Επαγγέλματα του τόπου 2ο μέρος

 Παραγωγός ξυλάνθρακα -Ανθρακοποιητής

Το επάγγελμα αυτό έχει να κάνει με την παρασκευή και πώληση του κάρβουνου ή αλλιώς ξυλάνθρακα.
Ο τόπος εργασίας του είναι το καμίνι, όπου χοντρά ξύλα καίγονται ως αποτέλεσμα την παρασκευή κάρβουνου. Στη συνέχεια, μεταφέρεται στο εμπόριο.
Τα βασικά εργαλεία είναι : φτυάρι και  καρότσι για κουβάλημα .  Παρακάτω ακολουθεί συνοπτική περιγραφή μέσα από φωτογραφίες του Νίκου Παπαδημητρίου , Μηλιές.

Αρχικά τοποθετούν τα ξύλα με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζεται ένας σταυρός

22

Μετέπειτα τοποθετούνται όρθια ξύλα και κομμένα βαρέλια γύρω από τον σταυρό για να κάνουν το λεγόμενο φουγάρο

3

Αργότερα στο πάνω μέρος βάζουν τα πιο χοντρά ξύλα αφήνοντας τρύπα στο κέντρο.

 

 

.jpeg

Μετά από αυτήν τη διαδικασία , τοποθετούνται και άλλα ξύλα και το καμίνι παίρνει την τελική του μορφή.

1650704746874

Το επόμενο στάδιο είναι η τοποθέτηση άχυρου πάνω από τα ξύλα.

1650704746957

Ύστερα από αυτό είναι η τοποθέτηση χώματος πάνω στο άχυρο.

16507047469131650704746934

Τέλος, εδώ φαίνεται η τελική μορφή του προϊόντος :

1650704747027

 

Επαγγέλματα του τόπου 1ο μέρος

Επαγγέλματα

Το δάσος της Βόρειας Εύβοιας με την πλούσια χλωρίδα του συνιστά και την παρουσία διάφορων επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την εκμετάλλευσή τους

Κάποια από αυτά είναι :
α) Υλοτόμος 

.jpeg.jpeg2

 

β)  Ρητινοσυλλέκτης ,
επάγγελμα που προωθεί την ρητίνη που παράγεται από την χαλέπιο πεύκη στο εμπόριο. Η ρητίνη χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές όπως : στις βαφές αυτοκινήτων ,στις μονώσεις ,στις τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι υλικό για τρισδιάστατες εκτυπώσεις , δίνει το φυσικό νέφτι, χρησιμοποιείται σε κατασκευές νανοτεχνολογίας και φυσικά στην ποτοποιία . Η ρητίνη αποτελούσε το 90% του δάσους της περιοχής.
Τον Μάρτιο ξεκινά η διαδικασία του ρετσινιού όπου τοποθετούνται τα σακουλάκια της συλλογής. Πρώτα γίνεται τομή πάχους 2 πόντων στον φλοιό του πεύκου με πλάτος 10 πόντων ανάλογα με το ύψος του κορμού. Στην τομή αλείφουν μια πάστα από στάχτη ξύλου και οξύ που καίει τον φλοιό και προκαλεί αυτομάτως το πεύκο να αρχίζει να παράγει ρητίνη για να επουλώσει το έγκαυμα της πληγής.

2 1   ( Φωτ. Ψαρρός Ιωάννης)

 

Εκεί λοιπόν κάτω από αυτήν την πληγή στερεώνεται ένα σακουλάκι και συλλέγεται το ρετσίνι , υγρό αραιότερο από το νερό αλλά σε λίγα δευτερόλεπτα πήζει και σταδιακά στερεοποιείται και πέφτει στο σακουλάκι. Μέσα σε 15 ημέρες η ουλή επουλώνεται και σταματά να παράγεται ρητίνη , οπότε οι συλλέκτες κάνουν μια ανάλογη τομή ψηλότερη από την πρώτη και επαναλαμβάνουν τη διαδικασία μέχρι να φτάσουν σε ύψος 10 μέτρων ,τοποθετώντας σκάλες για να φτάσουν σε αυτά τα σημεία . Αξίζει να σημειωθεί πως για να δώσει ένα πεύκο ρετσίνι πρέπει να φτάσει 30 ετών .

        Πηγή από συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου Ρητινοσυλλεκτών   Βόρειας Εύβοιας, Βαγγέλη Γεωργατζή στο περιοδικό γαστρονόμος 2021

Η πανίδα του τόπου

Πανίδα

Η πανίδα του δάσους είναι πλούσια και περιλαμβάνει σημαντική ποικιλία ερπετών (οχιά, δεντρογαλιά τυφλίτης ,σαπίτης) διάφορα είδη σαυρών και εντόμων.
Από τα ζώα ,σπουδαιότερα είναι η παρουσία της αλεπούς, του λαγού , του κουναβιού , της νυφίτσας, του ασβού ,

 

του σκαντζόχοιρου ,.jpg

 

του αγριογούρουνου καθώς και μικρού αριθμού ζαρκαδιών .

Η χλωρίδα του τόπου

Χλωρίδα 

Στα δάση της Βορειοκεντρικής Εύβοιας κυρίαρχο φυτό είναι η Πέυκη (χαλέπιος) και στα μεγαλύτερα υψόμετρα το έλατο . Άλλα φυτά είναι ο πλάτανος , το  πουρνάρι , η αριά, η κουμαριά , ο σχίνος  , η κουτσουπιά κ.α

.jpg Εικ Κότσικας.

.jpg Εικ.Βελανιδιά (δρυς)

 Τοπογραφία περιοχής. Διάφοροι οικισμοί και η σχέση τους με το περιβάλλον.

 Τοπογραφία περιοχής. Διάφοροι οικισμοί και η σχέση τους με το περιβάλλον.

 

Η περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας, εκτός αυτής του κάμπου Ιστιαίας και λίγο του Μαντουδίου  καλύπτεται από πευκοδάση , είναι κυρίως ορεινή-ημιορεινή με πλούσιο έδαφος και βλάστηση .

Δεν είναι τυχαίο που πολλά χωριά του τόπου  φέρουν το όνομά τους από το είδος της βλάστησης της περιοχής και γενικότερα το περιβάλλον τους. Αναφορικά , κάποια από αυτά είναι η Καστανιώτισσα , Γαλατσάδες , Κυπαρίσσι, Μονοκαρυά , Κρυονερίτης , Κοκκινονομηλιά , Δρυμώνας , Κερασιά ,Αβγαριά , Γαλατσόνα , Γερακιού , Πευκί Αγριοβότανο , Αχλάδι , Κοτσικιάς , Σκεπαστή Μυρτιάς , Δάφνη         .jjjj Εικ. Κρυονερίτη

TO ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα δάσος είναι μια σύνθετη μορφή οικοσυστήματος που συνδυάζει μεγάλο αριθμό δένδρων και συγχρόνως μεγάλη ποικιλία πανίδας (ζώα, ερπετά, έντομα).
Τα οφέλη από τα δάση είναι τεράστια . Τα δένδρα παράγουν οξυγόνο και μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα .
Ο άνθρωπος επωφελείται από το δάσος ξυλεία για διάφορες χρήσεις, όπως χαρτί, φάρμακα ,φρούτα ,καρπούς βότανα κ.α .
Όσο πιο μεγάλο είναι το δάσος , τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πλημμύρων γιατί τα δένδρα απορροφούν το νερό με αποτέλεσμα να μη διαβρώνεται το έδαφος .
Παράλληλα οι ρίζες των φυτών βοηθάνε το έδαφος να είναι σταθερό.

.jpg
Εικ. Δάσους από Τελέθριο Όρος
Εκτός από το κύρος που προσδίδει αισθητικά το δάσος είναι πηγή αναζωογόνησης, χαράς και ευτυχίας , αποτελεί το φυσικό περιβάλλον όχι μόνο των ζώων αλλά και των ανθρώπων είτε μένουν σ αυτό είτε όχι .
(πηγή Δασαρχείο Ιστιαίας)