Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
698.146 articles
1.330 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

1908-kl-t-zamenhof.jpg
Article del dia
L'esperanto és una llengua auxiliar planificada creada per l'oftalmòleg polonès d'origen jueu Ludwik Lejzer Zamenhof com a resultat d'una dècada de treball, amb l'esperança que es convertís en llengua auxiliar internacional. Segons les estadístiques, aquesta és la llengua planificada més parlada del món avui dia. El primer llibre on es descrivien les característiques de l'idioma, amb el títol Lingvo Internacia (Llengua Internacional), va ser publicat per Zamenhof el 1887. En l'actualitat hom estima que té entre 100.000 i 2.000.000 de parlants en tot el món i que hi ha entre 1.000 i 10.000 parlants natius d'esperanto. La gramàtica de l'esperanto es basa en 16 regles fonamentals sense excepcions. Per l'estructura és una llengua aglutinant que procedeix per encadenament d'elements de base invariables. - Vegeu informació sobre la imatge

Esperanto

1908-kl-t-zamenhof.jpg

L'esperanto és una llengua auxiliar planificada creada per l'oftalmòleg polonès d'origen jueu Ludwik Lejzer Zamenhof com a resultat d'una dècada de treball, amb l'esperança que es convertís en llengua auxiliar internacional. Segons les estadístiques, aquesta és la llengua planificada més parlada del món avui dia. El primer llibre on es descrivien les característiques de l'idioma, amb el títol Lingvo Internacia (Llengua Internacional), va ser publicat per Zamenhof el 1887. En l'actualitat hom estima que té entre 100.000 i 2.000.000 de parlants en tot el món i que hi ha entre 1.000 i 10.000 parlants natius d'esperanto.

La gramàtica de l'esperanto es basa en 16 regles fonamentals sense excepcions. Per l'estructura és una llengua aglutinant que procedeix per encadenament d'elements de base invariables.



Iglesia de San Ildefonso, Oporto, Portugal, 2012-05-09, DD 01.JPG
Imatge del dia


Project of the Large coat of arms of Ukraine (color).png
Projecte destacat
Primera edició del viquiprojecte, que comença amb Ucraïna.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Setmana de la Nació (Ucraïna)

Project of the Large coat of arms of Ukraine (color).png

Primera edició del viquiprojecte, que comença amb Ucraïna.
(Informació de la imatge)




22 de març

Un tribunal de Moscou afegeix nou anys més de presó a la condemna d'Aleksei Navalni, principal opositor de Vladímir Putin.


21 de març

Mor el líder independentista cors Yvan Colonna dies després de ser agredit a la presó, fet que va desencadenar episodis de revolta a Còrsega i la predisposició de Macron a discutir-ne l'autonomia.

19 de març

El canal de televisió pública valenciana À Punt bat el seu rècord històric d'audiència amb un 8,4% de quota de pantalla mitjana amb motiu del darrer dia de Falles.


18 de març

El govern espanyol trenca una tradicional posició diplomàtica i els acords establerts per les Nacions Unides i reconeix al Marroc la sobirania sobre el Sàhara Occidental.



Tendències


Avui fa 5 anys
Mor Ingeborg Syllm-Rapoport, metgessa alemanya, neonatòloga, que defensà la seva tesi doctoral als 102 anys (n. 1912).
Avui fa 50 anys
Neix Núria Roca Granell, presentadora de televisió valenciana.
Avui fa 140 anys
Neix Emmy Noether, matemàtica alemanya (m. 1935).
Avui fa 180 anys
Mor Stendhal, escriptor francès (n. 1783).