משל יפה שקשור באופן לא מכוון לעיצוב

מתוך ״מבוא לפילוסופיות הקיום״ מאת ד״ר יעקב גולומב, שמצטט את קירקגור מתוך ״זאת או אחרת״:

אדם נקלע לעיר זרה וביקש, מתוך מצוקה, למצוא מקום שבו יוכלו לגהץ את מכנסיו. אחר חיפושים ארוכים ומייגעים רואה הוא ממרחק שלט שעליו כתוב: ״פה מגהצים מכנסיים״. בקריאות שמחה רץ לעבר החנות, אך המוכר האדיב השיב לבקשתו בתמיהה: ״אבל, אדוני, כאן לא מגהצים מכנסיים, כאן מוכרים שלטים״.

אאא ועוד קישורים בנושא טיפוגרפיה ברשת בעברית

לפני כמעט שנתיים כתבתי פוסט על החיפוש שלי אחר מידע איכותי על טיפוגרפיה בעברית ברשת. כפי שניתן לראות, לא מצאתי אז הרבה, אולי כי לא היה הרבה מה למצוא ואולי כי לא חיפשתי מספיק. בכל מקרה, מאז הצטרפו לרשימה כמה אתרים שכדאי להזכיר.

אחד הבולטים שבהם הוא אאא, אתר יפהפה של קבוצת מעצבים עצמאים שמוקדש כולו לטיפוגרפיה. עם המעצבים נמנים ערן בכרך, נוי ניימן, ליה אופיר, נדב ברקן, שני ברבר ואברהם קורנפלד. לב האתר הוא חנות פונטים של חברי הקבוצה, שבה הם מוכרים פונטים עבריים במערכת מודרנית שאשכרה עובדת כמו שאתר אינטרנט אמור לעבוד, עם עמוד נפרד לכל מוצר וטקסטים ומחירים ועגלת קניות, וזה בפני עצמו דבר חריג וראוי לציון.

אני כבר מתכנן לקנות את הפונט אלמוני ולהשתמש בו בכל מקום שבו אחרת הייתי משתמש בנרקיס בלוק, גם כי הוא מאוד מוצלח בעיני, גם כי הוא כולל אותיות באנגלית, וגם כי אני מעדיף בהרבה לתמוך באאא מאשר במסטרפונט.

מלבד זאת יש באאא גם מגזין/בלוג שבו הם מדווחים על פרוייקטים שונים, כמו סדרת הפוסטים שפורסמה במסגרת פרוייקט יום עבודה של החבורה. יש גם כמה פוסטים טכניים יותר שעונים באופן ישיר לצורך המקורי שהיה לי במידע איכותי ומסודר על טיפוגרפיה בעברית, כמו הסדרה של יקי חסיד שדנה במושגי יסוד בטיפוגרפיה.

את אותה הסדרה של יקי חסיד אפשר להוריד גם כקובץ PDF בלשכה לטיפוגרפיה עברית, הבלוג של ירונימוס. הוא מפרסם הרבה מאוד חומר היסטורי וארכיוני שקשור לטיפוגרפיה עברית, כמו קטלוג אותיות מ-1959, וגם מסקר נושאים עדכניים יותר, כמו תמונות מהגשה בקורס עיצוב פונט בשנקר. את ירון פגשתי כשהוא התארח בשיעור טיפוגרפיה במנשר בסמסטר הקודם. הלשכה פועלת על וורדפרס.קום, וזה עניין חשוב בפני עצמו.

הפונט אלף, בו התחלתי להשתמש בבלוג זה לפני מספר חודשים, הוא פונט פתוח ברישיון OFL, מאת מושון זר אביב והגילדה. את יצירת הפונט ליווה הבלוג אות פתיחה, שמציע מידע רב על פונטים ועל פיתוח פונטים בעברית, וכדאי מאוד לעבור על כל הארכיון שלו.

שעון קיץ ב-2013

ב-29 במרץ 2013, בשעה 02:00 לפנות בוקר שחר ליום שישי, תעבור ישראל לשעון קיץ ולאזור זמן UTC+3, והשעה תהיה 03:00 לפנות בוקר. ב-6 באוקטובר 2013, ב-27 באוקטובר 2013, בלילה שבין יום שבת ליום ראשון, בשעה 02:00 לפנות בוקר, ישראל תחזור לאזור הזמן הרגיל שלה, UTC+2, והשעה תהיה 01:00 לפנות בוקר.

ב-29 במרץ 2013, בחצות הלילה שבין יום חמישי ליום שישי (כלומר בשעה 00:00), תעבור הרשות הפלסטינאית לשעון קיץ ולאזור זמן UTC+3, והשעה תהיה 01:00 לפנות בוקר. מועדים נוספים לגבי אזור הזמן של הרשות הפלסטינאית מתפרסמים במהלך השנה.

מקור המידע על ישראל והרשות הפלסטינאית.

יום חמישי, 28 במרץ, 2013. מילות מפתח: .

אז גוגל רידר נסגר? כמה חלופות

גוגל רידר השתלט להרבה אנשים על החיים מתישהו בסביבות 2006, ולמרות שכל הרשת התהפכה על הראש לפחות פעמיים מאז, גוגל רידר נשאר בתמונה. פייסבוק, טוויטר וגוגל+ היו יכולות להוות תחליף הולם לגוגל רידר, אבל בינתיים זה לא מתקדם בכיוון הזה, וקורא RSS ניטראלי הוא עדיין כלי חשוב. אתמול הודיעה גוגל כי גוגל רידר יעלם מהרשת ב-1 ביולי, בעוד קצת יותר משלושה חודשים.

לגוגל רידר יש שני שימושים עיקריים: אפשר להכנס לאתר בכתובת google.com/reader ולקרוא בו את כל העדכונים, ואפשר להתחבר אליו באמצעות אחת מעשרות האפליקציות שתומכות בכך, בלי להכנס לאתר לעולם. במובן זה, כשמדברים על גוגל רידר מדברים על שני שירותים שונים: פלטפורמה לניהול רשימת RSS ואיסוף עדכונים מהאתרים ברשימה הזו, ואפליקציה מקוונת לקריאת העדכונים האלה.

האפליקציה המקוונת של גוגל רידר היתה מהפכנית לזמנה אך נותרה מוזנחת ומיושנת, ומה שנשאר מגוגל רידר זה בעיקר התשתית הפתוחה, שמגוון גדול מאוד של אפליקציות קריאה מבוסס עליה. כך, במעבר בין אפליקציות קריאה שונות או בין מכשירים שונים, שום דבר לא חוזר על עצמו ושום דבר לא הולך לאיבוד. שימושי ביותר, במיוחד לעומת לאפליקציות RSS מסורתיות, שמנהלות רשימת קריאה פנימית וסגורה.

מה שאנחנו מחפשים עכשיו זה שירות שיאפשר לאסוף במקום אחד עדכוני RSS מבלוגים ומקורות פתוחים אחרים ברשת, ולקרוא אותם באפליקציות שונות. להיבט הזה של גוגל רידר עוד אין ממש תחליף, אבל אותם החנונים שמשתמשים במונחים כמו "אפליקציות קריאה" יודעים כבר לפחות מאז 2011 שגוגל רידר הולך להעלם, אז המצב הזה לא ימשך עוד זמן רב.

אלה כמה אפשרויות שכדאי לבדוק:

Reeder – אפליקציה ותיקה ואהובה עם גרסאות לאייפון, לאייפד ולמק, אני משתמש בכולן כבר כמה שנים. הגרסה לאייפד מוזנחת קצת, אבל הגרסאות לאייפון ולמק מציעות חוויה מעודנת ונעימה למדי. סילביו ריצי, המפתח של Reeder,  הבטיח שיש לה עתיד אחרי גוגל רידר, וכבר עכשיו Reeder יכולה להתחבר גם ל-Fever (עוד עליה בהמשך), אבל עובדה זו לא מנחמת במיוחד מכיוון שאף אחד לא משתמש ב-Fever ממילא. התוכנית הכללית שלי היא כנראה להמשיך עם Reeder ולסמוך על ריצי שיחצה עבורי את הגשר הזה כשנגיע אליו.

Feedly – בתחילת דרכו, פידלי היה תוסף לפיירפוקס שהתלבש על גוגל רידר והתיימר לשפר אותו בדרכים שונות, ללא הצלחה יתרה. בהמשך הצטרפו גם תוסף לכרום ואפליקציות ל-iOS ולאנדרואיד, ועתה מדברים שם על תשתית חלופית שתמלא את מקומו של גוגל רידר בבוא הזמן, אותה הם אף מתכננים לפתוח לשימוש באפליקציות אחרות. כבר עכשיו, פידלי מייבא את כל ההגדרות הרלבנטיות של גוגל רידר באופן אוטומטי בעת השימוש הראשון, כך שהמעבר מגוגל רידר לפידלי צריך להיות חלק לגמרי. האפליקציות של פידלי עושות כמה החלטות עיצוביות קיצוניות למדי ולכן הן לא תתאמנה לכל מי שעוברים מגוגל רידר, אבל אני ממליץ לכולם לנסות אותן.

NewsBlur – שירות RSS שלא מבוסס על גוגל רידר בכלל, ואף מציע בעצמו תשתית פתוחה לניהול רשימת RSS. אפשר לקרוא באתר או באפליקציות ל-iOS ואנדרואיד. עד כמה שאני מבין את הדברים, האפליקציות הרשמיות של NewsBlur הן היחידות שתומכות בתשתית הפתוחה הזו, לפחות בינתיים. יש משהו מיושן קצת באפליקציות האלה: העיצוב על הפנים, אבל האפשרויות להתאמה אישית מגוונות ורבות עוצמה, במיוחד בנוגע לסינון ומיון של סיפורים. זה עשוי להתאים מאוד למי שצריכים להתמודד עם כמות גדולה של סיפורים, ואני מתכנן לנסות שוב את NewsBlur בקרוב. המעבר מגוגל רידר ל-NewsBlur אמור להיות חלק למדי – יש קישור לייבוא של ההגדרות מגוגל רידר בעמוד הראשי – אבל מאז ההודעה של גוגל על העתיד הקצר של גוגל רידר, נראה שהשרתים של NewsBlur נדרשים להתמודד עם עומס גדול מהרגיל. ייתכן שכדאי לחכות כמה ימים כדי להמנע מתקלות ועיכובים מיותרים.

Fever – קונספט תמוה ביותר. Fever היא אפליקציית PHP שעולה $30, שצריך להוריד ולהתקין על שרת. בדומה לוורדפרס, לדוגמה, רק שכל התקנה של Fever נועדה לשימוש על ידי משתמש אחד בלבד. ככל הנראה מדובר בפרוייקט מצליח מכיוון שהוא קיים כבר די הרבה שנים והוא זוכה לתגובות חיוביות בדרך כלל. כאמור, אפשר להתשמש ב-Reeder כדי לקרוא את העדכונים מ-Fever, וישנה גם Sunstroke, שאני לא מכיר. מהמעט ששמעתי על Fever, עולה שהיא תובענית מדי עבור שירותי אחסון משותפים כמו DreamHost או GoDaddy, ומלבד זאת פשוט קשה לי להצדיק את הקיום של המודל הזה באופן כללי. לא הייתי ממליץ לנסות בהכרח, אבל הייתי מעוניין לשמוע ממי שינסו. תכננתי לכתוב כאן שיהיה גם מעניין לראות מה יקרה עם האפליקציה הזו בחודשים הקרובים, אבל שון אינמן, המפתח של Fever, כבר הודיע שלא הולך לקרות כלום.

עדכון:

The Old Reader – שכחתי ממנו כשכתבתי את הפוסט, למרות שהוא יכול להיות תחליף מצויין עבור מי שהשתמשו בגוגל רידר כשירות מקוון בלבד. The Old Reader מבקש לשחזר את גוגל רידר כפי שזה פעל לפני השינויים של סוף 2011, אז גוגל סגרה את הרשת החברתית הקטנה שפעלה בתוך גוגל רידר והחליפה אותה באפשרויות שיתוף דרך גוגל+. סביב כלי השיתוף המובנים בגוגל רידר התפתחה קהילה קטנה של מי שאוהבים לשתף חומרי קריאה אך לא אוהבים רשתות חברתיות, ו-The Old Reader מתמקד בפיצ'רים שיעודדו את התפתחותה של קהילה שכזו שוב. גם עבור מי שלא בהכרח מעוניינים בזה, המעבר ל-The Old Reader עשוי להיות מנחם, בשל הדמיון הרב שלו לגוגל רידר. בכל מקרה, החל מאתמול הם הולכים לעבוד על השירות הזה במשנה מרץ, אז כדאי לעקוב.

(ומי היה מאמין שעברו רק מיליון שנים מאז שהייתי כותב על שטויות כאלה כל יום?)

עיצוב חדש לכבוד הגופן אלף

ביום חמישי ביליתי כחמש דקות במסיבת ההשקה של הגופן אלף, של הגילדה.

כל כך התרגשתי מהאירוע חסר התקדים שהחלטתי לרענן את העיצוב של הבלוג הזה ולהחליף את הגופן לאלף. כבר בפעם שעברה שהחלפתי את העיצוב של האתר רציתי להשתמש בגופן של הגילדה – ארבל – ועם אלף זה נעשה הרבה, הרבה, הרבה יותר קל.

בסך הכל הקדשתי לפרוייקט כשעה וחצי לאורך יומיים. יש פה בטח המון תיקונים והתאמות קטנות שעוד צריך לעשות, אבל למי יש עוד זמן לדברים כאלה?

תודה רבה למושון זר-אביב, מיכל סהר, הטייס, ניר ייני, וכל מי שתרמו לעבודה על אלף ולשחרור שלו כגופן חופשי לשימוש.

ערכת העיצוב מבוססת על Twenty Twelve עם שינויים קטנים, ולפי הבדיקות הבסיסיות שערכתי היא נראית טוב באייפון ובאייפד.

כך זה נראה לפני:

ranh.co.il - before head

ילדותיות

Meditating on this, I’m wondering how many other Israelis (this one, obviously well educated and well-traveled) could actually be this childlike and naive when it comes to the circumstances at hand. Unless the photo is that particular to the mind of one person, it also humbles me in considering the contrast to the ways and the consciousness of people and cultures far from our shores.

הציטוט הזה מגיע מהבלוג BagNewsNotes, שמסקר צילומי עיתונות באופן אינטלגנטי ומרתק. במקרה הזה, זה מטלטל במיוחד בהתחשב בתמונה ובסיפור אליהם הוא מתייחס.

20121118-223550.jpg

את הצילום למעלה הקדיש רופא מבאר שבע לחיל האוויר. אולי ילדותי ונאיבי, אבל במסגרת הרחבה יותר, בלתי-מזיק-בעליל.

ואם כבר נאיביות – זה רק עוד משהו שיש לנו במשותף:

בניגוד לתמונה הזו, לדוגמה, שמדברת לא על התמימות שלנו, אלא על כמה אנחנו מטומטמים:

 

יום שני, 19 בנובמבר, 2012. מילות מפתח: .

כרמלה גופן בעברית

כרמלה – "גופן מסך עברי". זה בדיוק מה שאני הייתי עושה אם הייתי עושה פרוייקט גמר בתקשורת חזותית. ואיזה צבע יפה. אפשר לראות אותו בפעולה בבלוג פג תוקף.

 

יש רק משקל אחד, כל הזכויות שמורות לניר ייני, ואין רשיון שימוש. כנראה שאפשר להוריד ולהשתמש ללא הגבלה, אבל לא הייתי בונה על זה. צריך לעשות קודם לייק. פרטים נוספים בוואלה.

הטלוויזיה של איקאה

נראה טוב. ניכר שמדובר במוצר אטרקטיבי יותר מאשר מאות הדגמים השונים-אך-זהים של סמסונג, סוני, LG, או כל החברות האחרות, מכיוון שיהיה זה טריוויאלי לבחור את הדגם הנכון, וטריוויאלי להתקין אותו בבית.

מעניין מה הכוונה ב-"DivX HD", כשמה שבאמת צריך זה תמיכה ב-H.264/MPEG4 AVC בפורמט קבצים MKV. וחבל שהארונית נראית עלובה כל כך.

מישהו אמר Apple TV?