show episodes
 
På Altinget er vi eksperter i politik, og derfor giver vi dig hver eftermiddag fra mandag-torsdag baggrunden, perspektivet og sammenhængen for de vigtigste politiske historier. Så uanset om du har brug for at få overblik over en historie eller vil have en dybdegående vinkel fra Altingets kompetente redaktører, så lyt med til denne podcast. Hvis du giver os 15 minutter, så klæder vi dig på til dansk og europæisk politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 
'Slotsholmen' sender direkte fra DRs politiske redaktion i kælderen under Christiansborg. Pia Glud Munksgaard fører an og er vært i kælderen, når de skarpeste journalister, eksperter og analytikere vil nørde politik. Her kan du følge demokratiet indefra, når politikere, deres rådgivere og mange flere gæster det åbne studie midt i DR's politiske redaktion.
 
Kan Emmanuel Macron genvinde præsidentposten efter fem år på tronen i Frankrig? Og hvem forsøger at vælte ham ved præsidentvalget i april? Intet er for stort - eller småt - når international korrespondent Stéphanie Surrugue, udlandsjournalist Lasse Engelbrecht og EU-korrespondent Ole Ryborg hver uge nørder igennem på den franske valgkamp.
 
Det er underholdende og seriøst, når Mads Fuglede og David Trads – to af landets førende USA-eksperter – hver uge med Kampagnesporet går i dybden med Amerika. Det er Trump og countrymusik; Biden og identitetspolitik; sikkerhedspolitik og burgeranmeldelser. Kort sagt alt det, der fascinerer og skræmmer ved den uomgængelige nation.
 
Loading …
show series
 
Regeringen har reelt ikke noget bud på, hvordan der straks kan skaffes flere sygeplejersker. Som ellers er hovedproblemet på landets hospitaler. Og da størstedelen af det nye sundhedsudspil tilmed er gamle skuffeforslag, havde sundhedsminister Magnus Heunicke brug for et spektakulært forslag, som hurtigt kunne stjæle opmærksomheden: Derfor lancered…
 
Tv, radio og hjemmesider er fyldt med analyser og kommentarer om angrebet på Ukraine. Men får vi sandheden? Eller mangler der noget i vores fortælling om krigen? Det mener Politikens internationale kommentator Michael Jarlner. Han synes groft sagt ikke, historierne fra Ukraine har været brutale nok. For hvordan ser der ud, der hvor granaterne slår …
 
Krigen i Ukraine dominerer den franske valgkamp, og præsident Macron vil hellere tale med Putin, Zelenskyj og Biden end de øvrige præsidentkandidater, selvom der kun er godt tre uger til første valgrunde. Hvordan har krigen påvirket valgkampen indtil videre? Biden sætter snart kurs mod Europa. Hvordan vil amerikanerne forsøge at løse krigen?Deltage…
 
Radikale Venstre stemmer ja til en særlov for flygtninge fra Ukraine, selv om de er stærke modstandere af, at loven finansieres med milliarder af kroner fra udviklingsbistand, der skulle være gået til verdens fattigste lande. Hvordan kan radikale stemme for, at verdens fattige på den måde betaler for verdens forfulgte? Det spørger vært Pia Glud Mun…
 
Tirsdag aften skrev Cecilia Lonning-Skovgaard, at hun trækker sig som Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. I de seneste måneder har journalist på Politiken, Ida Nathan, intenst dækket borgmesterskandalen på rådhuset. For mens Cecilia Lonning-Skovgaard har insisteret på at være udsat for et forsøg på karaktermord, er kritikken af b…
 
Fødevareminister Rasmus Prehn kalder forslaget for "gammeldags tænkning", mens flere EU-lande hælder til rettidig omhu. I dagens Ajour ser vi på EU-landes forslag om at sætte klimatiltag i landbruget på pause – for at undgå den fødevarekrise, som lurer med krigen i Ukraine. Gæst: Andreas Arp, fødevareredaktør på Altinget Vært: Caroline Tranberg See…
 
Når Putin står op her til morgen, har han ikke kun en krig at forholde sig til. Han vågner også op til en økonomisk hovedpine. For i dag skal Rusland betale 177 millioner dollars i renter på sin udlandsgæld. Egentlig burde det være et overkommeligt beløb for en kæmpe økonomi som Ruslands. Alligevel er renterne et stort problem for Putin, for på gru…
 
I den ukrainske historie er ’hetmanatet’ ikke blot vigtigt, fordi det på et tidspunkt var en slags stat. Men kosakkerne havde også en slags demokrati, idet kosakkerne valgte deres leder, hetmanen. Han kunne ganske vist afsættes, men ellers havde kosakkerne ubetinget lydighed over for ham. En ejendommelig blanding af centralistisk militær disciplin …
 
Et bredt flertal vil stemme for en særlov, som giver ukrainske flygtninge opholdstilladelse – kun på baggrund af at være fra Ukraine. Men trods kritik om forskelsbehandling og racisme bliver loven først et politisk problem, hvis integrationen af ukrainerne mislykkes. Hør Holsteins analyse i dagens Ajour. Gæst: Erik Holstein, politisk kommentator på…
 
Særloven for ukrainske krigsflygtninge er på vej til atblive hastegodkendt i Folketinget. På to uger er dansk politik blevet vendt påhovedet, og stemningen af en ny politisk undtagelsestilstand prægerChristiansborg. De ekstra penge til krigsflygtningene er også allerede fundet:De skal tages fra ulandsbistanden, og selv om det kortvarigt skaber lidt…
 
Vi er mere kede af det, mere angste, mere nedtrykte og mere stressede. Mange af os har det faktisk ikke særligt godt. Det viser en ny kæmpeundersøgelse af danskernes sundhed. Her svarer hver sjette medvirkende, at de mistrives. Værst er det for unge mennesker, og allerværst er det for unge kvinder. Faktisk har hver tredje unge kvinde mellem 16 og 2…
 
Det kan se ud som om, Vejle Kommune har spillet på to heste, da de gik målrettet ind i regeringens spil om udflytning af uddannelsesinstitutioner. Kom med bag dørene i kampen om at få studiepladser hjem til sin kommune i dagens Ajour. Gæst: Chris Lehmann, forskningsredaktør på Altinget Vært: Caroline Tranberg, podcastredaktør See acast.com/privacy …
 
I årevis har London været hjemsted for russiske oligarker, som beskyldes for at have hvidvasket deres beskidte penge, mens Storbritannien har vendt det blinde øje til. Men med Ruslands invasion af Ukraine har Boris Johnson erklæret krig mod Putins rigmænd. I dette afsnit fortæller Politikens korrespondent i London, Nilas Heinskou, om, hvordan Chels…
 
I sidste episode af Kampagnesporet diskuterede David Trads og Mads Fuglede hvordan krisen i Ukraine kunne vise sig at være en livslinje for Joe Biden. Og lige så vel som den kan være til fordel for den nuværende præsident, så kan situationen - og specielt et besynderligt forhold til Putin - nu vise sig at være det modsatte for den forgange præsiden…
 
Der har boet mennesker i de områder, vi kalder Ukraine, i mindst 45.000 år. Landet blev bragt ind i historien af historieforskningens grundlægger, Herodot, der levede fra 484 til cirka 420 f. Kristus. Han skrev om de mange stammer, der befolkede området nord for Sortehavet. Arkæologiske fund fortæller, at Kyiv fandets som by omkring år 600, og fler…
 
Valgkampen om EU-forsvarsforbeholdet har straks bragt Dansk Folkepartis nye formand Morten Messerschmidt helt frem i frontlinjen. Pludselig er den interne ballade gledet i baggrunden, og han har nu en enestående mulighed for at optræde som Nej-general. Omvæltningerne har samtidig ændret på magtbalancen i blå blok: De Konservatives formand Søren Pap…
 
Troede Putin selv på, at Rusland hurtigt og effektivt kunne vippe Zelenskyj af pinden, indsætte en russisk-venlig regering og derefter styre Europas næststørste land uden store bump på vejen? Noget tyder på det. Men han tog fejl. For Ruslands militære strategi i Ukraine lykkedes ikke. Hvordan kunne Putin tro, at Ukraine var et nemt bytte? Og hvad s…
 
Stjerner og stribers roadtrip er nået til det mondæne Versailles, hvor republikanernes præsidentkandidat, Valérie Pécresse, holder til. Hun betegner sig selv som én tredjedel Thatcher og to-tredjedele Merkel - og så taler hun russisk. Til sidst besøger vi én af Frankrigs helt store politiske skikkelser, der minder om en vis grøntsag.Deltagere: Inte…
 
Gruppemøder er skiftet ud med køreture til fronten. Computeren er skiftet ud med et automatvåben. Møde det yngste medlem af Ukraines parlament, der er blevet i Kyiv for at hjælpe i kampen mod de russiske styrker. Vært: Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.…
 
Mens Enhedslistens politiske leder Mai Villadsen siger, at Danmark ikke skal ud af Nato lige nu, fastslår partiets magtfulde hovedbestyrelse, at Enhedslisten arbejder for en udmelding. Vært Pia Glud Munksgaard får besøg af hovedbestyrelsens Jonathan Simmel, der svarer på, om der et internt opgør i gang i partiet? I søndags kaldte de konservatives M…
 
Sjældent har vi haft så meget brug for at forstå, hvordan folk tænker og handler i Rusland. Og sjældent har vi været så effektivt afskåret fra det. Facebook er lukket. Twitter er lukket. Og vestlige medier hjemkalder deres korrespondenter i frygt for en fængselsstraf på op til 15 år. Hvis det her er et nyt jerntæppe, er det et lydtæt et af slagsen.…
 
Hvad skal Europa stille op for at stoppe Putin og krigen i Ukraine? Macron har inviteret hele EU-toppen til topmøde på Versailles-slottet uden for Paris for at finde svar. Hvad har Macron i støbeskeen, og er en gammel musketer-ed en del af planen?Deltagere: International korrespondent Stéphanie Surrugue, udlandsjournalist Lasse Engelbrecht, EU-korr…
 
Den nye DF-formand kan ikke få en bedre sag at kæmpe for som ny formand, mens både SF og Socialdemokratiet kan få problemer hos deres vælgere. Forsvarsforbeholdet skal til afstemningen – og valgkampen bliver både beskidt og brutal, vurderer Holstein i dagens Ajour. Gæst: Erik Holstein, Altingets politiske kommentator Vært: Caroline Tranberg See aca…
 
Bo Søndergaard er normalt medvært på Du Lytter til Politiken. Han befinder sig i de her dage i Lviv sammen med fotograf Mads Nissen, hvor de rapporterer inde fra de liv, der er slået i stykker af krigen og fra en by, der kæmper. Hør blandt andet 6-årige Evgenias historie, der venter ved tunnelen under banegården i Lviv. Hun er på vej hen til sin fa…
 
Detnye nationale kompromis, som S-regeringen netop har indgået med Venstre,Konservative, De Radikale og SF, markerer et gennemgribende vendepunkt i danskpolitik. I løbet af blot en uge har fronterne flyttet sig fundamentalt påChristiansborg: Ruslands invasion i Ukraine har således skabt en historiskopbakning til markant højere forsvarsbudgetter. De…
 
Den 1. juni skal vi stemme om at beholde eller afskaffe Danmarks forsvarsforbehold i EU. Men hvad indebærer en ja-stemme? Og bør vi være bange for at blive tvunget i krig, hvis vi afskaffer forbeholdet? Dagens Ajour dykker ned i den nye forsvarsaftale og diskussionen om et forbehold eller ej. Gæst: Andreas Krog, forsvarsredaktør på Altinget Vært: C…
 
1. juni skal de danske vælgere beslutte, om de vil sige farvel og tak til det danske forsvarsforbehold. Det er historisk, og det er vildt, siger Politikens EU-korrespondent Karin Axelsson. I 1993 besluttede Danmark at stå uden for EU’s forsvarssamarbejde. Men nu er der krig i Europa, og spillereglerne er ændret. Tiden er løbet fra forsvarsforbehold…
 
Jo tættere vi kommer på løntoppen i landets ministerier, jo færre kvinder er der. Det viser tal fra Økonomistyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i. Medregner vi resten af staten, så viser den seneste opgørelse for ligestilling, at kvinder udgør cirka en tredjedel af topcheferne i staten. Og går vi videre til det næste ledelsesniveau i staten,…
 
Hvordan rammer de menneskeskabte klimaforandringer livet på Jorden? Det spørgsmål er vi kommet tættere på at få besvaret, efter FNs klimapanel har udsendt en ny og barsk kæmperapport. For som FN’s generalsekretær Atonio Guiterrez siger det: »Delay is death« – Vi skal handle. Nu. Enhver udsættelse bringer os tættere på døden for planter, dyr og menn…
 
Udenrigspolitik som livslinje - Krigen raser stadig i Ukraine, og fra hele verden bliver der kigget med i spænding. Også fra USA. Derfor var det også et emne der fyldte meget i præsidentens årlige tale kaldet State of The Union, hvor Biden endnu en gang lagde en hård linje overfor den russiske præsident Putin. I denne udsendelse starter David Trads…
 
På rekordtid har krigen i Ukraine fået de etablerede magtpartier til at gå sammen om et nationalt kompromis på forsvarsområdet: I løbet af få døgn ventes S-regeringen, Venstre, de Konservative, de Radikale og SF at præsentere en historisk aftale om både et højere forsvarsbudget og en snarlig folkeafstemning om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. De…
 
Mens du sov, slog en russisk granat ned i en sidebygning på et stort ukrainsk atomkraftværk. Panikken ramte store dele af verden, og Ukranies præsident Zelenskyj advarer om akut fare for hele Europa. Hvor farlig var situationen? Hvorfor angriber russerne et atomkraftværk? Og hvilken betydning har det, at netop Ukraine var centrum for den største at…
 
To dage efter Ruslands invasion gik Ukraines minister for digital omstilling, Mykhailo Fedorov, på Twitter for at rekruttere cybersoldater og henvendte sig til det internationale hackermiljø. Han ledte efter mennesker, der er parate til at slås med nuller, ettaller og koder for at forsvare Ukraine mod cyber- og hackerangreb. »Vi skaber en IT-hær«, …
 
Hvad har nedlagte, nordfranske kulminer til fælles med et dystert, gammelt palæ i udkanten af Paris? Svar: Højrefløjskandidaten Marine Le Pen, der ligger nummer to i meningsmålingerne efter Macron. Hvem er hun, og hvordan kommer en urne med aske og et stjålent glasøje ind i billedet?Deltagere: International korrespondent Stéphanie Surrugue, journal…
 
Selvom det kan lyde kynisk, så holder den russiske invasion af Ukraine sig ikke kun indenfor landets grænser. I dagens Ajour ser Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, på, hvordan krigen påvirker de danske partier. Her er især Enhedslisten pressede, vurderer han – fordi de har en kritisk holdning til Nato, og fordi medlemmer af partiet er …
 
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen oplevede Putin som en hyggelig fyr, da han lærte ham at kende ved flere besøg og drak øl med ham i Tivoli. Men da Løkke genså Putin i 2018 var Ruslands præsident blevet indelukket og utilnærmelig. Lars Løkke Rasmussen gæster Slotsholmen, fortæller om Putin og svarer på, om han selv var for naiv i de år, …
 
Krigen i Ukraine var kun få timer gammel, da verden havde fået en ny helt: Præsident Volodymyr Zelenskyj. Med en baggrund som skuespiller, komiker og tv-stjerne kunne Zelenskyj ved første øjekast ligne et popfænomen. Men på én uge er Ukraines præsident trådt i karakter som rette mand på rette sted. Når han taler, lytter ikke bare hans eget folk, me…
 
Efter en uges kampe lægger russerne nu mere tryk på i krigen i Ukraine. Det fortæller Altingets forsvarsredaktør Andreas Krog i dagens afsnit af Altinget Ajour, hvor han også tager os med ind i Rusland og Ukraines våbenbanke, og skaber overblik over de Ukrainske byer, som lige nu er under angreb. Samtidig med de fysiske kampe foregår der en kamp om…
 
Ukrainske Pavlo bor i byen Bila Tserkva omkring 80 kilometer syd for hovedstaden Kyiv. Gennem sit virke i en NGO har han kontakt til unge studerende over hele Ukraine. I det her afsnit fortæller han om sin egen torsdag morgen i sidste uge, hvor han sad med sin te og skulle til møde i hovedstaden, da den første eksplosion ramte hans hjemby. Han fort…
 
De fleste, der forlader Ukraine lige nu, er i chok. Over det liv, de har forladt. Over bomberne, der sprænger byer og mennesker i stykker. Over de mænd, de har måttet efterlade, så de kan forsvare Ukraine. Ægtemænd. Kærester. Fædre. Sønner. Politikens Martin Bjørck befinder sig i grænselandet, hvor Polen støder op til Ukraine. Her vender ukrainske …
 
Ruslandsinvasion af Ukraine har vendt fuldstændigt op og ned på dansk politik.Pludselig er forsvarspolitik og energiuafhængighed kommet øverst pådagsordenen. Prioriteterne er ændret. S-regeringen har foreløbigt klaret sigstærkt gennem krigens første og kaotiske faser, men vanskeligere spørgsmålventer: Hvordan vil statsminister Mette Frederiksen og …
 
Det kan godt være at Putin lyver, men den er lige så gal hos de europæiske ledere. Nogenlunde sådan lyder det fra en højtuddannet russer i Moskva, som er ven med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. De to begyndte en skriftlig korrespondance, da krigen i Ukraine spidsede til, og i dagens Ajour fortæller chefredaktøren om brevvekslingen. Ligesom i…
 
I en tale søndag gav Ruslands præsident Putin ordre til, at styrker med adgang til atomvåben skulle gøre sig klar til kamp. Putin begrundede sin voldsomme udmelding med vestlige lederes ”aggressive udsagn” om Rusland. Et gammelt monster er dermed vækket til live: Frygten for en atomkrig. Hvor reel er truslen? Og hvem i Rusland ville kunne standse p…
 
Ruslands invasion af Ukraine har ramt den franske valgkamp som en knytnæve. Macron har talt med både Putin og Ukraines præsident Zelenskyj. Kan Macron være Europas stærke mand? Og hvad siger de Putin-venlige højrefløjskandidater Marine Le Pen og Éric Zemmour? Deltagere: International korrespondent Stéphanie Surrugue, udlandsjournalist Lasse Engelbr…
 
Store virksomheder skal holde et vågent øje med menneskeretskrænkelser hos deres underleverandører. Og er der problemer, skal de have en plan for at udbedre dem, medmindre de vil bryde den lov om virksomhedsansvar, EU-Kommissionen spillede ud med onsdag den 23. februar. Lovforslaget har med adskillige forsinkelser og hård modstand fra industriens l…
 
Hvert år dør omkring 2.000 børn i Danmark sent i graviditeten. De fleste steder bliver forældrene indlagt på almindelige fødeafdelinger, hvor kvinden skal føde sit barn side om side med glade, nybagte forældre. Men sådan er det ikke på Aarhus Universitetshospital. Her har et særligt afsnit de seneste ti år taget sig af dem, der mister. Afsnit for t…
 
Krigen er kommet til Europa. I den forgange uge krydsede russiske styrker over grænsen til Ukraine og begyndte en decideret invasion af landet, i en chokerende begivenhed der mildest talt kan beskrives som historisk. David Trads og Mads Fuglede tager derfor udgangspunkt i krigen, og leverer et amerikansk perspektiv på den. For krigen har stor betyd…
 
Sanktioner. Det er Joe Bidens – og EU’s – foreløbige modtræk mod Putins invasion af Ukraine. I det her afsnit har vi Politikens internationale kommentator Michael Jarlner i studiet. Vi spørger ham: Hvad er målet med sanktionerne? Og er det nok at ramme Rusland på økonomien – når Putins hær står lige udenfor Kiev?…
 
Ruslands invasion i Ukraine har sendt chokbølger gennem dansk politik og straks tvunget både statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til at måtte ændre deres prioriteter. Fremover vil forsvaret skulle have tilført mange flere milliarder, hvert år, og det vil uundgåeligt blive taget fra andre områder. Socialdemokrat…
 
Lyden af et hult drøn. Så en bilalarm. Derefter fotografen, der banker på døren og fortæller, at to bomber er slået ned tæt på hotellet. Sådan begyndte dagen i går for Politikens EU-korrespondent Kjeld Hybel efter en nat, hvor russiske præsident Putin indledte invasionen af Ukraine. Sammen med fotograf Martin Lehmann er Kjeld Hybel udsendt for at d…
 
Loading …

Hurtig referencevejledning

Google login Twitter login Classic login