Wandel naar de toekomst met Waag

Heel Nederland is aan de wandel. Waarom gebruiken we die tijd niet om eens goed over de toekomst na te denken?

De komende maanden wandelt Waag naar de toekomst: wat houdt de gewenste toekomst van Nederland in? Dat doen we op basis van do it yourself-wandelingen, die je op verschillende plekken in Nederland kunt doen. In totaal zijn er vier themawandelingen, die je zelf op een gewenst tijdstip kunt uitvoeren. 

Datawandeling
Waar: Groningen, Maastricht, Amsterdam, Utrecht (Groenekan)
Wanneer: Vanaf zaterdag 24 april 2021
Thema’s: data en eigenaarschap, cyber waste, relatie tussen de fysieke en virtuele wereld, de toekomst van het internet, macht van grote techbedrijven, energieverbruik, impact van big data, algoritmes, AI.

Lees meer en meld je aan

Landwandeling
Waar: Land van ons bij Lettele, nabij Deventer.
Wanneer: Vanaf zaterdag 5 juni 2021
Thema’s: zorg voor het land, balans tussen cultuur en natuur, vormen van eigenaarschap, biodiversiteit, voedselvoorziening.
In samenwerking met: Land van ons

Lees meer en meld je aan

Noordzeewandeling
Waar: Goeree, Scheveningen en Amsterdam
Wanneer: Vanaf zaterdag 3 juli 2021
Thema’s: ecologie, rechten van alle levende wezens, visserij, de zee, handel, publieke ruimte, waarde van de wildernis, balans tussen natuur-economie.
In samenwerking met: Ambassade van de Noordzee

Lees meer en meld je aan

Smart citizen-wandeling
Waar: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
Wanneer: Vanaf zaterdag 14 augustus 2021
Thema’s: (digitale) identiteit, smart cities vs. smart citizens, monitoring, verbetering van de leefomgeving, citizen science.
In samenwerking met: Universiteit Utrecht, Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities en NWO.

Lees meer en meld je aan

Voorafgaand aan de wandelingen ontvang je een wandelpakket met alle informatie over de wandeling, met een routekaart, gespreksmateriaal voor tijdens de wandeling en een kijk-, luister- en leeslijst. Het digitale pakket kun je zelf downloaden. Tegen betaling van 5 euro ontvang je een geprinte versie per post.

Over wandelen naar de toekomst

Sinds april is de datawandeling beschikbaar. Deze wandeling leidt je op vier plekken in Nederland langs datacenters en laat je meedenken over de toekomst van de digitale wereld in ons fysieke landschap. Sinds juni is tevens de landwandeling te lopen, waarin je meedenkt over de toekomst van landbouw, biodiversiteit en de relatie tussen mens, stad en natuur. Met de Noordzeewandeling denk je mee over hoe we in de toekomst samenleven met de zee. En in de smart citizen-wandeling ga je op zoek naar sporen van de digitale stad. Je denkt mee over hoe we technologie kunnen inzetten om de leefbaarheid van steden te verbeteren. Alle input van de wandelingen wordt door Waag verzameld tijdens de eerste expeditie naar planet B, waarin we samen tot een routekaart voor de toekomst komen. Dat doen we tijdens Expeditie: toekomst, een vierdaags evenement vol wandelingen, debat, muziek, eten en drinken. Sluit je aan!