Kennismaking met de Finder op de Mac

De eerste stap om uw documenten, media, mappen en andere bestanden te vinden en organiseren, is te leren hoe u de Finder gebruikt.

 

 

De Finder is het eerste wat u ziet wanneer de Mac klaar is met opstarten. Het programma wordt automatisch geopend en blijft geopend wanneer u andere apps gebruikt. U ziet de Finder-menubalk bovenaan het scherm, en daaronder het bureaublad. De Finder gebruikt vensters en symbolen om de inhoud van de Mac, iCloud Drive en andere opslagapparaten weer te geven. Het programma wordt de Finder genoemd omdat het u helpt om uw bestanden te vinden en organiseren.


Vensters en bestanden openen

Om een venster te openen en de bestanden op de Mac te zien, schakelt u over naar de Finder door op het bureaublad of op het Finder-symbool te klikken (hierboven afgebeeld) in het Dock. Wanneer u overschakelt naar de Finder, ziet u ook andere Finder-vensters die wellicht verborgen waren achter de vensters van andere programma's.

Wanneer u documenten, apps of andere bestanden ziet die u wilt openen, klikt u er gewoon dubbel op.

Versleep de titelbalk van een venster om het te verplaatsen of versleep de rand van het venster om het te vergroten. In de hoek van een venster vindt u knoppen waarmee u het venster kunt sluiten , minimaliseren  of maximaliseren 

Meer informatie over het beheren van vensters


Aanpassen hoe bestanden worden weergegeven

Om de manier aan te passen waarop bestanden in het Finder-venster worden weergegeven, gebruikt u het Weergave-menu in de menubalk of de knoppen bovenaan het Finder-venster. U kunt bestanden weergeven als symbolen, in een lijst, in kolommen of in een galerie. En voor iedere weergavemogelijkheid biedt het Weergave-menu de optie om de criteria te wijzigen waarop de items zijn gesorteerd en ingedeeld, zoals soort, datum of grootte.

Als u bestanden bekijkt in een galerie, wordt voor ieder bestand een grote voorvertoning weergegeven. Hierdoor is het makkelijker om afbeeldingen, video's en andere documenten te identificeren. In de galerieweergave kunt u zelfs video's afspelen en door documenten met meerdere pagina's bladeren.

Het voorvertoningspaneel is beschikbaar in alle weergavn door in de menubalk te klikken op 'Weergave' > 'Toon voorvertoning'. Of u kunt drukken op Shift-Command (⌘)-P om het voorvertoningspaneel snel weer te geven of te verbergen.

Meer informatie over het aanpassen van weergaven


Galerieweergave met de navigatiekolom aan de linkerkant en het voorvertoningspaneel aan de rechterkant.


Stapels gebruiken op uw bureaublad

Met stapels kunt u uw bureaublad automatisch ordenen in nette stapels van bestanden. Zo wordt het makkelijk om uw bureaublad geordend te houden en precies te vinden wat u zoekt.

Meer informatie over stapels


In de navigatiekolom in Finder-vensters staan snelkoppelingen naar AirDrop, enkele veelgebruikte mappen, iCloud Drive, apparaten zoals de harde schijven en meer. Net als items in het Dock, kunnen items in de navigatiekolom met één klik worden geopend.

Als u de items in de navigatiekolom wilt wijzigen, kiest u 'Finder' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren') in de Finder-menubalk en klikt u op 'Navigatiekolom' bovenaan het instellingenvenster. U kunt ook bestanden naar en uit de navigatiekolom slepen.

Als u de navigatiekolom niet kunt zien, kiest u 'Weergave' > 'Toon navigatiebalk' in de menubalk in de Finder. Of druk op Control-Command-S.

Meer informatie over het aanpassen van de navigatiekolom


Als u wilt zoeken vanuit een Finder-venster, gebruikt u het zoekveld in de hoek van het venster. Als u met Spotlight wilt zoeken, klikt u in de menubalk op het vergrootglas of drukt u op Command + spatiebalk. In zowel Spotlight als de Finder kunt u geavanceerde zoekopdrachten gebruiken om de zoekresultaten te verfijnen.

Meer informatie over Spotlight


Bestanden verwijderen

Om een bestand naar de prullenmand te verplaatsen, sleept u het bestand naar de prullenmand in het Dock. Of selecteer een of meer bestanden en kies 'Archief' > 'Verplaats naar prullenmand' (Command + Delete).

Als u een bestand in de prullenmand wilt terugzetten, klikt u op de prullenmand om deze te openen en sleept u het bestand uit de prullenmand. Of selecteer het bestand en kies 'Archief' > 'Zet terug'.

Om de bestanden in de prullenmand definitief te verwijderen, kiest u 'Archief' > 'Leeg prullenmand'. De opslagruimte die door die bestanden werd gebruikt, is dan beschikbaar voor andere bestanden. 

 


Meer informatie

  • Om Finder-instellingen te wijzigen, kiest u 'Finder' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren') in de menubalk in de Finder. U kunt bijvoorbeeld kiezen of er harde schijven op het bureaublad worden weergegeven en of er een waarschuwing wordt weergegeven voordat de prullenmand wordt geleegd.
  • Voor meer informatie over de Finder en over het gebruik van uw Mac, kiest u 'Help' in de menubalk.
Publicatiedatum: