Filozofie

Gata de funcționare

Software-urile excelente ar trebui să funcționeze fără configurări și inițializări complicate. WordPress este proiectat pentru a deveni funcțional și să ruleze la capacitatea maximă în cel mult cinci minute. Nu trebuie să duci o luptă pentru a folosi funcționalitatea standard a WordPress.

Muncim din greu pentru a ne asigura că fiecare lansare se bazează pe această filozofie. Cerem cât mai puține detalii tehnice în timpul procesului de inițializare, dar totodată oferim explicații complete pentru tot ce cerem.

Proiectat pentru toată lumea

Mulți utilizatori finali ai WordPress nu au înclinații tehnice. Ei nu știu ce înseamnă AJAX și nici nu le pasă ce versiune de PHP folosesc. Utilizatorul WordPress obișnuit vrea pur și simplu să poată scrie fără probleme sau întreruperi. Aceștia sunt utilizatorii pentru care proiectăm software-ul deoarece ei sunt până la urmă cei care vor petrece cel mai mult timp folosindu-l pentru ce a fost construit.

Decizii, nu opțiuni

Când luăm decizii, ne gândim în primul rând la utilizatori. Un exemplu excelent pentru această considerație sunt opțiunile software-ului. De fiecare dată când oferi o opțiune unui utilizator, îi ceri să ia o decizie. Când utilizatorului nu-i pasă sau el nu înțelege opțiunea, în cele din urmă se ajunge la frustrare. Ca dezvoltatori uneori simțim că oferirea de opțiuni pentru tot este un lucru bun, e bine să ai mai multe alegeri, nu-i așa? Dar, în esență, aceste alegeri ajung să fie de ordin tehnic, alegeri de care utilizatorul final obișnuit nu este interesat. Este datoria noastră ca dezvoltatori să luăm decizii inteligente de proiectare și să evităm să lăsăm pe umerii utilizatorilor finali aceste opțiuni tehnice.

Curat, simplu și eficient

Nucleul WordPress va oferi mereu un tablou solid cu funcționalități de bază. Este proiectat pentru a fi puternic și rapid și va rămâne mereu așa. Suntem întrebați mereu „când va fi construită funcționalitatea X” sau „de ce modulul X nu este integrat în nucleu”. Regula principală este că nucleul ar trebui să furnizeze funcționalități pe care minim 80% dintre utilizatorii finali le vor aprecia și folosi efectiv. Dacă următoarea versiune de WordPress vine cu o funcționalitate pe care utilizatorii, în majoritate, doresc imediat s-o dezactiveze sau cred că nu o vor folosi niciodată, atunci o eliminăm. Dacă respectăm principiul de 80%, atunci acest lucru n-ar trebui să se întâmple niciodată.

Putem face asta pentru că avem un sistem de teme și module foarte capabil și o comunitate fantastică de dezvoltatori. Oamenii au nevoi diferite, de aceea numărul foarte mare de module și teme WordPress de calitate le permite utilizatorilor să-și personalizeze instalările pe gustul lor. Toate acestea ar trebui să permită tuturor utilizatorilor să găsească restul de 20% și să introducă toate funcționalitățile WordPress pe care le apreciază și folosesc.

Străduință pentru simplitate

Nu vom termina niciodată simplificarea. Vrem să facem WordPress mai ușor de utilizat cu fiecare nouă lansare. Avem o evidență bună a acestora, dacă nu ne crezi uită-te la unele dintre versiunile mai vechi ale WordPress!

În versiunile anterioare am făcut pași importanți pentru a îmbunătăți ușurința de utilizare și pentru face lucrurile mai ușor de înțeles. Un exemplu relevant în acest sens sunt actualizările la software-ul nucleului. Actualizarea a fost o acțiune manuală dureroasă care a fost prea complicată pentru mulți utilizatori. Am decis să ne axăm asupra ei și s-o simplificăm până la un singur clic. Acum oricine are o instalare WordPress poate face actualizări cu un singur clic, atât pentru nucleul WordPress cât și pentru module și teme.

Ne place să ne provocăm pe noi înșine și să simplificăm sarcinile prin acțiuni benefice spre satisfacția generală a utilizatorilor WordPress. Fiecare nouă versiune de WordPress ar trebui să fie mai facilă și mai plăcută la utilizare decât cea anterioară.

Termenele limită nu sunt arbitrare

Termenele limită nu sunt arbitrare, ele sunt o promisiune făcută nouă înșine și utilizatorilor noștri și ne ajută să ținem în frâu posibilitățile nesfârșite ale lucrurilor care ar putea fi o parte din fiecare lansare. Dorim să lansăm trei versiuni majore pe an, deoarece, prin încercări și erori, am descoperit că este un echilibru potrivit între a obține lucruri interesante în fiecare versiune și posibilitatea de a ajunge mai mult să stricăm decât să adăugăm.

Aproape întotdeauna, termenele limită decente te fac să tai ceva dintr-o lansare. Acesta nu este un lucru rău, este ceea ce ar trebui să facă.

Întârzierea unei lansări pentru încă o funcționalitate nouă crează o situație complicată și confuză. Am făcut asta o dată, cu peste un an în urmă, și nu a fost ceva plăcut pentru nimeni.

Cu cât sunt mai frecvente și regulate lansările, cu atât este mai puțin important să existe vreo anumită funcționalitate în acele lansări. Dacă funcționalitatea nu este gata pentru lansarea asta, mai sunt doar câteva luni înainte de următoarea. Când lansările devin imprevizibile sau se împuținează și există o perioadă mare între ele, se pune multă presiune pentru a încerca să strecori încă un lucru în lansare, deoarece va fi o durată prea mare până la următoarea. Întârzierea produce întârzieri.

Opinia minorității

Există o regulă bună în cultura internetului numită regula 1%. Ea spune că „numărul de persoane care creează conținut pe internet reprezintă aproximativ 1% (sau mai puțin) din persoanele care vizualizează efectiv acel conținut”.

Astfel, dacă luăm în considerare că este foarte important să citești impresiile și să le răspunzi celor care le publică și își exprimă opiniile pe forumuri, aceștia reprezintă doar o mică parte a utilizatorilor noștri finali. Când luăm decizii cu privire la modul în care putem merge mai departe cu viitoarele versiuni ale WordPress, urmărim să angrenăm mai mulți astfel de utilizatori care nu prea se exprimă online. Facem asta prin întâlniri și discuții cu utilizatorii care participă la WordCamp-urile de pe tot globul și acestea ne oferă un echilibru de înțelegere mai bun și, în cele din urmă, ne permit să luăm decizii mai bune pentru toți cei care merg înainte.

Carta noastră de drepturi

WordPress este licențiat sub Licența publică generală (GPLv2 sau ulterioară), care îi oferă patru libertăți fundamentale, consideră-le „Carta drepturilor” WordPress:

  • Libertatea de a rula programul, în orice scop.
  • Libertatea de a studia cum funcționează programul și de a-l modifica pentru a-l face să lucreze cum vrei.
  • Libertatea de a redistribui.
  • Libertatea de a distribui copii ale versiunilor tale modificate altora.

O parte din aceste cerințe de licențiere includ licențierea serviciilor derivate sau lucruri care leagă funcțiile nucleului WordPress (cum ar fi teme, module etc.) tot sub licența GPL, transferând astfel și libertatea de utilizare a acestor servicii.

Evident, există și cei care vor încerca să ocolească aceste idealuri și să restricționeze libertatea utilizatorilor lor încercând să găsească lacune sau cumva să eludeze intenția licențierii WordPress, care are scopul de a garanta libertatea de utilizare. Credem că întreaga comunitate îi va recompensa pe cei care se axează pe susținerea acestor libertăți de licențiere, în loc să încerce să le evite.

Comunitatea WordPress trebuie să sublinieze că libertățile oferite de GPL ajută la furnizarea unui software de înaltă calitate.