Kartong

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rullar av kartong
Uppslagsordet ”papp” leder hit. För ett ungerskt efternamn, se Papp (efternamn). För andra betydelser av kartong, se Kartong (olika betydelser).

Kartong eller papp är ett kraftigt papper som bland annat används i förpackningar och i konst. Kartong är en styv pappersprodukt, vars ytvikt överstiger 170 gram per kvadratmeter och papp har större ytvikt än 400 gram per kvadratmeter.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Kartong kan tillverkas från olika källmaterial: Nyfiber eller returfiber, blekt eller oblekt pappersmassa, kemisk (sulfit- eller sulfatmassa) eller mekanisk massa, bestruken eller obestruken yta, vit eller brun baksida, med ett, två eller flera fiberskikt. Ett av skikten kallas kraftliner.

Material[redigera | redigera wikitext]

FBB, SBB och WLC är vanligt förekommande kartongmaterial. Falskartong (FBB) tillverkas av nyfiber med en stor andel mekanisk massa. Den är mycket stark. Solidkartong (SBB) är uppbyggd på blekt kemisk massa och ger utmärkt bildåtergivning. Returfiberkartong (WLC) är en bestruken returfiberlåda eller returfiberkapsel. Både styrkan och priset är lägre än hos andra kartongmaterial och den uppfyller inte alla hygienkrav.

Pappkartong[redigera | redigera wikitext]

Choklad i en låda av kartong

En pappkartong är en låda avsedd för förvaring eller transport av något. Dessa lådor är användbara för att samla många mängder saker i ett begränsat utrymme för enkel hantering.[1] Innehållet kan vara av de mest varierande slag, och dimensionerna anpassas till innehållets art.

En kartong med innehåll väger vanligen högst 30 kg; det är dels ungefär gränsen för vad en normalstark person kan bära utan att förta sig, och vad kartongen verkligen håller för.

De flesta kartongerna kan lagras som platta paket, som vid användning reses. Diverse listiga konstruktioner finns för att en rest kartong ska hålla ihop utan att falla samman. På större kartonger finns det ibland på sidorna utstansade, avlånga hål, lagom stora för att sticka in händerna i, när kartongen ska lyftas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]