Help:Bewerkingsconflict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie

Een bewerkingsconflict in Wikipedia ontstaat wanneer twee of meer personen tegelijk dezelfde pagina proberen te bewerken. Het wordt vaak afgekort tot bwc of bc. Een bewerkingsconflict moet niet verward worden met een bewerkingsoorlog.

Degene die zijn bewerking het eerst opslaat zal hier niets van merken. Nummer twee zal na een klik op 'Pagina opslaan' de waarschuwing 'Bewerkingsconflict!' op het scherm krijgen. Deze persoon ziet dan meteen ook het bewerkingsscherm van de nieuwste versie, waarop deze zijn bewerking kan invoegen, nakijken en opslaan. Zijn eigen, niet opgeslagen, bewerking staat dan nog in een apart venster, onderaan de pagina.

Een bewerkingsconflict is vaak hinderlijk. Je wilt natuurlijk het werk van die ander niet ongedaan maken, maar je eigen werk ook niet. Je moet dus, voordat je werkelijk opslaat, je eigen bewerkingen in de tekst van die ander integreren.

Werk je aan een artikel dat al enige tijd niet bewerkt is, dan is de kans op een bwc minimaal. Wanneer een gebruiker onder een bepaald kopje bewerkt heeft diegene er geen last van als iemand anders een ander kopje op dezelfde pagina bewerkt.

Bwc's voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is over het algemeen aan te raden veel bewerkingen ineens op te slaan (dus niet tien keer opslaan als je tien letters verandert).

  • Nadeel daarvan is echter dat je langer bezig bent voor je je werk opslaat, en daardoor wordt de kans op een bwc groter. En dan heb je meer wijzigingen gedaan, dus meer te integreren.
  • Maar er is ook een voordeel. Sla je een bewerking op, dan schud je anderen wakker die dan ook iets aan het artikel gaan wijzigen. Ga je daarna nog meer veranderen, dan bestaat er een kans op een bewerkingsconflict. Dat voorkom je door meteen alles ineens te doen.