πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Oι ρυθμιστικές χρηματιστηριακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή έδωσαν το πράσινο φως για το πρώτο Bitcoin ETF βασισμένο στο Bitcoin και που θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την ερχόμενη τρίτη με το ticker BITO . Η έκδοση του ETF είναι από την ProShares χρηματιστηριακή εταιρεία που ειδικεύεται στα συγκεκριμένα χρηματηστηριακά προϊόντα.

Το BITO ETF δεν θα είναι βασισμένο απευθείας στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος αλλά θα περιέχει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ισοτιμίας του σίγουρα όμως ανοίγει τον δρόμο για την έκκριση μελλοντικά κάποιας από τις πολλές αιτήσεις ETF βασισμένου κατευθείαν στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος.

Και μόνο η είδηση της έγκρισης του πρώτου ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσε την ισοτιμία του Bitcoin πάνω από τα 60.000 δολάρια αγγίζοντας μέσα στην μέρα το ATH που είχε σημειωθεί τον περασμένο Απρίλιο στα 64.000.

Στο παρελθών έχουν γίνει δεκάδες ανάλογες αιτήσεις από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες που όλες τους απορρίφθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές των Hνωμένων Πολιτειών. Η πιο μακροχρόνια από αυτές είναι η αίτηση των αδερφών Winklevoss διαχειριστών του ανταλλακτηρίου Gemini που ξεκίνησε το 2015 και απορρίφθηκε μετά από αλλεπάλληλες αναβολές τρία χρόνια αργότερα.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι στον Καναδά ήδη διαπραγματεύονται δύο ETF βασισμένα στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος.

 

 

 

The post To πρώτο Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι γεγονός appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Δημοσίων Μετασχηματισμών και Υπηρεσιών της Γαλλίας Amélie de Montchalin παρουσίασε τους 15 χάρτες πορείας για τα δημόσια δεδομένα, τους αλγορίθμους και τον δημόσιο πηγαίο κώδικα, οι οποίοι αποτελούν ορόσημο στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της γαλλικής δημόσιας διοίκησης. Το ίδιο Υπουργείο θα παρακολουθεί την εφαρμογή όλων των χαρτών και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αξιολογήσει το πρόγραμμα στο σύνολό του στην επόμενη διυπουργική επιτροπή για τον δημόσιο μετασχηματισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από το DINUM (Direction Interministérielle du Numérique,) και απορρέει από την εγκύκλιο 6264/SG που εστάλη τον Απρίλιο από τον Πρωθυπουργό Jean Castex, ο οποίος ανέθεσε στο Υπουργείο Δημοσίων Μετασχηματισμών και Δημόσιων Υπηρεσιών να ανοίξει δημόσια δεδομένα, αλγορίθμους και πηγαίο κώδικα «προς όφελος των χρηστών, των ερευνητών, των φορέων καινοτομίας και των πολιτών». Επιπλέον, η εγκύκλιος ζητούσε να οριστούν υπεύθυνοι δεδομένων, αλγορίθμων και πηγαίου κώδικα (AMDAC) σε κάθε μονάδα της δημόσιας διοικησης, οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή των χαρτών και θα δημιουργήσουν ένα διυπουργικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών.

Κάθε χάρτης καθορίζει ένα σχέδιο δράσης που διαρκεί από δύο έως τρία έτη, και αντιμετωπίζει τους στόχους και τις προκλήσεις των δημόσιων δεδομένων, των αλγορίθμων και των πολιτικών που σχετίζονται με τον πηγαίο κώδικα, τη διακυβέρνηση για την εφαρμογή τους, καθώς και τα σημεία δράσης που πρέπει να συνεχιστούν. Όλες βασίζονται σε ένα διυπουργικό πλαίσιο για τη διαχείριση δεδομένων, αλγορίθμων και πηγαίου κωδίκα, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η τυποποίηση σε όλα τα υπουργεία.

Όσον αφορά τον ανοιχτό κώδικα, η Διυπουργική Ψηφιακή Διεύθυνση (DINUM) θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, η οποία θα περιστρέφεται γύρω από την κοινότητα BlueHats (μια άλλη πρωτοβουλία DINUM για την προώθηση του ανοικτού κώδικα στη γαλλική δημόσια διοίκηση). Σε αυτόν τον τομέα, ένας από τους σημαντικότερους στόχους είναι η δημιουργία ενός Γραφείου Ανοικτού Κώδικα (Ospo) εντός του Υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, με σκοπό τη διαχείριση και τον συντονισμό έργων ανοικτού κώδικα για την εκπαίδευση. Επιπλέον, το Υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας θα προωθήσει τη συμβολή των προγραμματιστών ανοικτού κώδικα και το Υπουργείο Μετασχηματισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας θα δημοσιεύσει τον κώδικα της FranceConnect. Αυτή η πρωτοβουλία ανοικτού κώδικα θα συμβαδίζει με τη συνολική προσοχή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και των τεχνολογικών δεξιοτήτων στη γαλλική δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον, οι χάρτες περιλαμβάνουν δράσεις για την παροχή δημόσιων δεδομένων σε ανοικτό μορφότυπο, που αποτελεί ένα από τα ορόσημα του παρόντος προγράμματος. Εκτός από τη βελτίωση της χρήσης και της ποιότητας των δεδομένων που κατέχουν οι δημόσιες διοικήσεις, οι χάρτες πορείας περιλαμβάνουν:

  1. απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, με την τυποποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπουργείων·
  2. τόνωση της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος·
  3. ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των τεκμηριωμένων δημόσιων πολιτικών μέσω της χρήσης ανοικτών δεδομένων·
  4. προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημόσιων υπηρεσιών·
  5. διευκόλυνση του έργου των ερευνητών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε δημόσια δεδομένα.

Τέλος, τα υπουργεία θα ασχοληθούν με τον τομέα των δημόσιων αλγορίθμων. Οι περισσότεροι χάρτες σχεδιάζουν την κατάρτιση απογραφής για όλους τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται από το συγκεκριμένο υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Δημοσίων Μετασχηματισμών και Υπηρεσιών ανέθεσε στην ΙΝΟΥΜ να υποστηρίξει την εφαρμογή στην παροχή τεχνικών εργαλείων και τεχνογνωσίας όσον αφορά τους αλγορίθμους.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Η συγγραφή κώδικα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν οι hardcore προγραμματιστές που χρησιμοποιούν vim, nano ή gedit (κάποιον επεξεργαστή κειμένου δηλαδή). Υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται στο στάδιο της εκμάθησης, οπότε καλό είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, τα IDE που παρέχει η κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Βέβαια όταν μάθουν όλους τους αυτοματισμούς και ευκολίες που προσφέρουν, δύσκολα θα μετακινηθούν σε κειμενογράφους τύπου vim (άσχετα αν είναι πολύ δυνατό εργαλείο με πολλές δυνατότητες). Προσωπικά προτιμώ το Visual Studio Code για την συγγραφή κώδικα αλλά υπάρχουν και άλλα IDE, ανάλογα με την γλώσσα προγραμματισμού που δουλεύει ο καθένας. Εμείς εδώ θα δούμε την εγκατάσταση και ρύθμιση του Eclipse για χρήση με την γλώσσα Java.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Θα δούμε τους τρόπους εγκατάστασης του Eclipse.

FLATPAK

Τελευταία, όλο και πιο πολύ διαδίδονται οι εγκαταστάσεις μέσω λύσεων flatpak/snap. Προσωπικά προτιμώ το flatpak. Στην λύση αυτή βλέπουμε να κατεβαίνει η έκδοση java που θα συνεργαστεί με το Eclipse. Δεν θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τίποτα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα.

Η εγκατάσταση γίνεται με την παρακάτω εντολή:
flatpak install flathub org.eclipse.Java
Σε Ubuntu 20.04.x, η έκδοση Flatpak είναι παλιά και δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Eclipse. Οπότε πρέπει να το αναβαθμίσετε, προσθέτοντας το παρακάτω αποθετήριο.
sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak

sudo apt-get update
Είστε έτοιμοι. Απλά ανοίξτε το Eclipse και χρησιμοποιήστε το.

SNAP

Άλλη μια επιλογή, native για Ubuntu είναι η εγκατάσταση snap πακέτου. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στην ιστοσελίδα.

Η εγκατάσταση γίνεται με την παρακάτω εντολή:
sudo snap install eclipse –classic
Είστε έτοιμοι. Απλά ανοίξτε το Eclipse και χρησιμοποιήστε το.

ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εδώ είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εγκαταστήσει την Java και μετά να αποσυμπιέσουμε το πρόγραμμα.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Java

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, ας δούμε τις διαφορές μεταξύ JRE, OpenJDK και Oracle JDK.

  • JRE (Java Runtime Environment) είναι αυτό που χρειάζεται για να εκτελεστεί μια εφαρμογή που βασίζεται σε Java. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε εάν δεν είστε προγραμματιστής.
  • JDK (Java Development Kit) είναι αυτό που πρέπει να αναπτύξετε λογισμικό που σχετίζεται με την Java.
  • H OpenJDK είναι υλοποίηση ανοικτού κώδικα του Java Development Kit ενώ το Oracle JDK είναι η επίσημη έκδοση Oracle του Java Development Kit. Ενώ το OpenJDK είναι αρκετό για τις περισσότερες περιπτώσεις, ορισμένα προγράμματα όπως το Android Studio προτείνει τη χρήση του Oracle JDK για αποφυγή ζητήματος διεπαφής χρήστη.

Για αρχή δείτε τι έκδοση java έχετε.
java -version
Εάν έχετε εγκατεστημένη την java, τότε σε ένα σύστημα Ubuntu θα δείτε τα παρακάτω: openjdk version «11.0.11» 2021-04-20
OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.11+9-Ubuntu-0ubuntu2.20.04)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 11.0.11+9-Ubuntu-0ubuntu2.20.04, mixed mode, sharing)

Έκδοση java σε openSUSE

Ενώ σε ένα σύστημα που δεν έχει εγκατεστημένη την java, θα δείτε ένα αποτέλεσμα του τύπου:
The program ‘java’ can be found in the following packages:
* default-jre
* gcj-4.6-jre-headless
* openjdk-6-jre-headless
* gcj-4.5-jre-headless
* openjdk-7-jre-headless
Try: sudo apt-get install

Εγκατάσταση JRE σε Debian/Ubuntu

Για εγκατάσταση του Java Runtime Environment
sudo apt install default-jre

Εγκατάσταση OpenJDK σε Debian/Ubuntu

Για εγκατάσταση του OpenJDK
sudo apt install default-jdk

Εγκατάσταση openSUSE

Στο openSUSE να έχετε εγκατεστημένα τα παρακάτω (έκδοση Java 11):
sudo zypper in java-11-openjdk-devel java-11-openjdk java-11-openjdk-headless

Εγκατάσταση Oracle JDK

Για εγκατάσταση του Oracle JDK, κατεβάστε και εγκαταστείστε το αντίστοιχο αρχείο για την διανομή σας.

Εναλλακτικά σε Ubuntu based διανομές, μπορείτε να εισάγετε το αποθετήριο:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
Και στη συνέχεια για την java έκδοση 16 (αυτή κυκλοφορεί τελευταία. Αν θέλετε να αλλάξετε έκδοση, απλά αλλάξτε το νούμερο), μπορείτε να την εγκαταστήσετε με τις παρακάτω εντολές:
sudo apt install oracle-java16-installer
sudo apt install oracle-java16-set-default
Γενικά σε openSUSE, υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση.

Για Arch Linux, υπάρχει και τεκμηρίωση στο wiki.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Eclipse

Η εγκατάσταση του Eclipse ακολουθεί. Μετακινηθείτε στην ιστοσελίδα των λήψεων. Πατήστε το Download x86_64 και θα κατέβει ένα αρχείο με το όνομα eclipse-inst-jre-linux64.tar.gz.

Αποσυμπιέστε το και μετακινηθείτε στον φάκελο. Εκεί πατήστε διπλό κλικ στο eclipse-inst.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε Eclipse IDE for Java Developers.

Eclipse IDE for Java Developers

Στο παράθυρο αυτό, δεν φαινόταν τα γράμματα στο πεδίο Java 11+ VM. Μπορεί να φταίει το θέμα από το γραφικό περιβάλλον. Όπως και να έχει, πατήστε στο βελάκι και θα εμφανιστεί η διαδρομή της Java. Αν δεν βλέπετε τίποτα, τότε μάλλον πρέπει να τσεκάρετε πάλι εάν είναι εγκατεστημένη η Java.

Διαδρομή Java 11+ VM

Επιλέξτε και εάν θέλετε να προστεθεί εκκινητής στο μενού αλλά και στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε Install και περιμένετε.

Το Eclipse είναι έτοιμο για εγκατάσταση

Αναμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Εγκατάσταση Eclipse

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατήστε στο Launch για να εκκινήσει το πρόγραμμα.

Εκκίνηση του Eclipse

Θα σας ρωτήσει ποιον φάκελο θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως φάκελο για να αποθηκεύετε τα αρχεία που θα φτάχνετε. Μπορείτε να αφήσετε τον φάκελο ως έχει. Πατήστε Launch και περιμένετε.

Eclipse workspace

Αναμένετε μέχρι να τελειώσει το άνοιγμα του Eclipse.

Άνοιγμα Eclipse

Αφού ανοίξει, μπορούμε να γράψουμε και το πρώτο πρόγραμμα Hello world για να δούμε εάν δουλεύει.

Και πλέον είμαστε έτοιμοι για να γράψουμε τα προγράμματά μας στην γλώσσα Java.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην σελίδα https://wiki.eclipse.org/Eclipse/Installation

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://eiosifidis.blogspot.com

Ubuntu! Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, 21.10, της διανομής Ubuntu! Μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο site. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στις σημειώσεις της έκδοσης πρίν την αναβάθμιση ή την εγκατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι βγαίνει σε πολλές "γεύσεις" ;-)

  • Ubuntu με άρωμα GNOME
  • Kubuntu με γεύση KDE
  • Lubuntu για ελαφριές επιδόσεις
  • Budgie για απλότητα
  • Kylin για την Άπω Ανατολή
  • Mate για ένα αναδρομικό μέλλον
  • Ubuntu Studio για το στούντιο
  • Xubuntu για τους λάτρεις του XFCE

 

Καλά κατεβάσματα! Torrents μπορείτε να βρείτε εδώ: https://torrent.ubuntu.com/tracker_index

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNBC που μέρος της αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin αναγνώρισε ότι το Bitcoin είναι ένα μέσο συναλλαγής που έχει αξία.

Στην συγκεκριμένη συνέντευξη κυριάρχησε το ενεργειακό θέμα με την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών καθώς και οι φήμες για αποχώρηση της Ρωσίας από τα συμβόλαια πετρελαίου που είναι βασισμένα σε δολάρια λόγο των οικονομικών κυρώσεων που τις έχουν επιβληθεί.

Oπως ανέφερε ο Putin το Bitcoin μπορεί να έχει αξία ως μέσο συναλλαγής αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα διεθνή συμβόλαια πετρελαίου καθώς είναι  πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάτι τέτοιο.

To Βitcoin όλα τα χρόνια της ύπαρξης του έχει περάσει από χίλια κύματα στην Ρωσία από καθολικές απαγορεύσεις ακόμα και με ποινές φυλάκισης μέχρι και σκέψεις για νομιμοποίηση του.  Η Ρωσία όμως είναι και η χώρα που έχει αρκετούς ενεργούς developer γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα ενώ κατέχει και μεγάλο μερίδιο σε επεξεργαστική ισχύ στο Bitcoin mining.

The post Ο Putin δηλώνει ότι το Bitcoin είναι μέσο συναλλαγών με αξία appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Του Glyn Moody

Τα φυσικά βιβλία μπορούν να αγοραστούν, να μοιραστούν και να διαβαστούν σε βιβλιοθήκες πολύ εύκολα. Οι ταινίες σε φυσική μορφή, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να αποκτηθούν, να κοινοποιηθούν ή να προβληθούν σε αρχειοθήκες. Γράφοντας στον Guardian, ο σκηνοθέτης Charlie Shackleton λέει ότι το 90% των συλλογών των αρχειοθηκών αποτελείται από ταινίες που δεν θα προβληθούν ποτέ ξανά. Επιπλέον, επισημαίνει ότι καθώς το streaming γίνεται ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις ταινίες, η κατάσταση χειροτερεύει και δεν γινεται καλύτερη:

Τέτοιες ταινίες [που φυλάσσονται σε αρχειοθήκες] είναι τουλάχιστον καλά διατηρημένες, με μόνο όμως το 10% από αυτές να είναι τυχερό και να προσελκύει την προσοχή του κοινού. Κάθε ταινία που «αγοράστηκε» από το Amazon Prime είναι δική σας για προβολή μόνο εφόσον η Amazon διατηρεί την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων για να σας την δείξει. Και αν οι ίδιοι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όταν οι ακόμα ταινίες ήταν φυσικά πράγματα που μπορούσαν να οργανωθούν και να απογραφούν, φαίνεται απίθανο να εμπιστευτούν την ψηφιακή εποχή.

Ο Timothy B Lee παρέχει μερικούς σκληρούς αριθμούς που αποκαλύπτουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα:

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, θα μπορούσατε να βρείτε σχεδόν οτιδήποτε στο Netflix, από τις τελευταίες υπερπαραγωγές έως κλασικές ταινίες έως δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Συνολικά, το Netflix διέθετε περίπου 60.000 τίτλους.

Σήμερα, η υπηρεσία συνεχούς ροής του Netflix έχει μόνο περίπου το ένα δέκατο των περισσότερων διαθέσιμων τίτλων. Ενώ έχει εκπληκτικό πρωτότυπο περιεχόμενο, ο συνολικός κατάλογος του δεν είναι εντυπωσιακός.

Έχει επίσης μια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό:

Η επανάσταση του streaming παρέχει στους καταναλωτές μια πρωτοφανή ευκολία. Είχε όμως την παρενέργεια να αφήσει στους πολλούς καταναλωτές ένα στενότερο φάσμα επιλογών και μια πιο κατακερματισμένη αγορά. Και αυτό δεν οφείλεται σε τεχνολογικούς ή οικονομικούς περιορισμούς – είναι επειδή ο νόμος δίνει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων περισσότερο έλεγχο στη ροή παλαιότερων ταινιών από ό, τι στις ενοικιάσεις DVD.

Η υπόλοιπη ανάρτηση του Lee στο Full Stack Economics διερευνά τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Αντλώντας από ένα ενδιαφέρον paper του Mark A. Lemley, το οποίο προτείνει τη χρήση της έννοιας της «δίκαιης χρήσης» για να επιτρέψει σε τρίτους να μεταδώσουν υλικό εάν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο. Ο Lee βασίζεται σε αυτήν την ιδέα, προτείνοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα υποχρεωτικό σύστημα αδειοδότησης για περιεχόμενο streaming βίντεο που δεν είναι πλέον διαθέσιμο για εμπορική χρήση.

Σίγουρα χρειαζόμαστε κάποιου είδους λύση. Χωρίς αυτή τη λύση, το υλικό ταινιών που θα πρέπει να εισέλθει στον δημόσιο τομέα μόλις λήξει ο χρόνος των πνευματικών δικαιωμάτων τους, δεν θα το κάνει ποτέ, επειδή δεν θα υπάρχουν πλέον ψηφιακά αντίγραφα που μπορούμε να μοιραστούμε. Θα ήταν ένα τραγικό αποτέλεσμα αν η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους παρωχημένους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων οδηγούσε στην απώλεια μεγάλων τμημάτων της κινηματογραφικής κουλτούρας. Όπως λέει ο Lemley:

Στο παρελθόν μπορεί να φιλοδοξούσαμε έναν κόσμο στον οποίο όλα τα έργα της ιστορίας θα ήταν διαθέσιμα για πάντα. Τώρα αυτός είναι πλέον ένας εφικτός στόχος. Τα πνευματικά δικαιώματα δεν πρέπει να τον εμποδίζουν.

Πράγματι, δεν πρέπει. Γκρεμίστε αυτούς τους τοίχους

Πηγή άρθρου: https://walledculture.org/

Μέσα από τις διαρροές της και τη μαρτυρία της στο Κογκρέσο , η Φράνσις Χάουγκεν, η «Facebook Whistleblower», αποκάλυψε πολλά για τη λειτουργία του Facebook. Πολλές από αυτές τις αποκαλύψεις είναι πράγματα για τα οποία υποψιαζόμασταν από καιρό, αλλά τώρα έχουμε αποδείξεις: Το Facebook επικεντρώνεται στην αύξηση των χρηστών και στον χρόνο που αφιερώνουν στις πλατφόρμες του, αποκλείοντας όλα τα άλλα. Για το Facebook, η ανάπτυξη υπερισχύει όλων, ακόμη και της υγείας και της ασφάλειας των πιο ευάλωτων χρηστών του.

Στην κατάθεσή της, η Haugen εξήγησε ότι στο Facebook, οι μετρήσεις ο βασιλιάς. Το «τμήμα ανάπτυξης» του Facebook λειτουργεί για να αυξήσει την «αφοσίωση των χρηστών» και το πετυχαίνει. Αυτή είναι μια κυκλική διαδικασία: Το Facebook προσδιορίζει το περιεχόμενο με το οποίο οι χρήστες «εμπλέκονται» περισσότερο και το προωθεί, οδηγώντας σε περισσότερη εμπλοκή. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα του Facebook δεν αξιολογούν με τι ασχολείται το περιεχόμενο – απλώς αναγνωρίζουν και κατατάσσουν τα υλικά με βάση την ίδια την εμπλοκή των χρηστών. Σύμφωνα λοιπόν με την Haugen, το αυτοματοποιημένο σύστημα βαθμολόγησης θα κατατάξει τον επιτυχημένο εκφοβισμό ως «ελκυστικό» παράλληλα με οτιδήποτε άλλο που συγκεντρώνει πολλή προσοχή. Οι πολιτικοί που κάνουν ακραίες δηλώσεις δέχονται περισσότερες επισκεψεις, και ως εκ τούτου κατατάσσονται υψηλότερα από το Facebook, και έτσι τους βλέπουν περισσότεροι χρήστες του Facebook.

Το Facebook δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ «καλού» και «κακού» περιεχομένου ακόμα κι αν το ήθελε. Η Haugen λέει ότι το «AI» που χρησιμοποιεί το Facebook για την αξιολόγηση του περιεχομένου είναι κακό σε αναρτήσεις στα αγγλικά και χειρότερο σε δημοσιεύσεις σε άλλες γλώσσες. Το Facebook «επικεντρώνεται στην κλίμακα και όχι στην ασφάλεια» και «επιλέγει το κέρδος παρά την ασφάλεια».

Αυτές δεν είναι απλές προτεραιότητες – αντικατοπτρίζονται στα κίνητρα που προσφέρει το Facebook στους μηχανικούς, τους σχεδιαστές και τους διαχειριστές προϊόντων, τα μπόνους των οποίων συνδέονται με την ποσότητα «ουσιαστικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων» (AKA «αφοσίωση») που δημιουργούν τα προϊόντα τους.

Επιπλέον, το Facebook δεν αρκείται να αρμέγει την υπάρχουσα, γηράσκουσα βάση χρηστών του για «δέσμευση». Το σχέδιο του Facebook για να ενεργοποιήσει ένα «Instagram για παιδιά» , (που παύθηκε προς το παρόν) είναι μια προσπάθεια να μεγαλώσει την βάση των χρηστών του συνηθίζοντας τους ανθρώπους στα προϊόντα του από μικρή ηλικία. Η Haugen δεν πιστεύει ότι αυτή «παύση» του Facebook σε αυτό το σχέδιο είναι μόνιμη. Πιστεύει ότι απλώς περιμένουν να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Για το Facebook, ο θόρυβος δεν μειώνεται ποτέ. Η εταιρεία βρίσκεται πάντα στη μέση του ενός ή του άλλου θεαματικού σκανδάλου. Η μαρτυρία της Haugen επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό – οι αέναες κρίσεις του Facebook είναι το αποτέλεσμα μιας σάπιας εταιρικής κουλτούρας και προτεραιοτήτων που έχουν στόχο μόνο το κέρδος.

Η κα Haugen είπε στο Κογκρέσο ότι πιστεύει ότι το Facebook πρέπει να μεταρρυθμιστεί και όχι να διαλυθεί. Αλλά το προβληματικό σύστημα του Facebook τροφοδοτείται από ένα μοντέλο ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος. Ο αριθμός των χρηστών του Facebook και το αυξανόμενο βάθος των δεδομένων που συλλέγει για αυτούς είναι το μεγαλύτερο σημείο πώλησής του. Με άλλα λόγια, η «κακία» του Facebook είναι άρρηκτα δεμένη με τη μεγαλοπρέπεια του.

Μεγάλο μέρος αυτής της τελευταίας διαμάχης στο Facebook αφορά τις διαφημίσεις του Instagram – συγκεκριμένα, ποιες διαφημίσεις εμφανίζει στους νέους και τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική τους υγεία.

Θυμηθείτε, όμως: το Facebook δεν έφτιαξε το Instagram. Το αγόρασε, για να εξουδετερώσει έναν ανταγωνιστή. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν αυτή η συγχώνευση έπρεπε κατ ‘αρχήν να επιτραπεί και αν θα έπρεπε να καταργηθεί σήμερα.

Το Facebook αγόρασε το Instagram επειδή ήταν «απειλή» . Το Instagram μεγάλωνε, προσελκύοντας τους νεότερους χρήστες που εγκατέλειπαν το Facebook. Η έρευνα του Facebook έδειξε ότι οι νέοι χρήστες το θεωρούσαν ως υπηρεσία για ηλικιωμένους. Η μειωμένη ελκυστικότητα του Facebook προκάλεσε τριβές μετά τη συγχώνευση της εταιρείας με το Instagram, καθώς οι Facebookers άρχισαν να ζηλεύουν τους συναδέλφους τους στο Instagram . Η εταιρική καχυποψία του Facebook για το Instagram τελικά ανάγκασε τους ιδρυτές του Instagram να εγκαταλείψουν την εταιρεία, αφήνοντας τα πάντα για το Instagram στο Facebook. Η εστίαση του Facebook στην αφοσίωση των χρηστών και στην η ανάγκη του να τραβήξει όλες τις υπηρεσίες κάτω από την ομπρέλα της βασικής εφαρμογής του Facebook- όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στη νοοτροπία ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος.

Για τις περισσότερες εταιρείες, ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, ο στόχος του κέρδους οδηγεί σε ανήθικες, καταχρηστικές και, τελικά, παράνομες συμπεριφορές. Η ιστορία του Facebook, με τα επαναλαμβανόμενα αδικήματά της παρά τα πρόστιμα ρεκόρ και τα διατάγματα συγκατάθεση , δείχνουν ότι αυτά απλά δεν έχουν καμία επίπτωση.

Καθιερώνοντας την διάσπαση, ως μια σοβαρή πιθανότητα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες, είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τις πειθαρχήσουμε, ώστε να αστυνομευτούν καλύτερα και να ανοίξουμε χώρο για πιο δημιουργικές ρυθμιστικές λύσεις. Και αν αυτό δεν πετύχει, μπορούμε να τις διαλύσουμε, δημιουργώντας περισσότερο ανταγωνισμό.

Οι διασπάσεις εταιριών δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ η πρώτη γραμμή άμυνας για κάθε πρόβλημα με την τεχνολογία. Μπορούν να είναι περίπλοκες και ακριβές, και η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ένας χωρισμός δεν ακολουθείται από την επιβολή, τα διασπασμένα μέρη του μονοπωλίου μπορούν απλά να ανασυσταθούν. Η διάλυση της AT&T το 1984 ήταν το αποτέλεσμα σχεδόν εργασίας δύο δεκαετιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οδήγησε σε μια ριζική διαφοροποίηση της αγοράς. Αλλά στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, η χαλαρή αναθεώρηση των συγχωνεύσεων και η απορρύθμιση επέτρεψαν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών να συγκεντρωθεί για μια ακόμη φορά σε λίγους μεγάλους παίκτες.

Μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε πολλαπλές στρατηγικές που θα μας οδηγήσουν σε ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να ανησυχούμε κάθε πρωί για το τι θα κάνει το Facebook σήμερα.

Οι διασπάσεις είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Για να είναι αποτελεσματικές οι διασπάσεις, χρειαζόμαστε επίσης άλλα εργαλεία – μια ολόκληρη εργαλειοθήκη γεμάτη τρόπους για να κρατήσει τις εταιρείες σε διάλυση και να εξασφαλίσει μια υγιή προσφορά καινοτόμων ανταγωνιστών. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των αναθεωρήσεων των συγχωνεύσεων, άρση των εμποδίων στη διαλειτουργικότητα και καλοσχεδιασμένη νομοθεσία περί απορρήτου για την προστασία των καταναλωτών και την ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Το αυτόματο backup αρχείων σε εξωτερικό δίσκο και δικτυακό δίσκο και μάλιστα με ταυτόχρονη κρυπτογράφηση, αφαίρεση διπλότυπων αντιγράφων και πολλαπλών αντιγράφων ασφαλείας είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες του Vorta (Borg). Backup… έλα μωρέ τώρα… Το Backup στο μυαλό των περισσοτέρων είναι η περιοδική αντιγραφή – επικόλληση αρχείων από έναν υπολογιστή, σε μια εξωτερική μονάδα […]
Eclipse Logo

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η συγγραφή κώδικα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν οι hardcore προγραμματιστές που χρησιμοποιούν vim, nano ή gedit (κάποιον επεξεργαστή κειμένου δηλαδή). Υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται στο στάδιο της εκμάθησης, οπότε καλό είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, τα IDE που παρέχει η κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Βέβαια όταν μάθουν όλους τους αυτοματισμούς και ευκολίες που προσφέρουν, δύσκολα θα μετακινηθούν σε κειμενογράφους τύπου vim (άσχετα αν είναι πολύ δυνατό εργαλείο με πολλές δυνατότητες). Προσωπικά προτιμώ το Visual Studio Code για την συγγραφή κώδικα αλλά υπάρχουν και άλλα IDE, ανάλογα με την γλώσσα προγραμματισμού που δουλεύει ο καθένας. Εμείς εδώ θα δούμε την εγκατάσταση και ρύθμιση του Eclipse για χρήση με την γλώσσα Java.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Θα δούμε τους τρόπους εγκατάστασης του Eclipse.

FLATPAK

Τελευταία, όλο και πιο πολύ διαδίδονται οι εγκαταστάσεις μέσω λύσεων flatpak/snap. Προσωπικά προτιμώ το flatpak. Στην λύση αυτή βλέπουμε να κατεβαίνει η έκδοση java που θα συνεργαστεί με το Eclipse. Δεν θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τίποτα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα.

Η εγκατάσταση γίνεται με την παρακάτω εντολή:
flatpak install flathub org.eclipse.Java

Σε Ubuntu 20.04.x, η έκδοση Flatpak είναι παλιά και δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Eclipse. Οπότε πρέπει να το αναβαθμίσετε, προσθέτοντας το παρακάτω αποθετήριο.
sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak

sudo apt-get update

Είστε έτοιμοι. Απλά ανοίξτε το Eclipse και χρησιμοποιήστε το.

SNAP

Άλλη μια επιλογή, native για Ubuntu είναι η εγκατάσταση snap πακέτου. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στην ιστοσελίδα.

Η εγκατάσταση γίνεται με την παρακάτω εντολή:
sudo snap install eclipse --classic

Είστε έτοιμοι. Απλά ανοίξτε το Eclipse και χρησιμοποιήστε το.

ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εδώ είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εγκαταστήσει την Java και μετά να αποσυμπιέσουμε το πρόγραμμα.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Java

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, ας δούμε τις διαφορές μεταξύ JRE, OpenJDK και Oracle JDK.
  • JRE (Java Runtime Environment) είναι αυτό που χρειάζεται για να εκτελεστεί μια εφαρμογή που βασίζεται σε Java. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε εάν δεν είστε προγραμματιστής.
  • JDK (Java Development Kit) είναι αυτό που πρέπει να αναπτύξετε λογισμικό που σχετίζεται με την Java.
  • H OpenJDK είναι υλοποίηση ανοικτού κώδικα του Java Development Kit ενώ το Oracle JDK είναι η επίσημη έκδοση Oracle του Java Development Kit. Ενώ το OpenJDK είναι αρκετό για τις περισσότερες περιπτώσεις, ορισμένα προγράμματα όπως το Android Studio προτείνει τη χρήση του Oracle JDK για αποφυγή ζητήματος διεπαφής χρήστη.
Για αρχή δείτε τι έκδοση java έχετε.
java -version

Εάν έχετε εγκατεστημένη την java, τότε σε ένα σύστημα Ubuntu θα δείτε τα παρακάτω:
openjdk version "11.0.11" 2021-04-20
OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.11+9-Ubuntu-0ubuntu2.20.04)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 11.0.11+9-Ubuntu-0ubuntu2.20.04, mixed mode, sharing)

Έκδοση java σε openSUSE
Ενώ σε ένα σύστημα που δεν έχει εγκατεστημένη την java, θα δείτε ένα αποτέλεσμα του τύπου:
The program ‘java’ can be found in the following packages:
* default-jre
* gcj-4.6-jre-headless
* openjdk-6-jre-headless
* gcj-4.5-jre-headless
* openjdk-7-jre-headless
Try: sudo apt-get install

Εγκατάσταση JRE σε Debian/Ubuntu

Για εγκατάσταση του Java Runtime Environment
sudo apt install default-jre

Εγκατάσταση OpenJDK σε Debian/Ubuntu

Για εγκατάσταση του OpenJDK
sudo apt install default-jdk

Εγκατάσταση openSUSE

Στο openSUSE να έχετε εγκατεστημένα τα παρακάτω (έκδοση Java 11):
sudo zypper in java-11-openjdk-devel java-11-openjdk java-11-openjdk-headless

Εγκατάσταση Oracle JDK

Για εγκατάσταση του Oracle JDK, κατεβάστε και εγκαταστείστε το αντίστοιχο αρχείο για την διανομή σας.

Εναλλακτικά σε Ubuntu based διανομές, μπορείτε να εισάγετε το αποθετήριο:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update

Και στη συνέχεια για την java έκδοση 16 (αυτή κυκλοφορεί τελευταία. Αν θέλετε να αλλάξετε έκδοση, απλά αλλάξτε το νούμερο), μπορείτε να την εγκαταστήσετε με τις παρακάτω εντολές:
sudo apt install oracle-java16-installer
sudo apt install oracle-java16-set-default

Γενικά σε openSUSE, υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση.

Για Arch Linux, υπάρχει και τεκμηρίωση στο wiki.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Eclipse

Η εγκατάσταση του Eclipse ακολουθεί. Μετακινηθείτε στην ιστοσελίδα των λήψεων. Πατήστε το Download x86_64 και θα κατέβει ένα αρχείο με το όνομα eclipse-inst-jre-linux64.tar.gz.

Αποσυμπιέστε το και μετακινηθείτε στον φάκελο. Εκεί πατήστε διπλό κλικ στο eclipse-inst.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε Eclipse IDE for Java Developers.
Eclipse IDE for Java Developers

Στο παράθυρο αυτό, δεν φαινόταν τα γράμματα στο πεδίο Java 11+ VM. Μπορεί να φταίει το θέμα από το γραφικό περιβάλλον. Όπως και να έχει, πατήστε στο βελάκι και θα εμφανιστεί η διαδρομή της Java. Αν δεν βλέπετε τίποτα, τότε μάλλον πρέπει να τσεκάρετε πάλι εάν είναι εγκατεστημένη η Java.
Διαδρομή Java 11+ VM

Επιλέξτε και εάν θέλετε να προστεθεί εκκινητής στο μενού αλλά και στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε Install και περιμένετε.
Το Eclipse είναι έτοιμο για εγκατάσταση

Αναμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Εγκατάσταση Eclipse

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατήστε στο Launch για να εκκινήσει το πρόγραμμα.
Εκκίνηση του Eclipse

Θα σας ρωτήσει ποιον φάκελο θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως φάκελο για να αποθηκεύετε τα αρχεία που θα φτάχνετε. Μπορείτε να αφήσετε τον φάκελο ως έχει. Πατήστε Launch και περιμένετε.
Eclipse workspace

Αναμένετε μέχρι να τελειώσει το άνοιγμα του Eclipse.
Άνοιγμα Eclipse

Αφού ανοίξει, μπορούμε να γράψουμε και το πρώτο πρόγραμμα Hello world για να δούμε εάν δουλεύει.

Και πλέον είμαστε έτοιμοι για να γράψουμε τα προγράμματά μας στην γλώσσα Java.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην σελίδα https://wiki.eclipse.org/Eclipse/Installation

του Javier Tolcachier

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εποχή αυτή υφίσταται μια τεχνολογική επανάσταση, με την εισβολή της ψηφιοποίησης σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Το διαδίκτυο, ένας χώρος τόσο ζωτικός για την κοινωνική μας αλληλεπίδραση, μεταλλάσσει τα χαρακτηριστικά του, απομακρύνεται από κάθε πιθανό δημοκρατικό έλεγχο και διαχέεται όλο και περισσότερο από εταιρικά εμπορικά συμφέροντα. Συμφέροντα που συγκεντρώνουν την εξουσία και τον πλούτο σε λίγες πολυεθνικές εταιρείες που ασκούν ντε φάκτο έλεγχο στο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Ναι, το διαδίκτυο και οι σχετικές τεχνολογίες του, που θα μπορούσαν ιδανικά να χρησιμεύσουν για έναν μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της γνώσης και της πολιτικής δραστηριότητας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανομή της ευημερίας και της συλλογικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, παρεμβάλλονται από συγκεκριμένες μονοπωλιακές προθέσεις, οι οποίες αποτρέπουν ή εμποδίζουν να συμβεί αυτό.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναλύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες είναι οι προθέσεις και οι διαδικασίες που διέπουν την εγκατάσταση του τρέχοντος τεχνολογικού-ψηφιακού μοντέλου, ποιες είναι οι κύριες επιπτώσεις του και το πιθανό μέλλον του.

(Εικόνα: Gerd Altmann στο Pixabay)

Διαδικασίες εν εξελίξει

Συχνά συμβαίνει οι διαδικασίες που έχουν κάποια εξωτερική ομοιότητα, αλλά που κινητοποιούνται από διαφορετικές προθέσεις, να συγχέονται και να αφομοιώνονται ως ταυτόσημες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν διαφορετικές, ακόμη και αντίθετες, ιστορικές κατευθύνσεις.

Τέτοια είναι η περίπτωση διαδικασιών όπως η κοσμοποίηση (mundialización)* και η παγκοσμιοποίηση (globalización). Ενώ η πρώτη αντιστοιχεί σε μια ιστορική τάση σύνδεσης μεταξύ λαών και πολιτισμών, σχηματίζοντας επί του παρόντος ένα πλήρως διασυνδεδεμένο μωσαϊκό ποικιλομορφίας και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη δυνατότητα ενός Παγκόσμιου Ανθρώπινου Έθνους, η παγκοσμιοποίηση ανταποκρίνεται στο συμφέρον των καπιταλιστικών εταιρειών να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους χωρίς γεωγραφικά όρια, προσπαθώντας να αποφύγουν κάθε τοπική ευθύνη.

Είναι προφανές ότι ενώ η κοσμοποίηση έχει μια σαφή εξελικτική κατεύθυνση, που συνεπάγεται τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε την ιστορική συσσώρευση κάθε πολιτισμού και να συνεργαζόμαστε αμοιβαία για να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις καθώς και τις ιδιαίτερες προκλήσεις κάθε λαού, η παγκοσμιοποίηση δρα οπισθοδρομικά, συγκεντρώνοντας κεφάλαιο και εξουσία και απομακρύνοντας τις δημοκρατικές δυνατότητες λήψης αποφάσεων από την κοινωνική βάση, που ήδη μειώνονται από την ίδια την αποσύνθεση της τυπικής δημοκρατίας στο θεσμό του κράτους.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τις ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο, πλαισιωμένες ως έχουν στις προαναφερθείσες διαδικασίες.

Αν παρατηρήσει κανείς την πρόοδο της ψηφιοποίησης υπό το πρίσμα της κοσμοποίησης, η χρησιμότητα της μείωσης του χρόνου και των αποστάσεων στην επικοινωνία γίνεται εμφανής, μαζί με τη δυνατότητα πρόσβασης και ανταλλαγής γνώσης ελεύθερα.

Στο πνεύμα της κοσμοποίησης, το διαδίκτυο είναι ένας θετικός τρόπος για να εκφραστεί κανείς, να συγκρίνει συνήθειες, να μοιραστεί εμπειρίες, να ενισχύσει πρότζεκτ, να επικοινωνήσει ουτοπίες, να ζητήσει αλλαγές και να αντιληφθεί τον κόσμο και την ανθρωπότητα ως σύνολο, ενωμένη από ένα κοινό πεπρωμένο.

Αλλά αν κοιτάξει κανείς αυτά τα ίδια τα τεχνολογικά θαύματα κάτω από το μεγεθυντικό φακό της παγκοσμιοποίησης, αποκαλύπτεται ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή αναμόρφωσης του καπιταλιστικού συστήματος, βυθισμένο σε ένα σταυροδρόμι λόγω της τερατώδους κερδοσκοπικής προέλευσης των πλεονασμάτων του και της μείωσης του κεφαλαίου των χώρων με λαχταριστά περιθώρια κέρδους σε παραγωγικές δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας για τον ζήλο του για απεριόριστο και βιαστικό κέρδος.

Η παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή οικονομία αποτελεί μια πόρτα διαφυγής, μαζί με την προωθούμενη «πράσινη επανάσταση», ενός συστήματος αποκλεισμού και άδικης συσσώρευσης που τείνει, εξ ορισμού, στη συγκέντρωση του πλούτου, στον κοινωνικό κατακερματισμό και, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται, στην υποβάθμιση του κοινού σπιτιού, την ιδιωτικοποίηση της ευημερίας και την κοινωνικοποίηση μόνο των δυσκολιών.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ένα κονκλάβιο των ισχυρών και αναίσθητων του κόσμου, έχει αγκαλιάσει έντονα τόσο την ψηφιακή υπόθεση όσο και τον διάλογο για τον πράσινο μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τη Ναόμι Κλάιν, «Η Μεγάλη Επαναφορά» – ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Νταβός το 2020 από τον Κλάους Σβαμπ, πρόεδρο του Φόρουμ και επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελιτίστικης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και τον πρίγκιπα Κάρολο, ένα επιφανές μέλος της βρετανικής αριστοκρατίας – είναι ένα μέρος για να πλασάρουν κερδοσκοπικές τεχνολογικές λύσεις για σύνθετα κοινωνικά προβλήματα. Για να ακούνε τους επικεφαλής των πολυεθνικών πετρελαϊκών γιγάντων να λένε τη γνώμη τους για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Για να ακούνε τους πολιτικούς να λένε αυτά που λένε κατά τη διάρκεια κρίσεων: ότι αυτό είναι μια τραγωδία αλλά και μια ευκαιρία, ότι έχουν δεσμευτεί να ξαναχτίσουν καλύτερα και να εγκαινιάσουν έναν «δικαιότερο, πιο πράσινο, πιο υγιή πλανήτη».

Όχι χωρίς λόγο, μεταξύ των βασικών ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ο οποίος δήλωσε ρητά: «Τα δεδομένα και η τεχνολογία γενικά, είναι απαραίτητα εργαλεία για την επίλυση σχεδόν κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι τον Μάρτιο του 2017, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, σε μια περιοχή με υψηλή συγκέντρωση εκκολαπτηρίων και εταιρειών τεχνολογίας.

Οι δύο δρόμοι

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σαφή διακλάδωση. Ο ένας δρόμος είναι σύντομος και γρήγορος, αυτός της άκριτης ψηφιακής τεχνολογίας, που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάρτηση από συγκεντρωμένες εξουσίες και σε αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο άλλος δρόμος, με το βλέμμα στο κοινό συμφέρον και την κοινωνική συμμετοχή, είναι ίσως πιο μακρύς και πιο αργός, αλλά οδηγεί σε περισσότερη αυτονομία, ισότητα, ένταξη και κοινωνική συμπλήρωση.

Στην πορεία που ακολουθεί το συγκεντρωμένο κεφάλαιο, το διαδίκτυο θα χάσει όλα τα κοινωνικά και ανθρώπινα στοιχεία. Η πολυαναμενόμενη καθολική συνδεσιμότητα θα είναι τότε απλώς η εκμετάλλευση από άπληστους επιχειρηματίες των κοινωνικών επενδύσεων σε υποδομές που εκτελούνται από τα κράτη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα πολλαπλασιαστούν, προσφέροντας επισφαλή εργασία. Η τηλεργασία, αντί να χρησιμεύει για τη μείωση του χρόνου εργασίας, θα την αυξήσει. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων στη γνώση και των θέσεων εργασίας δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας θα διευρυνθεί. Για τις γυναίκες, η νέα ψηφιακή εκμετάλλευση θα αυξήσει την απλήρωτη εργασία φροντίδας και το μισθολογικό χάσμα με τους άνδρες.

Αν το διαδίκτυο γίνει οριστικά ο αυτοκινητόδρομος των πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα όργανα της χειραγώγησης πληροφοριών, επιτήρησης και ελέγχου θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε αντικείμενα απεριόριστης εξόρυξης δεδομένων.

Η ψηφιακή επιχειρηματική πρόοδος στην εκπαίδευση και την υγεία θα φέρει μαζί της την ιδεολογική παρέμβαση του περιεχομένου της και την εισβολή στην ιδιωτικότητα των εμπλεκόμενων κοινοτήτων, πάντα για μεγαλύτερη δόξα και πλούτο των μετόχων των επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε αυτήν την πορεία, η ανισότητα θα αυξηθεί μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και Νότου, που θα συνεχίσει να προμηθεύει τον Βορρά με ψηφιακά και υλικά αγαθά μέσω της εκτεταμένης κατανάλωσης χωρίς να απολαμβάνει τα οφέλη που αποφέρει η κατοχή πατεντών και η αδειοδότηση τεχνολογιών.

Σε αυτόν τον δρόμο, οι εταιρείες πρώτα θα εισβάλουν και στη συνέχεια θα συλλάβουν κάθε ίχνος δημοκρατικής δραστηριότητας, μετατρέποντάς την σε ένα είδος εταιρικής παγκόσμιας κυβέρνησης, καταπατώντας το πολυμερές σύστημα διεθνών σχέσεων και μετατρέποντάς το σε μια απλή οθόνη νομιμοποίησης των συμφερόντων τους.

Ο εναλλακτικός δρόμος είναι αυτός της κοινής ιδιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας προς αποκλειστικό όφελος της ανθρώπινης κοινότητας στο σύνολό της.

Για να αποτελέσει το δικαίωμα στο διαδίκτυο μια ουσιαστική επέκταση των δικαιωμάτων, όπως σε κάθε άλλο τομέα και περίσταση στην ιστορία, η αποφασιστική συμμετοχή των λαών και των οργανώσεών τους είναι απαραίτητη.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργηθεί μια συμμαχία μεταξύ του κράτους και της οργανωμένης κοινότητας, μια συμμαχία δημοσίου-κοινότητας που εκτοπίζει τη φαύλη «σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα», η οποία στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο νομιμοποίησε την ανάμειξη του κεφαλαίου σε περιοχές που προηγουμένως ήταν εκτός ορίων για τις επιχειρήσεις τους.

Από αυτήν τη συμμαχία δημοσίου-κοινοτήτων, μπορούν να αναληφθούν καθολικά έργα διασύνδεσης με κοινή ή αυτόνομη διαχείριση, έτσι ώστε οι υποδομές, τα εργαλεία και οι γνώσεις και η απαραίτητη κρατική επένδυση να προσανατολίζονται προς το κοινό καλό και τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικών χρηστών.

Από αυτήν την άποψη, οι προτεραιότητες είναι η εγγύηση κυριαρχίας και αυτονομίας με τη δημιουργία αποκεντρωμένων, μη επεμβατικών, διαλειτουργικών και τεχνολογικών εναλλακτικών λύσεων ελεύθερης επιλογής. Η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ οργανισμών που θα μετατραπούν από απλοί αποδέκτες σε παραγωγούς και φορείς χάραξης τεχνολογικών πολιτικών και θα επιτρέψουν την απεριόριστη και κοινή πρόσβαση στη στρατηγική γνώση μεταξύ των εθνών.

Είναι αναπόφευκτο σήμερα να επιβληθούν μεγάλοι φόρων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιακές πλατφόρμες και να αποτραπεί η φυγή τους σε φορολογικούς παραδείσους για τη χρηματοδότηση ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος Άνευ Όρων. Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε νόμους που να εγγυώνται την προστασία και την ατομική ή κοινοτική ιδιοκτησία των δεδομένων και που να ρυθμίζουν τις ενέργειες των εμπορικών ψηφιακών πλατφορμών προς το δημόσιο συμφέρον.

Είναι σημαντικό η ιδιοποίηση όχι μόνο της χρήσης, αλλά και της δημιουργίας της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων που δεν προστατεύονται, προκειμένου να ευνοηθεί η επικοινωνία, η οργάνωση και η κοινωνική προσέγγιση.

Τέλος, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι ένα επίτευγμα των λαών και της ιστορικής τους συσσώρευσης. Τα ψηφιακά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πλήρη πραγμάτωση του ανθρώπου. Διαφορετικά, δεν είναι μόνο άχρηστα, αλλά και επιβλαβή.

Αυτή η παρουσίαση παρουσιάστηκε στις 6/10/21 στη σύνοδο της Ομάδας Εκπαίδευσης, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (GEACT), ενός μηχανισμού της κοινωνίας των πολιτών στην ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Ατζέντα 2030) και στο Φόρουμ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη (FPALCDS). Μερικά από τα περιεχόμενα που κυκλοφόρησαν αποτελούν μέρος των συλλογικών διαγνώσεων και προτάσεων του συνεδρίου «Ουτοπίες ή Δυστοπίες». Το συνέδριο «Los Pueblos de América Latina y el Caribe ante la era digital» διοργανώθηκε από το χώρο Internet Ciudadana.

Ο Javier Tolcachier είναι ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και γράφει για το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Pressenza.

Μετάφραση από τα ισπανικά: Pressenza Athens

*Για μεγαλύτερη ανάλυση της έννοιας της κοσμοποίησης (mundialización), βλ. Σίλο. Λεξικό του Νέου Ανθρωπισμού. Άπαντα, Τόμος 2 σ. 538 (2002), Μεξικό. Εκδόσεις Plaza y Valdés.

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/el/

Η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση είναι πολύπλοκη και για να επιτύχει απαιτείται μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που θα καλύπτει όλους τους τομείς ενός σχολείου. Το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα «Δημιουργία μιας σχολικής ψηφιακής στρατηγικής» θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων να πάρουν μια εικόνα της τρέχουσας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από το σχολείο τους και θα χαράξουν μια πορεία βελτίωσης, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια ψηφιακή στρατηγική για το σχολείο.

Σε αυτό το μάθημα, το οποίο προσφέρεται στο School Education Gateway Teacher Academy, οι συμμετέχοντες θα προσδιορίσουν τον τρόπο χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας για τη μεγιστοποίηση της μάθησης των μαθητών και θα διαμορφώσουν ένα σαφές όραμα για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στα σχολεία τους. Το μάθημα επικεντρώνεται στο εργαλείο SELFIE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δείξει πώς μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία να αναπτύξουν τις ψηφιακές πρακτικές τους. Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν για να εντοπίσουν τα θεμέλια της ψηφιακής στρατηγικής τους χρησιμοποιώντας το SELFIE και να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξή της, με βάση τα αποτελέσματα που προσφέρει το εργαλείο.

Μαθήματα για εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων

Το μάθημα οργανώνεται γύρω από την αρχή της μάθησης από ομοτίμους, με περιεχόμενο μαθήματος σχεδιασμένο για την τόνωση του προβληματισμού και της συζήτησης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να διδαχθούν ο ένας από τις εμπειρίες και τις ιδέες του άλλου. Για την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να υποβάλουν ένα τελικό προϊόν μαθημάτων, ένα σχέδιο δράσης και να επανεξετάσουν το έργο των ομοτίμων τους.

Το μάθημα αφορά κάθε δάσκαλο ή διευθυντή σχολείου που θέλει να αναπτύξει μια ψηφιακή στρατηγική για το σχολείο του. Ωστόσο, λόγω της φύσης του θέματος και της σημασίας της συμμετοχής διαφόρων σχολικών φορέων, είναι χρήσιμο για τους συμμετέχοντες να κατέχουν εγκάρσιο ή ηγετικό ρόλο στο σχολείο.

Απαιτείται ένα βασικό επίπεδο ψηφιακού εγγραμματισμού για να πλοηγηθεί το μάθημα και να συνεργαστεί με την κοινότητα του μαθήματος. Ταυτόχρονα, η αλληλεπίδραση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί απαίτηση, αν και συνιστάται ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία του μαθήματος.

Πρακτικές λεπτομέρειες

Καθώς το μάθημα θα προσφέρεται στα αγγλικά, οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν την προφορική και γραπτή επικοινωνία που αφορά την εκπαίδευση και πρέπει να είναι σίγουροι για την έκφραση και την αλληλεπίδραση στα αγγλικά.

Αυτό το μάθημα ξεκινά τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, αλλά η εγγραφή είναι ήδη δυνατή μέσω της σελίδας του μαθήματος. Το μάθημα θα διαρκέσει 5,5 εβδομάδες με συνολικό αριθμό 4 ενοτήτων — μία ενότητα την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης 1,5 εβδομάδας χάριτος στο τέλος του μαθήματος. Ο εκτιμώμενος φόρτος εργασίας είναι 3-4 ώρες την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων, μια νέα ενότητα ανοίγει κάθε Δευτέρα. Η προθεσμία για την τελική εργασία είναι η Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.

Το μάθημα προσφέρεται από την School Education Gateway Teacher Academy. Το μάθημα είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στην School Education Gateway μόνο εάν δεν έχουν ήδη έναν λογαριασμό ή να συνδεθούν με τον λογαριασμό τους eTwinning, προκειμένου να λάβουν μέρος στο μάθημα.

Οι εγγραφές είναι ήδη ανοιχτές! Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, όλο το περιεχόμενο παραμένει διαθέσιμο για αυτοεκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα ψηφιακό badge και ένα ψηφιακό πιστοποιητικό μετά την ολοκλήρωση του πλήρους κύκλου μαθημάτων. Το badge μπορεί να εξαχθεί στο Badgr.

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με την ομάδα του Teacher Academy στη διεύθυνση [email protected].

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και συνεκτική πολιτική για τις ψηφιακές υποδομές, καθώς και βελτιωμένο συντονισμό της στρατιωτικής άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Η κοινή πολιτική άμυνας και η ουσιαστική συνεργασία της ΕΕ στον τομέα των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ζητημάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης και ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη, 7-10-2021, με 591 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 26 αποχές.

Υπενθυμίζοντας ότι στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη για μια πολιτική της ΕΕ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να ξεπεραστεί ο υφιστάμενος κατακερματισμός και η πολυπλοκότητα της γενικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στο διαδίκτυο.

Το Κοινοβούλιο συνιστά τη δημιουργία μιας «Κοινής Μονάδας Κυβερνοχώρου» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, καθώς και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ταχύ δικτύου πληροφοριών.

Η ΕΕ πρέπει να καταστεί τεχνολογικά ανεξάρτητη, να καινοτομήσει και να επενδύσει περισσότερο

Υπογραμμίζοντας τον συχνά «διττό χαρακτήρα» (πολιτικό και στρατιωτικό) των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής βιομηχανίας. Σε αντίθεση με άλλους στρατιωτικούς τομείς, οι υποδομές του κυβερνοχώρου ανήκουν κυρίως σε ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες της ΕΕ να εξαρτώνται βιομηχανικά και τεχνολογικά από τρίτα μέρη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο τεχνολογικά ανεξάρτητη, να καινοτομεί και να επενδύει περισσότερο στις ικανότητες και το προσωπικό κυβερνοάμυνας.

Η έκθεση σχετικά με τις ικανότητες άμυνας στον κυβερνοχώρο ζητεί επίσης κοινές και συντονισμένες απαντήσεις στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά εχθρικών παραγόντων που απειλούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης ανησυχία για τη συστημική επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων κυβερνοεπιθέσεων κατά κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη το σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Pegasus» ως παράδειγμα της κατασκοπείας μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκλεγμένων αντιπροσώπων και άλλων πολιτών της ΕΕ.

Δήλωση

Ο εισηγητής Urmas Paet (Renew Europe, Εσθονία) δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται συνεχής αύξηση των κακόβουλων επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες προκειμένου να ανταποκριθούν επιτυχώς σε αυτές τις απειλές. Ως εκ τούτου, είναι καίριας σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων στρατηγικών εταίρων.»

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr/

Από τις 23 Ιουνίου 2021, όλοι οι ιστότοποι του δημόσιου τομέα και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές στην ΕΕ πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επανεξέταση της εφαρμογής της οδηγίας για την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή καλεί όλους — πολίτες, ιδίως άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, καθώς και οργανώσεις και επαγγελματίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν στην έρευνα και στη δημόσια διαβούλευση που είναι διαθέσιμη εδώ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2021

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν την επανεξέταση του αντίκτυπου της οδηγίας στην προσβασιμότητα των ιστότοπων του δημόσιου τομέα και των εφαρμογών για φορητές συσκευές. Τα πορίσματα της επανεξέτασης θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο του 2022.

Για να μοιραστείτε τις απόψεις σας στην παρούσα διαβούλευση, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους.

Έρευνα δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την οδηγία για την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο (όλες οι γλώσσες της ΕΕ)

Έρευνα για τη προσβασιμότητα (όλες οι γλώσσες της ΕΕ)

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
01/10/2021 – 31/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: Hacktoberfest
01/10/2021 – 31/10/2021
Ολοήμερο
Online event: Wiki Loves Monuments
04/10/2021 – 28/11/2021
Ολοήμερο
#Online event: STEM Teaching with Moodle
11/10/2021 – 15/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: KubeCon + CloudNativeCon
Los Angeles Convention Center, Los Angeles California
11/10/2021 – 12/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: Open Networking & Edge Summit + Kubernetes on Edge Day
11/10/2021 – 15/10/2021
11:00 – 13:00
#Online event: Open Source Solutions – Webinar series
11/10/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
12/10/2021 – 15/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: ElixirConf 2021
Norris Conference Center, Austin
13/10/2021 – 14/10/2021
Ολοήμερο
Online event: ScaleUp 360° Continuous Delivery & Automation Winter Europe
13/10/2021
17:30 – 19:00
#Online event: Εργαστήριο «Local Digital Twins: Forging the cities of tomorrow»
14/10/2021 – 15/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: IntelliCon: Your Analytics in ACTION
14/10/2021 – 15/10/2021
Ολοήμερο
B-Boost 2ème edition
Espace Encan, La Rochelle
16/10/2021
16:00 – 18:00
#Online event: Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2021

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 26 & 27 Νοεμβρίου 2021 το 5ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 14 Νοεμβρίου 2021 στο https://pretalx.ellak.gr/mootgr21/cfp

Το Moodle είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια και πλέον χρήστες. Πέρα από τη εκτεταμένη χρήση του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Moodle χρησιμοποιείται από πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και την εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών.

Σκοπός του Συνεδρίου MoodleMoot είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς.

Θεματικές ενότητες MoodleMoot

  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle σε εταιρικό περιβάλλον
  • Mobile Learning
  • Learning analytics
  • Gamification στο Moodle
  • Διαχείριση και ανάπτυξη του Moodle
  • Επεκτάσεις και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες
  • Εργαστήρια

Το συνέδριο απευθύνεται σε

  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής Κοινότητας
  • Ερευνητές της Εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
  • Εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιούν το Moodle.

Υποβολή Εργασιών

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων παρουσιάσεων είναι η 14η Νοεμβρίου 2021. Η φόρμα υποβολής των εργασιών είναι διαθέσιμη στο  https://pretalx.ellak.gr/mootgr21/cfp

George Orwell (1903-1950)

Ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ απεβίωσε την 21η Ιανουαρίου 1950 και με τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, τα έργα του ανήκουν πλέον από την 1/1/2021 στο Κοινό Κτήμα (Public domain), ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα δύο πιο διάσημα έργα του, το «1984» και «Η Φάρμα των Ζώων» εκδόθηκαν ψηφιακά από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη σε μορφή e-book και διανέμονται ελεύθερα για ανάγνωση. Η μετάφραση των έργων έγινε αφιλοκερδώς από την συγγραφέα-μεταφράστρια Ευρυδίκη Αμανατίδου.

H άδεια ελεύθερης διανομής Creative Commons BY-NC-ND που επελέγη επιτρέπει την ελεύθερη διάθεση των έργων για μη εμπορική χρήση, με αναφορά στο όνομα του δημιουργού και ΄΄οχι παράγωγα έργα.

Τα ψηφιακά βιβλία είναι διαθέσιμα σε μορφότυπους pdf, ePub και Kindle mobi.

Ο Όργουελ έγραψε το μυθιστόρημα «1984» το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη.


Η «Φάρμα των Ζώων» (πρωτότυπος αγγλ. τίτλος: Animal Farm) εκδόθηκε το 1945. Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους.


Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με περισσότερα από 10.000 ελληνικά ψηφιακά και ηχητικά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι.


To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

To Ινδικό ανταλλακτήριο Coinswitch Kuber ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 260 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Την μεγαλύτερη συμμετοχή την είχαν το επενδυτικό fund του Adreessen Horowitz a16z μαζί με την Coinbase Ventures. Συμμετείχαν ακόμα και τα επενδυτικά fund Paradigm, Ribbit Capital, Sequoia Capital India και Tiger Global.

https://twitter.com/CoinSwitchKuber/status/1445663130747432971

Όπως ανακοίνωσαν τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας προσφέροντας νέα επενδυτικά εργαλεία στους πελάτες καθώς και δυνατότητα ψηφιακού δανεισμού.

H πλατφόρμα αυτή την στιγμή έχει 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες με τα 7 εκατομμύρια από αυτούς να την χρησιμοποιούν καθημερινά με τον στόχο τους να είναι να προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια πάνω από 50 εκατομμύρια πελάτες από την Ινδία.

Τα ψηφιακά νομίσματα στην Ινδία είναι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς καθώς στο παρελθών είχαν κηρυχθεί παράνομα με τις τράπεζες να διακόπτουν τις συναλλαγές με τα ανταλλακτήρια. Το τελευταίο διάστημα είναι σε μια κατάσταση ανοχής από τις αρχές της χώρας χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση.

The post Το Ινδικό ανταλλακτήριο Coinswitch Kuber συγκεντρώνει 260 εκατομμύρια δολάρια appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Τι είναι το XAMPP

Το XAMPP αποτελεί ένα πακέτο προγραμμάτων το οποίο περιέχει ένα εξυπηρετητή ιστοσελίδων (Apache), μια βάση δεδομένων (MySQL) και τις γλώσσες προγραμματισμού PHP και Perl. Αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δοκιμής ιστοσελίδων τοπικά στον υπολογιστή χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενδείκνυται για δοκιμαστικές εγκαταστάσεις CMS ή άλλων παρόμοιων προγραμμάτων που κάνουν χρήση ενός διακομιστή, μιας βάσης δεδομένων και της γλώσσας PHP.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Το ερώτημα που γεννιέται είναι αν είναι καλύτερο έναντι άλλων λύσεων, όπως του virtual box, του docker ή άλλων λύσεων.

Προσωπική άποψη, στο virtual box, πρέπει να εγκατασταθεί εκ νέου το λειτουργικό σύστημα host, μετά να ακολουθηθεί το tutorial εγκατάστασης του lamp server (Apache, MySQL, PHP) και αν δουλεύει καλά, τότε να δοκιμαστούν οι ιστοσελίδες. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση εάν ο προγραμματιστής θέλει να μάθει-γνωρίσει και πως χειρίζεται ο διαχειριστής τον εξυπηρετητή. Δεν την θεωρώ μια πολύ καλή λύση για την εργασία που συζητάμε.

Η λύση του Docker είναι πολύ καλύτερη γιατί προσομοιάζει τις συνθήκες των συστημάτων στην παραγωγή. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται κάποιες μικρές εξειδικευμένες γνώσεις, που όμως δεν πιστεύω ότι είναι απαγορευτικές για τον προγραμματιστή.

Στην λύση του XAMPP, δεν χρειάζεται κάποια ειδική γνώση. Όλα γίνονται με γραφικό περιβάλλον. Το καλό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία γιατί ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει το XAMPP στο στικάκι του και να μπορεί να εκτελεστεί με τα ίδια αποτελέσματα τόσο σε υπολογιστή της εκπαιδευτικής δομής όσο και στον προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι.

Εγκατάσταση

1. Καταρχήν μεταβείτε στην σελίδα των λήψεων και κατεβάστε το αρχείο που είναι για το λειτουργικό Linux. Θα είναι ένα αρχείο με κατάληξη .run (έστω είναι το xampp-linux-x64-8.0.5-0-installer.run).

2. Αφού κατέβει, μετακινηθείτε στον κατάλογο που έγινε η λήψη. Στη συνέχεια αλλάξτε τα δικαιώματα με την παρακάτω εντολή:


chmod +x xampp-linux-x64-8.0.5-0-installer.run


3. Στη συνέχεια εισάγετε την παρακάτω εντολή, ώστε να εκκινήσει η εγκατάσταση:

 sudo ./xampp-linux-x64-8.0.5-0-installer.run


4. Πατήστε Next και περιμένετε:

Εγκατάσταση XAMPP
Εγκατάσταση XAMPP

5. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, πατήστε το κουμπί Finish.

Τερματισμός εγκατάστασης XAMPP

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει το xampp. Αν βλεπετε την παρακάτω εικόνα, έχει ολοκηρωθεί επιτυχώς η εγκατάσταση.

XAMPP Manager

6. Αφού ανοίξει το xampp, καλό είναι να δοκιμάσετε εάν δουλεύει. Πως θα το κάνετε αυτό; Μετακινηθείτε στην καρτέλα Manage Servers όπου θα σας εμφανίσει τους servers που πρέπει να ενεργοποιήσετε.

Διακομιστές XAMPP απενεργοποιημένοι

Επιλέξτε Apache Web Server και MySQL Database και πατήστε το Start. Θα πρέπει να βλέπετε την παρακάτω εικόνα:

Διακομιστές XAMPP απενεργοποιημένοι

7. Αφού είναι ενεργά, ανοίξτε τον browser και γράψτε localhost. Θα πρέπει να βλέπετε την παρακάτω σελίδα:

XAMPP localhost

Για να κλείσετε το xampp, πρέπει να κλείσετε τους servers (επιλέξτε τους Apache Web Server και MySQL Database και πατήστε το Stop).

Εκκίνηση

Για να εκκινήσει ο xampp μπορείτε να το κάνετε με 3 τρόπους:

1. Τερματικό: Μπορείτε να εκτελείτε τις εντολές κάθε φορά που ανοίγετε το xampp ή απλά να τις προσθέσετε ως alias στο .bashrc.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ:

sudo /opt/lampp/xampp start

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: sudo /opt/lampp/xampp stop
2. Τερματικό + Γραφικό: Εδώ ανοίγετε το τερματικό και γράφετε την παρακάτω εντολή:
sudo /opt/lampp/manager-linux.run
Το ίδιο και εδώ, μπορείτε να προσθέσετε την εντολή αυτή ως alias στο .bashrc.

3. Προσθήκη εκκινητή στο menu: Μετακινηθείτε στον παρακάτω κατάλογο:
cd /usr/share/applications
Πρέπει να δημιουργήσετε ένα αρχείο xampp.desktop και να το επεξεργαστείτε.


sudo touch xampp.desktop
sudo gedit xampp.desktop


Προσθέστε μέσα τα παρακάτω:


[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=XAMPP Control Panel
Comment=Start and Stop XAMPP
Exec=sudo /opt/lampp/manager-linux-x64.run
Icon=/opt/lampp/htdocs/favicon.ico
Categories=Application
Type=Application
Terminal=true


Και είστε έτοιμοι.

Παράδειγμα εγκατάστασης wordpress

1. Κατεβάστε το wordpress από την ιστοσελίδα https://el.wordpress.org/

2. Αποσυμπιέστε το αρχείο και μετακινήστε το στον φάκελο που «σερβίρει» το XAMPP.


sudo mv wordpress /opt/lampp/htdocs/


3. Αλλάξτε τα δικαιώματα με την εντολή:


sudo chown -R daemon /opt/lampp/htdocs/wordpress


4. Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων. Αφού έχετε εκκινήσει το XAMPP, πρέπει να μετακινηθείτε στην διεύθυνση http://localhost/phpmyadmin και πατήστε στην καρτέλα Βάσεις δεδομένων. Πχ ονομάστε την wordpress (τι πρωτότυπο) και ως κωδικοποίηση (το ονομάζει Σύνθεση ή Coalition) επιλέξτε είτε utf8_general_ci είτε utf8_unicode_ci, όπως φαίνεται στην εικόνα.

XAMPP δημιουργία βάσης δεδομένων

5. Εγκαταστήστε το wordpress (http://localhost/wordpress). Στο σημείο που θα χρειαστεί να εισάγετε τα δεδομένα της βάσης, θα χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω.
Database – wordpress
Username – root
Password – (αφήστε το κενό)

Εγκατάσταση wordpress, βάση δεδομένων

Στις τελευταίες εκδόσεις, προτού ξεκινήσετε την εγκατάσταση του wordpress, πρέπει να επεξεργαστείτε ένα αρχείο. Αυτό είναι το wp-config.php στο οποίο εισάγετε το όνομα της βάσης, τον χρήστη και το συνθηματικό. Οπότε δεν θα χρειαστεί να δείτε την παραπάνω οθόνη.

Απεγκατάσταση

Έστω ότι δεν σας βόλεψε ή θέλετε να αλλάξετε σε docker και δεν χρειάζεστε άλλο το XAMPP. Υπάρχουν 3 τρόποι να το απεγκαταστήσετε.


1. sudo /opt/lampp/uninstall
2. sudo -i cd /opt/lampp ./uninstall
3. sudo rm -r /opt/lampp 

Επιλέξτε όποιον τρόπο επιθυμείτε.

Εάν έχετε και εσείς κάποιον φίλο-γνωστό που φοβάται να εγκαταστήσει docker ή έστω ένα virtual box, ενημερώστε τον για τις παραπάνω διαδικασίες.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com

Πριν από 25 χρόνια, ολόκληρος ο Παγκόσμιος Ιστός είχε μέγεθος μόλις 2,5 terabyte. Οι περισσότερες συνδέσεις ήταν μέσω τηλεφώνου, σημαντικές εγγραφές αποθηκεύονταν σε κασέτες και ένας νεαρός μηχανικός, ο Brewster Kahle, εργαζόταν σε ένα επαναστατικό έργο — έναν τρόπο αρχειοθέτησης του αναπτυσσόμενου Διαδικτύου.

Γυρισμένο από τον Marc Weber για το Web History Project, αυτό το βίντεο προβάλλει την πρώτη ανίχνευση στο Internet Archive το 1996. Το 2001, το έργο έγινε προσβάσιμο στο κοινό μέσω του Wayback Machine. Σήμερα, το Internet Archive φιλοξενεί περισσότερες από 588 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, καθώς και 28 εκατομμύρια βιβλία και κείμενα, 14 εκατομμύρια ηχητικά αρχεία και 580.000 τίτλους λογισμικού, καθιστώντας μας μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Καθώς το Internet Archive πλησιάζει την 25η επέτειό μας, ας ρίξουμε μια ματιά στο υλικό και τις μεγάλες ελπίδες που οδήγησαν το έργο από την αρχή — και ας ακούσουμε τον άνθρωπο του οποίου το όραμα τα έκανε όλα δυνατά.

[ Πηγή: www.archive.org ]


  • Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βρίσκονται υπό ανθρώπινη εποπτεία και οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι «ανοιχτοί»
  • Απαγόρευση των ιδιωτικών βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπων, της συμπεριφορικής αστυνόμευσης και της βαθμολόγησης των πολιτών
  • Η αυτοματοποιημένη αναγνώριση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των συνόρων ή σε δημόσιους χώρους

Για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, οι ευρωβουλευτές ζητούν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για τα χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τις αρχές.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε με 377 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 62 αποχές, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο αλγοριθμικής μεροληψίας στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τονίζουν ότι απαιτείται τόσο ανθρώπινη εποπτεία όσο και ισχυρές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη των διακρίσεων που μπορεί να προκληθούν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου και της διέλευσης συνόρων. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε από ανθρώπους και ότι τα άτομα που παρακολουθούνται από συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική προστασία.

Ανησυχίες σχετικά με τις διακρίσεις

Σύμφωνα με το κείμενο, τα συστήματα ταυτοποίησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη αναγνωρίσει εσφαλμένα μειονοτικές εθνοτικές ομάδες, άτομα ΛΟΑΔΜ, ηλικιωμένους και γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι διαφανείς, ανιχνεύσιμοι και επαρκώς τεκμηριωμένοι. Όπου είναι δυνατόν, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα προκειμένου να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Αμφιλεγόμενες τεχνολογίες

Για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθολική απαγόρευση της αυτοματοποιημένης αναγνώρισης ατόμων σε δημόσιους χώρους, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούνται μόνο όταν είναι ύποπτοι για κάποιο έγκλημα. Το Κοινοβούλιο ζητά να απαγορευτεί η χρήση ιδιωτικών βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου (όπως το σύστημα «Clearview», το οποίο ήδη χρησιμοποιείται) και η προληπτική αστυνόμευση με βάση συμπεριφορικά δεδομένα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της μαζικής βαθμολόγησης ατόμων, θεωρώντας ότι κάθε μορφή κανονιστικής βαθμολόγησης πολιτών σε μεγάλη κλίμακα από τις δημόσιες αρχές, ιδίως στον τομέα της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης, οδηγεί σε απώλεια αυτονομίας, θέτει σε κίνδυνο την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων και δεν συνάδει με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Τέλος, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση προσώπων. Για παράδειγμα, οι θύρες συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη αναγνώριση και το σχέδιο iBorderCtrl» (ένα «έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ψεύδους» για την είσοδο τουριστών στην ΕΕ) θα πρέπει να καταργηθούν, όπως υποστηρίζουν οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι παροτρύνουν την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών, εάν χρειαστεί.

 Δηλώσεις

Ο εισηγητής Petar Vitanov (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία) δήλωσε: «Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα ‘υπό προϋποθέσεις’. Για πρώτη φορά, ζητούμε μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων αναγνώρισης προσώπου για σκοπούς επιβολής του νόμου, καθώς η τεχνολογία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και συχνά οδηγεί σε διακρίσεις. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προληπτική αστυνόμευση με βάση τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σε κάθε επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων που οδηγεί σε μαζική παρακολούθηση. Αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες»

Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά)  και η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ διοργανώνουν δύο εξειδικευμένα εργαστήρια με αντικείμενο την κατασκευή, τεκμηρίωση και επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων μέσω της Υποδομής CLARIN:EL. Τα δύο εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, έχουν κοινό περιεχόμενο και διαφέρουν μόνο ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής:     – Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, ώρες 16:00-19:00  – Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ώρες 16:00-19:00    Τα datathons απευθύνονται σε σπουδαστές, ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, δημιουργούς υπολογιστικών εργαλείων ... Read more

Τον κομβικό ρόλο της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας επισημαίνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) με αφορμή μια άστοχη αναφορά σε “παλαιωμένα συστήματα ανοιχτού κώδικα” που αναδημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου με τίτλο “Το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βελτιώνει τη διαδικασία μετανάστευσης με το Microsoft 365”. 

Προσπερνάμε το γεγονός της όχι και τόσο καλής πρακτικής σύμφωνα με την οποία κυβερνητική ιστοσελίδα αναδημοσιεύει εταιρικά Δελτία Τύπου. Το ίδιο ακριβώς κείμενο είχε δημοσιευτεί στην ενότητα Ιστορίες Πελατών της Microsoft στις 23 Ιουλίου 2021.

Στεκόμαστε στη φράση που αποδίδεται στον κ. Κωνσταντίνο Κωστάκο, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Χρησιμοποιούσαμε παλαιωμένα συστήματα ανοιχτού κώδικα με στοιχειώδεις δυνατότητες αποκλειστικά εντός των γραφείων μας. Μας έλειπε η ασφάλεια και τα ισχυρά εργαλεία συνεργασίας για να προσφέρουμε την αποτελεσματική και ακριβή καθοδήγηση που θα περίμεναν οι αιτούντες άσυλο».

Πρόκειται για μια ατυχή αναφορά. Θα αρκούσε η ανάγνωση του “Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα;” και του “Πίνακα ισοδύναμων λογισμικών” για να διαπιστωθεί ότι στο ανοιχτό λογισμικό η πιο σύγχρονη έκδοση είναι πάντα ελεύθερα διαθέσιμη και το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκατασταθεί. Επιπλέον για οργανισμούς και εταιρείες που επιθυμούν ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας υπάρχουν λύσεις ανοιχτού λογισμικού όπως το Nextcloud.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την επίδραση του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στην Ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρεται στο όφελος που απέφερε το 1δις ευρώ το οποίο επένδυσαν το 2018 στο ανοιχτό λογισμικό εταιρίες με έδρα στην Ε.Ε. και υπολογίζεται μεταξύ 65 και 95 δισ ευρώ. 

Ακόμα, η Διακήρυξη του Βερολίνου την οποία υπέγραψαν στις 8 Δεκεμβρίου του 2020 οι αρμόδιοι για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Υπουργοί κρατών μελών της Ε.Ε, τονίζει τη σχέση μεταξύ διαλειτουργικών λύσεων ανοιχτού λογισμικού και Ψηφιακής Κυριαρχίας. 

Εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως το gov.gr και η βίβλος ψηφιακού μετασχηματισμού σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε ανοιχτό λογισμικό.   

Επιπλέον, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Γερμανίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2021-2023 περιλαμβάνει ειδική δέσμευση με τίτλο “Μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για τις δημόσιες διοικήσεις” με στόχο την ψηφιακή κυριαρχία της δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, “οι εξαρτήσεις από μεμονωμένους κατασκευαστές λογισμικού ενέχουν τον κίνδυνο να χάσει κανείς τον έλεγχο των πληροφοριών του και, συνεπώς, την ικανότητά του να ενεργεί στον ψηφιακό χώρο”.

Σε όλη την Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, η αντίληψη που θέλει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα “παλαιωμένο” και με “στοιχειώδεις δυνατότητες” είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Δεν νοείται Βιώσιμος Ψηφιακός Μετασχηματισμός χωρίς Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

Για 8η χρονιά η DigitalOcean διοργανώνει το Hacktoberfest, τη γιορτή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό την υποστήριξη του open source και την ενθάρρυνση συμμετοχής στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού.

Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, εκατοντάδες οργανισμοί και εταιρίες ανοιχτού κώδικα που συμμετέχουν στο Hacktoberfest, δέχονται στα αποθετήρια τους pull requests* από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν να ανταμειφθούν είτε με αναμνηστικό t-shirt, είτε με την φύτευση ενός δέντρου στο όνομά τους.

Hacktoberfest 2021 Logo

Κατά τη διάρκεια του περσινού Hacktoberfest διοργανώθηκαν περισσότερα από 720 events σε 76 χώρες, με 61,871  Challenge completions, 621,104 Pull requests ενώ συμμετείχαν 176,053 διαφορετικά αποθετήρια ανοιχτού κώδικα.

Το Hacktoberfest είναι ανοιχτό σε όλους. Είτε είστε νέοι στην ανάπτυξη, φοιτητές ,developers ή εταιρεία οποιουδήποτε μεγέθους, μπορείτε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα και  σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα.

*Ένα pull request είναι προτεινόμενες αλλαγές κώδικα που μπορείτε να υποβάλετε σε ένα branch σε ένα αποθετήριο στο GitHub ή το GitLab. Μόλις υποβληθεί, ο υπεύθυνος του έργου θα εξετάσει και θα συζητήσει τις αλλαγές πριν καταστούν οριστικές.

Διαβάστε περισότερα στο https://hacktoberfest.digitalocean.com/

Το Free Software Foundation (FSF) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το έργο JShelter, ένα extension αντιμετώπισης malware για web browsers για τον μετριασμό πιθανών απειλών από την JavaScript, συμπεριλαμβανομένων του fingerprinting , της παρακολούθησης και της συλλογής δεδομένων. Το έργο υποστηρίζεται από το NLnet Foundation Next Generation Internet (NGI) Zero Privacy & Trust Enhancing Technologies fund.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστότοποι περιέχουν έναν αυξανόμενο αριθμό προγραμμάτων τα οποία το πρόγραμμα περιήγησης Web του χρήστη κατεβάζει και εκτελεί αυτόματα καθώς φορτώνουν οι σελίδες. Ενώ αυτά τα προγράμματα JavaScript μπορούν να παρέχουν λειτουργικότητα σε έναν ιστότοπο σε συνδυασμό με τις εγγενείς λειτουργίες του προγράμματος περιήγησης, έχουν όμως σημαντικές επιπτώσεις τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και από την άποψη της προστασίας ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον, το λογισμικό αυτό έχει ελεύθερες άδειες αποδυναμώνοντας τους χρήστες και παρεμποδίζοντας τη μάθηση και την ασφάλεια.

Αυτό το πρόσθετο προγράμματος περιήγησης θα περιορίσει τις δυνατότητες των προγραμμάτων JavaScript να κάνουν επιβλαβείς ενέργειες, περιορίζοντας την προεπιλεγμένη συμπεριφορά και προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο ελέγχου. Το JShelter είναι μέρος της καμπάνιας του FSF «Free JavaScript Campaign,» παρέχοντας ένα νέο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μια άλλη σχετική επέκταση, το GNU LibreJS, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να αναγνωρίζει και να εκτελεί μόνο ελεύθερα αδειοδοτημένα σενάρια Javascript.

Πιο συγκεκριμένα το JShelter προσθέτει ένα επίπεδο ασφαλείας που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει εάν μια συγκεκριμένη ενέργεια θα πρέπει να απαγορευτεί σε έναν ιστότοπο ή εάν θα πρέπει να επιτρέπεται με περιορισμούς, όπως η μείωση της ακρίβειας της γεωεντοπισμού. Αυτό το επίπεδο μπορεί επίσης να βοηθήσει ως αντίμετρο κατά επιθέσεων που στοχεύουν στο πρόγραμμα περιήγησης, το λειτουργικό σύστημα ή τα επίπεδα υλικού.

Διαβάστε περισσότερα και εγκαταστήστε την επέκταση από το https://jshelter.org/.

Πηγή άρθρου: https://www.fsf.org/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Date/TimeEvent
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
01/10/2021 – 31/10/2021
Ολοήμερο
Online event: Wiki Loves Monuments
03/10/2021 – 06/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: UN World Data Forum
Kursaal Bern, Bern
04/10/2021 – 05/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: Open Source Strategy Forum (OSSF)
Etc.Venues – 133 Houndsditch, London
04/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: LinuxConf [ZA] 2021
04/10/2021 – 08/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: STARWEST
04/10/2021 – 28/11/2021
Ολοήμερο
#Online event: STEM Teaching with Moodle
04/10/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
05/10/2021 – 08/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: UBERCONF 2021
Westin Westminster, Westminster, Colorado
05/10/2021 – 06/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: 6ο Ετήσιο Συνέδριο «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens»
05/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: Postgres Conference_South Africa 2021
06/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: OSPOCon
Etc.Venues – 133 Houndsditch, London
06/10/2021 – 07/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: Jamstack Conf
06/10/2021 – 08/10/2021
Ολοήμερο
14th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV 2021)
Harokopio University of Athens (HUA), Kallithea
07/10/2021 – 08/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: PyConZA 2021
09/10/2021
16:00 – 18:00
#Online event: Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2021

Ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα.

Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Από το 2016 διοργανώνεται και στην Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, φωτογράφους, χομπίστες κλπ, να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Διαβάστε περισσότερα στο https://wlm.wikimedia.gr για το πώς μπορεί κάποιος να πάρει μέρος, τους κανόνες, μάθετε για τα βραβεία, λύστε τις απορίες σας, δείτε τις διαγωνιστικές τοποθεσίες και τον κωδικό τους στον κατάλογο μνημείων και τόπων.

Είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε ότι το έργο μας προς την ελεύθερη γνώση για όλους είναι πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Σκοπός είναι να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, που βοηθήσαμε να φέρουν εκπληκτικές φωτογραφίες στη Wikipedia, τα Wikimedia Commons, το Wikivoyage, τα Wikidata, και άλλα έργα μας, και να τους βοηθήσαμε να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Επισημαίνεται ότι στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού από το 2016 ως και το 2020 ανέβηκαν και συμμετείχαν πάνω από 11.700 φωτογραφίες και πάνω από 840 συμμετέχοντες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις φωτογραφίες, ήδη εικονογραφεί λήμματα της Βικιπαίδειας.

Το Wiki Loves Monumens στην Ελλάδα διεξάγεται υπό την επίβλεψη του Wikimedia Community User Group Greece και χρηματοδότηση από το Wikimedia Foundation.

Το Wikimedia Community User Group Greece είναι από το 2013 επίσημα αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Wikimedia, τον οργανισμό υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και άλλα εγχειρήματα.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr

Του Γιώργου Καραμανώλη

Το «Πρόγραμμα Διαύγεια» έχει αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ως βέλτιστη πρακτική προώθησης της διαφάνειας, της ανοικτής διακυβέρνησης και της ανοικτότητας (π.χ Νομοθετική Διαφάνεια — Legislative Openness της διεθνούς πρωτοβουλίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση — Open Government Partnership κ.α)

Το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ξεκίνησε τον Οκτ. του 2010**. Έχω την τύχη να περιλαμβάνομαι στους βασικούς σχεδιαστές και συντονιστές του (έως το 2012) Με ρόλο τεχνικού project manager & υπεύθυνου, από την έναρξη του σχεδιασμού έως να γίνει Νόμος και Πληροφοριακό Σύστημα. Σε κάθε βήμα τεχνολογικό και οργανωτικό.. 11 χρόνια λοιπόν ο θεσμός, ο νόμος, το ψηφιακό σύστημα για την προώθηση της διαφάνειας, την εμπιστοσύνη στο δημόσιο τομέα και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση 11ετών λειτουργίας του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Με αυτή την αφορμή αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Ευκαιρίες για την επίτευξη της διαφάνειας και της λογοδοσίας και της εγκαθίδρυσης σχέσεων εμπιστοσύνης πολίτη — κράτους και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Τα θέματα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο σχετίζονται με την αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, την ανάγκη νέων υπηρεσιών γύρω από το πρόγραμμα, την αξιοποίησή του για την μεταρρύθμιση του δημόσιο τομέα με την λογική των Management information systems, τις νέες ψηφιακές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς και προτάσεις επιχειρησιακής και θεσμικής υποστήριξης του προγράμματος .

Διαύγεια και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης — Η μεγάλη εικόνα

Γενικά, η ελληνική κοινωνία τείνει να απαξιώνει τη δημόσια λειτουργία και τα στελέχη της, λόγω παραδειγμάτων κακοδιοίκησης ή αναποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των έργων πληροφορικής του δημόσιου τομέα. Αυτό δημιούργησε με το πέρασμα των χρόνων μια αρνητική αντίληψη για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και για τις επιμέρους μονάδες

Η Διαύγεια μέσω της λειτουργίας της και βάσει του στόχου που έρχεται να επιτελέσει, βοηθά πολλαπλά στην προσπάθεια αναδόμησης της ουσίας και της εικόνας της Δημόσιας Διοίκησης:

  • Για πρώτη φορά έγινε υποχρεωτικό μέσα από νομοθεσία και χρήση πληροφοριακού συστήματος να αναρτάται κάθε απόφαση της δημόσιας διοίκησης. Αν μια απόφαση δεν έχει ΑΔΑ (αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης, τότε δεν μπορεί να εκτελεστεί).
  • Η Διαύγεια παρέχει ένα εργαλείο γνώσης στα χέρια του πολίτη ώστε να γνωρίζει το τι συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση και να μπορεί να έχει τη κατάλληλη πληροφορία. Ολα τα δεδομένα υπάρχουν στο πρόγραμμα Διαύγεια. Το στοίχημα είναι να αναπτύξουμε καλύτερους μηχανισμούς αξιοποίησης και φιλικής πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα.
  • Παρέχει ένα εργαλείο ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, που αξιοποιήθηκε κατά κόρον από επαγγελματίες της πληροφόρησης, ΜΜΕ κλπ

Διαβάστε εδώ για τα 12+1 σημεία καινοτομίας του προγράμματος Διαύγεια ως παρέμβαση και ως έργο πληροφορικής στο δημόσιο τομέα..

Καλύτερα δεδομένα και μηχανισμοί πρόσβασης

“Είναι όλα εδώ” Δημοσιεύονται στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Η ποιότητα όμως των στοιχείων πρέπει να βελτιωθεί. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενοποίηση με υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα (ΓΛΚ / υφιστάμενα πρωτοκολλα και document management) και με την ελαχιστοποίηση των χειρωνακτικών καταχωρήσεων των αποφάσεων.

Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και θα μειώσει τα λάθη.

Συγκεκριμένα για να πετύχουμε καλύτερη ποιότητα πληροφορίες και λιγότερη ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Υπάρχουν ευκαιρίες για νέες προσωποποιημένες υπηρεσίες. Ανάλογα με το target group υπάρχουν δυνατότητες για εργαλεία πληροφόρησης στους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να δράσουν επιχειρηματικά στην Ελλάδα, καθώς αναρτώνται πληροφορίες για συμβάσεις και προμήθειες, δεσμεύσεις προϋπολογισμών.

Μπορούν να δημιουργηθούν πρόσθετα εργαλεία — front ends για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο τομέα και ενδιαφέρονται για προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίστοιχα και ομάδες πολιτών. Οι νέες αυτές υπηρεσίες μπορούν να υλοποιηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα μέσα από το open API (διεπαφή ανοικτής πρόσβασης και δεδομένων του προγράμματος).

Προτάσεις:

  • Διαύγεια ως government information hub — aggregator
  • Ανάπτυξη φιλικών front ends ανάλογα με το target group (π.χ diavgeia 4 business, diavgeia για ειδικές ομάδες πολιτών π.χ εκπαιδευτικοί). Τις εφαρμογές αυτές μπορεί να τις αναπτύξει και ο ιδιωτικός τομέας μέσα από την χρήση των open diavgeia apis και με δράσεις ενθάρρυνσης π.χ hackathons — μαραθώνιους καινοτομίας για την ανάπτυξη εφαρμογών από start ups
  • Ενοποίηση με συστήματα εκτέλεσης προϋπολογισμού ΓΛΚ
  • Ενοποίηση με το σύστημα ΚΗΜΔΗΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης, για να αποφεύγονται διπλές αναρτήσεις

H διαύγεια ως πλατφόρμα ψηφιακής διακυβέρνησης

H διαυγεια δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή εμπειρία ηλεκτρονικού εγγραφου της δημόσιας διοίκησης. Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η νομική ισχύς του. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει άμεσα οικονομικά οφέλη αν υλοποιηθεί στην πράξη.

Ένα μικρό (παλίο)παράδειγμα είναι ότι με την εφαρμογή της Διαύγειας η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εξοικονομεί 5.000 σελίδες εκτύπωσης την ημέρα, γιατί οι εκδιδόμενες Συλλογικές Αποφάσεις Έργων (ΣΑΕ) έπαψαν να εκτυπώνονται και να αποστέλλονται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα επειδή εκτυπώνονται.. ή χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους όταν είναι ανάγκη μέσω του συστήματος της Δι@ύγειας..

Προτάσεις

  • Ανοικτά πρωτόκολλα — Δημοσίευση ανώνυμων αιτήσεων πολιτών ανά φορέα. Να γνωρίζουμε ανά υπηρεσία πόσα αιτήματα εκκρεμούν και σε υπηρεσίες που έχουν αποτελέσει εστίες διαφθοράς (π.χ πολεοδομίες). Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει δεδομένων (π.χ υποστελέχωση οργανισμών και θέσεων — τμημάτων)
  • Η Διαύγεια ως αποθετήριο πρότυπων διοικητικών αποφάσεων
  • Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο μέσα από το πρόγραμμα Διαύγεια
  • Μηχανισμοί alerting για τη δημοσίευση πληροφοριών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη

Διοικητική πληροφορία — γνώση — Συμμετοχή

diavgeia stats 21/8/2018

Μια ακόμα δυνατότητα είναι η αξιοποίηση του πλούτου της πληροφορίας που καθημερινά καταχωρείται (αποφάσεις, στοιχεία για τη δομή και τα κέντρα αποφάσεων του Φορέα) με σκοπό τον ανασχεδιασμό διαδικασιών και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί παρά να γίνει σε δεδομενο κεντρική βάση.

Ενδεικτικά..

  • Γιατί παράγουμε τόσα έγγραφα; Στην Διαύγεια με βάση τα στατιστικά αναρτώνται κάθε μέρα και περίπου κατά μ.ο. 15Κ αποφάσεις . Υπάρχει η δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών αν μελετήσουμε αυτό το θέμα.
  • Γιατί συνολικά δημόσιος τομέας προμηθεύεται ενα συγκεκριμένο προιον και πολλές φορές χωρίς.. να το διαπραγματεύεται; Μηπως μέσα από την ανάλυση των δαπανών και αποφάσεων των φορέων του προγράμματος διαυγεια μπορούν να διαμορφωθούν συμφωνίες πλαίσιο, συγκέντρωσης της ζήτησης για ομοειδής και επαναλαμβανόμενες προμήθειες (framework agreements). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται εκπτώσεις και εξοικονόμηση κόστους.
  • H Διαύγεια από την πρώτη της έκδοση παρέχει τη δυνατότητα ανατροφοδότησης. Δινει τη δυνατότητα σχολιασμού και ‘επισημανσης λαθών στις αποφάσεις που αναρτώνται. Αυτη την στιγμή δεν υπάρχει λογοδοσία, ανοικτά σχόλια και αναφορές για τα ποια σχόλια πολιτών / επιχειρήσεων λαμβάνονται υπόψη στην τελική διαμόρφωση των αποφάσεων. Ανεξάρτητα από αυτό πολίτες και φορείς με εμπειρία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών.

Από τη διαφάνεια στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα

Oι προμήθειες του δημόσιου τομέα μπορούν να ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε πολλούς τομείς προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα μέσα από τους μηχανισμούς ενημέρωσης του διαύγεια, μια επιχείρηση προμήθειας ηλεκρ/γικού εξοπλισμού που δραστηριοποιείται στον Έβρο, μπορει να συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό που δραστηριοποιείται στην Τρίπολη. Αυτή η περίπτωση της διαφάνειας σημαίνει άνοιγμα της αγοράς, περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καλύτερες και cost effective υπηρεσίες για το δημόσιο τομέα μέσα από τον α ταγωνισμό που δημιουργείται.

Οικοσύστημα καινοτομίας — Ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Σημερα ολοι μιλάμε για το API economy. Η διαυγεια έδωσε από το 2010 αυτή την εμπειρία. Προγραμματιστές και εταιρίες πληροφορικής δεν χρειάζονται να περιμένουν το δημόσιο για να φτιάξει καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το open api του προγράμματος διαυγεια και να υλοποιήσουν περιφερειακές εφαρμογές προστιθέμενης αξίας (π.χ εφαρμογή ενημέρωση αναδόχων για πληρωμή τιμολογίων, ή ενημέρωση για συγκεκριμένες διακηρύξεις).

Η προσέγγιση της Διαύγειας με τους πολίτες είναι κάτι που πρέπει να λάβει χώρα μέσα από τη λειτουργία διαρκών μηχανισμών και δράσεων επικοινωνίας με συγκεκριμένες ομάδες στόχους όπως είναι πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες εταιρείες (civil start ups). Ακόμα χρειάζεται συνεχής στοχευμένη αλληλεπίδραση με τους πολίτες μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους του προγράμματος. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν ευχερή πρόσβαση στις πληροφορίες του Διαύγεια. Πρέπει να είναι εύκολο για τον πολίτη να προσωποποιήσει την πληροφορία του Διαύγεια σύμφωνα τα δικά του κριτήρια επαγγελματικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

Δείτε εδώ εφαρμογές που αξιοποιήσαν από το 2010 τα open meta data του προγράμματος διαυγεια.

Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάναστασης του AI και τoυ blockchain.

Η δημόσια διοίκηση έχει μια σημαντική ευκαιρία από την χρήση από των τεχνολογιών. Να γίνει πιο διαφανής και ανοικτή, να πετύχει την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διαλειτουργικότητα στην πράξη. Μπορούμε να φανταστούμε π.χ αν το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή το σύστημα δημόσιων προμηθειών έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας. Τώρα την εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα των αποφάσεων που αναρτώνται την εγγυάται μόνο το πληροφοριακό της σύστημα. Με την εφαρμογή της τεχνολογίας η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι κατανεμημένη και να βασίζεται στις επαληθεύσεις που διενεργείται από το ίδιο το δίκτυο που by design μπορεί να χαρακτηριστεί έμπιστο.

πηγή https://github.com/eellak/gsoc17-diavgeia

Με χρήση μηχανισμών AI — machine learning μπορούν επίσης να υλοποιηθούν / δοκιμαστούν τα παρακάτω

  • Υποστήριξη στελεχών δημόσιας διοίκησης για ορθότερη συγγραφή αποφάσεων
  • Χρήση chatbot για πολίτες / επιχειρήσεις
  • Εντοπισμός patterns — ανάλυση αποφάσεων και δαπανών με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την καλύτερη λήψη αποφάσεων

Προτάσεις για θεσμική & επιχειρησιακή αναβάθμιση

source https://unsplash.com/photos/ASKeuOZqhYU
  • Η εισαγωγή των δεδομένων στο Πρόγραµµα Διαύγεια από τους υπόχρεους φορείς θα γίνεται με την διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων τα οποία τηρούν τα σχετικά δεδομένα εκτέλεσης προϋπολογισμού (πχ Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην περίπτωση των Υπουργείων).
  • Πρόβλεψη για ένα αυστηρό σύστημα κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση ανάρτησης
  • Επέκταση των υπόχρεων φορέων ώστε να περιλαμβάνονται από το δημόσιο συγκεκριμένα η Βουλή και τα κόμματα. Για τα νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα να δίνεται η δυνατότητα ανάρτησης δεδομένων με συγκεκριμένες προδιαγραφές με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος (υγεία, φάρμακα, τρόφιμα, τραπεζικά προϊόντα, ενέργεια κλπ)
  • Πρόβλεψη για μια ενιαία τυποποίηση των μεταδεδομένων και ειδικά εκείνων που αφορούν στις δαπάνες κάθε φορέα.
  • Προώθηση και πρόταση πρωτοβουλίας για την εφαρμογή ενός θεσμού αντίστοιχου με τη Διαύγεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό μέσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Ευρωπαίου Πολίτη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή άρθρου: https://medium.com/the-crowdpolicy-collection/


**Σύντομο ιστορικό της διαύγειας στο http://www.karounos.gr/blog/archives/218

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Spike είχαμε σήμερα στην ισοτιμία του Bitcoin μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αμερικής ότι δεν σκοπεύουν να απαγόρευσαν τα ψηφιακά νομίσματα και να ακολουθήσουν το πρόσφατο παράδειγμα της Κίνας.

Συγκεκριμένα σε μια προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ο Jerome Powell o επικεφαλής τη FED των Ηνωμένων Πολιτειών ρωτήθηκε αν σκοπεύουν να απαγορεύσουν τα ψηφιακά νομίσματα όπως έκανε πρόσφατα η Κίνα. Η απάντηση του ήταν ότι δεν έχουν κανένα σκοπό για απαγόρευση τους αλλά θα δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κυρίως για τα λεγόμενα stable coin καθώς τα αποθεματικά τους δεν βασίζονται μόνο σε δολάρια αλλά και σε άλλα επενδυτικά προιόντα όπως ομόλαγα και με αυτό το τρόπο είναι αρκετά επισφαλή για κατάρρευση τους.

H είδηση και μόνο της δήλωσης του επικεφαλή της FED πυροδότησε ένα ράλυ της ισοτιμίας του Bitcoin κερδίζοντας μέσα σε λίγη ώρα πάνω από 5.000 δολάρια με την άνοδο να συνεχίζεται και να φτάνει μέχρι 48.000 δολάρια. Αυτό το spike ήρθε μετά από μια βδομάδα σταδιακής πτώσης της ισοτιμίας με αυτή να αγγίζει ακόμα και τα 40.000 δολάρια.

The post Ανοδος στην ισοτιμία του Bitcoin μετά από τις δηλώσεις της Fed appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το ενημερωτικό δελτίο Ιουνίου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2109/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2109/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2109/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Σεπτεμβρίου:

Οι ανοικτές τεχνολογίες είναι εξ ορισμού φορέας καινοτομίας

Ο Ιωάννης Σταμέλος, Καθηγητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την αξία της ανοικτότητας στις ψηφιακές τεχνολογίες, τον ρόλο της διείσδυσης του ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση, αλλά και για τις λύσεις που προσφέρει, αυτό, σε έναν άλλο τομέα, εκείνον της επιχειρηματικότητας. Περισσότερα »

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 9 έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Google Summer of Code 2021

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελευταία αξιολόγηση 9 έργων με τα οποία συμμετέχει στο Google Summer Of Code 2021 ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ.

Η ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ με την ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοικτού και Ελεύθερου λογισμικού και των Ανοιχτών Προτύπων στην Ελλάδα. Περισσότερα »

«Τι πάρκα τεχνολογίας θέλουμε»; Μια εκδήλωση από την ΕΕΛΛΑΚ και το P2P Lab στις 20/10/2021

ΕΕΛΛΑΚ και P2P Lab ανοίγουν το διάλογο για το ρόλο των ανοιχτών τεχνολογιών στα πάρκα τεχνολογίας. Τα πάρκα τεχνολογίας φιλοδοξούν να είναι χώροι διαμοιρασμού της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Περισσότερα »

Κάλεσμα συμμετοχής στην ομάδα για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ

H ομάδα εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα (οεΑΔ2) του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) έχει στόχο, με την ενεργή συμμετοχή των μελών της, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη της παιδείας, της πρακτικής, των θεσμών και της στρατηγικής ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα. Περισσότερα »

Κάλεσμα για συμμετοχή σε ομάδα για την Άσκηση Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα μέλη του συγκροτεί ομάδες για συμμετοχή στην ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021 που διοργανώνει διαδικτυακά η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ από από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2021 (εργάσιμες ώρες), και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως ομάδα στην εξής φόρμα εδώ, έως τη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Περισσότερα »

Πολίτες για το περιβάλλον: Αρχή ενός σημαντικού έργου τόνωσης της κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλο και πιο συχνά γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η αποτελεσματική προστασία αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον. Περισσότερα »

Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τον Ανοιχτό Σχεδιασμό (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ, είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού hardware σε ανοιχτά εργαστήρια (Open Labs) σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα »

Η σημασία του ανοιχτού κώδικα για την ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι μόνο μια παγκόσμια δεξαμενή κώδικα που διατίθεται ελεύθερα στους δημιουργικούς προγραμματιστές: Σε γεωπολιτικό επίπεδο και είναι επίσης ένα εργαλείο που οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν για να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους από το αυξανόμενο μονοπώλιο των γιγάντων της τεχνολογίας που βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Περισσότερα »

Δημοσιεύθηκε η μελέτη της ΕΕ σχετικά με τον αντίκτυπο του ανοιχτού κώδικα

H μελέτη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοικτού κώδικα, διαπίστωσε ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το hardware ανοιχτού κώδικα είναι καίριας σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της ΕΕ. Περισσότερα »

Youth Hacking 4 Freedom: Διαγωνισμός συγγραφής ανοιχτού κώδικα για εφήβους από το FSFE

Το Free Software Foundation Europe (FSFE) για να εμπνεύσει τη νεότερη γενιά στην ελευθερία του λογισμικού, διοργανώνει τον διαγωνισμό «Youth Hacking 4 Freedom» (YH4F), όπου έφηβοι από όλη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με ένα δίκαιο και διασκεδαστικό τρόπο στην συγγραφή ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Μπορεί να περιοριστεί η κυριαρχία των Big Tech;

Ζούμε σε μια εποχή κυριαρχίας των Big Tech, η οποία περιγράφεται από την Shoshana Zuboff ως «καπιταλισμός της επιτήρησης». Πολλά πρέπει να αλλάξουν ώστε ο ψηφιακός κόσμος να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, αντί να τροφοδοτεί μόνο τη συνεχώς διευρυνόμενη απληστία. Περισσότερα »

2021 Open Source Jobs Report: Σε κατακόρυφη αύξηση η ζήτηση για εργαζόμενους με δεξιότητες Ανοιχτού κώδικα

Στο Open Source Summit στο Σιάτλ, το Linux Foundation και το edx, παρουσίασαν την Έκθεση 2021 Open Source Jobs Report . Σε αυτήν την έρευνα, όπου συμμετείχαν 200 στελέχη προσλήψεων και 750 επαγγελματίες ανοιχτού κώδικα, αναδεικνύεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ζήτηση για εργαζόμενους με δεξιότητες ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Ο ανοιχτός κώδικας ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας στο Γαλλικό εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη 2021-2024

Το γαλλικό Υπουργείο Έρευνας κοινοποίησε τον Ιούλιο το δεύτερο εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη για την περίοδο 2021-2024. Το σχέδιο προβλέπει διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της εμβέλειας των αρχών της ανοιχτής επιστήμης και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον ανοιχτό κώδικα ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας που πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί. Περισσότερα »

Πώς τα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών

Στις αρχές Ιουλίου, σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν σοβαρές πλημμύρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζημιών. Πολλαπλές λεκάνες απορροής ποταμών στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, για τις οποίες είναι κοινή πρακτική η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του κινδύνου πλημμυρών, ξεχείλισαν. Περισσότερα »

Η άνοδος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ψηφιακές πληρωμές, η τηλεϊατρική ή και τα εργαλεία απομακρυσμένης εργασίας. Περισσότερα »

Κάλεσμα για συμμετοχή στην ομάδα επέκτασης του “DIY Robot” για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

H ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ίδρυμα Ωνάση για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση( https://openedtech.ellak.gr/ ) επεκτείνει το “ DYI Robot KIT”, τo “DYI Robot KIT” είναι ένα κιτ ρομπότ χαμηλού κόστους, ανοιχτού κώδικα, τα σχέδια και τα σενάρια χρήσης του διατίθενται ελεύθερα στο https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot. Περισσότερα »

data.europa academy: Μια πύλη γνώσης για τα ανοιχτά δεδομένα

Η πύλη ανοιχτών δεδομένων της ΕΕ https://data.europa.eu ξεκίνησε επίσημα πριν από λίγες ήμερες μία σειρά δωρεάν μαθημάτων ειδικά σχεδιασμένα για την κοινότητα των ανοιχτών δεδομένων. Τα μαθήματα της data.europa academy απευθύνονται σε όλους όσους ασχολούνται με τα δεδομένα για να τους βοηθήσει να ενημερωθούν για τα ανοιχτά δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2109

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ

WLM Greece logo

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα.

Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Από το 2016 διοργανώνεται και στην Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, φωτογράφους, χομπίστες κλπ, να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Διαβάστε περισσότερα στο https://wlm.wikimedia.gr για το πώς μπορεί κάποιος να πάρει μέρος, τους κανόνες, μάθετε για τα βραβεία, λύστε τις απορίες σας, δείτε τις διαγωνιστικές τοποθεσίες και τον κωδικό τους στον κατάλογο μνημείων και τόπων.

Είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε ότι το έργο μας προς την ελεύθερη γνώση για όλους είναι πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Σκοπός είναι να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, που βοηθήσαμε να φέρουν εκπληκτικές φωτογραφίες στη Wikipedia, τα Wikimedia Commons, το Wikivoyage, τα Wikidata, και άλλα έργα μας, και να τους βοηθήσαμε να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Επισημαίνεται ότι στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού από το 2016 ως και το 2020 ανέβηκαν και συμμετείχαν πάνω από 11.700 φωτογραφίες και πάνω από 840 συμμετέχοντες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις φωτογραφίες, ήδη εικονογραφεί λήμματα της Βικιπαίδειας.

Το Wiki Loves Monumens στην Ελλάδα διεξάγεται υπό την επίβλεψη του Wikimedia Community User Group Greece και χρηματοδότηση από το Wikimedia Foundation.

Το Wikimedia Community User Group Greece είναι από το 2013 επίσημα αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Wikimedia, τον οργανισμό υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και άλλα εγχειρήματα.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλο και πιο συχνά γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η αποτελεσματική προστασία αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον. Για να το πετύχουμε, όμως αυτό απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της δημόσιας συμμετοχής σε κάθε στάδιο της διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκειες. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι εκ φύσεως συνήθως τεχνικά και πολύπλοκα, ενώ οι πολίτες στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή τον τρόπο άσκησής τους, με αποτέλεσμα η ουσιαστική συμμετοχή τους να δυσχεραίνεται περαιτέρω. Στο σύνθετο αυτό πλαίσιο, το WWF Eλλάς από κοινού με εταίρο τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, σχεδίασαν και υλοποιούν ήδη το έργο «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Στο επίκεντρο του νέου αυτού έργου βρίσκεται η παραδοχή πως η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος έχει στον πυρήνα της την περιβαλλοντική δημοκρατία, το δικαίωμα δηλαδή όλων μας σε ένα υγιές περιβάλλον μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε στάδιο διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον. Παρόλο που η Ελλάδα (και η Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει κυρώσει και ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη διεθνή σύμβαση του Άαρχους, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή νομικά δεσμευτικά κείμενα για το περιβάλλον που κατοχυρώνει την πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα προσκόμματα που συναντούν οι πολίτες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών είναι πολλά. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και άλλων ομάδων σε κάθε στάδιο των διαδικασιών διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα. Κατά κύριο λόγο, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τις δημόσιες διαβουλεύσεις επί σχεδίων νόμων, πολιτικών, στρατηγικών, έργων ή σχεδίων, τις αναφορές των πολιτών (καταγγελίες) στις αρμόδιες αρχές για περιστατικά υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και τη δυνατότητα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να συν-σχεδιάσουν με αρμόδιους φορείς από την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Open Government Partnership(OGP).

Μέσα από το έργο, που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, θα αναπτυχθεί μία ευρεία και φιλική στον χρήστη πλατφόρμα που θα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα εργαλεία και πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα σε διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επιπλέον, το προσεχές διάστημα θα διοργανωθεί η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για την άσκηση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα περιβαλλοντικά δικαιώματα, θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες δημόσιας συμμετοχής, ενώ οι συμμετέχοντες (πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι) θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες από την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια, ενώ θα αναπτυχθούν εργαλεία με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες δημόσιας συμμετοχής. Τέλος, μέσω μίας πρότυπης διαδικασίας ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης, με την οποία και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα δοθεί η δυνατότητα σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να συνδιαμορφώσουν μία πολιτική πρόταση για την ουσιαστική βελτίωση των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, η οποία εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο στη συμμετοχική διαδικασία στη χώρα μας, ως ένα κομβικής σημασίας και αποτελεσματικότητας μέσο προστασίας του περιβάλλοντος και προάσπισης των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σημειώσεις:

  • Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.
  • Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008, σήμερα έχει μετόχους 31 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς.  Έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων του, βασίζεται στη συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών του και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.


Φορέας Υλοποίησης


Εταίρος

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ BigBrassBand ΑΠΟ ΤΟ GitKraken

Η οικογένεια Kraken μεγαλώνει! Στο πλαίσιο της αποστολής μας να βοηθήσουμε τους προγραμματιστές και τις ομάδες να γίνουν πιο αποτελεσματικές με τη χρήση του Git, είμαστε ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε στην σουίτα εργαλείων παραγωγικότητας την ενσωμάτωση του Git στο Jira, από το BigBrassBand.

Πάνω από 3,6 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 10.000 εταιρείες χρησιμοποιούν την ενσωμάτωση του Git στο Jira για την ενσωμάτωση δεδομένων αποθετηρίων Git με δηλωμένα σφάλματα στο Jira. Η ενσωμάτωση του Git στο Jira είναι ένα πρόσθετο στο Jira για επιχειρήσεις που λύνει βασικές προκλήσεις όταν συνδυάζει δεδομένα αποθετηρίων με σφάλματα, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης, της επεκτασιμότητας, του ελέγχου ταυτότητας και του εύρους των δικαιωμάτων και της ορατότητας, επιτρέποντας μια πιο απρόσκοπτη εμπειρία για τη διαχείριση σφαλμάτων στο Jira.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες του GitKraken; Με την πρόσφατη έκδοση v8.0, οι ομάδες που χρησιμοποιούν το GitKraken που έχουν εγκαταστήσει το πρόσθετο ενσωμάτωσης Git στο Jira στην Jira εγκατάστασή τους, μπορούν τώρα να ανοίξουν τις υποβολές και συγκρίσεις αρχείων που σχετίζονται με τα σφάλματα στο Jira, απευθείας στο Jira, με ενισχυμένες πληροφορίες από το αποθετήριο που συνοδεύουν το σφάλμα, επιτρέποντας μια ταχύτερη εναλλαγή μεταξύ GitKraken και Jira.

Η ενσωμάτωση του Git στο Jira υποστηρίζει επίσης τους GitKraken deep links, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να βλέπουν συνδέσμους για τις υποβολές, διακλαδώσεις (branches) και ετικέτες στα σφάλματά σας και να τους ανοίγουν απευθείας στο GitKraken.

Εάν είστε ήδη χρήστης της Ενσωμάτωσης Git στο Jira, συνδέστε το GitKraken τώρα. Εάν όχι, μπορείτε να ξεκινήσετε μια δωρεάν δοκιμή!

ΕΓΓΡΑΦΗ

Εάν δεν έχετε εγκατήσει ακόμα το GitKraken, μπορείτε να επισκεφθείτε την ισοτσλίδα, να φτιάξετε λογαριασμό και να το κατεβάσετε. Χρησιμοποιόντας τον παραπάνω σύνδεσμο, θα μπείτε και σε κλήρωση για δωροκάρτα των 100€ από την AMAZON.

 Save the date 20/10/2021 στις 19:00

ΕΕΛΛΑΚ και P2P Lab ανοίγουν το διάλογο για το ρόλο των ανοιχτών τεχνολογιών στα πάρκα τεχνολογίας

Τα πάρκα τεχνολογίας φιλοδοξούν να είναι χώροι διαμοιρασμού της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην Ελλάδα η διαδικασία δημιουργίας Πάρκων Τεχνολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στην περιφέρεια (Ήπειρος) όσο και στο κέντρο (Αττική). Με ποιές προϋποθέσεις, όμως, μπορούν τα πάρκα τεχνολογίας να εκπληρώσουν την υπόσχεση να αποτελέσουν αναπτυξιακή κοιτίδα με βιώσιμο τρόπο;

Με αφορμή τις έξι προτάσεις που έθεσε το P2P Lab σε δημόσια διαβούλευση για το Πάρκο Τεχνολογίας στην Ήπειρο και την πρόταση της ΕΕΛΛΑΚ προς το Υπουργείο Παιδείας για τη θεσμοθέτηση Ανοιχτών Εργαστηρίων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας σε κάθε Περιφέρεια ανοίγει ένας διάλογος για τη δυναμική που μπορεί να δώσει η κουλτούρα των ανοιχτών τεχνολογιών και διαδικασιών στο σχεδιασμό των τεχνολογικών πάρκων ανά την Ελλάδα.

Ελάτε να συζητήσουμε για τη διαφορά υψηλής και ανοιχτής τεχνολογίας, την αξία της δημόσιας συμμετοχής στο διαμόρφωση αποφάσεων και την έννοια της ελάχιστης εγγυημένης δημόσιας πληροφορίας με τους:

  • Βασίλη Κωστάκη, TalTech, Εσθονία – Harvard University, ΗΠΑ – P2P Lab, Ελλάδα
  • Αλέξανδρο Μελίδη, Γενικό Διευθυντή Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ
  • Παναγιώτη Κρανιδιώτη, μέλος ΔΣ Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση γραφτείτε σε αυτή τη φόρμα

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

O πρόεδρος του El Salvador ανακοίνωσε μέσω ενός tweet ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στο Bitcoin mining εκμεταλευόμενη τις γεωθερμικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. H ανακοίνωση συνοδεύτηκε με ένα video όπου σε ένα από τα γεωθερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στήνονται container με Bitcoin mining rig.

Το El Salvador γίνετε η δεύτερη χώρα μετά την Βενεζουέλα που κάνει Bitcoin mining.

Ηδή από την πρώτη στιγμή που είχε ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Bitcoin ο Nayib Bukele είχε δηλώσει ότι δίνει άμεσα εντολή στην κρατική εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας να καταστρώσει ένα πλάνο εκμετάλλευσης της από το Bitcoin mining.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1442949756993490945

 

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδόν ένα μήνα μετά και την επίσημη υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος 2.1 εκατομμύριο πολίτες χρησιμοποιούν καθημερινά το κρατικό Bitcoin wallet Chivo.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1441846960332361730?s=21

Πλέον σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα του El Salvador δέχονται Bitcoin.

 

The post Τα πρώτα βήματα του El Salvador στο Bitcoin mining appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα μέλη του συγκροτεί ομάδες για συμμετοχή στην ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021 που διοργανώνει διαδικτυακά η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ από από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2021 (εργάσιμες ώρες), και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως ομάδα στην εξής φόρμα εδώ, έως τη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Οι ομάδες θα λειτουργήσουν σε υποομάδες ανά σενάριο με οριζόντιο συντονισμό και θα συμμετέχουν στην άσκηση κάνοντας χρήση αποκλειστικά εργαλείων ανοιχτού κώδικα. Η συμμετοχή θα γίνει με φορητούς προσωπικούς υπολογιστές ανά συμμετέχοντα σε πόλεις που θα υπάρχει ικανός αριθμός συμμετεχόντων.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν τα σενάρια των παλαιότερων ασκήσεων και θα γίνει δοκιμή και προετοιμασία των εργαλείων πριν από την άσκηση. Στόχος της ενιαίας ομάδας είναι να συμμετέχει σε όλα τα σενάρια καθώς και να υπάρξει διατήρησή της και μετά τη λήξη της άσκησης.

Η άσκηση ΠΑΝΟΠΤΗΣ διοργανώνεται από το 2010 και σε αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 200 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τον Ακαδημαϊκό Τομέα και τα Ερευνητικά Κέντρα, το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η άσκηση θα διεξαχθεί μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας POSEIDON(Platform-based Operational System for Events & Injects Distribution Online).

Το Free Software Foundation Europe (FSFE) για να εμπνεύσει τη νεότερη γενιά στην ελευθερία του λογισμικού, διοργανώνει τον διαγωνισμό «Youth Hacking 4 Freedom» (YH4F), όπου έφηβοι από όλη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με ένα δίκαιο και διασκεδαστικό τρόπο στην συγγραφή ανοιχτού κώδικα. Οι νικητές θα λάβουν ένα χρηματικό έπαθλο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες

  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι 14-18 ετών και πρέπει να εγγραφούν στο yh4f.org
  • Η εναρκτήρια εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2021.
  • Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 .
  • Σε έξι νικητές θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα (2 x 4.096 €, 2 x 2.048 €, 2 x 1.024 €) και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.
  • Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Η τελετή απονομής θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός YH4F περιλαμβάνει μια εκδήλωση έναρξης την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 5μμ CEST. Το FSFE θα παρουσιάσει τον διαγωνισμό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στη διεύθυνση yh4f.org

Φάση συγγραφής κώδικα

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, ξεκινά η φάση συγγραφής κώδικα, διάρκειας πέντε μηνών και οι συμμετέχοντες επικεντρώνονται στον κώδικα έως τον Μάρτιο του 2022. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν όλη τη φαντασία τους στον διαγωνισμό και μπορούν να γράψουν κώδικα για οποιοδήποτε τύπο λογισμικού θέλουν, αρκεί να είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Το έργο λογισμικού μπορεί να είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα γραμμένο από την αρχή, ή μπορούν να τροποποιήσουν ή να συνδυάσουν υπάρχοντα προγράμματα. Όλα είναι ευπρόσδεκτα!

Αξιολόγηση

Αφού οι συμμετέχοντες υποβάλουν τα προγράμματά τους, πραγματοποιείται μια φάση αξιολόγησης από ειδικούς του Ελεύθερου Λογισμικού. Μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής είναι ο Neil McGovern, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος GNOME και η Claudia Müller-Birn, Καθηγήτρια για τον Ανθρωποκεντρικό Υπολογισμό στο Freie Universität Berlin.

Βραβεία

Οι νικητές θα κληθούν να λάβουν τα βραβεία τους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2022. Το διήμερο ταξίδι περιλαμβάνει την τελετή απονομής και κοινωνικές δραστηριότητες όπου οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα.

Γραφικό από τη Lisa Schmidt, CC-BY-SA 4.0

Στον ιστότοπο yh4f.org μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες, όπως η διαδικασία, τα κριτήρια καταλληλότητας και οι συχνές ερωτήσεις .

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/


Ενδιαφέρεστε για τα κοινά και το ανοιχτό περιεχόμενο; Εγγραφείτε στο Δίκτυο υποστηρικτών του MyContent, ΕΔΩ.


Σήμερα, στη Γερμανία ζουν πάνω από 400.000 Έλληνες, στην Ολλανδία 30.000, στο Βέλγιο άλλοι τόσοι, 35.000 στη Γαλλία, 400.000 στη Βρετανία, 35.000 στη Σουηδία, 90.000 με 110.000 στην Ιταλία, 3.250 στη Νορβηγία, 5.000 με 18.000 στην Αυστρία, 500.000 στην Αυστραλία, έως και 3.000.000 στην Αμερική εκ των οποίων περίπου 270.000 δηλώνουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, 280.000 στο Καναδά, 14.000 στην Ελβετία.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική διασπορά ξεπερνά τα 2 με 3 εκατομμύρια Ελλήνων σε όλο το κόσμο, οι συνεισφέροντες στην ελληνική Βικιπαίδεια εκτός Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τώρα είναι πολύ λίγοι, αλλά έχουν συνεισφέρει σημαντικά. Οι ομογενείς Βικιπαιδιστές μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική σε θέματα που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά και να βελτιώσουν πολύ την κάλυψη της Βικιπαίδειας στην ελληνική γλώσσα για θέματα εκτός Ελλάδας, επειδή έχουν συχνά άλλα ενδιαφέροντα.

Αν είστε ομογενής, σας καλωσορίζουμε να συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια και μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε εφόσον το επιθυμείτε.

Λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Εάν ζεις εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια.

  • Διατηρείς ή βελτιώνεις την γνώση της ελληνικής γλώσσας και έρχεσαι σε επαφή με περισσότερους Έλληνες αναγνώστες, σε ένα περιβάλλον που το όποιο σου λάθος θα διορθωθεί εύκολα από άλλους χρήστες.
  • Με την συμμετοχή σου στη Βικιπαίδεια διατηρείς μια σύνδεση παραπάνω με την Ελλάδα.
  • Συμβάλλεις στην βελτίωση της Ελληνικής Βικιπαίδειας επεκτείνοντας περισσότερο την κάλυψη για την χώρα στην οποία ζεις, ελκύοντας τόσο τους αναγνώστες από την Ελλάδα/Κύπρο όσο και από τη χώρα στην οποία ζεις, ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων εκεί. Υπάρχουν πολλά κενά για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς η συμβολή σας για την κάλυψη των ξένων θα είναι σημαντική, γιατί εκτός από τους άλλους ομογενείς θα εξυπηρετείτε και τους Έλληνες στην Ελλάδα, όπως δηλώθηκε και παραπάνω.
  • Επειδή η αγγλική Βικιπαίδεια αποτελεί τη βάση των μεταφράσεων στην ελληνική Βικιπαίδεια, μπορείς να επεκτείνεις την κάλυψη για τη χώρα σου σε υπάρχοντα λήμματα συμπεριλαμβάνοντας και τη χώρα που ζεις και παρέχοντας έτσι περισσότερες οπτικές σε διεθνή θέματα, ειδικά σε ελληνοκεντρικές σελίδες.
  • Ιδιαίτερα για τους ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι μια ευκαιρία να διατηρήσετε την επαφή με την ελληνική γλώσσα σε ένα συνεργατικό περιβάλλον.
  • Τέλος, για τους μη Έλληνες κατοίκους χωρών εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι μαθαίνουν η γνωρίζουν ελληνικά, είναι μια ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχει ανατροφοδότηση και διόρθωση του κάθε λάθους από άλλους χρήστες.

Τρόπος εγγραφής στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Αν έχεις ήδη λογαριασμό σε Βικιπαίδεια σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, δε χρειάζεται καμιά άλλη προετοιμασία. Απλά άρχισε τις επεξεργασίες.

Αν δεν έχεις λογαριασμό στη Βικιπαίδεια:

  • Πατάς το κουμπί που γράφει δημιουργία λογαριασμού.
  • Συμπληρώνεις το όνομα χρήστη σου, δύο φορές τον κωδικό σου, το CAPTCHA και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου και πατάς εγγραφή.

Πρώτα βήματα

  • Στα πρώτα βήματα μπορείς να βοηθηθείς από την Εισαγωγή.
  • Είναι χρήσιμο μετά να πας στην σελίδα Ειδικό:Προτιμήσεις και να πατήσεις το «Εμφάνιση αρχικής σελίδας νεοεισερχόμενου» και τέλος «Αποθήκευση προτιμήσεων», για να μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε καλύτερα στα πρώτα σου βικιπαιδικά βήματα.

Εάν θελήσεις μπορείς να ζητήσεις συμμετοχή σε διαδικτυακά μαθήματα του Wikimedia User Group Greece για ΄όταν είναι διαθέσιμα.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/


Η πύλη ανοιχτών δεδομένων της ΕΕ https://data.europa.eu ξεκίνησε επίσημα πριν από λίγες ήμερες μία σειρά δωρεάν μαθημάτων ειδικά σχεδιασμένα για την κοινότητα των ανοιχτών δεδομένων. Τα μαθήματα της data.europa academy απευθύνονται σε όλους όσους ασχολούνται με τα δεδομένα για να τους βοηθήσει να ενημερωθούν για τα ανοιχτά δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. ... Read more

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

To πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό club ποδοσφαίρου, η PSV Άιντχοβεν της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει Bitcoin αποθεματικά.

Συγκεκριμένα  η ομάδα επέλεξε ως σπόνσορα τo ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Anycoin Direct με την πληρωμή να γίνετε αποκλειστικά σε Bitcoin και την ομάδα να κρατάει τα ψηφιακά νομίσματα ως αποθεματικά της.

PSV has signed a unique partnership with Anycoin Direct. PSV will be the first major football club in the EU to have the entire sponsorship paid in Bitcoin. Earlier this year the club worked with crypto technology for the first time, selling the NFT of its Europe cup 1 final victory on Benfica.

Anycoin Direct will be the Official Partner for the next two seasons. The main goal is to grow awareness of crypto and Anycoin Direct in Europe.

Although there were several foreign parties in the race for the partnership, PSV deliberately selected a trusted partner from the Eindhoven area. With Anycoin Direct, PSV has gained a reliable and international partner, but one with local roots.

With sights set on the future, PSV decided to use the service of Anycoin Direct in a unique way. The entire sponsorship amount will be paid in Bitcoin. PSV is the first club in the EU to receive the sponsorship amount in crypto. Immediately after signing, Frans Janssen created the necessary wallets to facilitate the partnership deal.

H PSV Eindhoven είναι μια από τρεις μεγαλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ολλανδίας.

H AnycoinDirect είναι ένα ανταλλακτήριο με έδρα την Eindhoven της Ολλανδίας και είναι μια πλατφόρμα άμεσης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1440701970667376643

The post H Ολλανδική ομάδα PSV Eindhoven έχει αποθεματικά σε Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
15/09/2021 – 01/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: 2021 OECD Global Blockchain Policy Forum
22/09/2021 – 03/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: Μαραθώνιος εικονογράφησης και καταχώρησης δεδομένων WLE 2021
27/09/2021 – 30/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: DevOpsCon
27/09/2021 – 30/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: NDC Minnesota 2021
27/09/2021 – 30/09/2021
Ολοήμερο
Embedded Linux Conference (ELC)
Hyatt Regency Seattle, Seattle
27/09/2021 – 30/09/2021
Ολοήμερο
Open Source Summit
Hyatt Regency Seattle, Seattle
27/09/2021 – 29/09/2021
Ολοήμερο
OSPOCon
Hyatt Regency Seattle, Seattle
27/09/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
29/09/2021 – 01/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: Linux Security Summit Europe
Hyatt Regency Seattle, Seattle
29/09/2021 – 03/10/2021
Ολοήμερο
MiniDebCamp-MiniDebConfRegensburg
OTH Regensburg, Regensburg
29/09/2021
11:00 – 12:00
#Online event: Managing Users Identities and Access Control Policies with API Umbrella
30/09/2021 – 02/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: Strange Loop
Union Station Hotel, St. Louis
30/09/2021
15:00 – 18:00
#Online event: ENDORSE Follow up event
01/10/2021
Ολοήμερο
Security Onion Conference 2021
Georgia Cyber Center, Augusta
02/10/2021
Ολοήμερο
BSidesAugusta
Augusta Marriott, Georgia Georgia
02/10/2021
Ολοήμερο
QA: Challenge Accepted
02/10/2021
16:00 – 18:00
#Online event: Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2021
03/10/2021 – 06/10/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: UN World Data Forum
Kursaal Bern, Bern

Σήμερα, στη Γερμανία ζουν πάνω από 400.000 Έλληνες, στην Ολλανδία 30.000, στο Βέλγιο άλλοι τόσοι, 35.000 στη Γαλλία, 400.000 στη Βρετανία, 35.000 στη Σουηδία, 90.000 με 110.000 στην Ιταλία, 3.250 στη Νορβηγία, 5.000 με 18.000 στην Αυστρία, 500.000 στην Αυστραλία, έως και 3.000.000 στην Αμερική εκ των οποίων περίπου 270.000 δηλώνουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, 280.000 στο Καναδά, 14.000 στην Ελβετία.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική διασπορά ξεπερνά τα 2 με 3 εκατομμύρια Ελλήνων σε όλο το κόσμο, οι συνεισφέροντες στην ελληνική Βικιπαίδεια εκτός Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τώρα είναι πολύ λίγοι, αλλά έχουν συνεισφέρει σημαντικά. Οι ομογενείς Βικιπαιδιστές μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική σε θέματα που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά και να βελτιώσουν πολύ την κάλυψη της Βικιπαίδειας στην ελληνική γλώσσα για θέματα εκτός Ελλάδας, επειδή έχουν συχνά άλλα ενδιαφέροντα.

Αν είστε ομογενής, σας καλωσορίζουμε να συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια και μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε εφόσον το επιθυμείτε.

Λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Εάν ζεις εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια.

  • Διατηρείς ή βελτιώνεις την γνώση της ελληνικής γλώσσας και έρχεσαι σε επαφή με περισσότερους Έλληνες αναγνώστες, σε ένα περιβάλλον που το όποιο σου λάθος θα διορθωθεί εύκολα από άλλους χρήστες.
  • Με την συμμετοχή σου στη Βικιπαίδεια διατηρείς μια σύνδεση παραπάνω με την Ελλάδα.
  • Συμβάλλεις στην βελτίωση της Ελληνικής Βικιπαίδειας επεκτείνοντας περισσότερο την κάλυψη για την χώρα στην οποία ζεις, ελκύοντας τόσο τους αναγνώστες από την Ελλάδα/Κύπρο όσο και από τη χώρα στην οποία ζεις, ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων εκεί. Υπάρχουν πολλά κενά για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς η συμβολή σας για την κάλυψη των ξένων θα είναι σημαντική, γιατί εκτός από τους άλλους ομογενείς θα εξυπηρετείτε και τους Έλληνες στην Ελλάδα, όπως δηλώθηκε και παραπάνω.
  • Επειδή η αγγλική Βικιπαίδεια αποτελεί τη βάση των μεταφράσεων στην ελληνική Βικιπαίδεια, μπορείς να επεκτείνεις την κάλυψη για τη χώρα σου σε υπάρχοντα λήμματα συμπεριλαμβάνοντας και τη χώρα που ζεις και παρέχοντας έτσι περισσότερες οπτικές σε διεθνή θέματα, ειδικά σε ελληνοκεντρικές σελίδες.
  • Ιδιαίτερα για τους ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι μια ευκαιρία να διατηρήσετε την επαφή με την ελληνική γλώσσα σε ένα συνεργατικό περιβάλλον.
  • Τέλος, για τους μη Έλληνες κατοίκους χωρών εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι μαθαίνουν η γνωρίζουν ελληνικά, είναι μια ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχει ανατροφοδότηση και διόρθωση του κάθε λάθους από άλλους χρήστες.

Τρόπος εγγραφής στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Αν έχεις ήδη λογαριασμό σε Βικιπαίδεια σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, δε χρειάζεται καμιά άλλη προετοιμασία. Απλά άρχισε τις επεξεργασίες.

Αν δεν έχεις λογαριασμό στη Βικιπαίδεια:

  • Πατάς το κουμπί που γράφει δημιουργία λογαριασμού.
  • Συμπληρώνεις το όνομα χρήστη σου, δύο φορές τον κωδικό σου, το CAPTCHA και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου και πατάς εγγραφή.

Πρώτα βήματα

  • Στα πρώτα βήματα μπορείς να βοηθηθείς από την Εισαγωγή.
  • Είναι χρήσιμο μετά να πας στην σελίδα Ειδικό:Προτιμήσεις και να πατήσεις το «Εμφάνιση αρχικής σελίδας νεοεισερχόμενου» και τέλος «Αποθήκευση προτιμήσεων», για να μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε καλύτερα στα πρώτα σου βικιπαιδικά βήματα.

Εάν θελήσεις μπορείς να ζητήσεις συμμετοχή σε διαδικτυακά μαθήματα του Wikimedia User Group Greece για ΄όταν είναι διαθέσιμα.

Ο Διαγωνισμός myEU Space διοργανώνεται από την European Union Agency for the Space Programme (EUSPA) απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα της ΕΕ από τις πλατφόρμες των προγραμμάτων Galileo ή Copernicus. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει καινοτόμες λύσεις για εφαρμογές για φορητές συσκευές, φορητές συσκευές, λύσεις παρακολούθησης, ρομποτική ή ... Read more

Το 6ο ετήσιο Συνέδριο για τις Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες  «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens» με τον θεματικό τίτλο «Οι αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές των ελληνικών πόλεων και περιφερειών» διοργανώνεται διαδικτυακά την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων και φορέων που εμπλέκονται στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, τη Διαχείριση του Περιβάλλοντος, τη Διαχείριση των Ενεργειακών Πόρων, κλπ. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι υποστηρικτής του συνεδρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την εταιρεία Teamworks, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υγείας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Το Συνέδριο επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αναγκαιότητας να τηρηθούν οι κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, συνθήκες οι οποίες φέρνουν τις Δημοτικές και Περιφερειακές Διοικήσεις μπροστά σε σύνθετες απαιτήσεις και συνθήκες.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σύνθετες συνθήκες, οι ηγεσίες δήμων και περιφερειών βρίσκονται πλέον σε έναν «μονόδρομο» ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, όπου κυρίαρχοι παράγοντες είναι η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η Διαχείριση του Περιβάλλοντος με ευαισθησία στην ποιότητα της ζωής, η Διαχείριση των Ενεργειακών Πόρων και σειρά άλλων σημαντικών τομέων.

Οι θεματολογικοί άξονες του Συνεδρίου επικεντρώνονται στις προκλήσεις και τους τρόπους διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης στη σύγχρονη εποχή:

  • Αειφορία στη βιομηχανική παραγωγή
  • Υποδομές και eco-architecture
  • Βιώσιμη αστική κινητικότητα
  • Επενδυτικές ευκαιρίες και συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα
  • Κυκλική Οικονομία: Τεχνολογίες αιχμής, λύσεις, υπηρεσίες και νέες πρακτικές
  • Διαχείριση αστικών -και μη- αποβλήτων
  • Διαδικασία της ψηφιοποίησης των πόλεων
  • Χρήσεις του νερού (ενεργειακός κλάδος, εξόρυξη, βιομηχανίες μετάλλου, χημική βιομηχανία κ.ά.). Τεχνολογίες για την επεξεργασία των υδάτινων λυμάτων από τις βιομηχανίες. Έλεγχος ποιότητας νερού.

Επιπλέον, το 6ο Συνέδριο «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens» προσφέρει στους συμμετέχοντές την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια online έκθεση Χορηγών.

Για να παρακολουθήσετε το σύνολο των δραστηριοτήτων του Συνεδρίου θα πρέπει να συνδεθείτε στην πλατφόρμα του Συνεδρίου και να δημιουργήσετε το προφίλ σας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο και το πρόγραμμα στο https://scdc2021.e-expo.gr/

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/26470

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Η Kίνα σήμερα ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση του Bitcoin και όλωv  των ψηφιακών νομισμάτων μέσο ένoς memo από την κεντρική τράπεζα.

Η απαγόρευση είναι καθολική καθώς αφορά όχι μόνο το εγχώριο trading αλλά θέτοντας παράνομη ακόμα και την δραστηριότητα ανταλλακτήριων από το εξωτερικό με πελάτες πολίτες της Κίνας. Φυσικά απαγορεύετε και κάθε δραστηριότητα γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα καθώς τα θεωρεί ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και με χρηματιστηριακές απάτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Κίνα απαγορεύει το Bitcoin καθώς από την σημερινή ανακοίνωση έχουν προηγηθεί πολλαπλές προσπάθειες περιορισμού της ενασχόλησης των πολιτών με τα ψηφιακά νομίσματα. Αρχικά το 2017 όπου έκλεισε όλα τα μεγάλα εγχώρια ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια πολλαπλές οδηγίες προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν την ενασχόληση τους με την διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων και τέλος η πρόσφατη καθολική απαγόρευση του Bitcoin mining με το shutdown όλων των mining farm της χώρας.

H τελευταία αυτή αναμενόμενη οδηγία από την κεντρική τράπεζα είχε ως συνέπεια το crash της ισοτιμίας του Bitcoin χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 3 χιλιάδες δολάρια αγγίζοντας τα 40.000 δολάρια ενώ αργότερα η ισοτιμία του σταθεροποιήθηκε ξανά στα 42.000$.

Η Κίνα μέχρι και το 2017 ήταν το παγκόσμιο κέντρο trading όχι μόνο του Bitcoin αλλά και όλων των ψηφιακών νομισμάτων με τα ανταλλακτήρια της να κατέχουν πάνω από 90% του καθημερινού παγκόσμιου όγκου συναλλαγών αν και όπως αποδείχθηκε αργότερα ο μεγαλύτερος όγκος από αυτές βασιζόταν σε trading bot και inside trading με στόχο της χειραγώγηση της αγοράς. Μετά το κλείσιμο των ανταλλακτηρίων της χώρας η Κίνα παρέμενε το μεγαλύτερο κέντρο του Bitcoin mining με τον οριστικό του τερματισμό και αυτής της δραστηριότητας πριν λιγους μήνες.

-update 30/9-

Τα δημοφιλή site παρακολούθησης ισοτιμιών των ψηφιακών νομισμάτων CoinGecko, CoinMarketCap και TradingView είναι πλέον μπλοκαρσιμένα από το great firewall της Κίνας.

The post H Kίνα απαγορεύει το Bitcoin …ξανά -update 30/9- appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

GNU Health

Το MyGNUHealth 1.0 είναι διαθέσιμο! Ο ελεύθερος προσωπικός ιατρικός φάκελος του GNU Health είναι έτοιμος προς χρήση!

Γιατί είναι καταπληκτικό νέο; Επειδή οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πρόσβαση σε μια Δωρεάν/Ελεύθερη (Libre) εφαρμογή, με επίκεντρο την ιδιωτικότητα, η οποία τους καθιστά να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υγεία τους.

Η υγεία είναι προσωπική υπόθεση, το ίδιο και τα δεδομένα υγείας. Πάνε χρόνια από τότε που άρχισε η επέκταση του οικοσυστήματος του GNU Health, όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας και τα ιδρύματα, αλλά να γίνει κάτι πιο προσωπικό, προσβάσιμο σε όλους. Με το MyGNUHealth έγινε πραγματικότητα!

Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η «κινητή υγεία» (mobile health ή mHealth) διέπεται από ιδιωτικές εταιρείες που επωφελούνται από τα δεδομένα της υγείας σας. Ιδιωτικές εταιρείες, ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, ιδιόκτητες εφαρμογές υγείας. Μεγάλης επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχουν ιδιωτικότητα

GNU και ελεύθερο λογισμικό (Libre Software)

Το οικοσύστημα GNU Health υπάρχει λόγω του Ελεύθερου λογισμικού. Χάρη σε κοινότητες όπως τhw GNU, μπορούμε να έχουμε πλήρη λειτουργικά συστήματα, επιφάνειες εργασίας, βάσεις δεδομένων και γλώσσες προγραμματισμού που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε και να γράφουμε ελεύθερο λογισμικό. Το GNU Health είναι ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας GNU.

Το κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού παλεύει για την εξέλιξη των κοινωνιών μας, παρέχοντας καθολικότητα στην πληροφορική. Στην περίπτωση του GNU Health, η ελευθερία και η ισότητα στην πληροφορική εφαρμόζεται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής ιατρικής. Η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, επομένως πρέπει να είναι πληροφορική στον τομέα της υγείας.

Τι είναι το MyGNUHealth

Το MyGNUHealth (MyGH) είναι μια εφαρμογή προσωπικού αρχείου υγείας που εστιάζει στην ιδιωτικότητα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Το MyGH περιλαμβάνει τους κύριους τομείς υγείας (βιο-ψυχοκοινωνικός). Όλα τα συστατικά του οικοσυστήματος GNU Health συνδυάζουν την κοινωνική ιατρική και την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την τελευταία λέξη της βιοπληροφορικής και της ιατρικής ακριβείας. Οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των τομέων υγείας παίζουν βασικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας και των ασθενειών ενός ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το MyGH έχει τη λειτουργικότητα ενός «ιχνηλάτη» υγείας και δραστηριότητας, και αυτό ενός ημερολογίου / αρχείου υγείας. Καταγράφει και παρακολουθεί τους κύριους «ανθρωπομετρικούς» δείκτες, όπως βάρος, αρτηριακή πίεση, επίπεδο σακχάρου στο αίμα ή κορεσμό οξυγόνου. Παρακολουθεί τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, με πολλά γραφήματα και απεικονίζονται όλες οι τις τάσεις.

Το MyGNUHealth είναι επίσης ένα ημερολόγιο, το οποίο καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες από τον ιατρικό και κοινωνικό τομέα και το πλαίσιο τους. Στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ άλλων, μπορείτε να καταγράψετε τις συναντήσεις σας, τους εμβολιασμούς, τις νοσηλείες, τις εργαστηριακές εξετάσεις, το γενετικό και οικογενειακό ιστορικό. Στο γενετικό τομέα, το MyGH παρέχει ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερες από 30000 φυσικές παραλλαγές / SNP από το UniProt που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Η είσοδος στο RefSNP παρέχει αυτόματα τις πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή και την κλινική σημασία της.

Ο κοινωνικός τομέας, περιέχει τους βασικούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία (Κοινωνική διαβάθμιση, Πρώιμη ανάπτυξη, Άγχος, Κοινωνικός αποκλεισμός, Συνθήκες εργασίας, Εκπαίδευση, Φυσικό περιβάλλον, Ανεργία, Κοινωνική στήριξη, Εθισμός, Διατροφή, Μεταφορές, Υπηρεσίες Υγείας, Οικογενειακή λειτουργικότητα, Οικογένεια Βία, Εκφοβισμός, Πόλεμος), τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας για την υγεία.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του MyGH είναι ότι χρησιμοποιεί το GNU Health Federation. Δηλαδή, εάν θέλετε να μοιραστείτε οποιοδήποτε από αυτά τα δεδομένα με τον επαγγελματία υγείας σας σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι σε θέση να τα μελετήσουν.

Lifestyle και παρακολούθηση δραστηριοτήτων
Το βιβλίο της ζωής μου
Αξιολόγηση διάθεσης και ενέργειας
Ιατρική γενετική που δείχνει τις σχετικές πληροφορίες για μια συγκεκριμένη φυσική παραλλαγή / SNP

Το PinePhone και η επανάσταση στους φορητούς υπολογιστές

Στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, χρειαζόμαστε δωρεάν/ελεύθερες (libre) εφαρμογές για κινητά. Το πρόβλημα μέχρι πρόσφατα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ελεύθερο (libre) περιβάλλον για κινητές συσκευές. Η αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας κυριαρχείται από την Google και την Apple, οι οποίες παρέχουν και τα δύο ιδιοταγή λειτουργικά συστήματα, το Android και το iOS αντίστοιχα.

Η συνεισφορά της κοινότητας του Pine64 ήταν αυτό που μας άνοιξε τα μάτια και άλλαξε το παιχνίδι. Μια ακμάζουσα κοινότητα ταλαντούχων ανθρώπων, αποφασισμένη να παρέχει ελευθερία στον κόσμο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Το Pine64 μεταξύ άλλων παρέχει ένα smartphone (PinePhone) και ένα smartwatch (PineTime).

Εκκίνηση της εφαρμογής MyGNUHealth στο PinePhone

Εφαρμογές KDE Plasma mobile στο PinePhone


Έχει το PinePhone την καλύτερη κάμερα; Μπορούμε να συγκρίνουμε το PinePhone με προϊόντα της Apple ή της Google; Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο, προσανατολισμένο στην κοινότητα έργο. Το επιχειρηματικό μοντέλο, τα τεχνολογικά στοιχεία και η ηθική πίσω από το PinePhone είναι πολύ διαφορετικά.

Έτσι, γιατί να κάνουμε την κίνηση της ανάπτυξης της εφαρμογής στο PinePhone; Eμείς, ως κοινωνία, πρέπει να υιοθετήσουμε μια τεχνολογία που είναι καθολική και σέβεται την ελευθερία και την ιδιωτικότητα μας. Μια τεχνολογία που εστιάζει στο άτομο και όχι στην εταιρεία. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και δέσμευση. Υπάρχει ένα μικρό τίμημα, αλλά η ελευθερία και η ιδιωτικότητα είναι ανεκτίμητα.

MyGNUHealth και PinePhone


Οι γιατροί, πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς τους πόρους που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής και, ταυτόχρονα, να εγγυώνται το απόρρητο των ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών τους. Το ελεύθερο λογισμικό (Libre software) και τα ανοιχτά πρότυπα είναι βασικά στην υγειονομική περίθαλψη. Όταν οι ασθενείς επιλέγουν δωρεάν/ελεύθερο (libre) λογισμικό, έχουν τον πλήρη έλεγχο. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να το μοιραστούν τον ιατρικό φάκελό τους με άλλους επαγγελματίες υγείας, σε πραγματικό χρόνο και με τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικότητας.

Μπορούμε να διαχειριστούμε ευαίσθητα δεδομένα υγείας μόνο με τεχνολογία που σέβεται το απόρρητό μας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να θέσουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες στα χέρια των εταιρικών συμφερόντων. Η επιλογή ανοικτού και ελεύθερου (libre) λογισμικού και υλικού σημαίνει πολύ περισσότερα από τεχνολογία. Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα σημαίνει την αποδοχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Σημαίνει τον διαμοιρασμό της γνώσης, του κώδικα και του χρόνου με άλλους. Σημαίνει να αγκαλιάσουμε την ανοιχτή επιστήμη για την πρόοδο των κοινωνιών μας, ειδικά για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το MyGNUHealth θα συμπεριληφθεί από προεπιλογή σε πολλά λειτουργικά συστήματα και διανομές, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Απλώς χρησιμοποιήστε τον σύντροφό σας για την υγεία! Εάν το λειτουργικό σας σύστημα δεν διαθέτει MyGH στα αποθετήρια τους, ζητήστε να το συμπεριλάβουν.

Οι κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται προσιτή τεχνολογία που σέβεται την ελευθερία των πολιτών τους. Σας χρειαζόμαστε να είστε μέρος αυτής της επανάστασης στην «ηλεκτρονική υγεία».

Καλό και υγιές hacking!

Περί GNUHealth:

Το MyGNUHealth είναι μέρος του GNU Health, του οικοσυστήματος ελεύθερης ψηφιακής υγείας. Το GNU Health προέρχεται από το GNU Solidario, έναν ανθρωπιστικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην πρόοδο της Κοινωνικής Ιατρικής. Το GNU Solidario αναπτύσσει εφαρμογές υγείας και χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικό ανοικτό και ελεύθερο (libre). Το GNU Health είναι ένα επίσημο έργο GNU.

Ιστοσελίδα : https://www.gnuhealth.org

Τεκμηρίωση : https://www.gnuhealth.org/docs

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com/

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12μ.μ. θα μαζευτούμε διαδικτυακά, για να μάθουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε στην #WordPress Κοινότητα μεταφράζοντας!

Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη παρουσίαση από τον Θοδωρή Γκίτσο όπου θα μας καθοδηγήσει πώς να μεταφράσουμε το ίδιο το WordPress, αλλά και Θέματα (themes) και Πρόσθετα (plugins) του στα Ελληνικά. Στην συνέχεια θα συνεισφέρουμε όλοι μαζί μεταφράζοντας ένα από αυτά.

To WordPress Translation Day 2021 θα διαρκέσει 3 ώρες.

Yπάρχουν όλα τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτό και δεν χρειάζεται καμιά προηγούμενη εμπειρία, μπορείτε όμως να δείτε από τώρα τον Οδηγό μετάφρασης της Ελληνικής κοινότητας WordPress.

Σας περιμένουμε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο:
https://wpgreece.org/wordpress-translation-day-2021-featured-by-wordpress-greek-community/ και https://www.meetup.com/Patras-WordPress-Meetup-Group/events/280941060/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

To Twitter σήμερα ενεργοποίησε τα tips, μικροπληρωμές στην πλατφόρμα του και ανάμεσα σε αυτές έχει προσθέσει και τα Bitcoin tip μέσω του lightning network.

H νέα αυτή δυνατότητα είναι αρχικά διαθέσιμη μονο για το ios app ενώ όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους αργότερα θα ενεργοποιηθεί και για το android. Είναι άγνωστο όμως αν και πότε θα ενεργοποιηθεί για το site του twitter μέσω broswer.

Τα tips με το bitcoin lightning θα πραγματοποιούνται με το strike api την ίδια εφαρμογή που έχει υιοθετήσει και  το El Salvador και που αναπτύσσεται από τον Jack Mallers.

Tipping with Bitcoin over the Lightning Network

In addition to the services currently enabled through Tips, people can now seamlessly tip with Bitcoin using Strike – a payments application built on the Bitcoin Lightning Network that allows people to send and receive Bitcoin. Strike offers instant and free payments globally.

Strike is available to people in El Salvador and the U.S. (excluding Hawaii and New York). People in the eligible markets will have to sign up for a Strike account and add their Strike username to receive Bitcoin tips over the Lightning Network. You can use any Bitcoin Lightning wallet to send tips to someone’s Strike account.

We want everyone on Twitter to have access to pathways to get paid. Digital currencies that encourage more people to participate in the economy and help people send each other money across borders and with as little friction as possible – help us get there.

Πρόσθετα οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν στον λογαριασμό τους και την προσωπική τους Bitcoin διεύθυνση ώστε να δέχονται donation.

Adding your Bitcoin address to Tips

When you enable Tips on your profile, you can now also add your Bitcoin address. People can copy your address and paste it into a Bitcoin wallet of their choice to send you a payment directly.

The post Το Twitter προσθέτει Bitcoin lightning tips appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Για πρώτη φορά στην 10χρονή ύπαρξη του το Bitcoin.org παραβιάστηκε από hacker προσθέτοντας ένα pop up παράθυρο ζητώντας Bitcoin για δήθεν δωρεά στο Bitcoin foundation.

Hδη στην αναφερόμενη διεύθυνση είχαν συγκεντρωθεί Bitcoin αξίας 17.000 δολαρίων αν και μπορεί αυτά τα ψηφιακά νομίσματα να προέρχονταν από τους ίδιους του hacker. H ουσία όμως αυτής της παραβίασης είναι ότι το Bitcoin.org θεωρούταν μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον αξιόπιστα site ενώ είναι και μια από τις κύριες πηγές για να κατεβάσει κάποιος τον κώδικα του Bitcoin core. Αλλη μια ευκαιρία εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι όταν κατεβάζουμε ένα wallet από τα official η έμπιστα site κάνουμε πάντα verify τις ψηφιακές του υπογραφές ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο κώδικας δεν έχει γίνει compromised.

To Bitcoin.org πλέον εδώ και 24 ώρες είναι εκτός λειτουργίας καθώς οι διαχειριστές του ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι να βρούνε στο πως παραβιάστηκε.

To Bitcoin.org είναι το domain name που είχε γίνει register από τον ίδιο τον Satoshi Nakamoto. Μετά την αποχώρηση του η διαχείριση του site πέρασε σε μέλη της κοινότητας.

 

 

The post To Bitcoin.org παραβιάστηκε appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ, είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού hardware σε ανοιχτά εργαστήρια (Open Labs) σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα θα αναδεικνύει καλές διεθνείς πρακτικές ανοιχτού σχεδιασμού με χρήση ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού, θα συμβάλει στην εφαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης και στην σύνταξη προτάσεων πολιτικής.

Καλούμε μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής κοινότητας καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συμβάλλει στις δράσεις της ομάδας να δηλώσει συμμετοχή επιλέγοντας και τις ειδικότερες θεματικές στις οποίες επιθυμεί να συμβάλλει:

  1. Παρουσίαση καλών πρακτικών χρήσης Arduino, Raspberry Pi, REPRAP Citizen Science, κλπ σε μια  εκπαιδευτική διαδικασία ανοιχτή στην κοινωνία και στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
  2. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανοιχτών στην κοινωνία εργαστηρίων (open labs) σε τοπικό επίπεδο
  3. Συνεργατική διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για τον ανοιχτό σχεδιασμό και το ανοιχτό υλισμικό στην εκπαίδευση

Την ομάδα εργασίας συντονίζουν ο Χαρίτων Πολάτογλου από το ΑΠΘ και ο Παναγιώτης Κουστουμπάρδης από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Blog ομάδας εργασίας: 

https://opendesign.ellak.gr, http://openhardware.ellak.gr & https://openwifi.ellak.gr .

Λίστα συζητήσεων και συντονισμού ομάδας: https://lists.ellak.gr/wg-openhardware/listinfo.html & https://lists.ellak.gr/openwifi/listinfo.html .

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας, ΕΔΩ.

Η ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ με την ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοικτού και Ελεύθερου λογισμικού και των Ανοιχτών Προτύπων στην Ελλάδα.

Καλούμε μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής κοινότητας καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που έχει ασχοληθεί με την υιοθέτηση εργαλείων ανοιχτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση ή στις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα.

Παρακαλούμε επιλέξετε σύμφωνα με την εμπειρία και τη διάθεση δέσμευσης σας έναν ή περισσότερους τομείς στους οποίους επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, καθώς επίσης και τις εφαρμογές στις οποίες έχετε εμπειρία.

Το έργο της ομάδας συντονίζουν οι Γιώργος Κουσιουρής,  Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Τεχνολογίες και Απόδοση Υπηρεσιοστρεφών Εφαρμογών και Υποδομών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Βασίλειος Νικολαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής (Πληροφορική με έμφαση στην Διαχείριση Δεδομένων) στο  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Λίστα συζητήσεων και συντονισμού της ομάδας: https://lists.ellak.gr/wg-foss/listinfo.html
Blogs ομάδας εργασίας: https://opensource.ellak.gr https://openstandards.ellak.gr

Η πόλη της Βιέννης βρίσκεται σε ένα ταξίδι ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, και σήμερα έχει γίνει μια έξυπνη πόλη χρησιμοποιώντας λογισμικό και μεθόδους ανοιχτού κώδικα, καθώς και εργαλεία αξιολόγησης του FIWARE.Λογότυπο της πόλης της Βιέννης

Από το 2006, η Βιέννη έχει τη δική της διανομή Linux —το Wienux — και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και του ’10 αντικατέστησε το ιδιόκτητο λογισμικό με ανοιχτό κώδικα στον δημόσιο τομέα. Σήμερα είναι μια έξυπνη πόλη με ανοικτά πρότυπα και εργαλεία FIWARE

Μια έκθεση του 2020 σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναφέρει ότι η σημασία για τον ανοικτό κώδικα είναι η προώθηση και η διευκόλυνση της συνεργασίας στο έργο με τα Big Data για τον δημόσιο τομέα, καθώς και ως μέθοδος εργασίας εκτός της ανάπτυξης λογισμικού.

Οι κύριοι στόχοι της Βιέννης, όπως απεικονίζονται στην έκθεση, είναι η δημιουργία διαφάνειας και η βελτίωση της προβολής της. Ο ανοικτός κώδικας χρησιμοποιείται στα κέντρα δεδομένων της Βιέννης, τα εργαλεία συνεργασίας, τις τελικές συσκευές, τα εργαλεία και τις μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού.

Smart City Vienna

Το 2019, η Βιέννη ήταν η πρώτη Έξυπνη Πόλη ανάμεσα σε 153 πόλεις παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση του RolandBerger, και η 25η για τον Δείκτη Έξυπνης Πόλης 2020 της IMD.

Η Βιέννη χρησιμοποιεί την πλατφόρμα δεδομένων ανοικτού κώδικα FIWARE για την ανάλυση των συλλεγόμενων δεδομένων τους για σκοπούς έρευνας και αξιολόγησης. To FIWARE ορίζει ένα καθολικό σύνολο προτύπων για τη διαχείριση δεδομένων πλαισίου. Διευκολύνει την ανάπτυξη της Βιέννης ως Έξυπνης Πόλης. Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία FIWARE προωθεί τον καθορισμό ανοικτών προτύπων για έξυπνη ψηφιακή λύση, ακολουθώντας μια προσέγγιση ανοικτού κώδικα χωρίς κλείδωμα από προμηθευτές.

Τελευταίο έτος της φάσης αξιολόγησης

Το 2021, η Βιέννη προτίθεται να τερματίσει τη φάση παρακολούθησης και αξιολόγησης των έργων της έξυπνης πόλης. Στόχος είναι να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο η υπάρχουσα εμπειρία μπορεί να τροφοδοτήσει άλλα έργα και να αναπτύξει νέα επιχειρηματικά μοντέλα προς όφελος των πολιτών της Βιέννης.

Τα Smart City initiatives περιλαμβάνουν σχέδια όπως η προώθηση της προτεραιότητας των πεζών στις διασταυρώσεις κυκλοφορίας και τη μετατροπή της ενέργειας από τα φρένα των τραίνων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (πρωτοβουλίες κινητικότητας), τη διανομή της απορριπτόμενης θερμότητας και την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και φωτισμού LED (πρωτοβουλίες βιωσιμότητας), καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών σε έργα οικολογικού και κοινοτικού χώρου (κοινωνικές πρωτοβουλίες). Όλες οι πρωτοβουλίες αναλύονται με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα FIWARE για τη δημιουργία διαφάνειας και την πρόληψη του κλειδώματος σε προμηθευτή.

Τελικά συμπεράσματα

  • Η Βιέννη ξεκινωντας από μια πόλη με 454 διακομιστές Linux, μετατράπηκε σε μια Smart City που ασχολείται με τον ανοικτό κώδικα και τα ανοικτά πρότυπα.
  • Μεταξύ των οφελών του ανοικτού κώδικα συγκαταλέγονται η ευελιξία, η διαφάνεια και η ποιότητα. Αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την καινοτομία στη Βιέννη.
  • Το 2021, η «Smart City» της Βιέννης ολοκληρώνει τη φάση παρακολούθησης και αξιολόγησης, όπου τα δεδομένα αναλύονται βάσει ανοικτών προτύπων στο FIWARE.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Η HackerOne ανακοίνωσε την επόμενη δράση της στο πλαίσιο του προγράμματος Internet Bug Bounty (IBB) στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας της εταιρείας. Η αποστολή του IBB είναι να διασφαλίσει τον ανοιχτό κώδικα μέσω χρηματοδότησης και να παρέχει κίνητρα στους ερευνητές ασφάλειας να αναφέρουν ευπάθειες στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η νέα αυτή δράση βασίζεται σε σε ένα νέο συνδυασμένο μοντέλο χρηματοδότησης, ώστε περισσότεροι οργανισμοί να μπορούν να αξιοποιήσουν το IBB για να εξασφαλίσουν ασφαλέστερες εξαρτήσεις ανοιχτού κώδικα μέσα στις αλυσίδες εφοδιασμού λογισμικού τους. Μαζί με το HackerOne, οι συμμετέχοντες εταίροι είναι οργανισμοί που βασίζονται σε ανοιχτό κώδικα για το λογισμικό τους και άλλες κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των Elastic, Facebook, Figma, GitHub, Shopify, και TikTok.

«Το TikTok είναι υπερήφανο που υποστηρίζει καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το πιλοτικό πρόγραμμα HackerOne IBB για να ενισχύσει περαιτέρω όχι μόνο την ασφάλεια του TikTok, αλλά και να οδηγήσει ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο για όλους αξιοποιώντας τις προσπάθειες της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας ασφάλειας», δήλωσε ο Roland Cloutier, Chief Security του TikTok .

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα βρίσκεται πίσω από σχεδόν όλες τις σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, με τη μέση εφαρμογή να χρησιμοποιεί 528 διαφορετικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα. Η πλειονότητα των ευπαθειών ανοιχτού κώδικα υψηλού κινδύνου που ανακαλύφθηκαν το 2020 υπήρχαν στον κώδικα για περισσότερα από δύο χρόνια και οι περισσότεροι οργανισμοί στερούνται άμεσου ελέγχου στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα εντός των αλυσίδων εφοδιασμού για να διορθώσουν εύκολα αυτές τις αδυναμίες. Το IBB έχει ήδη σημειώσει πρόοδο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με περισσότερα από 1.000 bugs να έχουν αποκαλυφθεί σε έργα ανοιχτού κώδικα από την έναρξη του το 2013, οδηγώντας σε βραβεία ύψους 900,000$ σε περίπου 300 ερευνητές ασφαλείας.

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης και το ενοποιημένο πρόγραμμα βελτιώνουν τα κίνητρα για συνεργάτες, maintaners και χάκερ για την εξασφάλιση της ασφάλειας έργων ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα πραγματοποιεί τρεις βασικές αλλαγές στο αρχικό IBB:

  • Συγκέντρωση διορθώσεων ασφαλείας από υπάρχοντα προγράμματα bug bounty -Οι πελάτες του HackerOne θα μπορούν να αξιοποιήσουν το IBB για να βελτιώσουν την ασφάλεια των στοιχείων ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούν, συγκεντρώνοντας το 1-10% των υφιστάμενων δαπανών με άλλους που μοιράζονται τους ίδιους κινδύνους τους.
  • Υποστήριξη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής μιας ευπάθειας – Τα bounties θα μοιραστούν μεταξύ των χάκερ και των maintainers κατά 80/20. Δεδομένου ότι οι maintainers λογισμικού ανοιχτού κώδικα προσφέρονται εθελοντικά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση τρωτών σημείων που έχουν ανακαλυφθεί, ο διαχωρισμός των πλεονεκτημάτων εξασφαλίζει την πληρωμή για κάθε ενδιαφερόμενο που συμβάλλει στη διαχείριση ευπάθειας.
  • Απλοποιημένη υποβολή ευπάθειας – Θα υπάρχει μια συγκεντρωτική ροή υποβολής και μια αποκλειστική ομάδα υποστήριξης στο HackerOne

Το νέο IBB θα χρηματοδοτήσει μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των Curl, Django, Electron, Node.js , Ruby και πολλά άλλα.

Πηγή άρθρου: https://www.helpnetsecurity.com/

Με τις επιτυχημένες δράσεις του eTwinning STEM 1.0 και STEM 2.0 εξοπλίσαμε σχεδόν 420 σχολεία με κιτ ρομποτικής, αλλά και υποστηρίξαμε τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση έργων STEM – eTwinning.

O Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning σχεδιάζει την συνέχεια της δράσης με το STEM 3.0!

http://www.etwinning.gr/images/Banner-STEM-1200x300.jpg

Η δράση θα στηριχθεί στην γλώσσα προγραμματισμού Scratch και θα προμηθεύσει στα σχολεία που θα επιλεγούν ένα από τα παρακάτω κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής:

·         Beebot, για τα νηπιαγωγεία

·         Edison, για τα δημοτικά

·         Arduino, για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Παράλληλα θα προμηθεύσει σε επιλεγμένα σχολεία όλων βαθμίδων  3d printers.

Τα αποτελέσματα που αναμένουμε από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς.

Η επιλογή των κατάλληλων σχολείων θα γίνει με κριτήρια eTwinning,  δηλαδή τα eTwinning έργα που έχουν υλοποιηθεί, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, οι εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έλαβαν κλπ. καθώς και την πρότερη ενασχόλησή τους στο χώρο των Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία.

Η δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά με τα on line σεμινάρια που υλοποιεί το eTwinning. Δηλαδή τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν με το εκπαιδευτικό υλικό τους την δράση, αλλά θα διοργανωθούν και διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα eTwinning STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Παράλληλα τα σχολεία που θα επιλεγούν, μαζί με τα σχολεία των προηγούμενων δράσεων STEM, θα επικοινωνούν, μέσω της Κοινότητας Σχολείων που θα δημιουργηθεί και στόχο έχει το μοίρασμα των εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη.

Μέσω της δράσης θα επιλεχθούν 340 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: 70 νηπιαγωγεία, 100 δημοτικά, 100 γυμνάσια και 30 λύκεια της ελληνικής επικράτειας που θα παραλάβουν εξοπλισμό ρομποτικής, καθώς και 40 σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που θα παραλάβουν 3d printers

Η πρόσκληση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης  STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-2022.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.

Παρατηρήσεις

Τo είδος των κιτ ρομποτικής μπορεί να αλλάξει, αν προκύψουν προβλήματα στην διαδικασία.

Αν δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις, που καλύπτουν όλα τα κριτήρια, η επιτροπή επιλογής θα μπορεί να επιλέξει σχολεία και με λιγότερα κριτήρια

Θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει γεωγραφική κατανομή στα σχολεία, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των σχολείων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις θα επιλεγούν σχολεία που είναι γραμμένα στο eTwinning

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα λάβουν τα σχολεία είναι:

·         70 Beebot (Νηπιαγωγείο)

·         100 Edison (Δημοτικό)

·         100 Arduino (Γυμνάσιo)

·         30 Arduino (Λύκειo)

3d printers

Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης, το eTwinning, θα εξοπλίσει 40 επί πλέον σχολείαόλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με 3d printers. Τα κριτήρια επιλογής είναι παρακάτω.

Για την υποστήριξη αυτής της δράσης θα υλοποιηθεί σεμινάριο διάρκειας 3 μηνών με θέμα την αξιοποίηση του 3d printing στην εκπαίδευση. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί, τα σχολεία των οποίων έχουν προμηθευτεί 3d printers από προηγούμενες δράσεις του eTwinning.

Κριτήρια επιλογής των σχολείων

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσκληση απευθύνεται σε 70 νηπιαγωγούς, 100 δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας, 130 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (100 Γ/σίων και 30 Λυκείων) όλων των ειδικοτήτων και 40 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ανά σχολείο και κατηγορία:

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, eTwinning schools

·         Να έχει Ετικέτα Σχολείου eTwinning τις περιόδους 2021-2022 ή/και 2020-2021 ή/και  2019-2020 ή/και  2018-2019

·         Να μην έχει πάρει κιτ ρομποτικής στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM2

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, εκτός των eTwinning schools

·         Να μην έχει επιλεγεί  στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM2 της δράσης

·         Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:

1.    Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning έργο την τελευταία πενταετία

2.    Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, 3d printers – 40 σχολεία

·         Να μην έχει ήδη 3d printer από δράση του eTwinning ή άλλη δράση

·         Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:

1.    Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning  έργο την τελευταία πενταετία

2.    Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα πρέπει:

·         Να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

·         Να ενημερώνουν την κάρτα έργου σε δίμηνη βάση και

·         Να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης όσον αφορά στα υποβαλλόμενα στοιχεία, ότι είναι αληθή και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://courses.etwinning.gr/survey/index.php/822943?lang=el

Oι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Τετάρτη 29/09/2021, στις 11.59. Τα ονόματα όσων επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής στις πιο πάνω κατηγορίες, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή διαδικτυακή κλήρωση.

-.-

Εκατοντάδες φωτογραφίες με άδεια ελεύθερης χρήσης επιφορτώθηκαν στα πλαίσια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece προσφέροντας περιεχόμενο σχετικό με μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό και για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εμπλουτισμού, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Διάρκεια του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 00:00 έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59 (UTC).

Αντικείμενα του διαγωνισμού

Εικονογράφηση

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εμπλουτισμός υπαρχόντων λημμάτων και αντικειμένων από τα Wikidata με εικόνες που ανέβηκαν στην διάρκεια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece.

Καταχώρηση δομημένων δεδομένων

Επιπλέον σκοπός του διαγωνισμού είναι η καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons.

Δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons

Τα δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons είναι πολύγλωσσες πληροφορίες σχετικά με ένα αρχείο πολυμέσων που μπορεί να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο , με αρκετή συνέπεια ώστε να μπορεί επίσης να επεξεργαστεί ομοιόμορφα από μηχανήματα . Τα αρχεία στο Wikimedia Commons μπορούν να περιγραφούν με πολύγλωσσες έννοιες από το Wikidata , τη βάση γνώσεων του Wikimedia.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δομημένων δεδομένων για κάθε αρχείο:

Λεζάντες: μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες αρχείων σε πολλές γλώσσες: σύντομες, πραγματικές περιγραφές για το αρχείο, χωρίς υπερσυνδέσμους ή wikitext. Αυτές οι λεζάντες αρχείων διευκολύνουν την εύρεση του αρχείου στην αναζήτηση, με δομημένο, πολύγλωσσο τρόπο τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα λογισμικού.

Τι απεικονίζεται σε ένα αρχείο: Στην καρτέλα Δομημένα δεδομένα, μπορείτε να υποδείξετε τι απεικονίζεται (εμφανίζεται) στο αρχείο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε άλλα κομμάτια περιγραφικών πληροφοριών σχετικά με το αρχείο. Για παράδειγμα την άδεια χρήσης, τον δημιουργό και την αξιολόγηση ποιότητας. Όλα αυτά τα στοιχεία δεδομένων είναι ιδιότητες και στοιχεία που επαναχρησιμοποιούνται από το Wikidata.

Καταχώρηση

Στο πλαίσιο του μαραθώνιου η σήμανση των εικόνων στα Commons με δομημένα δεδομένα θα γίνεται μέσω αυτής της εφαρμογής:

https://isa.toolforge.org/campaigns/168

Θα καταχωρούνται για κάθε εικόνα μια λεζάντα (ελεύθερο κείμενο) και τι απεικονίζει (αντικείμενα wikidata). Κάθε συμμετέχοντας θα έχει συνδεθεί μέσω του λογαριασμού του, και κάθε επεξεργασία μετράει ως ένας πόντος. Για κάθε εικόνα μπορούν να εισαχθούν περισσότερα από ένα αντικείμενα που απεικονίζονται εάν αυτό είναι κάτι που ισχύει και είναι χρήσιμο. Το κύριο αντικείμενο – το μνημείο – μπορεί να οριστεί ως Prominent (πρωτεύον).

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε χρήστης/στρια με λογαριασμό και ενεργοποιημένο email. Τα μέλη του Wikimedia Community User Group Greece μπορούν να συμμετέχουν με συνεισφορές, αποκλείονται όμως από την διαγωνιστική διαδικασία και τα βραβεία.

Βραβεία

Τα βραβεία του μαραθώνιου θα είναι συμβολικά και θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού:

  • 1ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Μπορεί να έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά πάμε στοίχημα ότι οι καλοκαιρινές διακοπές σας ξεκούρασαν και αφήσατε τώρα τα μπρατσάκια και τα βατραχοπέδιλα. Ήρθε…

The post WordPress Translation Day 2021 featured by WordPress Greek Community appeared first on WordPress Greek Community.