5 apps per a un consum responsable

Imatge principal a portada: 
Una persona revisant les aplicacions del seu mòbil. Font:  Lisa Fotios (Pexels)
Resum: 

La tecnologia ens pot facilitar la presa de decisions per reduir, reutilitzar o comprar productes de proximitat, més sostenibles o saludables.

La tecnologia pot facilitar el consum responsable centralitzant informació i generant xarxa en àmbits com l'alimentari o el tèxtil, que deixen una petjada de carboni elevada. L'agricultura i la ramaderia emeten més d'un 20% de les emissions, mentre els residus, el 4,3%.

Imatges secundàries: 
Una persona revisant les aplicacions del seu mòbil. Font:  Lisa Fotios (Pexels)
Subtitols: 
Go Zero Waste
To good to go
Wallapop
CoCo
Ethical Time
Closca Water
Olio
Continguts: 

Aquesta aplicació col·laborativa disposa d'un mapa molt útil amb els establiments que aposten per l'economia circular i el residu zero. Les persones usuàries poden compartir nous punts al mapa, ja siguin botigues, allotjaments, serveis o mercats.

L'organització estableix que aquests establiments han de tenir bones pràctiques com la venda a granel, l'ús d'envasos reutilitzables i la promoció d'envasos propis, la segona mà, l'eliminació de productes monodosi com el sucre, promoure que la gent s'emporti el menjar sobrant o servir aigua km 0.

A més, Go Zero Waste es dedica a promoure el residu 0 a través de l'educació ambiental i la gamificació dissenyant activitats per a empreses, centres educatius i ajuntaments.

795 milions de persones passen fam al món, segons Mans Unides. Tot i així, llancem un terç del menjar que produïm. Aquesta aplicació vol revertir aquesta realitat fent d'intermediària entre establiments alimentaris que no han venut tot el producte i persones consumidores. Sota la crida de "salvar" menjar, s'ofereixen a diari paquets de menjar sorpresa a preus més assequibles per no haver-los de llançar.

14.790 establiments ja s'han unit a l'aplicació, que ha utilitzat 4,5 milions de persones a tot l'Estat.

La clau per reduir realment les emissions és reduir i reutilitzar. Ho podem fer consumint productes de segona mà per allargar-ne la vida útil, no contribuir en les emissions d'una nova producció, i postergar la seva transformació en residu.

Per això, no podia faltar a la llista el clàssic Wallapop que, com Vibbo o d'altres, serveixen per posar a la venda productes que ja no fem servir i adquirir-ne d'altres que necessitem segons la proximitat de les persones usuàries a través de la geolocalització.

Aquesta aplicació col·laborativa, com Yuka o MyRealFood, serveix per analitzar el valor nutricional dels productes que comprem escanejant els codis de barres.

En aquest cas, l'eina extreu una puntuació, que es calcula segons tres indicadors existents: el Nutrient Profile Model de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el NOVA, desenvolupat al Brasil, que indica si el producte és ultraprocessat, i el sistema xilè d'advertències per nivells alts de greixos, sucres, sodi i calories.

Un producte també és sostenible si és equilibrat nutricionalment i ens proporciona una vida saludable. A més, l'eina assenyala els productes amb més impacte mediambiental, i indica els additius que porta.

Cada vegada hi ha més marques de roba que s'agafen al valor de la sostenibilitat com a estratègia de màrqueting, però què vol dir ser una marca sostenible?

Ethical Time estudia el seu impacte social i ambiental i verifica que ho siguin amb el segell Real Sustainable Fashion. Les aplega en el cercador de la seva web i en una web app que es pot instal·lar al dispositiu seleccionant l'opció per afegir-la a la pantalla d'inici del menú de configuració. Hi trobareu tot tipus de peces de roba garantides com a realment sostenibles.

Consumim un milió d'ampolles de plàstic cada minut i el 80% van a parar als abocadors i als oceans. Aquesta aplicació, igual que Tap - Find Water Everywhere, serveix per trobar aigua gratis per reomplir els nostres envasos allà on siguem, ja siguin establiments que col·laboren amb el projecte, fonts o màquines públiques d'aigua.

L'aplicació és col·laborativa i permet afegir punts als més de 200.000 que ja aplega, a més d'oferir recompenses per fer-la servir.

Aquesta aplicació té la vocació de compartir entre el veïnat menjar que no utilitzem o que està pròxim a caducar-se i d'altres articles que ja no farem servir a través de la geolocalització. A l'hora de publicar un article, podem indicar quant de temps pot estar disponible, la qualitat i el lloc i hora de recollida.

A nivell de consum responsable, té un espai per a productes fets a mà, que dona l'oportunitat de vendre de forma informal a persones artesanes independents. També ens permet deixar articles per un temps o fer crides d'objectes concrets que necessitem.

Com les aplicacions del tipus Wallapop, disposa de perfils, valoracions de les persones usuàries i processos de verificació, i està impulsat per persones voluntàries.

field_vote: 

Guia per consumir tecnologia de forma responsable

Imatge principal a portada: 
Dispositius electrònics apilats. Font: Gabriel Freytez (Pexels)
Resum: 

Tot el que has de saber per decidir-te a comprar un aparell electrònic.

L'extracció de minerals en països del Sud Global que s'usen per a la tecnologia, la producció d'aparells electrònics en fàbriques en condicions precàries i els residus, que tornen a països sense recursos per gestionar els seus components tòxics, tenen un impacte en les persones i el medi ambient.

Imatges secundàries: 
Dispositius electrònics apilats. Font: Gabriel Freytez (Pexels)
Subtitols: 
Necessitat
Proximitat
Impacte social i ambiental
Obsolescència programada
Programari lliure
Continguts: 

Realment necessites l'aparell electrònic que estàs buscant? Si és que sí pots continuar llegint. La primera opció és sempre reduir i la segona reutilitzar. Pots trobar tecnologia a botigues i plataformes de segona mà com ara Donalo.org, Back Market o Wallapop. Si sou una entitat i busqueu ordinadors, podeu trobar donacions, per exemple, a UPC reutilitza, o d'institucions com ajuntaments o universitats.

Has de comprar sí o sí un aparell nou? Mira on està fabricat. Les fàbriques tecnològiques acostumen a estar situades a països del sud-est asiàtic, tot i que també n'hi ha a Europa. En tots els casos, el tracte que ofereixen a les persones treballadores es veu qüestionat. A més, les empreses tecnològiques són poc transparents i, tot i que hi ha iniciatives incipients en aquest sentit, no hi ha un sistema de traçabilitat.

Ara bé, hi ha marques que fan l'assamblatge de peces més a prop, com ara Slimbook, a València, i això fa que es redueixin les emissions de la logística i que tinguem informació més directa del producte afavorint així la sobirania tecnològica.

La tecnologia té un impacte en la vida de les persones que viuen als països d'on s'extreuen els minerals, i en la de les persones treballadores implicades en tota la cadena de producció. Per tant, seria fonamental conèixer com és la situació d'aquestes persones que han fet possible que compris aquell aparell electrònic. Com ja hem vist, la no traçabilitat dificulta la transparència del procés. Tot i així, podem trobar algunes garanties.

En l'àmbit de la mineria, hi ha iniciatives com Fairtrade Gold, que subministra or de petites cooperatives artesanals i de zones lliures de conflicte alhora que protegeix els drets de les persones treballadores i el medi ambient marcant un preu mínim així com vetllant per la seva seguretat. De la mateixa manera, hi ha projectes en marxa pel que fa el cobalt i el liti, amb el suport de companyies com Fairphone, Volkswagen, Baf i Daimler AG.

Així mateix, hi ha companyies mineres que se sotmeten a auditories responsables d'IRMA (Iniciativa per Assegurar la Mineria Responsable).

En la fase de fabricació, es complica accedir a la informació i coneixem per investigacions la precarietat del sector. En aquest sentit, Electronics Watch fa auditories per a compradors públics.

En l'última fase de la cadena, hi tenim molt a dir, i podem reutilitzar els nostres aparells i donar-los a entitats com Andròmines i Solidança, que també formen part del circuit d'eReuse contra l'obsolescència programada.

Més enllà de l'impacte que tenen els aparells, hi ha el que suposa la connexió i la infraestructura del corrent elèctric i de la xarxa d'internet. Per això, val la pena pensar en projectes cooperatius com Som Energia i Som Connexió, i els comunitaris com Guifi.net, que aposten per la sobirania col·lectiva i el servei més ajustat a les necessitats de les persones.

Els aparells tenen una vida útil programada perquè les persones consumidores en comprin un de nou al cap d'un temps determinat. Per això, cal que ens fixem en si els aparells que comprem tenen un servei tècnic accessible i en si les peces són desmuntables i reparables.

En aquesta línia, l'entitat francesa Halte à l'Obsolescence Programmée (HOP) ha fet una recerca per establir l'índex de fiabilitat de les marques que es pot consultar aquí, a més de portar als tribunals companyies per males pràctiques.

Des de l'entitat, consideren que hi ha tres obsolescències: la tècnica, la de 'software', quan un aparell es torna obsolet per falta d'espai per seguir actualitzant-se, i l'estètica, és a dir, la que exerceix la societat perquè renovem els nostres dispositius.

El programari lliure es garantia de transparència i, en la majoria de casos, de responsabilitat. Suposa un treball col·laboratiu d'una comunitat que pot accedir al codi obert del 'software' de l'aparell per millorar-lo, promovent així la sobirania i la democratització tecnològica. D'aquesta manera, és visible el seu funcionament i l'ús que se'n fa de les dades de les persones usuàries i, per tant, protegeix la seva privacitat, i dona llibertat per prendre decisions.

field_vote: 

4 elements a tenir en compte per allargar la vida del teu ordinador

Imatge principal a portada: 
Circuit electrònic dins d'un ordinador. Font: Pixabay
Resum: 

Sobirania tecnològica és també tenir el coneixement bàsic sobre els nostres dispositius que ens permet aturar l'obsolescència programada.

La sobirania tecnològica implica posar la tecnologia al servei de la ciutadania i, per tant, que puguem decidir sobre el seu ús i la seva fabricació. Per això, ens calen coneixements bàsics que ens permetin reparar i allargar la vida dels nostres dispositius, amb una obsolescència programada que afavoreix el sistema de consum i impacta en el medi ambient i agreuja conflictes socials.

Fem un repàs dels elements d'un ordinador que hem de conèixer i tenir en compte a l'hora de desmuntar-los o d'acudir a personal tècnic que ens ajudi a reparar-los.

Imatges secundàries: 
Circuit electrònic dins d'un ordinador. Font: Pixabay
Subtitols: 
Memòria RAM
Disc dur
Perifèrics
Programari
Entitats que ens poden ajudar a reparar-los
Continguts: 

Els dos elements més importants del hardware d'un ordinador són la memòria RAM i el disc dur. "Canviant aquests dos elements un ordinador et pot aguantar quatre o cinc anys més", assegura Toni Domènech, de la cooperativa Colectic.

La memòria RAM és on s'emmagatzemen els arxius temporals que estem fent servir. D'aquesta depèn la velocitat i el rendiment del dispositiu. Ens pot interessar ampliar-la perquè es quedi curta d'espai, encara que no tots els dispositius ho permeten i sempre hi ha un màxim que marca la placa base, el component més car i complicat de substituir.

Quan una memòria RAM falla els símptomes poden ser que l'ordinador es pengi, que els arxius estiguin corromputs o que falli la instal·lació de programes.

"És com la taula de treball. Hi acostumes a posar coses. Com més gran és amb més coses pots treballar alhora", explica Domènech, que recomana una memòria RAM d'entre 8 i 16 GB mínim.

El disc dur té la finalitat d'emmagatzemar els arxius i si necessitem més espai podem fer servir un disc dur secundari o extern.

A més, la tecnologia d'aquest component ha canviat els últims anys i han passat de ser discs durs HDD a SSD, amb una velocitat molt més ràpida. Domènech aconsella canviar aquest element en els aparells antic per millorar el seu rendiment.

Més enllà del hardware trobem els elements perifèrics d'un ordinador com són el ratolí, el teclat i la pantalla.

Les pantalles són potser el més rellevant a l'hora de treballar. Domènech explica que cal que tinguin una freqüència de refresc alta i una bona resolució, a més de filtres protectors per a la vista. Recomana utilitzar una pantalla externa si s'utilitza un portàtil.

En cas que es trenqui la pantalla d'un portàtil, es pot substituir desmuntant-lo, però alerta que sovint no és fàcil desmuntar aquests aparells cada cop més compactes: "Es necessiten eines específiques".

L'ús que fem dels dispositius també determina la seva vida útil. Domènech recomana fer còpies de seguretat programades periòdicament en un disc dur extern.

També cal tenir el programari actualitzat perquè el sistema operatiu treballi a ple rendiments i utilitzar un antivirus.

RavalFab: Colectic acull els dijous a la tarda un espai comunitari i d'intercanvi de coneixements per resoldre dubtes sobre els teus aparells, a més d'oferir eines d'impressió 3D.

Andròmines: Aquesta entitat ofereix serveis de reparació i formacions per aprendre a reparar aparells electrònics.

Restarters Barcelona: Aquesta associació organitza Restart Parties per impulsar alternatives a l’obsolescència programada i la reapropiació de coneixements tecnològics.

field_vote: 

Tot el que has de saber sobre el metavers

Imatge principal a portada: 
Una noia amb ulleres de realitat virtual. Font:  Bradley Hook (Pexels)
Resum: 

Les veus expertes assenyalen que el futur passa per aquests mons virtuals on podrem des de reunir-nos, a socialitzar o consumir.

El metavers és el futur. L'imperi de Facebook, que va canviar l'any passat el seu nom per Meta, hi aposta fortament. El govern català, juntament amb el Centre Blockchain de Catalunya i la Cambra Comerç també ho ha fet amb el CatVers. Què és un metavers i per què no li hem de treure l'ull de sobre?

Imatges secundàries: 
Una noia amb ulleres de realitat virtual. Font:  Bradley Hook (Pexels)
Subtitols: 
Què és
Per què el podríem utilitzar
Qui hi ha al darrere
Un futur proper
Continguts: 

Un metavers és el món virtual definitiu que aplega les eines i llenguatges amb què la societat digital ha experimentat fins ara: realitat virtual, realitat augmentada, intel·ligència artificial, teletreball, videojocs, relacions digitals...

És a dir, un espai digital en què cada persona usuària tindrà un avatar realista i podrà fer el seguit d'activitats que fa diàriament de forma presencial o híbrida com treballar, fer tràmits, consumir, socialitzar o relaxar-se.

Per això, cal que aquest univers sigui interoperable, és a dir, que la realitat sigui mixta, per exemple, que es puguin introduir elements de la realitat presencial en la virtualitat o que s'utilitzi la veu per interactuar. Això, però, requerirà el disseny de dispositius nous més enllà de les ulleres de realitat virtual com ara un casc, que permetrà fer esport, segons la visió de Marck Zuckerberg, que vol reflotar les caigudes de Facebook amb aquesta tecnologia.

En definitiva, es tracta d'una extensió virtual de la vida mateixa. Ciència-ficció?

La proposta del CatVers que ha fet el Centre BlockChain de Catalunya, juntament al departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i la Cambra de Comerç, estava especialment dirigida a institucions i entitats de la societat civil. Per què el podríem utilitzar?

  • Nous espais: les entitats sense ànim de lucre sovint tenen dificultats per mantenir un espai físic i aquest entorn digitalitzat podria ser una solució per establir-se, a més de permetre noves línies de negoci com oferir nous serveis tecnològics per a altres entitats.
  • El nou zoom: el teletreball podria adaptar-se a aquest entorn que permetria fer trobades, tenir una oficina compartida i fer servir programari col·laboratiu en un mateix espai a través d'un avatar realista que protegiria la nostra intimitat.
  • Interacció realista: si s'aconseguís una realitat virtual realista, el tracte humà podria veure's reforçat per aquest entorn digitalitzat i substituir els xats i correus electrònics.
  • Sostenibilitat econòmica: aquest univers contempla la integració de transaccions blockchain i d'altres monedes alternatives, el que podria servir per vendre productes o serveis i monetitzar-los.

Hem parlat de Facebook i del Catvers, però també grans tecnològiques com NDIVIA i Google estan apostant per aquesta tecnologia. Es tracta de grans imperis que, d'aquesta manera, podrien obtenir moltes més dades de les persones usuàries, i que podrien deixar al descobert la nostra privacitat, un dels riscos principals d'aquest univers tecnològic, a més del possible impacte de la virtualitat total en la nostra salut mental i en com ens relacionem amb la presencialitat.

Quan aquesta realitat arribi, com la resta d'innovacions digitals, haurà de viure una regulació per veure si contribueix a l'ètica, la sostenibilitat i a la democratització de la vida, o tot el contrari.

El concepte metavers ja el podem trobar al Fortnite, o fins i tot als Sims dels anys 90. Tal com l'imaginen aquestes grans tecnològiques, hi ha Decentraland, una plataforma virtual construïda amb tecnologia blockchain formada per parcel·les que les persones usuàries poden comprar amb NFTs (béns no fungibles) i construir-hi i celebrar-hi esdeveniments. Ara bé, que aquest univers assoleixi la complexitat esperada es veu com una realitat a llarg termini.

field_vote: 

Què és un xatbot i com construir-lo

Imatge principal a portada: 
Il·lustració d'un robot computacional. Font: Pixabay
Resum: 

Un programa que automatitzi les converses ens pot ajudar a optimitzar processos i també a millorar l'atenció a les persones.

Els xatbots són un tipus de bots que automatitzen una conversa a través de la intel·ligència artificial. Per què ens poden ser útils com a entitat social i com construir-los?

Imatges secundàries: 
Il·lustració d'un robot computacional. Font: Pixabay
Subtitols: 
Per a què funcionen
Com es construeixen
Cas d'èxit
Eines
Ajuda
Continguts: 

Els xatbots o bots conversacionals són programes automatitzats amb intel·ligència artificial per mantenir converses que ens poden ajudar a millorar l'atenció a les persones i l'experiència d'usuari alhora que agilitzem processos comunicatius com oferir informació disponible les 24 hores.

Es poden construir a plataformes digitals com webs, xarxes socials i aplicacions de missatgeria. El més habitual actualment és trobar-los a Facebook o a Telegram.

Crear un xatbot ha de tenir una estratègia digital i un equip al darrere que alineï el seu objectiu amb el de la vostra entitat fent-lo el més concret possible, que defineixi el to de veu, el copy i l'arbre de decisions que ha de seguir el xatbot segons les respostes que rebi. Eines com Diagrams.net us poden ajudar a aclarir aquest trajecte conversacional. Posteriorment, se n'haurà de fer el prototipatge per veure'n el resultat amb eines com Bot Society.

CoActuem per la Salut Mental és un xatbot dissenyat per Coact, una iniciativa global finançada per la Unió Europea impulsada pel grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona i per la Federació Salut Mental Catalunya, per impulsar una investigació participativa per millorar les xarxes de suport social en salut mental. Utilitza relats amb experiències reals per estudiar com se senten les persones segons el suport que reben.

Aquesta iniciativa demostra que un xatbot pot servir, a més de per optimitzar vendes de productes o actualitzar informació, per millorar la vida de les persones d'una forma col·laborativa.

En el cas de voler construir-los a Facebook o Telegram, hi ha eines com Chatfuel que faciliten molt el procés. Aquí trobareu un tutorial sobre com utilitzar-la.

Dialogflow és una opció de Google, també molt intuïtiva, que dona l'opció d'integrar el xatbot creat en plataformes com Telegram, Facebook, Slack i Twitter, i també permet fer asssitents virtuals amb veu per a trucades telefòniques.

Si busqueu alguna entitat que els programi des de zero, podeu preguntar a cooperatives tecnològiques com ara Pangea, Jamgo, Codi Cooperatiu o Colectic.

field_vote: 

8 apps per fer voluntariat

Imatge principal a portada: 
Una jove consultant el seu mòbil al carrer. Font: Charlotte May (Pexels)
Resum: 

Mitjançant els dispositius mòbils podeu cercar ofertes de voluntariat en qualsevol moment i a qualsevol lloc.

El 6,5% de la població de l'Estat, 2.700.000 persones, fan voluntariat, segons l’informe ‘La Acción Voluntaria en 2020’ de la Plataforma del Voluntariado de España. La xifra ha anat variants els últims anys però està força estabilitzada, tot i que durant els mesos més crítics de la pandèmia va augmentar considerablement.

Imatges secundàries: 
Una jove consultant el seu mòbil al carrer. Font: Charlotte May (Pexels)
Subtitols: 
Voluntariapp
Be my eyes
Hacesfalta.org
Worldpackers
Volunteer abroad - GivingWay
Moviliza-T
Vee Volunteers
Voluncloud
Continguts: 

Voluntariapp és una aplicació per a Android i iOS creada per l'associació Alba. És una eina que ajuda a posar en contacte voluntariat i entitats. Si busques un voluntariat veuràs la informació de les crides que fan les entitats segons proximitat i podràs seleccionar les entitats que més t'interessin. Si ets una entitat pots publicar la teva crida, o esdeveniments i formacions, a través del formulari d'aquesta web.

La tecnologia permet també fer voluntariat sense moure'ns de casa. Be my eyes és una aplicació per a Android i iOS per ajudar persones cegues o amb problemes de visió. A través de videotrucades les persones voluntàries ajuden les persones amb ceguesa, per exemple, a fer el sopar o a reconèixer colors. L'aplicació emparella persones cegues i persones voluntàries segons l'idioma i la zona horària.

La Fundació Hazloposible va néixer l’any 1999 amb el clar objectiu de connectar persones i entitats sense ànim de lucre. La seva pàgina web ha estat un referent en la cerca de voluntariat. Coneixedors d’aquest posicionament, el desembre del 2017 van publicar la seva aplicació, disponible per iOS i Android.

Mitjançant aquesta aplicació les persones poden cercar ofertes de voluntariat i les entitats sense ànim de lucre poden publicar demandes de voluntaris i voluntàries. A través de l’aplicació també es poden seguir les notícies del blog de la fundació i cercar ofertes laborals en l’àmbit del tercer sector.

Inspirada en la filosofia de la cultura viatgera, aquesta aplicació disponible per iOS i Android, permet cercar intercanvi de treball a canvi d’allotjament gratuït, voluntariat en entitats sense ànim de lucre, escoles i projectes socials i estades en granges de permacultura.

L’aplicació és molt senzilla d’utilitzar. Només cal registrar-se i cercar les ofertes de voluntariat segons les classificacions esmentades anteriorment. Un cop hagueu trobat la oferta que més us interessi, haureu de fer un pagament de 49 $, que és com una llicència anual. Al darrera d’aquesta aplicació hi ha una comunitat molt forta que us ajudarà en qualsevol moment.

Només està disponible per Android. És una aplicació molt similar a Worldpackers, però a diferència d’aquesta, Volunteer abroad - GivingWay és totalment gratuïta. Per fer-la servir només us heu de registrar amb un correu electrònic. Trobareu iniciatives de voluntariat de més de 100 països d’arreu del món.

Mitjançant el registre podreu especificar quines són les vostres preferències de voluntariat: destí, activitats, temps de permanència i si es viatja sol o acompanyat. Mitjançant aquestes preferències, l’aplicació us mostrarà les ofertes interessants de voluntariat. Per demanar una oferta haureu d’omplir un formulari i esperar que la organització aprovi la vostra sol·licitud.

Desenvolupada a l’estat espanyol, aquesta aplicació està disponible per iOS i Android. És un projecte social promogut per l'organització CECAP Joven. Sense demanar cap registre, només d’instal·lar l’aplicació, ja mostrarà les ofertes de voluntariat que en aquells moments estiguin obertes.

Si us interessa alguna oferta de voluntariat, l’aplicació us demanarà totes les vostres dades perquè l’entitat contacti amb vosaltres. En aquesta aplicació no hi ha tantes ofertes de voluntariat com a les altres descrites, però hi han entitats prou importants que actuen en l’àmbit internacional.

Aquesta aplicació, disponible per Android i iOS i enfocada a joves, està pensada per connectar persones que vulguin fer voluntariat i formar grups per empoderar-los i potenciar les seves habilitats o "superpoders". Ofereix ofertes personalitzades segons la ubicació, les preferències i la disponibilitat. El seu valor afegit està en les funcionalitats de xarxa social que permeten la interrelació i la compartició d'experiències.

Aquesta app, disponible per Andorid i iOS, està desenvolupada per la Plataforma del Voluntariado de España. Igual que la resta, és útil per posar en contacte persones que volen fer un volutnariat amb demandants de serveis de voluntariat, i disposa d'una interfície senzilla per a la persona usuària registrada, amb un perfil i una secció per guardar els projectes que més ens interessin. Compta amb la col·laboració d'organitzacions com Oxfam, Unicef, Creu Roja, Metges Sense Fronteres, AECC, Cáritas, Save the Children i Manos Unidas.

field_vote: 

Anàlisi de mètriques i KPI'S: com enfrontar-nos-hi sense morir en l'intent

Imatge principal a portada: 
Un 'like' en un cartell de neó. Font: Pexels
Resum: 

Fem un repàs dels indicadors a tenir en compte a l'hora de fer un informe de xarxes socials.

Cada vegada tenim més clar que hem de ser a les xarxes socials, que necessitem una estratègia, i també que n'hem d'extreure els resultats per observar què és el que ens funciona i què és el que podríem millorar.

Des de la comunicació associativa, a vegades assumim el monitoreig de les xarxes socials com una feina més del nostre ventall del 'multitasking' i no tenim prou formació per abordar els informes que requereixen les anàlisis de mètriques.

Imatges secundàries: 
Un 'like' en un cartell de neó. Font: Pexels
Subtitols: 
Quins són els vostres?
Audiència
Reach i impressions
Engagement i notorietat
Tràfic web
Share of Voice
Què ha de tenir l'informe de mètriques?
Eines
Continguts: 

No hem d'analitzar totes les entitats els mateixos indicadors. Dependrà dels nostres objectius i del nostre moment vital. S'aconsella centrar-nos en un nombre reduït d'indicadors per poder-ne fer un bon seguiment. Si el nostre objectiu és, per exemple, vendre productes, no recollirem les mateixes dades que si el nostre objectiu és generar comunitat.

L’indicador per excel·lència és la quantitat de seguidores, però tenint en compte la seva qualitat, és a dir, la seva participació i dedicació en els nostres continguts. Això té a veure amb la segmentació: si aconseguim que l’audiència sigui el perfil del nostre públic objectiu tindrem un impacte més proper al desitjat.

Per analitzar aquesta dada, és útil veure l’evolució històrica, que es pot extreure dels apartats d'anàlisi de les mateixes xarxes i/o de plataformes de pagament. També l’evolució històrica segmentada per franges d’edat o per gènere. Així podrem analitzar, per exemple, l’impacte d’una campanya de comunicació o de publicitat a les xarxes socials.

En relació amb això, podem tenir en compte que seguir o deixar de seguir comptes pot funcionar estratègicament per definir la nostra audiència, que la ratio entre els comptes que seguim i els que ens segueixen determina la nostra influència, i que existeixen eines com Twiangulate que analitzen la compenetració entre comptes.

Com més gran sigui la comunitat més abast tindran les nostres publicacions i més impressions rebran. Això no sempre és així i depèn molt dels continguts que compartim, dels algoritmes de les xarxes socials, i també de la viralitat i de les campanyes de publicitat de pagament.

Mentre l’audiència és la nostra comunitat, l’abast són les persones que reben el nostre missatge que pot anar més o menys enllà d’aquesta comunitat, i les impressions, les visualitzacions que es fan del missatge, tenint en compte que una mateixa persona pot rebre’l diverses vegades. De la mitjana de les vegades que una persona rep aquest missatge se’n diu freqüència.

L’abast és una dada complexa que cal observar de forma limitada en el temps i s’ha de diferenciar entre l’abast global d’un compte o el d’una publicació. Per això, no ens servirà sumar l’abast de les publicacions d’un dia per recollir aquesta dada diària sinó que haurem de fer la mitjana.

Ens pot ser útil calcular l'abast per saber si hem arribat a les nostres seguidores, o per comparar quin abast tenim amb una campanya a les xarxes en comparació amb altres canals tradicionals com ara un spot televisiu.

L’engagement és fidelització, que es tradueix en l’estima i la identificació de les usuàries, el consum repetit dels continguts i la interacció, i que es mesura a través dels 'likes', de les comparticions, dels comentaris i de les respostes. Tot i que segons la xarxa social, es calcula de diferents maneres, la definició seria el nombre d’interaccions amb les publicacions dividit pel nombre de publicacions en un interval de temps i dividit pel nombre de seguidores.

Malgrat això, les interaccions no són totes iguals. Les comparticions tenen molt més valor a l'hora de viralitzar un contingut que una resposta o un 'like'.

Un altre dels indicadors és el tràfic que arriba a la nostra web a través de les xarxes socials, i que podem observar des de l’apartat social de Google Analytics.

Dins d’aquest àmbit, hi ha altres dades com la taxa de conversió o els leads, que suposen l’obtenció de dades de l’usuari a través del registre o la venda online, o traquejant el comportament que fa de la web, i que permeten demostrar l’anomenat ROI (Return Of Investment), és a dir, la monetització de les campanyes de xarxes.

El Share of Voice o quota de converses socials comptabilitza l’activitat a les xarxes i té en compte l’equilibri entre publicar molt de contingut i mantenir l’engagement, un repte difícil ja que com més es publica menys abast i interaccions s’obtenen. És una xifra relativa que es calcula tenint en compte el sector i la competència. Té en compte les mencions espontànies i, per tant, defineix la notorietat de la marca.

En un informe de mètriques, ens caldrà incloure una taula amb els KPI's seleccionats organitzats segons els objectius i amb una columna per a cada xarxa social, tenint en compte que hi ha dades que no sempre tenen equivalències a totes les plataformes.

A més, és interessant presentar visualitzacions gràfiques de les dades per períodes temporals i poder comentar les observacions rellevants.

També és útil adjuntar un clipping de les publicacions que més han funcionat, que es poden exportar des de l'apartat d'anàlisi de la majoria de xarxes.

Es pot afegir una anàlisi de la comunitat, segons la seva procedència geogràfica, franja d'edat i activitat respecte a les vostres xarxes.

Si s'ha fet campanya de publicitat de pagament, caldrà comparar els resultats amb la distribució orgànica de continguts i calcular el ROI en cas que puguem atribuir un valor econòmic a una acció, dividint-lo pel cost que ens ha costat executar-la.

Moltes dades es poden extreure dels apartats d'anàlisi de les mateixes xarxes socials. Si busquem una plataforma professional per fer informes, podem recórrer a eines com Metricool, Hootsuite, Social Elephants, o Agora Pulse, entre moltes d'altres.

field_vote: 

Com fer una campanya a les xarxes socials, pas a pas

Imatge principal a portada: 
Il·lustració sobre la comunicació a través de les xarxes socials. Font: Pixabay
Resum: 

La cooperativa l'Apòstrof proposa una metodologia per conceptualitzar i organitzar un conjunt d'accions de comunicació.

Les campanyes de comunicació estan formades per un conjunt d'accions comunicatives que conflueixen i enforteixen una mateixa estratègia digital. La guia 'Tu no pots fer campanyes', de la cooperativa l'Apòstrof, ofereix moltes claus per conceptualitzar-les i organitzar-les.

Imatges secundàries: 
Il·lustració sobre la comunicació a través de les xarxes socials. Font: Pixabay
Subtitols: 
Fes-te preguntes
El brífing
La idea
Accions
Compte!
Continguts: 

Què vols aconseguir amb la teva campanya? Què vols transformar? Quines emocions vols generar? A qui vols fer arribar el teu missatge? En quin moment de l'any creus que és millor llançar-la? Amb quines aliances pots comptar? Amb quines habilitats compteu? I amb quins recursos, ja siguin econòmics, humans o materials, compteu?

Les preguntes estimulen la nostra creativitat amb més preguntes, que ens ajudaran a construir el punt de partida de la nostra campanya: el brífing.

El brífing ha de ser un document clar i esquemàtic que ordeni la informació necessària per arrencar un projecte de comunicació. Ha de definir què voleu comunicar, a qui i per què, és a dir, l'objectiu i el públic a qui va dirigit.

Per crear una campanya original necessitem deixar anar la nostra creativitat i entrar en la fase d'ideació, ens recomanen des de l'Apòstrof. Haurem de trobar un lema que serveixi de fil conductor a les accions de la campanya. El lema probablement esdevindrà un hashtag propi que farem servir a les nostres xarxes socials i es desplegarà la gràfica de la campanya, que pot incloure logotip, fotos, il·lustracions, vídeo...

Treballar en grup pot ajudar en aquest procés combinant mirades, idees i habilitats.

Des de la cooperativa, aconsellen barrejar, és a dir, desordenar paraules, històries, utilitzar metàfores, per exemple, del món animal, o utilitzar els sentits, per obtenir idees innovadores. Tornar a ser infants i renunciar a la censura, als "mai" i als "no": "Per idear és millor ser absolutament ridículs que absolutament avorrits".

També aposten per observar i escoltar què comuniquen les altres entitats i sortir a passejar per trobar la inspiració.

La idea ha de cridar l'atenció, despertar la curiositat, no vendre fum, ser senzilla, ser coherent entre fons i forma, i passar el filtre d'alguna bona amistat o companya, afirmen a la guia en to irònic.

És el moment de pensar en accions a desenvolupar i organitzar-les en una taula per definir l'acció, a quin públic es dirigeix, a través de quins canals es farà, quins materials necessitem, quines tasques calen fer i en quin moment del calendari l'executarem.

Un cop tinguem el quadre ple, el repassem per veure si arribem al públic desitjat i cobrim els objectius marcats o si calen modificacions.

Com a inspiració o com a possibles accions complementàries, la guia ens ofereix opcions com enviar una newsletter, fer un concurs a les xarxes socials, fer un cartell, fer marxandatge, crear una web específica, monitoritzar les visites de la web, tenir repercussió als mitjans, fer una xerrada informativa, explicar la campanya al nostre web o patrocinar un esdeveniment.

També organitzar una recollida solidària, parlar amb l'ajuntament per si es poden posar banderoles a la via pública, crear bàners o anuncis digitals, publicar una guia o material, fer un vídeo, fer una acció al carrer, fotografiar el making off de la campanya o personalitzar les capçaleres de les xarxes.


La guia de la cooperativa de comunicació ofereix receptes de mínims perquè res no surti malament.

En relació al disseny, posa èmfasi en la composició perquè el lema tingui visibilitat i en tenir en compte la resolució i respectar les proporcions de les images, a més d'adaptar els dissenys al format mòbil perquè no estiguin atapeïts d'informació.

Sobre els mailing i butlletins, cal corregir els textos, protegir les dades dels teus contactes utilitzant les còpies ocultes, redactar un assumpte atractiu i facilitar la lectura amb textos curts, imatges, negretes i destacats.

Quants a les xarxes socials, s'han de planificar i programar les publicacions i han de tenir imatges, enllaços, vídeos i etiquetes, has de tenir els perfils cuidats, i un calendari editorial per tenir una previsió.

field_vote: 

6 eines per a l'estratègia digital a les xarxes socials

Imatge principal a portada: 
Il·lustració del procés per fer una estratègia de màrqueting digital. Font: Pixabay
Resum: 

Per desenvolupar la nostra estratègia digital podem fer ús de diversos recursos tecnològics.

Per implementar una estratègia digital a les xarxes socials cal seguir una sèrie de passes que les eines digitals ens poden facilitar, com ara identificar el públic al qual ens dirigim, el missatge que volem transmetre, els canals digitals adequats, auditar els comptes afins, cercar els hashtags adients, crear continguts digitals per compartir-los i monitorejar els resultats de les nostres publicacions.

Imatges secundàries: 
Il·lustració del procés per fer una estratègia de màrqueting digital. Font: Pixabay
Subtitols: 
Hashtagify.me
Social Elephants
Canva
Tweetdeck
Bit.ly
Feedly
Continguts: 

Utilitzar hashtags a les xarxes socials pot duplicar el nostre impacte, segons les estadístiques. A través d'aquesta eina, podem identificar quins hashtags són tendència i quins ens poden ser més útils per arribar a més audiència, sempre tenint en compte que hem de trobar l'equilibri entre els hashtags de creació pròpia, aquells que facin servir les entitats afins per tal de generar xarxa i aquells que siguin tendència i, a més, esclar, tinguin a veure amb nosaltres.

La versió gratuïta analitza l'abast del teu hashtag i et fa suggeriments, mentre que la de pagament és molt més completa i serveix també per identificar hashtags per Instagram.

El monitoreig de les xarxes socials permet escoltar-les activament i veure els resultats de la teva activitat, a més d'auditorar el comportament d'altres entitats o comptes afins. Per fer-ho hi ha eines d'analítica com Google Analytics o Matomo, de programari lliure.

Social Elephants és una eina de monitoreig amb més aplicacions i una de les més assequibles econòmicament. Permet enllaçar les xarxes i publicar-hi directament, a més de disposar d'un calendari de publicacions, i d'un sistema de categorització de contingut per afavorir l'anàlisi de les publicacions, així com d'eines per identificar els comptes que interactuen amb el nostre, per monitorejar comptes afins i per extreure'n les mètriques més completes.

Per fer una publicació, aquesta ha de tenir contingut, i com més visual sigui més abast tindrà. De fet, segons la regla del 4-1-1, de sis continguts quatre poden tenir un format habitual, un pot ser un contingut antic i l'últim hauria de tenir un format especial, com una infografia, que pot ser útil per transformar un text amb dades en una imatge.

Canva és una eina en línia senzilla i intuïtiva per editar imatges i fer cartells i infografies per a les xarxes socials. També permet fer presentacions i vídeos amb animacions. El contingut audiovisual és la principal estratègia del màrqueting digital per arribar a nous públics ja que el seu consum s'ha quadruplicat entre el jovent.

Per dur a terme una bona estratègia de xarxes socials el primer és planificar. Per això, cal tenir un calendari editorial i anar programant i publicant segons un seguit de circumstàncies com el calendari anual, les campanyes i accions dissenyades, les tendències a les xarxes i les interaccions generades.

Tweetdeck permet programar les publicacions amb les imatges, vídeos o hashtags corresponents i fer un monitoreig constant de la nostra activitat, dels comptes afins, dels hashtags predeterminats i de les interaccions.

Si els continguts han de ser visuals (i audiovisuals), sempre que sigui possible, també han de portar enllaços per oferir més informació. Com que volem ocupar els mínims caràcters a les xarxes per tenir més espai per als nostres missatges, i volem que siguin visibles i atractius, podem escurçar-los i customitzar-los amb Bitly que, a més, permet fer un seguiment d'aquell enllaç per observar l'audiència.

També hi ha Polr com a alternativa de programari lliure.

No només hem de saber què està passant a les xarxes socials en relació al nostre projecte, també què s'està publicant a internet amb una visió més àmplia.

És per això que ens pot ser útil Feedly, un agregador de notícies que permet seguir les webs del sector i identificar tendències, a més de cerca per nom, url o hashtag i crear alertes que t'avisin de la publicació de notícies amb determinades paraules clau, això en la versió de pagament.

field_vote: 

Glossari de violències digitals masclistes

Imatge principal a portada: 
Un graffiti en que apareix una persona jove amb el seu telèfon mòbil. Font: Pixabay
Resum: 

Cada vegada hi ha més termes que es refereixen a les agressions perpetuades a través d'internet.

Les violències masclistes s'han expandit de la presencialitat a la virtualitat i s'han anat creant neologismes per fer referència a aquestes agressions i abusos que, tot i que tenir greus conseqüències tant físiques com psicològiques, queden invisibilitzades.

Imatges secundàries: 
Un graffiti en que apareix una persona jove amb el seu telèfon mòbil. Font: Pixabay
Subtitols: 
Ciberassetjament
Grooming
Sextorsió, pornografia no consentida i sexpreading
Stalking i doxing
Body-shaming
Cibercontrol
Continguts: 

El ciberassetjament o ciberbullying consisteix en agredir de forma reiterada una persona a través de suports digitals amb missatges de text o veu, imatges o gravacions de vídeo amb la finalitat d'atacar la seva autoestima i dignitat personal, i malmetre el seu estatus social, causant així danys psicològics, estrès emocional i rebuig social.

El terme es fa servir especialment entre infants i joves. L’últim baròmetre de l’start-up BCN Resol elaborat el 2020 a partir d’una enquesta entre més de 3.200 alumnes d’ESO i batxillerat indica que un 1,7% de les persones entrevistades van admetre haver estat víctimes de ciberassetjament, mentre que un 3,6% es van declarar víctimes del bullying.

El grooming és l'assetjament o apropament a un o una menor per part d'una persona adulta amb finalitats sexuals. Concretament, es refereix a accions deliberades per establir una relació de control emocional sobre un nen o nena amb l'objectiu d'abusar-ne sexualment. Això inclou les relacions virtuals, l'obtenció de pornografia infantil i el contacte físic.

L'any passat, la Fiscalia avisava en la seva memòria anual del 2020 que l'assetjament sexual de menors a les xarxes és un delicte cada cop més freqüent: el nombre d'investigacions havia crescut un 55%.

La sextorsió és el xantatge a una persona mitjançant imatges de contingut sexual que ha compartit a través de les xarxes. La víctima és coaccionada per tenir relacions sexuals amb el o els agressors o per produir més contingut sexual o fer altres accions.

Aquesta agressió també s'anomena pornografia no consentida o pornovenjança, quan l'agressió l'exerceix la parella o exparella, però aquest últim és un terme que culpabilitza la víctima. Com va explica Olimpia Coral, líder del Front Nacional Per la Sororitat que ha aconseguit la regulació del delicte sexual digital a Mèxic sota l'anomenada 'Llei Olimpia', "venjança per què? No havíem fet res".

El sexpreading, en canvi, es produeix quan s'envien continguts sexuals sense el consentiment de la persona que hi apareix. Aquest terme va ser creat per l'Associació Candela i Educació per a l’Acció Critica (EdPAC) per posar el focus en l'agressor i no en la víctima.

El sexting no és violència sinó una pràctica consensuada i desitjada realitzada de forma lliure i autònoma en la qual es comparteixen fotos, vídeos i text amb contingut sexuals a través del mòbil amb l'únic objectiu de cercar el plaer.

Hi ha molta desinformació a internet que barreja aquests tres termes i que només culpabilitza la sexualitat i el plaer, especialment de les dones.

L'stalking és la situació que crea una persona quan s'investiga la informació privada d'una persona de forma obsessiva. Un pas més enllà trobem el doxing, que és la investigació i publicació d'informació privada sobre una persona amb l'objectiu d'intimidar, humiliar o amenaçar.

Per evitar-lo, s'ha de protegir la nostra privacitat i evitar proporcionar informació personal a internet i a les xarxes socials.

Hem potenciat a les xarxes l'ideal de bellesa estàndard que tenim com a societat mitjançant els likes, els selfis i els filtres. El body shaming consisteix en avergonyir o burlar-se d'una persona per la seva aparença, té màniga ampla en l'entorn digital en el qual ens exposem especialment, i afecta principalment les dones i les persones amb cossos no normatius.

El cibercontrol és una forma d'assetjament encara molt normalitzat i invisibilitzat i consisteix en la hivervigilància de les xarxes socials sovint exercida per la parella o per la família. El Codi Penal només el considera violència masclista di passa dins de l'àmbit de la parella.

field_vote: