GNOME

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Gnome)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Crystal Clear app winprops bw.pngGNOME
Gnomelogo.svg Modifica el valor a Wikidata
GNOME Shell with some GNOME applications (version 3.38, released in September 2020).jpg Modifica el valor a Wikidata
Tipusentorn d'escriptori Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial15 agost 1997 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
41.rc (8 setembre 2021)
41.0 (22 setembre 2021) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU GPL
GNU LGPL
GNU GPL v2 Modifica el valor a Wikidata
Disponible en
Multilingüe (204 idiomes[1])
En catalàSí 
Característiques tècniques
Sistema operatiuGNU/Linux i BSD Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC, Extensible Markup Language, C++, C#, HTML, JavaScript, Vala, Perl i Python Modifica el valor a Wikidata
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Fundació Gnome, The GNOME Project i Projecte GNU Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Free Software DirectoryGnome Modifica el valor a Wikidata
Id. Subredditgnome Modifica el valor a Wikidata

Twitter: gnome Modifica el valor a Wikidata

El GNOME és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix-like emprant el protocol Wayland o X-Window. Forma part oficial del Projecte GNU i el projecte evoluciona sota la direcció de la Fundació GNOME. Amb la versió GNOME 3.0, alliberada l'any 2011, l'entorn gràfic va canviar del paradigma clàssic d'escriptori del quadre del GNOME al més abstracte GNOME Shell.[2][3]

Història[modifica]

El projecte GNOME (GNU Network Object Model Environment) sorgeix l'agost de 1997 com a projecte encapçalat per Miguel de Icaza per crear un entorn d'escriptori completament lliure per a sistemes operatius lliures, en especial per a GNU/Linux.[4] Des del principi, l'objectiu principal de GNOME ha estat proporcionar un conjunt d'aplicacions atractives i un escriptori de fàcil ús.

En aquells moments existia un altre projecte anterior a GNOME amb els mateixos objectius, però amb diferents mitjans: KDE. Els primers desenvolupadors de GNOME criticaven aquell projecte perquè es basava en la biblioteca de controls gràfics Qt, perquè no era compatible amb els principis del programari lliure. Anys més tard els problemes amb la llicència Qt s'han resolt i aquestes crítiques han cessat. No obstant això, els dos projectes segueixen diferents rumbs tecnològics i mantenen una competència amistosa.

Com amb la majoria de programes GNU, GNOME ha estat dissenyat per executar-se en tota la gamma de sistemes operatius del tipus Unix-like amb X-Window, i especialment pensat per a GNU/Linux. Des dels seus inicis s'ha usat la biblioteca de controladors gràfics GTK, originalment creada per al programa GIMP.

A mesura que el projecte ha anat progressant en els últims anys, els seus objectius s'han estès per tractar una sèrie de problemes a la infraestructura Unix existent.

GNOME 40[modifica]

Publicat el 24 de març de 2021. Amb GNOME 40 s'adopta un nova manera de numeració, passant de la versió 3.39 a la versió 40. Amb una visió renovada de l'espai de treball, s'organitza de manera horitzontal, el dash és a la part inferior al centre, recordant l'estètica MacOS. El llançament comporta el suport de nous gestos per a la pantalla tàctil.GNOME 40 comporta el pas a GTK 4.[5] GNOME 40.4 és la darrera versió menor llançada el 20 d'agost del 2021.[6][7]

Evolució gràfica[modifica]

Referències[modifica]

  1. Llengües del GNOME
  2. «GNOME 3.0 released: better for users, developers (anglès).». [Consulta: 19 desembre 2010].
  3. Apoorva Sharma. «Why does Gnome-shell replace the current gnome-panel.», 23-03-2010.
  4. Sanders, Craig. «The GNOME Desktop project (fwd)». [Consulta: 25 abril 2020].
  5. «GNOME 40 ya está aquí para revolucionar la experiencia del escritorio Linux» (en castellà). MuyLinux, 24-03-2021. [Consulta: 8 juny 2021].
  6. «GNOME 40.2 Released with Better Flatpak Support, Improved Screencasting, and More». 9 to 5 Linux, 08-06-2021. [Consulta: 9 juny 2021].
  7. Pablinux. «GNOME 40.4 llega con mejoras en Flatpak y GNOME Shell» (en castellà). Linux Adictos, 20-08-2021. [Consulta: 20 agost 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]