iPhone 12 Pro Max camera.

Alles over Apple ProRAW: het nieuwe fotoformaat van de iPhone 12 Pro (Max)

Nu beschikbaar in iOS 14.3

Apple heeft voor de camera's in de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max iets nieuws geïntroduceerd: Apple ProRAW, een nieuw fotoformaat. Wat is ProRAW precies en wat heb je er als (amateur)fotograaf aan? Op deze pagina geven we meer uitleg over ProRAW.

Apple ProRAW, wat is het?

Zoals de naam al aangeeft is Apple ProRAW een eigen fotoformaat van Apple. Deze functie is vanaf iOS 14.3 beschikbaar en combineert twee eigenschappen:

  • Computationele fotografie: slimme fototechnieken die gebruik maken van geavanceerde algoritmes
  • RAW-bewerking: de mogelijkheid om na het schieten van de foto nog uitgebreide bewerking te doen

Je vindt ProRAW alleen op de high-end modellen van 2020, namelijk de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max.

ProRAW inschakelen

Om ProRAW te gebruiken moet je minimaal iOS 14.3 op je toestel geïnstalleerd hebben. Daarna neem je de volgende stappen:

  1. Ga naar Instellingen > Camera > Structuren.
  2. Zet de schakelaar aan bij Apple ProRAW.
  3. Ga naar de Camera-app. Je ziet nu een icoontje voor RAW met een streep erdoor.
  4. Tik op het icoontje om RAW te activeren.

Als er een streep door het RAW-icoon staat maakt de camera standaard JPEG/HEIC-foto’s. Tik op het RAW-icoontje om RAW-foto’s te maken en tik opnieuw erop om het uit te schakelen.

Apple ProRAW instellen

Je kunt ProRAW-foto’s met alle camera’s van de iPhone 12 Pro (Max) maken, ook met de selfie-camera aan de voorkant.

Altijd ProRAW-foto’s maken

Je moet dus steeds handmatig aangeven dat je RAW-foto’s wilt maken. Dat komt omdat de foto’s erg veel ruimte in beslag nemen (tientallen megabytes). Het is lang niet altijd nodig om ProRAW-foto’s te maken. Zeker als je zelden nabewerking doet, is het onzin om alles in RAW te schieten.

Wil je toch continu ProRAW ingeschakeld hebben, dan kan dat door de camera-instellingen op te slaan voor de volgende sessie:

  1. Ga naar Instellingen > Camera.
  2. Tik op Bewaar instellingen.
  3. Zet de schakelaar bij Apple ProRAW aan.
  4. Alle foto’s zullen nu in ProRAW-formaat worden geschoten.

Een foto in JPEG/HEIC-formaat is rond de 2,5 tot 3 megabytes, terwijl dezelfde foto in ProRAW ongeveer tien keer zoveel opslag inneemt: rond de 30 megabyte. Je zult dus sneller door je opslag heen zijn.

ProRAW-foto’s bewerken

ProRAW-foto’s gebruiken het DNG-bestandsformaat, waardoor het compatibel is met een groot aantal apps voor fotobewerking, zoals Adobe Lightroom. DNG wordt ook ondersteund door Apple’s eigne Foto’s-app. Heb je een foto in ProRAW geschoten, dan zie je een RAW-icoontje in de linker bovenhoek van de Foto’s-app. Tik vervolgens op de knop om te bewerken en je kunt helemaal losgaan op allerlei aspecten.

De meeste sociale media-diensten ondersteunen niet het uploaden van DNG’s, dus je zult bijna altijd moeten bewerken. De Foto’s-app zet de foto automatisch om naar JPEG-formaat na het bewerken, zodat het compatibel is met allerlei sociale media.

Wanneer gebruik je ProRAW?

Apple ProRAW maakt je foto’s niet automatisch beter. Sterker nog, als je een enthousiaste amateurfotograaf bent die geen zin heeft in nabewerking, ben je beter af met de normale camera-instellingen. Allerlei slimme technieken zorgen er namelijk voor dat jouw foto op allerlei punten wordt geoptimaliseerd. RAW-foto’s zien er door de ogen van een amateur niet zo mooi uit: ze zijn te donker en de details komen niet goed uit de verf. Dat komt omdat het de bedoeling is dat je de foto nog uitgebreid gaat nabewerken, waarbij je zelf kiest welke delen van de foto extra moeten worden opgelicht.

Voor (semi-)professionele fotografen is RAW echter een uitkomst: het opent de mogelijkheid om je foto tot op het kleinste detail nog aan te passen en precies de sfeer te geven die je zoekt. Je hebt vooral profijt van ProRAW voor foto’s waar je extra moeite in wilt steken, bijvoorbeeld een speciaal moment of een bijzonder tafereel. Je hebt dan minder kans op onderbelichte of mislukte foto’s, omdat je later nog allerlei aspecten kunt aanpassen. Bij normale JPEG/HEIF-foto’s kan dat ook, maar je hebt er dan minder controle meer over.

ProRAW heeft vooral zin in situaties met weinig licht en veel contrast. Je kunt gemakkelijk wisselen tussen HEIC/JPEG en RAW, zodat je kunt experimenteren. Zo kun je meteen het verschil zien bij het bewerken van foto’s.

Fotoformaten: JPEG, HEIF en RAW

Apple stapte in iOS 11 over naar nieuwe foto- en videoformaten: HEIF en HEVC. HEIF is een alternatief voor JPEG en neemt minder ruimte in, terwijl de beeldkwaliteit hetzelfde is. Dit is prima voor je dagelijkse kiekjes, maar professionele fotografen schieten echter het liefst in RAW-formaat. Deze bestanden zijn vrijwel onbewerkt en bieden een ongekende vrijheid om achteraf nog allerlei bewerkingen te doen. Met een RAW-foto kun je de witbalans, belichting, kleurtonen en kleur later nog aanpassen, zonder dat de kwaliteit slechter wordt. Het nadeel hiervan is dat de bestanden erg groot en complex zijn.

Apple ProRAW

Waarom Apple ProRAW?

Apple ProRAW is eigenlijk een tussenoplossing. Het is een simpeler variant die het beste van twee werelden combineert. Eerder konden RAW-foto’s niet meeprofiteren van de voordelen van nieuwe fotografietechnieken zoals Smart HDR en Deep Fusion. De makers van de Halide-app ontwikkelden daarom een eigen variant, Smart RAW, waarmee het wel mogelijk was om RAW te combineren met slimme computationele technieken.

Apple ProRAW

Nu heeft Apple met ProRAW ook zo’n variant. Het biedt de voordelen van computational photography, zoals een foto samenstellen uit meerdere frames, Deep Fusion en Smart HDR, maar het combineert dit met de mogelijkheden en flexibiliteit van RAW. Hierbij werken de CPU, GPU, IPS, Neural Engine en de vier camera’s in het toestel samen. Je krijgt de standaard RAW met alle beeldinformatie, zodat je achteraf nog alle vrijheid hebt om te bewerken. Het bewerken doe je in de Foto’s-app van Apple zelf of in apps van derden zoals Lightroom. Er is een API voor third party-apps die gebruik willen maken van ProRAW.

Amateurfotografen zullen bij het maken van een RAW-foto de indruk krijgen dat de foto niet zo mooi is. Een automatisch geoptimaliseerde foto die je met de nieuwste iPhones maakt ziet er dan ook veel mooier uit. Daarbij zijn meerdere beelden samengevoegd tot een perfect shot, waarbij slimme softwaretechnieken ervoor zorgen dat elk detail goed is belicht en waarbij ruisonderdrukking ervoor zorgt dat bijna iedereen mooie foto’s kan maken.

iPhone 12 Pro camera

Het is de vraag of ProRAW de oplossing is voor professionals. Zij hebben nu wat meer mogelijkheden om RAW-foto’s te maken, maar zullen toch nog vaak teruggrijpen naar de foto-apparatuur die ze toch al in bezit hebben. Met Apple ProRAW moet fotograferen in RAW net zo toegankelijk worden als normale fotografie op de iPhone. Dat wil zeggen: je hebt geen tientallen schuifjes en instellingen, maar de computer doet het meeste werk.

Voor professionele fotografen is dit misschien nog steeds te simpel, omdat zij standaard RAW willen en alles handmatig willen instellen, zonder dat de camera alvast bepaalde keuzes heeft gemaakt. Maar voor een heel grote groep gebruikers die wel pro-ambities hebben, maar niet de kennis van een professionele fotograaf, kan het een fijne toevoeging zijn.

Meer weten over de iPhone 12 camera? Lees dan ons uitgebreide artikel, waarin je precies de verschillen kunt zien!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 12 Pro deals