show episodes
 
Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet. Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark? Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle. [email protected]
 
R
RumSnak

1
RumSnak

Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen

Unsubscribe
Unsubscribe
Månedligt
 
Danmark er en rumnation - et land med stolte traditioner for både forskning og forretning i rummet, fra bittesmå studentersatellitter til dybt avancerede instrumenter. I podcast-serien RumSnak fortæller vi om Danmarks bidrag til rumforskningen og udviklingen af dansk rumteknologi - i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter. RumSnak er støttet af Otto Mønsteds Fond og Weith-Knudsens fond.
 
I stiller spørgsmålene og vi følger svarene, hvor end de tager os hen. Tag med Radionauterne på skøre, skæve missioner ind i videnskabens verden, og bliv meget klogere end de voksne på alt lige fra prutter til tidsrejser og vulkaner. Er der noget DU går og undrer dig over, så send dit spørgsmål til os på [email protected] Produceret og tilrettelagt af Karen Brüel Birkegaard og Lisa Bay Se mere på radionauterne.dk
 
Brainstorm er Videnskab.dks podcast om hjerneforskning, der gør dig klogere på din og andres hjerner. Og før du, kære potentielle lytter, får tunge ørelåg og tænker på hvide kitler og kemiske forbindelser, så må vi bare sige, at hjernen er meget mere end det. I Brainstorm undersøger vi den menneskelige bevidsthed, placebo-effekten, drømmesøvn, hjernevask, stress, kærlighed og meget andet. Det hele foregår i studiet hos dine to værter, Jais og Asbjørn, som hver uge går i kødet på den menneske ...
 
Månedsskriftet henvender sig først og fremmest til nuværende og kommende praktiserende læger, samt andre fagpersoner med tilknytning til almen praksis. Vi holder vore lyttere orienteret om udviklingen på hele det medicinske område og har således også fokus på udviklingen i de forskellige organspecialer. Herudover tager Månedsskriftet sig mere dybdegående af udviklingen i og diskussionen af det almenmedicinske speciale.Vi ønsker at give vores lyttere praksisrelevant viden i form af bred fagli ...
 
Videnskabelige gennembrud, store opdagelser og interessante nyheder fra danske og internationale forskningsmiljøer. DR's videnskabsanalytiker Carsten Nielsen guider lytterne rundt i forskningens forunderlige verden sammen med fagjournalisterne i DR's videnskabsredaktion.
 
Sustain Daily Podcast er til dig, som vil gøre dit liv lidt mere bæredygtigt. Vi går i dybden med tanker, overvejelser og dilemmaer, så du kan skyde genvej mod et grønnere liv. At leve bæredygtigt er først og fremmest sjovt og giver værdi - men det er svært at være nybegynder, og alle nye vaner kræver mod og handlekraft.
 
Science Stories fortæller historier om videnskab baseret på nysgerrighed og fascination af viden og indsigt, men vi kan også være kritiske og stille spørgsmål ved veletablerede dogmer. Vi stræber efter at forstå grundlaget for viden og sætte den i perspektiv. Redaktionen er uafhængig og ikke underlagt udefrakommende politiske eller kommercielle interesser.
 
Din mark Lige nu er podcasten, hvor du får gode råd om det markarbejde, som er aktuelt lige nu. Vores eksperter og mark-nørder på SEGES Innovation giver dig konkrete råd til markarbejde, og vi kommer omkring alt fra etablering og gødskning til dæktryk og digitale platforme. Med den rette kombination af værktøjerne kan du øge udbyttet og mindske klimapåvirkningen. Lyt podcasten, mens du sidder på kontoret eller i traktoren. Skal du ikke selv i marken, så del linket med din markmand eller mask ...
 
De to videnskabsnørder Emil Nielsen og Maja Jensen giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på dagligdags fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.
 
Ingeniørforeningen, IDAs podcast om teknologiens blinde vinkler. Her kigger tech-journalist Marie Høst ind i teknologier og videnskab, som forsøger at rette op på udfordringen med køns- og etnicitetsmæssig bias i forskellige afkroge af vores samfund.
 
Videnskab og filosofi fortæller om ny og gammel viden. Vi bringer interviews med forskere, mens de er i gang med udforskningen af et område og med dem, der fortæller om deres resultater. Den2Radios udsendelser om filosofi og videnskab dækker alle fag, hvad enten der er tale om naturvidenskab, humaniora, samfundsfag eller nogle af de andre dicipliner.
 
En podcast, der insisterer på, at fortiden findes... Blandt andet lige her. Værten, Asger Wille, er uddannet historiker fra Københavns Universitet og lærer på Køge gymnasium. I podcasten kan du lære om den historie, du selv og dit liv er et resultat af - og den historie som former dine muligheder. Alle mulige emner bliver taget op med fokus på formidling og begejstring.
 
V
Vaneinstituttet

1
Vaneinstituttet

Anders Colding-Jørgensen

Unsubscribe
Unsubscribe
Månedligt
 
Vaneinstituttet er en klog podcast til dig, der er interesseret i psykologi, adfærd og vaner. Det er også en podcast til dig som er træt at at prøve at ændre vaner på de samme gamle måder, der ikke virker ret godt - og som nu gerne vil forstå hvad dine vaner egentlig er for noget. Følg med og lyt til lektionerne fra begyndelsen, så bliver du taget fast og kærligt i hånden af mig, adfærdspsykolog, Anders Colding-Jørgensen.
 
De sidste 25 år har lægevidenskaben forsket mere i tro og dens betydning for vores helbred og mentale trivsel end nogensinde før. Så hvad ved videnskaben egentligt om tro? Det spørgsmål har Iben Thranholm stillet til en række eksperter denne podcast serie for at blive klogere på - om det simpelthen er sundt at tro på Gud og om videnskaben faktisk er afhængig af hvad folk er villige til at tro på.
 
Rasmus Ejrnæs forsker i biologi på Aarhus Universitet og er vild med naturen. Faktisk så meget, at han ville ønske, at vi mennesker bare ville give den plads til at folde sig ud. Hver lørdag inviterer han dig ud i naturen med de to biologer og feltreportere Lærke Sofie Glerup og Emil Skovgaard Brandtoft og hjem i studiet for at se nærmere på det, de finder.
 
Nattehimlen stråler med Elon Musks internet-satellitter, og USA vil lande en kvinde på Månen. Kineserne ruster op i kapløbet mod den Røde Planet, og på Refshaleøen i København bygger raketentusiaster Danmarks første rumraket. Rumfarten er på vej ind i en ny guldalder, som står til at forandre den verden, vi lever i. Rummet er ikke bare astrofysik - det er også benhård geopolitik, og spørgsmålet er; er vi i Danmark parate til den nye rumalder?
 
Loading …
show series
 
Sluk gasbrand med atombombe! Med krigens udbrud i Ukraine er mange bekymrede for muligheden for en atomkrig. Putins finger klør, og det er rimeligt klart for de fleste at den samling af atomvåben der findes i Rusland er nok til at jævne det meste af jorden. Men måske er Putin slet ikke så gal som vi forventer? Måske er han lige så fornuftig som sin…
 
Er du klar over, at i din krop er bygget af ca. 100 billioner celler? Så ekstremt mange celler skal jo bruge energi. De foretrækker monosakkerider (sukkermolekyler), men kan også bruge fedtsyrer. Men først skal de igennem cellens plasmamembran – enten ved simpel diffusion eller faciliteret transport. Mest består cellen af cytoplasma, som til gengæl…
 
I generationer har aboriginere brugt flere planter fra en helt særlig ørken planteslægt til at kurere en række sygdomme. For nyligt har forskere fra Købehavns Universitets Farmaceutiske Fakultet vist at et aktivt stof fra en plante af denne slægt kan anvendes til at hjælpe kræftpatienter, der er resistente overfor kemoterapi. Gennem millioner af år…
 
For de fleste mennesker er svampe noget man køber i bakker i form af dyrkede østershatte, bøgehatte eller champignoner. Der er dog også de naturkyndige, som tager i skoven og samler rørhatte, trompetsvampe og kantareller i efterårsmånederne. Men på Vildspor spørger vi hvad svampene laver resten af året ude i naturen. Vi har inviteret os i felten me…
 
Vært: Henrik Heide Medvirkende: Frederik Marcher og Mie Stage I denne uges Transformator skal vi først tale om brændselsstave fra Rusland. For selvom USA og Europa har indført strenge sanktioner mod Rusland, inklusive flyveforbud, landede et russisk fragtfly tirsdag den 1. marts i Slovakiet for at levere sin last bestående af atombrændsel. For en r…
 
Hvordan taler man, når man er bedugget, beruset, overrislet, pløret, vissen, stiv, fuld eller kort sagt, når man er påvirket af alkohol? Og hvilken rolle spiller alkoholen i vores sprog, kultur og sociale omgang? Vi kigger dybt i glasset og undersøger, hvad der sprogligt ligger tilbage på bunden. Skål!Gæster: Lotte Svendsen, filminstruktør og manus…
 
Som om pandemien ikke var tragisk nok, har Ruslands illegitime og brutale invasion af Ukraine gjort udtrykket, som vi omskrev for at navngive vores serie af specials om pandemien, sørgeligt aktuelt. På dette tidspunkt, hvor det meste ved krigen er uafgjort og ligger indhyllet i den metaforiske tåge, tager vi fat i nogle af de store overraskelser. D…
 
Livet har været her på Jorden ret hurtigt efter det blev dannet. Det vil sige kort tid efter Jorden var kølet af og der var kommet vand i havene. Livet har haft afgørende indflydelse på hvordan vores jord fremstår i dag. Alt det vi ser omkring os, er påvirket af livet. Hvor gammelt er livet her på Jorden, hvordan ved vi at de allerældste tegn på li…
 
En stor del af vores tid bruges i dag foran en computer eller en telefon, og ifølge forretningsmanden Elon Musk gør det os til en form for cyborgs. Desværre er vi bare nogle pokkers ineffektive cyborgs - for kommunikationen mellem menneske og computer går stadig gennem vores fingre. Det kan der dog rådes bod på. I 2016 startede Elon Musk virksomhed…
 
Hvad kan de danske gravsteder fortælle os om tiden og eftervirkningerne af den danske besættelse under Anden Verdenskrig? I dagens program dykker vi ned i nogle af de skæbner, der blev stedt til hvile i tiden omkring netop besættelsen. Her lærer vi mere om de danske modstandsfolk, om stikkerne, de tyske og engelske soldater, samt krigens flygtninge…
 
Og hvad er spejle egentlig lavet af? Det har fem nysgerrige børn spurgt Radionauterne om, og nu kan DU komme med på en friskpudset spejlmission, hvor vi møder italienske superstjerner, en glarmester, en astrofysiker og nogle vildt underlige spejlbilleder.Medvirkende: Saga, 6, Dyssegård; Kaya, 10, Albertslund; Frida, 5, Værløse; Sylvester, 5, Københ…
 
En ungarsk astronom fangede en asteroide i sit teleskop, kort før den faldt ned få hundrede kilometer fra Islands kyst. Vi har godt styr på de store asteroider, men når de kommer ned under 100 meter i diameter, er det svært at finde dem i god tid. Nye teleskoper skal hjælpe os med at holde øje med truslen fra rummet. Det er en af historierne fra de…
 
Fristelserne online følger dig overalt. Og der er meget kort fra lysten rammer dig til at ville eje en ting, til den få klik senere er på vej til dig.Det er uhyggeligt let at shoppe på nettet. Men er det FOR let? Og hvilke konsekvenser kan det have at vores impulskontrol udfordres mere og mere? Denne episode af Blinde Vinkler handler om online shop…
 
Sprogeåges helt egen Girlboss-duo har taget en tur i tidsmaskinen og forageret i generationsskoven efter udtryk fra de forgangne generationer. Lyt med hvis du har lyst til at lære hvad en generation egentlig er, høre vidnesbyrd fra Milles slægtninge om, hvilke udtryk bør komme og gå - eller bare hvad værterne i denne uge synes bør tilføjes til det …
 
Hvordan påvirker vores indkomst de valg vi træffer i hverdagen - herunder vores beslutninger om privatøkonomi, samt lysten og overskuddet til at hjælpe andre? Alt dét og meget mere finder vi ud af i dagens Kraniebrud, når vi undersøger sammenhængen mellem subjektiv fattigdom og moral. Vi ser også nærmere på den stigende økonomiske ulighed i Danmark…
 
Podcast: Få mest muligt ud af din husdyrgødning Før du udbringer din husdyrgødning, bør du høre denne podcast om bedre udnyttelse. I podcasten kan du høre vores to eksperter i husdyrgødning fortælle, hvordan du opnår den højeste udnyttelse og den laveste udvaskning. Hør, blandt andet om… -at din opbevaringskapacitet er en forudsætning for en optima…
 
Vi tager en omgang sandsynlighedsregning, og filosoferer over om vi er alene i hele universet, eller om ikke der findes intelligent liv andre steder. Og hvad er så egentlig intelligent liv? Det prøver vi også at komme med en definition på. Og ja, det er lidt dybt, denne gang!Af Meta & Fysikken
 
Skæld ud er en kompleks størrelse - det er ikke rart, hverken at få skæld ud eller at give det. Og forskning viser, at skæld ud’en heller ikke nødvendigvis virker efter hensigten – alligevel skælder vi ud… Sammen med mine gæster i studiet, der går helhjertet ind for mindre skæld ud, vil jeg gerne forstå, hvad skæld ud er, hvad det gør ved os, og hv…
 
Hvert år rammes ca. 12.000 mennesker af stroke i Danmark. Det er den 3. hyppigste årsag til død i de vestlige lande og den hyppigste årsag til erhvervet handicap. Og modsat hvad mange måske tror, så rammes også yngre personer af stroke – 30% er under 65 år – og 10% under 55. Overlæge Christina Kruuse, Herlev og Gentofte Hospital, blev i 2019 profes…
 
Det koster samfundet i omegnen af to millarder kroner at behandle sår. Alligevel er der ikke mange læger, der har lyst til at beskæftige sig med det.Ugeskriftets videnskabelige podcast sætter denne gang fokus på sårbehandling. Vi snakker med speciallæge i dermatologi Tonny Karlsmark, der blandt andet fortæller om det forskningsmæssige perspektiv in…
 
Det er mikrobernes planet, og vi er bare deres redskaber, siger endokrinolog Oluf Borbye Pedersen. Samfundet i vores tarme bestemmer vores sundhedstilstand og påvirker vores hjerne og adfærd. Mangfoldighed er godt, mens et artsfattigt mikrobiom giver problemer. Men glem alt om mælkesyrebakterier i kapsler - mikrober vil have fiberrig kost. 24 spørg…
 
Asfaltjunglen har fået grønne nuancer. Naturprojekter spirer frem i mange danske byer, og en ny bog hylder de gode eksempler på "Bynatur". Men er det overhovedet natur, når det er inde i byen? Gør det nogen forskel for biodiversiteten, eller er det bare for vores egen skyld? Er det slut med velplejede plæner i parken? Og hvorfor i alverden bor Vick…
 
I Kraniebrud - klip fra ugen får du de bedste kraniebrudstykker, der er blevet sendt i ugens løb. I dagens afsnit kan du høre om ny forskning i, hvordan HIV-smittede kvinder kan være gravide og føde uden at smitte barnet. Efter fejringen i tirsdags bliver vi lidt klogere på, hvordan Kvindernes Internationale Kampdag blev til. Så dykker vi ned i pau…
 
I dagens dialogkaffe stiller vi spørgsmål ved biodiversitetens funktioner og formål. Er biodiversitetskrisen en trussel mod de funktioner, som holder jorden kørende og sikrer at vi mennesker har et godt miljø at udfolde os i? Eller er biodiversiteten mere at betragte som et overflødighedshorn, hvor vi mennesker kun har gavn og nytte af en lille hån…
 
Vært: Henrik Heide Medvirkende: Bjørn Godske, Mads Lorenzen, Henning Mølsted og Tue Sørensen Dissing, blogger på ing.dk I denne uges Transformator skal det først handle om den russiske gas, som vi inden nytår skal have fjernet to trediedele af i europæiske gasledninger. Det har EU-Kommisionen besluttet. Energien skal skaffes på anden vis – og som e…
 
I dagens Kraniebrud får Emma besøg af professor i sexologi, Christian Graugaard, til en snak om de seksuelle revolutioner, Danmark har gennemgået - fra 1800-tallets sædelighedsfejde over p-piller, pornofrigivelse og frem til nutidens MeToo-opgør og flydende kønsidentiteter. Få svaret på, om vi i Danmark faktisk er midt i en seksuel revolution, og h…
 
I dansktoppens univers får det grå og triste en ekstra farveklat, og vi taler med to af dem, der oftest har ført penslerne. Hvad skal en dansk-top-tekst kunne? Hvordan skriver man troværdige tekster til andre? Og hvad skal man være opmærksom på, når man oversætter? Under stjernerne på himlen sejler vi afsted i den knaldrøde gummibåd hånd i hånd gen…
 
Hvordan opstod livet? Hvordan så de tidligste livsformer ud? Hvordan klarede livet sig uden atmosfære? Hvilke faktorer var en forudsætning for højere livsformer? Hvornår krøb livet på land? Er jorden en stor levende organisme? Hvad ved vi egentlig om disse og mange andre spørgsmål om livets udvikling? I denne podcast taler videnskabsjournalist Jens…
 
I starten af 2019 blev Anne-Mette Andersen kontaktet af fremmede, der gjorde hende opmærksom på, at nogen havde delt nøgenbilleder af hende på det sociale medie Reddit. De første henvendelser blev starten på et langt forløb, hvor hun blev udsat for chikane og afpresning, og som fik store konsekvenser for hendes liv. I anden kapitel i Brainstorm’s s…
 
FOAMmedic fik igen i år lov til at være med, denne gang helt fremme på scenen, hvor vi med vores podcastudstyr fangede alle talerne til en snak om deres præsentation, forskning og resultater. Det var en fantastisk dag hvor vi fik masser af ny viden, nye vinkler på processerne, beslutningerne og behandlingen. Men mest af alt fik vi endnu engang inds…
 
Hvad er det egentlig for en fortælling, vi har om enevældens fald og Grundlovens indførelse i Danmark – holder den stik? Kraniebrud taler i dag ind i Århundredets Festival, der har temaet Revolution, og som løber af stablen i Aarhus i disse dage. Vi bliver klogere på, hvad det var for en bevægelse, der spredte sig i Europa i 1848, og om situationen…
 
Vårbyg-podcast: Gode råd til øge udbyttet Hvis du dyrker vårbyg i år, skal du snart ud og så. Men gør det ikke uden at lytte den podcast først. Vores eksperter og marknørder i SEGES Innovation giver dig her konkrete råd til, hvordan du optimerer dit udbytte. Du får blandt andet råd om, hvordan du... - sikrer dig, at jorden er tjenlig - sår i den ri…
 
Vi ser dagligt billeder fra krigen i Ukraine. Nogle af dem kommer fra satellitter i rummet og de er med til at give os overblik over, hvad der foregår i Ukraine og kan hjælpe ukrainerne med at forsvare sig mod invasionen fra Rusland. Vi dykker ned i den nye dynamik private satellitbilleder giver i krigen, og så prøver vi at forstå, hvorfor chefen f…
 
Da artiklen om første misogyni-podcast blev delt på Videnskab.dk's facebookside, affødte opslaget heftig debat i form af hundredevis af kommentarer i kommentarsporet. Misogyni-seriens første kapitel belyste kvindehadet ved hjælp af psykoanalysen, og nogle facebook-kommentarer pegede på, at teorien var gammeldags, og at Freud ikke kan bruges til at …
 
I februar tog jeg for anden gang til Polen. Jeg ville besøge de sidste to udryddelseslejre, som jeg ikke har set før - Chelmno og Auschwitz. Det kom der to rejseberetninger ud af, og den første (Som så er den tredje rejseberetning) kommer her. Køb en kop kaffe til mig, hvis du har lyst: buymeacoffee.com/langhis2riekort…
 
Magiske svampe er blevet spist i årtusinder for deres bevidsthedsudvidende effekter. De seneste år er læger og forskere begyndt at få øjnene op for, hvordan stoffet psilocybin, der findes i psykedeliske svampe, kan bruges i medicinsk sammenhæng.  Overlæge og neurobiolog Gitte Moos Knudsen arbejder på at forstå den komplekse menneskelige bevidsthed,…
 
Loading …

Hurtig referencevejledning

Google login Twitter login Classic login