Web dünyasına %40 oranında
can veren
yolculuğumuz

Bugünkü yüksek noktaya ulaşmak, harika WordPress topluluğunun inanılmaz miktarda sıkı çalışması sayesinde gerçekleşti. Yolculuğu oluşturan 40 önemli kilometre taşına göz atın.

%40

Web dünyasında yüzde altmış kaldı!

Önemli Kilometre Taşları

WordPress Doğdu

Mike Little ile bir çok mesajlaşmanın ardından Matt Mullenweg, SourceForge üzerinde yeni bir b2 dalı oluşturdu ve arkadaşı Christine Tremoulet tarafından WordPress adı verildi. WordPress.org 27 Mayıs'ta yayına girdi. Başlangıçta, geliştirme bloguna, bazı şematik belgelere ve destek forumlarına ev sahipliği yapıyordu. Özgün WordPress ana sayfası, dünyaya "WordPress estetiğe, web standartlarına ve kullanılabilirliğe odaklanmış semantik bir kişisel yayın platformudur" dedi. Site, WordPress topluluğuna can verdi ve forumlar bir barınak sağladı.

İlk WordPress Sürümünün Yayınlanması

27 Mayıs 2003 tarihinde İlk WordPress sürümü olan WordPress 0.7 yayınlandı. B2 yazılımından WordPress üzerine geçiş yapan kullanıcılar, en önemlisi yeni, basitleştirilmiş yönetim panosu ve kullanıcıların bir blog listesi oluşturmasına izin veren WordPress Bağlantı Yöneticisi gibi bazı yeni özelliklere sahip oldu. WordPress 0.7 yayınlandıktan sonra, her ikisi de kendi b2 dallarını oluşturan Donncha Ó Caoimh ve François Planque ile başlayarak, projeye diğer geliştiricileri katmak için bir çaba vardı.

Büyük Yeniden Adlandırma

2003 yılının sonlarında, dosya yapısındaki büyük değişiklikler, "b2" dosyalarının Büyük Yeniden Adlandırma olarak bilinen "wp-" ile değiştirilmesini içeriyordu. WordPress dosya yapısı b2 yazılımından günümüzde kullanılan tanıdık dosya yapısına dönüştü ve birçok dosya wp-include ve wp-admin klasörlerine yerleştirildi.

Six Apart, İkiye Katlanmış İndirmeler

13 Mayıs 2004 tarihinde, Movable Type yazılımının arkasındaki Six Apart şirketi, Movable Type lisansındaki değişiklikleri duyurdu. En yeni sürüm olan Movable Type 3.0, lisans kısıtlamalarıyla birlikte yayınlandı. Bu durum, kullanıcıların yalnız önceden ücretsiz olan yazılım için değil, her ek yazılım yüklemesi için de ödeme yapması gerektiği anlamına geliyordu. Yeni Six Apart uygulaması, WordPress topluluğunu canlandırdı. WordPress platformunun büyümesine yardımcı oldu. SourceForge üzerindeki WordPress indirmeleri iki katından fazla arttı, 2004 yılı Nisan ayında 8.670 iken Mayıs ayında 19.400 oldu.

Platformu yeniden yazmak yerine b2 yazılımını dallandırma kararı ileriyi görmekti. Topluluk kendini kodu yeniden yazma işine gömmüş olsaydı, tüm yeni WordPress kullanıcılarını karşılamaya ve desteklemeye hazır olamayacaktı. Bu sayede hazır olabildi. Haftalarca herkes "değiştiricilere" yardım etmeye odaklandı. Geliştiriciler, insanların taşınabilir türden WordPress üzerine kolayca geçiş yapmasına yardımcı olacak komut dosyaları yazdı.

Eklenti Sistemi Tanıtıldı

2004 yılı Mart ayında eklenti sistemi, çekirdek geliştiriciler ve daha geniş topluluk için WordPress dönüşümünü başlattı. Bu özellik, temel üründe geliştiricilerin gerek duyacağı her özelliğin bulunmasına gerek olmadığı anlamına geliyordu. Yalnız kullanıcıların çoğu için anlamlı olan özelliklerin bulunması yeterliydi. Ryan Boren, eklenti sisteminin çekirdek geliştiricilerin 80/20 kuralını uygulamasını sağladığını belirtti: "Bir özellik, kullanıcılarımızın % 80 kadarı için yararlı mı? Değilse, bu özelliği bir eklenti ile sunmayı deneyin."

İlk Güncelleme: v1.2 “Mingus” Yayınlandı

2004 yılı Mayıs ayında, WordPress 1.2 "Mingus" yayınlandı ve WordPress daha geniş bir kullanıcı grubu için çok daha erişilebilir hale geldi. Büyük WordPress sürümlerine, onurlandırmak amacıyla caz müzisyenlerinin adı verilmiştir. Charles Mingus oldukça etkili bir Amerikalı caz kontrbasçısı, besteci ve grup lideriydi.

İlk Eklenti: Hello, Dolly!

Yine 2004 yılı Mayıs ayında, WordPress ile birlikte gelen ilk eklenti - Hello Dolly, yönetim panosunun sağ üst köşesinde Louis Armstrong tarafından bestelenmiş Hello Dolly! şarkısının rastgele seçilmiş sözlerini görüntülüyordu. Eklenti hazırlamakla ilgilenen geliştiriciler ve eklentilerin nasıl etkinleştirilip etkisizleştirileceğini öğrenecek kullanıcılar için bir rehber olarak hazırlanmıştı.

Uluslararası Deneyim Çalışmaları (i18n)

2004 yılında Ryan Boren, WordPress'i uluslararası hale getirmek için çevrilebilir dizgeleri __() çeviri kod imleriyle sarmaladı. Her seferinde bir satır olmak üzere kodu gözden geçirdi. Çevrilebilecek her şeyi buldu ve işaretledi. Böylece WordPress 1.2 sürümü yayınlandığında, eklenti API yazılımının yanında tamamen uluslararası hale de getirilmiş oldu.

Eklenti Deposu Yayınlandı

WordPress Eklenti Deposu 2005 yılı Ocak ayında kullanıma sunuldu. dev.wp-plugins.org adresinde barındırılıyor ve Subversion ile trac altyapısı ile sunuluyordu. Bugün alıştığımız kullanıcı dostu eklenti dizininden oldukça farklıydı. Eklenti deposu, kelimenin tam anlamıyla yalnızca bir kod deposuydu.

wp-hackers E-posta Listesi

Bununla birlikte, projedeki ilk e-posta listesi wp-hackers değildi. WordPress belgelerini tartışmak için 2003 yılı Kasım ayında kurulan wp-docs ve wiki vardı. 2004 yılı Haziran ayında hackerlar e-posta listesi kurulmadan önce altı ay boyunca etkindi. Bu liste daha sonra 2005 yılında wp-hackers listesine taşındı. Geliştirme tartışmaları forumlardan e-posta listesine kayarak, forumları destek sağlanan bir yer olarak bıraktı.

wp-hackers e-posta listesi, spam gönderenleri caydırmak için yorum bağlantılarının nofollow olup olmayacağı, tarihleri biçimlendirmenin en iyi yolunun hangisi olduğu ve WordPress çevirisine nasıl başlanacağı gibi konularla ilgili hararetli tartışmalarla meşguldu. Geliştiricilerin sonunda toplanacak bir yeri vardı. Projedeki yeni evleri olan yeni iletişim platformunu kucakladılar.

Tema Sistemi Duyuruldu

2005 yılı Şubat ayında tema sistemi kendi başına bir tema dili olan PHP kullanılarak oluşturuldu. Tema sistemi, bir temayı üst bilgi, alt bilgi ve yan çubuk gibi çeşitli parçalara ayırıyordu. Her parça, bir tasarımcının özelleştirebileceği ayrı bir dosyadan oluşuyordu. Smarty gibi bir tema sisteminin aksine yerel WordPress tema sistemi, tasarımcıların tamamen yeni bir sözdizimi öğrenmeden temalar tasarlayıp oluşturabileceği anlamına geliyordu.

100,000 İndirme

2005 yılı Mart ayının başında, WordPress v1.5 "Strayhorn" 50.000 kez indirilmişti. Yalnız üç hafta sonra bu sayı ikiye katlanarak 100.000 oldu. Dönüm noktasını kutlamak için San Francisco'da 100 binlik bir parti düzenlendi. 22 Mart tarihinde bir grup WordPress kullanıcısı San Francisco'daki Odeon Bar'da bir araya geldi.

WordPress Logosu Tasarlandı

Logoya son olarak 15 Mayıs 2005 tarihinde Matt'in e-posta listesine "Sanırım bu kadar" konulu bir e-posta göndermesiyle karar verildi. Matt’in iletisinde yalnız şu güzel görsel bulunuyordu:

2005 WordPress.org Logo Proposal
Jason Santa Maria tarafından, 2005

Jason Santa Maria tarafından tasarlanan bir simge, zamanla WordPress sözcüğü olmadan da tanınabilecek bağımsız bir logoya dönüştü. Bu logo, simgelerde, marka olarak ve tişörtlerde kullanılabilirdi. WordCamp tişörtlerinde görünmesinin yardımıyla tüm dünyada hemen tanınır oldu.

* Güncel resmi WordPress logoları için, buraya tıklayın.

WordPress.com

WordPress.com, denenmemiş sunuculardaki kullanıcı sayılarının artışını kontrol altında tutabilmek için 2005 yılı Ağustos ayında yalnız çağrı kanalı ile kayıtlara açıldı. Lorelle VanFossen ve Mark Riley gibi WordPress projesine katılan birçok kişi WordPress.com blogları aldı. Her yeni WordPress.com üyesi de paylaşabileceği bir çağrı aldı.

İlk WordCamp (San Francisco'da)

2006 yılı Temmuz ayında Matt Mullenweg, o yaz San Francisco'da "WordCamp" adlı BarCamp tarzı bir etkinliğe ev sahipliği yapacağını duyurdu. “BarCamp tarzı“, 'son dakika' için bir kod ifadesiydi, şaka yaptı.

Bir mekan veya program olmadan duyurduğu etkinlik 5 Ağustos tarihinde yapıldı. Dünyanın her yerinden 500 üzerinde kişi kayıt oldu: Donncha Ó Caoimh, İrlanda'dan ve Mark Riley İngiltere'den uçakla geldi. WordCamp mekanı, İsveç San Francisco Derneği'nin merkezi olarak hizmet veren bir Market Street evi olan Swedish American Hall idi.

WordCamp 2006 programı projenin endişelerini ve katkıda bulunanların tutkularını yansıtır. Mark Riley, şimdi WordCamps üzerinde temel bir konuşma haline gelmiş olan, WordPress topluluğuna katılmak hakkında ilk atölye çalışmasını yaptı. Andy Skelton, WordPress.com için üzerinde çalıştığı gereç özelliğini sundu. Donncha WPMU hakkında konuştu ve Mark Jaquith, en çok talep edilenlerden olan, İçerik Yönetimi Sistemi olarak WordPress sunumunu yaptı. Günlük ve podcast kullanımı ile gazetecilik ve gelir elde etmek hakkında sunumlar yapıldı.

İçe ve Dışa Aktarma Özelliği

2007 yılında WordPress v2.1 "Ella" sürümüyle birlikte, kayıpsız XML içe ve dışa aktarma özelliği WordPress siteleri arasında sorunsuz içerik aktarımını kolaylaştırdı. Ayrıca, bir yazı yazarken WYSIWYG ve kod düzenleme kipleri arasında geçiş yapmak için yeni bir sekmeli düzenleyici gibi özellikler eklendi. Sağdan sola yazılan diller için uluslararası çalışma ve destek sağlandı. Yeni bir yükleme yöneticisi, görselleri, videoları ve sesleri yönetmeyi kolaylaştırdı. Çok daha temiz bir kod yazıldı ve pek çok iyileştirme yapıldı.

Yeni Yönetim Arayüzü Tasarımı

2008 yılında WordPress v2.7 "Coltrane" ile yönetim arayüzü büyük ölçüde değişti. Değişikliklerin ekran görüntüleri topluluk bloglarında göründüğünde, kaçınılmaz olarak "neden yeniden değiştiriyorlar?" sorusu soruldu. WordPress v2.5 sürümündeki tasarım, v2.7 sürümündeki uygulamayla birlikte başka bir büyük değişiklik ortaya çıkmadan önce tam olarak oturmamıştı.

Bu değişiklik, farklı beceri düzeyindeki kullanıcıların yeniden WordPress öğrenmesi gerektiği anlamına geliyordu. Büyüyen WordPress eğitim topluluğunun her ekran görüntüsünü yeniden alması ve her videoyu yeniden çekmesi gerekti. Ancak, sürüm yükselten WordPress kullanıcılarının geri bildirimleri olumluydu. Kullanıcılar yeni arayüzü sevdi. Arayüzü — dokuz ay öncenin aksine — sezgisel ve kolay kullanılır buldular.

Kolay Video Gömme

2009 yılında WordPress v2.9 "Carmen" sürümü ile, kendi satırına yapıştırılan bir adresin, sihirli bir şekilde uygun gömme koduna dönüşmesi sağlandı. YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, WordPress.tv ve daha fazlası gelecek sürümlerde eklenecekti.

WordPress Vakfı Kuruldu

2010 yılı Ocak ayında WordPress Vakfı kuruldu. Aynı yıl Eylül ayında, Automattic ticari markalarını devretti. Devir işleminin bir parçası olarak, Automattic şirketine WordPress.com sitesinde WordPress kullanma izni verildi. Ancak gelecekteki herhangi bir etki alanı adı için bir izin verilmedi. Matt'e WordPress.org ve WordPress.net için bir lisans verildi. Şirket, ticari markaların yanısıra WordCamp adını da WordPress vakfına devretti. Böylece WordPress gibi, WordCamp etkinlikleri de kar amacı gütmeyen eğitim etkinlikleri olarak korunmuş oldu.

Topluluk, WordPress projesinin Automattic şirketinden ayrılmasına memnun oldu. Bu gelişme insanlara Automattic şirketinin ticari WordPress ekosistemine hakim olamayacağı konusunda daha fazla güven verdi.

WordCamp'lerde ilk "Kids Camp" (Çocuk Kampı)

Sabrina Kent ve Katherine Nolan tarafından düzenlenen WordCamp İrlanda, 3-12 taş aralığındaki çocuklara etkinlikler sunan ilk WordPress etkinliğiydi. Krishna De “Çocuk Kampı” terimini ilk kullanan olabilir. 2019'dan bu yana bu listede toplamaya çalıştığımız bir çok çocuk etkinliği de bu geleneği devam ettirdi.

İlk WordPress Topluluğu Zirvesi

2012 yılında, yalnız çağrılanlara açık ilk WordPress topluluğu buluşması - Topluluk Zirvesi - yapıldı. Topluluk Zirvesi, WordPress yazılımının geliştirilmesine ve WordPress topluluğunun büyütülmesine odaklandı. Topluluk üyeleri çağrılmak için kendilerini ve başka kişileri aday gösterdi. 18 kişilik bir ekip kimin çağrılacağını inceledi ve oyladı. Katılımcılar - etkin katkıda bulunanlar, blog yazarları, eklenti ve tema geliştiricileri ve WordPress topluluğunun her yerinden işletme sahipleri - WordPress hakkında konuşmak için Tybee Island, Georgia'da buluştu.

İlk WordCamp Avrupa Etkinliği

2013 yılında WordCamp Europe, Avrupa'da düzenlenen ilk büyük ölçekli WordCamp oldu. Büyük ölçekli derken, gerçekten büyük demek istiyoruz. Ve büyük derken, harika demek istiyoruz. Bu etkinlik, Avrupa WordPress topluluğunun cennet gibi Leiden kasabasında bir araya gelmesini, deneyimleri paylaşmasını, iş yapmasını ve en önemlisi WordPress hakkında konuşmasını sağladı.

MP6 Tasarımı ve Düz Simgeler

2013 yılı Ocak ayında Ben Dunkle yeni, düz simgeleri önerdi. WordPress yönetim bölümü, özellikle simgelerin pikselleştirildiği retina ekranlarında eskimiş görünüyordu. Düz simgeler doğru şekilde ölçekleniyordu ve tasarımcıların CSS kullanarak simgeleri renklendirmesini sağlıyordu. Böylece MP6 tasarım projesi, simgeleri ve diğer iyileştirmeleri ele almaya başladı. Çalışmalar, WordPress eklenti dizini üzerinde bulunan bir eklentide yapıldı. İsteyen herkes eklentiyi kurarak yönetim bölümündeki değişiklikleri görebiliyordu. Grup her hafta bir sürüm yayınladı ve herkesin geri bildirimde bulunabileceği bir rapor paylaştı.

2013 yılı Aralık ayında yayınlanan WordPress v3.8 "Parker" sürümüne MP6 eklentisi aktarıldı. Tam sonuç alınmasına biraz daha vardı ancak, özgür bir yazılım projesinde uyumlu tasarımın uygulanabileceği gösterildi.

Görsel Düzenleme Geliştirmeleri

2014 yılındaki WordPress v3.9 "Smith" ile, görsel düzenleyicide yapılan güncellemeler hızı, erişilebilirliği ve mobil desteğini iyileştirdi. Dağınık biçemleri temizlemek için zaman kaybetmeden kullandığınız masaüstü uygulamasından görsel düzenleyiciye yapıştırma olanağı eklendi. Kırpma ve döndürme araçlarına daha hızlı erişilebilmesi sayesinde, gönderileri düzenlerken görüntüleri de düzenlemek kolaylaştı. Görüntüler doğrudan düzenleyicide ölçeklendirilebilir oldu ve galeriler, tıpkı yayınlanan bir yazıda olduğu gibi, düzenleyici içinde de güzel bir görsel tablosu olarak görüntülenmeye başladı.

Ek Görsel Düzenleme Geliştirmeleri

2014 yılındaki WordPress v4.0 "Benny" ile, yüklenen dosyalar güzel ve sonsuz bir tablo olarak görülebilir oldu. Yeni ayrıntı ön izlemesi, herhangi bir sayıda ortamı sırayla görüntülemeyi ve düzenlemeyi kolaylaştırdı. Gömme özelliği, gömülü içeriğin (YouTube görüntüleri gibi) gerçek bir ön izlemesini göstererek zamandan kazandıran ve güvenli işlem yapmayı sağlayan bir görsel deneyim oluşturdu. Yazma ve düzenleme işlemleri daha da akıcı ve sürükleyici oldu. Düzenleyicinin yazılan içeriğe uyacak şekilde genişlemesi ve biçimlendirme araçlarının her zaman kullanılabilir olması sağlandı.

Bir Milyar Eklenti İndirmesi

WordPress pazar payı büyüdükçe, eklenti dizininden indirme sayısı da arttı. WordPress, akla gelebilecek hemen her türde web siteleri oluşturabiliyordu. Hem ücretsiz hem de ücretli eklentiler oluşturmak için kalkan trene atlayan birçok akıllı insan vardı. 2015 yılı Ağustos ayında indirme sayısını 1 milyarın üzerine çıkaran etken, büyük ölçüde WordPress girişimcilerinin bu yükselişiydi.

Web Dünyasında %25 Üzerinde

2015 yılında, W3Techs.com İnternet üzerinde sınıflama yaparak her bir içerik yönetim sisteminin payını çıkardı. WordPress, listede iki numarayı fazlasıyla aştı ve Joomla sadece yüzde 2,8 ile yer aldı. Matt Mullenweg yazısında bu durumu şöyle ele aldı: "Henüz tanımlanabilen herhangi bir içerik yönetimi sistemi kullanmayan web sitelerinin oranı % 57 ve bence burada bizim (ve diğer tüm açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri) için büyük bir fırsat ve büyüme olanağı var.” Ayrıca, şu bir kaç sözcüğü tweetledi:"Yetmiş Beş Kaldı".

İlk WordCamp Birleşik Devletler

Bu, o sırada (2015), dünyadaki en büyük WordCamp ve ilk ulusal WordCamp Birleşik Devletler etkinliğiydi. Pennsylvania Kongre Merkezi kapılarını 1.800 üzerinde WordPress blog yazarına, tasarımcıya, geliştiriciye ve diğer kişilere açtı. Philadelphia Meclis Üyesi David Oh, Matt Mullenweg tarafından yazılan State of the Word sunumunda 5 Aralık 'WordPress Günü' olarak ilan edildi.

Kim Parsell Anma Bursu

2015 yılında WordPress Vakfı, Kim Parsell anısına WordPress projesine katkıda bulunan herhangi bir cinsiyetten bir kadına, WordCamp Birleşik Devletler etkinliğine katılmak üzere yıllık fon sağlayacak bir burs oluşturdu.

REST API İçerik Uç Noktaları

2016 yılında WordPress v4.7 “Vaughan” sürümüyle birlikte, yazılar, yorumlar, terimler, kullanıcılar, üst veriler ve ayarlar için REST API uç noktaları eklendi. İçerik uç noktaları, net, standartlara dayalı bir arayüze sahip bir WordPress sitesine makine tarafından okunabilen bir dış erişim sağladı. Böylece eklentiler, temalar, uygulamalar ve diğer nesneler aracılığıyla sitelerle yeni ve yenilikçi etkileşim yöntemlerinin önünü açtı.

Gutenberg Projesi Başladı

Matt Mullenweg, State of the Word 2016 etkinliğinde düzenleyiciyi elden geçirme planlarını duyurdu. Daha ayrıntılı olarak, "blok tabanlı bir düzenleyici" oluşturmaktan bahsetti ve derinlemesine JavaScript öğrenmeyi sürdürmenin önemini vurguladı. Kısa bir süre sonra proje Gutenberg olarak adlandırıldı. İlk kod gönderimi 3 Şubat 2017 tarihinde yapıldı ve ilk sürüm, 2017 yılı Haziran ayında bir WordPress eklentisi olarak yayınlandı. Başlangıçta, Gutenberg biraz tartışmayla karşılandı. Ancak tüm WordPress topluluğu, proje etrafında birleşerek başarısını garantilemeye yardımcı oldu.

Gutenberg Varsayılan Düzenleyici Oldu

Düzenleyicide büyük güncellemeler. Gutenberg, 2018 yılında WordPress v5.0 "Bebo" sürümüyle varsayılan düzenleyici deneyimi oldu. Yeni blok tabanlı düzenleyici, heyecan verici yeni bir geleceğe doğru atılan ilk adımdı. İster ilk sitenizi hazırlayın, ister blogunuzu yenileyin, ister bir yaşamınızı kazanmak için kod yazın; Gutenberg çok daha fazla içerik esnekliği sundu.

Müşteri siteleri hazırlayan geliştiriciler olarak, artık tutarlı bir görünüm ve his sağlarken, müşterilerinizin her zaman yeni içerik eklemelerini sağlayan yeniden kullanılabilir bloklar oluşturabilirsiniz. Geniş bir API ve arayüz bileşenleri koleksiyonu, sezgisel denetimlerle blok oluşturmayı kolaylaştırdı. Bu bileşenlerin kullanılması geliştirme çalışmalarını hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda daha tutarlı, kullanılabilir ve erişilebilir bir arayüz sağladı.

Liderlik Geliştirmeleri

WordPress lider ekibi 2019 yılında projenin daha iyi yönetilmesi için genişledi. Josepha Haden Chomphosy yönetici direktör olarak atandı ve projelerin günlük operasyonları ile katılımcı ekiplerin desteklenmesi konularını üstlendi.

Alex Mills Onurlandırıldı

2019 yılında Matt Mullenweg, uzun süredir topluluk üyesi olan ve lösemi ile uzun süren savaşını kaybeden Alex Mills (viper007bond) için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Alex çok nazik, yaratıcı ve üretken bir WordPress katılımcısıydı.

State of The Word Etkinliğinde Gutenberg

2019 yılında, Matt Mullenweg tarafından yapılan yıllık State of The Word sunumu ilk kez tamamen Gutenberg üzerinde güzelce yazılıp tasarlandı.

Blok Dizini Desteği

2020 yılındaki WordPress v5.5 “Eckstine” ile gerek duyduğunuz blokları bulmak daha da kolaylaştı. Yeni blok dizini doğrudan blok düzenleyicinin içine yerleştirildi ve düzenleyiciden çıkmadan yeni blok türlerinin kurulmasını sağladı.

Tamamen Kadınlar ve İkili Cinsiyet Dışındaki Kişiler Ekibinden

2020 yılında WordPress 5.6 "Simone" sürümü, tamamen kadınlar ve ikili cinsiyet dışındaki kişilerden oluşan bir yayın ekibinden geldi. WordPress 5.6, fikirleri özgür bırakmanın ve hayata geçirmenin sayısız yolunu sundu.

Başlangıç tuvali olarak yepyeni bir varsayılan tema, fırça olarak sürekli büyüyen bir blok koleksiyonu desteği ile sözcükler, görseller, sesler veya zengin gömülü ortamlar ile boyanabilir.

TT1 Blocks Teması Yayınlandı

2021 yılında, Twenty Twenty-One temasının deneysel bir blok tabanlı sürümü olarak TT1 Blocks teması yayınlandı. Bu tema, Gutenberg eklentisine eklenmiş olan tam site düzenleme özelliğini kullanacak şekilde oluşturuldu. Tasarımı henüz bir üretim sitesinde kullanılmaya hazır değil.

100. Gutenberg Sürümü Yayınlandı

17 Şubat 2021 tarihinde 100. Gutenberg sürümü yayınlandı. Bu dışarıdan önemli görünse de, önceki sürümlerden çok da farklı değil. Var olan özelliklerde iyileştirmeler yapıldı, kullanıcıların bildirdiği sorunlar giderildi, yeni özellikler eklendi ve yeni fikir denemeleri yapıldı. Bu sürümle ilgili önemli olan şey ise insanlar. Başından beri bizimle birlikte olanlar, bizimle olan ancak ayrılanlar, yolculuğumuza katılanlar, yol boyunca yardım edenler, geri bildirimde bulunanlar, elini bulaştıranlar ile bu düzenleyiciyi kullanan, geliştirilmesini destekleyen ve yeni fikirler öneren herkes.

WordPress web dünyasının %40'ına can veriyor

2021 yılı Şubat ayında, W3Techs.com tarafından bildirildiğine göre, WordPress yazılımı dünyadaki en iyi 10 milyon web sitesinin % 40 kadarına can veriyor! Her iki dakikada bir, WordPress kullanan yeni bir web sitesi "Merhaba dünya" diyor!

İlk 1000 site içinde pazar payı %51,8 ile daha da yüksektir. Son 10 yılda, büyüme oranı arttı. Bu da yeni kurulan tüm web sitelerinin %66,2 oranında WordPress kullanıyor olması gerçeğini yansıtıyor!

Twitter @wordpress Facebook WordPress