Individualismul metodologic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Individualismul metodologic este un pricipiu filosofic care susține că înțelegerea și explicarea dinamicii de ansamblu a unei comunități (sau societăți) este acceptabilă doar în măsura în care elementele fundamentale (ireductibile) luate în considerare sunt deciziile individuale (ale indivizilor).

Susținătorii principiului individualismului metodologic consideră că acesta este neutru din punctul de vedere al unei anumite viziuni politice sau ideologii. De asemenea, aceștia insistă asupra faptului că, individualismul metodologic nu trebuie confundat cu un sistem de valori în sens individualist.[1]

Originea individualismului metodologic[modificare | modificare sursă]

Metoda individualismului metologic a fost utilizata in texte clasice ale filosofiei politice și sociale occidentale înca de la începuturile epocii moderne. Exemple de asemea lucrări ar putea fi considerate : Leviathanul[2] lui Thomas Hobbes sau Avuția Națiunilor [3] a lui Adam Smith etc.

Cu toate ca aceastea, individualismul metodologic a fost tratat (in mod explicit) pentru prima data ca principiu metodologic de catre Max Weber in primul capitol din "Economy and Society"[4].

Domenii de aplicare[modificare | modificare sursă]

Individualismul metodologic este aplicat ca și principiu metodologic standard în majoritatea științelor sociale, de la economie (fiind un principiu de bază în teoria economică neoclasică) la sociologie (ex: Jon Elster[5]).

Individualism metdologic vs. Holism metodologic[modificare | modificare sursă]

Principiul individualismului metodologic este contestat de cei care susțin holismul metodologic. Susținătorii holismului metodologic resping ideea că este posibilă o explicație a dinamicii sociale, exclusiv pe baza deciziilor individuale.

Holismul metodologic este în primul rănd susținut de [6]:

  • funcționalismul (în antropologie)
  • diverse tipuri de sociobiologie
  • explicațiile culturale evoluționiste
  • practicanții psihanalizei (și alte forme de hermeneutică abisală)
  • orice formă de generalizare fundamentată exclusiv pe analize statistice

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "este o mare greșeală să se considere că o metodă "individualistă" ar presupune în orice fel, un sistem de valori individualist" - Max Weber, "Economy and Society"
  2. ^ Thomas Hobbes Leviathan
  3. ^ Adam Smith Avuția Națiunilor, Ed. Universitas, Chisinau, 1992 - ISBN 5-362-00981-8
  4. ^ Max Weber Economy and Society: An Outline of Interpretive Sociology, University of California Press; New Ed edition (December 19, 1978) - ISBN 0-520-03500-3
  5. ^ "Unitatea elementară a vieții sociale este acțiunea umană individuală." - Elster, Jon (1989), Nuts and Bolts for the Social Sciences, page 13, Cambridge University Press, Cambridge, UK.
  6. ^ Această analiză a fost realizată de Watkins, J.W.N. . Vezi “Ideal Types and Historical Explanation,” The British Journal for the Philosophy of Science, 3, 22-43.

Legături externe[modificare | modificare sursă]