Tutustuminen Macin Finderiin

Finderin käytön oppiminen on ensimmäinen askel matkalla kohti dokumenttien, mediasisällön, kansioiden ja muiden tiedostojen etsimistä ja järjestämistä.

 

 

Finder on ensimmäinen näkyviin tuleva asia, kun Mac on käynnistynyt. Se aukeaa automaattisesti ja pysyy avoinna, kun käytät muita appeja. Näytön ylälaidassa on Finderin valikkorivi ja sen alla työpöytä. Finder näyttää ikkunoiden ja kuvakkeiden avulla Macin, iCloud Driven ja muiden tallennuslaitteiden sisällön. Apin nimi on Finder, koska sen avulla voit etsiä ja järjestää tiedostojasi.


Ikkunoiden ja tiedostojen avaaminen

Voit avata ikkunan ja tarkastella tiedostoja Macilla, kun siirryt Finderiin klikkaamalla työpöytää tai Dockin Finder-kuvaketta (kuva yllä). Finderiin siirtyminen tuo näkyviin myös muut Finder-ikkunat, jotka saattavat olla muiden ohjelmien ikkunoiden takana.

Voit avata haluamasi dokumentin, ohjelman tai muun tiedoston yksinkertaisesti kaksoisklikkaamalla sitä.

Vedä ikkunan otsikkopalkkia, jos haluat siirtää sitä, tai vedä ikkunan reunaa, jos haluat laajentaa sitä. Ikkunan yläkulmassa olevat painikkeet sulkevat , pienentävät tai suurentavat sen.

Lue lisää ikkunoiden hallitsemisesta


Tiedostojen näyttötavan muuttaminen

Muuta tiedostojen näyttötapaa Finder-ikkunoissa valikkorivin Näytä-valikon tai Finder-ikkunan ylälaidassa olevan näppäinten avulla. Voit tarkastella tiedostoja kuvakkeina, luettelona, palstoina tai galleriana. Näytä-valikko tarjoaa jokaista näkymää kohden erilaisia vaihtoehtoja sille, miten kohteet voi järjestää tai ryhmittää esimerkiksi lajin, päivämäärän tai koon mukaan.

Kun tarkastelet tiedostoja galleriana, voit selata tiedostoja visuaalisesti suurten esikatselukuvien avulla, jolloin kuvien, videoiden ja muiden dokumenttien tunnistaminen on helppoa. Gallerianäkymässä voit jopa toistaa videoita ja selata monisivuisia dokumentteja.

Saat esikatselupaneelin näkyviin kaikkiin näkymiin valitsemalla valikkoriviltä Näytä > Näytä esikatselu. Vaihtoehtoisesti voit nopeasti näyttää tai kätkeä esikatselupaneelin painamalla vaihto-komento (⌘)-P.

Lue lisää näkymien muokkaamisesta


Gallerianäkymä, jossa näkyy sivupalkki vasemmalla ja esikatselupaneeli oikealla.


Pinojen käyttäminen työpöydällä

Pinojen avulla voit järjestää työpöytäsi automaattisesti käteviksi tiedostopinoiksi, jotta työpöytäsi pysyisi siistinä ja löytäisit tarvitsemasi silti helposti.

Lue lisää Pinot-ominaisuudesta


Finder-ikkunoiden sivupalkissa on oikotiet esimerkiksi AirDropiin, usein käytettyihin kansioihin, iCloud Driveen ja laitteisiin, kuten kovalevyihin. Dockissa olevien kohteiden tapaan sivupalkin kohteet avataan yhdellä klikkauksella.

Voit vaihtaa sivupalkin kohteita valitsemalla ensin Finderin valikkoriviltä Finder > Asetukset ja sitten asetusikkunan yläosasta Sivupalkki. Voit myös vetää tiedostoja sivupalkkiin tai siitä pois.

Jos et näe sivupalkkia, valitse Näytä > Näytä sivupalkki Finderin valikkopalkista. Voit myös painaa näppäinyhdistelmää ctrl-komento-S.

Lue lisää sivupalkin muokkaamisesta


Etsi kohteita Finder-ikkunassa sen kulmassa olevan hakukentän avulla. Voit etsiä Spotlightilla klikkaamalla valikkorivillä suurennuslasia tai painamalla komento-välilyönti. Voit käyttää sekä Spotlightissa että Finderissa laajennettua hakua hakutulosten tarkentamiseen.

Lue lisää Spotlightista


Tiedostojen poistaminen

Voit siirtää tiedoston roskakoriin vetämällä sen Dockin roskakorikuvakkeeseen. Tai valitse tiedosto(t) ja sitten Tiedosto > Siirrä roskakoriin (komento-poistonäppäin).

Jos haluat palauttaa tiedoston roskakorista, avaa roskakori klikkaamalla sitä ja sitten vedä tiedosto pois sieltä. Tai valitse tiedosto ja sitten Arkisto > Laita takaisin.

Voit poistaa roskakorin tiedostot valitsemalla Arkisto > Tyhjennä roskakori. Tiedostojen viemä tallennustila on tämän jälkeen muiden tiedostojen käytettävissä. 

 


Lisätietoja

  • Voit vaihtaa Finderin asetuksia valitsemalla Finderin valikkopalkista Finder > Asetukset. Voit esimerkiksi valita, näytetäänkö kovalevyt työpöydällä tai näytetäänkö varoitus ennen Roskakorin tyhjentämistä.
  • Jos haluat lisätietoja Finderista ja Macin käyttämisestä, valitse valikkopalkista Ohje.
Julkaisupäivämäärä: