De største ulempene med et forbrukslån
I de fleste artikler som omhandler forbrukslån er det naturlig nok de positive sidene som blir omtalt, som hva lånet kan brukes til, hvor enkelt det er å søke om lån og fordelen ved å bruke et slikt lån som finansiering. Og bevares, det er da mange fordeler med et forbrukslån, men det er også noen ulemper og det er dem vi skal fokuserer på her. Ikke at det skal være noen advarsel mot å søke om et forbrukslån, men det er kanskje verdt å tenke på at det også er ulemper med å låne penger.
En ulempe med enkel søknadsprosess
En av ulempene er nettopp det at det har blitt så enkelt å søke om lån og få det hele godkjent. I dag er det veldig mye reklame for både forbrukslån og kredittkort, og dette er med på å friste oss til å søke om lån til kjøp av ting vi egentlig ikke har bruk for. Det er også mange som søker om lån / forbrukslån for å pusse opp hjemme, da det er vanskelig å spare opp kr 100 000 til et nytt kjøkken eller bad. Men spørsmålet er om det er nødvendig å pusse opp så ofte som vi gjør. Dette betyr at mange tar opp lån som de strengt tatt ikke har behov for og ulempen er at dette gir oss mer gjeld. Et lån koster penger og det er vel den største ulempen. Renten på et forbrukslån er høy og selv om mange reklamerer med en rente fra 7,9%, så betaler langt de fleste mellom 15-18% i effektiv rente. Dette betyr at et lån på kr 65 000, vil koste deg nesten kr 30 000 i renter og gebyrer. Det er mye penger for et lån, og dessverre er det også mange som ikke klarer å betjene lånet.
Ikke lur deg selv
Klarer du ikke å betale lånet tilbake, så er veien mot inkasso, betalingsanmerkninger og søvnløse netter ikke lang. Du bør derfor sette opp et budsjett, slik at du får et overblikk over økonomien din og om du faktisk har overskudd til å betale tilbake beløpet du har lånt. Det er dessverre alt for enkelt å lure seg selv ved å tro at det er lett å betale lånet tilbake. Men plutselig skjer det store eller små forandringer i økonomien din og så begynner problemene. Ofte erlånet det første som blir nedprioritert når pengene ikke strekker til. Og flere går i fellen ved å ta opp enda et lån for å få ting til å gå rundt. Som nevnt er det ikke noe galt med et forbrukslån, men vær sikker på at du har et behov og at du kan betjene lånet.
Mange långivere å velge blant
Kanskje du tenker at vi bare tuller når vi sier at et stort utvalg av långivere kan være en reell ulempe. Men tenk litt på hvor vanskelig det faktisk blir å velge det riktige lånet. Med så mange banker og finansieringsselskaper som det finnes i dag, så blir tilbudet av forbrukslån veldig stort. Dette gjør det hele svært uoversiktlig og det blir vanskelig å holde oversikt over hvilke lån som har bra betingelser og hvilke du ikke skal velge. Noen tilbyr små lån, andre tilbyr deg å låne inntil kr 500 000, og det er ingen grenser for hva lånet kan brukes til. Andre banker lokker med en lav rente, slik at du kan betale små månedlige avdrag eller ha lang nedbetalingstid. Dette ender opp i en haug med ulike opplysninger om lån som du må forholde deg til, og resultatet er at det blir ganske vanskelig å finne det beste lånet. Det kan derfor lønne seg å bruke en sammenligningstjeneste, slik at du kan starte prosessen med å skaffe deg en god oversikt over hva lånene koster og hvilke betingelser som er knyttet til et lån.