Pri európskych brehoch stoja desiatky lodí s LNG, ktoré pre nedostatočnú kapacitu terminálov nemôžu vyložiť náklad. Prináša to obavy o schopnosť Európy spracovávať dodávky skvapalneného plynu potrebné na vyrovnanie výpadku z Ruska.

Náklady na dovoz plynu do Nemecka sa v období od januára do konca augusta medziročne zvýšili o 189 % na 49,5 miliardy eur. Objem dovozu pritom klesol o viac ako 26 % na 72,6 miliardy kubických metrov. Oznámil to Spolkový úrad pre hospodárstvo a kontrolu vývozu. (reuters)

Nemecko umožní predĺženie prevádzky svojich posledných troch jadrových elektrární až do 15. apríla budúceho roka. Pôvodne sa mali odpojiť na konci tohto roka. Členom svojho kabinetu to listom oznámil kancelár Olaf Scholz.

Znárodnenie elektriny, ktorú si od Slovenských elektrární kúpili nemecké firmy, by bolo podľa Nemecka v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže. Takýmto krokom pohrozil premiér Eduard Heger v prípade, že sa neprijme spoločné riešenie na zníženie cien alebo ich kompenzovanie.

O príspevok na obnovu rodinného domu počas víkendu požiadalo 371 ľudí. Najväčšou prekážkou pri podávaní žiadostí môže byť to, že rekonštrukciu musíte financovať zo svojho, peniaze od štátu dostanete až po jej ukončení. Banky už evidujú záujemcov o zvýhodnené úvery.

Najúspornejšie chladničky s mrazničkami spotrebujú ročne 110 až 120 kWh. Bežná trieda na Slovensku má však dvojnásobnú spotrebu. Ak chcete vedieť, ako je na tom tá vaša, pozrite sa na štítok alebo na šuplík so zeleninou, radí expert Nay Miroslav Tomka.

Po veternom parku chce šalianska chemička Duslo stavať aj veľký park slnečných elektrární za 34 miliónov eur. Vyrásť má na zrekultivovanom odkalisku jej starších odpadov zo spaľovania uhlia v tesnom susedstve obce Trnovec nad Váhom.

Novým predsedom predstavenstva Transpetrolu sa oddnes stal Martin Ružinský. Do funkcie ho vymenovalo ministerstvo hospodárstva ako jediný akcionár podniku. Do vedenia dosadilo aj ďalších nových manažérov.

Česko je blízko dohody s Nemeckom o zdieľaní plynu v prípade núdze, povedal minister priemyslu Jozef Síkela. Podľa neho má Česko veľký záujem o podiel vo vznikajúcich nemeckých LNG termináloch. (čtk)

Ruský závod na automobilové dielce slovenskej rodiny Rosinovcov definitívne končí. Výrobu v Nižnom Novgorode, ktorá zamestnávala takmer 50 ľudí, rušia. Presťahujú ju na iné, zatiaľ nespresnené miesto mimo Ruska.

BP kúpi amerického výrobcu obnoviteľného zemného plynu Archaea Energy za 4,1 miliardy dolárov. Britský podnik uviedol, že akvizícia je ďalším krokom v expanzii do oblasti nízkouhlíkových palív.

Británia preskúma cenový strop na energie pre domácnosti v apríli budúceho roka, pôvode malo toto opatrenie trvať dva roky. Zmenu oznámil nový minister financií Jeremy Hunt.

Ak štát nezasiahne, v dunajskostredskom akvaparku sa môžu účty za elektrinu na budúci rok zdvihnúť na 1,4 milióna eur. V roku 2020 to bolo 250-tisíc eur. Jedna z verzií, ako to riešiť, je zdvihnúť vstupné o 50 %, ibaže nikto nevie, čo by to urobilo s dopytom, opisuje riaditeľ akvaparku Gabriel Somogyi.

Nenápadnými žrútmi elektrickej energie bývajú v domácnosti práčky kombinované so sušičkou a samostatne stojace mrazničky nad 8 až 10 rokov. Pri tých druhých by expert z Nay Miroslav Tomka radil zvážiť výmenu. Záujem o práčky kombinované so sušičkami už klesol o polovicu.

Spotrebiteľské združenie S.O.S. dnes spustí verejnú kampaň na skupinový nákup fotovoltických zariadení. V prvej polovici novembra predstaví vybraného dodávateľa a modely.

Ceny zemného plynu v Európe dnes klesli najnižšie za viac ako tri mesiace. Trhy očakávajú, že EÚ zavedie ďalšie opatrenia na obmedzenie výkyvov cien komodity na vlastnom trhu.

Nemecko podľa agentúry Bloomberg na budúci rok stiahne ekonomiku eurozóny do recesie. Analytici odhadujú, že HDP regiónu klesne o 0,1 %, pred tromi mesiacmi predpovedali rast o 0,3 %. Nemecku predpovedajú polpercentný prepad.

Ceny ropy v pondelok ráno mierne vzrástli. Cena Brentu stúpla o 61 centov na viac ako 92 USD za barel a americkej ľahkej ropy WTI tiež o 61 centov na vyše 86 USD za barel. (tasr)

Rakúsko zavedie mimoriadnu daň pre energetické spoločnosti, ktoré ťažia z prudkého rastu cien energií. Vyhlásil to vicekancelár Werner Kogler pre rakúsku rozhlasovú stanicu Ö1.

Ceny plynu v Európe za týždeň klesli o viac než deväť percent. Kontrakt na dodávku v novembri v piatok v holandskom uzle TTF sa uzavrel na 142 eur za megawatthodinu, čo bolo najmenej od konca júna.

Chemička Duslo je prvým slovenským priemyselným podnikom, ktorý si chce postaviť rozsiahly park veterných elektrární. Má ju to stáť 60 miliónov eur. Taktiež avizuje, že chce neskôr postaviť aj veľký slnečný park.

Nemecká vládna strana Zelených rokuje o predĺžení prevádzky dvoch jadrových elektrární do jari 2023. Pre Zelených je jadrová energetika citlivou témou, strana v histórii vyrástla aj na odpore proti jadru.

V sobotu štartujú dotácie na obnovu rodinných domov, žiadosti možno podávať elektronicky pomocou e-občianskeho preukazu, poštou a aj osobne na adresu Slovenskej agentúry životného prostredia, alebo osobne na regionálne pracoviská. Počas víkendu bude otvorených 10 regionálnych poradenských centier.

Ceny ropy v závere týždňa klesajú, stláčajú ich obavy z globálnej recesie a slabý dopyt, najmä v Číne. Tie prevážili nad podporou, o akú sa plánom na výrazné zníženie ťažby pokúsil ropný kartel OPEC so spojencami.

Kanada, Británia a EBRD pomôžu vojnou zasiahnutej ukrajinskej energetike. Poskytnú pôžičky a záruky plynárenskej firme Naftogaz a poskytovateľovi elektriny Ukrenergo.

Španielska Iberdrola chce predať veterné parky v Maďarsku a Rumunsku, mohla by za ne získať 300 miliónov eur. Peniaze potrebuje na financovanie lukratívnejších projektov v oblasti obnoviteľných zdrojov. (reuters)

Nemecko má podľa regulačného úradu naplnené zásobníky plynu na viac ako 95 %. V predstihu splnilo plán prípravy na zimu, ktorý zákonom vyžadoval mať k 1. novembru zásobníky plné na 95 %.

Turecko sa podľa prezidenta Erdogana chce stať distribučným centrom ruského plynu do Európy. Ruské a turecké úrady dostali zadanie, aby spolupracovali na tomto zámere.

Francúzske odbory CGT prerušili rokovania o mzdách v ropnej firme TotalEnergies. Viac ako dvojtýždňový štrajk, ktorý v krajine spôsobil nedostatok benzínu, teda pokračuje.

Belgický premiér Alexander De Croo varoval, že národný strop na ceny elektriny by mohol spôsobiť výpadky dodávok v krajine. Opatrenie, ktoré presadzuje opozícia, by podľa neho mohlo viesť k predaju elektriny na iných trhoch.

Viktor Orbán neverí, že v 21. storočí sa nedokáže zistiť, kto spáchal útoky na plynovod Nord Stream. „Mňa nepresvedčia o tom, že nevedia, čo sa stalo. Prostredníctvom satelitov je možné nahliadnuť aj do bytov,“ povedal maďarský premiér.

Jednota dôchodcov na Slovensku kritizuje návrh štátneho rozpočtu na rok 2023. Podľa predsedu Michala Kotiana neobstojí argumentácia, že schodok vo výške 8,3 miliardy eur je spôsobený najmä rastom dôchodkov či platov učiteľov a zdravotníkov.

Veľkú časť poškodeného plynovodu Nord Stream bude potrebné vymeniť, povedal šéf Gazpromu Alexej Miller. Stovky kilometrov potrubia sú podľa neho naplnené vodou a opravy potrvajú najmenej rok. (reuters)

Inflácia na Slovensku v septembri stúpla na 14,2 percent, v auguste predstavovala 14 percent. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností, potraviny a náklady na bývanie vrátane energií, boli medziročne rekordne drahé.

Na ministerstve hospodárstva vznikla pracovná skupina, ktorá hľadá opatrenia proti drahým energiám. „Skupina začala zasadať až teraz za Karola Hirmana a hľadá realizovateľné riešenia,“ pochvaľujú si dodávatelia, ktorí sú súčasťou rokovaní.

Nemecko chce dať 25 miliárd eur na pomoc veľkým firmám s cenami energií, niektoré členské štáty Európskej únie s tým majú problém. „V prípade, že najväčší členovia EÚ budú zavádzať štátnu pomoc samostatne, našu konkurencieschopnosť to ohrozí,“ hovoria slovenskí zamestnávatelia.

Týždeň v európskej ekonomike od autorov z portálu Euractiv.sk:

  • Dohoda o stropovaní cien plynu zatiaľ nie je.
  • Slovensko dá najväčším znečisťovateľom miliardu z eurofondov.
  • Európska komisia navrhla výrazné zvýšenie limitov štátnej pomoci podnikom v energetickej kríze.

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová neľutuje kurz, ktorý razili jej vlády v energetickej politike a voči Rusku. Podľa agentúry Reuters sa tak vyjadrila v Lisabone, kde predsedala porote vyberajúcej víťaza Gulbenkianovej ceny za ľudskosť.

Britské domácnosti by podľa regulátora Ofgem mali v zime znížiť spotrebu energií tam, kde je to možné. Zredukujú tým svoje náklady a znížia riziko výpadkov elektriny. Vláda Liz Trussovej zatiaľ ľudí nevyzýva na úspory.

O príspevok na obnovu starších rodinných domov sa bude dať požiadať od soboty 15. októbra cez web www.obnovdom.sk. Prvé pilotné výzvy sú určené pre štandardnú skupinu žiadateľov a pre znevýhodnené, socioekonomické skupiny.

Bytovkám s regulovanou cenou by mala cena plynu stúpnuť zo 40 na 130 eur za megawatthodinu vrátane všetkých poplatkov. Ak štát nezasiahne, trojnásobne zdraženie môžu očakávať v roku 2023. Menší nárast pocítia bytovky, ktoré v zime využili ponuku od SPP.

Poľsko začalo s opravou poškodenej severnej vetvy ropovodu Družba, ktorou prúdi ropa z Ruska do Nemecka. Úrady potvrdili doterajšie predpoklady, že nič nepoukazuje na sabotáž. Únik ropy v potrubí bol zistený v utorok večer.

Pre drahé energie môže od budúceho roka utlmiť výrobu aj severoslovenský producent ložísk Kinex Bearings. Jeho hospodárenie pritom len nedávno vylepšili noví vlastníci z indickej skupiny National Engineering Industries.

Francúzska vláda nariadila firme TotalEnergies zvýšiť mzdy. Štrajk v rafinériách a skladoch ropy totiž spôsobil zníženie produkcie benzínov vo Francúzsku o viac ako 60 % a tretina čerpacích staníc čelí nedostatku pohonných látok.

Strana Za ľudí žiada dotácie na financovanie investícií, ktoré by znížili energetickú náročnosť malých a stredných podnikov. Pomoc by sa týkala aj živnostníkov. Chce aj presadzovať zníženie distribučných poplatkov, spotrebných daní a DPH z elektriny na jeden rok.

Plyn pre európsky trh dnes prechodne výrazne zdražel v reakcii na incident v Nórsku, kde úrady dali evakuovať jedno z najväčších zariadení na spracovanie plynu v Európe. K rastu cien prispievajú aj štrajky vo francúzskej energetike.

Spory vo vláde zatiaľ bránia rozhodnutiu o predĺžení prevádzky nemeckých jadrových elektrární. Nemecko chce oddialiť odstavenie týchto zdrojov naplánované na koniec roka, dôvodom je energetická kríza a nedostatok plynu.

Zníženie dodávok ropy od skupiny OPEC+ môže podľa IEA uvrhnúť svetovú ekonomiku do recesie. Agentúra znížila výhľad rastu dopytu po rope na tento aj budúci rok.

Do Nemecka dorazili prvé priame dodávky plynu potrubím z Francúzska. Pri využití maximálnej kapacity prepojenia pokryjú menej ako 2 % nemeckej dennej spotreby. Nemecko posiela opačným smerom elektrinu, ktorej má Francúzsko nedostatok.

Gazprom sľubuje pokračovať v dodávkach plynu do Maďarska cez potrubie TurkStream. Minister zahraničia Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko tak nebude musieť obmedzovať spotrebu plynu.

Nové na Dennikn.sk

Včera 21:03Newsfilter: Matovič vám odkázal, že je na rozdiel od Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha hetero a naživeVčera 20:16Žilinka a Lipšic si v jednej veci rozumejú – pri zlúčení oddelenia extrémizmu na špeciálnej prokuratúreVčera 19:58Vymeníme slobodu médií za hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora?Včera 19:23Čekovský z OĽaNO: Matovič sa nemierni, podľa toho sa zariadimeVčera 19:21Nie, nebola to vražda zo žiarlivosti. Tri fámy, ktoré sa šíria okolo útoku na ZámockejVčera 19:18Slovenským konzervatívcom treba držať palce, aby nepadli do pasceVčera 19:06Kandidát na ombudsmana nechce vysvetľovať Tarabovu podporu. Poslanci si vyberú z troch mienVčera 18:45Neutralita Švajčiarska v prospech Putina: firmy oligarchov zostali nedotknuté, v luxuse tu žila aj jeho priateľkaVčera 18:38Neostalo by to bez odpovede, reaguje Nemecko na Hegerove hrozby o znárodnení elektrinyVčera 18:24Čo môže zabrzdiť projekt obnovy domov: práce musíte financovať sami a príspevok vám vyplatia až spätneVčera 18:06O návrhu SaS o partnerskom spolužití by mala hovoriť koaličná rada, čaká sa na postoj OĽaNO aj Sme rodinaVčera 17:18Chceme rešpekt, čo sme? Aborigéni? Analytici vysvetľujú slová prezidenta Tadžikistanu PutinoviVčera 16:30Žilinka to nepochopil ani po mesiaciVčera 16:27Shooty: StrachVčera 16:22Po veternom parku chce Duslo aj veľký park slnečných elektrární. Postaví ho na odkalisku starých odpadovVčera 15:48Z hviezdneho útočníka je frustrovaný náhradník. Ronaldov pohyb však nie je jediný problémVčera 15:33Ak škola tvrdí, že nemá problémových žiakov, iba si to nepriznáva. Psychologička vysvetľuje, že tínedžerov treba konfrontovaťVčera 15:15Rosinovci z Ruska odchádzajú. Fabriku odtiaľ presťahujú za Volkswagenom, ktorý na ruskom trhu tiež končíVčera 14:24Vývoj bojov (235. deň): Rusi sťahujú svojich ľudí z Chersonu, s optimizmom však radšej počkajmeVčera 14:22Z iránskych kamikadze dronov sa stala najobľúbenejšia zbraň Kremľa. Experti vysvetľujú, či otočia vývoj vojnyVčera 12:35Na jadrovom reaktore násiliaVčera 12:28Expert Kofroň: Schopní ukrajinskí velitelia sú viac ako ruská technika a počtyVčera 11:58Startup Sensoneo tretí rok za sebou rastie o 100 % a chce v tom pokračovať. Pomohlo mu zálohovanie plastových fliašVčera 11:25Človek človeku psíkom. Alebo ako Boris Kollár zotrel „úchylákov“Včera 11:14Sme Stranger Things slovenského rapu, tvrdia o sebe. Sedí toVčera 10:47Prestali sme s dcérou chodiť medzi ľudí. Vybrala som si samotu pred kritizovanímVčera 09:59Športový newsfilter: Montreal pracuje so Slafkovským ukážkovo, keď to porovnáme s Nemcom či WrightomVčera 09:56Oxfordský profesor Roger Griffin: Útok spred Teplárne je jasný akt terorizmuVčera 08:51Euroligy: Dva veľké zápasy a veľký hnev na rozhodcov. Real aj Liverpool však vyhrali zaslúženeVčera 08:02Do Teplárne prídu politici. Chcem celospoločenskú diskusiu, hovorí majiteľ