Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Der findes nu over 55 millioner artikler på Wikipedia, hvoraf 273.723 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Edvard 1., Longshanks, konge af England (1272-1307)

Edvard 1.s erobring af Wales foregik mellem 1277 og 1283. Den resulterede i walisernes nederlag og Edvard 1., konge af Englands annektering af Fyrstedømmet Wales og de øvrige sidste frie fyrstedømmer.

I 1200-tallet var Wales delt imellem de oprindelige walisiske fyrstedømmer og de områder, som anglonormannerne kontrollerede. Det største fyrstedømme var Gwynedd, hvis prinser havde fået kontrol over den største del af landet. Det gjorde de andre walisiske prinser til deres vasaller, og de tog titlen som prins af Wales. Selv om de engelske monarker havde gjort flere forsøg på at få kontrol over de walisiske områder, var det først ved Edvards krig mod Llywelyn ap Gruffudd ("Llywelyn the Last") fra 1277 til 1283, at det lykkedes dem at få fodfæste i Wales.

I felttogene i 1277 og 1282/1283 reducerede Edvard først de walisiske fyrstedømmer og løb dem herefter fuldstændigt over ende. Størstedelen af de erobrede territorier blev et kongeligt len, der tilhørte den engelske tronarving med titlen prins af Wales. Resten blev givet til Edvards støtter som hans nye Marcher lordships. Selv om territorierne ikke for alvor blev en del af Kongeriget England, før "Laws in Wales Acts" 1535–1542 markerede Edvards erobring afslutningen på den walisiske uafhængighed. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Ludovico Antonio Muratori, avbildning från 1843.

Muratoriekanon är en lista från någon gång under perioden omkring år 170 till cirka 400 som innehåller merparten av de böcker som ingår i Nya testamentets kanon. Denna lista återfinns i en ofullständig handskrift på uselt latin daterad till ungefär 700-talet och som av många antas var en avskrift av en översättning gjord från ett grekiskt original. Texten börjar mitt i en mening och avslutas tillsynes likaså mitt i en mening. Lukasevangeliet nämns först, därefter Johannesevangeliet och Apostlagärningarna. Vidare nämns 13 Paulusbrev, två apokryfiska brev tillskrivna Paulus, tre katolska brev, två apokalypser (av Johannes och Petrus), Salomos vishet, Hermas Herden och ett antal verk författaren benämner kätterska och avvisar.

Den traditionella teorin var att förlägga originalets tillkomst till Rom under slutet av 100-talet (cirka 170–200). Om så är fallet skulle Muratoriekanon utgöra en av de äldsta bevarade uppgifterna om merparten av de skrifter som kom att utgöra den kristna nytestamentliga kanon på 27 böcker. Vissa forskare anser det vara ett av de viktigaste dokumenten för att fastslå slutet av 100-talet som den tid då den kristna kanon formerades och till viss del fixerades.

Dokumentet har sitt namn från dess upptäckare, Ludovico Antonio Muratori (1672–1750). Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Ruslands invasion af Ukraine 2022 • Coronaviruspandemien • Minkkommissionen
Версии о направлениях возможной военной операции России в Украине (январь 2022 года).png
Office-calendar.svg
I dag

Den 22. marts: FN's Vandets Dag

Arken

Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

2013 Moscow Victory Day Parade (28).jpg
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Roberts Ķīlis
Image-x-generic.svg
Dagens billede
2014 Kłodzko, starówka 12.jpg
Den historiske bymidte i Kłodzko, Polen.

Wikipedia-logo.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver flere flersproglige og frie projekter hvor alle kan bidrage.

Meta Wikimedia
Meta-Wiki
Om
Wikiprojekterne
Wiktionary
Wiktionary
Flersproget
ordbog
Wikiquote
Wikiquote
Citatsamling
 
Wikisource
Wikisource
Kildemateriale
 
Wikibooks
Wikibooks
Gratis bøger og
manualer
Wikiversity
Wikiversity
Fri læring
 
Wikispecies
Wikispecies
Videnskabelig
artsoversigt
Wikimedia Commons
Commons
Fildeling af
billeder og lyd
Wikinews
Wikinews
Nyhedstjeneste
 
Wikidata
Wikidata
Vidensdatabase
 
MediaWiki
MediaWiki
Wiki-software
 
Wikivoyage
Wikivoyage
Rejseguide
 

Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog

English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska

Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.