Tim Cook op podium

Tim Cook: alles over de CEO van Apple

Tim Cook is CEO van Apple sinds augustus 2011. In dit dossier lees je meer over wie hij is, wat zijn werkzaamheden als CEO inhouden en wat hij voorheen deed, binnen en buiten Apple.

Tim Cook is CEO van Apple sinds augustus 2011. In dit uitlegartikel lees je meer over wie hij is, wat zijn werkzaamheden als CEO inhouden en wat hij voorheen deed, binnen en buiten Apple.

Wie is Tim Cook?

Tim Cook (1960) is sinds augustus 2011 officieel bestuursvoorzitter van Apple, meestal aangeduid als Chief Executive Officer (CEO). In deze rol is hij eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf en het gezicht van Apple tijdens optredens in de media. Ook stuurt hij de rest van het managementteam aan, legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht en neemt hij de belangrijke besluiten, al dan niet in overleg met andere topmensen binnen Apple. Denk daarbij aan de overname van Beats en de samenwerking met IBM.

Tim Cook Apple Store

Tim Cook is de opvolger van Steve Jobs, die op 5 oktober 2011 is overleden aan alvleesklierkanker. Cook wordt gezien als de rechterhand van Jobs. Gedurende Jobs’ ziekte was hij dan ook meerdere malen plaatsvervangend CEO. Met als enige verschil dat hij toen nog geen belangrijke besluiten nam.

Andere managementstijl dan Steve Jobs

Hoewel Cook gezien werd als de rechterhand van Steve Jobs, is zijn manier van leidinggeven toch anders. Jobs wordt omschreven als een keiharde, soms meedogenloze CEO. Tim Cook houdt vast aan de basisprincipes ‘mensen, strategie en uitvoering’ die hij van Jobs mee kreeg, maar tegelijkertijd is hij ook meer van de menselijke maat.

Er zijn vier gebieden waar de invloed van Cook te merken is:

  • Beveiliging en privacy: sinds Tim Cook CEO is, heeft hij steeds benadrukt dat je gegevens bij Apple veilig zijn. Dit is onder andere te merken aan nieuwe functies in iOS en in de open brief over privacy die Cook in 2015 publiceerde.
  • Vertrouwen: Tim Cook vindt het belangrijk dat klanten de Apple-producten kunnen vertrouwen. Dit bleek onder andere uit de excuusbrief die Cook verstuurde na klachten over Apple Maps.
  • Gelijkheid en ethiek: sinds Tim Cook aan de macht is, legt Apple sterk de nadruk op gelijke rechten en goede werkomstandigheden.
  • Milieu: alle datacenters van Apple werken met schone energie, zoals zonnepanelen. Cook haalde hiervoor Lisa Jackson in huis, het voormalige hoofd milieuzaken van de overheid.

Opvallend is ook dat Apple, sinds Cook aan het roer staat, meer naar buiten is gaan treden. Ook topmensen als Jony Ive (design), Craig Federighi (software) zijn vaker in de media te zien. Tevens geeft Apple sinds Cook de leiding heeft meer geld aan goede doelen.

tim-cook-zwart-shirt

Wel is er onder zijn leiding een hoop veranderd binnen Apple’s management. Zo vertrok Scott Forstall als hoofd iOS en werd John Browett, verantwoordelijk voor Apple’s winkels, zes maanden na z’n komst de laan uitgestuurd. Uiteindelijk vond Cook in Angela Ahrendts een vervanger voor Browett. Ook de overname van Beats Electronics in 2014 en de samenwerking met IBM lijken ideeën die uit de koker van Cook komen.

Cook was begin 2016 veelvuldig in het nieuws omdat hij Apple openlijk verdedigde in de strijd tegen de FBI. Apple weigert de iPhone van een terrorist te kraken, omdat dit een gevaarlijk precedent zou scheppen. In een uitgebreid interview gaf Tim Cook uitleg over de positie van Apple. Je kunt meer lezen over de FBI privacyzaak van Apple in ons uitlegartikel.

Tim Cook’s eerste jaren bij Apple

Cook is al heel wat jaren werkzaam voor Apple. In 1998 vroeg Steve Jobs hem om bij het bedrijf te komen werken, aanvankelijk als Senior Vice President for Worldwide Operations. In die rol slaagde hij erin om het aanbod beter op de vraag te laten aansluiten en tegelijkertijd de kosten onder controle te houden. Later kreeg hij als Chief Operating Officer (COO) de algehele dagelijkse leiding over alle bedrijfsprocessen: van het verkoop- en productieproces tot ondersteunende diensten. Ook gaf hij enige tijd leiding aan Apple’s Mac-afdeling.

Periode voor Apple

Voordat Cook zich in 1998 bij Apple aansloot, had hij al een aardige loopbaan achter zich. Zo heeft hij bij computerfabrikant Compaq gewerkt. Hier was hij verantwoordelijk voor onder meer voorraadbeheer. Ook werkte Cook zo’n 12 jaar lang voor IBM, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor productie en distributie van IBM computers in Noord- en Latijns-Amerika. Tim Cook heeft een M.B.A. behaald aan de Duke universiteit. Ook haalde hij een Bachelor of Science-graad in industriële engineering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2017
Onderwerp