ÚLTIMA HORA

CONTÍNUA LA REALITZACIÓ DEL PROJECTE “ELECTROLITOS Y ELECTRODOS INNOVADORES PARA UNA NUEVA GENERACIÓN DE BATERÍAS DE SODIO PARA APLICACIONES ESTACIONARIAS (NABASTAT)” EN EL QUAL PARTICIPA L'INSTITUT UNIVERSITARI D'ELECTROQUÍMICA

Es tracta d'una actuació finançada en la convocatòria Projectes d'I+D+i en línies estratègiques, en col·laboració públic-privada 2021. NABASTAT està desenvolupant noves bateries a base de sodi per a aplicacions estacionàries a diferents escales. Suposa la investigació de nous materials per a càtode, ànode i electròlit i la seua compatibilització en una bateria completa tenint com a objectius una energia específica de 300 Wh/kg i mil cicles de vida. S'estan cercant sistemes que minimitzen l'impacte ambiental i reduïsquen costos de producció mitjançant estratègies que eviten l'ús d'elements com a liti o cobalt i dissolvents contaminants. Fent ús de l'experiència prèvia dels investigadors de les Universitats d'Alacant i Còrdova, s'està treballant en el desenvolupament d'un sistema de bateria de sodi amb diferents suports conductors i materials inorgànics per a l'ànode i càtodes de naturalesa tant orgànica com inorgànica. La tecnologia seleccionada finalment serà validada a nivell de cèl·lula, tenint com a objectius una eficiència en energia per damunt del 90%, operabilitat en un ampli rang de temperatures i un cost de 0,05 €/kWh/cicle. S'avaluaran els plans d'explotació amb el coneixement aportat per l'Empresa Power Electronics España, que també participa en el projecte. Després de la primera reunió presencial que va tenir lloc a Còrdova, el consorci celebrarà la seua pròxima reunió en la Universitat d'Alacant al febrer de 2023.

23/12/2022

"SISTEMA PARA LA FORMACIÓN DE ARRECIFES MARINOS ARTIFICIALES Y ESTRUCTURAS SUBMARINAS CON RECUBRIMIENTO CALCÁREO INDUCIDO POR ELECTRÓLISIS"

OBJECTIU:

Demostrar la viabilitat de la utilització de la tecnologia d'electròlisi desenvolupada per l'equip emprenedor per a la fabricació d'estructures metàl·liques recobertes de capes calcàries que puguen ser aplicades als camps de la biologia marina i de la mitigació d'impactes i a l'explotació sostenible de les zones costaneres i de la franja marítima pròxima a la costa.

EQUIP EMPRENEDOR:

L'equip multidisciplinari format per: Alfonso Ramos Esplá i Alejandro Carmona Rodríguez del Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) i del Departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada; Vicente Montiel Leguey de l'Institut Universitari d'Electroquímica i Miguel Ángel Climent Llorca, Pedro Garcés Terradillos i Carlos Antón Gil del Departament d'Enginyeria Civil de la universitat d'Alacant ha rebut finançament del Fons PORTS 4.0 (Ports de l'Estat) dins de la modalitat d'IDEES per al desenvolupament del projecte “Sistemas para la formación de arrecifes marinos artificiales y estructuras submarinas con recubrimiento calcáreo inducido por electrólisis” que es desenvoluparà en un període comprès entre els anys 2022 i 2023.

16/12/2022

PERSONAL INVESTIGADOR I-PI 141-22

Convocatòria de la Universitat d'Alacant per la qual es convoca procés de preselecció per a cobrir amb contracte temporal, una plaça de personal investigador/a predoctoral en formació per al projecte: "Desarrollo de baterías de estado sólido LI-S y MG-S (DEBES-LIMG-S)", de l'Institut Universitari d'Electroquímica.

Finalització termini presentació d'instàncies: 9 de desembre de 2022

23/11/2022

Premis de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía

La investigadora de l'Institut Universitari d'Electroquímica, Rosa María Aran-Ais rep el premi Premi Santiago Grisolía a la projecció investigadora de persones científiques joves.

La doctora Rosa María Aran-Ais va rebre el premi el dia 10 de novembre de 2022 de mans del President de la Generalitat per les seues aportacions en el camp de l'electroquímica de superfícies i electrocatálisis i el lideratge des d'Alacant d'un programa d'investigació internacional.

Vídeo de l'acte

11/11/2022

L'INSTITUT UNIVERSITARI D'ELECTROQUÍMICA PARTICIPA EN EL PROJECTE “ELECTROLITOS Y ELECTRODOS INNOVADORES PARA UNA NUEVA GENERACIÓN DE BATERÍAS DE SODIO PARA APLICACIONES ESTACIONARIAS (NABASTAT)”

Es tracta d'una actuació finançada en la convocatòria Projectes d'I+D+i en línies estratègiques, en col·laboració públic-privada 2021. NABASTAT desenvoluparà noves bateries a base de sodi per a aplicacions estacionàries a diferents escales. Suposa el desenvolupament de nous materials per a càtode, ànode i electròlit i la seua compatibilització en una bateria completa tenint com a objectius una energia específica de 300 Wh/kg i mil cicles de vida, Se cercaran sistemes que minimitzen l'impacte ambiental i reduïsquen costos de producció mitjançant estratègies que eviten l'ús d'elements com a liti o cobalt i dissolvents contaminants. Fent ús de l'experiència prèvia dels investigadors de les Universitats d'Alacant i Còrdova, es desenvoluparà un sistema de bateria de sodi sense ànode inicial, que utilitze electròlits compatibles amb el sodi metall i càtodes orgànics. Com a alternativa que afavorisca l'èxit del projecte, es consideraran sistemes d'ions de sodi que utilitzen ànodes de diòxid de titani o diferents formes de carbó de baix cost i càtodes d'òxids mixtos laminars. La tecnologia seleccionada finalment serà validada a nivell de cèl·lula, tenint com a objectius una eficiència en energia per damunt del 90%, operabilitat en un ampli rang de temperatures i un cost de 0,05 €/kWh/cicle. S'avaluaran els plans d'explotació amb el coneixement aportat per l'Empresa Power Electronics Espanya, que també participa en el projecte.

30/06/2022

INSTAL·LACIÓ DE NOUS EQUIPS EN L'INSTITUT UNIVERSITARI D'ELECTROQUÍMICA en el marc d'una actuació susceptible de ser cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

En una actuació cofinançada per la Unió Europea mitjançant el Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014 - 2020 i lligada a la convocatòria de la Generalitat Valenciana EQUIPAMENT I INFRAESTRUCTURES PO FEDER IDIFIDER 2021 s'ha instal·lat recentment nou equipament en l'Institut Universitari d'Electroquímica de la Universitat d'Alacant. El projecte corresponent ha sigut liderat pel director del GFES, Roberto Gómez Torregrosa, i integra a la pràctica totalitat del personal investigador de l'Institut. Es tracta dels següents equips, que permetran promoure la investigació de qualitat, el desenvolupament tecnològic i la innovació:

  • CROMATÒGRAF DE GASOS AMB DETECTORS DE IONITZACIÓ DE FLAMA, CONDUCTIVITAT TÈRMICA I DE MASSES (ESPECTRÒMETRE DE MASSES) I AMB VÀLVULA MUESTREADORA DE 6 VIES PER A MOSTREIG AUTOMÀTIC DE GASOS EN SISTEMES DINÀMICS
  • ESTACIÓ DE TREBALL ELECTROQUÍMICA MULTICANAL AMB IMPEDÀNCIA I CAPACITAT D'ALT CORRENT
  • MICROSCOPI DE SONDA D'ESCOMBRATGE SPM INCLOENT SCANASYST, TAPPING MODE (AIRE), CONTACTE, LATERAL FORCE MICROSCOPY, PHASEIMAGING, LIFT MODE, MFM, FORCE SPECTROSCOPY, FORCE VOLUME, EFM, SURFACE POTENTIAL, TORSIONAL RESONANCE MODE, PIEZORESPONSE MICROSCOPY INCLOENT AMPLIFICACIÓ DE CORRENT, A MÉS DE SCANNING ELECTRO-CHEMICAL MICROSCOPY (SECM)

13/04/2022

ELEKTRA-Tractament de l'aigua de rebuig procedent d'una planta d'electrodiàlisi reversible mitjançant processos electroquímics

El grup d'Electroquímica Aplicada i Electrocatàlisi de l'Institut d'Electroquímica de la universitat d'Alacant és un dels participants en el projecte “ELEKTRA-Tratamiento del agua de rechazo procedente de una planta de electrodiálisis reversible mediante procesos electroquímicos” dins del programa de l'AVI  “Proyectos Estratégicos en Cooperación” de l'any 2021 que està liderat per l'empresa AGUAS DE VALENCIA S.A. (AVSA) i en el qual també participen la universitat de València i l'Institut Tecnològic de l'Energia.

21/09/2021

La Universitat d'Alacant viatja amb la NASA a l'espai per a recuperar aigua i produir energia a partir de matèria de deixalla

Nanomaterials preparats en l'Institut d'Electroquímica de la Universitat d'Alacant seran enviats a l'Estació Espacial Internacional (ISS) de la NASA per al seu ús com electrocatalitzadors en un dispositiu electroquímic per a estudiar la reacció d'oxidació d'amoníac, com a part d'un projecte relacionat amb la purificació d'orina en l'espai.

Els nanomaterials han sigut dissenyats en l'Institut d'Electroquímica per l'estudiant de doctorat Roberto Martínez, Francisco José Vidal Iglesias, tècnic, i l'investigador José Solla-Gullón i estan compostos per nanocubos de platí (Pt) suportats en una matriu carbonosa.

30/09/2020