Ons doel is om beleid dat internetvrijheid in Nederland raakt te verbeteren: slechte plannen terugdraaien en goede plannen stimuleren. Omdat we willen dat jouw privécommunicatie privé blijft, dat je ongesurveilleerd kunt browsenLees meer over waarom we opkomen voor internetvrijheid en jij je in vrijheid kunt uiten.

Dat doen we door onderzoek te doen.

Onze onderzoekers kijken zowel vanuit juridische als vanuit een technische oogpunt naar nieuwe wetsvoorstellen, diensten of technologieën, om na te gaan of en hoe die impact hebben op internetvrijheid.

Daarover informeren we mensen.

Bijvoorbeeld de lezers van deze site, maar ook bedrijven en organisaties, wetenschappers, ambtenaren, politici en media. Gevraagd en ongevraagd.

We verbeteren beleid.

Als we vaststellen dat internetvrijheid in het geding is, proberen we daar iets aan te doen. De ene keer door te lobbyen, de andere keer door campagne te voeren.

We geven internetters meer mogelijkheden om zichzelf te beschermen.

Samen met een groep toegewijde vrijwilligers organiseren we regelmatig Privacy CafésBekijk wanneer het volgende Privacy Café plaats vindt. Op deze gratis bijeenkomsten door het hele land hebben al honderden mensen zich laten voorlichten over veilig internetten en konden ze samen met experts direct aan de slag om hun eigen apparaten privacyvriendelijker te maken. Zo helpen we jong en oud met hun digitale zelfverdediging.

Met onze vrijwilligers en deskundigen hebben we ook de Internetvrijheid ToolboxBekijk hier alle tips uit de Internetvrijheid Toolbox gemaakt: een pagina boordevol tips en tools om veilig en privacyvriendelijk te internetten. Zo houd je jouw gegevens online veilig en privé.

En we voeren rechtszaken.

Tot voor kort stapten we alleen naar de rechter om meer transparantie te krijgen, in verband met zaken over de Wet openbaarheid van bestuur. Nu gaan we ook andere rechtszaken overwegen. Ook binnen het domein van digitale burgerrechten heeft procederen de afgelopen jaren een vlucht genomen. Dat heeft onder meer te maken met de Europese hoven, die steeds scherper lijken te oordelen in het voordeel van fundamentele rechten. Privacy-voorstanders zijn steeds vaker in staat om voor de rechter hun gelijk te halen. Zie bijvoorbeeld de zaak van Max SchremsMax Schrems is oprichter van ‘Europe versus Facebook’ en startte de rechtszaak over ‘Safe Harbor’. Daarin oordeelde het Europees Hof van Justitie dat Europa te weinig deed om de privacy van haar burgers te beschermen tegen de NSA., maar ook het onverbindend verklaren van de BewaarplichtLees hier over hoe en waarom de rechters de Bewaarplicht van tafel veegden. zijn daar mooie voorbeelden van. Dus ook in de rechtszaal zullen wij opkomen voor internetvrijheid.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.