Toukokuun luontohavaintoja osa 2

Koonti luontohavainnoille suomeksi ja englanniksi. Havaintoja tehdään toukokuun ajan.

Torstaina jatkoimme luontohavaintojen tekemistä ulkona. Tällä kertaa englanniksi. Erilaisissa kokoonpanoissa oppilaat yrittävät löytää luonnosta havaintomonisteen asioita (esim. butterfly).

iPadeilla tehtiin sääuutisia.

Tätä videota ei voi toistaa.

Toukokuun luontohavaintoja

Luontohavainnoista (kevätseuranta) on puhuttu huhtikuussa luokkahuoneen keskusteluissa. Toukokuussa havaintoja kerätään luonnossa. Toukokuun ensimmäisen keskiviikkoaamun luontohavainnot koottiin yhteiseen havaintopaperiin. Luontohavaintojen keräämiseen sai myös käyttää omaa kännykkää.

Trikkejä, fantasiaa ja tilastoa

Viikolla 16 alkanut äidinkielen fantasiajakso tuotti ryhmätunneilla pieniä trikkikohtauksia. Tehtävänä oli keksiä kohtaus, jossa teknologiaa ja oivallusta hyödyntäen voisi luoda illuusion esimerkiksi taikurin taikatempusta tai seinän kiipeämisestä.

Kirjoittamisessa ollaan harjoiteltu kuvauksen tekemistä ja yksityiskohtien tarkkaa havainnointia.  Jakso on innostanut oppilaita kirjoittamaan omia kuvauksia ja lukemaan muille omia kuvailuja. Muiden juttuja on ollut mielenkiintoista lukea ryhmissä ja antaa vertaispalautetta.

Kuvassa tuntiharjoite, jossa luokkakaveri kysyy läksyjä tekstiviestillä ja toinen luokkakaveri vastaaystävällisesti.

 

Uskonnossa alkoi uusi jakso. Jakson teemana on some eli sosiaalinen media.

Äidinkieli-yhteiskuntaopin tunnilla oli mukana historiaa Suomi 100 -tilastoiden ja Tuusulan vanhojen kuvien myötä.  Yhteiskuntaopin tuntien myötä olemme tutustuneet mm. ammatteihin ja tuotantoon.  Nyt mietittiin, miten Tuusula on muuttunut ja mitä muutoksia on tapahtunut ammateissa. Vastauksia etsittiin kuvien ja tilastojen avulla.

Parityö Suomi 100 -tilastojen pohjalta.

Viikko 13: Budjetti, vaalitekstejä, narsisseja

Papumarket (yhteiskuntaopin tehtävä) ja kuvataiteen ohje

Yhteiskuntaoppi: Linkki kauppaan –>PAPUMARKET

KUKKO (KU)Perjantain kuvaamataidon työnä kukko liituväreillä/pastelliväreillä tummalle taustapaperille. Tee kukko kuuluisan taiteilijan Pablo Picasson tyyliin (älä kopioi). Luonnostele/suunnittele tarvittaessa valkoiselle paperille. Tee kukosta piirustuspaperin kokoinen ja värikäs. Väritä huolella.

(”How to draw a rooster” auttaa löytämään eri kukkomalleja. Älä kuitenkaan valitse sarjakuvamaista).

Pablo Picasson kukko vuodelta 1938.

Viikko 11: Matikkaa ja höyheniä

Matikkapaja 4bc, jossa harjoiteltiin loogista ajattelua, osattiin toimia ryhmässä, pysyttiin aikataulussa, koettiin matematiikan iloa.

Höyhen tehtiin grafiittikynällä. Mallina mm.  strutsinhöyhen ja askartelusulkia ja opetusvideoita. HUOM. Kuvia voi klikata isommaksi.

Viikko 10

FullSizeRender 6Äidinkieli: Pronominit, juttuvihkoon teksti talviurheilupäivästä, Kolme pukkia -näytelmä ryhmätyönä.

Musiikki: tekstitys/räp (Sanniksen tunti), Grieg: Aamutunnelma <–poikkihuilu, oboe. Kolme pukkia -näytelmän äänitehosteet ja eläytyvä lukeminen (Suvi)

Ympäristötieto: Karttatehtävät yhdessä, Pohjoismaat-projekti

Historia: oman suvun esine (ryhmäkerronta).

Matematiikka: Omatoimiset (desimaalijakso). Bingelissä tehtäviä.

Uskonto: Kirkkotietouden kertausta Bingelin avulla.

cropped-fullsizerender-10.jpg

Yhteiskuntaoppi: Raha, rahankäyttö, säästäminen

Englanti: Vertailu (adjektiivi) Voki classroom -hahmo. Kokeen palautustunti.

Kuvaamataito: Päävärit, välivärit, akvarellivärit, muoto/muotoilu.

FullSizeRender 7

Muuta: Puhuttu arvioinnista, asetettu tavoitteita. Talviliikuntapäivä Vihdissä.

 

 

Viikko 9: Tunneilla tehtyä

Metsälähettiläs Anneli kertoi vierailullaan lahopuun merkityksestä fullsizerendermetsäluonnon monimuotoisuudelle.  Oppilailla oli monta lajijuttua kerrottavanaan, samoin luontokysymyksiä riitti.

fullsizerender-6fullsizerender-2

fullsizerender-5

Maantieteessä tehtiin karttatehtäviä ja Riihiblogiin kootun linkkilistan avulla tutustuttiin Pohjoismaiden kulttuuriin.

Matematiikassa jatkettiin omatoimisia. Välitestit tehdään Socrativella. Se on palvelu, jolla voi tehdä pieniä testejä ja saada tuloksen testistä heti.

Äidinkielessä on syvennetty tietoutta adjektiiveista ja substantiiveista.  Bingelistä löytyy nyt laaja harjoituspaketti tästä aiheesta.

fullsizerenderEnglannin yhteistunnilla aiheena oli myös adjektiivi. Luokkapädien POW-appsillä tehtiin parityönä pienet adjektiivisarjakuvat.

Musiikissa viikon aiheena oli Kalevala. Sanniksen tunnilla riimiteltiin ja lauleskeltiin runomitassa.

Kuvataiteen ja historian tunneilla aiheena oli Pohjoismaat-projektiin liittyen kulttuuri, pohjoismainen muotoilu ja tarkemmin ottaen suomalainen muotoilu, Suomen juhlavuoden kunniaksi. Oppilaiden kanssa tutustuttiin yleisiin kodeista löytyviin käyttö- ja koriste-esineisiin, sekä katseltiin kuvia Arabian kahvikupeista eri vuosikymmeniltä. Kuvataidetyönä sai tehdä oman kahvikupin ja ryhmissä prototyyppiä lasiesineestä (muovi).  Oman paikkakunnan eli Tuusulan historiaesineenä oli hopealusikka. Oppilaat saivat vertailla nykyajan lusikkaa ja vanhaa keittolusikkaa toisiinsa ja esittää perustellun mielipiteensä lusikan sopivuudesta itselleen. Tämä keskustelu johti hienosti oppilaiden omiin kummilusikoihin, suvun lusikoihin, taskukelloihin, sukutarinoihin ja siihen, että tätä kaikkea kannattaa kysellä ja tallentaa, kuvatakin.

fullsizerenderfullsizerender

Metsälähettiläs ei ollut tämän viikon ainoa vieras. Jimin ja hänen perheensä vierailu ilahdutti meitä, samoin Espanjan yleiset kuulumiset ja Aurinkorannikon koulun kuulumiset.

fullsizerender-4

Kuvakoosteita viikoilta 5, 6 ja 7

Viikoilla 5-7 luokassamme (kuvissa näkyviä asioita):

  • vietettiin sanomalehti- ja mediataitoviikkoa
  • käynnistettiin oppilasagenttitoiminta
  • soviteltiin yrittäjyyskasvatusohjelman T-paitoja
  • tehtiin Pohjoismaat-projektia (YM/AI)
  • opiskeltiin tilastoja ja Exceliä (myös englanniksi)
  • alkoi matematiikan omatoimiset -jakso (QR-koodit)
  • vierailtiin hoivakodissa (nallekortit) kasien kanssa/opetettiin kaseille Exceliä
  • kuunneltiin musiikkisatua Pekka ja Susi