Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”.
Administrația Fondului pentru Mediu funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Mediului.
Urmare a publicării, în 09.12.2021, în M.O. nr. 1.167 al României, Partea I, a Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.171/2021 privind modificarea Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 594/2006 pentru aprobarea Certificatului de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu, Administrația Fondului pentru Mediu vă informează că, începând cu data de 10.12.2021, certificatele de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu nu vor mai fi emise în baza cererilor de eliberare a certificatelor de atestare în format hârtie.
Atât transmiterea cererii de eliberare a certificatului de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, cât și eliberarea certificatului de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, se realizează exclusiv prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii on-line“ existent pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu la adresa https://online.afm.ro/Default.aspx.
Pentru mai multe detalii privind solicitarea și eliberarea certificatului de atestare în format electronic, vă rugăm să consultați informațiile de pe pagina https://afm.ro/taxe_certificat_atestare.php.
Având în vedere noile modificări legislative prevazute de Ordonanata de Urgenta nr.50/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje referitoare la taxa prevazuta la Articolul 9 alin.(1) lit.a) din Ordonanța de urgență nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu, vă informăm că aceasta contribuție de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor se reține și se plătește o singură dată la Fondul de mediu, de catre operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare şi/sau valorificare a deşeurilor, la prima operațiune de vânzare a deșeurilor, respectiv de la deținătorul inițial al deșeurilor la primul operator economic colector sau valorificator.
Sistem integrat de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare în satele Samarineşti, Boca şi Valea Bisericii, Comuna Samarineşti, judeţul Gorj