Science openbaar
[super 7]
De beste Science podcasts die we konden vinden
De beste Science podcasts die we konden vinden
People's thirst for knowledge and exploring the unknown is responsible for the development of our civilisation. New breakthroughs are announced on a daily basis and new planets are discovered, which might be difficult to follow. Podcasts can help you expand your gray matter and learn new facts, regardless of how busy you are as they are portable, easy to follow from any location, most of them free. Thanks to podcasts, people can fetch the latest science news and be among the first ones to find out about the latest breakthroughs, planets, and the latest research results. In this catalog you can find podcasts which cover all aspects of science, ranging from the tiniest microbes in our bodies to the outer reaches of space. There are podcasts where people can learn more about the mysteries which still puzzle us all, accompanied by people who devote their lives to solving them. Some podcasts cover interviews with the world's top scientists, answers to people's science questions and offer safe science experiments to try at home.
Meer

Download the App!

show episodes
 
R
Radio Swammerdam

1
Radio Swammerdam

Radio Swammerdam op AmsterdamFM

Unsubscribe
Unsubscribe
Maandelijks+
 
Radio Swammerdam is vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam die er een rariteitenkabinet in Amsterdam op na hield. Iedere uitzending interviewen wij wetenschappers over hun onderzoek, wordt een bijdrage geleverd door één van onze columnisten en gaan we op wetenschappelijke reportage. Iedere zondag om 11:00 uur zijn we live te horen via Radio Salto, 108.6 FM, 99.4FM en/of hier terug te luisteren. Hoofdredactie: Aafke Kok. Redactie: Josta Bosma, Lianne Hooijmans, Nash ...
 
De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je binnen 15 minuten waarom muggen altijd jou moeten hebben en hoe robots ons leven redden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij! Deze podcast heeft een Creative Commons-licentie (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam zeker niet te vermelden.
 
De Universiteit Leiden komt in 2019 met een splinternieuwe podcast: Enkeltje Wetenschap. In minder dan 15 minuten tijd vertellen onze beste wetenschappers over hun onderzoek. Tip: geniet ervan tijdens je treinreis tussen Leiden en Den Haag, onze twee universiteitssteden! Meer weten over alle activiteiten die we organiseren in het kader van ons 444-jarige bestaan? Check de website: https://universiteitleiden.nl/444
 
De perfecte podcast om bij weg te dromen. Doe het licht uit, druk op play en laat je meevoeren. Wekelijks bespreken we de nieuwste wetenschaps- en geschiedenisboeken. Een uur vol met ontroerende geschiedenisverhalen, wetenschappelijke vergezichten en intieme gesprekken met schrijvers. Zij lezen voor uit eigen werk en nemen mooie, bijpassende muziek mee.
 
A
Atlas

1
Atlas

NPO Radio 1 / NTR

Unsubscribe
Unsubscribe
Maandelijks+
 
In Atlas hoor je de meest fascinerende wetenschappelijke inzichten, en kijken we naar de mens áchter de wetenschapper. Hoe komen ze tot hun experimenten, waar bouwen ze op voort en wat zijn hun fuck ups? Verhalen over nieuwsgierige mensen die streven, worstelen, falen en slagen. Petra Grijzen spreekt ze en ontvangt verslaggevers die zelf op onderzoek gaan in de kleurrijke wereld van de wetenschap.
 
◈ Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor grote en kleine denkers vanaf 8 jaar. Elke aflevering gaan we op zoek naar het antwoord op één welbepaalde vraag. Die zoektocht doen we natuurlijk niet alleen. We laten ons bijstaan door een wetenschapper die ons meeneemt in zijn wereld vol kleine weetjes en grote feiten. Zo komen we veel te weten over van alles of van alles over veel! START! ◈ Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Achter de sch ...
 
De Universiteit van Nederland komt met iets nieuws, de Lab Leven podcast! Want wat is de wetenschap zonder het laboratorium? Wij gaan de veertien Nederlandse universiteiten af en bezoeken overal een lab. We zien de meer standaard steriele ruimtes waar gewerkt wordt met petrischaaltjes en pipetten, maar ook wetenschappers met hun voeten en handen in de modder en nog veel meer.
 
Loading …
show series
 
De No Poo beweging stelt dat je je haar beter niet meer kunt wassen met shampoo. Er zouden namelijk stoffen inzitten die slecht zijn voor je haar, zoals sulfaten, siliconen en parabenen. Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar van de Universiteit van Amsterdam vertelt je in deze video wat daarvan waar is.…
 
Er zijn maar weinig vrouwelijke dirigenten, zowel op het grote scherm als in de realiteit. Dat er in de film Tár een vrouw toch die functie bekleedt maar door machtsmisbruik van haar sokkel valt, stoot nu op heel wat kritiek. Neemt regisseur Todd Field een duidelijk standpunt in, of wil hij vooral vragen oproepen? Ga vooral zelf kijken om te oordel…
 
In 2020, terwijl de wereld kennismaakte met het leven in lockdowns, werd een groot wetenschapscongres in India afgezegd. Enkele geologen die al ter plekke waren, maakten er het beste van en bezochten de Rotsschuilplaatsen van Bhimbetka. Ze vonden er een Dickin-sonia fossiel: een plat, langwerpig primitief dier dat 550 miljoen jaar geleden leefde, n…
 
Over tekst- en beeldgeneratoren als ChatGPT en Dall-E hebben we het al vaak gehad. Maar er is nu nog een nieuwe soort generatieve AI die jouw tekst (je beschrijft wat je wil horen) omzet in muziek. Verder hebben we het over de tijd op de maan, een ruimtetuig met kernenergie en over de indrukwekkende deepfakes van Chris Umé in Hollywood. See omnystu…
 
Voor het eerst hebben onderzoekers laten zien dat het voorschijven van medicijnen op basis van iemands DNA-profiel werkt. Het gaat om een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum. One size fits all is al een tijdje niet meer goed genoeg. Er is inmiddels genoeg bewijs dat elk lichaam anders omgaat met m…
 
Met deze maand: Lasers en bliksems! AI-nieuws! Romeins beton! Tractors! Koraalriffen! Snot! En veel meer... Shownotes: https://maandoverzicht.nerdland.be/nerdland-maandoverzicht-februari-2023/ Gepresenteerd door Lieven Scheire met Jeroen Baert, Peter Berx en Kurt Beheydt.Opname, montage & mastering door Jesse Maes, Els Aerts en Jens Paeyeneers. (00…
 
Onze steden zijn overwoekerd door fietsen. Die wildgroei moet dringend ingetoomd worden door de komst van nieuwe fietsenstallingen. In Gent wordt het Groot Vleeshuis, een vijftiende-eeuwse markthal, omgevormd tot fietsenparking en daar komt nu veel kritiek op. Is er echt geen betere bestemming te vinden voor ons erfgoed? En wat moeten we dan met al…
 
Er is al heel veel onderzoek gedaan naar onvruchtbaarheid, maar we begrijpen nog steeds een heleboel niet. Tijd om het tot op moleculair niveau uit te zoeken, vinden Utrechtse onderzoekers. In deze audio hoor je bioloog Tzivya Zeev-Ben-Mordehai van de Universiteit Utrecht. Zij ontvangt een ERC-beurs voor haar voorstel om zaadcellen in nog veel meer…
 
Drie jaar geleden stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar het is niet dat er in Londen feestelijk vuurwerk wordt afgestoken. Want het land gaat door woelig politiek en economisch water. Komt dat door de slappe politici die het Verenigd Koninkrijk leiden? Of is het de Brexit die helemaal anders is uitgedraaid dan de Britten dachten…
 
Mycoplasma genitalium is een bacterie die door seksueel contact kan worden overgedragen. Een soa dus. Meestal gaat de infectie vanzelf weg, maar het kan bij mannen voor ontstekingen zorgen in de urinebuis. Bij sommige mensen komt de infectie ook steeds weer terug. Volgens Britse onderzoekers komt dat steeds vaker voor omdat de bacterie steeds resis…
 
Hij veranderde onze kennis over de evolutie van soorten voor altijd, maar zijn naam is niet Charles Darwin. Het gaat om evolutionair bioloog Dolph Schluter van de universiteit van British Columbia in Canada. Hij won deze week de prestigieuze Crafoord Prize voor zijn jarenlange onderzoek. Net als Darwin (en zeker een beetje in zijn voetsporen, maar …
 
Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We houden ervan, maar dreiging ligt altijd op de loer. Na de Watersnoodramp in 1953 werd Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water vanuit zee gebouwd. Alleen met een veranderend klimaat en stijgende zeespiegel werd toen geen rekening gehouden. Kunnen ze ons nog wel bescherme…
 
Hoe ontstond geluid op aarde en hoe klonk het aller-begin van alles? Zet je koptelefoon op en ga mee op klankreis, miljoenen jaren terug in de tijd. Onze reisleider: paleontoloog Anne Schulp (Universiteit Utrecht). Hij leidt ons rond door Naturalis en neemt ons mee langs alle dino's .
 
In Brussel worden duizenden mensen die asiel aanvragen in ons land opgevangen in kraakpanden en tentenkampen. Niet door de overheid, maar door mensen zonder papieren en vrijwilligers. De situatie is uitzichtloos, maar voor veel asielzoekers zit er niets anders op. Waarom is er geen echte opvang voor hen tijdens hun asielprocedure? Waarom overtreedt…
 
Speciale biomaterialen die tegelijkertijd botherstel stimuleren en kankercellen aanvallen: dat is waar onderzoekers de komende jaren aan gaan werken voor een groep patiënten waarbij huidige behandelingen niet voldoende zijn. In deze audio hoor je onderzoeker Sabine van Rijt, verbonden aan het MERLN-instituut van de Universiteit Maastricht. Zij kree…
 
Het is de laatste dag van de maand, dus dat wil zeggen dat uw loon normaal gezien op uw rekening staat. Als u een van de gelukkigen bent, dan is dat bedrag fors hoger dan vorige maand. Door de automatische loonindexering steeg het salaris van een miljoen werknemers deze maand met maar liefst 11 procent. Maar is die automatische index wel houdbaar v…
 
Steeds beter zijn onderzoekers instaat om slim materiaal te maken dat reageert op stimuli als licht, temperatuur of druk. Nu heeft een groep wetenschappers dat materiaal laten vliegen. Ze noemen het een kunstmatig zaadje, maar het robotje met borstelige vleugels dat past op een vingertop heeft misschien nog wel het meest weg van een fee. De vleugel…
 
Wetenschappers van onder andere de Universiteit Maastricht en het RIVM hebben voor het eerst goed uitgezocht welke psychofarmaca - geneesmiddelen voor de behandeling van psychische problemen en aandoeningen - voorkomen in het oppervlaktewater van Nederland. Twee middelen blijken in te hoge concentraties voor te komen: carbamazepine en oxazepam. Ook…
 
De bestorming van parlementsgebouwen in de Verenigde Staten en Brazilië. De verijdelde coupepoging in Duitsland. De oorlog in Oekraïne. Lijkt het maar zo, of zijn er ineens wel érg veel conflicten in de wereld? Sommige wetenschappers zijn niet verbaasd en zien een verband met de coronacrisis. Want, zo stellen zij, de geschiedenis leert dat een pand…
 
De bestorming van parlementsgebouwen in de Verenigde Staten en Brazilië. De verijdelde coupepoging in Duitsland. De oorlog in Oekraïne. Lijkt het maar zo, of zijn er ineens wel érg veel conflicten in de wereld? Sommige wetenschappers zijn niet verbaasd en zien een verband met de coronacrisis. Want, zo stellen zij, de geschiedenis leert dat een pand…
 
‘Totally irresponsible’, dat zei Joe Biden vorig jaar over Trump nadat de FBI in het verblijf van de voormalige Amerikaanse president kartonnen dozen vol geheime documenten had gevonden. Die boemerang keert nu vol in Bidens gezicht terug. Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.…
 
Als je door een bos loopt sta je er waarschijnlijk zelden bij stil hoe die ene boom nou precies op die ene plek is beland. Misschien, als je erover nadenkt, voelt het als een toevallig iets. Of iets wat gestuurd wordt door de beschikbare ruimte die er is en hoe de boom daar zelf gebruik van maakt. Maar bioloog Ivy Yen van de universiteit van Maine …
 
Het fenomeen hypnose wordt vaak geassocieerd met magie, gegoochel en circus. Maar hypnose is echt en dus geen trucje. Hypnose is een manier om je brein in een super ontspannen staat te brengen. Daardoor sta je meer open voor suggesties waardoor je zintuigen anders reageren op prikkels. Hoe dat precies werkt onderzochten we in het kleinste theater v…
 
Zestig jaar geleden vond je in onze hitlijsten regelmatig Italiaanse, Franse en Duitse liedjes terug. Nu overheerst het Engels en bots je maar af en toe op een anderstalig nummer. En ook de Italiaanse glamrockband Mäneskin kiest nu steeds meer voor het Engels na hun superhit ‘Zitti e buoni’, waarmee ze het Eurovisiesongfestival wonnen. Hoe komt dat…
 
Een fossiel gevonden door paleontologen van Virginia Tech zorgt ervoor dat onze kennis over het verleden weer op de schop moet. Het gaat om een fossiel van een wormsalamander: een amfibie, zonder ledematen. De diertjes hebben een gladde huid met ringen, zoals een regenworm, maar daaronder verstopt zitten schubben. Qua grootte is er enorm veel varia…
 
Tot nu werd gedacht dat er van krill - kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren - meer dan genoeg in de oceanen zat om de buiken van grotere zwemmers te vullen. Maar daar moeten we misschien anders over na gaan denken. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er een link is tussen de hoeveelheid krill in Antarctica en de grootte van de bult…
 
In Frankrijk mag Macron zich weer opmaken voor weken van massaal protest. Vorige week kwamen 1 tot 2 miljoen betogers op straat tegen zijn plannen om de pensioenleeftijd van 62 op te trekken naar 64. En volgende week staat al een nieuwe actiedag gepland. Toch wil Macron doorzetten. Waarom willen de Fransen niet langer werken? En waarom heeft elke F…
 
Een nieuw onderzoek naar het binnenste van onze aarde heeft deze week aardig wat stof op doen waaien. Want: is de draaiende harde kern nou gestopt met draaien of niet? We bespreken het met onderzoeker Arwen Deus van de Universiteit Utrecht. Ze vertelt hoe de binnenkant van de aarde eruitziet, hoe we dat weten en wat de nieuwste bevindingen zijn ove…
 
Duitsland zal andere landen de toestemming geven om ultramoderne Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen, en daarbovenop zal het zelf ook tanks sturen. Maar voor die beslissing zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Terwijl Oekraïne en Europa stonden te springen om de oorlog een versnelling hoger te schakelen, hield Duitsland de boot lange tijd af…
 
Kinderen leren hoe bijzonder de wereld om ze heen is: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom brengt New Scientist vandaag een boekje uit met 100 dierenfeitjes voor het hele gezin. In deze audio hoor Fenna van der Grient, redacteur en boekencoördinator bij New Scientist. Zij kwam met het idee voor dit boek en deelt met ons haar favorieten…
 
Als je de supermarkt inloopt kom je vaak eerst groenten en fruit tegen. Dat maakt gezond kiezen makkelijk. Als je verder loopt begint de keuzestress: welke pizza of welk toetje kies je? Wat is de minst slechte keuze? De Nutri-score -de gekleurde letters op verpakkingen- moet daarbij helpen. Alleen staan die letters haaks op de Schijf van Vijf. Dus …
 
Philippe Lacroix, brein van de bende Haemers, vertelt voor het eerst zijn hele levensverhaal in de nieuwe podcastreeks 'Lacroix. Ik was gangster'. Van zijn wieg over zijn gangsterjaren tot zijn leven nu… als vrij man. Van Brussel over de Côte d’Azur tot in Colombia en terug. Een verhaal van overvallen op geldtransporten, de ontvoering van een ex-pr…
 
Het huisartsentekort in Vlaanderen en Brussel wordt almaar nijpender. Wie een dokter zoekt, komt vaak op een ellenlange wachtlijst terecht of botst zelfs op een patiëntenstop. En het weegt ook op de huisartsen zelf. Hoe ernstig is het tekort? Hoe ervaren de huisartsen het zelf? En hoe kunnen we het oplossen? Credits op standaard.be/podcast See omny…
 
We weten al langer dat er dieren bestaan die missende ledematen kunnen laten terug groeien. Hagedissen en platwormen zijn er bijvoorbeeld goed in. Krabben nemen soms zelfs expres afscheid van één van hun ledematen, als ze daardoor een aanval overleven, om deze vervolgens weer te vervangen met een nieuwe. Maar toen Duitse onderzoekers een kleine ach…
 
Een internationaal team van astronomen onder leiding van de Universiteit Leiden heeft met behulp van de James Webb telescoop verschillende interessante moleculen gevonden in de donkerste en koudste dieptes van een grote gaswolk waarin sterren nog moeten vormen. Het team is benieuwd naar de evolutie van ijzige stofdeeltjes in de ruimte, die de basis…
 
Voor het eerst in 61 jaar zijn er minder Chinezen. Dat is niet gewoon een platte geboortestatistiek, want achter die statistiek gaat een belangrijke evolutie schuil over hoe China in de wereld staat. Waarom willen Chinezen geen kroostrijk gezin meer en wat betekent dat voor de wereldeconomie? Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/liste…
 
Stel: je krijgt de winnende cijfers in een loterij te horen, maar je weet niet welke maand van het jaar de jackpot gaat vallen. Elke maand meespelen (met diezelfde cijfercombinatie) kost natuurlijk geld, maar in dit geval is de prijs groot genoeg om dat toch te doen. Rode eekhoornvrouwtjes in Noord Amerika blijken iets vergelijkbaars te doen wannee…
 
Onderzoekers hebben met een nieuwe methode bevestigd dat een bacterie met de naam Rhodococcus ruber plastic echt opeet en verteert. Ze kunnen na hun onderzoek in het lab ook iets zeggen over hoe snel dit beestje dat doet. Nou is het niet zo dat we nu kunnen denken: ha mooi, dan is het minder erg dat het plastic in oceanen terechtkomt, dat lossen di…
 
Nog voor er één aflevering was uitgezonden, kreeg 'Het verhaal van Vlaanderen' al kritiek omdat het heel wat subsidies kreeg en politieke propaganda zou zijn voor de Vlaamse zaak. Is het programma echt de regeringsversie van de geschiedenis geworden? Of hebben de makers een programma afgeleverd dat gewoon goed is en niet zou misstaan in de lessen g…
 
Een internationaal team van wetenschappers is tijdens het project Operatie Nachtwacht loodformiaat op het spoor gekomen. Het is voor het eerst dat deze verbinding is aangetroffen in chemisch onderzoek naar historische schilderijen. De ontdekking kan nieuw inzicht bieden in de 17e-eeuwse schildertechniek en de conserveringsgeschiedenis van het meest…
 
Als je ooit in Australië bent geweest, dan heb je daar misschien wel een mierenegel voorbij zien waggelen. Zo niet, stel je dan een kruising tussen - je verwacht het niet - een egel en een miereneter voor. Het diertje komt dus voor op één van de warmste continenten op aarde, maar mist een aantal skills om van die warmte af te komen. Hij kan niet zw…
 
In deze aflevering praten redacteuren Bart Verplanke en Thomas Verhage met Dr. Tim Boekhout van Solinge over ontbossing in de Amazone. Tim is expert in het gebied van illegale ontbossing, en zet zich na jarenlang onderzoek nu lokaal in Brazilië in om samen met inheemse bevolkingen de strijd aan te gaan tegen de oplopende ontbossing.…
 
Jouw interne biologische klok bepaalt of je makkelijk opstaat of niet. Dus als je je nog even omdraait, nadat de wekker is gegaan, kan je die klok gerust de schuld geven. Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de biologische klok al jaren. Hij vertelt dat we niet één biologische klok hebben, maar talloze klokken door ons hele lich…
 
Je zou denken dat er tussen die lintbebouwing in België niet veel spannende natuur te vinden is, maar niets is minder waar. De nieuwe docuserie ‘Onze natuur’ toont hoeveel wriemelen, vechten, wroeten en paren er dagelijks plaatsvindt in onze bossen en vijvers. Maak je klaar voor veel seks en geweld, maar vooral voor overweldigende natuurpracht. Bel…
 
Al meer dan 40 jaar wordt oxytocine bestudeerd als een belangrijke neurotransmitter die in dieren en mensen een grote rol speelt bij sociaal gedrag en het aangaan van relaties. Er wordt zelfs hoopvol gekeken naar het behandelen van sociale stoornissen met deze stof, maar nieuw onderzoek laat zien dat dit wellicht niet het juiste pad is. Prairiewoel…
 
De tech-nieuwssite CNET gaf deze week toe dat tientallen artikels op de website stiekem zijn geschreven door artificiële intelligentie. En dan moet de nieuwe versie van ChatGPT, die 500x keer krachtiger is, nog komen. Wat moeten we daarvan verwachten? Verder hebben we het over onze oceanen die te zuur zijn, over een vaccin voor bijen en een problee…
 
Dat leren van groot belang is in onze samenleving staat buiten kijf. Maar hoe zorg je er dan voor dat je efficient en doeltreffend kennis tot je neemt? Leren is een vaardigheid, maar hoe leer je jezelf om te leren? En zijn er bepaalde dingen die je kan doen om je leervermogen te verbeteren? Om deze vragen te beantwoorden spreken Thomas Verhage en E…
 
Een half jaar geleden heerste er paniek rond de gasprijzen. De regeringen schoten in actie: elk huishouden kreeg een steunpakket en er kwam zelfs een Europees prijsplafond. Maar het enige wat de gasprijs daarna deed, was dalen. Was al die actie dan een maat voor niets? Moet de regering haar beleid aanpassen en u uw voorschotfactuur? See omnystudio.…
 
Loading …

Korte handleiding