Pàgina principal

Seminari IMEM Santiago Soliveres dijous 2 febrer 2023

El Dr. Santiago Soliveres Codina Funciona ser rar: el paper de les espècies menys abundants en els nostres ecosistemes. El Seminari serà el dijous 2 de febrer de 2023 a les 12.00 h en la Sala d'actes de l'Edificis de Nous Instituts, Parc Científic (SigUA: 0204PB009)

 

30/01/2023

Seminaris avançats en Ecologia de la Restauració i Conservació

La Dra. Esther Sebastián González ens parlarà sobre "¿Qué nos cuentan las aves con sus cantos?" El seminari serà el dijous 3 de novembre a les 12.30 a la Sala de Juntes, Facultat de Ciències 2.

31/10/2022

Seminaris avançats en Ecologia de la Restauració i Conservació

El seminari serà divendres que ve 21 d'octubre a les 12.30 a la Sala de Juntes, Facultat de Ciències 2. També es transmetrà online (veure enllaç en el cartell). 

19/10/2022

Lectura tesi doctoral Aymen Moghli

TÍTOL: Functioning of Mediterranean ecosystems in response to forest fires and post-fire management activities.

AUTOR: Aymen Moghli

DATA I LLOC: Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 11.00 hores

LLOC: Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici 3) de la Universitat d'Alacant.

17/06/2022

La investigadora del Departament d'Ecologia Esther Sebastián en el rànquing de millors investigadores.

La nostra companya Esther Sebastián apareix entre les 5000 millors investigadores segons un rànquing recent publicat per https://www.webometrics.info/en

15/06/2022

Seminaris avançats en Ecologia de la Restauració i Conservació

Dimarts que ve  14 de juny, a les 10.00 tindrem un seminari doble:
 
- 10.00 El Dr. José Antonio Sánchez Zapata ens parlarà sobre "L'ecologia dels carronyers"
- 11.00 El Dr. Hugo Sáiz ens contarà "La màgia de l'ordre en les comunitats ecològiques"

10/06/2022

Seminaris avançats en Ecologia de la Restauració i Conservació

Eugénie Mas (School of Architecture, Civil and Environmental Engineering (EPFL) & Community Ecology Unit, Swiss Federal Institute for Forest (WSL). Lausanne, Switzerland):

Impact of tree species interactions on tree water relations under a warmer and drier climate

7 juny 2022, 12.30

06/06/2022

L'Associació Espanyola de Científics concedeix la Placa d'Honor 2022 a l'investigador de la UA Fernando Maestre

Per les seues contribucions de rellevància internacional en ecologia de zones àrides i canvi global.

03/06/2022

SER Europe Conference 2022

La Universitat d'Alacant albergarà la "13th European Conference on Ecological Restoration" del 5 al 9 de setembre de 2022. El professor Jordi Cortina-Segarra, catedràtic del Departament d'Ecologia, exercirà com a chair d'aquest important esdeveniment de la Society for Ecological Restoration Europe.

01/06/2022

Cursos d'estiu "Rafael Altamira" 2022

Cursos en el quals participa el Departament d'Ecologia.

30/05/2022

Adeu a Antonio Escarré, un mestre i amic

Juan Bellot, Mª José Lledó i Andreu Bonet

 Fa pocs dies, a principis de març de 2022, va morir Antonio Escarré, un pioner de l'Ecologia Terrestre espanyola, catedràtic d'Ecologia en la Universitat d'Alacant (UA), i un referent per a tots els biòlegs i ecòlegs d'aquesta Universitat. Des de fa més de 50 anys la seua activitat docent i investigadora sempre va estar relacionada amb la UA, fins i tot durant els períodes en els quals la seua activitat es va desplaçar a altres centres. Durant aquest temps, Antonio va ser professor, investigador, company i sobretot amic de la majoria dels professors actuals i jubilats, biòlegs o no, de la nostra Universitat. La seua pèrdua ha sigut precipitada, imprevista i inesperada, i notarem molt la seua absència...

Continuació

16/03/2022

Eleccions Presencials Director Departament Ecologia 2022

El Consell de Departament d'Ecologia, reunit en sessió ordinària de data 11/03/22 convoca eleccions a Director de Departament

Pàgina web Eleccions

 

10/03/2022

LECTURA TESI DOCTORAL ADRIÁN MATURANO RUIZ

TÍTOL: “Impacts of water availability on shrublands: natural and experimental extreme drought in Mediterranean drylands.”

DIRECTOR: DR. Sr. ALEJANDRO VALDECANTOS DEMA

DATA LECTURA: 11/03/2022

LLOC: Sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer

HORA: 17:00h.

Més informació

Doctorat
03/03/2022

Seminaris avançats en Ecologia: Tesi de Natividad Aguilera Alcalá

Dijous que ve  dia 17 de febrer, a les 12.30, la doctoranda de l'àrea d'Ecologia de la Universitat Miguel Hernández, Natividad Aguilera Alcalá presentarà la seua tesi doctoral que està pròxima a la seua defensa titulada "Contribucions no materials dels carronyers, activitats humanes i conservació."

 

14/02/2022

ELECCIONS PARCIALS 2021

Col·lectius:

- PDI sense vinculació permanent (no doctor), i personal investigador en formació

- Personal d'Administració i Serveis

- Estudiants

 

Per a consultes del cens per NIF punxar ací

Nota Important: L'elector ha de comprovar la dada que figura en la columna "IDENTIFICADOR", que és l'usuari amb el qual s'identificarà per a poder exercir el vot i ha de coincidir amb l'usuari UACloud.

 

Calendari electoral per a la renovació de l'a part electiva del Consell del Departament d'Ecologia

Informació sobre vot electrònic:

Informació vot-e

Guia del votant

 

Publicació del cens electoral definitiu i termini de presentació de candidatures

 

Proclamació Definitiva Candidats

06/10/2021

L'investigador distingit de la UA Fernando T. Maestre, Premi Jaume I 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient

El Premi Rei Jaume I 2020, en la categoria de Protecció del Medi Ambient, ha sigut per a l’investigador distingit de la Universitat d’Alacant Fernando Tomás Maestre Gil per haver contribuït a la formació del Paradigma del Desenvolupament de Zones Àrides.

06/10/2021

Experts de tot el món aborden en la Universitat d'Alacant els reptes de la restauració ecològica

La XII Conferència Europea de Restauració Ecològica se celebra en format online en la UA entre el 7 i el 10 de setembre

La trobada té com a objectiu donar a conèixer estratègies i pràctiques de restauració ecològica de zones degradades com a alternativa per a solucionar els problemes mediambientals i contribuir al desenvolupament sostenible durant el segle XXI, elements fonamentals per a complir amb els objectius de les principals convencions de l'ONU en relació amb el canvi climàtic, la desertificació, i la biodiversitat.

Aquesta XII Conferència del capítol europeu de la Societat Internacional per a la Restauració Ecològica (SER Europa) porta per lema "Un nou pacte verd per a la naturalesa a Europa: ciència i acció política cap a la restauració soci-ecològica" i estava prevista com a acte presencial al setembre de 2020. La pandèmia va obligar a retardar-la fins enguany, com a Conferència telemàtica, organitzada pel Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant i l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi Ramón Margalef, amb el suport de nombroses Institucions.

La Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el Secretari d'Estat del Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán Fernández, i la subdirectora de la DG Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, seran els encarregats d'inaugurar una trobada en el qual prop de 400 experts de tot el món discutiran temes d'actualitat com la manera de revertir la contaminació de les aigües, gestionar els boscos d'una manera sostenible enfront dels incendis forestals, mitigar el canvi climàtic, gestionar els rius per a reduir el risc d'avingudes, o recuperar ecosistemes degradats per a reduir els riscos per a la salut humana, entre altres qüestions d'actualitat.

El catedràtic d'Ecologia de la Universitat d'Alacant i president de SER Europa, Jordi Cortina Segarra, assenyala que "en el marc de l'Estratègia Europea de Biodiversitat, la Comissió Europea està discutint una futura llei europea de restauració, que probablement implicarà plans nacionals de restauració". En aquest sentit, l'ONU ha declarat 2021-2030 la dècada internacional de la restauració ecològica "el que suposa una gran oportunitat per a definir desafiaments futurs, dissenyar estratègies i ampliar l'impacte d'aquesta iniciativa, en línia amb el coneixement i els debats que sorgiran en aquesta dotzena Conferència de SER Europa", afirma.

Cortina ha apuntat que Alacant a l'ésser una de les zones més seques d'Europa, és especialment vulnerable al canvi climàtic i a la desertificació i ha assenyalat que compta amb una llarga tradició de restauració ecològica que s'estén per tot el sud-est ibèric, com a restauració de boscos, creació d'aiguamolls o restauració de pedreres, entre altres iniciatives, i ha destacat la implicació de la Universitat d'Alacant a través de projectes d'investigació i acords amb administracions ambientals i empreses públiques i privades.

Societat Internacional de Restauració Ecològica

La Societat per a la Restauració Ecològica (SER) és la Societat professional de referència en aquesta disciplina. Promou la ciència, la pràctica i la política de la restauració ecològica per a protegir la biodiversitat, millorar l'adaptació al canvi climàtic, mitigant els seus efectes, i restablir una relació harmònica entre la naturalesa i la societat. Treballa de manera activa per a fer de la restauració ecològica un component fonamental dels programes de conservació i desenvolupament sostenible a tot el món, en virtut de la seua capacitat per a brindar a les persones l'oportunitat de reparar el mal ecològic i millorar el benestar humà.

Durant quasi tres dècades, SER ha donat veu a aquesta disciplina i ha proporcionat un lideratge en tots els aspectes del seu desenvolupament. SER és una xarxa global dinàmica de més de 3.000 membres que fomenten l'intercanvi de coneixements i experiències entre els professionals de la restauració ecològica i els científics de diverses disciplines. A més de difondre l'ús d'eines, tecnologies i de troballes científiques d'avantguarda, SER promou activament les millors pràctiques a tot el món. La Societat reuneix investigadors, tècnics, artistes, sociòlegs, economistes, advocats i legisladors per a definir i comunicar l'excel·lència en el camp de la restauració. Des de la creació de la Societat, els seus tallers, publicacions i xarxes internacionals de col·laboració han proporcionat directrius sobre restauració a individus i organitzacions a tot el món. SER Europa compta amb 300 professionals i organitzacions membre en 37 països, i entitats afiliades a nivell nacional en 6 d'ells.

Web de la XII Conferència de SER Europa: https://sere2021.org/

Web permanent de SER Europa: http://www.ser-europe.org/

13/09/2021