Kämpigt att diskutera politik på nätet
Internet har gjort att fler kan delta i det politiska samtalet. Men var femte person avstår från att uttrycka sina åsikter på nätet för att undvika hård kritik, hat eller hot. Det väcker frågan om sociala medieplattformarnas roll i debatten och vilket ansvar de har över sitt innehåll.
Sociala medier viktiga för politisk information – men förtroendet är lågt
Traditionella medier som tv, radio och tidningar är viktigast för politiskt innehåll tycker svenska väljare, och förtroendet för informationen på sociala medier är mycket lågt. Men de unga går i täten när det gäller att ta del av politiskt innehåll på kanaler som Instagram, Twitter och Tiktok.
Att stärka demokratin i en digital tid
Under våren 2022 belyser Internetstiftelsen en viktig demokratifråga, nämligen nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. I maj kan du ta del av en eventserie där vi fördjupar oss i det demokratiska samtalet på nätet.
Årets källkritikshjältar prisas för arbete i skolan
Årets mottagare av källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset uppmärksammas bland annat för sina insatser för att förbättra det kritiska tänkandet bland barn och ungdomar i skolan.
Mötesplatsen Goto 10 fyller fem år
PRESSMEDDELANDE:Nästan 17 500 medlemmar, 1 200 evenemang och 1 100 inspelade poddar – det är resultatet sedan öppningen av mötesplatsen Goto 10, som nu firar fem år.
Digital kompetens
Att kunna hantera digitala verktyg och förstå hur de fungerar är idag en fråga om demokrati. Vi erbjuder utbildningsmaterial för alla som vill höja sin digitala kompetens, oavsett ålder och kunskapsnivå.
Digitala lektioner – inspirerande material för lärare
Möt kraven på digital kompetens i skolan med oss! Få ny inspiration genom att lyssna på vår podd eller undervisa med hjälp av våra färdiga lektioner – helt kostnadsfritt.
Internetkunskap – bli en säkrare internetanvändare
Här kan du lära dig om hur internet egentligen funkar, användbara begrepp och om barns liv på nätet – kunskap om internet helt enkelt.
Så god kännedom har svenskarna om digitala begrepp
Hur många av oss svenskar känner till och kan förklara begrepp som molntjänst, mobilt Bank-id och cybersäkerhet? I vår årliga undersökning Svenskarna och internet får du svaret.
Innovation för ett öppet internet
Ett öppet och fritt internet där kommunikation kan ske obehindrat är en grundförutsättning för yttrandefrihet och demokrati. Och för att internet ska fortsätta utvecklas är vi också med och driver och stödjer innovation och forskning.
Internetstiftelsen främjar öppna data
Genom att erbjuda forum för möten, lyfta fram goda exempel och kunskapsdelning bidrar vi till att förbättra utrullningen av öppna data i Sverige.
Internetstiftelsen stöttar olika projekt
Vi älskar internet – därför vill vi ta tillvara på idéer från företag, organisationer och privatpersoner som främjar internets utveckling.
Federationer – för säker identifiering
Identifiering genom lösenord är varken säkert eller praktiskt inom exempelvis skola och sjukvård. Här kan du läsa mer om varför federationer är en bra idé.
Säker och trygg på internet
Vi vill att alla ska kunna använda internet på ett medvetet och säkert sätt. Därför har vi flera olika satsningar för att stärka kunskapen kring bedrägerier, nätfiske, falska nyheter och andra frågor som rör säkerhet på nätet.
Internetkunskap om integritet
På internet är data värdefullt, men vill du verkligen dela med dig av allting? Integritet handlar om att veta vilka spår du lämnar på nätet, och att kunna bestämma vad andra får veta om dig.
Digitala lektioner om värdegrund
Öka dina elevers kunskap om de lagar och regler som skyddar, styr och reglerar den egna och andras närvaro på nätet. Lektionerna finns för alla stadier och är helt kostnadsfria.
I framkant inom DNS
DNS-Labs är Internetstiftelsens team för forskningssamarbeten och utveckling av nya lösningar inom domännamnssystemet, DNS. Se vad de jobbar med just nu på deras engelska sajt.