Institut Universitari de Materials

INTRODUCCIÓ

 

L'Institut Universitari de Materials d'Alacant (IUMA) es  va crear al gener del 2004. En aquesta pàgina es poden trobar  els objectius de l'Institut així com una breu descripció dels grups que el componen.

  Formen part de l'Institut un total de cinc grups de recerca:

             Grup Laboratori de Materials Avançats

             Grup Materials Carbonosos i Medi Ambient

             Grup de Química Quàntica

            Grup de recerca  Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers / Grup Espectroscòpia Atòmica-Masses i Química Analítica en Condicions Extremes

             Grup de Física de la Matèria Condensada

                                                

Aquests grups estan integrats per professorat de cinc departaments de la Universitat d'Alacant (Química Inorgànica, Química Física, Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Física Aplicada i Òptica Farmacologia i Anatomia), la qual cosa reflecteix de manera concloent el caràcter necessàriament multidisciplinari de l'àrea dels materials. És important ressaltar el fet que hi participen grups de cinc departaments amb un total de 37 professionals, un d'ells contractat Ramón y Cajal i  dos investigadors Juan de la Cierva.

D'altra banda, bona part dels membres de l'Institut participen en el Programa de Doctorat de Ciència de Materials que s'imparteix en la UA.

La investigació científica en l'àrea de la Ciència i Tecnologia de Materials que es realitza en la Universitat d'Alacant (UA) ha experimentat un increment notable en els últims deu anys.  Els temes sobre els quals s'està treballant cobreixen aspectes de la Ciència i la Tecnologia de Materials que van des dels més aplicats fins als més fonamentals. Per a il·lustrar l'aspecte bàsic de la investigació en materials que es desenvolupa en la UA convé mencionar ací l'existència, des de 1996,  d'una Unitat Associada amb el CSIC a través del Departament de Teoria de la Matèria Condensada de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid. És oportú ressaltar que en l'última renovació es van ampliar els objectius de la Unitat incloent-hi  investigadors experimentals. D'altra banda, el caràcter aplicat d'aquesta investigació queda prou il·lustrat per les dos plantes  pilot amb què compta la UA, on es duen a terme projectes de caràcter industrial, alguns dels quals relacionats amb l'àrea dels Materials.

 

  

 

El sector industrial té una considerable importància en la província d'Alacant. Gran part d'aquesta activitat industrial està relacionada amb els diversos aspectes de la Ciència i la Tecnologia dels Materials: matèries primeres, obtenció del material, processat i fabricació dels productes finals. Un exemple destacat d'aquesta important activitat és la multinacional Alcoa que té una de les seues plantes espanyoles instal·lada a Alacant, a més d'un dels seus Centres d'Investigació a Europa. Aquesta empresa és la més important de la província i la seua activitat, obtenció i processament de l'alumini i els seus aliatges, s'enclava totalment en l'àrea dels materials. Alcoa té subscrit un acord marc amb la Universitat d'Alacant i un conveni específic sobre la fabricació de materials compostos de matriu metàl·lica. Així mateix, el desenvolupament de materials útils per al control de la contaminació tant en fase gas com líquida (adsorbents, catalitzadors...) és una altra àrea de gran interès en la província i a la Comunitat Autònoma Valenciana, que constituïx un altre exemple de la importància de la investigació en Ciència i Tecnologia de Materials.

 

 

Reproducir

 

 


  • PÒSTER IUMA  PRESENTAT EN EL 25 ANIVERSARI DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
 poster iuma g

 

PRESENTACIÓ DE L'INSTITUT DE MATERIALS EN CIENCIATEC2005

Cienciatec2005

UBICACIÓ:

 

https://web.ua.es/va/vr-investigacio/institutos-ampliacion/instituts-recerca-parc-cientific.html

 

Codi QR parc científic