Notícia

La Viquipèdia alerta que la 'llibertat de panorama' està en perill

Europa pot prohibir l'ús de fotos fetes a monuments en espais públics si no tenen el consentiment del propietari dels drets d'autor de l'obra

D'aquí a tres setmanes, l'anomenada 'llibertat de panorama' podria quedar tocada de mort a la Unió Europea. Es tracta de la llibertat de fotografiar o gravar monuments, edificis, pintures i altres manifestacions artístiques localitzades a l'espai públic i donar-los l'ús que es vulgui sense infringir cap llei d'autor. Ara, però, la Comissió d'Afers Jurídics de la UE estudia aprovar una esmena que no permetria l’ús comercial d’aquest tipus d’imatges sense l’autorització exprés del titular dels drets d’autor dels espais i dels monuments que hi ha.

Si s'aprova l'esmena, el debat de la qual es farà en sessió plenària al Parlament Europeu el 9 de juliol, voldrà dir que, per fotografiar un moment, edifici o pintura localitzada en un espai públic amb una finalitat comercial, caldran autoritzacions totals, permisos, pagaments de drets d’autor i/o l’ús d’imatges autoritzades per a qualsevol vídeo, fotografia, pintura o dibuix que tingui un potencial ús comercial.

Les conseqüències

Entre altres conseqüències, això implicaria que s'haurien d'eliminar les fotografies cedides a la Viquipèdia lliures de drets i per a qualsevol ús, perquè aquesta enciclopèdia lliure només accepta imatges que es puguin reutilitzar amb qualsevol finalitat. Per això, si s'aprova l'esmena, Amical Wikimedia alerta: "els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia ja no podran veure imatges de la Torre Agbar, la Ciutat de les Arts i de les Ciències o el mateix edifici del Parlament Europeu. No es podrien penjar fotografies en webs turístiques ni il·lustrar notícies als mitjans de comunicació. No es podrien reutilitzar per a llibres de text o materials educatius. No es podrien exposar i vendre quadres pintats al natural".

Però no només perquè, com explica l'Amical Wikimèdia al seu bloc, això també tindria un impacte greu sobre editorials, creadors de contingut editorial i mitjans de comunicació. "En la immensa majoria de casos, els drets d’imatge sobre un edifici o escultura pública tenen un valor gairebé nul per al propietari, que no en pot treure rèdit econòmic, però tenen una gran capacitat de generar activitat econòmica en mans d’editorials o mitjans de comunicació", diuen des de l'enciclopèdia lliure.

Pèrdua d'un dret?

Amb l'aprovació d'aquesta llei, "l’espai públic pot ser que ja no sigui més de domini públic", diuen des de l'Amical Wikimèdia. I és que molts països europeus han considerat fins ara que el paisatge urbà i l’àmbit públic pertanyen a tothom. A l'estat espanyol, per exemple, la llibertat de panorama queda garantida en l’article 35 de la Llei de propietat intel·lectual que estableix: “2. Les obres situades permanentment en parcs, carrers, places o altres vies públiques poden ser reproduïdes, distribuïdes i comunicades lliurement per mitjà de pintures, dibuixos, fotografies i procediments audiovisuals”. Hi ha molts països europeus que tenen disposicions similars a aquestes, algunes de les quals es remunten a principis del segle passat.

La intenció d'aquest debat europeu és crear un "mercat únic digital" i estardaritzar les lleis de drets d'autor als països de la Unió Europea. L'informe preparat per la comissió havia suggerit inicialment harmonitzar la disparitat actual en les lleis sobre la llibertat de panorama a tot Europa mitjançant un estàndard unificat que permetés prendre imatges d’obres situades permanentment en llocs públics. Però una esmena d'un eurodiputat francès ha acabat modificant el redactat de l'informe afegint-hi que l'ús comercial, "ha d’estar subjectes a l’autorització prèvia dels autors o de qualsevol representant que actuï per a ells".

Les opcions de revocació

Des de la Viquimèdia asseguren que no tot està perdut. D'una banda, perquè a majoria dels països de la UE permet efectivament l’ús complet de fotos preses en llocs públics i, de l'altra,  els diputats de la Comissió de Mercat Interior, amb una funció d’assessorament a la d’Afers Jurídics en l’assumpte, havien recomanat anteriorment que aquest tipus de fotografies s’haurien de permetre a tota la UE.

Per això, l'Amical Wikimèdia creu que "és possible" la revocació del text "si prou diputats són persuadits a anar en contra de l’esmena actual del Comissió d’Afers Jurídics; pel que en les pròximes tres setmanes". "Cada carta o comunicació amb un eurodiputat comptarà", diuen des de l'entitat i, per això, ells mateixos ja han començat a contactar amb els eurodiputats dels territoris de parla catalana perquè defensin la llibertat de panorama i animen a tothom a fer el mateix.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.538.044 missatges
  • 230.016 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat