Singura soluție reală pentru dezinformare este educația media! Și respectul pentru libertatea de exprimare

  • Posted on: 11 March 2022
  • By: Bogdan Manolea

ApTi crede că nu putem vorbi de platformă și ce ar putea face ea (oricum ea nu combate dezinformarea în sine), chiar dacă scopul declarat ar fi unui potrivit, până când Guvernul nu înțelege libertatea de exprimare, nu are o abordare realistă și pe termen lung cu privire la dezinformare și nu recunoaște că soluția principială este doar educația media. Tocmai pentru că ar putea fi folosită în scopurile greșite și să nu rezolve problema de fond. Și în plus, recunoaștem, nu prea avem încredere.

Senatul adoptă largirea interceptarilor, in acelasi mod netransparent.

  • Posted on: 1 March 2022
  • By: Bogdan Manolea

De o săptămâna avem război lângă noi, refugiați și azilanți vin disperați prin toate punctele de frontiera cu Ucraina. În acest context Senatul României în loc să ne arate o lecție de transparență, democrație si dialog pare ca doar profită de război, ca să diminueze drepturile românilor.

Asistăm la o extindere a interceptărilor din Codul de procedura penală si a legii SRI, făcute pe șest, fară argumente și fără dorința de a le dezbate.  Este o extindere a furnizorilor care au aceste obligații, a acțiunilor care trebuie să le facă și a datelor care ar trebui să le pună la dispoziție (inclusiv la "conținutul criptat").

Codul comunicațiilor: “decriptat” aruncă în aer toate principiile de securitate ale Internetului și le dă furnizorilor obligații de hackeri

  • Posted on: 11 February 2022
  • By: Bogdan Manolea

Continuăm saga-ul textului introdus pe furiș în Codul Comunicațiilor, pentru că abia astăzi am putut sa găsim amendamentul exact prin care Comisiile Senatului încearcă să dragă busuiocul (nu e încă pe site-ul Senatului), iar textul adoptat la pct b) este mai grav decât ne-am închipuit – rezultatul impotenței tehnice și a lipsei de transparența și discuții pe acest subiect:

Furnizorii de găzduire devin calul troian al interceptărilor?

  • Posted on: 8 February 2022
  • By: Bogdan Manolea

Proiectul de lege a Codului Comunicațiilor rămâne cu aproape toate obligațiile pentru furnizorii de găzduire și după trecerea prin Comisiile Senatului, fiind doar scoase referințele către “furnizorii de comunicații interpersonale”. Dacă vreți să înțelegeți doar problemele explicate simplist săriți la punctul 3.2. de mai jos.

O să avem servicii digitale mai puțin invazive? Parlamentul european aprobă DSA

  • Posted on: 28 January 2022
  • By: Redacția ApTI

Pe 20 ianuarie 2022, Parlamentul European a votat amendamente pentru Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), o propunere de Regulament european care schimbă regimul intermediarilor online, reglementați în trecut prin directiva e-commerce din 2002, dar și adaugă noi detalii cu privire la serviciile digitale.

Lărgirea interceptării comunicațiilor – introdusă pe șest de Guvern

  • Posted on: 9 December 2021
  • By: Bogdan Manolea

Un nou articol (apărut din senin într-o lege care trebuia să reglementeze cu totul altceva) lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate”.

Articolul a fost adăugat într-un proiect de lege adoptat de Guvernul Câțu cu doar 3 zile înainte de a fi demis de Parlament, iar proiectul a trecut de Camera Deputaților fără niciun amendament contrar.

Implementarea directivei copyright 790 in România - un prim pas

  • Posted on: 20 May 2021
  • By: Bogdan Manolea
Am participat săptămâna aceasta la dezbaterea organizată de Ministerul Culturii, pe proiectul de lege de implementare a directivei copyright 2019/790.
 
Unii din voi încă își amintesc actualele articole 15 (fost articol 11 denumit și “taxa pe link”), precum și articolul 17 (fost articol 13, denumit și “mașina de cenzură”), despre care tot am vorbit în 2019, când directiva era în proces de adoptare.

Pagini