Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
698.028 articles
1.366 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Dostoevskij 1872.jpg
Article del dia
Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (Moscou, 11 de novembre de 1821Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) fou un dels escriptors més grans de la literatura russa. Màxim representant, segons el tòpic, de la «novel·la d'idees», a les seves obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat, en el to vívid i real dels diàlegs i en el sentit irònic que esbossa a vegades, juntament amb la tragèdia moral dels seus personatges. Dostoievski fou un gran coneixedor de l'ànima humana i dels impulsos contradictoris que sorgeixen de l'inconscient. També comprengué, amb lucidesa genial, les contradiccions de la societat capitalista. La major part dels crítics coincideix a afirmar que Dostoievski, Dante Alighieri, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Victor Hugo i uns altres pocs elegits són els escriptors que han influït decisivament en la literatura del segle xx. - Vegeu informació sobre la imatge

Fiódor Dostoievski

Dostoevskij 1872.jpg

Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (Moscou, 11 de novembre de 1821Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) fou un dels escriptors més grans de la literatura russa. Màxim representant, segons el tòpic, de la «novel·la d'idees», a les seves obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat, en el to vívid i real dels diàlegs i en el sentit irònic que esbossa a vegades, juntament amb la tragèdia moral dels seus personatges. Dostoievski fou un gran coneixedor de l'ànima humana i dels impulsos contradictoris que sorgeixen de l'inconscient. També comprengué, amb lucidesa genial, les contradiccions de la societat capitalista.

La major part dels crítics coincideix a afirmar que Dostoievski, Dante Alighieri, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Victor Hugo i uns altres pocs elegits són els escriptors que han influït decisivament en la literatura del segle xx.



RedDeerStag.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

RedDeerStag.jpg

Cérvols (Cervus elaphus)


Project of the Large coat of arms of Ukraine (color).png
Projecte destacat
Primera edició del viquiprojecte, que comença amb Ucraïna.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Setmana de la Nació (Ucraïna)

Project of the Large coat of arms of Ukraine (color).png

Primera edició del viquiprojecte, que comença amb Ucraïna.
(Informació de la imatge)




18 de març

El govern espanyol trenca una tradicional posició diplomàtica i els acords establerts per les Nacions Unides i reconeix al Marroc la sobirania sobre el Sàhara Occidental.


17 de març

El president Emmanuel Macron proposa canviar l'estatus polític de Còrsega, després de dues setmanes de revolta als carrers per l'intent d'assassinat d'Yvan Colonna.

17 de març

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans xifra les víctimes civils des de principi de la invasió russa d'Ucraïna en 780 morts, dels quals 58 menors, i 1.252 ferits.


11 de març

Gabriel Boric Font, de 36 anys i amb ascendència catalana, assumeix la presidència de Xile.


Retrato Oficial Presidente Boric Font.jpg

Retrat oficial de Gabriel Boric com a president de Xile    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Tonino Guerra, escriptor i guionista italià (n. 1920).
Avui fa 50 anys
Neixen Louise Leakey, antropòloga i paleontòloga kenyana, i Catalina Soler, política mallorquina, alcaldessa de Felanitx, que ha estat diputada al Parlament Balear i senadora.
Avui fa 100 anys
Neix Emília Guiu, actriu catalana que va triomfar en el seu exili a Mèxic (m. 2004).