watch?v=cemmnv8wxfg&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=q7hfeei3qjs

https://www.youtube.com/watch?v=pc_b8rhqdla&feature=related

 

Salut comunitària

-Suport a centres de salut de la zona rural del territori de Kabare

-Constitució del laboratori d'antropozoonosis en el CRSN Lwiro

-Suport a l'orfenat "Alama Ja Kitumaini" en la localitat de Katana