Johanna Mielipuoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johanna Mielipuoli
Juan de Flandes 003.jpg
Johanna. Juan de Flandesin maalaama muotokuva 1490-luvun lopulta.
Kastilian kuningatar
Valtakausi 26. marraskuuta 1504 – 12. huhtikuuta 1555
Edeltäjä Isabella Katolilainen
Ferdinand Katolilainen
Seuraaja Kaarle V
Aragonian kuningatar
Valtakausi 23. tammikuuta 1516 – 12. huhtikuuta 1555
Edeltäjä Ferdinand II
Seuraaja Kaarle I
Syntynyt 6. marraskuuta 1479
Toledo, Kastilian kruunu
Kuollut 12. huhtikuuta 1555 (75 vuotta)
Tordesillas, Kastilian kruunu
Puoliso Filip Komea
Lapset Eleonoora
Kaarle V
Elisabet
Ferdinand I
Maria
Katariina
Suku Trastámara
Isä Ferdinand Katolilainen
Äiti Isabella Katolilainen
Uskonto roomalaiskatolilaisuus
Nimikirjoitus Joanna of Castile's signature.svg

Johanna Mielipuoli (esp. Juana la Loca, 6. marraskuuta 1479 Toledo12. huhtikuuta 1555 Tordesillas, Valladolidin maakunta) oli Espanjan kuningasparin, Ferdinand ja Isabella Katolilaisen, toinen tytär. Hänen lisänimensä johtuu mielenterveysongelmista.

16-vuotiaana hänet naitettiin Filip Komealle, keisari Maksimilian I:n pojalle. Helmikuussa 1500 hän synnytti Gentissä tulevan keisari Kaarle V:n. Hän synnytti kaikkiaan kuusi lasta, ja kaikista tuli eurooppalaisia hallitsijoita, joko keisareina tai kuningatarpuolisoina.[1]

Isabella Katolilaisen ainoan pojan, kruununperijä Juanin, ja vanhimman tyttären, Portugalin kuningattaren Isabellan ja hänen poikansa kuoltua, Johannasta tuli Espanjan kuningaskuntien perijä. Vuonna 1502 Kastilian ja Aragonian Cortes tunnustivat hänet ja miehensä perijöiksi ja tuleviksi hallitsijoikseen.

Pian tämän jälkeen Johannassa alkoi näkyä yhä selvemmin merkkejä henkisestä tasapainottomuudesta ja holtittomuudesta. Äitinsä kuoltua vuonna 1504 Johannasta tuli Kastilian kuningatar. Marraskuussa hän purjehti Filipin kanssa Flanderista Espanjaan, jossa Filipin oli määrä ottaa vastaan kuninkaan asema Johannan puolisona. Laivat kuitenkin haaksirikkoutuivat Englannin rannikolla ja pari päätyi Englannin Henrik VII:n vieraiksi Windsorin linnaan. He pääsivät viimein jatkamaan Espanjaan 1506. Ferdinand kuitenkin väitti Filipin pitävän Johannaa vankina ja vaati valtionhoitajan asemaa, mikä johti maan lähes sisällissotaan. Filip kuitenkin kuoli kuumeeseen 25. syyskuuta 1506 ja Johanna menetti lopullisesti järkensä.

Ferdinandin tie kuninkaaksi lujittui, kun hän painosti Johannan antamaan hänelle kanssahallitsijan aseman ja vangitsi hänet sitten Tordesillasiin. Ferdinandin kuoltua vuonna 1516 kanssahallitsijan asema siirtyi Johannan pojalle Kaarlelle, joka piti Johannaa yhä vankeudessa. Virallisesti Johanna kuitenkin oli perinyt isänsä kuoltua myös Aragonian kruunun. Comunerosien kapinoidessa 1520 Johannalla olisi ollut mahdollisuus nousta jälleen hallitsijaksi, mutta hänen yrityksensä epäonnistui. Kaarlen kukistettua kapinan Johanna lukittiin ikkunattomaan huoneeseen Tordesillasin linnassa, jossa hän eli viimeiset 35 vuottaan. Hän kuoli pitkäperjantaina, 12. huhtikuuta 1555.

Johanna miehensä arkun ääressä. Francisco Pradilla Ortizin maalaus vuodelta 1877.

Johanna oli viimeinen alkuperältään espanjalainen kuninkaallinen, sillä hänen jälkeensä valtaistuimelle nousseet tulivat ulkomaisista suvuista. Historioitsijat uskovat hänen kärsineen skitsofreniasta, mitä hänen isänsä, aviomiehensä ja veljensä käyttivät häikäilemättä hyväkseen. Hänellä ei ollut aitoja ja lojaaleja ystäviä tai uskottuja, vaan hänen mielentilastaan yritettiin hyötyä oman edun tavoittelemiseksi.

Hänet on haudattu Granadan Capilla Realiin vanhempiensa ja aviomiehensä viereen.

Lapset:

Lähteet[muokkaa | muokkaa lähdettä]

  1. Donna Sue Berry: THE TRAGIC DAUGHTERS OF ISABELLA Regina Magazine. Viitattu 24.4.2018.
Kastilia ja León Edeltäjä:
Isabella Katolilainen
Ferdinand Katolilainen (Aragonia)
Kastilian ja Leónin kuningatar
1504–1555 (nimellisesti), Aragonian vuodesta 1516
Filip Komea (kanssahallitsija)
Ferdinand Katolilainen (kanssahallitsija)
Seuraaja:
Kaarle V