Únos vietnamského občana

Šéf vyšetrovania únosu vietnamského občana v Nemecku Andreas Voges dnes na súde v Berlíne vypovedal, že Nemci nemohli na Slovensku vypočúvať, koho chceli. Konkrétne menoval šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka. Voges takisto povedal, že až v roku 2022 nemecká polícia zistila, že DNA, ktorú našli na sedadle auta, ktoré prišlo pred Bôrik, patrila obžalovanému vodičovi Le Anh Tu, ktorého teraz súdia.

Na berlínskom najvyššom súde v kauze únosu Trinh Xuan Thanha vypovedal hlavný vyšetrovateľ prípadu Andreas Voges, ktorý vypočúval aj slovenských policajtov v Bratislave. Povedal, že vietnamský minister To Lam pricestoval na Slovensko len kvôli únosu, inak by sa Vietnamci k slovenskému vládnemu špeciálu nedostali.

Robert Kaliňák sa vysmieva z informácie, že NAKA začala v prípade únosu vietnamského občana trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie. „Pán Hamran produkoval vždy samé blbosti a toto patrí medzi najväčšie,“ povedal.

NAKA začala v prípade únosu vietnamského občana trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie. Spolupracovať chce aj s Nemeckom. „Vnímame ten prípad, vyrušuje nás a začali sme ho trestne stíhať,” povedal na výbore pre obranu a bezpečnosť policajný prezident Štefan Hamran.

Andreja Kisku dnes prvýkrát inšpekcia ministerstva vnútra vypočula v kauze únosu vietnamského občana. „Pamätám si, že minister Lajčák bol veľmi rozhorčený z toho, ako sme oklamali Poľsko,“ povedal po výsluchu.

V prípade únosu Trinx Xuan Thanha sa preveruje aj podozrenie, či nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa, povedal Maroš Žilinka na ústavnoprávnom výbore.

Ficov poradca Quang Le Hong je skorumpovaný, poznám niekoľko ľudí, ktorým predával za úplatky víza, hovorí Le Trung Khoa, pod policajnou ochranou v Berlíne žijúci vietnamský novinár a podnikateľ. Jeho správy sledujú státisíce ľudí z Vietnamu, čítanosť webu mu rapídne vzrástla po únose vietnamského občana. Informoval o ňom ako prvý.

Vietnamský novinár Trung Khoa Le. Foto N - Monika Tódová

Advokátka uneseného vietnamského občana Trinh Xuan Thanha spochybňuje vyjadrenia Roberta Kaliňáka, že Vietnamci v čase únosu u nás rokovali o veľkej ekonomickej spolupráci. Petra Isabel Schlagenhauf upozorňuje, že na stretnutí nebol nikto relevantný. „Neviem, možno u vás biznis dohaduje pán Kaliňák,“ dodáva.

Maroš Žilinka už len pre prípad únosu vietnamského občana nemá čo hľadať vo funkcii, píše Filip Obradovič. „Je to tragický omyl Igora Matoviča a veľké víťazstvo starej kliky reprezentovanej Borisom Kollárom vo vláde. Berlínsky najvyšší súd nám to, žiaľ, opäť nemilosrdne pripomína.“

Nemecké médiá písali, že druhý obžalovaný v kauze únosu vietnamského občana Le Anh Tu sa zrejme prizná, zatiaľ to tak nevyzerá. „Prokurátor vie preukázať, že šoféroval auto až na Bôrik,” hovorí advokátka uneseného Petra Isabel Schlagenhauf. Problém podľa nej je, že Slovensko prípad nikdy poriadne nevyšetrovalo.

Robert Kaliňák avizoval v kauze únosu vietnamského občana viacero žalôb na prezidenta Andreja Kisku aj na Denník N, doteraz ich však nepodal. „Prezidenta chráni imunita, ale nie v občiansko-pravnom konaní,” tvrdil Kaliňák. Kiska ide v kauze vôbec prvýkrát vypovedať na inšpekciu až budúci týždeň.

Päť rokov po únose vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom si ministerstvo zahraničných vecí myslí, že by sme mali rozmraziť vzťahy s Vietnamom. Tvrdí to napriek tomu, že Vietnamci doteraz uneseného Trinh Xuan Thanha nevrátili do Berlína.

Hovoriť, že môj klient Trinh Xuan Thanh nebol na palube slovenského vládneho špeciálu, je neudržateľné, vraví advokátka Petra Isabel Schlagenhauf. Denník N s ňou hovoril v Berlíne po pojednávaní s druhým obžalovaným v kauze únosu. „Keby som ako slovenská vláda zistila, že ma Vietnamci oklamali a urobili takúto vec, tak by som buchla po stole. Ale u vás? Žiadna reakcia.“

Právnička Petra Isabel Schlagenhauf. Foto N - Monika Tódová

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nehovorí pravdu o prípade únosu vietnamského občana, ukazujú dokumenty z Nemecka. Denník N v Berlíne zistil, že ani v druhej obžalobe nemeckí prokurátori nepochybujú o tom, že Trinh Xuan Thanh bol unesený slovenským vládnym špeciálom. Žilinka povedal, že to nebude komentovať, a vyzval médiá, aby nezasahovali do vyšetrovania.

Súd s druhým obvineným v kauze únosu Vietnamca. Anh Tu Le pravdepodobne šoféroval dodávku až k vládnemu Hotelu Bôrik. Foto – RTVS

V kauze únosu vietnamského občana dnes vypovedal poslanec Juraj Šeliga. Vyšetrovateľ ho predvolal na pokyn prokurátora. Šeliga kritizuje generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že nekoná vo veci podozrenia zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Nemecký kancelár Olaf Scholz na návšteve Vietnamu nevylúčil, že Hanoj vráti uneseného občana Trinha Xuana Thana naspäť do Berlína. Ide o Vietnamca, ktorého tajná služba uniesla aj pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Na súde v Berlíne pokračovalo pojednávanie s druhým obžalovaným v kauze vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Na súde vypovedala o únose jeho manželka. Podľa advokátky uneseného nie je vylúčené ani to, že ho Vietnam vydá naspäť do Berlína.

Bratislavská krajská prokuratúra tvrdí, že prípad s druhým obžalovaným z únosu vietnamského občana v Nemecku sleduje a už píše právnu pomoc do Nemecka. Žiadajú preložený výsluch obžalovaného aj celú obžalobu. Ide však len o formálne vyšetrovanie – časť, že o únose vedeli aj slovenskí verejní činitelia vrátane ministra vnútra Roberta Kaliňáka slovenské orgány vyšetrovať odmietli.

Krajská prokuratúra v Bratislave uviedla, že vypočuje exprezidenta Andreja Kisku v súvislosti s kauzou únosu vietnamského občana. Hovorca prokuratúry povedal, že nevedeli, že by Kiska chcel svedčiť. Exprezident v pondelok zverejnil nové detaily o tom, ako sa dozvedel o únose.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga sa vo videu pýta generálneho prokurátora Maroša Žilinku, či už cestuje do Nemecka pre kauzu únosu vietnamského občana. „Pýtam sa, pán Žilinka, kedy odlietate do Berlína za nemeckými prokurátormi, aby Vám poskytli súčinnosť? Prečo teraz nie ste aktívny? Koho sa bojíte, pán Žilinka?“ povedal Šeliga.

Slovenské orgány činné v trestnom konaní doteraz v kauze únosu vietnamského občana nevypočuli prezidenta Andreja Kisku. Denníku N to potvrdil samotný prezident, ktorý dnes na Facebooku zverejnil nové podrobnosti z prípadu. Kiska žiadal o vyšetrovanie prípadu už v minulosti a uvádzal aj informácie, ktoré mali orgány činné v trestnom konaní zaujímať.

Pondelkový súd v Nemecku v prípade únosu vietnamského občana trval len krátko, k vyhláseniu o vine obžalovaného Le Anh Tua zatiaľ neprišlo. „Dnes nenastal žiadny posun, obžalovaný odmietol vypovedať a jeho obhajcovia si vyžiadali pre mandanta čas na preštudovanie časti spisov, ktoré sú súčasťou obžaloby,“ povedal Denníku N reportér RTVS Tibor Macák, ktorý bol na súde. Pojednávanie pokračuje v stredu.

Andrej Kiska zverejnil nové informácie o únose vietnamského občana. Ide o ukážku z pripravovanej knihy. Exprezident píše, že o únose mu už pár dní po ňom povedal jeho ochrankár, ktorý sa to dozvedel od kolegov. Práve ochrankárom pripadalo to, čo sa dialo, podozrivé a viacerí z nich aj vypovedali.

V Nemecku dnes vypovedá únosca vietnamského podnikateľa Trinha Xuana Thanha, ktorého podľa vyšetrovania v roku 2017 odviezli z Berlína do Bratislavy. Slovenská generálna prokuratúra vyšetrovanie tejto kauzy prerušila, v Nemecku súdy vydali právoplatné rozhodnutie, ktoré opisuje cestu cez Bratislavu ako hotovú vec, píše SME.

Vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje, vec je v prípravnom konaní, uviedla bratislavská krajská prokuratúra v reakcii na vyjadrenia Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na obnovenie vyšetrovania.

Podnet na obnovenie vyšetrovania únosu vietnamského občana z roku 2017 podáva na generálnu prokuratúru Juraj Šeliga (Za ľudí). Podľa neho existuje dôvodné podozrenie, že slovenský vládny špeciál a slovenské štátne orgány boli zapojené do jeho únosu.

V Berlíne sa začal proces s mužom obvineným v prípade únosu vietnamského podnikateľa z roku 2017, pri ktorom bol využitý aj slovenský vládny špeciál. Obžalovaného Anha T. L. zadržali v apríli v Česku, to ho následne vydalo do Nemecka.

Päť rokov po únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu obžalovali v Nemecku jedného z páchateľov, ktorého v júni vydalo Česko. Ide o muža, ktorý mal šoférovať jedno z áut, ktorým Thanha previezli cez Česko až k slovenskému vládnemu hotelu Bôrik. Zo Slovenska následne letela vietnamská tajná služba vládnym špeciálom, ktorý jej dal minister vnútra Robert Kaliňák.

Česko vydalo do Nemecka aktéra únosu vietnamského občana. Stalo sa tak tento týždeň, takmer päť rokov po samotnom únose. Anh T. L. je už v Nemecku vo vyšetrovacej väzbe. Ide o muža, ktorý mal šoférovať jedno z áut, ktorým bol vietnamský občan unesený v Nemecku dopravený cez Česko až k slovenskému vládnemu hotelu Bôrik.

Žilinkovi by som za cestu do Moskvy tlieskal, ak by tam šiel riešiť únos Vietnamca, vraví podpredseda parlamentu Gábor Grendel. „Ak si pamätáte, podľa indícií – i keď dôkazy nie sú – slovenský vládny špeciál s uneseným Vietnamcom letel z Bratislavy do Moskvy, kde ho preložili do ďalšieho lietadla. Čiže ak by pán generálny prokurátor išiel riešiť do Moskvy toto, tak by som to akceptoval.“

Gábor Grendel. Foto N - Vladimír Šimíček

Policajti na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov boli sklamaní z toho, ako vo veci únosu vietnamského občana rozhodol generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý spochybnil aj to, že bol vôbec unesený na Slovensku a odletel slovenským vládnym špeciálom, povedal Roman Mikulec. Minister vnútra na protikorupčnom festivale Pucung povedal, že vyzýva policajtov, aby vo veci vypovedali, ak niečo vedia.

Richard Sulík k úteku Maroša Žilinku pred novinármi v kauze únosu vietnamského občana: „Toto vždy vypáli zle, nemá toľko mediálnej skúsenosti. Ľudsky úplne chápem jeho reakciu. Ostalo tam však niekoľko dôležitých otázok nezodpovedaných a bolo by lepšie, keby ich všetky vysvetlil.“

Udalosť týždňa podľa Zuzany Petkovej: „Generálny prokurátor Maroš Žilinka povedal, že ho politici nezaujímajú. Ak by však bol vazalom Roberta Kaliňáka, nesprával by sa v kauze vietnamského občana inak.“

Žilinka dnes koná ku Kaliňákovej najväčšej spokojnosti, komentuje Newsfilter jeho počínanie v kauze únosu vietnamského občana. „To, čo predviedol druhý deň za sebou stále čerstvý generálny prokurátor, nemá obdobu ani v takej republike, kde sa javil byť chvíľu rozumný aj Dobroslav Trnka.“

Maroš Žilinka v TA3 vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky novinárov ku kauze únosu vietnamského občana a k veci povie v televízii iba to, čo on chce. Zároveň označil utorkové rokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť za nedôstojné.

Generálny prokurátor Žilinka si dnes zničil imidž, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Kriminálny rozmer kauzy únosu vietnamského občana dnes prekrylo Žilinkovo nedôstojné správanie. Pred novinármi utekal takým tryskom, aký by mu závidel aj Dobroslav Trnka.“

Generálny prokurátor Maroš Žilinka tak utekal pred novinármi, že pred dverami do garáže vymkol vedúceho prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Igora Doricu. Hoci ten skúmal celý prípad únosu, na otázky novinárov odmietol odpovedať.

Predseda výboru pre obranu Juraj Krúpa ani Gábor Grendel (obaja OĽaNO) nie sú spokojní s tým, ako Maroš Žilinka vysvetľoval únos Vietnamca Trinh Xuan Thanha. „Spôsob, akým prebieha vyšetrovanie, je zvláštny,“ dodal Krúpa.

Naživo: OĽaNO po branno-bezpečnostnom výbore o kauze únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka neodpovedal na otázky novinárov o kauze únosu vietnamského občana. Žilinka sa zúčastnil parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, kde mal vysvetliť, prečo už nechce vyšetrovať, či Robert Kaliňák vedel, na čo má byť použitý vládny špeciál.

Naživo: Maroš Žilinka po branno-bezpečnostnom výbore o kauze únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha.

Poslanci utajili výbor pre obranu a bezpečnosť o kauze únosu Vietnamca. Jediný, kto chcel verejné rokovanie, bol poslanec Ján Benčík (Za ľudí). Poslanci si predvolali na výbor generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby vysvetlil, prečo už nechce vyšetrovať to, či Robert Kaliňák vedel, na čo má byť použitý vládny špeciál.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude kauzu únosu Vietnamca vysvetľovať výboru pre obranu a bezpečnosť. Rokovanie výboru zvolal na 16. marec predseda Juraj Krúpa (OĽaNO). Výbor chce, aby predložil informáciu „o postupe vyšetrovania vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa v kauze únosu vietnamského občana“.

Video: Monika Tódová vysvetľuje, prečo by mala prokuratúra vyšetrovať aj rolu Roberta Kaliňáka v kauze únosu vietnamského občana.

Maroš Žilinka nevidí dôvod ďalej vyšetrovať prípad únosu Vietnamca v časti, ktorá sa týka Roberta Kaliňáka, napriek tomu, že v kauze zostalo viacero neprešetrených vecí. Vo veci pritom nebolo začaté ani len trestné stíhanie. Denník N zosumarizoval desať vecí, na ktoré doteraz chýbajú odpovede.

Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní v kauze únosu Vietnamca boli podľa generálnej prokuratúry správne a zákonné. Generálna prokuratúra potvrdila záver uznesenia vyšetrovateľa inšpekčnej služby, ktorým bola odmietnutá časť trestných oznámení.

Generálna prokuratúra sa nevyjadruje ku kauze únosu Vietnamca, ku ktorej si vyžiadala spis. „Vo veci prečinu obmedzenia osobnej slobody v súvislosti s tzv. únosom Vietnamca sa naďalej vedie trestné stíhanie, preto sa v súčasnosti nebudeme k veci podrobnejšie vyjadrovať,“ vyhlásila.

Generálna prokuratúra si vyžiadala spis v kauze únosu Vietnamca. Potvrdila to bratislavská krajská prokuratúra. Prípad dozorovala krajská prokurátorka Soňa Juríčková, ktorú vo funkcii nahradil Rastislav Remeta. Po tom, čo sa Remeta oboznámi so závermi generálnej prokuratúry, rozhodne, aký bude vo veci ďalší postup, povedal hovorca prokuratúry. 

Maroš Žilinka povedal, že preskúma aj kauzu únosu vietnamského občana. „Všetky prípady, kde došlo k podozreniam, budú preskúmané,“ dodal nový generálny prokurátor. „Nech sa boja tí, ktorí nemajú čisté svedomie, tí, ktorí porušovali zákon.“

Zuzana Petková vyberá za podcenenú udalosť týždňa výmenu polovice šéfov krajských prokuratúr. „Ako prvá prešla výberovým konaním na krajskú prokurátorku v Bratislave Soňa Juríčková, jej posledné medializované rozhodnutie sa týka kauzy únosu Vietnamca, za ktorou dala definitívnu bodku.“

Nové na Dennikn.sk

21:38Newsfilter: Kríza kríz má meno Matovič 20:05Mikulec neukázal ÚVO doklady a spochybnil vlastnú tlačovku. Pri pomoci na hranici porušil zákon 18:18Graf dňa: Ani kombinácia inflácie a mizivého rastu výrazne nezatrasie trhom práce v strednej Európe, prognózuje Erste 17:34Hypotekárny trh chladne k úrovni spred pandémie 17:33Rozpočet je neistý, koalíciu teraz drží v šachu Taraba 17:26Je fosílny odvod férový? Slovnaft tvrdí, že nie, a odvoláva sa aj na dohodu, ktorá podľa advokáta už zanikla 17:19Pre USA nie je problém nájsť sto miliárd na vedenie vojny. Ak však cúvnu, je Európa pripravená brániť Ukrajinu sama? 17:04Shooty: Bojovníci regresu 16:51Historik Hruboň: Tisov mýtus je v cirkvi stále silný 16:32Ušľachtilý strážca pamäti a slobody 16:21Jediný imperialista je Putin, nie celý ruský národ 15:34Tehotná ukrajinská medička trpela päť mesiacov v ruskom zajatí. Dieťaťu sľúbila, že plakať nebude 15:11Zdá sa, že len Zuzana Čaputová pochopila zmysel spolupráce 14:25Pred 82 rokmi sa začala Zimná vojna – sovietska agresia proti Fínsku 13:58Vláda schválila stabilizačný príspevok pre zdravotníkov. Stáť bude najviac 260 miliónov 13:14Vývoj bojov (284. deň): Ukrajinci zaútočili hlboko na ruskom území na základňu, ktorá terorizuje civilistov 12:44Odkiaľ sa vzali tie úžasné čísla? Od úžasnej vlády 12:40Úplne nový zdroj energie. Pri Trebišove prebudujú staré plynové vrty na získavanie tepla z hlbín zeme 12:27Klientom radím, nech si dajú schváliť hypotéku už teraz, aj keď ešte nenašli byt, ktorý chcú kúpiť, hovorí hypotekárny špecialista 11:39tl;dr Hlavný problém sociálnych médií? Ľudia sa priveľa rozprávajú 10:50Rodičia sa boja pustiť deti samy do školy. Ako opraviť mestá, aby boli bezpečné? 10:42Nedáte mi víza alebo prácu? Ste fašisti. Aj progresívni Rusi prepadajú kolonizačným praktikám, hovorí politológ 10:20Žil pol roka v gete, so skrytou kamerou prenikol medzi pašerákov ľudí. Teraz posiela do kín superhrdinu 09:47Zdražovanie nás vyrušuje viac ako vojna, vysokú infláciu vidíme aj tam, kde ceny rástli najmenej, ukázal prieskum Ipsosu 07:34Športový newsfilter: Zdá sa, že Petra Vlhová zmenila stratégiu 06:44Ekonomický newsfilter: Aby prešla nižšia DPH na vleky a tobogany, bude aj na jedlo 06:00300 slov z MS: Na Girouda pískali vlastní, teraz prekonal aj Henryho. S Mbappém ťahá Francúzov za obhajobouVčera 23:15Nová kniha o bratislavskom víne je plagiátom a zmesou nepravdivých historiekVčera 19:00Týždňový newsfilter: Že vraj progresívny puč riadený z Prezidentského paláca. A tentoraz to nehovorí FicoVčera 16:57Shooty: Hierarchia