Mac'inizdeki Finder'ı tanıma

Belgelerinizi, ortamlarınızı, klasörlerinizi ve diğer dosyalarınızı bulmanın ve düzenlemenin ilk adımı Finder hakkında bilgi edinmektir.

macOS Finder simgesi

 

 

Mac'iniz açıldığında ilk olarak Finder'ı görürsünüz. Finder otomatik olarak açılır ve diğer uygulamaları kullandığınız sırada açık kalır. Ekranın üstündeki Finder menü çubuğunu ve alt kısmındaki masaüstünü içerir. Pencereler ve simgeler kullanarak size Mac, iCloud Drive ve diğer depolama aygıtlarınızın içeriğini gösterir. Dosyalarınızı bulmanıza ve düzenlemenize yardımcı olduğu için adı Bulucu anlamına gelen Finder'dır.


Dosyalarınızın görüntülenme şeklini değiştirme

Dosyaların Finder pencerelerinde görüntülenme şeklini değiştirmek için menü çubuğundaki Görüntü menüsünü veya Finder penceresinin üst kısmındaki düğmeleri kullanın. Dosyaları; simge olarak , bir listede , sütunlar halinde  veya bir galeride  görüntüleyebilirsiniz. Görüntü menüsü, her bir görüntü için öğelerin sıralanma ve düzenlenme biçimini değiştirmek için kullanabileceğiniz tür, tarih veya boyut gibi seçenekler sağlar. Görünümleri özelleştirme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Galeri Görüntüsü
Solda kenar çubuğunun, sağda Önizleme bölümünün göründüğü Galeri Görüntüsü.

Dosyaları bir galeride görüntülerken, büyük önizlemeleri kullanarak dosyalarınızın içeriğine göz atıp resimleri, videoları ve tüm belge türlerini kolayca tanımlayabilirsiniz. Galeri Görünümü, videoları oynatmanıza ve çok sayfalı belgeler arasında gezinmenize de olanak tanır. macOS'in daha eski sürümlerinde Cover Flow  olarak adlandırılan, buna benzer ancak daha basit bir galeri görüntüsü vardır.


Finder pencerelerindeki kenar çubuğunda AirDrop'a, sık kullanılan klasörlere, iCloud Drive'a, sabit sürücüleriniz gibi aygıtlara ve benzeri öğelere yönelik kestirmeler bulunur. Dock'taki öğeler gibi kenar çubuğundaki öğeler de tek tıklamayla açılır.

Kenar çubuğunuzdaki öğeleri değiştirmek için Finder menü çubuğunda Finder > Tercihler'i seçin, ardından tercihler penceresinin üst kısmındaki Kenar Çubuğu'nu tıklayın. Ayrıca, dosyaları kenar çubuğunun içine ve dışına da sürükleyebilirsiniz. Kenar çubuğunu özelleştirme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kenar çubuğuna sürüklenen bir klasörün göründüğü Finder penceresi


Spotlight'la arama yapmak için menü çubuğundaki büyüteci tıklayın veya Komut-Boşluk çubuğu tuşlarına basın. Spotlight; iPhone veya iPad'deki Hızlı Arama'ya benzer. Spotlight hakkında daha fazla bilgi edinin.

Finder penceresinden arama yapmak için pencerenin köşesindeki arama alanını kullanın:

Bölmenin alt kısmında dosya yolu çubuğu ile gösterilen macOS Finder penceresi arama sonuçları
Bir arama sonucunu seçtiğinizde, pencerenin alt kısmında sonucun nereden alındığı görüntülenir. Bu görüntüyü Spotlight'tan almak için Spotlight arama sonuçlarının alt kısmındaki "Finder'da Ara"yı veya "Tümünü Finder'da göster"i seçin.


Hem Spotlight'ta hem Finder'da, gelişmiş aramaları kullanarak arama sonuçlarını daraltabilirsiniz. Ayrıca, dosyaları düzenlemek ve bulmak için etiketleri de kullanabilirsiniz.


Dosyaları silme

Dosyayı Çöp Sepeti'ne taşımak için dosyayı Dock'taki Çöp Sepeti'ne sürükleyin. Veya bir veya daha fazla dosya seçin, ardından Dosya > Çöp Sepeti'ne Taşı'yı (Komut-Delete) seçin.

Çöp Sepeti büyütülmüş durumda macOS dock

Dosyayı Çöp Sepeti'nden kaldırmak için Çöp Sepeti'ni tıklayarak açın, ardından dosyayı Çöp Sepeti'nin dışına sürükleyin. Veya dosyayı seçin, ardından Dosya > Yerine Koy'u seçin.

Çöp Sepeti'ndeki dosyaları silmek için Dosya > Çöp Sepeti'ni Boşalt'ı seçin. Bu işlemden sonra, bu dosyalar tarafından kullanılan saklama alanı diğer dosyalar tarafından kullanılabilir. macOS Sierra'da, çöp sepetini otomatik olarak boşaltmak için Mac'inizi ayarlayabilirsiniz.

Yayın Tarihi: