Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.084.838
Aantal actieve gebruikers: 3.943
Portaal van de week: Film noir

Uitgelicht

Het Limburgse taalgebied.

Limburgs

Het Limburgs (Limburgs: Limbörgs, Lèmbörgs of officieuzer Plat) is een van de drie door het Europees Handvest erkende minderheidstalen in Nederland (naast het Fries en Nedersaksisch). Sinds 19 maart 1997 is het Limburgs als zodanig erkend. Volgens een andere definitie is het Limburgs de zuidoostelijke dialectgroep van het Nederlands taalgebied.

Het Limburgs valt uiteen in meerdere dialectvarianten met elk hun eigen kenmerken, zonder dat er sprake is van een overkoepelende standaardvorm (het AGL in dit geval buiten beschouwing gelaten). Deze dialecten worden gesproken in het overgrote deel van zowel Belgisch als Nederlands Limburg. Het precieze spraakgebied is niet duidelijk afgebakend en afhankelijk van wat er taalkundig precies onder Limburgs wordt verstaan. Enkele in de aangrenzende gebieden in Duitsland traditioneel gesproken dialecten behoren ook tot het Limburgs, maar deze dialecten groeien sinds de 19e eeuw steeds meer naar de Duitse cultuurtaal toe. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Greater Racket-tailed Drongo

Afbeelding

Interieur van de Memon Masjid, een van de oudste en grootste moskeeën in de Pakistaanse stad Karachi

Interieur van de Memon Masjid, een van de oudste en grootste moskeeën in de Pakistaanse stad Karachi

Actueel

Afbeelding

Slag om Kiev

De slag om de Oekraïense hoofdstad Kiev is een lopende militaire strijd die plaatsvindt als onderdeel van het Russische Kiev-offensief tijdens de invasie van Oekraïne. Het gevecht begon op vrijdag 25 februari 2022. (Lees verder)

Recent overleden

18 mrt Chaim Kanievsky (94), Israëlisch rabbijn
17 mrt Clemens Cornielje (63), Nederlands politicus en bestuurder
16 mrt Kunimitsu Takahashi (82), Japans motorcoureur
15 mrt Piet Bukman (88), Nederlands politicus
13 mrt Gaston Sporre (76), Nederlands sportbestuurder en functionaris

In het nieuws

16 mrt Aardbeving voor noordkust Japan
Voor de kust van Fukushima vindt een aardbeving met een kracht van 7,3 plaats. Het epicentrum ligt op ca. 60 km diepte.
15 mrt Watersnood in Suriname
In Suriname zijn vijf rivieren buiten hun oevers getreden omdat de kleine droge tijd dit jaar is weggevallen. Veel dorpen staat blank; voorzieningen zijn uitgevallen.
8 mrt Extreem weer in Oost-Australië
In het oosten van Australië worden tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege overstromingen na extreme regenval. Er vallen zeker tien doden.

19 maart in de geschiedenis

1848 Wyatt Earp
Revolverheld Wyatt Earp wordt geboren in Monmouth in Illinois. Rond 1880 vormen hij en zijn broers de politiemacht in het stadje Tombstone in het Arizona-territorium. Met hun vriend Doc Holliday raken ze in 1881 betrokken bij het vuurgevecht bij de O.K. Corral.
1945 Nerodecreet
Adolf Hitler ziet in dat nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog niet kan winnen en vaardigt het Nerodecreet uit: de hele Duitse infrastructuur dient vernietigd te worden.
1956 Tunesië
Tunesië wordt een koninkrijk, onafhankelijk van Frankrijk. Iets meer dan een jaar later wordt de koning afgezet en wordt Tunesië een republiek.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten