LGBTI+

Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje v sobotu do Vatikánu aj s Radoslavou Trokšiarovou, obeťou teroristického útoku pred Teplárňou. Prezidentku prijme na osobnej audiencii pápež František, rozprávať sa s ním bude o tom, ako viesť spoločnosť k väčšej súdržnosti.

Americká snemovňa reprezentantov schválila zákon, ktorý uznáva rovnopohlavné zväzky na federálnej úrovni. Legislatívu v novembri schválil aj senát a teraz už chýba len podpis prezidenta Bidena, ktorý zákon podporuje.

V Petrohrade museli zatvoriť jediné ruské múzeum, ktoré sa venuje histórii LGBTI+ ľudí, dôvodom je nový zákon, ktorý de facto zakazuje všetky prejavy a propagáciu queer ľudí na verejnosti a v médiách. (euronews)

Presadiť návrh eurokomisie o uznávaní rodičovských práv bude ťažké. Nové pravidlá majú garantovať deťom LGBTI+ ľudí právo na dedenie alebo výživné v celej EÚ, no iba vtedy, ak už majú rodinné zväzky uznané niektorým z členských štátov. Nový návrh môže vetovať akákoľvek krajina EÚ. (euractiv)

16-ročný Marek Fryželka rozbieha po útoku pred Teplárňou projekt na pomoc šikanovaným stredoškolákom. Hovorí, že sám zažil v škole problémy. Jeho projekt vyhral na súťaži nápadov Nexterie, školy chce prepojiť s expertmi a premietať dokument o diskriminácii queer ľudí.

Autori víťazného návrhu Marek Fryželka (vľavo) a Denis Cabala (vpravo). Foto - Nexteria

Poľský odvolací súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre manažérku firmy Ikea, ktorá v roku 2019 prepustila jedného zo zamestnancov pre jeho homofóbne výroky. Prokuratúra ženu obžalovala pre náboženskú diskrimináciu a hrozilo jej väzenie.

Kníhkupectvá v Rusku odstraňujú z predajní diela s tematikou LGBTI+ po tom, čo Vladimir Putin podpísal zákon výrazne obmedzujúci aktivity v prospech LGBTi+ ľudí v krajine.

Podozrivý z útoku v LGBTI+ podniku v americkom meste Colorado Springs, pri ktorom v novembri zomrelo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenie, bol obžalovaný zo zločinov z nenávisti a vrážd. Hrozí mu doživotný trest bez možnosti predčasného prepustenia.

Naživo: Tepláreň nahlas: Diskusia o ľudských právach pre všetkých v klube Na kus reči v Leviciach. Hostia: študentka psychológie Soňa Senéšiová, aktivista a miestny poslanec Vladimír Kuny, šéf Inštitútu Mateja Bela Ábel Ravasz a rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová. Moderuje Zuzana Kovačič Hanzelová. 

Putin podpísal zákon, ktorý sprísňuje zákaz propagácie LGBTI+ tém, pedofílie, zmeny pohlavia a ďalších „netradičných sexuálnych vzťahov“ na internete, v reklame, knihách či vo filme. Novelu predtým schválili obe komory ruského parlamentu, za porušenie hrozí vysoká pokuta. (rfe/rl)

Podpora pre registrované partnerstvá po útoku v Bratislave na Zámockej ulici narástla, o svoju bezpečnosť sa viac obávajú mladí, ukázal prieskum „Ako sa máte, Slovensko“ zo začiatku novembra. Polovica ľudí si myslí, že k útoku došlo najmä pre celkovo prevládajúcu netolerantnú atmosféru na Slovensku.

Victory Vargicovie má 17 rokov, používa stredný rod a o svojej nebinárnej identite nehovorí verejne prvýkrát. „Je veľmi ťažké vysvetliť alebo opísať, ako sa niekto cíti. Človek to o sebe jednoducho vie. Tak ako dokážeme určiť svoju orientáciu, či už je heterosexuálna, alebo iná, tak poznáme aj svoj rod,“ odpovedá Victory na otázku, ako sa cíti nebinárny človek, ktorý nepatrí do binárnych označení muž a žena.

Victory Vargicovie. Foto - Kvet Nguyen

Tepláreň nahlas: diskusia na tému Extrémizmus pre všetkých? z Pivnice pri studni v Detve. Hosťami sú právnička Zuzana Števulová, koordinátorka programov v OZ Mládež ulice, sociálna pracovníčka a terapeutka Karin Andrášiková, transrodová dídžejka Matia Lenická (B-Complex) a zástupca kultúrneho centra Záhrada Milan Zvada. Moderuje Zuzana Wienk.

Pred 70 rokmi sa vďaka veľkému článku v novinách stala prvá transrodová žena Christine Jorgensenová z večera do rána hviezdou. Svoju slávu využila na šírenie osvety o transsexualite a neúnavne odpovedala na otázky novinárov, či je hermafrodit, či na toaletách ostatné ženy vycítia prítomnosť muža, či má vagínu a či má sex.

Festival Slovenská Tepláreň dnes pokračuje v detvianskej Pivnici pri studni. Večer otvorí diskusia na tému Extrémizmus pre všetkých? a po ňom budú nasledovať tri hudobné vystúpenia.

Chlapca, ktorý strieľal na Zámockej, považujem v prvom rade za pomýleného človeka, hovorí Alžbeta Strižincová, matka Martina Strižinca, ktorá bola vyše 30 rokov učiteľkou. „Zmanipulovali ho do takej miery, že urobil to, čo urobil. Nakazil sa jedom zo slov iných ľudí,“ vraví v rozhovore. Naša spoločnosť podľa nej veľmi potrebuje osvetu.

Myslela som na to, že v ten večer tam mohol sedieť aj on, hovorí Alžbeta Strižincová, matka hovorcu prezidentky Martina Strižinca, ktorý krátko po teroristickom útoku na Zámockej urobil verejný coming out. „Hoci Martin do Teplárne nechodil často, s Romanom Samotným sa poznajú dlho.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Evu Habánkovú, Eleonóru Barcziovú a Luciu Paškovú z iniciatívy Ide nám o život spája aj to, že žiadna z nich sa neidentifikuje ako queer a každá má viac či menej „tradičnú” rodinu. „Som heterosexuálka, žijem s partnerom, hoci v ‚hriechu’, lebo nie sme zosobášení, a máme dvoch synov. No aj ja cítim, že som súčasťou komunity, pretože sú medzi mojimi najbližšími ľudia, ktorí patria k LGBTI+,“ hovorí Barcziová.

Súd v Tokiu označil ako ústavnú skutočnosť, že rovnakopohlavné páry v Japonsku nemôžu uzavrieť manželstvo. Nedostatočná zákonná ochrana takýchto rodín však podľa súdu porušuje ich ľudské práva.

Americký veľvyslanec na Slovensku Gautam Rana navštívil Tepláreň, aby vzdal úctu zavraždeným Matúšovi Horváthovi a Jurajovi Vankuličovi. Stretol sa s majiteľom Teplárne Romanom Samotným a poďakoval sa mu za jeho neskutočnú odvahu a odhodlanie, ktoré preukázal po útoku.

Michal Vašečka hovorí, že aj on po vražde na Zámockej ulici cítil hnev, keďže na tému LGBTI+ roky upozorňovali. „Mám rôznych konzervatívnych priateľov, ktorí mi dokonca aj povedia, že pre nás sú naozaj ľudské práva dôležité, ale nenoste do toho LGBTI+ komunitu.“

Americký senát schválil návrh zákona na ochranu manželstva osôb rovnakého pohlavia na federálnej úrovni. Za zákon, ktorý musí schváliť ešte snemovňa reprezentantov, sa vyslovilo 61 senátorov vrátane 12 republikánov. Proti bolo 36.

Singapurský parlament zrušil zákon, ktorý označoval sex medzi mužmi za trestný čin. Diskriminačný zákon z koloniálneho obdobia, ktorého porušenie mohlo viesť k dvojročnému väzeniu, v krajine už dlhšie neuplatňovali. (bloomberg)

.pod lampou s Romanom Samotným: Ako vražda v Teplárni zmenila jeho pohľad na Slovensko? A čo môže urobiť väčšina, aby sa tu menšiny vrátane LGBT+ cítili doma?

V Petrohrade otvorili prvé queer múzeum v Rusku, pre nový zákon proti LGBTI+ však bude fungovať len pár dní. Zakladateľom je aktivista a historik Piotr Voskresenskij, funguje len cez kontakt na neznámom mieste. (rferl)

Daniela, ktorá spolu s partnerkou vychováva syna, opisuje, aká náročná je cesta lesbického páru za materstvom. Podstúpiť umelé oplodnenie na Slovensku môžu len heterosexuálne páry. Lesbické páry ani single ženy na to nemajú nárok.

Dnes vyvrcholí festival Slovenská Tepláreň, ktorý vznikol v reakcii na útok na Zámockej ulici. Program uzavrú koncerty, filmové projekcie aj tanečné predstavenie na niekoľkých miestach v Bratislave a v Ružomberku.

Eva pochádza z Oravy, je queer žena a je veriaca katolíčka. Posledné roky žije v Bratislave, za rodičmi chodí len na víkendy. O tom, že je queer, vie len jej najbližšia rodina. „Viem si predstaviť, že keby sa o mojej orientácii dozvedeli niektorí ľudia, tak by považovali tento fakt za zlyhanie mojich rodičov pri výchove – či už kresťanskej, alebo obyčajnej,“ hovorí.

Veriaca queer žena opisuje, ako jej coming-out prijala rodina a s akou reakciou sa stretla v kostole. Ako katolíčka svoju zaľúbenosť do ženy riešila aj s kňazom. Očakávala od neho reakciu, že to tak nie je správne a mala by sa modliť. „No on sa na mňa iba chápavo pozrel a povedal mi, že podstatné je, aké ovocie nám prinášajú vzťahy, ktoré máme,“ hovorí Eva.

Ilustračné foto - Unsplash/Ben White

Po útoku na Zámockej som musel s hanbou priznať, že som zatváral oči pred tým, ako sa tu queer ľuďom ťažko žije, vraví šéf Nexterie Tomáš Hasala. V rozhovore vysvetľuje, prečo Nexteria organizuje ideaton o bezpečnosti LGBTI+ ľudí aj ako vyzerala interná diskusia s konzervatívnymi študentmi po útoku.

Aj firmy, ktoré sa každodenne pohybujú v európskom priestore, majú problém verejne diskutovať o právach LGBTI ľudí, hovorí šéf Nexterie Tomáš Hasala. V rozhovore približuje, prečo Nexteria organizuje ideaton o bezpečnom prostredí pre queer ľudí a prečo sa doteraz týmto témam nevenovali.

Foto N - Vladimír Šimíček

Ruskí poslanci schválili sprísnenie zákazu takzvanej propagácie homosexuality. Štátna duma prijala novelu, ktorá zakazuje propagovať „netradičné sexuálne vzťahy“ a pedofíliu, ale aj šíriť informácie o sexuálnych menšinách v médiách, na internete, v reklame, knihách a vo filmoch.

Diskriminovaní diskriminovanými alebo aké je byť LGBTI+ na palestínskych územiach, vysvetľuje Jana Shemesh. „Jedinou možnosťou pre LGBTI+ ľudí, ktorí sa obávajú o svoj život, je dostať sa na izraelské územie a pokúsiť sa tam zlegalizovať svoj pobyt. To je však nesmierne náročná záležitosť.“

Streamovacie služby nás dostali do bubliny, v ktorej sa nám LGBTI+ ľudia zdajú rešpektovaní, hovorí Zita Hosszúová, riaditeľka Filmového festivalu inakosti. „No následne začujete z poslaneckých lavíc alebo si prečítate na sociálnych sieťach také urážlivé a nenávistné vyjadrenia na adresu LGBTI+ osôb, až sa vám nechce veriť, že je to ten istý svet.“

Zita Hosszúová. Foto N - Tomáš Benedikovič

Študentka Mária musí doma predstierať, že má priateľa, hoci je v skutočnosti lesba. Patrí medzi mnohých LGBTI+ ľudí, ktorí nenašli v rodine pochopenie pre svoju identitu. „Mama mi povie, že som zlatá a vie, že by som jej nikdy neklamala, čo je jeden veľký vtip, pretože jej musím klamať celý život.“ (romano fórum)

Dnes sa začína 16. ročník Filmového festivalu inakosti, trvať bude do utorka 29. novembra. Jeho riaditeľka Zita Hosszúová opisuje, ako ovplyvnil prípravu festivalu teroristický útok na Zámockej, čím je filmová prehliadka tento rok unikátna a prečo je dôležité, aby sa queer postavy dostali aj na televízne obrazovky.

Festival Slovenská Tepláreň dnes pokračuje ďalšími akciami v Bratislave, Košiciach a v Nitre. Festival, ktorý už ponúkol vyše dvesto podujatí, potrvá do konca tohto týždňa.

Amerického novinára Granta Wahla na futbalových MS zadržala katarská ochranka po tom, ako sa snažil dostať na zápas USA proti Walesu v dúhovom tričku. Ochrankári naliehali, aby si ho vyzliekol, a keď o tom napísal rozhorčený tweet, vzali mu telefón.

Polícia identifikovala podozrivého zo streľby v coloradskom gay klube, pri ktorej zomreli piati ľudia. 22-ročný Anderson Lee Aldrich je vnukom republikánskeho poslanca Randy Voepela, ktorý verejne schvaľoval napadnutie Kapitolu.

Sexualita človeka nie je stopercentne hetero- či homosexuálna, vraví v rozhovore sexuológ Jan Kožnar. Väčšina ľudí sa pohybuje na škále medzi týmito dvoma pólmi. „Čistá heterosexualita, bez akýchkoľvek homosexuálnych túžob, je veľmi zriedkavá, na tom sa sexuológovia zhodujú.“

V LGBTI+ bare v Colorade zastrelili najmenej piatich ľudí, ďalší minimálne 18 sú zranení. Polícia tvrdí, že podozrivého, ktorý tiež je zranený, zadržala a momentálne sa lieči v nemocnici. (washington post)

Sexuálna výchova nemôže zmeniť orientáciu dieťaťa, vraví sexuológ Jan Kožnar. „Sexuálna orientácia nie je vecou voľby. Je biologicky determinovaná a formuje sa vo vnútromaternicovom vývoji.“

Foto N - Vladimír Šimíček

Napriek tomu, že aj ja som veriaca katolíčka, necítim to tak, že by registrované partnerstvo mohlo ohrozovať práva ostatných ľudí, hovorí Edita Pfundtner, štátna tajomníčka v rezorte spravodlivosti. Na rovnakom poste bola aj vo vláde Petra Pellegriniho, teraz sa vrátila a bude riešiť aj oblasť ľudských práv.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Dnes sa koná 32 kultúrnych a spoločenských podujatí na celom Slovensku pod hlavičkou festivalu Slovenská Tepláreň. Podniky, bary a umelci prejavujú spolupatričnosť rodinám a blízkym Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. (slovenskateplaren.sk)

Nemecká vláda predstavila akčný plán na ochranu sexuálnych a rodových menšín pred diskrimináciou, ich práva chce zakotviť aj v ústave.

LGBTI+ ľudí sme mali na Bielej vrane oceniť už dávno, hovorí organizátorka ocenenia Zuzana Wienk. „Mali sme tú tému na pretrase dlhšie aj v Bielej vrane. Myslím si, že byť LGBTI+ aktivistom je prejavom obrovskej odvahy a polarizácia v spoločnosti v súčasnosti naberá obrátky.“

Situácia transrodových ľudí nebola nikdy taká zlá ako teraz, hovorí riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko. Zmeny zablokovala podľa neho poslankyňa OĽaNO Lucia Drábiková. „Dnes je jedna lekárka na celom Slovensku, ktorá ešte prijíma ľudí, ktorí chcú riešiť tranzíciu. Proces je v zásade zastavený.“

Martin Macko z iniciatívy Inakosť by sa mal na budúci týždeň stretnúť s premiérom Hegerom. Ten sľubuje návrh o právach LGBTI+ ľudí začiatkom budúceho roka. „Na Slovensku vieme, že s legislatívnym riešením sa dá prísť veľmi rýchlo. […] Technicky sa to dá spraviť, ale dosť pochybujem, že sa to podarí dohodnúť,“ hovorí Macko.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha pred rokmi rokoval s iniciatívou Inakosť. „Bol jeden z tých, ktorí presadzovali legislatívu pre páry rovnakého pohlavia,“ hovorí šéf iniciatívy Martin Macko. Bolo to obdobie, keď bola v Smere ešte idealistická časť a chceli tieto veci riešiť, dodáva.

Neviem si predstaviť, že by nejaký poslanec verejne vyhlásil, že je antisemita, hovorí riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko. Reaguje tak na vyjadrenia poslanca OĽaNO Milana Kuriaka, ktorý napísal, že je homofób. „Sme jedna z posledných skupín obyvateľov, voči ktorej je prípustné sa takto vyjadrovať,“ hovorí Macko.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Nové na Dennikn.sk

Včera 22:07Predseda európskych ľudovcov Weber: OĽaNO sa má kde zlepšovať, pozor na návrat FicaVčera 19:52Newsfilter: Rozhodne sa na sneme Spolu a v hlave Slavěny VorobelovejVčera 19:08Našli recept na meškanie rýchlikov Bratislava – Banská Bystrica: napísali im pomalší časVčera 19:05Košice vedia nákladmi konkurovať Ázii, časom sa tam môže presunúť výroba ďalších medicínskych prístrojov, hovorí manažér SiemensuVčera 18:32Pád vlády? To je ako s eutanáziou: trápiť sa a pomaly zomierať alebo risknúť Ficov návrat (udalosti týždňa)Včera 16:52Bol jedným z najnebezpečnejších ľudí na svete. Kto je prepustený ruský obchodník so smrťou Viktor Bout?Včera 16:25Taktický expert Athleticu: Aj Slovensko by teraz malo rozmýšľať, návod nájdete na šampionáte v KatareVčera 16:15Snem Spolu sa stáva udalosťou, hlas jej predsedu Mira Kollára má pred hlasovaním o vláde veľkú cenuVčera 15:20MediaBrífing: Hlavné správy šíria antisemitizmus, štát sa nimi začal zaoberaťVčera 15:13Pokus odsunúť hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde zlyhal, osud kabinetu zostal neistýVčera 14:58Dekan Burda háji Žilinku a haní sudcov ako ustrašencovVčera 14:30Vývoj bojov (288. deň): Zápisky nemeckého generála z Bachmutu z roku 1941 ozrejmujú ukrajinskú taktiku v roku 2022Včera 14:26Danglár: HráčVčera 14:21Kamarátka s ňou po šiestich rokoch prerušila kontakt. Bola som v šoku, dá sa to prirovnať k rozchodu, hovorí LauraVčera 14:20Riaditeľ najväčšej nemocnice Mayer: Sestry prijali stabilizačný príspevok negatívneVčera 14:06Oscar, ak sa nezmeníš, zomrieš ako panic!Včera 13:58Chcem si sporiť: Mám zobrať ponuku v banke alebo hľadať inú investíciu? Akú váhu mám prikladať minulým výnosom?Včera 13:44Graf dňa: Pokles spotreby plynu sa spomalil. Spôsobilo to chladnejšie počasie aj priaznivejšie cenyVčera 13:33Za pravdu o Buči dostal osem a pol roka. Po Navaľnom ide za mreže ďalší líder ruskej opozícieVčera 13:22Nick Thorpe z BBC: Maďarsko môže vďaka Orbánovi opäť skončiť na nesprávnej strane histórieVčera 13:17Dva roky bojuje s leukémiou: Jedným z najhorších momentov bolo povedať blízkym, že som chorýVčera 12:48Daniel Koháni je Mikuláš aj sedemkrát denne: Chodím raz ročne, nemôžem deti sklamaťVčera 12:45Definíciu muža nenašla, dvere do skúmania vzťahov ánoVčera 12:29Ako môžu ešte stúpnuť úroky na hypotéky a narásť mesačná splátka (porovnanie)Včera 12:00Vznikne vlakové spojenie Budapešť – Košice – Krakov? Slovensko a Maďarsko hovoria áno, Poľsko je protiVčera 11:55Kaczyńského strana stratila moc v Sliezsku. Môže to naznačovať koniec jej vlády v celom PoľskuVčera 11:26Týždeň v práve Rada Procházku: Bruselský puč proti prorodinnej politike Viktora OrbánaVčera 10:48Philipp Lahm: Už nečakajú, že Messi všetko vyrieši sám. Argentínu považujem za favorita na titulVčera 10:32Dlhý covid ničí životy a živobytie. Na Slovensku ním oficiálne trpí takmer 200-tisíc ľudíVčera 10:27Na finálny odpočet je ešte priskoro, uvidíme, ako galériu prijmú ľudia, hovoria architekti Kusý a Paňák, ktorí obnovili SNG