πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon είναι μία τεχνολογική δράση ανοιχτής καινοτομίας και έχει στόχο την ενεργοποίηση (community activation) του οικοσυστήματος καινοτομίας, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) μέσα από νέες και καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές με κοινωνικό αντίκτυπο (social impact).

To ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon, θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με φυσική παρουσία αλλά και απομακρυσμένα.

Ενδεικτικές Θεματικές Περιοχές

ΟΤΑ και αξιοποίηση Ανοιχτών Δεδομένων (Open data) + Εξειδίκευση

  • Η μείωση των χρόνων αναμονής για την πρόσβαση στην υπηρεσία. Μητρώο Διαδικασιών
  • Η μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών. Στόχος με μία επίσκεψη να ολοκληρώνει το αίτημα. Ηλεκτρονικές συναλλαγές, e-TΑΠ, e-ΟΑΕΔ
  • Η ενίσχυση της αποδοτικότητας των διοικητικών υπηρεσιών, η απομείωση των γραφειοκρατικών περιορισμών και διεκπεραίωση περισσότερων υποθέσεων ανά μονάδα χρόνου. Μητρώο διαδικασιών
  • Η βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων πόρων μέσω της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Η καλύτερη καταγραφή και αξιολόγηση του έργου των υπηρεσιών εφόσον θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν δείκτες ποσοτικής και ποιοτικής αποτύπωσης. E-learning, διαδρομές εκπαίδευσης, ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών
  • Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού των Δήμων, εφόσον οι εφαρμογές που θα δημιουργηθούν θα τους επιτρέπουν να ασκούν τα καθήκοντα τους με μεγαλύτερη πληρότητα και μικρότερο αριθμό απαιτούμενων ενεργειών. Ψηφιακές άδειες

Καινοτόμες Ιδέες Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

  • Ανάπτυξη mobile apps για σπουδαστές Ε.Σ.Δ.Δ.Α και επιμορφούμενους ΙΝ.ΕΠ.
  • Εργαλείο αξιολόγησης υποψηφίων προς ένταξη στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού
  • Εργαλείο επιλογής υποψηφίων προς επιμόρφωση στελεχών της Δ.Δ. για συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα
  • Αντιστοίχιση επιστημονικού προφίλ εκπαιδευτών με εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Αξιοποίηση μηχανικής μάθησης για συμβουλευτική επαγγελματική σταδιοδρομία αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α. (το κατάλληλο στέλεχος στην κατάλληλη θέση)
  • Εργαλείο δημιουργίας αποθετηρίων δεδομένων ως προϋπόθεση για δημιουργία & αξιοποίηση big data analytics και τεχνητή νοημοσύνη
  • Εργαλείο monitoring ωρίμανσης και εξέλιξης επιμορφωτικών δράσεων

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Διαβάστε περισσότερα για το ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon εδώ

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
10/01/2022 – 07/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Learn Moodle 3.9 Mini-MOOC
31/01/2022
11:00 – 13:30
#Online event: i3-MARKET Forum – Using Big Data and Data Marketplaces to power Digital Transformation for SMEs
31/01/2022
16:00 – 16:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
31/01/2022
17:30 – 20:00
LocalWatch • Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Εργαλείων Πλατφόρμας
Σεράφειο Συγκρότημα, Αθήνα
02/02/2022
10:00 – 13:00
#Online event: «Ορίζοντας Ευρώπη: Δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στον τομέα της Υγείας»
02/02/2022
14:00 – 15:00
#Online event: An introduction to gamification
03/02/2022 – 04/02/2022
Ολοήμερο
#Online Event: CentOS Dojo, FOSDEM, 2022
03/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Masters of Digital 2022
04/02/2022 – 05/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Paris Open Science European Conference (OSEC)
04/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: The EU Open Source Policy Summit 2022
05/02/2022 – 06/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: FOSDEM 2022

Δώδεκα οργανώσεις και φορείς (ΓΣΕΕ, Medasset, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Νόμος & Φύση, Γιατροί του Κόσμου, Vouliwatch, Greenpeace, WWF Ελλάς), οι οποίες σε συνεργασία με εκατοντάδες πολίτες συνδιαμόρφωσαν την πρώτη πρόταση κλιματικού νόμου που κατέθεσαν στην κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2021, συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας εκτενή σχόλια με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου νόμου.

Με την ψήφισή του, η Ελλάδα θα γίνει το 15ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτά κλιματικό νόμο ως το απαραίτητο εργαλείο που θέτει το πλαίσιο, δίνει τη στρατηγική κατεύθυνση και χαράσσει την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ωστόσο, ένα τελείως ανεπαρκές βήμα. Απαιτούνται τομές για την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία της φύσης με γενναίους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αν θέλουμε να έχουμε μία πιθανότητα να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη κλιματική κατάρρευση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, τα τελευταία 7 χρόνια ήταν και τα 7 πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. To 2021 αποτέλεσε το πέμπτο πιο θερμό έτος στην ιστορία καταγράφοντας τεράστιες καταστροφές στην Ευρώπη και την Ελλάδα που επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Παρόλα αυτά, το 2021 σημειώθηκε η μεγαλύτερη (από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010) ετήσια αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα (κατά περισσότερο από 6%), ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και των ανεπαρκών πολιτικών για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν δεν αλλάξουμε πορεία, κατευθυνόμαστε προς έναν πλανήτη κατά 2.4°C θερμότερο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

Η ψήφιση ενός φιλόδοξου και επιστημονικά τεκμηριωμένου κλιματικού νόμου μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική εξέλιξη της χρονιάς για την κλιματική δράση της χώρας, σηματοδοτώντας μια περιβαλλοντικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποδοτική μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα. Θα πρέπει να γίνουν όμως μία σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.

Οι δώδεκα (12) οργανώσεις και φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές βελτιώσεις και να καταθέσει το τελικό κείμενο στη βουλή για ψήφιση.

Παρακάτω παρατίθεται μία συνοπτική καταγραφή με τις σημαντικότερες ελλείψεις του νομοσχεδίου, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωσή του:

1. Κλιματικοί στόχοι

Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους -πενιχρούς- στόχους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικοί ώστε να υποχρεώνουν σε εφαρμογή όλα τα μέρη με τρόπο σαφή, διαφανή και αξιόπιστο. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός κλιματικός νόμος, όπως και οι κλιματικοί νόμοι 10 ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ισπανία, Φινλανδία), προβλέπει νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους.

* Με βάση την πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Στα θετικά του στοιχεία το νομοσχέδιο προβλέπει ενδιάμεσο στόχο για το 2040 και διαδικασία αναθεώρησης των στόχων κάθε πέντε χρόνια. Θα ήταν ωστόσο πιο αποδοτικό να τεθούν και ενδιάμεσοι στόχοι για το 2035 και το 2045, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο αποδοτική τροχιά προς την κλιματική ουδετερότητα, αφού έτσι θα αξιολογείται πιο έγκαιρα η πρόοδος που επιτυγχάνεται και θα λαμβάνονται υπόψη τα πιο επικαιροποιημένα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα. Η πρόβλεψη τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα είναι επίσης θετικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί όμως περαιτέρω στο τελικό κείμενο.

2. Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Οι ενεργειακοί στόχοι του νομοσχεδίου για την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ασαφείς και ανεπαρκείς. Θα πρέπει ως εκ τούτου να ενσωματωθούν εξειδικευμένοι και φιλόδοξοι, νομικά δεσμευτικοί στόχοι που θα μετασχηματίζουν το ενεργειακό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής σε 100% ΑΠΕ έως το 2035 με όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και η σωστά σχεδιασμένη διείσδυση των ΑΠΕ είναι από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε για την ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ενεργειακοί στόχοι που εξειδικεύονται (μεταφορές, κτίρια, μη διασυνδεδεμένα νησιά) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει ωστόσο να μην περιορίζονται στην αλλαγή της τεχνολογίας, αλλά να αντιμετωπίζουν και κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση. Ειδικά για τα κτίρια, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να γίνει αρκετά πιο φιλόδοξο και τολμηρό υιοθετώντας στόχους για την υποχρεωτική παραγωγή ΑΠΕ και την οριστική απαγόρευση των καυστήρων αερίου.

Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη μετατίθεται για το “αργότερο έως το 2028”, όταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ως καταληκτική ημερομηνία το 2025. Αν και προβλέπεται στο νομοσχέδιο η επανεξέταση της προθεσμίας το 2023, θα πρέπει να τονιστεί ότι για κάθε χρόνο που θα λειτουργεί η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, η Ελλάδα θα εκπέμπει επιπλέον περίπου 4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή αλλιώς περίπου το 5% των ετήσιων εκπομπών της.

Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται στόχοι για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, πολλώ δε μάλλον νομικά δεσμευτικοί. Δεν γίνεται επίσης η παραμικρή αναφορά στον τερματισμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων, την ώρα μάλιστα που τα αδιέξοδα του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων γίνονται όλο και πιο προφανή, ενώ ολοένα και περισσότερα κράτη ανακοινώνουν σχετικά σχέδια. Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες εξορύξεις και υποδομές υδρογονανθράκων αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

3. Προστασία της φύσης

Η ανάγκη για προστασία της φύσης δεν αναδεικνύεται σε προτεραιότητα και συστατικό στην προσπάθεια για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, αλλά αντιμετωπίζεται με ασάφεια ή ως εργαλείο στις διατάξεις της προσαρμογής. Η προστασία και διατήρηση φυσικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να αποτελέσει κομβικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά τόσο τη μείωση εκπομπών μέσω των απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα από φυσικές καταβόθρες, όσο και την ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας. Κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει διατάξεις για τη διεύρυνση και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, τον καθορισμό οικολογικών διαδρόμων για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των προστατευόμενων περιοχών και την αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων. Για τα μέτρα και τις δράσεις αυτές, έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε οικοτόπους και είδη ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή καθώς και σε οικοτόπους που συμβάλλουν στη βελτίωση των απορροφήσεων από φυσικές καταβόθρες και στην ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας.

Κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να ενσωματωθούν οι στόχοι για την προστασία της φύσης, όπως εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Διάσκεψη της IUCN τον Σεπτέμβριο του 2021 ως απαραίτητο συστατικό της δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξίσου σημαντικό, από το νομοσχέδιο παραλείπεται κάθε αναφορά στο θέμα του χωρικού/πολεοδομικού σχεδιασμού, στην ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων βάσει των αρχών του μοντέλου της συμπαγούς πόλης και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας του παράκτιου χώρου.

4. Κλιματική διακυβέρνηση

Ο ρόλος των πολιτών και της επιστήμης δεν πρέπει να περιορίζεται σε διαβουλεύσεις, εκ των υστέρων αξιολογήσεις ή γνωμοδοτήσεις κατόπιν πρόσκλησης του εκάστοτε υπουργού. Απαιτούνται ισχυρά όργανα, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ισχυρούς ρόλους στη διαμόρφωση πολιτικής, τον έλεγχο και την αξιολόγηση. Θα πρέπει να προβλεφθούν ανεξάρτητα όργανα δημόσιας συμμετοχής και επιστημονικής παρακολούθησης της πορείας της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα με ισχυρές και ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Κλιματικής και ευρύτερης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόσο για τους νέους, όσο και για τους ενήλικες.

5. Δικαιώματα

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κομβικής σημασίας κεφάλαιο των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου στην κλιματική σταθερότητα, τη βέλτιστη διαθέσιμη επιστήμη και τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, όπως το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, καθαρό πόσιμο νερό, τροφή, ασφάλεια καταλύματος.

Η κλιματική αλλαγή χωρίς την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων θα επιβαρύνει σημαντικά τη δημόσια υγεία και το προσδόκιμο ζωής, ενώ θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, τον αποκλεισμό και τη φτωχοποίηση όλο και περισσότερων ατόμων καθιστώντας τη μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων αναπόφευκτη ανάγκη. Η πανδημία μας διδάσκει με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι η επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν εκλείψει ή η έξαρση ασθενειών που συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως παρατεταμένα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, κοστίζει ήδη σε ζωές, κλονίζει τη δημόσια υγεία και τελικά οδηγεί στην ταχεία κατάρρευση του ανθρώπινου είδους ξεκινώντας από τους ευάλωτους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις, οικονομικά ευάλωτα ή κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα), οι οποίοι είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα και τον πλανήτη.

Επίσης δεν υπάρχει καν αναφορά στο μεγάλο και κρίσιμο κεφάλαιο της δίκαιης εργασιακής μετάβασης και του δικαιώματος σε ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Τα πλήρη και αναλυτικά σχόλια που κατέθεσαν οι δώδεκα οργανώσεις είναι διαθέσιμα εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/

Όσοι έχετε Trezor wallet για κρυπτονομίσματα, Linux ή macOS με εγκατεστημένο το GPG, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να προστατέψετε σημαντικά αρχεία, email κλπ κρυπτογραφώντας τα με το hardware wallet σας. Σημείωση: Ο οδηγός είναι συμβατός με πορτοφόλια TREZOR One, TREZOR Model T, Keepkey, Ledger Nano S, και OnlyKey. Παρότι είναι βήμα προς βήμα, […]

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Αρχικά πριν μια βδομάδα είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την πλήρη απαγόρευση του Bitcoin και των ψηφιακών νομισμάτων στην χώρα καθώς όπως είχε αναφέρει η χρήση τους δημιουργεί κινδύνους για την σταθερότητα της οικονομίας.

Την τετάρτη όμως ο πρόεδρος της χώρας  Vladimir Putin σε τηλεσυνδιάσκεψη του με τους υπουργούς δήλωσε ότι η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο να ρυθμίσει κυρίως την δραστηριότητα γύρω από το Bitcoin mining καθώς αρκετές περιοχές έχουν πλεονάσματα ενέργειας που θα μπορούσαν να διατεθούν στο Bitcoin mining και να αποφέρουν κέρδος. Επίσης πρότεινε την ρύθμιση της αγοράς του Bitcoin και των ψηφιακών νομισμάτων.

Σήμερα η χώρα μέσω του πρωθυπουργού ανακοίνωσε την επεξεργασία ενός οδικού χάρτη για την νομοθετική ρύθμιση τoυ ρύθμιση .

H νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει κυρίως αυστηρούς κανόνες KYC σε όλες τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων καθώς και ρύθμιση της δραστηριότητας γύρω από το mining.

 

The post H Ρωσία αποφασίζει να ρυθμίσει το Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαλειτουργικότητας και τις ειδικές προκλήσεις που παρουσιάζει σε ένα πλαίσιο πόλης, η Επιτροπή (DG DIGIT και DG CONNECT) δημοσίευσε τo  Proposal for a European Interoperability Framework for Smart Cities and Communities . Ενώ από το 2004 υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας  EIF  για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν είχε συμπεριληφθεί το τοπικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, το EIF4SCC έχει ως στόχο να παράσχει στους ηγέτες της τοπικής διοίκησης στην ΕΕ ορισμούς, αρχές, συστάσεις, πρακτικές περιπτώσεις χρήσης που προέρχονται από πόλεις και κοινότητες από ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και κοινό μοντέλο για τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών στο κοινό σε όλους τους τομείς, τις πόλεις, τις περιφέρειες και τα σύνορα.

Το EIF4SCC περιλαμβάνει τρεις έννοιες (διαλειτουργικότητα, έξυπνες πόλεις ή κοινότητες, EIF4SCC), πέντε αρχές ( βασισμένες στο Living-in.EU), και επτά στοιχεία (που αποτελούνται από τις πέντε συνιστώσες της διαλειτουργικότητας, ένα οριζόντιο επίπεδο/ολοκληρωμένη διακυβέρνηση υπηρεσιών και ένα θεμελιώδες επίπεδο διακυβέρνησης διαλειτουργικότητας).

Η διαλειτουργικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτρονική επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφόρων παραγόντων, αλλά είναι πολύ ευρύτερη από την τεχνική φύση. Υπό την ευρύτερη έννοια, όπως παρουσιάζεται στο EIF4CC, η διαλειτουργικότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη και την περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και κοινοτήτων στην Ευρώπη. Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις πόλεις και τις κοινότητες. Η έλλειψη διαλειτουργικότητας οδηγεί σε κατακερματισμένη παροχή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων πλατφορμών, τεχνολογιών και ενδιαφερόμενων μερών, με αποτέλεσμα μη βέλτιστες υπηρεσίες για το κοινό. Το EIF4SCC εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της ΕΕ, όπου όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη διαλειτουργικότητας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος αυτού του έργου είναι η επέκταση της τρέχουσας έννοιας του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε άλλες κλίμακες και φορείς μέσω έξυπνων πόλεων & κοινοτήτων.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC)

Το προτεινόμενο πλαίσιο δρομολογείται για τη στήριξη του EIF σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τελεί υπό την κοινή διαχείριση της GD DIGIT στο πλαίσιο του προγράμματος ISA² (2016-2020) και της GD CONNECT στο πλαίσιο του κινήματος Living-in.eu.  Δημιουργήθηκε με την διαδικασία συνδημιουργίας με διαχειριστές πόλεων/κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από κοινού με την Deloitte και την KU Leuven και αναπτύχθηκε πρόταση για το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις/κοινότητες (EIF4SCC).

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

by: Cerebrux

Στο σημερινό tip θα δούμε πως προσθέτουμε ελληνικό αυτόματο ορθογράφο σε εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει με το σύστημα Flatpak.

Όπως θα γνωρίζετε, τα νέα συστήματα πακεταρίσματος Snap, Flatpak και AppImage γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Επειδή όμως δουλεύουν με κάποιες δικλίδες ασφαλείας, δεν έχουν «δικαίωμα» πρόσβασης σε βιβλιοθήκες του υπόλοιπου λειτουργικού συστήματος. Άρα, όποια πακέτα και να εγκαταστήσουμε στο σύστημα μας (themes, εικονίδια, λεξικά κλπ) πιθανόν θα παρατηρήσατε ότι οι εφαρμογές που έχουν πακεταριστεί π.χ. με Flatpak να μην τα «βλέπουν».

Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε το Evolution Mail, την εφαρμογή email του Gnome το οποίο έχω εγκαταστήσει μέσω Flathub.org . Επειδή την εφαρμογή την χρησιμοποιώ για διαχείριση πολλαπλών email λογαριασμών και στέλνω πολλά email, θέλω να του προσθέσω την δυνατότητα να ελέγχει αυτόματα την ορθογραφία μου στα Ελληνικά.

Στο τερματικό πληκτρολογούμε:

flatpak config extra-languages --set el_GR

όπου με το --set el_GR λέμε στο σύστημα πακέτων Flatpak, να προσθέτει αυτόματα, σε κάθε εφαρμογή και τα Ελληνικά locale

στην συνέχεια δίνουμε :

flatpak update

για να κατεβάσει τα απαραίτητα πακέτα.

Ελληνικά σε flatpak

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τους, ανοίγουμε το Evolution Mail και πάμε στις ρυθμίσεις «Edit > Preferences > Composer Preferences > Spell Checking» και ενεργοποιούμε τα Ελληνικά (Greek)

Ελληνικό Λεξικό Evolution

Αυτό ήταν. Τώρα, κάθε φορά που γράφουμε ένα email στα ελληνικά θα ελέγχει την ορθογραφία μας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Απορρίφθηκε η αγωγή της Axel Springer κατά της Eyeo GmbH, της εταιρείας πίσω από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Adblock Plus για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Bild και Die Welt, ισχυρίστηκε ότι οι adblockers παρεμβαίνουν στην παρουσίαση ιστοσελίδων σε προγράμματα περιήγησης, παραβιάζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Αμβούργου απέρριψε την αγωγή.

Η Axel Springer ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός διαφημίσεων αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Μετά την ήττα του σε προηγούμενη αγωγή για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού το 2019, η Axel Springer υπέβαλε νέα αγωγή, υποστηρίζοντας ότι το AdBlock Plus “άλλαξε τον κώδικα προγραμματισμού των ιστότοπων, αποκτώντας έτσι απευθείας πρόσβαση σε νομικά προστατευμένο έργο”.

Στην αγωγή της, η Axel Springer επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, μια δικαστική απόφαση του 2012 που διαπίστωσε ότι ένα λογισμικό για την κονσόλα Playstation Portable της Sony που άλλαζε τον κωδικό στη μνήμη για να διευκολύνει την εξαπάτηση συνιστούσε παραβίαση. Σε εκείνη την περίπτωση το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσωρινή τροποποίηση του λογισμικού αποτελούσε αναθεώρηση του λογισμικού, κάτι που απαιτεί άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπήρχαν ισχυρισμοί ότι το AdBlock Plus άλλαξε ή χειραγωγούσε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αντίθετα, ο Springer ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Αμβούργου, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για τον προσδιορισμό της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από το AdBlock Plus ή από τους χρήστες του.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση σημειώνεται ότι ενώ το AdBlock Plus αλλάζει τη δομή του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται οι ιστότοποι σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, το εργαλείο δεν αλλάζει τον κώδικα, αλλά μόνο τον τρόπο ροής του.

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η διαφορετική απόφαση θα αντιπροσώπευε μια «δυσανάλογη καταπάτηση» των ελευθεριών των χρηστών να κάνουν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της μη φόρτωσης εικόνων, της απενεργοποίησης του Javascript ή του αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων ή στοιχείων παρακολούθησης.

Θα καθιστούσε επίσης μεταφραστικά εργαλεία και βοηθήματα για άτομα με προβλήματα όρασης παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Axel Springer έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

Βραβεία έως 5 000 EUR διατίθενται για την εξεύρεση τρωτών σημείων ασφαλείας σε λύσεις ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το LibreOffice, το LEOS, το Mastodon, το Odoo και το CryptPad, . Υπάρχει και ένα μπόνους 20 % για την παροχή μιας διόρθωσης κώδικα για τα σφάλματα που ανακαλύπτονται.

Ένα νέο σύνολο από bug bunties ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου μέσω της πλατφόρμας για bug bounties Intigriti. 200,000 EUR συνολικά θα δοθούν σε αυτό τον κύκλο, μέσα από χρηματοδότηση που προέρχεται από το Open Source Programme Office (EC OSPO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια του λογισμικού ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σχετικά με αυτό το σύνολο των bug bunties

Οι ερευνητές καλούνται να εντοπίσουν τρωτά σημεία ασφαλείας, όπως διαρροές προσωπικών δεδομένων, οριζόντια/κάθετη privilege escalation και SQLi. Η υψηλότερη ανταμοιβή θα είναι 5 000 EUR για εξαιρετικές ευπάθειες και ένα μπόνους 20 % εάν παρέχεται και η διόρθωση.

Ένα κριτήριο για την επιλογή των εφαρμογών για bug bounties ήταν η χρήση τους στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών. Τα LibreOffice, Mastodon, Odoo και Cryptpad ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κριτήριο και, ως εκ τούτου, επελέγησαν.

Επιπλέον, το Ospo της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να επιλέξει το LEOS, ένα νομικό editor που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και πολλά κράτη μέλη.

Λίγα λόγια για το Open Source Programme Office (EC OSPO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Open Source Programme Office (EC OSPO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργήθηκε το 2020 ως η πρώτη συγκεκριμένη δράση της πρόσφατης στρατηγικής λογισμικού ανοικτού κώδικα για την περίοδο 2020-2023 της ΕΕ. Λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τις δραστηριότητες που περιγράφονται στη στρατηγική και στο σχέδιο δράσης με γνώμονα έξι αρχές: σκεφτείτε ανοιχτά, μεταμορφώστε, μοιραστείτε, συνεισφέρετε, ασφαλίστε, διατηρήστε τον έλεγχο. Στην πράξη, η Επιτροπή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας εσωτερικής εργασιακής νοοτροπίας που βασίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του ανοικτού κώδικα και στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής με τις ακόλουθες συγκεκριμένες δράσεις:

  • Ρύθμιση και προώθηση του ανοιχτού κώδικα ως προεπιλογή
  • Ενίσχυση αποθετηρίου λογισμικού·
  • Αναθεώρηση των πρακτικών διανομής λογισμικού·
  • Δημιουργία καινοτομίας με εργαστήρια ανοικτού κώδικα·
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνη·
  • Αύξηση της προσέγγισης των κοινοτήτων·
  • Ενσωμάτωση του ανοικτού κώδικα στην εσωτερική διακυβέρνηση πληροφορικής·
  • Διασφάλισης της ασφάλεια της OSS.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Το παγκόσμιο νομισματικό ταμείο για άλλη μια φορά προειδοποίησε το Εl Salvador για τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα από την χρήση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος της χώρας αλλά και για τον σχεδιασμό να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με την χρήση ενός ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί με Bitcoin το λεγόμενο Bitcoin bond που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της χώρας πριν λίγους μήνες.

Το IMF προτρέπει την χώρα να τροποποιήσουν το νομικό καθεστώς για το Bitcoin και να το καταργήσουν ως επίσημο νόμισμα.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση μέσω του twitter του προέδρου της χώρας γιαυτές τις προειδοποιήσεις .

https://twitter.com/nayibbukele/status/1486162932224479235

To IMF από την πρώτη στιγμή που υιοθέτησε η χώρα το Bitcoin δεν έχει σταματήσει να βγάζει ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις ενώ έχει παγώσει και τον μελλοντικό δανεισμό της.

Ο πρόεδρος του El Salvador Nayib Bukele ένθερμος υποστηρικτής του ψηφιακού νομίσματος πριν λίγες μέρες είχε ταξιδέψει στην Τουρκία με ατζέντα και για τo Bitcoin με τον Erdogan σήμερα να δίνει εντολή στους επιτελείς της κυβέρνησης του να δημιουργησουν μια ομάδα εργασίας για τα ψηφιακά νομίσματα.

The post Το IMF προειδοποιεί το El Salvador για το Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

LocalWatch • Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Εργαλείων Πλατφόρμας

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας – LocalWatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Active Citizens Fund στην Ελλάδα”, η commonspace σε συνεργασία με το Vouliwatch σάς προσκαλεί στο 1ο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Εργαλείων, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στις 17:30-20:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. 

Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αρχών από τους/τις πολίτες είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.

Στόχος του έργου “LocalWatch” είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής, καινοτόμας πλατφόρμας, στα πρότυπα του Vouliwatch, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους/τις δημότες και τέσσερις Δήμους της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα.

Η πλατφόρμα θα παρέχει ψηφιακά εργαλεία που θα συν-σχεδιαστούν από τους/τις δημότες μέσα από μια σειρά εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού, για να ελέγχουν τους/τις εκλεγμένους/ες αντιπροσώπους τους και το έργο τους, να συνδιαμορφώνουν με τα μέλη της κοινότητας της πλατφόρμας τις πολιτικές των τοπικών αρχών, να αξιολογούν τον Δήμο τους, να διοργανώνουν δράσεις εθελοντισμού στις πόλεις τους και να έχουν λόγο στον προϋπολογισμό του Δήμου (συμμετοχικός προϋπολογισμός).

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε στο 1ο Εργαστήριο συν-σχεδιασμού των απαραίτητων ψηφιακών εργαλείων για τη λειτουργία της Πλατφόρμας, τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 5:30 – 8:00 μμ στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα).

Για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σας συμπληρώστε τη ΦΟΡΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Πρόγραμμα 1ου Εργαστηρίου:

17:30-18:00 | Εγγραφές.

18:00-18:15 | Παρουσίαση του έργου “LocalWatch” από τον Διευθυντή του Vouliwatch και διαχειριστή του έργου, κο Στέφανο Λουκόπουλο.

18:15-19:30 | Ανάπτυξη εργαστηρίου – Παιχνίδι Συμμετοχής.

19:30-20:00 | Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίου.

*Θα τηρηθούν τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για την είσοδό σας, απαραίτητη προϋπόθεση η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

** Στον χώρο διατίθεται καφές.

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μία από τις ηγετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σε θέματα διαφάνειας, ανοικτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών ψηφιακών εργαλείων, εκστρατειών ενημέρωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης για συμμετοχικότητα και λογοδοσία. Μέσω του Vouliwatch, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο και να θέτουν δημοσίως ερωτήσεις στα μέλη της Βουλής και Ευρωβουλής και να λαμβάνουν δημόσιες απαντήσεις. Ταυτόχρονα, δίνεται βήμα στους/τις εκλεγμένους/-ες αντιπροσώπους μας να προβάλλουν το κοινοβουλευτικό τους έργο και τη δραστηριότητά τους.

H commonspace είναι μια συνεργατική – διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού και παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα των χωρικών στρατηγικών, των πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών, της αρχιτεκτονικής, του αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της κοινωνικής έρευνας και του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω καινοτόμων εργαλείων και διαδικασιών. Στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει συνεργαστεί με Δήμους, Περιφέρειες και κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Έχει υλοποιήσει σειρά δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων. Παράλληλα, έχει διαρκή επιστημονική συμβολή αλλά και εθελοντική δράση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιδιώκει να αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών, των κοινωνικών θεσμών και των δημόσιων αρχών, έναν κόμβο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών.

Πηγή άρθρου: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ VOULIWATCH

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2021 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Οι προτάσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε 3 υπο-ενότητες, οι οποίες θα είναι οι παρακάτω.

Οργανωτική Ομάδα

  • Τα ονόματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ που θα συμμετέχουν την οργανωτική επιτροπή. Τα ονόματα των στελεχών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων, κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού καθώς στελέχη που συμμετέχουν ενεργά σε open source projects.

Τόπος Διοργάνωσης

  • Πόλη που θα λάβει χώρα η διοργάνωση.
  • Υποψήφιοι χώροι για την φιλοξενία του συνεδρίου (π.χ πανεπιστήμιο της πόλης, πολιτιστικό κέντρο, ξενοδοχείο, κ.τ.λ).
  • Χωρητικότητα των χώρων (μέγεθος και πλήθος αιθουσών, χώροι για booths – posters).
  • Προτεινόμενη ημερομηνία διοργάνωσης.
  • H ενδεικτική δομή του διημέρου προγράμματος, με την προτεινόμενη θεματολογία ανα ενότητα ( sessions ) και πρόβλεψη μιας ενότητας στα αγγλικά που θα απευθύνεται στις κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού της ευρύτερης περιοχής( Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή & χώρες της Μεσογείου).
  • Μιας και υπάρχει η πιθανότητα να διεξαγωγής της FOSSCOMM διαδικτυακά, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής φιλοξενίας μέσω λογισμικού τηλεδιασκέψεων ανοιχτού κώδικα (π.χ Big Blue Button, Matrix, Element, Jitsi κτλ)

Πρόσθετες πληροφορίες

  • Τρόπος πρόσβασης στην πόλη διοργάνωσης (πλοία, αεροπλάνα, συχνότητα δρομολογίων).
  • Τρόπος πρόσβασης στο χώρο διοργάνωσης.
  • Προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ.
  • Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
  • Πρόσβαση σε χώρους εστίασης.
  • Τρόποι χρήσης των διαδικτυακών εφαρμογών στην οργάνωση του συνεδρίου.

Για την οργανωτική επιτροπή παρέχονται τα εξής:

  • ένα VM Debian με webserver και βάση δεδομένων (nginx/php/mariadb) με WordPress για να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε τον δικτυακό σας τόπο.
  • Διαχείριση Προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια: για παρουσιάσεις και του προγράμματος το εργαλείο pretalx.org (pretalx.fosscomm.gr)

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να υποβάλλονται στην σελίδα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η ομάδα διοργάνωσης της FOSSCOMM 2021.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.


Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
10/01/2022 – 07/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Learn Moodle 3.9 Mini-MOOC
24/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Emerging Approaches for Data-Driven Innovation in Europe
25/01/2022
Ολοήμερο
#Online Event: A new way to automate
26/01/2022 – 27/01/2022
Ολοήμερο
#Online Event: TheJam.dev 2022
27/01/2022
11:30 – 14:00
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ: Αναμένεται νέα ημερομηνία #Online event: Διαδικτυακή Ημερίδα: Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής
28/01/2022 – 29/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: DevConf.CZ 2022: Open Source Community Conference

Η νέα Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπόσχεται να δώσει νέα ώθηση στον ανοιχτό κώδικα, με ορισμένες νέες δεσμεύσεις. Ο ανοικτός κώδικας θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του ψηφιακού κράτους της Γερμανίας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 ο συνασπισμός του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Πράσινοι (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι) και Φιλελεύθεροι (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) ανέλαβε τα καθήκοντά του αφού έλαβε την πλειοψηφία στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Με τη νέα κυβέρνηση ανανεώνεται η δέσμευση για ψηφιοποίηση όχι μόνο του δημόσιου τομέα αλλά και της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα.

Τα τρία κόμματα συμφώνησαν για τα σχέδιά τους σε συμφωνία συνασπισμού 178 σελίδων υπό τον τίτλο « για μεγαλύτερη πρόοδο». Η συμφωνία συνασπισμού δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου, μετά από διαπραγματεύσεις για περίπου ένα μήνα σε 22 ομάδες εργασίας, μία από τις οποίες «Ψηφιακή καινοτομία και ψηφιακές υποδομές».

Στην τελική συμφωνία του συνασπισμού το λογισμικό ανοιχτού κώδικα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θεωρείται βασικό συστατικό για την ψηφιακή κυριαρχία και σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο, και ως τρόπος επίτευξης προόδου όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές και τις κρατικές υπηρεσίες. Η διαλειτουργικότητα, η φορητότητα των δεδομένων, τα ανοικτά πρότυπα και ο ανοικτός κώδικας ορίζονται ως προϋποθέσεις για την επίτευξη ψηφιακής ανεξαρτησίας. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) θα καταστεί πιο αυτόνομο και θα αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και σε αυτό το πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ανάπτυξη λογισμικού με ανοιχτό κώδικα, σύμφωνα με την αρχή “Δημόσιο Χρήμα = Δημόσιος Κώδικας”.

«Κατά κανόνα, οι συμβάσεις ανάπτυξης θα ανατίθενται ως ανοικτός κώδικας, και το αντίστοιχο λογισμικό θα διατίθεται δημόσια».

Αν και αυτό δεν περιλαμβάνει την μετατροπή σε ανοιχτό κώδικα του υπάρχοντος λογισμικού, η προτίμηση ανοικτού κώδικα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στις γερμανικές δημόσιες συμβάσεις λογισμικού. Ομοίως, για την αυξανόμενη αγορά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, οι «ανοικτές διεπαφές» προγραμματίζονται να αποτελέσουν τη βάση για τις δημόσιες υπηρεσίες. Το σχέδιο αυτό επεκτείνεται επίσης στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χιλιάδων δημόσιων φορέων και αρχών.

Τα ανοικτά δεδομένα περιλαμβάνονται επίσης στη συμφωνία, ωστόσο στον τομέα αυτόν σπανίζουν συγκεκριμένες δράσεις. Εκτός από συγκεκριμένες αποφάσεις, το ζήτημα παραπέμπεται σε ένα νέο «ινστιτούτο δεδομένων» το οποίο «θα πρέπει να καθοδηγεί τη διαθεσιμότητα και την τυποποίηση των δεδομένων, να θεσπίζει υποδείγματα και άδειες εντολοδόχου δεδομένων».

Η αλλαγή απαιτεί χρόνο

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει τις προσδοκίες για μια πολύ γρήγορη αλλαγή στο πλαίσιο της ψηφιακής δημόσιας διοίκησης στη Γερμανία. Ο Μάρκους Ρίχτερ, ο οποίος θα συνεχίσει ως ομοσπονδιακός CIO με τη νέα κυβέρνηση είπε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να “τρέξει ένα πρόγραμμα 100 ημερών και στη συνέχεια όλα να είναι καλά” στο Future Congress State & Administration, “δεν λειτουργεί έτσι η διοίκηση. Οι δομές και η βιωσιμότητα είναι πιο σημαντικές από μια στιγμιαία λάμψη».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για την κρατική ψηφιοποίηση, η Nancy Faeser (SPD), εξήγησε ότι οι πρώτες 100 ημέρες θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει μια «έντιμη και διαφανής» απογραφή του «όπου στεκόμαστε στην ψηφιοποίηση του κράτους και της διοίκησης».

Νέα περιφερειακή κυβέρνηση του Βερολίνου

Μια νέα συμφωνία συνασπισμού σχηματίστηκε επίσης στο κράτος της πόλης του Βερολίνου, όπου το SPD σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση μαζί με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς και δημοσίευσε τη νέα συμφωνία συνασπισμού στις 17 Νοεμβρίου. Όπως και η ομοσπονδιακή συμφωνία, περιλαμβάνει νέες, ισχυρές δεσμεύσεις για τον ανοικτό κώδικα.

«Ο ανοιχτός κώδικας και τα ανοικτά πρότυπα είναι απαραίτητα για μια ψηφιακά ανεξάρτητη πόλη. Ο συνασπισμός θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα σε κάθε προμήθεια λογισμικού και θα καταστήσει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί ειδικά για τη διοίκηση με δωρεάν άδειες. Τα κεντρικά χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα ΤΠ θα πρέπει επίσης να ακολουθούν αυτή την προσέγγιση.»

Για να καταστεί δυνατή η αλλαγή αυτή, ο δημόσιος πάροχος υπηρεσιών ΤΠ ITDZ Berlin θα δημιουργήσει ένα «κέντρο ικανοτήτων Open Source» και θα αξιοποιήσει «δυνατότητες συνέργειας» σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ένας τυποποιημένος χώρος εργασίας ανοικτού κώδικα ως «Berlin PC» θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις δημόσιες συμβάσεις. Τέλος, η περιφερειακή κυβέρνηση σχεδιάζει ένα «Ταμείο Ανοικτού Κώδικα για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών κοινοτήτων, […] για τη διατήρηση και συνέχιση της ανάπτυξης εφαρμογών, […] και εκείνων που δεν έχουν συμβάσεις άμεσης στήριξης».

Παραπομπές

https://www.spd.de/fileadmin/Dokumente/Koalitionsvertrag/Koalitionsvertrag_2021

https://www.berlin.de/rbmskzl/regierende-buergermeisterin/senat/koalitionsvertr…

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Ο πρόεδρος του El Salvador μέσω του Twitter έκανε γνωστό ότι η χώρα πρόσθεσε ακόμα 410 Bitcoin στα αποθεματικά της εκμεταλευόμενη για άλλη μια φορά το crash της ισοτιμίας του Bitcoin. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά είναι 15 εκατομμύρια δολάρια.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1484651539587289091

Το El Salvador από την ημέρα που το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας προσθέτει ψηφιακά νομίσματα στα αποθεματικά του με διαδοχικές αγορές στις πτώσεις της ισοτιμίας.

H ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος τα τελευταία 24άωρα έπεσα κάτω από τα 30.000 ευρώ γύρω από τα 34.000 δολάρια με μια ανάκαμψη τις τελευταίες ώρες.

Συνολικά το Bitcoin έχει χάσει πάνω από τ0 50% της αξίας του από το All Time High που είχε αγγίξει τα 70.000 δολάρια.

 

The post Το El Salvador αγόρασε ακόμα 410 Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του ψηφιακού νομίσματος τις τελευταίες ώρες που έχει ξεπεράσει το 10% πέφτοντας κάτω από τα 40.000 δολάρια , αγγίζοντας αυτή την ώρα τα 38.000 δολάρια ισοτιμία που είχε να βρεθεί από τον Ιούλιο του 2021 και αρκετά πλέον μακριά από το ATH που είχε αγγίξει τα 70.000 δολάρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι 732 δισεκατομμύρια δολάρια με τον όγκο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση της ισοτιμίας του Bitcoin έχει παρασύρει και όλη την αγορά ψηφιακών νομισμάτων με μεγάλες απώλειες.

To Bitcoin δείχνει να ακολουθεί την πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο που προέρχεται κυρίως από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα με το πρόσφατο πρόβλημα του πληθωρισμoύ να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και το κόστος δανεισμού με τα κρατικά ομόλογα να έχουν πάρει την ανηφόρα κυρίως σε προβληματικές οικονομίες όπως η Ελληνική.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο το Bitcoin δείχνει να ακολουθεί την παγκόσμια χρηματιστηριακή τάση.

The post To Bitcoin πέφτει κάτω από τα 40.000 δολάρια appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: WordPress Greek Community

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, επιτέλους θα ξανασυναντηθούμε! Το WordCamp Athens θα μας φέρει κοντά στις 9 – 10 Απριλίου του 2022, στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς. Το Αθηναΐς βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού, στην οδό Καστοριάς 34-36.

Ανοίξτε σαμπάνιες, χορέψτε από την χαρά σας και πείτε σε όλους τα ευχάριστα νέα!!!

Excited Season 7 GIF by The Office - Find & Share on GIPHY

Ανυπομονούμε να συναντήσουμε ξανά παλιούς φίλους & φίλες και να γνωρίσουμε καινούργιους. Μας έχετε λείψει πολύ!

Η Ελληνική Κοινότητα WordPress

Η Ελληνική Κοινότητα του WordPress, είναι ενθουσιασμένη που διοργανώνει το WordCamp Athens 2022 με φυσική παρουσία. Η Ελληνική Κοινότητα του WordPress έχει οργανώσει συνολικά 6 WordCamps εκ των οποίων το ένα ήταν online. Επιπλέον έχουν γίνει Meetups στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Όλυμπο, Σύρο και πολλά online meetups. Είναι μια πραγματικά δραστήρια κοινότητα και μια από τις μεγαλύτερες στην Νότια Ευρώπη.

To WordCamp Athens 2022

Το WordCamp Athens 2022 είναι ανοιχτό προς όλους τους ανθρώπους, φτάνει να σέβονται τον Κώδικα Συμπεριφοράς & Δεοντολογίας των WordCamps. Μπορούν όλοι να συμμετάσχουν και να το παρακολουθήσουν ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και τον βαθμό εξοικείωσης τους με το περιβάλλον του WordPress.

Το WordCamp Athens 2022 είναι ένα Τεχνολογικό Συνέδριο που φιλοξενεί μια πλούσια γκάμα θεματολογίας πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις και αναζητήσεις σχετικά με το WordPress.

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ανακοινώσεις

Πολύ σύντομα θα αναρτηθούν όλες τις πληροφορίες για τα εισιτήρια, τους χορηγούς και ό,τι αφορά το συνέδριο. Ακολουθήστε τις ανακοινώσεις μας στο Facebook, το Twitter και το Instagram για να μην χάσετε κανένα από τα νέα του συνεδρίου!

Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται!

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://wpgreece.org/

Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00, πραγματοποιείται διαδικτυακά η ημερίδα που συνδιοργανώνει η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας με θέμα συζήτησης τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής. Ο κεντρικός πυρήνας της ημερίδας, αναφέρεται στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Οικονομία της Γνώσης, με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει ενεργό ρόλο αξιοποιώντας ήδη από το ... Read more

Στόχος και Πρόσκληση Συμμετοχής

Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η οργάνωση της κοινότητας όσων ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση, η προβολή καλών πρακτικών που ήδη υλοποιούνται και η σχεδίαση και υλοποίηση νέων δράσεων για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού, των ανοιχτών ψηφιακών τεχνολογιών και των ανοιχτών εκπαιδευτικών ψηφιακών πόρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με την παρούσα ανοιχτή πρόσκληση, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο (εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, στελέχη και επαγγελματίες της εκπαίδευσης, στελέχη και επαγγελματίες εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού) που ενδιαφέρονται για την προαγωγή των Ανοιχτών Τεχνολογιών και του Ανοιχτού Περιεχομένου στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους, με την ιδιότητα του μέλους ή/και την ιδιότητα του συντονιστή, στις υποομάδες εργασίας του  έτους 2022.

Προτεινόμενες Υπο-ομάδες εργασίας για Θέματα σχετικά με τις Ανοικτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο την Εκπαίδευση:

  1. Υπο-Ομάδα Εργασίας για την Ανοιχτή Πρόσβαση σε ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα, σεμινάρια, κοινότητες και Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο & Εκπαιδευτικά Σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν την μάθηση και τη διδασκαλία
  1. Υπο-Ομάδα Εργασίας για τα Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Δεδομένα (που δημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα αλληλεπίδρασης εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών οργανισμών μέσω ψηφιακών συστημάτων)  και την Ανοιχτή Αναγνώριση & Πιστοποίηση Ικανοτήτων & Προσόντων που αποκτώνται – τόσο σε επίπεδο ανοικτών διαδικασιών, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων (πχ micro-credentials) 
  1. Υπο-Ομάδα Εργασίας για τις Ανοικτές Τεχνολογίες και τα Πρότυπα για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων που αξιοποιούνται στην Εκπαίδευσητης διαλειτουργικότητας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων που αξιοποιούνται στην Εκπαίδευση

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ομάδα συμπληρώστε αυτήν την φόρμα.

Τρέχουσες Δράσεις 

Συνέδριο MoodleMootGR

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix

Προτεινόμενη Νέα Δράση

Κατάλογος Ανάπτυξης Ελληνικού Ανοικτού Λογισμικού για την Εκπαίδευση

Ιστότοποι Ομάδας εργασίας

https://oer.ellak.gr/

https://edu.ellak.gr/

Συντονιστές Ομάδας εργασίας:

Δημήτρης Σάμψων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / [email protected] 

Θρασύβουλος Τσιάτσος,Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  / [email protected] 

Κώστας Παπαδήμας, ΕΛΛΑΚ / [email protected]

Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος ΔΣ ΕΛΛΑΚ / 

Μια εύχρηστη, ηλεκτρονικά εμπλουτισμένη με 2.040 νέες εγγραφές τεκμηρίων και ψηφιακά μετασχηματισμένη υποδομή αποθετηρίου, διαθέτει πλέον το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), για να προβάλει το σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του.

Ακολουθώντας τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στους τομείς της Ανοικτής Επιστήμης και της Ακαδημαϊκής Επικοινωνίας και εφαρμόζοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα διάθεσης ερευνητικών δεδομένων, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ανέλαβε να μεταμορφώσει σε μία πρότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, ηλεκτρονική υποδομή αποθετηρίου, την πλατφόρμα συλλογής, οργάνωσης και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου «Ήλιος», που διέθετε από 2008 το ΕΙΕ.

Στην υποδομή του αποθετηρίου «Ήλιος», στην οποία συγκεντρώνεται και διατίθεται το επιστημονικό έργο των τριών Ινστιτούτων του ΕΙΕ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας) καθώς και οι δράσεις του ΕΚΤ (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019) βρίσκονται 9.583 επιμελημένες και κανονικοποιημένες εγγραφές. Το περιεχόμενο του «Ήλιου» οργανώνεται σε συλλογές, σύμφωνα με τη δομή και τις δράσεις του ΕΙΕ. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ερευνητικές εργασίες, ανακοινώσεις και πρακτικά συνεδρίων, μονογραφίες, εκδηλώσεις, βίντεο διαλέξεων, εκπαιδευτικό υλικό, ερευνητικά δεδομένα, πολυμεσικό και επιμορφωτικό υλικό διατίθενται σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και παρουσιάζονται με άμεσο και φιλικό τρόπο.

Ο «Ήλιος» απευθύνεται σε όλα τα μέλη της επιστημονικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε ερευνητές των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θετικών Επιστημών, αλλά και σε οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται να αναζητήσει υλικό σχετικό με αυτούς τους επιστημονικούς κλάδους. Δικαίωμα κατάθεσης υλικού στην υποδομή του αποθετηρίου έχει μόνο το προσωπικό του ΕΙΕ (ερευνητικό και επιστημονικό), ενώ δικαίωμα εγγραφής και χρήσης έχουν όλοι οι εν δυνάμει επισκέπτες του.

Η ψηφιακά μετασχηματισμένη υποδομή του αποθετηρίου «Ήλιος», που αναπτύχθηκε εκ νέου από το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του έργου «Συλλογή, διάχυση και αξιοποίηση της επιστημονικής παραγωγής του ΕΙΕ» ενσωματώνει νέες λειτουργίες εισαγωγής, εξερεύνησης, ευρεσιμότητας και παρουσίασης περιεχομένου. Οι συγκεκριμένες εξελιγμένες λειτουργίες διευκολύνουν σημαντικά τη διαδικασία της κατάθεσης νέου υλικού και καθιστούν αποτελεσματικότερη την αναζήτηση και την εξερεύνηση του ψηφιακού περιεχομένου από τους δυνητικούς χρήστες της. 

Για παράδειγμα, το προσωπικό του ΕΙΕ μπορεί να μεταφορτώνει μεμονωμένα ή μαζικά στην υποδομή του αποθετηρίου τεκμήρια από διεθνείς επιστημονικές βάσεις, όπως το Scopus και να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα στατιστικά επισκεψιμότητας του εκάστοτε τεκμηρίου. Παράλληλα, οι εν δυνάμει χρήστες του αποθετηρίου, που μπορεί να είναι νέοι ερευνητές ή εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα δυναμικά φίλτρα και τα κριτήρια αναζήτησης του αποθετηρίου, να εξερευνήσουν ψηφιακό περιεχόμενο εστιασμένο στις ανάγκες τους και να το επαναχρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με την άδεια διάθεσής του. Επιπλέον, όποιος χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να εγγραφεί στο αποθετήριο και να γίνει μέλος. Με την εγγραφή του, ο εκάστοτε χρήστης λαμβάνει ορισμένα προνόμια (πρόσθετες υπηρεσίες), όπως αυτοποιημένες ενημερώσεις για νέο περιεχόμενο, αίτημα για αποστολή αντιγράφων κλπ.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, ολοκληρώθηκαν πακέτα εργασιών που αφορούσαν την:

  • τεχνολογική αναβάθμιση της πλατφόρμας ανοικτού λογισμικού DSpace,
  • τεκμηρίωση περιεχομένου και την επιμέλεια περιεχομένου,
  • ψηφιοποίηση και την επεξεργασία νέου υλικού,
  • ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των ερευνητών του ΕΙΕ.

Σε επίπεδο τεχνολογικής αναβάθμισης, η πλατφόρμα Ανοικτού Λογισμικού DSpace του «Ήλιου» αναβαθμίστηκε στην πιο πρόσφατη έκδοσή της, ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες λειτουργίες που προσφέρει. Για λόγους ευχρηστίας, το ΕΚΤ ανέπτυξε τεχνικές επεκτάσεις στην πλατφόρμα DSpace που καθιστούν πιο αποτελεσματική την αναζήτηση, την πλοήγηση και την πρόσβαση στο περιεχόμενο της υποδομής. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν εξελιγμένες υπηρεσίες που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα της υποδομής με τρίτα συστήματα, την αυτόματη εισαγωγή εγγραφών από διεθνείς επιστημονικές πηγές ανοικτής πρόσβασης (PubMed, CrossRef, arXiV), τη μαζική μεταφόρτωση τεκμηρίων από διεθνείς βάσεις δεδομένων (όπως το Scopus και το Web of Knowledge) και τη συγκομιδή περιεχομένου από διαδικτυακές πύλες συσσώρευσης. Νέες λειτουργικότητες αναπτύχθηκαν για την υποστήριξη της αρχειοθέτησης ποικίλων τύπων περιεχομένου από τους ίδιους τους ερευνητές και για την επεξεργασία των μεταδεδομένων και των τεκμηρίων. Τέλος, υλοποιήθηκαν τεχνικές επεκτάσεις στην πλατφόρμα για την πολιτική διάθεσης των ψηφιακών αρχείων (δυνατότητα περιοριεσμένης πρόσβασης από ομάδα χρηστών, εμπάργκο) καθώς και για την προβολή στατιστικών χρήσης και επισκεψιμότητας.

Σε επίπεδο τεκμηρίωσης και επιμέλειας περιεχομένου, μεταξύ άλλων, αναβαθμίστηκε το μοντέλο τεκμηρίωσης των ψηφιακών πόρων και συγκροτήθηκαν τρία (3) αρχεία καθιερωμένων όρων στην Υποδομή Ανοικτών Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, Semantics.gr, του ΕΚΤ. Το σύνολο του περιεχομένου του «Ήλιου» μετέπεσε επιμελημένο και κανονικοποιημένο από την προηγούμενη πλατφόρμα στη νέα αναβαθμισμένη υποδομή, σύμφωνα με το νέο μοντέλο τεκμηρίωσης, αξιοποιώντας πλήρως τις λειτουργικότητες της νέας προηγμένης ηλεκτρονικής υποδομής. Περισσότερες από 3.740 εγγραφές εμπλουτίστηκαν με άδειες χρήσης, ενω 335 υπάρχουσες δημοσιεύσεις εμπλουτίστηκαν σύμφωνα με τούς όρους ανοικτής πρόσβασης του εκδότη.

Σε επίπεδο ψηφιοποίησης και επεξεργασίας νέου περιεχομένου προστέθηκαν στο νέο, αναβαθμισμένο αποθετήριο 2.040 νέες εγγραφές μεταδεδομένων με περισσότερα από 1.300 ψηφιακά αρχεία. Πλέον, στον «Ήλιο» είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα σεμινάρια του ιστορικού Σπύρου Ι. Ασδραχά αλλά και το σύνολο του βιντεοσκοπημένου υλικού των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων ”Επιστήμης Κοινωνία” που διοργανώνει το ΕΙΕ.

Το ΕΚΤ υλοποίησε επίσης δράσεις ευαισθητοποίησης, υποστήριξης και ενημέρωσης των ερευνητών του ΕΙΕ αλλά και του ευρύτερου κοινού, αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει η νέα υποδομή του αποθετηρίου «Ήλιος» στις κοινότητες των χρηστών που εξυπηρετεί.  Υλοποιήθηκαν επιδεικτικές δράσεις με σενάρια υποβολής, αρχειοθέτησης και επεξεργασίας περιεχομένου στον Ήλιο και ειδικά σεμινάρια διαχείρισης και επιμέλειας περιεχομένου. Επιπλέον, συντάχθηκαν οδηγοί για τις άδειες χρήσης και τα νομικά εργαλεία, για τα πνευματικά δικαιώματα, για τη διαδικασία της αυτό-αρχειοθέτησης και για τη διαχείριση των σημασιολογικών λεξιλογίων του αποθετηρίου Ήλιος στο Semantics.gr.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδρυματικού αποθετηρίου Ήλιος υλοποιήθηκαν επίσης τεχνικές responsive web design και αναπτύχθηκαν λειτουργικότητες που επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρίες (άτομα που αντιμετωπίζουν αισθητηριακές διαταραχές κ.α.) στο δημόσιο ηλεκτρονικό περιβάλλον της υποδομής. Οι συγκεκριμένες ενέργειες αίρουν τον ψηφιακό αποκλεισμό των συγκεκριμένων ομάδων χρηστών.

Ο κατάλογος των Αποθετηρίων του ΕΚΤ

Ο «Ήλιος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Ιούλιο του 2008 και ήταν ένα από τα πρώτα αποθετήρια που ανάπτυξε το ΕΚΤ. Έκτοτε, ο οργανισμός συνεργάστηκε με δεκάδες φορείς επιστήμης, πολιτισμού και εκπαίδευσης και προχώρησε στην ανάπτυξη 25 ψηφιακών αποθετηρίων.

Στον κατάλογο των Αποθετηρίων και των Ψηφιακών Συλλογών που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα αποθετήρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΤΕΧΝΗ, του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών με προφορικές ιστορίες της τοπικής ιστορίας κ.ά.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/26924

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Η Intel εισέρχεται στο Bitcoin mining με την δημιουργία ενός asic επεξεργαστή που θα παρουσιάσει μαζί με την υπόλοιπη γκάμα των νέων επεξεργαστών της στο Solid-State Circuits Conference στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο επεξεργαστής με την κωδική ονομασία “Bonanza Mine” όπως αναφέρετε σχεδιάζεται εδώ και χρόνια ώστε να γίνει αρκετά αποδοτικός στην εξόρυξη του Bitcoin και με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Μένει να δούμε και στην παρουσίαση τα spec αυτών των επεξεργαστών και κυρίως αν παρουσιαστεί κάποιο έτοιμο hardware mining.

Σήμερα έγινε πάντως γνωστή και η πρώτη συμφωνία της Intel για την προμήθεια αυτών των νέων επεξεργαστών στην νεοεισερχόμενη εταιρεία στο χώρο του Bitcoin mining την Griid. Το ύψος της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό αλλά η αμερικανική αυτή εταιρεία θα προμηθεύεται mining επεξεργαστές αποκλειστικά από την Intel ακόμα και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Η Griid ετοιμάζεται να μπει και στο χρηματιστήριο της Nέας Υόρκης με το ticker GRDI.

H Ιntel έρχεται να μπει σε ένα χώρο που κυριαρχείτε από εταιρείες με έδρα την Κίνα με τις δύο μεγαλύτερες Bitmain και Canaan να έχουν συντριπτικά το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Η Bitmain διαχειρίζεται και δύο μεγάλα mining pool το BTC.com και το AntPool ενώ η Canaan είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Bitcoin mining έχει πλέον μετατοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας την πρώτη θέση σε συνολική επεξεργαστική ισχύ στο κόσμο . Το μεγαλύτερο αυτή την στιγμή mining pool είναι η αμερικάνικη εταιρεία foundry.

H μεγάλη αυτή ανάπτυξη του Bitcoin mining στην αμερική έχει δημιουργήσει περιβαλλοντικές ανησυχίες για την διαχείριση ενέργειας από τα μεγάλα mining farm με το Κογκρέσο να οργανώνει αύριο ακρόαση για το θέμα με στελέχη από το χώρο να καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η επεξεργαστική ισχύ του δικτύου του Bitcoin mining έχει ξεπεράσει τα 200EH/s σε νέο ATH.

 

The post Η Intel εισέρχεται στο Bitcoin mining appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Όσοι έχετε ADA κρυπτονόμισματα και θέλετε να συμμετέχετε στις επιβραβεύσεις ISO με SUNDAE tokens του SundaeSwap, που ξεκινάει στις 20 Γενάρη τότε ακολουθείστε το παρακάτω βήμα προς βήμα οδηγό. Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο Cardano blockchain είναι η διάθεση του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου SundaSwap αύριο, στις 20 του Γενάρη. Την Τρίτη 25 του Γενάρη θα […]

Σήμερα, όλοι — ναι, ακόμη και η Microsoft — χρησιμοποιούν Linux και ανοιχτό κώδικα . Έχουν περάσει χρόνια από τότε που το Linux δέχτηκε επίθεση από την SCO για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, ισχυρίστηκε ότι το Linux παραβίασε περισσότερες από 200 πατέντες της Microsoft . Έτσι , πριν από περισσότερα από 15 χρόνια , δημιουργήθηκε η κοινοπραξία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Open Invention Network (OIN) για να υπερασπιστεί το Linux από επιθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (IP). Ακόμα κι έτσι, το Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα εξακολουθούν να δέχονται επίθεση από τρολ με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλους εισβολείς. Εκεί είναι που το Open Invention Network (OIN) ενισχύεται επεκτείνοντας την κάλυψη μη επιθετικής πατέντας, ενημερώνοντας τον ορισμό του συστήματος Linux .

Το OIN, η μεγαλύτερη κοινότητα μη επιθετικής ευρεσιτεχνίας στον κόσμο στην ιστορία ανακοίνωσε ότι προσθέτει τα ακόλουθα προγράμματα και στοιχεία στο σύστημα Linux: .NET, ONNX, tvm, Prometheus, Helm, Notary, Istio, Nix, OpenEmbedded, CoreOS, uClibc-ng , mbed-tls, musl, SPDX, AGL Services, OVN, FuseSoc, Verilator, Flutter, Jasmine, Weex, NodeRED, Eclipse Paho, Californium, Cyclone και Wakaama, μεταξύ άλλων. Συνολικά προστίθενται 337 νέα στοιχεία λογισμικού. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των προστατευμένων πακέτων σε 3.730.

Ναι, αυτό περιλαμβάνει το περιβάλλον προγραμματισμού, .NET, από τη Microsoft. Το Prometheus, το πρόγραμμα παρακολούθησης time-series ανοιχτού κώδικα, το Helm, το πλαίσιο Kubernetes DevOps. Εν ολίγοις, η προστατευτική ομπρέλα του OIN έναντι των εχθρών IP του ανοιχτού κώδικα έχει γίνει ολοένα ευρύτερη, όλο και πιο προστατευτική.

Η συνεργασία Linux και ανοιχτού κώδικα συνεχίζουν να ευδοκιμούν καθώς επιταχύνουν τον ρυθμό μετασχηματισμού σε ένα φάσμα βιομηχανιών. Με αυτήν την ενημέρωση, αντιμετωπίσαμε την επέκταση σε βασικές πλατφόρμες λογισμικού και έργα. Επιπλέον, προσθέσαμε προστασία για στρατηγικά πακέτα που επιτρέπουν τη σχεδίαση υλικού και ενσωματωμένες εφαρμογές», δήλωσε ο Keith Bergelt, Διευθύνων Σύμβουλος του OIN. 

Ο Bergelt πρόσθεσε, “Αυτή η ενημέρωση ορισμού του Linux System επιτρέπει στο OIN να συμβαδίζει με την καινοτομία ανοιχτού κώδικα, προωθώντας τη μη επιθετικότητα με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον πυρήνα. Καθώς ο ανοιχτός κώδικας μεγαλώνει, θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε μέσω στοχευμένων προσθηκών πακέτων λογισμικού στο σύστημα Linux. “

Όπως πάντα, η κοινότητα του OIN εφαρμόζει τη μη επιθετικότητα με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον πυρήνα του Linux και στις παρακείμενες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα, παραχωρώντας διπλώματα ευρεσιτεχνίας του συστήματος Linux μεταξύ τους χωρίς δικαιώματα. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν στο OIN παρέχονται ομοίως χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης σε οποιονδήποτε οργανισμό συμφωνεί να μην διεκδικήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του έναντι του συστήματος Linux. 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com

Στις 21 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη έναρξη του Interoperable Europe, μιας πρωτοβουλίας για μια ενισχυμένη πολιτική διαλειτουργικότητας στην ΕΕ, η οποία αντικαθιστά το πρόγραμμα ISA2 και χρηματοδοτείται από το νέο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις δημόσιες διοικήσεις.

Το Interoperable Europe αποτελεί το πλαίσιο πολιτικής για την επιδίωξη, τη στήριξη, την ανάπτυξη και την προώθηση της διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από οικονομική άποψη, χρηματοδοτείται από το μέρος του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» που αφορά τη διαλειτουργικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία (με τη διάθεση 186,15 εκατ. ευρώ) είναι το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης (EDGES), το οποίο υποστηρίζει τις δημόσιες διοικήσεις και τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητά τους, μεταξύ άλλων υπηρεσιών.

Όταν ερωτήθηκε ποια είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή των προγραμμάτων ISA και ISA2, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της μονάδας διαλειτουργικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maximilian Strotmann επικεντρώθηκε στα κίνητρα της κοινότητας για συνεργασία . Μεταξύ διαφόρων επιπέδων δημόσιων διοικήσεων, από το ευρωπαϊκό έως το εθνικό και το τοπικό επίπεδο, καθώς και πέραν των πολιτιστικών συνόρων και τομέων, το έργο αυτό εξελίχθηκε από εξειδικευμένη θέση για λίγους ανθρώπους στον τομέα της πολιτικής, των δεδομένων και της τεχνολογίας σε διαρθρωμένη συνεργασία. Η συνεργασία σε αυτό το οικοσύστημα αυξήθηκε από μια εθελοντική προσπάθεια σε μια ενδελεχή και σαφώς καθορισμένη προσπάθεια, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντοπίσει, να κατανοήσει και να εργαστεί για τις ανάγκες που προκύπτουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. «Αν συνδυάσουμε το κεντρικό επίπεδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των CIO στα κράτη μέλη και σε τοπικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι έχουμε τις ροές πληροφοριών, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την κοινή επένδυση στα εργαλεία και τους κανόνες που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Strotmann.

Το διετές πρόγραμμα τρεχουσών εργασιών για την περίοδο 2021-2022 θεωρείται μεταβατική φάση μεταξύ προηγούμενων προγραμμάτων (π.χ. ISA) και του νέου προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Κύριος στόχος είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή των τρεχόντων προγραμμάτων και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στις νέες προτεραιότητες και ανάγκες που προσδιορίζονται σε συνεχή βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για παράδειγμα, ολόκληρο το περιβάλλον πολιτικής δεδομένων (π.χ. οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα, νόμος για τα δεδομένα, νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων) καθίσταται ένας από τους κρίσιμους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η σημασιολογική διαλειτουργικότητα θεωρείται βασικός τομέας για την υποστήριξη χώρων δεδομένων, οι οποίοι όχι μόνο χρειάζονται τεχνολογίες και πρότυπα ανταλλαγής δεδομένων, αλλά πρέπει επίσης να προσαρμόζονται συνεχώς. Για τον σκοπό αυτό, η στήριξη του ανοικτού κώδικα για τον δημόσιο τομέα είναι υψίστης σημασίας. Η ενίσχυση της καταλογογράφησης και της προώθησης των κοινοτήτων του δημόσιου τομέα είναι εργαλεία που εμπίπτουν στο μελλοντικό πεδίο εφαρμογής των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή — μαζί με τους ενδιαφερόμενους εταίρους σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, σε σύγκριση με το ISA2, η στρατηγική συνεργασία με τα κράτη μέλη βρίσκεται στο θεμέλιο του Interoperable Europe και ολόκληρου του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, ένα άλλο σχετικό εργαλείο για την καινοτομία που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα είναι η δημιουργία ενός εκκολαπτηρίου GovTech, το οποίο επιδιώκει την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η ιδέα στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου είναι η αντιστοίχιση των αναγκών του δημόσιου τομέα που προκύπτουν από τα κράτη μέλη με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ μέσω ταχείας και αποτελεσματικής συνεργασίας. Παρόλο που αυτός ο σχεδιασμός συμπράξεων ιδιωτικού-δημόσιου τομέα δεν είναι νέος, δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ποτέ δεν έχει διαρθρωθεί με τόσο συστηματικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ μέχρι στιγμής. Η GovTech θεωρείται ότι συμβάλλει στον εντοπισμό αυτών των επειγουσών και διατομεακών αναγκών έως τις επενδύσεις σε βραχυπρόθεσμα ευέλικτα έργα με κράτη μέλη και μικρές επιχειρήσεις. Αυτό που παράγεται ως αποτέλεσμα των εν λόγω έργων θα πρέπει να είναι ανοικτό και επαναχρησιμοποιήσιμο, και θα μπορούσε να δώσει στις μικρές επιχειρήσεις την ευκαιρία να ανταγωνιστούν και να επεκταθούν.

Ως εκ τούτου, το Interoperable Europe διατηρεί τον ανοικτό χαρακτήρα και τη συνεργασία στον πυρήνα του. «Η νοοτροπία της ανοικτής συνεργασίας και της διαφάνειας αποτελεί τη βάση της αντίληψης της μελλοντικής πολιτικής διαλειτουργικότητας για την Ευρώπη, διότι χωρίς πνεύμα ανοιχτότητας δεν μπορούμε να επιτύχουμε καμία συνδεδεμένη, διασυνδεδεμένη και κατανεμημένη δημόσια υπηρεσία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τεχνολογία που πρέπει να παράγουμε και να καινοτομούμε είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας” κατέληξε ο Maximilian Strotmann.


Για να χαράξει τη βάση αναφοράς του Interoperable Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης ISA2, ενώ η τελική αξιολόγηση θα τροφοδοτήσει το πρόγραμμα εργασίας 2023-2024 που θα αναπτυχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

[English text follows right after the Greek text] Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, επιτέλους θα ξανασυναντηθούμε! Το WordCamp Athens θα μας φέρει κοντά στις 9…

The post Έρχεται το WordCamp Athens 2022 appeared first on WordPress Greek Community.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Δημοσίων Μετασχηματισμών και Υπηρεσιών της Γαλλίας Amélie de Montchalin παρουσίασε τους 15 χάρτες πορείας για τα δημόσια δεδομένα, τους αλγορίθμους και τον δημόσιο πηγαίο κώδικα, οι οποίοι αποτελούν ορόσημο στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της γαλλικής δημόσιας διοίκησης. Το ίδιο Υπουργείο θα παρακολουθεί την εφαρμογή όλων των χαρτών και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αξιολογήσει το πρόγραμμα στο σύνολό του στην επόμενη διυπουργική επιτροπή για τον δημόσιο μετασχηματισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από το DINUM (Direction Interministérielle du Numérique,) και απορρέει από την εγκύκλιο 6264/SG που εστάλη τον Απρίλιο από τον Πρωθυπουργό Jean Castex, ο οποίος ανέθεσε στο Υπουργείο Δημοσίων Μετασχηματισμών και Δημόσιων Υπηρεσιών να ανοίξει δημόσια δεδομένα, αλγορίθμους και πηγαίο κώδικα «προς όφελος των χρηστών, των ερευνητών, των φορέων καινοτομίας και των πολιτών». Επιπλέον, η εγκύκλιος ζητούσε να οριστούν υπεύθυνοι δεδομένων, αλγορίθμων και πηγαίου κώδικα (AMDAC) σε κάθε μονάδα της δημόσιας διοικησης, οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή των χαρτών και θα δημιουργήσουν ένα διυπουργικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών.

Κάθε χάρτης καθορίζει ένα σχέδιο δράσης που διαρκεί από δύο έως τρία έτη, και αντιμετωπίζει τους στόχους και τις προκλήσεις των δημόσιων δεδομένων, των αλγορίθμων και των πολιτικών που σχετίζονται με τον πηγαίο κώδικα, τη διακυβέρνηση για την εφαρμογή τους, καθώς και τα σημεία δράσης που πρέπει να συνεχιστούν. Όλες βασίζονται σε ένα διυπουργικό πλαίσιο για τη διαχείριση δεδομένων, αλγορίθμων και πηγαίου κωδίκα, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η τυποποίηση σε όλα τα υπουργεία.

Όσον αφορά τον ανοιχτό κώδικα, η Διυπουργική Ψηφιακή Διεύθυνση (DINUM) θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, η οποία θα περιστρέφεται γύρω από την κοινότητα BlueHats (μια άλλη πρωτοβουλία DINUM για την προώθηση του ανοικτού κώδικα στη γαλλική δημόσια διοίκηση). Σε αυτόν τον τομέα, ένας από τους σημαντικότερους στόχους είναι η δημιουργία ενός Γραφείου Ανοικτού Κώδικα (Ospo) εντός του Υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, με σκοπό τη διαχείριση και τον συντονισμό έργων ανοικτού κώδικα για την εκπαίδευση. Επιπλέον, το Υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας θα προωθήσει τη συμβολή των προγραμματιστών ανοικτού κώδικα και το Υπουργείο Μετασχηματισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας θα δημοσιεύσει τον κώδικα της FranceConnect. Αυτή η πρωτοβουλία ανοικτού κώδικα θα συμβαδίζει με τη συνολική προσοχή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και των τεχνολογικών δεξιοτήτων στη γαλλική δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον, οι χάρτες περιλαμβάνουν δράσεις για την παροχή δημόσιων δεδομένων σε ανοικτό μορφότυπο, που αποτελεί ένα από τα ορόσημα του παρόντος προγράμματος. Εκτός από τη βελτίωση της χρήσης και της ποιότητας των δεδομένων που κατέχουν οι δημόσιες διοικήσεις, οι χάρτες πορείας περιλαμβάνουν:

  1. απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, με την τυποποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπουργείων·
  2. τόνωση της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος·
  3. ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των τεκμηριωμένων δημόσιων πολιτικών μέσω της χρήσης ανοικτών δεδομένων·
  4. προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημόσιων υπηρεσιών·
  5. διευκόλυνση του έργου των ερευνητών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε δημόσια δεδομένα.

Τέλος, τα υπουργεία θα ασχοληθούν με τον τομέα των δημόσιων αλγορίθμων. Οι περισσότεροι χάρτες σχεδιάζουν την κατάρτιση απογραφής για όλους τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται από το συγκεκριμένο υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Δημοσίων Μετασχηματισμών και Υπηρεσιών ανέθεσε στην ΙΝΟΥΜ να υποστηρίξει την εφαρμογή στην παροχή τεχνικών εργαλείων και τεχνογνωσίας όσον αφορά τους αλγορίθμους.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
10/01/2022 – 07/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Learn Moodle 3.9 Mini-MOOC
17/01/2022 – 21/01/2022
Ολοήμερο
#Online event The Online PHP Conference 2022
19/01/2022
11:00 – 12:00
#Online Event Reflections on MEC

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Ο Jack Dorsey πρώην CEO του twitter σε μήνυμα του στην λίστα επικοινωνίας των bitcoin developer προτείνει την δημιουργία ενός νομικού σώματος υπεράσπισης των προγραμματιστών του Bitcoin ώστε να μπορούν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι στο βασικό τους έργο, την ανάπτυξη του κώδικα για το ψηφιακό νόμισμα.

https://twitter.com/pablof7z/status/1481062751669735428

“The Bitcoin Legal Defense Fund is a nonprofit entity that aims to minimize legal headaches that discourage software developers from actively developing Bitcoin and related projects such as the Lightning Network, Bitcoin privacy protocols, and the like,”

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί developer έχουν αποσυρθεί από το project για να αποφύγουν μελλοντικές νομικές περιπέτειες ενώ προτείνουν πλέον ότι η συνεισφορά σε κώδικα στο Bitcoin να γίνετε τελείως ανώνυμα.

To νομικό αυτό fund θα υπερασπιστεί τους προγραμματιστές σε κάθε μήνυση που θα δέχονται όπως την ομαδική μήνυση που έχουν δεχθεί από τον Craig Wright για υποτιθέμενα διαφυγόντα κέρδη του από την δραστηριότητα τους.

The post O Jack Dorsey δημιουργεί ένα legal defense fund για τους bitcoin developer appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ακολουθεί μια συνέντευξη που είχα δώσει στο Cryptobase πριν περίπου ένα χρόνο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και την κοινότητα που διαχειρίζομαι. Καλή ανάγνωση. 1) Είσαι διαχειριστής στο μεγαλύτερο ελληνικό Facebook group για κρυπτονομίσματα. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για σένα ώστε να σε γνωρίσουν καλύτερα τα μέλη του group? Οι περισσότεροι πιθανόν να με […]
Η «δευτερεύουσα χρήση δεδομένων υγείας» αναφέρεται στη χρήση δεδομένων υγείας του πληθυσμού, που συλλέγονται μέσω ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, δεδομένων ασφάλισης υγείας και δεδομένων μητρώου υγείας, με στόχο για παράδειγμα, τη βελτίωση του προγραμματισμού φροντίδας, της ανάπτυξης φαρμάκων, της παρακολούθησης ασφάλειας, την έρευνα και την χάραξη πολιτικής. Η έκθεση του Open Data Institute (ODI) , μετράει ... Read more

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Είστε γνώστης του λειτουργικού Linux και εδώ και ένα χρόνο έχετε “πρήξει” τον φίλο σας πόσο καλό είναι, έτσι ώστε να το εγκαταστήσει και αυτός. Όμως είναι ανένδοτος παραθυράς.

Σας τυχαίνει μια θέση εργασίας που είναι μακρυά από τον τόπο κατοικίας σας (είτε στην ίδια χώρα είτε σε άλλη). Προφανώς δέχεστε και μετακομίζετε.

Αφού έχετε τακτοποιήσει τη ζωή σας, δέχεστε ένα τηλέφωνο από τον φίλο σας και σας λέει να εγκαταστήσετε γι’αυτόν μια διανομή Linux στον υπολογιστή του. Τώρα φίλε μου είναι αργά….

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Εάν έχετε ένα φίλο που ασχολείται με το άθλημα και εσείς του απαντάτε κάτι του στυλ: “Μου αρέσουν πολύ τα Linux και η όλη φιλοσοφία. Όταν πάρω νέο laptop θα σου δώσω το παλιό να μου περάσεις τα Linux για να πειραματιστώ” (δείτε και άλλες παρόμοιες δικαιολογίες), τότε μην περιμένετε πότε θα πάρετε το νέο laptop. Μπορεί να ΜΗΝ αγοράσετε ΠΟΤΕ νέο laptop. Μπορεί όταν το πάρετε, ο φίλος σας να έχει μετακομίσει ή απλά να μην έχει και τόσο ελεύθερο χρόνο να σας διαθέσει αφού μπορεί να έχει κάνει οικογένεια.

THE END…

Ο λόγος του άρθρου αυτού είναι δεν καταλήγει στο παραπάνω δίδαγμα. Θα δείξουμε πως μπορεί κάποιος να κάνει εγκατάσταση openSUSE σε απομακρυσμένο υπολογιστή.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

  • Υπολογιστής (host) που θα γίνει η εγκατάσταση
  • Λήψη του DVD εγκατάστασης openSUSE (είτε Leap, είτε Tumbleweed)
  • Ένα στικάκι 8GB+
  • Υπολογιστής (remote)
  • Να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα του χώρου που θα εγκατασταθεί (αν είναι dual boot τότε να γίνει χώρος μέσα από τα Windows. Μπορεί και από το Linux αλλά χρειάζεται να έχει προηγηθεί defragment)
  • Να υπάρχει γνώση πως κάνουμε port forward στο router

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1. Λήψη του DVD εγκατάστασης openSUSE (είτε Leap, είτε Tumbleweed).

2. Επειδή το DVD είναι περίπου 4.5GB θα χρειαστεί ένα στικάκι από 8GB και πάνω. Μπορείτε να περάσετε το ISO στο USB με 2 τρόπους. Ο ένας είναι με τη χρήση του Etcher, ενώ ο άλλος είναι με τη χρήση του Ventoy. Προσωπικά προτιμώ το Ventoy γιατί μπορώ να βάλω στο στικάκι και άλλες διανομές. Να μην πάει χαμένος χώρος. Εσείς επιλέξτε ότι σας βολεύει.

3. Εάν έχετε BIOS, αγνοήστε αυτό το βήμα. Απενεργοποιείστε το Secure Boot ενώ μπορείτε να αφήσετε το UEFI.

4. Εάν δεν κάνετε εγκατάσταση dual boot (Windows και Linux), τότε αγνοήστε. Πρέπει να φτιάξετε τα partitions μέσα από τα windows. Ανοίξτε το Disk Management και επιλέξτε τον δίσκο που θα κάνετε εγκατάσταση το Linux. Εκεί θα πρέπει να μικρύνετε το partition και να φτιάξετε ένα νέο partition.

5. Κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή από το USB. Επιλέξτε Installation.

openSUSE Installation

6. Εκεί θα πρέπει να γράψετε τα εξείς:
netsetup=1 vnc=1

openSUSE installation values

Ας αναλύσουμε το παραπάνω.

ΔΙΚΤΥΟ

netsetup=τιμη
Εδώ ουσιαστικά ενεργοποιούμε το δίκτυο στην εγκατάσταση. Με την τιμή 1, απλά του λέμε ότι θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε. Σε επόμενη φάση, θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να ρυθμιστεί αυτόματα το DHCP.

Ερώτημα για αυτόματη ρύθμιση του DHCP

Άλλες τιμές είναι οι εξής:
netsetup=dhcp: Εδώ του λέμε ότι θέλουμε να γίνει αυτόματη λήψη στοιχείων μέσω DHCP. Θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη, και θα συνεχίσει η διαδικασία.

Λήψη ρυθμίσεων από DHCP

netsetup=-dhcp: Εδώ του λέμε ότι θέλουμε να εισάγουμε εμείς τις ρυθμίσεις δικτύου. Θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη, και θα συνεχίσει η διαδικασία.

Χειροκίνητη ρύθμιση DCHP

Εκτός της IP, θα σας ζητήσει και την διεύθυνση geteway, name server.

VNC

vnc=1
Εδώ ουσιαστικά ενεργοποιούμε τον VNC server κατά την εγκατάσταση. Θα μας εμφανιστεί η οθόνη για να εισάγουμε το συνθηματικό.

Εισαγωγή συνθηματικού

Αυτό μπορεί να μην εμφανιστεί εάν εισάγετε το συνθηματικό (πχ opensuse) στην αρχή. Δηλαδή εάν δώσετε την εντολή: vnc=1 vncpassword=opensuse Τελικά, θα καταλήξετε στην παρακάτω οθόνη.

Δίκτυο VNC

7. Port foward στο Router σας. Ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξουν; Για αρχή πρέπει να ανοίξετε τις TCP 5901 και TCP 5801 για την διεπαφή μέσω browser. Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, λέει ότι θα χρησιμοποιηθεί η πόρτα TCP 5801.

7.1 Εάν δεν θέλετε να στέλνετε την εξωτερική σας IP (δεν συνίσταται), καλό είναι να στήσετε ένα ddns και να δώσετε αυτό στον φίλο σας.

8. Αφού δώσετε στον φίλο σας την εξωτερική IP σας (ή το ddns), τον κωδικό που εισάγατε στο vnc, τότε αυτός ξεκινάει την δράση.

Υπάρχουν δυο επιλογές:
8.1 Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει το vnc από τερματικό. Αν ο απομακρυσμένος υπολογιστής είναι ubuntu, πρέπει να εγκαταταθεί ένα προγραμματάκι:
sudo apt install gvncviewer Αφού ανοίξει το τερματικό και θα δώσει (αν η IP είναι η 192.168.1.100 όπως την θέσαμε παραπάνω):
Για Ubuntu:
gvncviewer 192.168.1.100:1

Για openSUSE:
vncviewer 192.168.1.100:1 Η παραπάνω πόρτα είναι η 5801.

Σύνδεση μέσω VNC στο απομακρυσμένο σύστημα

Αφού εισάγει το συνθηματικό που ορίστηκε στην αρχή στο σύστημα host, τότε περιμένει να γίνει η σύνδεση και θα δεί την παρακάτω εικόνα.

Εγκατάσταση openSUSE στο απομακρυσμένο σύστημα

Εδώ βλέουμε στα δεξιά το απομακρυσμένο σύστημα (είναι σε VirtualBox για τις δοκιμές ώστε να γραφτεί το άρθρο), στα αριστερά είναι το τερματικό του απομακρυσμένου υπολογιστή και στο κέντρο είναι αυτό που βλέπει ο απομακρυσμένος χρήστης για να προχωρήσει στην εγκατάσταση.

8.1.1 Αντίστοιχα, μπορεί να ανοίξετε το Gnome-boxes και να δημιουργήσει νέα σύνδεση σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογεί:
vnc://192.168.1.100:5901

GNOME Boxes σύνδεση

Και αφού εισάγει το συνθηματικό του vnc του host, τότε θα συνδεθεί.

GNOME Boxes εγκατάσταση

8.2 Πιο όμορφο είναι μέσω browser. Όπως μας έχει πει παραπάνω, πρέπει να μπορεί να εκτελεί προγράμματα Java. Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσει την IP διεύθυνση που δώσατε κατά την ρύθμιση DHCP (192.168.1.100):
192.168.1.100:5801

Περιηγητής με vnc

Εδώ πατάει σύνδεση και του ζητείται το συνθηματικό.

Εισαγωγή συνθηματικού VNC στον περιηγητή

Και καταλήγουμε στην εικόνα να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση.

Εγκατάσταση openSUSE μέσω περιηγητή

BONUS

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και μέσω ssh. Είναι προτιμότερη μέσω ssh δίοτι είναι πιο ασφαλές περιβάλλον. Πως γίνεται αυτό; Ουσιαστικά είναι ίδια διδικασία. Κατά την έναρξη, δίνετε τα παρακάτω:
netsetup=1 ssh=1 ssh.password=opensuse

Εγκατάσταση με ssh

Με την ίδια λογική για το netsetup. Το έχω δοκιμάσει και χωρίς το netsetup και δουλεύει μια χαρά.

ssh=1: Ενεργοποιεί την εγκατάσταση μέσω ssh.

ssh.password=κωδικός: Καθορίζει το συνθηματικό SSH του χρήστη root για την εγκατάσταση.

ssh ready

Και τώρα θα δούμε επίσης 2 τρόπους.

1ος τρόπος: GNOME-BOXES

Στο Gnome Boxes πρέπει να δημιουργήσει νέα σύνδεση σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογεί:

Σύνδεση gnome-boxes με SSH

Θα ανοίξει ένα παράθυρο, όπου πρέπει να αποδεχτεί το κλειδί και να πληκτρολογήσει το συνθηματικό (είχαμε δώσει opensuse).

Gnome Boxes password

Στη συνέχεια για να ξεκινήσει η εγκατάσταση, βλέπουμε τι μας λέει και εκτελούμε την εντολή:
yast.ssh

Gnome Boxes εγκατάσταση openSUSE μέσω ssh

2ος τρόπος: Τερματικό

Στο τερματικό εκτελούμε την παρακάτω εντολή:
ssh root@IP Θα μας ζητήσει το συνθηματικό και θα μπούμε. Επόμενο βήμα να εκτελέσουμε την εντολή:
yast.ssh

Είσοδος με χρήση ssh μεσω τερματικού εγκατάσταση openSUSE

Και είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε το openSUSE.

Εγκατάσταση με χρήση ssh μέσω τερματικού και εγκατάσταση openSUSE

Για το πως θα γίνει η εγκατάσταση, υπάρχουν πολλοί οδηγοί στην σελίδα μου αλλά μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Πηγές για περισσότερη μελέτη:
1. Wiki https://en.opensuse.org/SDB:Remote_installation.
2. Παράμετροι για την εκκίνηση https://doc.opensuse.org/documentation/leap/startup/html/book-startup/cha-boot-parameters.html

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://eiosifidis.blogspot.com

Πριν από λίγο καιρό, η Google ώθησε αθόρυβα μια νέα δυνατότητα στο λειτουργικό της σύστημα Android που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν προαιρετικά το 2G σε επίπεδο μόντεμ στα τηλέφωνά τους. Αυτό είναι ένα φανταστικό χαρακτηριστικό που θα παρέχει κάποια προστασία από τους προσομοιωτές κυψέλης, μια επεμβατική τεχνολογία αστυνομικής επιτήρησης που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες. Οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων επικροτούν την Google για την εφαρμογή αυτής της τόσο απαραίτητης λειτουργίας και καλούν την Apple να εφαρμόσει και αυτή τη δυνατότητα, για την ασφάλεια των πελατών της. 

Τι είναι το 2G και γιατί είναι ευάλωτο;
Το 2G είναι η δεύτερη γενιά κινητών επικοινωνιών, που δημιουργήθηκε το 1991. Είναι μια παλιά τεχνολογία από μια εποχή που οι φορείς τυποποίησης δεν λάμβαναν υπόψη ορισμένα σενάρια κινδύνου, όπως πλαστούς πύργους κινητής τηλεφωνίας και την ανάγκη για ισχυρή κρυπτογράφηση. Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλά τρωτά σημεία έχουν ανακαλυφθεί στο 2G.

Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με το 2G. Πρώτον, χρησιμοποιεί αδύναμη κρυπτογράφηση μεταξύ του πύργου και της συσκευής που μπορεί να σπάσει σε πραγματικό χρόνο από έναν εισβολέα για να υποκλέψει κλήσεις ή μηνύματα κειμένου. Στην πραγματικότητα, ο εισβολέας μπορεί να το κάνει αυτό παθητικά χωρίς ποτέ να μεταδώσει ούτε ένα πακέτο. Το δεύτερο πρόβλημα με το 2G είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος ταυτότητας του πύργου στο τηλέφωνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να υποδυθεί απρόσκοπτα έναν πύργο 2G και ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο 2G δεν θα είναι ποτέ ασφαλές. 

Οι προσομοιωτές κυψέλης μερικές φορές λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Μπορούν να εκμεταλλευτούν ελαττώματα ασφαλείας στο 2G για να υποκλέψουν τις επικοινωνίες σας. Παρόλο που πολλά από τα ελαττώματα ασφαλείας στο 2G έχουν επιδιορθωθεί στο 4G, πιο προηγμένοι προσομοιωτές κυψέλης μπορούν να υποβαθμίσουν τη σύνδεσή σας σε 2G, καθιστώντας το τηλέφωνό σας ευάλωτο στις παραπάνω επιθέσεις. Αυτό καθιστά κάθε χρήστη ευάλωτο—από δημοσιογράφους και ακτιβιστές μέχρι επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακόμη και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας τώρα
Εάν έχετε ένα νεότερο τηλέφωνο Android (όπως Pixel ή νεότερο τηλέφωνο Samsung), μπορείτε να απενεργοποιήσετε το 2G αυτήν τη στιγμή μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Διαδίκτυο > SIM > Να επιτρέπεται το 2G και απενεργοποιώντας αυτήν τη ρύθμιση . 

Μια εικόνα της εναλλαγής 2G απενεργοποιήθηκε, απενεργοποιώντας το 2G


Εάν έχετε παλαιότερο τηλέφωνο Android, αυτά τα βήματα μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν. Δυστυχώς, λόγω των περιορισμών του παλιού υλικού, η Google μπόρεσε να εφαρμόσει αυτήν τη δυνατότητα μόνο σε νεότερα τηλέφωνα. Εάν έχετε ένα νεότερο τηλέφωνο Samsung, ενδέχεται επίσης να μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υποστήριξη 2G με τον ίδιο τρόπο, δυστυχώς αυτό δεν υποστηρίζεται σε όλα τα δίκτυα ή σε όλα τα τηλέφωνα Samsung. Για τους κατόχους iPhone, δυστυχώς, η Apple δεν υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα, αλλά μπορείτε να το ζητήσετε


Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Miner που έκανε Bitcoin mining χωρίς να συμμετέχει σε κάποιο συνεργατικό pool με μόλις 120TH/s επεξεργαστική ισχύ βρήκε block κερδίζοντας το βραβείο των 6.25 Bitcoin αξίας πάνω από 200.000 δολάρια.

To solo mining δημιουργήθηκε στο pool  solo.ckpool.org πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπορεί να βάζει τα μηχανήματα του για solo mining και να δοκιμάζει την τύχη του. Eνδεικτικό είναι ότι η επεξεργαστική ισχύ των 120ΤΗ/s που δημιουργήθηκε το block είναι μόλις το 0.0000007% του συνόλου της επεξεργαστικής ισχύς του δικτύου ενώ η μέση επεξεργαστική ισχύ των mining pool είναι 10.000 φορές περισσότερη.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται block μέσα από solo mining με το Ελληνοαυστραλό διαχειριστή του solo.ckpool Dr Con Kolivas να δηλώνει ότι η μικρότερη επεξεργαστική ισχύ που έχει δημιουργηθεί block ήταν 200GH/s/.

Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Bitcoin η διαδικασία δημιουργίας block ήταν αποκλειστικά μέσω solo mining. Το 2010 το slush.pool ήταν η πρώτη συνεργατική πλατφόρμα για mining που έδινε την δυνατότητα να συνεισφέρει όποιος ήθελε την επεξεργαστική του ισχύ ώστε να γίνει ευκολότερο να λυθεί ο μαθηματικός γρίφος για την δημιουργία ενός bitcoin block με το βραβείο των ψηφιακών νομισμάτων να μοιράζεται ανάλογα με την συνεισφορά του καθενός.

Σήμερα το Bitcoin mining γίνετε σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοια pool.


update 14/1

Και άλλος ένας solo miner βρήκε block με διαφορά κάποιων ωρών στο ίδιο pool και αυτός με μικρή επεξεργαστική ισχύ.

 

The post Solo miner βρίσκει block με μόλις 120TH/s -update 14/1- appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Στις 18 Ιανουαρίου 2012, ο παγκόσμιος ιστός σχεδόν έκλεισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Νόμο Stop Online Piracy Act (SOPA) και το Protect IP Act (PIPA), δύο νομοσχέδια που εισήχθησαν στη Βουλή και τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Γιατί μιλάμε για αυτή τη μέρα δέκα χρόνια μετά;

Ο αγώνας για ένα παγκόσμιο Διαδίκτυο, για τη πρόσβαση στην πληροφόρηση και την καλύτερη κοινή χρήση που ωφελεί τα δημόσια συμφέροντα δεν έχει τελειώσει. Διότι υπάρχουν ακόμη πολλές απειλές και διατάξεις τύπου SOPA σε άλλα νομοσχέδια. Επειδή πολλά από τα φοβερά αποτελέσματα του νομοσχεδίου που προτάθηκε το 2012 – τερματισμοί λειτουργίας ιστοτόπων, λογοκρισία στην ελευθερία του λόγου και κατασχέσεις domain – συμβαίνουν σήμερα.

Ακολουθεί μια απλοποιημένη επισκόπηση του SOPA/PIPA.

Το SOPA και το PIPA στόχευαν να ενισχύσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να περιορίσουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και την πλαστογραφία, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε παράνομες αντιγραφές μέσων – ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, μουσική – που φιλοξενούνται σε ξένους διακομιστές. Τα νομοσχέδια είχαν στόχο να μπλοκάρουν ιστότοπους και να διατάξουν τις υπηρεσίες να κλείσουν οποιονδήποτε σχετίζεται με έναν ιστότοπο. 

Εάν είχε εγκριθεί, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δικαστικές εντολές για να καταργήσουν ολόκληρους ιστότοπους που βασίζονται σε ένα μόνο τμήμα περιεχομένου ή συνδεδεμένο περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) θα απόκλειαν τους χρήστες μέσω DNS blocking. 

Ενώ τα νομοσχέδια είχαν σκοπό να σταματήσουν την πειρατεία, γράφτηκαν αόριστα με καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα:

  • Ο αποκλεισμός DNS δημιουργεί παγκόσμιο προηγούμενο και διακόπτει την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου.
  • Η κυβερνοασφάλεια και η δυνατότητα των Αμερικανών να επιλέξουν να χρησιμοποιούν ξένες υπηρεσίες DNS για να φτάσουν σε ιστότοπους, δεν θα υπήρχε
  • Ιδεολογικά, τα νομοσχέδια υπονομεύουν τη θεμελιώδη δομή του παγκόσμιου Διαδικτύου, την πολιτιστική επικοινωνία, την ελευθερία του λόγου, την οικονομική καινοτομία και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν, βρίσκουν, συζητούν και μοιράζονται νόμιμα πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ονομάστηκε το νομοσχέδιο της μαύρης λίστας του Διαδικτύου. Καθώς το Κογκρέσο συνέχιζε τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία της 24ης Ιανουαρίου για το SOPA, το Fight for the Future , οι ομάδες παρακολούθησης, οι δημιουργοί περιεχομένου, οι ακτιβιστές και εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν σε μια πιο επιθετική στρατηγική επικοινωνίας για να τραβήξουν την προσοχή του Κογκρέσου – ένα συμβολικό μπλακάουτ στο διαδίκτυο και μηνύματα διαμαρτυρίας.

Στις 18 Ιανουαρίου 2012:

  • 50.000 ιστότοποι έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένων των Wikipedia, Reddit, Boing Boing και Craigslist.
  • 162 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Wikipedia.
  • 115.000 ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του Creative Commons, άλλαξαν ιστοσελίδες με πανό και μηνύματα που αντιτίθενται στο SOPA και το PIPA με συνδέσμους προς το Κογκρέσο.
  • Η Google απέκλεισε το λογότυπό της και δημιούργησε πάνω από 7 εκατομμύρια υπογραφές στην έκκλησή της.
  • Το Electronic Frontier Foundation ανέφερε ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο email στάλθηκαν στο Κογκρέσο χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό τους.
  • Το MSNBC ανέφερε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter σχετικά με το SOPA/PIPA.
  • 887.000 άνθρωποι τηλεφώνησαν στο Κογκρέσο.
  • Το Time ανέφερε ότι πριν τελειώσει η μέρα, «τα πολιτικά ντόμινο άρχισαν να πέφτουν… και μετά η ροή μετατράπηκε σε πλημμύρα».
  • Η Washington Post είπε: «Αυτό συμβαίνει όταν τρελαίνεις το Διαδίκτυο».
  • Οι New York Times ανέφεραν ότι αυτό έστειλε «ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στους νομοθέτες που παλεύουν με ζητήματα νέων μέσων: Μην μπλέκεις με το Διαδίκτυο».

Ως αποτέλεσμα, κατατέθηκε η SOPA και η PIPA αναβλήθηκam.

Η 18η Ιανουαρίου είναι μια ιστορική ημέρα αλληλεγγύης, μια νίκη του δημόσιου συμφέροντος. 

Έτσι, δέκα χρόνια αργότερα, δεκάδες οργανώσεις από όλο τον κόσμο συνεχίζουν τον αγώνα για προωθηθούν οι αξίες του ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Διαδίκτυο, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και να δημιουργήσουμε καλύτερη κοινή χρήση της γνώσεις.

Για αυτήν την ιστορική ημέρα θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις SOPA Plus 10 σε όλο τον κόσμο. Ακολουθήστε το #SOPAPlus10 και το #BetterInternet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθείτε για αυτές τις εκδηλώσεις. 

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/2022/01/10/sopa-plus-10/

Ο Δείκτης Ακεραιότητας στον τομέα της Άμυνας

O Δείκτης Ακεραιότητας στον τομέα της Άμυνας (Government Defence Index – ‘GDI’) είναι η μόνη παγκόσμια αξιολόγηση της διακυβέρνησης και των κινδύνων διαφθοράς στον αμυντικό τομέα. Ο Δείκτης επικαιροποιήθηκε για την έκδοση του 2020, με τη συμπερίληψη αλλαγών στη μεθοδολογία και τη βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι βαθμολογίες των χωρών σε αυτή την έκδοση 2020 δεν μπορούν να συγκριθούν με ακρίβεια με τις βαθμολογίες των χωρών στις προηγούμενες εκδόσεις του Δείκτη.

Η Μεθοδολογία του Δείκτη Ακεραιότητας στον τομέα της Άμυνας

Ο Δείκτης Ακεραιότητας στον τομέα της Άμυνας αξιολογεί την ποιότητα των θεσμικών ελέγχων για τη διαχείριση του κινδύνου διαφθοράς στους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Διαφάνειας συγκεντρώνει στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα πηγών σε 77 τομείς, με στόχο να παράγει μια λεπτομερή αξιολόγηση της ακεραιότητας των εθνικών αμυντικών θεσμών.  Ο Δείκτης θέτει ένα πρότυπο μοντέλο για μία συνηγορία βασισμένη σε δεδομένα, ενώ είναι η κορυφαία στον κόσμο αξιολόγηση των κινδύνων διαφθοράς σε θεσμούς άμυνας. Όλα τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021.

Ο Δείκτης μετρά τα επίπεδα κινδύνου διαφθοράς στους εθνικούς αμυντικούς θεσμούς. Η έρευνα για κάθε χώρα διεξάγεται από έναν ειδικό αξιολογητή, χρησιμοποιώντας ένα τυπικό σύνολο ερωτήσεων  και ένα εργαλείο βαθμολόγησης. Η αξιολόγηση στη συνέχεια επανεξετάζεται ανεξάρτητα από τουλάχιστον δύο εμπειρογνώμονες και, όπου είναι δυνατόν, από το κατά χώρα παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας. Οι κυβερνήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν επανεξέταση της αξιολόγησης και να υποβάλουν πρόσθετες πληροφορίες. Η Διεθνής Διαφάνεια αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες για θέματα άμυνας είναι εξαιρετικά μυστικές. Πιστεύει ότι η έλλειψη διαφάνειας στις αμυντικές δομές αποτελεί εξίσου σημαντικό κίνδυνο διαφθοράς με την ίδια την έλλειψη δομής. Το επίπεδο των ανεξάρτητων επαληθεύσιμων πληροφοριών επηρέασε, επομένως, τη βαθμολογία σε κάθε ερώτηση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μυστικότητα μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση υποθέσεων μελέτης και παραδειγμάτων, ενώ μπορεί να σημαίνει ότι τούτα καθυστερούν να έρθουν στο φως από δημοσιογράφους, ερευνητές ή βάσει του νόμου. Για το λόγο αυτό, κάποιοι υποκείμενοι δείκτες ενδέχεται να μην λαμβάνουν βαθμολογία, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Κάθε χώρα αξιολογείται σε 77 ερωτήσεις, με 200+ υποκείμενους δείκτες που οριοθετούν το εύρος της έρευνας.

Το ερωτηματολόγιο βασίζεται στην τυπολογία της Διεθνούς Διαφάνειας για την διαφθορά στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, η οποία ορίζει πέντε βασικούς τομείς κινδύνου: (α) πολιτικός κίνδυνος, (β) οικονομικός κίνδυνος (γ) κίνδυνος ανθρώπινου δυναμικού, (δ) επιχειρησιακός κίνδυνος, (ε) κίνδυνος στον τομέα προμηθειών.

Αποτελέσματα Δείκτη Ακεραιότητας στον τομέα της Άμυνας

Σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος

  • 62% των χωρών έλαβαν συνολική βαθμολογία 49/100 ή λιγότερη, γεγονός που υποδηλώνει τον κρίσιμο κίνδυνο διαφθοράς στον αμυντικό τομέα.
  • Η Νέα Ζηλανδία κατακτά την κορυφή του Δείκτη Ακεραιότητας στον τομέα της άμυνας, με βαθμολογία 85/100.
  • Το Σουδάν σημειώνει τη χείριστη βαθμολογία με μόλις 5/100.
  • Η μέση βαθμολογία για τις χώρες της G20 είναι 49/100.
  • Μέση βαθμολογία στον τομέα στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι 16/100, καθώς πολλές χώρες δεν περιλαμβάνουν την πάταξη της διαφθοράς ως βασικό πυλώνα  του σχεδιασμού της αποστολής τους.
  • 81 χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός ανησυχητικό για τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται σε διεθνείς παρεμβάσεις μέσω περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Σημεία ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με τον Δείκτη, για το έτος 2020, το 62 % των κρατών μελών της ΕΕ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαφθοράς στους τομείς άμυνας και ασφάλειας[2].

Κράτη μέλη που σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες έχουν πενιχρά εχέγγυα προστασίας για να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά στους σχετικούς τομείς και παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων[3].

Ο Δείκτης κατέταξε τις χώρες με ένα σύστημα αξιολόγησης από το Α (πολύ χαμηλός κίνδυνος διαφθοράς) έως το F (πολύ αυξημένος κίνδυνος διαφθοράς)[4].

Με μέσο όρο βαθμολογίας 59/100, 16 κράτη μέλη της ΕΕ που περιλαμβάνονται στον Δείκτη έχουν μεγαλύτερα εχέγγυα προστασίας έναντι των κινδύνων διαφθοράς σε σύγκριση με υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα (28), η Ρωσία (36) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (55).

Ωστόσο, όλες οι  χώρες αναφοράς της ΕΕ παρουσιάζουν ανησυχητικές βαθμολογίες για τον κίνδυνο διαφθοράς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τροφοδοτώντας την κλίμακα και την ευκαιρία για διαφθορά[5].

Σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος[6]

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα κινδύνου διαφθοράς στους αμυντικούς θεσμούς της. Η οικονομική αδιαφάνεια, οι αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών και η ελλιπής εξωτερική εποπτεία είναι τα τρωτά σημεία της, ενώ τα εχέγγυα προστασίας από τη διαφθορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα συγκεντρώνει την κάτωθι βαθμολογία στους πέντε νευραλγικούς τομείς κινδύνου στη διακυβέρνηση της άμυνας και ασφάλειας:

Πολιτικός τομέας:  45/100

Οικονομικός τομέας: 55/100

Τομέας ανθρώπινου δυναμικού: 62/100

Τομέας προμηθειών: 65/100

Επιχειρησιακός τομέας: 10/100

Ειδικότερα:

Ως προς την κοινοβουλευτική εποπτεία

O κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι περιορισμένος. Το Κοινοβούλιο έχει, σύμφωνα με τον νόμο, εξουσίες για τον έλεγχο της αμυντικής πολιτικής και της νομοθεσίας, καθώς και για την αναθεώρηση των προϋπολογισμών και των μεγάλων προμηθειών όπλων. Ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορρίψει ή να ασκήσει βέτο στην αμυντική πολιτική, η διαμόρφωση της οποίας παραμένει προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας, με τον ρόλο του νομοθέτη να περιορίζεται απλώς σε προτάσεις.

Ο νομοθετικός έλεγχος υπονομεύεται επίσης συχνά από την εφαρμογή «επειγουσών διαδικασιών», γεγονός που περιορίζει τον χρόνο που έχουν οι βουλευτές για συζήτηση. Αυτή η διαδικασία εφαρμόσθηκε πρόσφατα σε σχέση με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να μην έχουν πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες για όλες τις πτυχές της σύμβασης.

Στην πράξη, δύο επιτροπές είναι υπεύθυνες για την αμυντική εποπτεία: η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αναθεώρηση μεγάλων προμηθειών όπλων. Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων λειτουργεί περισσότερο ως forum συζήτησης για θέματα άμυνας παρά ως εποπτικό όργανο. Εκτός από την απαίτηση να εμφανίζονται οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ενώπιον της επιτροπής δύο φορές το χρόνο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η επιτροπή εξετάζει ενεργά την αμυντική πολιτική, τους προϋπολογισμούς ή τις δραστηριότητες ή ότι διεξάγει μακροχρόνιες έρευνες σε συγκεκριμένες πτυχές της άμυνας. Επιπλέον, ενώ η επιτροπή μπορεί να επανεξετάζει τους προϋπολογισμούς, δεν έχει την εξουσία να προτείνει αλλαγές και δεν υποβάλλει συστάσεις στους αρμόδιους θεσμούς.

Ως προς την οικονομική διαφάνεια

Η οικονομική διαφάνεια και η πρόσβαση σε δεδομένα παραμένουν περιορισμένες. Ο δημοσιευμένος αμυντικός προϋπολογισμός περιέχει ορισμένες εκτενείς πληροφορίες για τις δαπάνες σε όλες τις λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των προμηθειών και των κατασκευών. Ωστόσο, λείπει η περαιτέρω διάκριση σε κατηγορίες, υπονομεύοντας έτσι τη διαφάνεια σε βασικούς τομείς των αμυντικών δαπανών.

Ομοίως, οι εκθέσεις σχετικά με τις πραγματικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους δεν δημοσιοποιούνται, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το Υπουργείο Οικονομικών ανά μη τακτά διαστήματα δημοσιεύει στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο κάθε δύο ή τρία χρόνια και οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά συνοπτικές.

Όσον αφορά τις πηγές εσόδων, η δημοσίευση των εν λόγω χρηματορροών είναι αποσπασματική. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η αμυντική χρηματοδότηση από πηγές εκτός της κεντρικής κυβέρνησης λειτουργεί στην πράξη και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται αυτά τα κονδύλια. Η αξιοπιστία του προϋπολογισμού υπονομεύεται περαιτέρω από τη μη απαγόρευση στρατιωτικών δαπανών εκτός του προϋπολογισμού. Τέτοιες δαπάνες επιτρέπονται για «επείγοντα» είδη και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την απόκτηση στρατιωτικών ειδών.

Η διαφάνεια υπονομεύεται, επίσης, από τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες δεν διαθέτουν σαφείς μηχανισμούς μέσω των οποίων να έχουν πρόσβαση σε αμυντικές πληροφορίες και η κουλτούρα του απορρήτου στην άμυνα περιορίζει την αποκάλυψη σημαντικού όγκου πληροφοριών.

Ως προς το πλαίσιο δεοντολογίας του ανθρώπινου δυναμικού

Παρά τη σημαντική επένδυση στην άμυνα, τα εχέγγυα προστασίας από τη διαφθορά του ανθρώπινου δυναμικού εξακολουθούν να χρειάζονται ενίσχυση.

Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει κώδικας δεοντολογίας τόσο για το πολιτικό όσο και για το στρατιωτικό προσωπικό, η έμφαση που δίνει στα ζητήματα διαφθοράς είναι αμελητέα. Ο σχετικός κώδικας κάνει μόνο μια αόριστη αναφορά στη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων, δεν κάνει αναφορά σε υποχρεώσεις μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία και γενικά δεν παρέχει καμία καθοδήγηση σχετικά με το πώς πρέπει να ενεργεί το προσωπικό όταν αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό, δεν δημοσιεύονται στοιχεία για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας ή για διώξεις για αδικήματα διαφθοράς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του κώδικα. Η προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς αποδυναμώνεται περαιτέρω από την ελάχιστη εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους διαφθοράς. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προγράμματα κατάρτισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι υποχρεωτικά για το προσωπικό και η μόνη καταγραφή αυτής της εκπαίδευσης είναι όταν παρέχεται από ΜΚΟ.

Εμπόδιο στις προσπάθειες κατά της διαφθοράς στον τομέα της άμυνας είναι και η συνεχιζόμενη απουσία ενός γενικού νομικού πλαισίου που να παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες και ενός σαφούς συστήματος αναφοράς περιπτώσεων διαφθοράς (whistleblowing).

Ως προς τον επιχειρησιακό τομέα

Οι δικλείδες ασφαλείας κατά της διαφθοράς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις παραμένουν εξαιρετικά ανεπαρκείς, ενισχύοντας την απειλή που συνιστά η διαφθορά στους στόχους της αποστολής. Η Ελλάδα δεν θεωρεί επί του παρόντος τη διαφθορά στρατηγικό ζήτημα για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι περιλαμβάνεται σε κάποια βασικά διαβαθμισμένα στρατηγικά έγγραφα. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα ζητήματα δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στη διαδικασία σχεδιασμού των μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στρατηγικές καταπολέμησης της διαφθοράς εφαρμόζονται στο πεδίο. Ομοίως, σε επίπεδο εκπαίδευσης, η εκπαίδευση κατά της διαφθοράς πριν από την στρατιωτική επιχείρηση  δεν παρέχεται με συνέπεια.

Ως προς τις αμυντικές προμήθειες

Αναμένεται αύξηση των αμυντικών προμηθειών της χώρας, με προμήθειες υλικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να προορίζονται για τον σκοπό αυτό το επόμενο οικονομικό έτος ως μέρος της στρατηγικής της ελληνικής αμυντικής διπλωματίας. Το ύψος των προμηθειών δεν αποκαλύπτεται σε ολόκληρο το εύρος του, καθώς η πολιτική εθνικής άμυνας είναι εμπιστευτική. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία προσδιορισμού των αναγκών, και, ως εκ τούτου, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας ως προς το εάν οι μεμονωμένες αγορές συνδέονται με στρατηγικούς στόχους. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας είναι σύμπτωμα του ευρύτερου ζητήματος της αδιαφάνειας στις αμυντικές προμήθειες.

Οι προγραμματισμένες αγορές δεν δημοσιοποιούνται και η ακύρωση των πενταετών Ενιαίων Μεσοπρόθεσμων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων έχει περιορίσει σημαντικά τη δημόσια προβολή των σχεδίων προμηθειών. Έτι περαιτέρω, η εποπτεία των στρατιωτικών αγαθών χαρακτηρίζεται περιορισμένη. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  (ΕΑΑΔΗΣΥ) λειτουργεί ως ο ανεξάρτητος εποπτικός φορέας για τις δημόσιες προμήθειες. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις συμβάσεις στον τομέα της άμυνας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3978/2011, ο οποίος καλύπτει την απόκτηση στρατιωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Η ΕΑΑΔΗΣΥ μπορεί να ελέγχει μόνο μη στρατιωτικές προμήθειες που εμπίπτουν στη ρύθμιση του γενικού νόμου περί δημοσίων συμβάσεων (ν. 4412/2016). Ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων μπορούν να ελέγχουν εξονυχιστικά τις αμυντικές προμήθειες, οι πεπερασμένοι πόροι τους καταδεικνύουν τα όριά τους.

Εν κατακλείδι, σκιαγραφείται ένας υπαρκτός και ολοένα πιο απειλητικός κίνδυνος διαφθοράς και έλλειψης μηχανισμών διαφάνειας και εποπτείας στον αμυντικό τομέα, με αιχμή του δόρατος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα ευρήματα της Διεθνούς Διαφάνειας είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της αδήριτης και επιτακτικής πλέον ανάγκης για άρση του πέπλου αδιαφάνειας και μυστικότητας σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας.

Πηγή άρθρου: https://www.transparency.gr

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν νέους κανόνες για την κοινή χρήση δεδομένων και κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την Data Governance Act (DGA) .   Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής στρατηγικής δεδομένων , η οποία στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ηγέτη ... Read more

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
10/01/2022 – 07/02/2022
Ολοήμερο
#Online event: Learn Moodle 3.9 Mini-MOOC
12/01/2022
Ολοήμερο
#Online event LFX Mentorship Showcase
14/01/2022 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event linux.conf.au 2022

by: Wikimedia Greece

Άλλη μία χρονιά πέρασε, μια χρονιά η οποία είχε ρεκόρ θεάσεων για τη Βικιπαίδεια στα ελληνικά. Σε αντίθεση με το 2020, όπου στα δημοφιλέστερα λήμματα κυριαρχούσαν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 2021 κυριαρχούν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, το ελληνικό #metoo αλλά και οι απώλειες.

ΘέσηΣελίδαΕπεξερ- γασίεςΣυνεισφέ-ροντεςΠροβολές
1Ελλάδα486228677.826
2Ελληνική Επανάσταση του 18219643622.857
3Μίκης Θεοδωράκης283104587.550
4Δημήτρης Λιγνάδης31380475.252
5Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου8544435.490
6Δημήτρης Κουφοντίνας21657418.128
7Φώφη Γεννηματά13259413.163
8MadClip953386385.005
9Θεόδωρος Κολοκοτρώνης20094365.150
10Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου13461349.714
11Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη11745294.299
12Κατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμό64282.829
13Αθήνα337103277.017
14Νίκος Ανδρουλάκης7136274.825
15Επέτειος του Όχι2621264.983
16Ιωάννης Καποδίστριας6636263.539
17Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό14415247.431
18Κυριακή προσευχή3416243.873
19Πέτρος Φιλιππίδης356152242.601
20Φρέντι Μέρκιουρι169239.056

Στην κορυφή βρίσκεται το λήμμα για την Ελλάδα, το οποίο διαχρονικά είναι το δημοφιλέστερο λήμμα στην βικιπαίδεια στα ελληνικά. Ακολουθεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας το λήμμα φέτος, με τους εορτασμούς για την δισεκατοντήριδα από την έναρξη της επανάστασης να στρέφουν τα φώτα πάνω της περισσότερο από άλλες χρόνιες, βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η 25 Μαρτίου, ήταν η πρώτη ημέρα στην ιστορία της ελληνικής βικιπαίδειας που υπερέβη τα 3 εκατομμύρια θεάσεις σε μία ημέρα. Τα λήμμα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (#9) και Ιωάννης Καποδίστριας (#16) εντάσσονται στην ίδια θεματική ενότητα.

Στη θέση 3 βρίσκεται το λήμμα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς ο σπουδαίος συνθέτης απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και ο δημοφιλής ράπερ MadClip σε τροχαίο, (#8) – το λήμμα του ήταν αυτό με τις περισσότερες επεξεργασίες το 2021. Δεν είναι όμως μόνες απώλειες στην πρώτη δεκάδα, καθώς στη θέση 8 βρίσκεται το λήμμα Φώφη Γεννηματά, η οποία απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου, και στη θέση 10 ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε στις 9 Απριλίου, λίγες ήμερες πριν τα 100ά γενέθλιά του. Στις θεάσεις του λήμματος συνέβαλε και το γεγονός ότι ανήκε στον ελληνικό βασιλικό οίκο. Στη θέση 5 βρίσκεται η σύζυγός του, Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας οι θεάσεις ήταν αυξημένες τόσο εξαιτίας του θανάτου του Φιλίππου, όσο και λόγω της σειράς The Crown.

Στη θέση #4 βρίσκεται το λήμμα Δημήτρης Λιγνάδης , ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός εξαιτίας της ανάμειξής του στο ελληνικό #metoo. Σε παρόμοιο σκάνδαλο ενεπλάκη και ο Πέτρος Φιλιππίδης (#19). Τη δεκάδα συμπληρώνει το λήμμα Δημήτρης Κουφοντίνας στη θέση #6, του οποίου η απεργία πείνας και η επακόλουθη ένταση υπήρξε θέμα έντονης συζήτησης στις αρχές του έτους.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/2

openSUSE logo

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Είστε γνώστης του λειουργικού Linux και εδώ και ένα χρόνο έχετε "πρήξει" τον φίλο σας πόσο καλό είναι, έτσι ώστε να το εγκαταστήσει και αυτός. Όμως είναι ανένδοτος παραθυράς.

Σας τυχαίνει μια θέση εργασίας που είναι μακρυά από τον τόπο κατοικίας σας (είτε στην ίδια χώρα είτε σε άλλη). Προφανώς δέχεστε και μετακομίζετε.

Αφού έχετε τακτοποιήσει τη ζωή σας, δέχεστε ένα τηλέφωνο από τον φίλο σας και σας λέει να εγκαταστήσετε γι'αυτόν μια διανομή Linux στον υπολογιστή του. Τώρα φίλε μου είναι αργά....

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Εάν έχετε ένα φίλο που ασχολείται με το άθλημα και εσείς του απαντάτε κάτι του στυλ: "Μου αρέσουν πολύ τα Linux και η όλη φιλοσοφία. Όταν πάρω νέο laptop θα σου δώσω το παλιό να μου περάσεις τα Linux για να πειραματιστώ" (δείτε και άλλες παρόμοιες δικαιολογίες), τότε μην περιμένετε ποτε θα πάρετε το νέο laptop. Μπορεί να ΜΗΝ αγοράσετε ΠΟΤΕ νέο laptop. Μπορεί όταν το πάρετε, ο φίλος σας να έχει μετακομίσει ή απλά να μην έχει και τόσο ελεύθερο χρόνο να σας διαθέσει αφού μπορεί να έχει κάνει οικογένεια.

THE END...

Ο λόγος του άρθρου αυτού είναι δεν καταλήγει στο παραπάνω δίδαγμα. Θα δείξουμε πως μπορεί κάποιος να κάνει εγκατάσταση openSUSE σε απομακρυσμένο υπολογιστή.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

  • Υπολογιστής (host) που θα γίνει η εγκατάσταση
  • Λήψη του DVD εγκατάστασης openSUSE (είτε Leap, είτε Tumbleweed)
  • Ένα στικάκι 8GB+
  • Υπολογιστής (remote)
  • Να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα του χώρου που θα εγκατασταθεί (αν είναι dual boot τότε να γίνει χώρος μέσα από τα Windows. Μπορεί και από το Linux αλλά χρειάζεται να έχει προηγηθεί defragment)
  • Να υπάρχει γνώση πως κάνουμε port forward στο router

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1. Λήψη του DVD εγκατάστασης openSUSE (είτε Leap, είτε Tumbleweed).

2. Επειδή το DVD είναι περίπου 4.5GB θα χρειαστεί ένα στικάκι από 8GB και πάνω. Μπορείτε να περάσετε το ISO στο USB με 2 τρόπους. Ο ένας είναι με τη χρήση του Etcher, ενώ ο άλλος είναι με τη χρήση του Ventoy. Προσωπικά προτιμώ το Ventoy γιατί μπορώ να βάλω στο στικάκι και άλλες διανομές. Να μην πάει χαμένος χώρος. Εσείς επιλέξτε ότι σας βολεύει.

3. Εάν έχετε BIOS, αγνοήστε αυτό το βήμα. Απενεργοποιείστε το Secure Boot ενώ μπορείτε να αφήσετε το UEFI.

4. Εάν δεν κάνετε εγκατάσταση dual boot (Windows και Linux), τότε αγνοήστε. Πρέπει να φτιάξετε τα partitions μέσα από τα windows. Ανοίξτε το Disk Management και επιλέξτε τον δίσκο που θα κάνετε εγκατάσταση το Linux. Εκεί θα πρέπει να μικρύνετε το partition και να φτιάξετε ένα νέο partition.

5. Κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή από το USB. Επιλέξτε Installation.
openSUSE Installation

6. Εκεί θα πρέπει να γράψετε τα εξείς:
netsetup=1 vnc=1
openSUSE installation values

Ας αναλύσουμε το παραπάνω.

ΔΙΚΤΥΟ

netsetup=τιμη
Εδώ ουσιαστικά ενεργοποιούμε το δίκτυο στην εγκατάσταση. Με την τιμή 1, απλά του λέμε ότι θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε. Σε επόμενη φάση, θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να ρυθμιστεί αυτόματα το DHCP.
Ερώτημα για αυτόματη ρύθμιση του DHCP

Άλλες τιμές είναι οι εξής:
- netsetup=dhcp: Εδώ του λέμε ότι θέλουμε να γίνει αυτόματη λήψη στοιχείων μέσω DHCP. Θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη, και θα συνεχίσει η διαδικασία.
Λήψη ρυθμίσεων από DHCP

- netsetup=-dhcp: Εδώ του λέμε ότι θέλουμε να εισάγουμε εμείς τις ρυθμίσεις δικτύου. Θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη, και θα συνεχίσει η διαδικασία.
Χειροκίνητη ρύθμιση DCHP

Εκτός της IP, θα σας ζητήσει και την διεύθυνση geteway, name server.

VNC

vnc=1
Εδώ ουσιαστικά ενεργοποιούμε τον VNC server κατά την εγκατάσταση. Θα μας εμφανιστεί η οθόνη για να εισάγουμε το συνθηματικό.
Εισαγωγή συνθηματικού

Αυτό μπορεί να μην εμφανιστεί εάν εισάγετε το συνθηματικό (πχ opensuse) στην αρχή. Δηλαδή εάν δώσετε την εντολή:
vnc=1 vncpassword=opensuse
Τελικά, θα καταλήξετε στην παρακάτω οθόνη.
Δίκτυο VNC

7. Port foward στο Router σας. Ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξουν; Για αρχή πρέπει να ανοίξετε τις TCP 5901 και TCP 5801 για την διεπαφή μέσω browser. Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, λέει ότι θα χρησιμοποιηθεί η πόρτα TCP 5801.

7.1 Εάν δεν θέλετε να στέλνετε την εξωτερική σας IP (δεν συνίσταται), καλό είναι να στήσετε ένα ddns και να δώσετε αυτό στον φίλο σας.

8. Αφού δώσετε στον φίλο σας την εξωτερική IP σας (ή το ddns), τον κωδικό που εισάγατε στο vnc, τότε αυτός ξεκινάει την δράση.

Υπάρχουν δυο επιλογές:
8.1 Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει το vnc από τερματικό. Αν ο απομακρυσμένος υπολογιστής είναι ubuntu, πρέπει να εγκαταταθεί ένα προγραμματάκι:
sudo apt install gvncviewer
Αφού ανοίξει το τερματικό και θα δώσει (αν η IP είναι η 192.168.1.100 όπως την θέσαμε παραπάνω):
Για Ubuntu:
gvncviewer 192.168.1.100:1

Για openSUSE:
vncviewer 192.168.1.100:1
Η παραπάνω πόρτα είναι η 5801.
Σύνδεση μέσω VNC στο απομακρυσμένο σύστημα

Αφού εισάγει το συνθηματικό που ορίστηκε στην αρχή στο σύστημα host, τότε περιμένει να γίνει η σύνδεση και θα δεί την παρακάτω εικόνα.
Εγκατάσταση openSUSE στο απομακρυσμένο σύστημα
Εδώ βλέουμε στα δεξιά το απομακρυσμένο σύστημα (είναι σε VirtualBox για τις δοκιμές ώστε να γραφτεί το άρθρο), στα αριστερά είναι το τερματικό του απομακρυσμένου υπολογιστή και στο κέντρο είναι αυτό που βλέπει ο απομακρυσμένος χρήστης για να προχωρήσει στην εγκατάσταση.

8.1.1 Αντίστοιχα, μπορεί να ανοίξετε το Gnome-boxes και να δημιουργήσει νέα σύνδεση σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογεί:
vnc://192.168.1.100:5901
GNOME Boxes σύνδεση

Και αφού εισάγει το συνθηματικό του vnc του host, τότε θα συνδεθεί.
GNOME Boxes εγκατάσταση


8.2 Πιο όμορφο είναι μέσω browser. Όπως μας έχει πει παραπάνω, πρέπει να μπορεί να εκτελεί προγράμματα Java. Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσει την IP διεύθυνση που δώσατε κατά την ρύθμιση DHCP (192.168.1.100):
192.168.1.100:5801
Περιηγητής με vnc
Εδώ πατάει σύνδεση και του ζητείται το συνθηματικό.
Εισαγωγή συνθηματικού VNC στον περιηγητή
Και καταλήγουμε στην εικόνα να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση.
Εγκατάσταση openSUSE μέσω περιηγητή


BONUS

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και μέσω ssh. Είναι προτιμότερη μέσω ssh δίοτι είναι πιο ασφαλές περιβάλλον. Πως γίνεται αυτό; Ουσιαστικά είναι ίδια διδικασία. Κατά την έναρξη, δίνετε τα παρακάτω:
netsetup=1 ssh=1 ssh.password=opensuse
Εγκατάσταση με ssh
Με την ίδια λογική για το netsetup. Το έχω δοκιμάσει και χωρίς το netsetup και δουλεύει μια χαρά.

- ssh=1: Ενεργοποιεί την εγκατάσταση μέσω ssh.

- ssh.password=κωδικός: Καθορίζει το συνθηματικό SSH του χρήστη root για την εγκατάσταση.

ssh ready
Και τώρα θα δούμε επίσης 2 τρόπους.

1ος τρόπος: GNOME-BOXES

Στο Gnome Boxes πρέπει να δημιουργήσει νέα σύνδεση σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογεί:
Σύνδεση gnome-boxes με SSH
Θα ανοίξει ένα παράθυρο, όπου πρέπει να αποδεχτεί το κλειδί και να πληκτρολογήσει το συνθηματικό (είχαμε δώσει opensuse).
Gnome Boxes password
Στη συνέχεια για να ξεκινήσει η εγκατάσταση, βλέπουμε τι μας λέει και εκτελούμε την εντολή:
yast.ssh
Gnome Boxes εγκατάσταση openSUSE μέσω ssh
2ος τρόπος: Τερματικό

Στο τερματικό εκτελούμε την παρακάτω εντολή:
ssh root@IP
Θα μας ζητήσει το συνθηματικό και θα μπούμε. Επόμενο βήμα να εκτελέσουμε την εντολή:
yast.ssh
Είσοδος με χρήση ssh μεσω τερματικού εγκατάσταση openSUSE
Και είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε το openSUSE.
Εγκατάσταση με χρήση ssh μέσω τερματικού και εγκατάσταση openSUSE


Για το πως θα γίνει η εγκατάσταση, υπάρχουν πολλοί οδηγοί στην σελίδα μου αλλά μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Πηγές για περισσότερη μελέτη:
1. Wiki https://en.opensuse.org/SDB:Remote_installation.
2. Παράμετροι για την εκκίνηση https://doc.opensuse.org/documentation/leap/startup/html/book-startup/cha-boot-parameters.html

by: Wikimedia Greece

Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις εξωστρεφείς δραστηριότητες καθώς η δια ζώσεις συναντήσεις ήταν απαγορευτικές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ρίχνοντας μία ματιά στις δράσεις της χρονιάς αυτής παρατηρούμε τελικά ότι κάθε άλλο παρά λίγες ήταν. Θα επιχειρήσω λοιπόν εδώ μία ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων του Wikimedia Community Usergroup Greece για τη χρονιά που τελειώνει.

Το 2021 ξεκίνησε με τον εορτασμό των 20 ετών από τη δημιουργία της Βικιπαίδειας. Τα μέλη μας συμμετείχαν ενεργά στη διαδιακτυακή συνάντηση της κοινότητας της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον εορτασμό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιμορφωτική δράση της ομάδας μας. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε διάλεξη-συζήτηση σχετικά με τη Βικιπαίδεια και της αρχές λειτουργίας της σε μαθητές της Α’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σκριπερού στην Κέρκυρα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία συζήτησης και προβληματισμού για την επαληθευσιμότητα και τον έλεγχο της πληροφορίας.

Από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε τον καθιερωμένο online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Monuments 2020 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Βικιπαίδειας, διοργανώσαμε καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Βικιπαίδεια

Στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο Wikipedia Lab σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab. Το εργαστήριο περιελάμβανε γενική επισκόπηση των πληροφοριακών πόρων και παραδείγματα έργων, στη βάση συνεργασίας της Wikipedia με βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμους. Στις 16του ίδιου μήνα διεξήχθη το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ενώ στις 23 το τρίτο μέρος.

Ως συνέχεια των δράσεων μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του CorfuTechLab, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου, ο Μάριος Μαγιολαδίτης συμμετείχε ως ομιλητής στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: THINK BEFORE YOU POST την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου αλλά και τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε ένα μαραθώνιο λημματογράφησης και επέκτασης λημμάτων για τις γλώσσες του κόσμου και την γλωσσολογία, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας WikiGap διοργανώσαμε, όπως και κάθε χρόνο, το μαραθώνιο λημματογράφησης, WikiGap στην Ελλάδα, με στόχο την μείωση της έμφυλης ανισορροπίας των συντακτών και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας, μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία λύσεων για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, ο οποίος διήρκεσε μεταξύ 8 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Στα πλαίσια της ίδιας δράσης οργανώσαμε σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας (TICL) Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και άλλους φορείς,  Μαραθώνιο Μετάφρασης για τη Γυναίκα την Τετάρτη, 10 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε άλλη μία επιμορφωτική δράση της Βικιπαίδειας. Πιο συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής κ. Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τη Βικιπαίδεια, τις αρχές της και τους τρόπους αξιοποίησής της στο σχολείο καθώς και στην έρευνα για τη συγγραφή εργασιών, στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών.

Τον ίδιο μήνα είχαμε μία ευχάριστη είδηση. Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα που υποβλήθηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ελληνικό σκέλος του Wiki Loves Monuments 2020, διακρίθηκε ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο του διεθνούς σκέλους του Wiki Loves Monuments 2020.

Στις 21 Μαρτίου 2021 διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του Wikimedia CEE Spring, του ετήσιου διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.

Η σχολική εορτή για την 25η Μαρτίου στο Γυμνάσιο Καρύστου ήταν ξεχωριστή φέτος! Ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής Μάριος Μαγιολαδίτης κλήθηκε να παρουσιάσει τη Βικιπαίδεια σε μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Η ομιλία είχε τίτλο Ιστορικά λήμματα στη Βικιπαίδεια. Συζητήθηκαν θέματα γλώσσας, πολιτιστικών, πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων πάνω στο ζήτημα της ιστορίας. Επίσης, έγινε μια παρουσίαση δυνατοτήτων που δίνει η Βικιπαίδεια και τα αδελφά της εγχειρήματα για ενημέρωση πάνω στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και σε θέματα ιστορίας γενικότερα. Τέλος, παρουσιάστηκαν σχολικές δράσεις που συνδυάζουν το μάθημα της Ιστορίας (και όχι μόνο) με τη Βικιπαίδεια.

Από την 1η μέχρι την 8η Απριλίου συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό λημματογράφησης που διοργάνωσε η Wikimedia Serbia με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Μεταξύ 1 και 30 Ιουνίου διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth, του διαγωνισμού φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα ανεβάσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Παράλληλα με το Wiki Loves Earth διοργανώσαμε και μαραθώνιο λημματογράφησης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της φύσης και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στη φύση.

Στα πλαίσια των δράσεών μας διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Goethe Instirut το Wikipedia Lab, ένα σεμινάριο διάρκειας 2 δίωρων διαδικτυακών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου και 14 Ιουλίου αντίστοιχα. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η εισαγωγή και εμβάθυνση στη συνεισφορά στην Wikipedia αλλά και η εισαγωγή στα υπόλοιπα αδελφικά εγχειρήματα της Wikipedia, όπως τα Wikimedia Commons και Wikidata.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου διοργανώσαμε online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Earth 2021 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. 

Το Νοέμβριο συμμετείχαμε για τρίτη χρονιά στο διεθνή διαγωνισμό λημματογράφησης «Μήνας Ασίας», ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του περιεχομένου σχετικά με την Ασία, στα εγχειρήματα Wikimedia.

Το τριήμερο 5 έως 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία και φέτος λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά.

Στις 8 Νοεμβρίου σε συνεργασία και πάλι με το Ινστιτούτο Goethe διοργανώσαμε ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο στις με αντικείμενο την εισαγωγή στα Wikidata, την επίδειξη της δημιουργίας αντικειμένων και προσθήκης/ενημέρωσης πληροφοριών σε αυτά, της εξαγωγής πληροφοριών και απαντήσεων σε απλά και σύνθετα ερωτήματα, και παρουσίαση ορισμένων από τις εκπληκτικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεδομένων αυτών.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ένα ακόμη διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο έγινε μία γρήγορη εισαγωγή σε σχετικές αρχές και πολιτικές της Βικιπαίδειας, παρουσίαση για τα οφέλη και τα τυχόν προβλήματα μιας μετάφρασης, και πρακτική παρουσίαση της χρήσης του Εργαλείου Μετάφρασης από την αγγλική προς την ελληνική Βικιπαίδεια.

Στις 26 του ίδιου μήνα, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σχετικά με την μετάφραση λημμάτων της Wikipedia. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της Wikipedia και των αρχών  λειτουργίας της, παρουσίαση της ελληνικής Βικιπαίδειας, καθώς και επίδειξη του ενσωματωμένου εργαλείου μετάφρασης. Μεταξύ΄ των ομιλητών ήταν και ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής στη Βικιπαίδεια, εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece.

Η ενασχόληση με την μετάφραση συνεχίστηκε, με νέα παρουσίαση της Βικιπαίδειας και του Εργαλείου Μετάφρασης σε φοιτητές Γαλλικής φιλολογίας, αλλά και της πλατφόρμας μετάφρασης της διεπαφής της Βικιπαίδειας (για την ακρίβεια του MediaWiki) σε φοιτητές μετάφρασης του ΑΠΘ.

Παρά λοιπόν τη συνέχιση της πανδημίας η ομάδα χρηστών μας κατάφερε και φέτος να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό δράσεων. Ας ελπίσουμε με την νέα χρόνια να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες και αν όλα πάνε καλά να έχουμε και δια ζώσης εκδηλώσεις.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://blog.wikimedia.gr

Άλλη μία χρονιά πέρασε, μια χρονιά η οποία είχε ρεκόρ θεάσεων για τη Βικιπαίδεια στα ελληνικά. Σε αντίθεση με το 2020, όπου στα δημοφιλέστερα λήμματα κυριαρχούσαν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 2021 κυριαρχούν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, το ελληνικό #metoo αλλά και οι απώλειες.

ΘέσηΣελίδαΕπεξερ- γασίεςΣυνεισφέ-ροντεςΠροβολές
1Ελλάδα486228677.826
2Ελληνική Επανάσταση του 18219643622.857
3Μίκης Θεοδωράκης283104587.550
4Δημήτρης Λιγνάδης31380475.252
5Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου8544435.490
6Δημήτρης Κουφοντίνας21657418.128
7Φώφη Γεννηματά13259413.163
8MadClip953386385.005
9Θεόδωρος Κολοκοτρώνης20094365.150
10Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου13461349.714
11Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη11745294.299
12Κατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμό64282.829
13Αθήνα337103277.017
14Νίκος Ανδρουλάκης7136274.825
15Επέτειος του Όχι2621264.983
16Ιωάννης Καποδίστριας6636263.539
17Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό14415247.431
18Κυριακή προσευχή3416243.873
19Πέτρος Φιλιππίδης356152242.601
20Φρέντι Μέρκιουρι169239.056

Στην κορυφή βρίσκεται το λήμμα για την Ελλάδα, το οποίο διαχρονικά είναι το δημοφιλέστερο λήμμα στην βικιπαίδεια στα ελληνικά. Ακολουθεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας το λήμμα φέτος, με τους εορτασμούς για την δισεκατοντήριδα από την έναρξη της επανάστασης να στρέφουν τα φώτα πάνω της περισσότερο από άλλες χρόνιες, βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η 25 Μαρτίου, ήταν η πρώτη ημέρα στην ιστορία της ελληνικής βικιπαίδειας που υπερέβη τα 3 εκατομμύρια θεάσεις σε μία ημέρα. Τα λήμμα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (#9) και Ιωάννης Καποδίστριας (#16) εντάσσονται στην ίδια θεματική ενότητα.

Στη θέση 3 βρίσκεται το λήμμα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς ο σπουδαίος συνθέτης απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και ο δημοφιλής ράπερ MadClip σε τροχαίο, (#8) – το λήμμα του ήταν αυτό με τις περισσότερες επεξεργασίες το 2021. Δεν είναι όμως μόνες απώλειες στην πρώτη δεκάδα, καθώς στη θέση 8 βρίσκεται το λήμμα Φώφη Γεννηματά, η οποία απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου, και στη θέση 10 ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε στις 9 Απριλίου, λίγες ήμερες πριν τα 100ά γενέθλιά του. Στις θεάσεις του λήμματος συνέβαλε και το γεγονός ότι ανήκε στον ελληνικό βασιλικό οίκο. Στη θέση 5 βρίσκεται η σύζυγός του, Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας οι θεάσεις ήταν αυξημένες τόσο εξαιτίας του θανάτου του Φιλίππου, όσο και λόγω της σειράς The Crown.

Στη θέση #4 βρίσκεται το λήμμα Δημήτρης Λιγνάδης , ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός εξαιτίας της ανάμειξής του στο ελληνικό #metoo. Σε παρόμοιο σκάνδαλο ενεπλάκη και ο Πέτρος Φιλιππίδης (#19). Τη δεκάδα συμπληρώνει το λήμμα Δημήτρης Κουφοντίνας στη θέση #6, του οποίου η απεργία πείνας και η επακόλουθη ένταση υπήρξε θέμα έντονης συζήτησης στις αρχές του έτους.

Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις εξωστρεφείς δραστηριότητες καθώς η δια ζώσεις συναντήσεις ήταν απαγορευτικές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ρίχνοντας μία ματιά στις δράσεις της χρονιάς αυτής παρατηρούμε τελικά ότι κάθε άλλο παρά λίγες ήταν. Θα επιχειρήσω λοιπόν εδώ μία ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων του Wikimedia Community Usergroup Greece για τη χρονιά που τελειώνει.

Το 2021 ξεκίνησε με τον εορτασμό των 20 ετών από τη δημιουργία της Βικιπαίδειας. Τα μέλη μας συμμετείχαν ενεργά στη διαδιακτυακή συνάντηση της κοινότητας της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον εορτασμό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιμορφωτική δράση της ομάδας μας. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε διάλεξη-συζήτηση σχετικά με τη Βικιπαίδεια και της αρχές λειτουργίας της σε μαθητές της Α’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σκριπερού στην Κέρκυρα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία συζήτησης και προβληματισμού για την επαληθευσιμότητα και τον έλεγχο της πληροφορίας.

Από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε τον καθιερωμένο online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Monuments 2020 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Βικιπαίδειας, διοργανώσαμε καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Βικιπαίδεια

Στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο Wikipedia Lab σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab. Το εργαστήριο περιελάμβανε γενική επισκόπηση των πληροφοριακών πόρων και παραδείγματα έργων, στη βάση συνεργασίας της Wikipedia με βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμους. Στις 16του ίδιου μήνα διεξήχθη το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ενώ στις 23 το τρίτο μέρος.

Ως συνέχεια των δράσεων μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του CorfuTechLab, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου, ο Μάριος Μαγιολαδίτης συμμετείχε ως ομιλητής στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: THINK BEFORE YOU POST την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου αλλά και τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε ένα μαραθώνιο λημματογράφησης και επέκτασης λημμάτων για τις γλώσσες του κόσμου και την γλωσσολογία, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας WikiGap διοργανώσαμε, όπως και κάθε χρόνο, το μαραθώνιο λημματογράφησης, WikiGap στην Ελλάδα, με στόχο την μείωση της έμφυλης ανισορροπίας των συντακτών και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας, μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία λύσεων για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, ο οποίος διήρκεσε μεταξύ 8 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Στα πλαίσια της ίδιας δράσης οργανώσαμε σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας (TICL) Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και άλλους φορείς,  Μαραθώνιο Μετάφρασης για τη Γυναίκα την Τετάρτη, 10 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε άλλη μία επιμορφωτική δράση της Βικιπαίδειας. Πιο συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής κ. Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τη Βικιπαίδεια, τις αρχές της και τους τρόπους αξιοποίησής της στο σχολείο καθώς και στην έρευνα για τη συγγραφή εργασιών, στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών.

Τον ίδιο μήνα είχαμε μία ευχάριστη είδηση. Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα που υποβλήθηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ελληνικό σκέλος του Wiki Loves Monuments 2020, διακρίθηκε ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο του διεθνούς σκέλους του Wiki Loves Monuments 2020.

Μονή Ρουσάνου Μετεώρων από τον Αλέξη Αλεξανδρή https://w.wiki/ztq Άδεια χρήσης: CC-BY-SA-4.0

Στις 21 Μαρτίου 2021 διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του Wikimedia CEE Spring, του ετήσιου διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.

Η σχολική εορτή για την 25η Μαρτίου στο Γυμνάσιο Καρύστου ήταν ξεχωριστή φέτος! Ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής Μάριος Μαγιολαδίτης κλήθηκε να παρουσιάσει τη Βικιπαίδεια σε μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Η ομιλία είχε τίτλο Ιστορικά λήμματα στη Βικιπαίδεια. Συζητήθηκαν θέματα γλώσσας, πολιτιστικών, πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων πάνω στο ζήτημα της ιστορίας. Επίσης, έγινε μια παρουσίαση δυνατοτήτων που δίνει η Βικιπαίδεια και τα αδελφά της εγχειρήματα για ενημέρωση πάνω στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και σε θέματα ιστορίας γενικότερα. Τέλος, παρουσιάστηκαν σχολικές δράσεις που συνδυάζουν το μάθημα της Ιστορίας (και όχι μόνο) με τη Βικιπαίδεια.

Από την 1η μέχρι την 8η Απριλίου συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό λημματογράφησης που διοργάνωσε η Wikimedia Serbia με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Μεταξύ 1 και 30 Ιουνίου διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth, του διαγωνισμού φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα ανεβάσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Παράλληλα με το Wiki Loves Earth διοργανώσαμε και μαραθώνιο λημματογράφησης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της φύσης και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στη φύση.

Στα πλαίσια των δράσεών μας διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Goethe Instirut το Wikipedia Lab, ένα σεμινάριο διάρκειας 2 δίωρων διαδικτυακών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου και 14 Ιουλίου αντίστοιχα. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η εισαγωγή και εμβάθυνση στη συνεισφορά στην Wikipedia αλλά και η εισαγωγή στα υπόλοιπα αδελφικά εγχειρήματα της Wikipedia, όπως τα Wikimedia Commons και Wikidata.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου διοργανώσαμε online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Earth 2021 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. 

Το Νοέμβριο συμμετείχαμε για τρίτη χρονιά στο διεθνή διαγωνισμό λημματογράφησης «Μήνας Ασίας», ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του περιεχομένου σχετικά με την Ασία, στα εγχειρήματα Wikimedia.

Το τριήμερο 5 έως 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία και φέτος λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά.

Στις 8 Νοεμβρίου σε συνεργασία και πάλι με το Ινστιτούτο Goethe διοργανώσαμε ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο στις με αντικείμενο την εισαγωγή στα Wikidata, την επίδειξη της δημιουργίας αντικειμένων και προσθήκης/ενημέρωσης πληροφοριών σε αυτά, της εξαγωγής πληροφοριών και απαντήσεων σε απλά και σύνθετα ερωτήματα, και παρουσίαση ορισμένων από τις εκπληκτικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεδομένων αυτών.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ένα ακόμη διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο έγινε μία γρήγορη εισαγωγή σε σχετικές αρχές και πολιτικές της Βικιπαίδειας, παρουσίαση για τα οφέλη και τα τυχόν προβλήματα μιας μετάφρασης, και πρακτική παρουσίαση της χρήσης του Εργαλείου Μετάφρασης από την αγγλική προς την ελληνική Βικιπαίδεια.

Στις 26 του ίδιου μήνα, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σχετικά με την μετάφραση λημμάτων της Wikipedia. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της Wikipedia και των αρχών  λειτουργίας της, παρουσίαση της ελληνικής Βικιπαίδειας, καθώς και επίδειξη του ενσωματωμένου εργαλείου μετάφρασης. Μεταξύ΄ των ομιλητών ήταν και ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής στη Βικιπαίδεια, εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece.

Η ενασχόληση με την μετάφραση συνεχίστηκε, με νέα παρουσίαση της Βικιπαίδειας και του Εργαλείου Μετάφρασης σε φοιτητές Γαλλικής φιλολογίας, αλλά και της πλατφόρμας μετάφρασης της διεπαφής της Βικιπαίδειας (για την ακρίβεια του MediaWiki) σε φοιτητές μετάφρασης του ΑΠΘ.

Παρά λοιπόν τη συνέχιση της πανδημίας η ομάδα χρηστών μας κατάφερε και φέτος να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό δράσεων. Ας ελπίσουμε με την νέα χρόνια να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες και αν όλα πάνε καλά να έχουμε και δια ζώσης εκδηλώσεις.

 

Μετά την έκρηξη του 2020, η ψηφιακή μετάβαση στην ανάγνωση συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το 2021. Ο κόσμος στρέφεται πλέον έντονα στα ψηφιακά βιβλία και τον άυλο πολιτισμό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τα ηχητικά βιβλία. Η συλλογή της Ανοικτής Βιβλιοθήκης (www.openbook.gr) αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 11.000+ ελεύθερα ελληνικά e-books, 1.500+ audio-books και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέα.

Ένας νέος κόσμος είναι εφικτός: Αυτός της ελεύθερης διαμοίρασης της γνώσης και του γενναιόδωρου ανοικτού κώδικα της τέχνης.


✩ Δείτε τα 50 ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2021:

  1. «Ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο» – Παραμύθι της Κάρμεν Ρουγγέρη
  2. «Καινή Διαθήκη» – Πρωτότυπο κείμενο & Μετάφραση
  3. «Μαθαίνω Ελληνικά» – Εγχειρίδιο του Παντελή Παππά
  4. «1984» – Μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ
  5. «Πολιτεία» – Διάλογος του Πλάτωνα
  6. «Στα μυστικά του βάλτου» – Μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα
  7. «Η Φάρμα των Ζώων» – Μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ
  8. «Βαρδιάνος στα σπόρκα» – Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
  9. «Η Αγία Γραφή» (Παλαιά Διαθήκη & Καινή Διαθήκη)
  10. «Θεία Κωμωδία» – Αφηγηματικό ποίημα του Δάντη Αλιγκέρι
  11. «Γράμμα στο μέτωπο» – Μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ
  12. «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» – Διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού
  13. «Το Δώρο» – Εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης του Στέφανου Ξενάκη (Ηχητικό βιβλίο)
  14. «Βασικά Γερμανικά» – Εγχειρίδιο της Τάνιας Μόσχου & της Ιωάννας Πουλασικίδου
  15. «Η Κίκο και το Χέρι» – Εικονογραφημένο παραμύθι
  16. «39 διηγήματα» – Συλλογή του Αντόν Τσέχωφ
  17. «Άννα Καρένιν» – Μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι
  18. «Το Πρώτο µου Λεξικό» – Εικονογραφημένο Λεξικό A’, Β’, Γ’ Δημοτικού
  19. «Οι Άθλιοι» – Μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ
  20. «Μάγκας» – Εφηβικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα
  21. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» – Παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (Ηχητικό βιβλίο)
  22. «Τα άνθη του κακού» – Συλλογή ποιημάτων του Σαρλ Μπωντλαίρ
  23. «Βασικά Γαλλικά» – Εγχειρίδιο της Έλενας Καράμπαμπα
  24. «Η Θεωρία της Μουσικής» – Εγχειρίδιο του Χρήστου Λέκκα
  25. «Συμπόσιον ή Περί του Έρωτος» – Σωκρατικός διάλογος του Πλάτωνα
  26. «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον εαυτό του» – Διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
  27. «Αντιγόνη» – Τραγωδία του Σοφοκλή
  28. «12 μεγάλοι Έλληνες ποιητές διαβάζουν δικά τους ποιήματα» (Ηχητικό βιβλίο)
  29. «Ένα σκοτεινό αίνιγμα» – Διήγημα της Αγκάθα Κρίστι
  30. «Προτάσεις διαχείρισης παιδιών με ΔΕΠ-Υ μέσα στην τάξη» – Εγχειρίδιο της Γιώτας Μπαμπαλέτσου
  31. «Θεωρία & Πράξη της Βυζαντινής μουσικής» – Εγχειρίδιο του Πρεσβύτερου Βασίλειου Περουλάκη
  32. «Αν κάθε μέρα» – Παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου
  33. «Περί Ψυχής» – Σύγγραμμα του Αριστοτέλη
  34. «Το αμάρτημα της μητρός μου» – Διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού
  35. «Τα στρείδια και άλλα διηγήματα» – Συλλογή του Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ
  36. «Το βαλιτσάκι» – Ελληνικά για παιδιά που μετακινούνται
  37. «Ιταλική γλώσσα Ι & ΙΙ» – Εγχειρίδιο του Ιωάννη Τσόλκα
  38. «Η μονα-δική μου οικογένεια» – Παραμύθι της Ιωάννας Μανάφη
  39. «Ο διάβολος του Στρέφη» – Μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ
  40. «Η τιμή και το χρήμα» – Νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη
  41. «Ο Αρλεκινοκλόουν κι ο Κλοουναρλεκίνος» – Παραμύθι της Νίκης Σκουτέρη
  42. «Process Art για βρέφη και νήπια» – Εικαστικά παιχνίδια της Κατερίνας Ανωγιαννάκη
  43. «Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και μαθήτριες στο φάσμα του αυτισμού»
  44. «O Rainbow Paper και η μαύρη κατάρα» – Παραμύθι του Γιάννη Αλεξίου
  45. «Ηθικά Νικομάχεια» – Σύγγραμμα του Αριστοτέλη
  46. «Αλφαβητάριο Α’ Δημοτικού» – Σχολικό εγχειρίδιο του 1965
  47. Τριάντα οκτώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διαβάζουν την «Οδύσσεια» του Ομήρου (Ηχητικό βιβλίο)
  48. «Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα» – Συλλογή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
  49. «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833» – Σύγγραμμα του Νικολάου Κασομούλη
  50. «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» – Αυτοβιογραφία της Άλκης Ζέη (Ηχητικό βιβλίο)

Δείτε επίσης:

✔ Τα 50 ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2020

✔ Τα 50 ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2019

✔ Τα 50 ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2018


Στο σημερινό tip θα δούμε πως προσθέτουμε ελληνικό αυτόματο ορθογράφο σε εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει με το σύστημα Flatpak. Όπως θα γνωρίζετε, τα νέα συστήματα πακεταρίσματος Snap, Flatpak και AppImage γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Επειδή όμως δουλεύουν με κάποιες δικλίδες ασφαλείας, δεν έχουν «δικαίωμα» πρόσβασης σε βιβλιοθήκες του υπόλοιπου λειτουργικού συστήματος. Άρα, όποια πακέτα […]

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές-κύκλος Β’», με την υποστήριξη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναπτύχθηκε ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα για την άμεση επίλυση του Τανυστή Σεισμικής Ροπής (ΤΣΡ) σε πραγματικό χρόνο, υλοποιημένο σε αρχιτεκτονικές CPU και/ή GPU.

Το λογισμικό είναι υλοποιημένο κυρίως στην προγραμματιστική γλώσσα Python χρησιμοποιώντας ανοικτού κώδικα βασικές σεισμολογικές και υπολογιστικές βιβλιοθήκες όπως τις ObsPy, Matplotlib, Numpy κ.α., καθώς και την παράλληλης επεξεργασίας βιβλιοθήκη (multiprocessing). Ωστόσο, αρκετά τμήματα του βασικού του πυρήνα είναι γραμμένα σε Fortran, ενώ της οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων σε τεχνολογίες διαδικτύου (π.χ. Leaflet Maps, Jinja2).

Εικόνα 1: Στιγμιότυπο από την οπτικοποίηση των υπολογισμών ΤΣΡ μέσω τεχνολογιών διαδικτύου -χρησιμοποιώντας κατά βάσει την ανοικτού κώδικα βιβλιοθήκη Javascript Leaflet- όπως αυτό απεικονίζεται, σε πραγματικό χρόνο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: https://bbnet.gein.noa.gr/gisola/realtime

Στην επιστήμη της σεισμολογίας, o ΤΣΡ είναι μια μαθηματική αναπαράσταση που σχετίζεται άμεσα με τη γεωμετρία του ρήγματος και το μέγεθος του σεισμού. Οι ΤΣΡ χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών θεμάτων όπως τη σεισμοτεκτονική, τη μοντελοποίηση θαλασσίων κυμάτων βαρύτητας (tsunami), την άμεση αντίδραση σε ένα σεισμό, την εκτίμηση των καταστροφών κτλ. και ως εκ τούτου είναι σημαντικός ο γρήγορος και αξιόπιστος υπολογισμός τους. Ο καθορισμός της σωστής γεωμετρίας του ρήγματος, ειδικά αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεγονός, βοηθά επίσης στην εκτίμηση της επερχόμενης σεισμικής δράσης και στη συσχέτιση του κύριου γεγονότος με τα επερχόμενα (μετασεισμοί) ή προηγούμενα (προσεισμοί). Για παράδειγμα, η γνώση του ΤΣΡ σε μικρό χρόνο μετά από ένα σεισμό, μας δίνει τη δυνατότητα να ανασύρουμε προϋπολογισμένα σενάρια κατανομής της εδαφικής κίνησης, να άρουμε την προειδοποίηση για τσουνάμι -αν ο σεισμός δεν έχει γίνει σε ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι- κ.α. 

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους, για την επιλογή κατάλληλων σεισμολογικών δεδομένων χρησιμοποιώντας ποιοτικούς δείκτες και μηχανισμούς αξιολόγησης των σεισμολογικών κυματομορφών. Χαρακτηριστικοί τέτοιοι αλγόριθμοι αποτελούν η αξιολόγηση της σχέσης σήματος προς θόρυβο -Signal-to-Noise Ratio (SNR)-, η ισχύς πιθανοτικού φάσματος πυκνότητας (probabilistic power spectral densities), οι “διαταραχές” μεγάλης περιόδου σε καταγραφές (mouse), η αφαίρεση της επίδρασης του σεισμολογικού οργάνου, η επιλογή σεισμολογικών δεδομένων βάσει της αζιμουθιακής κάλυψης του σεισμολογικού σταθμού σε σχέση με τη γεωγραφική θέση του σεισμικού γεγονότος (βλ. Εικόνα 2) κ.α. Οι αλγόριθμοι αυτοί υλοποιούνται σε παράλληλη εκτέλεση σε CPU με σκοπό την εκμετάλλευση της παράλληλης αρχιτεκτονικής των συστημάτων, για γρήγορα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του μαθηματικού προβλήματος, καταλυτικό ρόλο παίζει (i) o υπολογισμός των συναρτήσεων Green (Green’s Functions), για πολλαπλά μοντέλα ταχυτήτων (crustal models) σε τρεις χωρικές διαστάσεις (3-D) -γεωγραφικό μήκος, πλάτος και βάθος-, καθώς και (ii) ο υπολογισμός της μαθηματικής αντιστροφής κάνοντας χρήση των πραγματικών σεισμολογικών καταγραφών σε συνδυασμό με τις προϋπολογισμένες συναρτήσεις Green, που αποσκοπεί στην εύρεση της θέσης του κεντροειδούς και του ΤΣΡ σε ένα σύνολο σημείων ενός τετραδιάστατου κάναβου (4-D) -οι τρεις χωρικές και μια χρονική συντεταγμένη- (βλ. Εικόνα 3). Η καινοτομία στην υλοποίηση σε παράλληλες αρχιτεκτονικές (CPU και GPU) προσφέρει τη δυνατότητα για αντιστροφή σε πυκνούς χωροχρονικούς κανάβους και με πληθώρα παραμέτρων επιτρέποντας εγκυρότερη τελική εκτίμηση της ποιότητας της βέλτιστης λύσης και της διαφοράς της από τις υπόλοιπες λιγότερο πιθανές λύσεις. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή την εκτίμηση της πυκνότητας κατανομής πιθανότητας της λύσης (PDF), προκύπτει αυτόματα ο βαθμός αβεβαιότητας της επίλυσης, που μπορεί να ληφθεί υπόψη σε επόμενες ενέργειες.

Εικόνα 2: Στιγμιότυπο των προκρινόμενων σεισμολογικών καταγραφών που συμμετέχουν στον υπολογισμό του ΤΣΡ, βάσει της επιλογής τους από τους προηγμένους αλγορίθμους διαλογής καλής ποιότητας σεισμολογικών δεδομένων.

Ο κώδικας του υπολογισμού των συναρτήσεων Green, βασίζεται στο ανοικτού κώδικα -με δυνατότητα παράλληλης εκτέλεσης- λογισμικό Axitra, ενώ ο κώδικας της αντιστροφής, προέρχεται από το ISOLated Asperities (ISOLA) – ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ανοικτού κώδικα πρόγραμμα χειροκίνητης ανάκτησης ΤΣΡ- το οποίο βελτιώθηκε στο πλαίσιο του έργου με την παραλληλοποίηση του τόσο σε CPU, όσο και σε GPU, κάνοντας χρήση των προτύπων OpenMP και OpenACC αντίστοιχα.

Επιπλέον, το Gisola προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης για ανάκτηση σεισμολογικών δεδομένων και μεταδεδομένων (χαρακτηριστικά των σεισμολογικών οργάνων) σε πασίγνωστες πλατφόρμες και υπηρεσίες στο χώρο της σεισμολογίας όπως το διεθνές πρότυπο FDSN (Federation of Digital Seismograph Networks) Web Services, το πρωτόκολλο μετάδοσης σεισμολογικών δεδομένων -σε πραγματικό χρόνο- SeedLink και τη διασύνδεση με το SDS (SeisComP Data Structure (SDS) πρότυπο αρχειοθέτησης (archiving) σεισμολογικών δεδομένων. Το νέο αυτό λογισμικό δημοσιεύει τα αποτελέσματά του σε διάφορες μορφές, όπως στα σεισμολογικά XML πρότυπα, QuakeML και SC3ML. Επιπλέον, περιλαμβάνει (i) σουίτα ιστότοπου για άμεση διανομή της επίλυσης, την ανασκόπηση της αλλά και τη δυνατότητα αναζήτησης των παλαιότερων ΤΣΡ, καθώς και (ii) σύστημα ειδοποιήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και (iii) αποθήκευση των αποτελεσμάτων σε MySQL βάση δεδομένων παρόμοια της ανοικτού κώδικα ευρέως διαδεδομένης σεισμολογικής σουίτας προγραμμάτων και εργαλείων SeisComP), όπως επίσης και (iv) διανομή των αποτελεσμάτων με βάση το πρότυπο των FDSN Web Services (RESTful web services). Τέλος, ο χρήστης δύναται να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τόσο για επιχειρησιακούς, όσο και για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς διαθέτει τον πλήρη και εκτεταμένο έλεγχο όλων των πτυχών υπολογισμού μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων σε YAML αρχεία.

Εικόνα 3: Στιγμιότυπο από επιμέρους ΤΣΡ υπολογισμούς στον τετραδιάστατο κάναβο (χωροχρονική αναζήτηση) και επιλογή της πιο καλά συσχετισμένης λύσης ως προτεινόμενη.

Μέχρι στιγμής με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού Gisola έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 1000 υπολογισμούς ΤΣΡ σεισμικών γεγονότων στον Ελλαδικό χώρο από το 2012 έως και τις αρχές του 2022, για σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερων ή ίσων των 4 βαθμών της κλίμακας σεισμικής ροπής (Mw). Αυτή τη στιγμή λειτουργεί επιχειρησιακά, σε πραγματικό χρόνο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Εικόνα 1). 

Ο κώδικας μαζί με οδηγίες (Wiki) εγκατάστασης και χρήσης είναι ελεύθερος για χρήση, τροποποίηση και αναδιανομή από οποιονδήποτε, και είναι προσβάσιμος για λήψη από το αποθετήριο GitHub (με mirroring στο GitLab).

Επιπλέον, η παρουσίαση της εργασίας βραβεύτηκε στο συνέδριο European Geosciences Union (EGU) General Assembly 2021 με το βραβείο Virtual Outstanding Student and PhD candidate Presentation (vOSPP) Award 2021, παρουσιάστηκε, επίσης, στο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα FOSSCOMM 2021 (παρουσίαση και βίντεο), ενώ δημοσιεύθηκε στο καταξιωμένο σεισμολογικό περιοδικό Seismological Research Letters (δημοσίευση).

Νικόλαος Τριανταφύλλης
Διπλ. Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, μετά την παρέλευση 70 ετών από τον θάνατο του δημιουργού απελευθερώνονται τα πνευματικά δικαιώματα και όλο το έργο του καθίσταται Κοινό Κτήμα (Public domain) την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Το έτος 1951 απεβίωσαν οι 3 πολλοί σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, και ως εκ τούτου από την 1/1/2022 λήγουν οι νομικοί περιορισμοί και τα έργα τους είναι ελεύθερα για οποιαδήποτε χρήση.


Ο Άγγελος Σικελιανός (Λευκάδα, 15 Μαρτίου 1884 – Αθήνα, 19 Ιουνίου 1951) ήταν ένας από τους μείζονες Έλληνες παραδοσιακούς ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. [ Περισσότερα >> ]

✔ Διαβάστε /ακούστε ελεύθερα τα έργα του:


Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (9 Δεκεμβρίου 1867 − 14 Ιανουαρίου 1951) ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό, Η Διάπλασις των Παίδων και ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία. [ Περισσότερα >> ]

✔ Διαβάστε /ακούστε ελεύθερα τα έργα του:


Ο Γεώργιος Δροσίνης (9 Δεκεμβρίου 1859 – 3 Ιανουαρίου 1951) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής στην ποίηση και της ηθογραφίας στην πεζογραφία. [ Περισσότερα >> ]

✔ Διαβάστε /ακούστε ελεύθερα τα έργα του:


Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
04/01/2022
20:00 – 21:00
#Online event: Open Source Project Discussion

by: Wikimedia Greece

Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις εξωστρεφείς δραστηριότητες καθώς η δια ζώσεις συναντήσεις ήταν απαγορευτικές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ρίχνοντας μία ματιά στις δράσεις της χρονιάς αυτής παρατηρούμε τελικά ότι κάθε άλλο παρά λίγες ήταν. Θα επιχειρήσω λοιπόν εδώ μία ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων του Wikimedia Community Usergroup Greece για τη χρονιά που τελειώνει.

Το 2021 ξεκίνησε με τον εορτασμό των 20 ετών από τη δημιουργία της Βικιπαίδειας. Τα μέλη μας συμμετείχαν ενεργά στη διαδιακτυακή συνάντηση της κοινότητας της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον εορτασμό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιμορφωτική δράση της ομάδας μας. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε διάλεξη-συζήτηση σχετικά με τη Βικιπαίδεια και της αρχές λειτουργίας της σε μαθητές της Α’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σκριπερού στην Κέρκυρα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία συζήτησης και προβληματισμού για την επαληθευσιμότητα και τον έλεγχο της πληροφορίας.

Από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε τον καθιερωμένο online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Monuments 2020 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Βικιπαίδειας, διοργανώσαμε καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Βικιπαίδεια

Στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο Wikipedia Lab σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab. Το εργαστήριο περιελάμβανε γενική επισκόπηση των πληροφοριακών πόρων και παραδείγματα έργων, στη βάση συνεργασίας της Wikipedia με βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμους. Στις 16του ίδιου μήνα διεξήχθη το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ενώ στις 23 το τρίτο μέρος.

Ως συνέχεια των δράσεων μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του CorfuTechLab, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου, ο Μάριος Μαγιολαδίτης συμμετείχε ως ομιλητής στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: THINK BEFORE YOU POST την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου αλλά και τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε ένα μαραθώνιο λημματογράφησης και επέκτασης λημμάτων για τις γλώσσες του κόσμου και την γλωσσολογία, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας WikiGap διοργανώσαμε, όπως και κάθε χρόνο, το μαραθώνιο λημματογράφησης, WikiGap στην Ελλάδα, με στόχο την μείωση της έμφυλης ανισορροπίας των συντακτών και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας, μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία λύσεων για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, ο οποίος διήρκεσε μεταξύ 8 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Στα πλαίσια της ίδιας δράσης οργανώσαμε σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας (TICL) Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και άλλους φορείς,  Μαραθώνιο Μετάφρασης για τη Γυναίκα την Τετάρτη, 10 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε άλλη μία επιμορφωτική δράση της Βικιπαίδειας. Πιο συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής κ. Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τη Βικιπαίδεια, τις αρχές της και τους τρόπους αξιοποίησής της στο σχολείο καθώς και στην έρευνα για τη συγγραφή εργασιών, στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών.

Τον ίδιο μήνα είχαμε μία ευχάριστη είδηση. Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα που υποβλήθηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ελληνικό σκέλος του Wiki Loves Monuments 2020, διακρίθηκε ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο του διεθνούς σκέλους του Wiki Loves Monuments 2020.

Στις 21 Μαρτίου 2021 διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του Wikimedia CEE Spring, του ετήσιου διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.

Η σχολική εορτή για την 25η Μαρτίου στο Γυμνάσιο Καρύστου ήταν ξεχωριστή φέτος! Ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής Μάριος Μαγιολαδίτης κλήθηκε να παρουσιάσει τη Βικιπαίδεια σε μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Η ομιλία είχε τίτλο Ιστορικά λήμματα στη Βικιπαίδεια. Συζητήθηκαν θέματα γλώσσας, πολιτιστικών, πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων πάνω στο ζήτημα της ιστορίας. Επίσης, έγινε μια παρουσίαση δυνατοτήτων που δίνει η Βικιπαίδεια και τα αδελφά της εγχειρήματα για ενημέρωση πάνω στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και σε θέματα ιστορίας γενικότερα. Τέλος, παρουσιάστηκαν σχολικές δράσεις που συνδυάζουν το μάθημα της Ιστορίας (και όχι μόνο) με τη Βικιπαίδεια.

Από την 1η μέχρι την 8η Απριλίου συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό λημματογράφησης που διοργάνωσε η Wikimedia Serbia με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Μεταξύ 1 και 30 Ιουνίου διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth, του διαγωνισμού φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα ανεβάσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Παράλληλα με το Wiki Loves Earth διοργανώσαμε και μαραθώνιο λημματογράφησης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της φύσης και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στη φύση.

Στα πλαίσια των δράσεών μας διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Goethe Instirut το Wikipedia Lab, ένα σεμινάριο διάρκειας 2 δίωρων διαδικτυακών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου και 14 Ιουλίου αντίστοιχα. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η εισαγωγή και εμβάθυνση στη συνεισφορά στην Wikipedia αλλά και η εισαγωγή στα υπόλοιπα αδελφικά εγχειρήματα της Wikipedia, όπως τα Wikimedia Commons και Wikidata.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου διοργανώσαμε online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Earth 2021 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. 

Το Νοέμβριο συμμετείχαμε για τρίτη χρονιά στο διεθνή διαγωνισμό λημματογράφησης «Μήνας Ασίας», ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του περιεχομένου σχετικά με την Ασία, στα εγχειρήματα Wikimedia.

Το τριήμερο 5 έως 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία και φέτος λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά.

Στις 8 Νοεμβρίου σε συνεργασία και πάλι με το Ινστιτούτο Goethe διοργανώσαμε ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο στις με αντικείμενο την εισαγωγή στα Wikidata, την επίδειξη της δημιουργίας αντικειμένων και προσθήκης/ενημέρωσης πληροφοριών σε αυτά, της εξαγωγής πληροφοριών και απαντήσεων σε απλά και σύνθετα ερωτήματα, και παρουσίαση ορισμένων από τις εκπληκτικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεδομένων αυτών.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ένα ακόμη διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο έγινε μία γρήγορη εισαγωγή σε σχετικές αρχές και πολιτικές της Βικιπαίδειας, παρουσίαση για τα οφέλη και τα τυχόν προβλήματα μιας μετάφρασης, και πρακτική παρουσίαση της χρήσης του Εργαλείου Μετάφρασης από την αγγλική προς την ελληνική Βικιπαίδεια.

Στις 26 του ίδιου μήνα, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σχετικά με την μετάφραση λημμάτων της Wikipedia. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της Wikipedia και των αρχών  λειτουργίας της, παρουσίαση της ελληνικής Βικιπαίδειας, καθώς και επίδειξη του ενσωματωμένου εργαλείου μετάφρασης. Μεταξύ΄ των ομιλητών ήταν και ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής στη Βικιπαίδεια, εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece.

Το Δεκέμβριο είχαμε μία ακόμη ευχάριστη είδηση καθώς η εικόνα του του χρήστη Nojos88, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2021 που διοργανώσαμε κατετάγη στην τρίτη θέση της κατηγορίας “Τοπία” του διεθνούς΄ύς διαγωνισμού.

File:Λίμνη Στυμφαλίας 8.jpg

Παρά λοιπόν τη συνέχιση της πανδημίας η ομάδα χρηστών μας κατάφερε και φέτος να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό δράσεων. Ας ελπίσουμε με την νέα χρόνια να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες και αν όλα πάνε καλά να έχουμε και δια ζώσης εκδηλώσεις.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

The post Καλή Χρονιά! appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σας εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2022!

Το ενημερωτικό δελτίο Δεκεμβρίου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Δεκεμβρίου:

Ξεκίνησε ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση- Κάλεσμα για συμμετοχή

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022. Περισσότερα »

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε το Εργαστήριο Ιδεών της ΕΕΛΛΑΚ για τα Ανοιχτά Δεδομένα του Ελληνικού Κτηματολογίου

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της OGP 2021 πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο με τίτλο «Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές». Το εργαστήριο είναι ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και του Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου η Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου να λάβει την τελική της μορφή και να ανακοινωθεί επίσημα στο επόμενο διάστημα η διασύνδεσή της με την Εθνική Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων data.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περισσότερα »

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά το λογισμικό της με άδεια ανοιχτού κώδικα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υιοθετεί νέους κανόνες σχετικά με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τους οποίους θα καταστήσει όλο το λογισμικό της ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Ωριμότητα των Ανοιχτών Δεδομένων στην ΕΕ το 2021

Αυτή η ετήσια έκθεση δείχνει την ετήσια πρόοδο που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες στη δημοσίευση και επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων». Περισσότερα »

Η Γερμανική δημόσια διοίκηση θα δημιουργήσει σταθμούς εργασίας ανοικτού κώδικα για την ψηφιακή της ανεξαρτησία

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία με εννέα από τα γερμανικά κρατίδια για τη δημιουργία ενός «σταθμού εργασίας δημόσιας υπηρεσίας», βασισμένου σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Έκθεση διαφάνειας πνευματικών δικαιωμάτων YouTube: Ο υπερβολικός αποκλεισμός περιεχομένου είναι πραγματικότητα

Για όποιον ενδιαφέρεται για τις συζητήσεις σχετικά με το αυτοματοποιημένο φιλτράρισμα περιεχομένου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρώτη έκδοση της Έκθεσης Διαφάνειας Πνευματικών Δικαιωμάτων του Youtube που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημερες. Περισσότερα »

apps.education.fr: Μια πλατφόρμα εργαλείων ανοιχτού κώδικα για τηλεργασία από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας

Το Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεότητας (Ministère de l’Éducation nationale et de la Jeunesse) κυκλοφόρησε την έκδοση beta της πλατφόρμας apps.education.fr. Στηριζόμενη σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το apps.education.fr αποσκοπεί στη διασφάλιση παιδαγωγικής συνέχειας και στην κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών για εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Περισσότερα »

Έκθεση προόδου σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και τη διαλειτουργικότητα στην ΕΕ από το National Interoperability Framework Observatory (NIFO)

To Interoperable Europe, μέσω του National Interoperability Framework Observatory (NIFO), δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την έκθεση του 2021, η οποία παρέχει μια εικόνα των εξελίξεων στη ψηφιακή δημόσια διοίκησης και την διαλειτουργικότητα στην Ευρώπη, από το 2020 έως το 2021. Περισσότερα »

Η μηχανή αναζήτησης CC Search μετακομίζει στο Openverse του WordPress!

Στο εξής, όλοι οι χρήστες του CC Search θα ανακατευθύνoνται στο Openverse στο WordPress. Εκεί θα βρείτε τις ίδιες σημαντικές συλλογές με ανοιχτές άδειες. Θα δείτε μια οικεία διεπαφή, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση ανά περίπτωση χρήσης, τύπο άδειας ή πολλά άλλα φίλτρα. Περισσότερα »

Stem School Label: Μια δράση του European Schoolnet για τα σχολεία της Ευρώπης

Ο στόχος του STEM School Label είναι να καθοδηγήσει τα ευρωπαϊκά σχολεία στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των δεξιοτήτων των νέων Ευρωπαίων σε μαθήματα STEM και να παράσχει στα σχολεία τα απαραίτητα εργαλεία για να εμπλέξουν τους μαθητές, τους δασκάλους και άλλους φορείς τους σε σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας μια κατάλληλη στρατηγική STEM. Περισσότερα »

Το 2022 στο Κοινό Κτήμα (Public domain)

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος Κοινό κτήμα (Αγγλικά: public domain) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων η ελεύθερη χρήση των οποίων δεν περιορίζεται από το νόμο ή της οποίας οι νομικοί περιορισμοί έχουν λήξει. Περισσότερα »

Το Open Source Initiative ανακοινώνει μια νέα έρευνα σχετικά με τη χρήση του ανοιχτού κώδικα και ένα νέο επίπεδο δωρεάν συνδρομής.

Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει τις τάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και οι χρήστες κατά την υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σήμερα. Περισσότερα »

Η Σουηδική κυβέρνηση επιλέγει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Nextcloud ως τη βασική λύση για την ψηφιακή της συνεργασία

Σε μια κυβερνητική έκθεση σχετικά με τις επιλογές για τεχνολογίες ψηφιακών πλατφορμών συνεργασίας για τον δημόσιο τομέα, η σουηδική κυβέρνηση επιλέγει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Nextcloud ως τη βασική λύση σε αυτόν τον τομέα. Περισσότερα »

Το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προγραμμάτων περιήγησης

Εάν εγκριθεί μια πρόταση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η ασφάλεια του HTTPS στο πρόγραμμα περιήγησης σας μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ. Μια προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 45 του πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (eIDAS) θα είχε σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλεια σε εκατομμύρια χρήστες που περιηγούνται στον Ιστό. Περισσότερα »

Επικυρώθηκε η Σύσταση της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη

Ο Οργανισμός των Creative Commons (CC) επικροτεί την ομόφωνη επικύρωση της Σύστασης της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη στην 41η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Αυτό το έγγραφο ορόσημο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο η καλύτερη ανταλλαγή της επιστήμης είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς από το σχεδιασμό. Περισσότερα »

Μελέτη για την ανάγκη ενίσχυσης του Ανοιχτού Κώδικα ως Δημόσια Ψηφιακή Υποδομή για την Ψηφιακή Ανεξαρτησία, από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ψηφιακή δημόσια υποδομή, ωστόσο δεν λαμβάνει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σημαντικών έργων. Με βάση αυτή την υπόθεση, μια μελέτη σκοπιμότητας που χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας προτείνει τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ανεξαρτησίας της Τεχνολογίας του Δημοσίου» για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο οικοσύστημα λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Νοεμβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Ιούλιος

 

3/7

Η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση της δυσκολίας στο Bitcoin mining καθώς αυτή αγγίζει σε μια μέρα το -28% ενώ συνολικά από την μέρα που ξεκίνησε το μαζικό shutdown στα mining farm της Κίνας η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin χάνει πάνω από 50% από το ATH και κυμαίνεται γύρω από τα 80-90EH/s.

Προς το τέλος του χρόνου οι Hνωμένες Πολιτείες θα καλύψουν το κενό της Κινάς και η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining δικτύου όχι μόνο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα αλλά θα σημειώσει και νέο All Time High.

 

5/7

Ολλανδικό ανταλλακτήριο γίνετε επίσημος χορηγός τη Alkmaar ομάδα της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της Ολλανδίας.

https://twitter.com/AZAlkmaar/status/1410601741599469580

 

10/7

H Visa ανακοινώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 δαπανήθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις χρεωστικές κάρτες που εκδίδουν ανταλλακτήρια και που φορτώνονται απευθείας με Bitcoin και ψηφιακά νομίσματα.

 

10/7

Aρχίζει σταδιακά η επέκταση του Bitcoin mining στις πολιτείες της Αμερικής με μεγάλες επενδύσεις σε mining hardware καθώς και εμφάνιση νέων εταιρειών στον χώρο.

Η αμερικάνικη εταιρεία Bitcoin mining Gryphon ανακοινώνει την εξαγορά από την κινεζική Bitmain 7200 μηχανημάτων mining hardware αξίας 48 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

10/7

Η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining επανέρχεται πάνω από τα 100ΕΗ/s καθώς μεγάλο μέρος του mining hardware της Κίνας έχει ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες. 

 

19/7

O CEO του Twitter ανακοινώνει νέα πλατφόρμα που απευθύνεται σε προγραμματιστές για την δημιουργία smart contract αλλά και ψηφιακών εφαρμογών γύρω από το Bitcoin και το Lightning network.

 

26/7

Η JPMorgan γίνετε η πρώτη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών που προσφέρει επενδυτικά προϊόντα βασισμένα στην ισοτιμία του Bitcoin.

 

 


Αύγουστος

 

2/8

To μεγάλο επενδυτικό fund GoldenTree προσθέτει και αυτό άγνωστο αριθμό Bitcoin στα αποθεματικά του.

 

10/8

Η μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων με παρουσία σε Αμερική αλλά και στην Ευρώπη μέσω των Odeon Cinema ανακοινώνει ότι θα δέχεται Bitcoin για τα εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

20/8

To ανταλλακτήριο της Ιαπωνίας Liquid Global δέχεται επίθεση hacker και χάνει ψηφιακά νομίσματα αξίας 93 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

21/8

To Forbes αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο η BlackRock έχει επενδύσει σε δύο αμερικανικές εταιρείες στο χώρο του Bitcoin mining.

 

24/8

Mια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γύρω από το Bitcoin η Blockstream ανακοινώνει ότι συγκεντρώσει 210 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

 

26/8

Παίχτης νέα μεταγραφή στους Detroit Pistons ανακοινώνει ότι θα πληρωθεί το σύνολο του bonus του αποκλειστικά σε Bitcoin.

​_

26/8

H United Wholesale Mortgage  γίνετε η πρώτη εταιρεία ενυπόθηκου δανεισμού που δεχεται Bitcoin.

 

27/8

H Paypal ενεργοποιεί και για τους βρετανούς πολίτες την αγορά Bitcoin μέσω του ψηφιακού της app.

 

29/8

Mέσω τις κρατικής εφημερίδας γίνετε γνωστό ότι η Κούβα ετοιμάζει ρύθμιση για το Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό που ενδιαφέρει την χώρα καθώς και όλες τις χώρες που είναι σχεδόν αποκλεισμένες από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η εύκολη μεταφορά εμβασμάτων.

 

 


Σεπτέμβριος

 

7/9

To Bitcoin είναι και πλέον το επίσημο νόμισμα του El Salvador καθώς όλες οι σχετικές υποδομές για τους πολίτες είναι έτοιμες. Μαζί έχουμε και την πρώτη commercial διαφήμιση από κράτος για το Bitcoin.

 

 

11/9

Noμοθετική ρύθμιση περνάει από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνωρίζονταν το Bitcoin ως ένα asset και ουσιαστικά άρει το προηγούμενο καθεστώς απαγόρευσης τοu στην χώρα.

 

13/9

H MicroStrategy προσθέτει ακόμα 5050 Bitcoin στα αποθεματικά της.

 

17/9

10 μέρες μετά αφότου το Bitcoin έγινε επίσημο νόμισμα του El Salvador.

 

20/9

To πρώτο άγαλμα στον κόσμο για τον δημιουργό του Bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto τοποθετείτε σε τεχνολογικό πάρκο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.

 

23/9

431 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώνει η αμερικανική εταιρεία Genesis mining με πλέον τις εταιρείες του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν αποκτήσει ήδη μεγάλο μέρος της επεξεργαστικής ισχύς του Bitcoin mining.

 

23/9

Για πρώτη φορά στην δεκάχρονη ιστορία του το Bitcoin.org το site που έστησε ο ίδιος ο Satoshi Nakamoto γίνετε στόχος από hacker. Το site κατεβαίνει για μερικές μέρες.

 

24/9

To Twitter ενεργοποιεί τα tips στην πλατφόρμα του και ανάμεσα σε αυτές έχει προσθέσει και τα Bitcoin tip μέσω του lightning network. Η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για το ios app ενώ είναι άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί και για το android.

 

25/9

H Κίνα απαγορεύει το Bitcoin ξανά…

 

28/9

To πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό club ποδοσφαίρου, η PSV Άιντχοβεν της Ολλανδίας προσθέτει στα αποθεματικά της Bitcoin. καθώς ο νέος της σπόνσορας είναι το ανταλλακτήριο της Ολλανδίας  Anycoin Direct.

 

30/9

H επιτροπή εμπορικών συναλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης, βάζει πρόστιμο στο Kraken 1.25 εκατομμύρια δολάρια για μη αδειοδοτημένο margin trading

 

30/9

To El Salvador κάνει τα πρώτα του βήματα στο Bitcoin mining.

 


Οκτώβριος

 

2/10

Μετά από σχεδόν 4 μήνες απαγόρευσης το Iran επιτρέπει ξανά τα αδειοδοτημένα mining farm να ενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

 

2/10

Το Bitcoin μπαίνει ξανά σε bull market αγγίζοντας τα 48 δολάρια.

 

11/10

To Ινδικό ανταλλακτήριο Coinswitch Kuber ανακοινώνει ότι συγκέντρωσε 260 εκατομμύρια δολάρια.

 

14/10

Oι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι η πρώτη χώρα σε επεξεργαστική ισχύ στο Bitcoin mining ξεπερνώντας το 35% στο συνολικό hashrate του δικτύου.

 

14/10

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρει το Bitcoin ως μέσο συναλλαγών με αξία.

 

16/10

To πρώτο ETF στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι γεγονός καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την διαπραγμάτευση του. Το ETF όμως δεν βασίζεται στην ισοτιμία του Bitcoin αλλά σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Μερικές βδομάδες μετά οι ίδιες ρυθμιστικές αρχές απορίπτουν ένα ETF βασισμένο στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος κάτι που δείχνει ότι έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι το Bitcoin να γίνει μέρος τoυ επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

 

20/10

Εγκρίνεται και δεύτερο ETF βασισμένο σε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin για διαπραγμάτευση του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Eνδεικτικό  του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι ότι το πρώτο ETF μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσης του είχε ξεπεράσει σε όγκο συναλλαγών το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 

20/10

H επενδυτική φρενίτιδα γύρω από το Bitcoin μετά την έγκριση των δύο ETF οδηγούν την ισοτιμία του σε νέο ATH σπάζοντας αυτό του Απριλίου. H ισοτιμία θα αγγίξει για άλλη μια φορά τα 67 χιλιάδες δολάρια ενώ λίγες μέρες μετά ακόμα και τα 70 χιλιάδες.

 


Νοέμβριος

 

4/11

Ο Δήμαρχος του Miami ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin κάνει γνωστό ότι θα λαμβάνει το μισθό του στο ψηφιακό νόμισμα ενώ θα δουλέψει ώστε η πόλη του να γίνει το επόμενο μεγάλο bitcoin hub. Μερικές ώρες μετά και ο δήμαρχος της Tampa ανακοινώνει ότι θα λάβει και αυτός τον μισθό του σε Bitcoin. Aκολούθησε και ο νεοκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που και αυτός με την σειρά του δήλωσε ότι μόλις αναλάβει τα καθύκοντα του θα λάβει τους τρεις πρώτους μισθούς σε Bitcoin.

 

10/11

Η ισοτιμία του Bitcoin σπάει ξανά το ένα ΑΤΗ μετά το άλλο με το όριο των 70.000 δολαρίων να είναι το νέο φράγμα που όμως δεν θα  ξεπεραστεί ποτέ αυτή την χρονιά. Μαζί αυξάνετε και η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin δικτύου πιάνοντας ξανά τα επίπεδα της προ απαγόρευσης της Κίνας.

 

13/11

Απορρίπτεται για άλλη μια φορά από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ένα ETF βασισμένο πάνω στην ισοτιμία του Bitcoin. Οπως αναφέρει το σκεπτικό της απόρριψης η αγορά και ιδίως τα ανατλλακτήρια που καθορίζουν την ισοτιμία δεν είναι ώριμα ώστε να βασιστεί ένα επενδυτικό προϊόν πάνω τους.

 

14/11

Ενεργοποιείτε στο block 709632 το νέο μεγάλο upgrade στο Bitcoin το Taproot που φέρνει μικρότερα fee, μεγαλύτερη υποστήριξη του lightning network καθώς περισσότερο πολύπλοκα smart contract στο ψηφιακό νόμισμα.

 

20/11

H Square παρουσιάζει το white paper ενός νέου αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου.

 

23/11

O Πρόεδρος του El Salvador ανακοινώνει την ίδρυση μια νέας πόλης στην χώρα του ως ένα μεγάλο Bitcoin hub. Η ίδρυση της πόλης θα βασιστεί πάνω σε ένα ψηφιακό bond ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα τρέχει πάνω σε ένα sidechain.

 


Δεκέμβριος

 

1/12

H MicroStrategy προσθέτει στα αποθεματικά της ακόμα 7002 bitcoin.

Λίγες μέρες μετά προσθέτει ακόμα 1434 νομίσματα

Μια μέρα πριν το τέλος του χρόνου η εταιρεία ανακοινώνει και νέα αγορά Bitcoin με πλέον τα αποθεματικά της να έχουν φτάσει 124,391 ψηφιακά νομίσματα αξίας 3.75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

15/12

Εξορύχτηκε πλέον το 90% όλων των Bitcoin. Απομένει άλλο ένα 10% μέχρι το 2140.

Μέχρι το επόμενο halving την μείωση στο μισό της παραγωγής των Bitcoin ανά block που αναμένετε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2024 τα ψηφιακά νομίσματα που θα έχουν δημιουργηθεί θα είναι 19 εκατομμύρια 687 χιλιάδες.

 

30/12

Συμφωνία μαμούθ ύψους 879 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική Μarathon εταιρεία στο χώρo του Bitcoin mining με την εταιρεία κατασκευής hardware Bitmain.  Oι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο του Bitcoin mining.

 


 

Aυτά είναι τα νέα γύρω από το Bitcoin για άλλη μια συναρπαστική χρονιά όπως ήταν το 2021. Η χρονιά κλείνει με την Ελλάδα χτυπημένη από το τσουνάμι της omicron μετάλλαξης του covid με πρωτοφανή νούμερα στα κρούσματα ενώ και σε ολόκληρο τον κόσμο η νέα χρονιά μπαίνει με χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενο.

H παγκόσμια οικονομία είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζεται ενώ το Bitcoin είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι πάντα ένα asset διαφύλαξης αξίας μέσα σε αυτή την εποχή αστάθειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το συναρπαστικό ταξίδι στο ψηφιακό κόσμο του Bitcoin συνεχίζεται…

Καλή χρονιά σε όλους!

 

The post Ανασκόπηση 2021 (part 2) appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το Linux είναι παντού. Είναι αυτό που τρέχουν όλες οι υποδομές Cloud, ακόμη και το Microsoft Azure . Είναι αυτό που κάνει και τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές να λειτουργούν. Aκόμη το Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές αυξάνεται αν μπορείτε να πιστέψετε το Pornhub, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι χρήστες Linux αυξήθηκαν κατά 28% , ενώ οι χρήστες Windows μειώθηκαν κατά 3%. 

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα αυξάνεται επίσης με άλματα και όρια. Σύμφωνα με το Hype Cycle της Gartner 2021 για Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (OSS) : “Μέχρι το 2025, περισσότερο από το 70% των επιχειρήσεων θα αυξήσουν τις δαπάνες πληροφορικής τους για OSS, σε σύγκριση με τις τρέχουσες δαπάνες τους για ΙΤ. Επιπλέον, έως το 2025, το λογισμικό ως υπηρεσία ( SaaS) θα γίνει το προτιμώμενο μοντέλο κατανάλωσης για το OSS λόγω της ικανότητάς του να παρέχει καλύτερη λειτουργική απλότητα, ασφάλεια και επεκτασιμότητα».

Όσον αφορά τις βάσεις δεδομένων, η Gartner προβλέπει ότι πάνω από το 70% των νέων εσωτερικών εφαρμογών θα αναπτυχθούν σε βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα. Ταυτόχρονα, το 50% των υφιστάμενων ιδιόκτητων περιπτώσεων σχεσιακής βάσης δεδομένων θα έχει μετατραπεί ή θα μετατραπεί σε DBMS ανοιχτού κώδικα.

Αλλά με την μεγάλη δύναμη έρχεται η και μεγάλη ευθύνη, όπως λέει και ο Spider-Man. Και έρχεται επίσης με μεγάλους πονοκεφάλους, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα πολλοί προγραμματιστές, όταν ανακαλύφθηκαν πολλαπλές ευπάθειες ασφαλείας με τη βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα Log4j2 Apache Java.  

Tο πραγματικό της πρόβλημα βέβαια, δεν είναι τόσο πολύ με τον ίδιο τον ανοιχτό κώδικα. Δεν υπάρχει  τίποτα μαγικό σχετικά με τη μεθοδολογία και την ασφάλεια ανοιχτού κώδικα . Τα λάθη ασφαλείας μπορούν να υπαρχουν σε κάθε κώδικα.

Ο νόμος του Linus  “είναι ότι με αρκετά μάτια, όλα τα σφάλματα είναι ορατά.” Αλλά αν δεν τις αναζητούν αρκετοί προγραμματιστές, οι ευπάθειες ασφαλείας θα εξακολουθήσουν να περνούν απαρατήρητες. Όπως λέει και ο νόμος του Schneier, “η ασφάλεια είναι μια διαδικασία, όχι ένα προϊόν .” Αυτό αποκαλύπτει ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για την ασφάλεια όλου του λογισμικού. 

Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Josh Bressers, αντιπρόεδρος ασφαλείας της Anchore, “Μία από τις προκλήσεις που θέτει η ευπάθεια log4j είναι η εύρεση της. Οι εφαρμογές Java και οι εξαρτήσεις είναι συνήθως σε κάποιο είδος μορφής συσκευασίας που κάνει τη διανομή και την εκτέλεση πολύ εύκολη. αλλά μπορεί να καταστήσει δύσκολο να καταλάβουμε τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα πακέτα λογισμικού».

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί σαρωτές log4j που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ελαττωματικές βιβλιοθήκες log4j που χρησιμοποιούνται. Όμως, δεν είναι τέλειοι.

Πίσω από το χάος του log4j υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: Πώς ξέρετε ποια στοιχεία ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιεί το λογισμικό σας; Για παράδειγμα, το log4j2 χρησιμοποιείται από το 2014. Δεν μπορείτε να περιμένετε από κανέναν να θυμάται αν χρησιμοποίησε αυτή την πρώτη έκδοση σε κάποιο πρόγραμμα που εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε σήμερα. 

Η απάντηση είναι αυτή που η κοινότητα ανοιχτού κώδικα άρχισε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα τελευταία χρόνια: Η δημιουργία Software Bills of Material (SBOM). . Ένα SBOM ορίζει ακριβώς ποιες βιβλιοθήκες λογισμικού, ρουτίνες και άλλος κώδικας έχουν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Οπλισμένοι με αυτό, μπορείτε να εξετάσετε ποιες εκδόσεις στοιχείων χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμά σας.

Όπως εξήγησε ο David A. Wheeler, Director of Open Source Supply Chain Security του Linux Foundation , χρησιμοποιώντας SBOM και επαληθευμένες αναπαράξιμες εκδόσεις , μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι υπάρχει στα προγράμματά σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν εντοπιστεί μια τρύπα ασφαλείας σε ένα στοιχείο, μπορείτε απλώς να το επιδιορθώσετε αντί να αναζητήσετε ως μανιακοί όλο τον κώδικα προτού μπορέσετε να το διορθώσετε. 

“Μια αναπαράξιμη έκδοση”, εξηγεί ο Wheeler, είναι “που παράγει πάντα τα ίδια outputs εξόδους με τα ίδια inputs, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έκδοσης να μπορούν να επαληθευτούν. Μια επαληθευμένη αναπαράξιμη έκδοση είναι μια διαδικασία όπου ανεξάρτητοι οργανισμοί παράγουν μια έκδοση από τον πηγαίο κώδικα και επαληθεύουν ότι τα ενσωματωμένα αποτελέσματα προέρχονται από τον ισχυριζόμενο πηγαίο κώδικα.”

Το 2022, οι προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα θα ξοδέψουν πολύ χρόνο για να ελέγξουν τον κώδικά τους για προβλήματα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν SBOM που βασίζονται σε SPDX. Οι χρήστες, που ανησυχούν για καταστροφές τύπου Solarwind και προβλήματα ασφάλειας όπως το log4j, θα το απαιτήσουν.  

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

ο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, μαζί με το Xnet και την Ομάδα Πολιτών της Βαρκελώνης για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και στο πλαίσιο του Cities Coalition for Digital Rights, έχουν χαρτογραφήσει πρωτοβουλίες πολιτών που εργάζονται για την προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην πόλη. Αυτός ο χάρτης του οικοσυστήματος της πόλης είναι το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής πρόσκλησης και έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 46 πρωτοβουλίες.

Με αυτόν τον χάρτη, η Βαρκελώνη στοχεύει να  αυξήσει τη γνώση του ευρύτερου κοινού για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα  και να διασφαλίσει ότι  το  οικοσύστημα των πολιτών οδηγεί τις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές  και καθοδηγεί τη συμμετοχή της Βαρκελώνης στο Cities Coalition for Digital Rights. 

Η παροχή  μεγαλύτερης προβολής σε όλα όσα κάνουν οι κάτοικοι της πόλης για την υπεράσπιση και την προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της συμμετοχής και την προώθηση ενός μοντέλου τεχνολογικής ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες αποθετήριο πρωτοβουλιών εδώ .

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/2021/12/blog-post.html

Πριν από λίγες ημέρες , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Αν και δυστυχώς, μειώνει το πεδίο εφαρμογής του DMA περιορίζοντας ποια θα θεωρείται ως ρυθμιστής πρόσβασης, η θέση του Κοινοβουλίου προσθέτει μια σειρά αξιοσημείωτων βελτιώσεων από την άποψη των ψηφιακών δικαιωμάτων που βοηθούν στην αμφισβήτηση της συντριπτικής κυριαρχίας των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.

Ειδικότερα, οι οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη, χαιρετίζουν την προσθήκη απαιτήσεων διαλειτουργικότητας για τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρέχονται από τις πλατφόρμες-ρυθμιστές πρόσβασης. Αυτή η διαλειτουργικότητα βασικών υπηρεσιών είναι ένα εργαλείο υπέρ του ανταγωνισμού που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς, της καινοτομίας, του ανταγωνισμού και της ενδυνάμωσης όλων μας.

«Η παροχή δυνατότητας στους παρόχους μικρότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών messenger να διαλειτουργούν με τις υπηρεσίες gatekeeper είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την επαναφορά πραγματικών επιλογών για τους ανθρώπους», λέει ο Jan Penfrat, Senior Policy Advisor, του EDRi.

Ενώ χαιρετίζουν τη σαφή απαγόρευση στις πλατφόρμες-ρυθμιστές πρόσβασης να συνδυάζουν ή να διασταυρώνουν τη χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς συναίνεση, καλούν τον εισηγητή να κλείσει πιθανά νομικά κενά στο άρθρο 5.1(α) που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις πλατφόρμες-gatekeepers να παρακάμψουν τη νομική τους υποχρέωση βάσει του GDPR να ζητήσουν συναίνεση για κάθε σκοπό επεξεργασίας.

Οι οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη υποστηρίζουν τη νέα απαγόρευση των dark patterns και ενθαρρύνουν τους διαπραγματευτές να διασφαλίσουν ότι θα χρησιμοποιείται πιο ξεκάθαρη γλώσσα για να περιγράψει πώς μοιάζουν τα κανονικά dark patterns, όπως συνέβη στη θέση της Επιτροπής IMCO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τα dark patterns είναι σχέδια διεπαφής χρήστη που έχουν κατασκευαστεί εσκεμμένα για να ωθήσουν τους χρήστες να κάνουν μια συγκεκριμένη επιλογή που διαφορετικά δεν θα έκαναν ποτέ, όπως ο τρόπος που λειτουργούν τα περισσότερα banner cookie σήμερα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο κάνει ένα πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και διαλειτουργική αγορά. Θα είναι πλέον σημαντικό να τεθεί ο στόχος του τερματισμού της εταιρικής συγκέντρωσης σε μια σαφή και εφαρμόσιμη γλώσσα». Christoph Schmon, Διευθυντής Διεθνούς Πολιτικής, μέλος EDRi, Electronic Frontier Foundation (EFF).

Ακριβώς όπως η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέση του Κοινοβουλίου για το DMA περιέχει μια σειρά από πρόσθετα σημαντικά «πρέπει και δεν πρέπει» που θα αυξήσουν την ελευθερία και την προστασία των χρηστών, και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε ένα πιο διαφοροποιημένο ψηφιακό περιβάλλον για όλους. Για παράδειγμα, η ελευθερία εγκατάστασης και αφαίρεσης των εφαρμογών που πραγματικά προτιμούν οι άνθρωποι, καθώς και η επιλογή των καλύτερων app stores αντί αυτού που επιβάλλει ο gatekeeper.

Οι οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη χαιρετίζoyn επίσης θερμά τη σαφή δέσμευση του Κοινοβουλίου να δώσει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες, τις ομάδες καταναλωτών και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν το καθεστώς επιβολής του DMA με το δικαίωμα υποβολής καταγγελιών, παροχής στοιχείων στις έρευνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσβασης σε έγγραφα σχετικά με τις τρέχουσες περιπτώσεις.

«Η συμμετοχή των τελικών χρηστών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην παρακολούθηση και την επιβολή του DMA είναι θεμελιώδης για την επιτυχή εφαρμογή του και για την αποκατάσταση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ ατόμων και μεγάλων πλατφορμών». Tomaso Falchetta, Υπεύθυνος Παγκόσμιας Πολιτικής, μέλος EDRi, Privacy International.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές στις αρχές του 2022, αναμένοντας να οριστικοποιηθεί ο κανονισμός μέχρι την άνοιξη.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

To «Terra Mission MOOC: Teaching Sustainability for Action» είναι ένα διαδικτυακό μάθημα του Scientix που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν θέματα αειφορίας στην τάξη τους και όχι μόνο.

Όλα τα υλικά έχουν σχεδιαστεί για μαθητές 8-14 ετών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές οποιουδήποτε μαθήματος. Το Εκπαιδευτικό Πακέτο Terra Mission περιέχει βίντεο, εργασίες, κουίζ, φύλλα εργασίας και άλλα ενδιαφέροντα υλικά, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Τα διαδικτυακά σεμινάρια και οι εκδηλώσεις TeachMeet εντός του MOOC θα σας βοηθήσουν επίσης να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με σύγχρονα ζητήματα βιωσιμότητας και πώς να τα διδάξετε.

Η διδασκαλία της βιωσιμότητας δεν είναι πλέον μια σύγχρονη τάση, αλλά μια ανάγκη για την εποχή που ζούμε. Για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση ​​των μαθητών και να τους δοθεί η δυνατότητα να αναλάβουν δράση για το κλίμα.

Το μάθημα, που αναπτύχθηκε από τη Life Terra και υποστηρίζεται από το Scientix, θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην European Schoolnet Academy.

Για να παρακολουθήσετε το μάθημα, εγγραφείτε σε αυτή την φόρμα !

Πηγή άρθρου: http://www.scientix.eu/