MS vo futbale

Keď tréner Francesco Calzona po remíze Slovenska s Luxemburskom povedal, že je so svojimi hráčmi spokojný, nahneval Martina Škrtela aj Jána Muchu. „Keby sme tento zápas hrali v septembri, prehrali by sme 0:4,“ myslí si Calzona.

Futbalista Karim Benzema označil trénera francúzskej reprezentácie Didiera Deschampsa za klamára za jeho interpretáciu neúčasti Benzemu na vlaňajších MS. Podľa Deschampsa mu Benzema tesne po svojom zranení povedal, že sa nestihne zotaviť do konca šampionátu.

Lionel Scaloni bude naďalej trénovať futbalistov Argentíny. 44-ročný tréner predĺžil kontrakt s Argentínskou futbalovou asociáciou do roku 2026. Scaloni priviedol Argentínu k titulu na MS v Katare.

Katar daruje preživším po zemetrasení v Turecku a Syrii mobilné domy z majstrovstiev sveta vo futbale. Malo by ísť celkom o 10-tisíc mobilných domov a karavanov. Prvá dodávka s 350 provizórnymi obydliami vyrazila z Kataru už v nedeľu ráno.

Argentína, Čile, Paraguaj a Uruguaj oficiálne podali spoločnú kandidatúru na usporiadanie MS vo futbale v roku 2030. Šampionát by sa tak mohol vrátiť do Uruguaja po prvýkrát od roku 1930, keď hostil historicky vôbec prvé MS.

Na februárových MS klubov budú rozhodcovia fanúšikom vysvetľovať rozhodnutia systému VAR. Rozhodla o tom FIFA. Na nedávnych MS v Katare boli rozhodcovia aj systém často kritizovaní.

FIFA začala disciplinárne konanie voči Argentíne za nevhodné správanie po jej výhre vo finále MS vo futbale. Juhoameričania zvíťazili nad obhajcom trofeje Francúzskom 4:2 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa zápas skončil 2:2 po riadnom hracom čase a 3:3 po predĺžení.

„Zlatá“ rumunská generácia sa na MS 1994 dostala až do štvrťfinále, bola na troch svetových šampionátoch a troch majstrovstvách Európy. V krajine ľudia milujú futbal aj dnes, ale nové talenty neprichádzajú. Lukáš Vráblik v reportáži hľadá príčinu úpadku rumunského futbalu.

Anglický FC Liverpool získa holandského útočníka Codyho Gakpa z PSV Eindhoven. Holandský klub už oznámil, že s prestupom súhlasí. Suma za 23-ročného hráča, ktorý na MS v Katare strelil tri góly, sa má pohybovať medzi 40 a 50 miliónmi eur. (bbc)

Bývalého trénera brazílskej futbalovej reprezentácie Titeho napadli počas rannej prechádzky v Riu de Janeiro. Hlavný tréner Brazílie na uplynulých MS v Katare prišiel o náhrdelník.

Manažér londýnskeho futbalového klubu Tottenham Antonio Conte nie je spokojný s tým, že prvý zápas odohrajú jeho zverenci iba týždeň po skončení MS v Katare. Taliansky tréner potvrdil, že jeho tím nastúpi v pondelok v Premier League na ihrisku Brentfordu bez účastníkov finále MS.

Trénerom japonských futbalistov bude aj naďalej Hadžime Morijasu. Stane sa tak vôbec prvým trénerom Japonska, ktorý zotrval na svojom poste aj po skončení MS. Japoncom sa v Katare nepodarilo premiérovo postúpiť do štvrťfinále, no v skupine zdolali Nemcov aj Španielov.

Pre legendárneho rumunského futbalistu Miodraga Belodediciho bol Dunaj hranicou medzi útlakom a slobodou, napokon ušiel na jeho druhú stranu a stal sa prvým hráčom, ktorý vyhral Ligu majstrov v dvoch kluboch. „Keď som utekal, ani by mi nenapadlo, že komunisti padnú,“ hovorí v rozhovore.

Francúzska ministerka športu Amélie Oudéa-Castéra vyhlásila, že argentínski futbalisti sú vulgárni. Juhoameričania sa po víťazstve vo finále MS v Katare údajne vysmievali francúzskemu útočníkovi Kylianovi Mbappému.

Kamerunský futbalový brankár André Onana vo veku 26 rokov oznámil ukončenie reprezentačnej kariéry. Onana predčasne odišiel z tímu aj počas uplynulých MS v Katare po konflikte s hlavným trénerom Rigobertom Songom.

Viac ako 196-tisíc Francúzov podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú opakovať finále MS vo futbale. Autorom petície sa nepáčil výkon rozhodcov a plánujú ju poslať na posúdenie FIFA. Francúzi vo finále prehrali s Argentínou po jedenástkovom rozstrele.

Lionel Messi sa s Parížom Saint-Germain dohodol na predĺžení zmluvy minimálne na sezónu 2023/2024. Stalo sa tak iba tri dni po finálovom zápase na MS v Katare, v ktorom Argentínčania zdolali Francúzsko.

Manažér anglického klubu Manchester City Pep Guardiola povedal, že Lionel Messi by bol najlepší hráč všetkých čias aj bez titulu z MS. „Pre mňa je najlepší. Je ťažké pochopiť, že nejaký iný hráč môže konkurovať tomu, čo dokázal Messi,“ uviedol 51-ročný Španiel.

Predstavitelia FIFA diskutovali o možnosti usporadúvať MS vo futbale každé tri roky. Myšlienka sa prvýkrát objavila tento rok po tom, ako sa upustilo od plánov dvojročného cyklu. Plán zostáva však hypotetický.

Marockých futbalistov po návrate z MS v Katare prijal kráľ Muhammad VI. Na stretnutí sa spolu s futbalistami zúčastnili aj ich matky. Maroko obsadilo na MS štvrtú priečku a stalo sa prvou africkou a arabskou krajinou, ktorá na MS vo futbale postúpila do semifinále.

Argentínskych futbalistov vítalo v Buenos Aires okolo päť miliónov fanúšikov. Prezident Alberto Fernández vyhlásil utorok za štátny sviatok, aby každý v krajine mohol osláviť výhru na MS v Katare.

Foto - TASR/AP

Ak ste počas MS od niekoho počuli, že Afričania sú netaktickí a Juhoameričania príliš temperamentní, išlo len o podľahnutie stereotypom, píše Lukáš Vráblik. Afričania dokonca mali troch skvelých brankárov aj výbornú taktiku, Argentína bola veľmi flexibilná.

Argentínsky futbalista Lionel Messi prekonal na Instagrame rekord v počte lajkov. Jeho fotografia, na ktorej drží víťaznú trofej z MS v Katare, presiahla hranicu 59 miliónov.

Francúzski futbalisti Kingsley Coman a Aurélien Tchouaméni boli na sociálnych sieťach terčom rasistických nadávok. Obaja hráči v nedeľňajšom finále MS v Katare proti Argentíne nepremenili svoje pokusy v penaltovom rozstrele.

Dresy, ktoré nosili futbalisti holandskej reprezentácie na MS v Katare, sa v aukcii vydražili za 380-tisíc eur. Peniaze majú byť použité na pomoc pri ochrane práv migrujúcich robotníkov v Katare.

Post na Instagrame od Lionela Messiho po finále na MS v Katare bol najviac lajkovaným príspevkom od športovca v histórii. Argentínsky futbalista získal vyše 44 miliónov lajkov a prekonal doterajší rekord Cristiana Ronalda, ktorý dostal za fotografiu šachovej partie s Messim necelých 42 milióna lajkov.

Nezabúdajme, že pred tým skvelým finále majstrovstiev sveta nemohol vystúpiť Volodymyr Zelenskyj, upozorňuje Športový newsfilter. Zatiaľ čo pred šampionátom sa veľa hovorilo o katarskej korupcii či o porušovaní práv žien, po ňom si na tieto „drobnosti“ spomenie málokto.

Lionel Messi sa nielen vyrovnal Diegovi Maradonovi, ale napísal aj svoj vlastný hrdinský príbeh. Pre Argentínu, ktorá postavila svoju identitu na futbale, je víťazstvo MS výnimočným úspechom. Prispela k nemu aj taktika: teraz sa o nej hovorí ako o najviac flexibilnom šampiónovi v histórii.

Lionel Messi bude pokračovať v reprezentácii aj po zisku titulu majstra sveta. Argentínsky kapitán to povedal krátko po finálovom víťazstve nad Francúzskom. Messi strelil vo finále dva góly a nezaváhal ani v rozstrele.

Obaja Lionelovia ukázali vo finále MS majstrovské ťahy, Messimu aj trénerovi Scalonimu dokázal sekundovať len trojgólový Kylian Mbappé. Vďaka mladému Francúzovi sa stal z nezáživného stretnutia jeden z najpôsobivejších zápasov vôbec, jeho výsledkom je aj všeobecná zhoda na tom, kto je najlepším futbalistom histórie.

Foto - TASR/AP

Messi dnes dorovnal Maradonu a Pelého, hovoria po víťazstve Argentíny Ján Kocian a Marek Sapara. Erik Jendrišek tvrdí, že Argentínčania spravili všetko pre to, aby dosiahli vrchol na MS: „Pravdepodobne charakter a psychika mužstva rozhodli.“

Argentínsky brankár Emiliano Martínez po finále MS vo futbale povedal, že počas penaltového rozstrelu bol pokojný. „Pri rozstrele som bol pokojný, prvá chytená jedenástka mi veľmi pomohla. Toto víťazstvo patrí mojej rodine,“ skonštatoval 30-ročný brankár.

Lionel Messi je tretím argentínskym kapitánom, ktorý prevzal trofej pre víťaza MS vo futbale. V roku 1978 bol kapitánom argentínskej reprezentácie Daniel Passarella, v roku 1986 zas Diego Maradona.

Lionel Messi získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča MS vo futbale. 35-ročný Argentínčan dal na turnaji sedem gólov a zaznamenal aj tri asistencie.

Argentína vyhrala futbalové MS po 36 rokoch. Lionel Messi jej pomohol k tretiemu titulu siedmimi gólmi. Vo finále proti Francúzsku skóroval aj Ángel Di María, ktorý po finále ukončil reprezentačnú kariéru.

Argentínski futbalisti sú majstri sveta. Vo finále zdolali Francúzsko 4:3 po penaltách. Lionel Messi strelil dva góly a premenil aj pokutový kop. Argentína získala tretí titul.

Foto - TASR/AP

Finále futbalových MS medzi Argentínou a Francúzskom za stavu 3:3 rozhodnú pokutové kopy. Na začiatku 2. predĺženia najskôr skóroval Lionel Messi, no v 117. minúte vyrovnal Kylian Mbappé, ktorý vo finále strelil hetrik.

Francúzski futbalisti vyrovnali vo finále MS na 3:3 v 117. minúte. Druhý pokutový kop v ich prospech rozhodca odpískal po ruke Gonzala Montiela. Kylian Mbappé úspešnou penaltou zaznamenal hetrik vo finále MS.

Argentína vyhráva nad Francúzskom 3:2 v 2. predĺžení finále MS vo futbale, opäť skóroval Lionel Messi. 35-ročný Argentínčan zakončil akciu svojich spoluhráčov strelou do prázdnej brány.

Francúzsko ani Argentína neskórovali v 1. predĺžení finále MS vo futbale, skóre je stále 2:2. Aktívnejší v 1. predĺžení boli Francúzi, ale vytvorili si len jednu streleckú príležitosť. Argentína vystrelila dvakrát.

Vo finále medzi Francúzskom a Argentínou sa bude predlžovať za stavu 2:2. Francúzi dvakrát skórovali v 2. polčase. Oba góly, ktoré delili len dve minúty, dal Kylian Mbappé. Lionel Messi neskóroval v závere nadstaveného času.

Francúzsko vyrovnalo vo finále MS proti Argentíne na 2:2. V 81. minúte po druhýkrát v zápase skóroval Kylian Mbappé. Tentokrát zakončil francúzsku akciu po prihrávke Kingsleyho Comana.

Futbalisti Francúzska znížili skóre zápasu na 1:2 po góle Kyliana Mbappého z penalty. Rozhodca ju odpískal v 79. minúte po faule Nicolása Otamendiho na Randala Kola Muaniho.

Foto - TASR/AP

Francúzsky futbalista Kylian Mbappé sa v 70. minúte finále MS dostal k prvému zakončeniu. Hráč PSG vystrelil z hranice pokutového územia, no lopta neletela na bránu. Bola to iba druhá francúzska strela vo finále.

Francúzski futbalisti ani po hodine hry vo finále MS ešte nezaznamenali strelu na bránu. Zverenci Didiera Deschampsa v 2. polčase zvýšili aktivitu, no obrana Argentíny im zatiaľ neponúkla žiadnu šancu na zakončenie.

Oba tímy vstúpili do 2. polčasu v rovnakých zostavách, ako ukončili 1. polčas. Vo francúzskom tíme už chýbali Olivier Giroud a Ousmane Dembélé, ktorých ešte v 41. minúte nahradili Marcus Thuram a Randal Kolo Muani.

Foto: TASR/AP

Futbalisti Argentíny vyhrávajú nad Francúzskom 2:0 po úvodnom polčase finále MS. Za Argentínu skórovali Lionel Messi z pokutového kopu a Ángel Di María. Francúzi v 1. polčase ani raz nevystrelili.

Argentínski futbalisti vedú v 36. minúte 2:0. Do rýchleho protiútoku sa zapojili Lionel Messi, ktorý poslal prihrávku na Alexisa Mac Allistera. Ten následne loptu poslal na Ángela Di Maríu a 34-ročný hráč Juventusu prekonal brankára Huga Llorisa.

Argentína vyhráva v 23. minúte finále MS nad Francúzskom 1:0. Úvodný gól zápasu dal Lionel Messi z pokutového kopu. Ten odpískal poľský rozhodca Szymon Marciniak po zákroku Ousmana Dembélého na Ángela Di Maríu.

Foto: TASR/AP

V 8. minúte finále MS argentínsky futbalista Cristian Romero v súboji narazil do francúzskeho brankára Huga Llorisa, ten bol následne dve minúty ošetrovaný na ihrisku. Po ošetrení naďalej pokračoval v zápase. Romero za svoj zákrok nedostal žiadnu kartu.

Nové na Dennikn.sk

23:23Evolúcia sa nám deje pred očami, vraví biológ, ktorý študuje reakcie prírody na zmeny klímy 22:51Ako prostitútky z Kyselivky zachránili miestne ženy. Navštívili sme obec, ktorú Rusi napokon ušetrili 19:26Svedok vraždy Daniela Tupého po osemnástich rokoch ukázal na vraha. Priznal, že aj on si udrel 17:59Filip Vančo: V 90. rokoch som urobil fotosériu o Petržalke, lebo ma zaujímalo, akí ľudia tam žijú 17:25Mladí ľudia trávia až polovicu času s médiami na smartfónoch 16:02KDH nevezme Záborskej stranu na kandidátku. Majerský hovorí, že na iné spájanie je ešte čas 12:27Sociálny geograf: Z Prahy odchádzajú mladé rodiny, vďaka cudzincom pripomína Zürich či Paríž 12:21Chemik ocenený Nobelovou cenou: Život, ako ho poznáme, je nestabilný stav. Rovnováha je smrť 10:45High 5ive: Obrazy nakrivo? Galéria upozorňuje na klimatické vychýlenie sveta 10:21V Česku sa hádajú, ako skúmať komunizmus. Opäť 10:00Amn’t I allowed to have a quiet pint on me own, Pádraic? Kde sa dajú vidieť oscarové a ďalšie zaujímavé filmy 07:06Ráno s NHL: Malkin si dúhový dres obliekol, no obavy, že Putin bude trestať, nie sú len výhovorkou 07:00Ako na migrénu: športujte, ale nie počas záchvatu. Odborníci hovoria o troch pravidlách, aby pohyb neuškodilVčera 19:48Graf dňa: Akcie Deutsche Bank padli, obavy z bankovej krízy silnejúVčera 19:03Newsfilter: V prípade vraždy Tupého nastal posun, no nie prekvapenieVčera 18:25365.bank dostala od finančnej polície dvojmiliónovú pokutu, chce sa obrátiť na súdyVčera 18:01Vráťte sa o 35 rokov späť na Sviečkovú manifestáciu. Ako sa protestovalo a informovalo v čase neslobody?Včera 16:40Ako dlho unikal plyn? Prečo hasiči nemali vodu? Svedkovia odkrývajú problémy s hasením Banskej Štiavnice (+ video)Včera 16:38Česko-slovenské slovo týždňa: větev vs. konárVčera 16:25Môže sa stať, že mi slovenská banka nevyplatí vklady? Odpovedáme na otázky, ktoré sa objavili po krachoch v AmerikeVčera 16:16Slovenský parlament nie je zákonodarný, ale zlomyseľný zbor (udalosti týždňa)Včera 16:13Šimečka, Mikloško: Komunisti boli zo Sviečkovej manifestácie v šoku. Nečakali, že postavia Slovákov proti SlovákomVčera 14:51Popradská nemocnica by za milióny z plánu obnovy mohla mať izby pre jedného či dvoch pacientov s vlastnou toaletouVčera 14:48Konzervatívcom sa v parlamente darí, zákaz nedeľného predaja má na budúci týždeň šancuVčera 14:46Pre Depeche Mode temné témy vždy hrali dôležitú úlohu, nikdy však neboli také výrazné ako dnesVčera 14:41Školský týždeň: Nové údaje ukázali, že školy pri začleňovaní detí z Ukrajiny do vzdelávania potrebujú výrazne viac podporyVčera 13:37Volkswagen pre chýbajúce súčiastky vyrobil menej áut, ale vďaka SUV viac zarobilVčera 13:02Právnička, ktorá píše o knihách: Keď nemám chuť čítať, vyplýva z toho, ako sa mám a čo prežívamVčera 12:52MediaBrífing: Remišová chce riešiť dezinformácie a anonymné diskusie, no jej zákon je pohromaVčera 12:29Vývoj bojov (393. deň): Rusi píšu, prečo ich armáda zlyhala a prečo sa to môže zopakovať