Eduard Heger

Newsfilter: Hľadajú sa správne slová. Ešteže máme prezidentku, ktorá ich pozná. „Sú oblasti, v ktorých Čaputová nemieni robiť kompromisy len preto, aby sa zapáčila voličom, zviezla sa na vlne nenávisti či si zabezpečila nejaké výhody. Preto sa jej nemôže stať, že by zvolila nevhodné a zraňujúce slová, ako sa to stalo premiérovi Hegerovi, ktorý sa potom musel ospravedlňovať, že by vyznela falošne a neúprimne, ako sa to stalo mnohým, alebo že by sa znížila k egocentrizmu ako Matovič,“ píše Jana Shemesh.

Premiér Eduard Heger sa dnes o 17.00 h zúčastní Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite, ktorý organizuje Iniciatíva Inakosť. Chce si tak uctiť pamiatku dvoch mladých zavraždených mužov.

Jedným z možných terčov vraha zo Zámockej bol aj premiér Eduard Heger, fotografoval sa pred jeho domom. Vo svojom pamflete Juraj K. nabádal na vraždenie politikov a aj ich rodín s deťmi.

Fotografia útočníka zo Zámockej pred bytovkou predsedu vlády. Foto - archív

Premiér Eduard Heger priamo neodpovedal na otázky k výrokom Igora Matoviča o LGBTI ľuďoch či Židoch na tlačovke k obetiam vraždy na Zámockej ulici. „Budem sa rozprávať s každým, kto svoje slová neváži,“ povedal s tým, že sa dnes nebude venovať Matovičovi.

Premiér Eduard Heger na osobitnej tlačovke odsúdil vraždu na Zámockej. „Toto je pre Slovensko neakceptovateľné, je neakceptovateľné, že niekto zobral život len preto, že je súčasťou LGBTI komunity,“ povedal.

Naživo: Reakcia Eduarda Hegera na dvojnásobnú vraždu pred LGTI barom.

Premiér Eduard Heger bude mať dnes o 12.00 tlačovú konferenciu k streľbe na Zámockej ulici v Bratislave.

Žiadna forma extrémizmu nie je prípustná, vyhlásil premiér Heger v súvislosti so streľbou v Bratislave. „Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život,“ napísal na Facebooku.

O predčasných voľbách nerozhodne SaS ani Klus, ale Boris Kollár, komentuje Newsfilter. „Kollár sa odchodom SaS z vlády dostal z jeho pohľadu do fantastickej pozície. Ak mu to vyhovuje, je lojálnym partnerom a tvorí koalíciu s vládnymi partnermi. Ak mu na druhý deň vyhovuje niečo iné, spojí sa so Smerom, Hlasom či ĽSNS, aby brojil proti kľúčovej agende vlastnej vlády. Niečo ako obchodník Taraba s kuffovcami, ale vo veľkom. V omnoho väčšom.“

Premiér Eduard Heger tvrdí, že prvotné reakcie na návrh rozpočtu pre zdravotníctvo ovplyvnili emócie. Návrh kritizovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, zdravotníci aj zdravotné poisťovne, podľa ktorých je návrh nedostatočný. Heger verí, že keď si návrh prejdú znova, budú pragmatickejší.

Eduard Heger vraví, že Slovensko vyčlení na pomoc s energiami päť miliárd eur. S navýšením o 1,5 miliardy počíta zmena tohtoročného rozpočtu, ktorá sa zasekla v parlamente. Ďalších 3,4 miliardy sa navrhuje ako rezerva v rozpočte na rok 2023.

Ako sa udržal Igor Matovič pri moci a ešte aj prizval k neistému vládnutiu nových ľudí. Pokúsili sme sa zložiť príbeh hľadania nových ministrov. Málo sa napríklad vie, že Ľudovít Bradáč, jeden z kandidátov na ministra spravodlivosti, sa dozvedel o tom, že nebude ministrom, z diskusnej relácie Na telo.

Igor Matovič. Foto - TASR

Podľa premiéra Eduarda Hegera bude kríza na Slovensku ešte približne dva roky a potom sa situácia upokojí. Namiesto hádok by chcel spoluprácu, ale odchod Matoviča z funkcie nie je podľa neho na stole. „Stále to staviame do toho, že Igor Matovič má odstúpiť. Nemyslím si, že toto je správna a legitímna požiadavka.“

Vyplakávanie na Facebooku Hegerovi nepomôže, musí robiť politiku, píše Roman Pataj. „Veľmi rýchlo sa ukázalo, že Heger a Matovič nedokážu menšinovú vládu udržať. Ak sa zázračne nespamätajú, je s nimi koniec. Nech je im to akékoľvek nepríjemné, jediná cesta k ako-tak udržateľnému vládnutiu vedie cez dohody so Sulíkom, nie cez modlitby za podporu tarabovcov.“

Eduard Heger sľubuje, že ho už na verejnosti neuvidíme s alkoholom. Reaguje tak na výzvu odborníka na boj so závislosťami Ľubomíra Okruhlicu, ktorý to navrhuje ako jedno z opatrení. „Je to výborný návrh. Urobme všetko pre to, aby sme ukázali, že sa bez alkoholu dá zaobísť,“ hovorí premiér.

Zvykol som si, že parlament nefunguje, hovorí v rozhovore premiér Eudard Heger. Odmieta, že by jeho vláda vládla s poslancami Tarabom a Kuffovcami, ale zároveň si nemyslí, že sú fašisti. „Ak by sme vládli s tarabovcami, dnes by sa otvorila schôdza. Alebo v piatok. Áno, máte si zvyknúť na neotváranie schôdzí, všetci si na to musíme zvyknúť, ale to neznamená, že nebudeme presadzovať dobré veci.“

Eduard Heger pripomenul, že dnes prešlo 11 rokov od pádu Radičovej vlády. „V roku 2011 demokrati odovzdali krajinu Ficovi, lebo nezvládli uniesť ťarchu zodpovednosti. Cena však bola príliš vysoká – smrť mladých ľudí a ukradnutá krajina.“ Je podľa neho symbolické, že „práve dnes dostal Sulík pozvanie od Fica na bilaterálne rokovanie o predčasných voľbách a spoločnom postupe proti tejto vláde“.

Eduard Heger priamo neodpovedá na otázku, či súhlasí s návrhom Viliama Karasa odložiť reformu súdnej mapy. „Predseda vlády sa chce osobne oboznámiť s výsledkami auditu, a preto plánuje v najbližších dňoch stretnutie s ministrom spravodlivosti,“ odkázala hovorkyňa.

Premiér Eduard Heger odsudzuje útoky na civilné ciele na Ukrajine. „Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste,“ napísal Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálna stavba.

Premiér Eduard Heger tvrdí, že uvrhnúť krajinu do kolotoča predčasných volieb v čase energetickej krízy je nezodpovedné. Predčasné voľby sú podľa neho poslednou možnosťou, keď už nefungujú ústavné inštitúcie. Dodal, že jeho vláda pracuje a na rozhodnutia získava aj podporu poslancov.

Týždňový newsfilter: V parlamente panuje bezvládie, Matovič a Heger nemajú udalosti pod kontrolou. „Všetko sa točí okolo Kollára a Tarabu, ktorí sa v tomto bahne cítia najlepšie, a preto najefektívnejšie dokážu presadzovať svoje záujmy. Heger je v hlbokej defenzíve a už sa ani nesnaží predstierať, že je hýbateľom alebo aspoň mediátorom udalostí. Matovičovi je zas jedno, že jeho obľúbený koaličný partner (Sme rodina) sa neustále správa ako vysunuté pracovisko strany Smer,“ píše Roman Pataj.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Európska komisia musí o dva týždne prísť s konkrétnym návrhom na zastropovanie cien plynu, povedal premiér Eduard Heger. Podľa neho nesmie riešenie ohroziť dostatok plynu na európskych trhoch. (tasr)

Po neúspešnom odvolávaní Igora Matoviča rieši opozícia aj otázku vyslovenia nedôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi, a teda celej vláde. Záleží to hlavne na SaS, ktorá zatiaľ neprezradila, či by jej 21 poslancov podporilo koniec vlády. Vážna skúška však čaká koalíciu najneskôr na jar alebo v lete, keď bude musieť sama požiadať parlament o vyslovenie dôvery z rozpočtových dôvodov.

Premiér Eduard Heger od samitu v Prahe očakáva, že sa tam začne hovoriť o stratégii bezpečnosti v Európe. Ďalšími témami prvého samitu Európskeho politického spoločenstva sú aj energetika, klíma a ekonomická situácia.

Eduard Heger povedal, že štát pomôže v boji so zdražovaním energií aj kultúre. Reagoval tak na otvorený list, ktorý premiérovi a ministerke kultúry Natálii Milanovej poslalo 13 kultúrnych organizácií.

Na Slovensko vo štvrtok pricestuje eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Stretne sa s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom. Heger minulý týždeň hrozil znárodnením energie predanej do zahraničia.

Naživo: Premiér Heger a minister práce Krajniak k plánu obnovy

Premiér Heger vo štvrtok odcestuje do Prahy na dvojdňový neformálny samit EÚ. Prvý deň sa uskutoční samit Európskeho politického spoločenstva, na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov. Druhý deň budú predstavitelia EÚ rokovať o vojne na Ukrajine a hospodárskej situácii.

Premiér Eduard Heger sa stretol s novým americkým veľvyslancom na Slovensku Gautamom Ranom. Hovorili spolu o energetickej kríze, situácii na Ukrajine a zintenzívnení vzťahov medzi Slovenskom a USA po ruskej agresii.

Foto - Úrad vlády SR

Premiér Eduard Heger sa ohradzuje voči tvrdeniam, že s vinníkom nehody na bratislavskej zastávke Zochova má nadštandardné vzťahy. „Je to čistá lož. Stretli sme sa len raz pri prijatí deaflympijského výboru a športovcov na úrade vlády,“ dodal na Facebooku.

Naživo: Premiér Eduard Heger a OĽaNO po odvolávaní Igora Matoviča

Premiér Eduard Heger sa zapísal do kondolenčnej knihy Slovenskej technickej univerzity, ktorej dvaja študenti sú takisto stali obeťami nedeľnej dopravnej nehody v Bratislave na zastávke Zochova. „Sasha a Richárd, odpočívajte v pokoji,“ napísal premiér na Facebooku.

Slovensko bude podľa Igora Matoviča pravdepodobne môcť použiť nevyčerpané staré eurofondy na opatrenia proti energetickej kríze. Eurokomisár Valdis Dombrovskis sľúbil, že Komisia bude na zmene pracovať s členskými štátmi a Európskym parlamentom.

Premiér Eduard Heger nechal ako minister školstva na rezorte vyvesiť čiernu zástavu. Urobil tak v súvislosti s nehodou na zastávke v Bratislave. „Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu,“ napísal na Facebooku.

Premiér Eduard Heger sa dnes o 15.00 h v aule Univerzity Komenského zapíše do kondolenčných kníh na pamiatku obetí nehody, ktorá si doteraz vyžiadala päť obetí a viacero zranených mladých ľudí.

Musíme chrániť profesiu novinárov na Slovensku, povedal premiér Heger v RTVS po otázke na Matovičove výroky a list šéfredaktorov, v ktorom odmietli útoky lídra OĽaNO.

Premiér Heger zopakoval, že Slovensko má pripravený plán B v podobe znárodnenia u nás vyrobenej elektriny, ak mu EÚ nepomôže uvoľnením nevyčerpaných eurofondov alebo dobrovoľným prerozdelením výnosov z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností.

Premiér Eduard Heger považuje odvolávanie Igora Matoviča za zbytočné. Parlament by sa mal podľa neho najskôr sústrediť na riešenie „skutočných problémov Slovenska“ a až potom by mali prísť na rad politické bitky.

Eduard Heger navštívil vojenský cintorín v Ladomirovej, o ktorom ruská ambasáda šírila hoax. Tvrdila, že tam došlo k zneváženiu hrobov ruských vojakov, a jej verziu prevzal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Cintorín nebol zničený. Presvedčil som sa o tom na vlastné oči,“ uviedol premiér.

Foto - Facebook Eduarda Hegera

Matovičove útoky na novinárov mal podľa šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného jasne odsúdiť aj premiér Heger. Výroky lídra OĽaNO v parlamente boli podľa neho odporné a prekročili všetky čiary. „Trápi ma, že politici ako Šeliga, Žitňanská a Budaj, ktorí nám hovorili, že toto nedovolia, nič nerobia. Nestačí, že sa niekto ozve, že nesúhlasí,“ myslí si aj komentátor Martin M. Šimečka.

Eduard Heger sa stretol s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou. Vo vyhlásení uviedol, že Slovensko a Maďarsko majú rôzne pohľady na sankcie voči Rusku či riešenie energetickej krízy. „Aj napriek rozdielnym postojom musíme diskutovať a hľadať kompromisy,“ dodal.

Aj KDH kritizuje vládu Eduarda Hegera po schôdzke ministrov energetiky EÚ. Predseda strany Milan Majerský tvrdí, že sa namiesto prípravy riešení celé týždne zaoberala sama sebou. Premiér po schôdzke označil výsledok za nevýhodný pre Slovensko a hrozil znárodnením elektriny predanej do zahraničia.

Žiaden štát EÚ sa podľa českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu na dnešnom rokovaní „nevyjadril priamo proti“ balíku krízových opatrení. Reagoval na kritiku Eduarda Hegera, podľa ktorého je výsledok pre Slovensko nevýhodný a ktorý hrozil znárodnením elektriny predanej do zahraničia.

Smer a Hlas tvrdia, že vláda Eduarda Hegera na dnešnej mimoriadnej schôdzke EÚ prehrala. Obe strany vyhlasujú, že vláda by mala požiadať parlament o dôveru. Za nevýhodný označil výsledok rokovania aj Heger, ktorý hrozil znárodnením predanej elektriny.

Ministerstvo financií uvoľnilo 17 miliónov eur pre vysoké školy, slúžiť majú na podporu v čase energetickej krízy. Rektori podľa skoršieho vyhlásenia vyčíslili, že zhruba takúto sumu potrebujú na zaplatenie energií na tento rok.

Slovensko bude žiadať EÚ o uvoľnenie miliárd eur z nevyčerpaných eurofondov na opatrenia proti vysokým cenám energií. S osobitným zdanením nadmerných ziskov z výroby elektriny dohodnutým na schôdzke ministrov EÚ je Eduard Heger nespokojný, Slovensko bolo proti. Premiér naznačoval aj hrozbu zastavenia vývozu predanej elektriny.

Naživo: Premiér Heger o európskom riešení energetickej krízy

Premiér Eduard Heger ohlásil na 14.15 h tlačovku k európskemu riešeniu energetickej krízy. Ministri EÚ dnes schválili prerozdeľovanie ziskov v energetike a plán úspor elektriny.

Zuzana Čaputová, Boris Kollár a Eduard Heger v spoločnom vyhlásení odsúdili snahu Ruska anektovať ukrajinské územia. „Tieto oblasti boli Ukrajine násilne zabraté vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN, všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody.“

Týždeň v európskej ekonomike od autorov z portálu Euractiv.sk:

  • Slovenská vláda zmenila názor, podporuje zastropovanie cien dovážaného plynu.
  • Členské štáty nesúhlasia s výrazným znižovaním pesticídov.
  • Eurokomisia chce zrýchliť ratifikáciu obchodných dohôd.

Nové na Dennikn.sk

10:21Šimečka, Kostolný, Gehrerová: Politici majú queer ľudí za sklom, kde nemajú otravovať 08:00Slafkovský pred prvým zápasom v NHL upokojil syna vetou, ktorú by mal opakovať každý rodič 07:00Napísal knihu o futbalovej Brazílii: Pre hráčov je titul majstrov sveta 1970 bremenom, nie požehnaním 00:15Nebol to žiaden sladký piatkový večer. V oknách Teplárne žiarili iba sviečkyVčera 21:38Tisíce ľudí v Bratislave prišli na Zámockú a Námestie SNP, pretože už nechcú byť ticho o právach LGBTI ľudíVčera 19:22Primátor Bratislavy Vallo: Nenávisť neosedláte, nakoniec zničí aj vásVčera 19:16Podpredseda europarlamentu Šimečka na spomienke: V každej obci na Slovensku sú queer ľudiaVčera 18:58Komik Fero Joke na spomienke: Urobíme všetko pre to, aby Slovensko bolo krajinou, kde môžu všetci ľudia žiť bez strachuVčera 18:47Newsfilter: Hľadajú sa správne slová. Ešteže máme prezidentku, ktorá ich poznáVčera 18:39Graf dňa: Globálne zlacnenie agrokomodít do slovenských obchodov nedorazilo, ceny potravín ešte stúpnuVčera 18:39Prezidentka na spomienke na Matúša a Juraja: Spojme sily ako pred štyrmi rokmiVčera 18:31Zlatica Maarová: Na naše dúhové deti útočia roky. Zajtra sa cieľom môžu stať aj vaše detiVčera 18:19Firemný newsfilter: Sabol s Tarabom sa sporia čoraz ostrejšie, úplatkárovi Suchobovi biznis stále chutí a Sulíkov Bosch sa scvrkolVčera 18:19Roman Samotný z Teplárne: Máte na rukách krv, vy všetci, ktorí nás chcete zakázaťVčera 18:17Veterný park chystá už aj prvá slovenská veľkofabrika. Babišovo Duslo naň vynaloží 60 miliónov eurVčera 18:02Richard Zedník: V Montreale na sebe cítite oči. Ja som radšej ani nemal kanadskú televíziuVčera 17:20Ukrajinská ofenzíva a zmätok v MoskveVčera 16:55Čelia posmeškom, nadávkam i násiliu. V EÚ sme najviac odmietali rovnaké práva pre sexuálne menšinyVčera 16:54Psychológ Ondrušek o vražde Juraja a Matúša: Dúfam, že to zobudí mnoho ľudí (+ video)Včera 16:49Základy, na ktorých vyrástla ruská spoločnosť, sa rúcajú, hovorí šéfredaktor televízie DožďVčera 16:45V sobotu štartujú prvé dotácie na obnovu rodinných domov, štát na ne dá do februára 30 miliónovVčera 16:04Úvodné rozpaky, dúhové vlajky a premiérovo ospravedlnenie. Mnohí politici stále tápu, ako reagovať na útok na ZámockejVčera 16:03Nikto predsa nemohol tušiť, že keď budeme štvať proti gayom, zavraždia gayov (udalosti týždňa)Včera 15:53Nemal kde hrať, preto nastúpil za Charkiv. Auston Matthews, Slafkovského idol s výnimočnou strelouVčera 15:32Danglár: Budíček!Včera 15:19Vraždu na Zámockej môžu uznať ako terorizmus, za schvaľovanie by hrozilo dlhé väzenieVčera 14:24Slovensko nie je báseň, Slovensko je tragédiaVčera 14:07Vývoj bojov (232. deň): Čo radia ruské televízie Putinovi – kobercovo vybombardovať Ukrajinu do temnotyVčera 14:01MediaBrífing: Ten, kto vraždí, sa nesmie stať slávnymVčera 14:00Odborníčka na dane: Navrhujeme inflačný bonus pre zamestnancov