WordPress 5.8 ”Tatum”

Esittelyssä WordPress 5.8 ”Tatum”, uusin ja hienoin julkaisumme. Nimetty legendaarisen jazzpianisti Art Tatumin kunniaksi. Hänen loistava tekniikkansa ja halunsa ylittää rajoja inspiroi muusikkoja ja muutti ihmisten käsityksen siitä, mikä on mahdollista.

Avaa käyttämäsi musiikkipalvelu ja nauti Tatumin kuuluisista ”Tea for Two”, ”Tiger Rag”, ”Beging the Beguine” ja ”Night and Day” kappaleista samalla kun lue, mitä uutta tämä WordPressin versio tuo sinulle.


Kolme olennaista voimanpesää

Hallitse vimpaimia lohkojen voimalla

Kuukausien kovan työn jälkeen lohkojen voima on saavuttanut sekä lohkovimpaineditorin että mukauttimen. Voit nyt sekä lisätä lohkoja vimpainalueille että esikatsella niitä mukauttimessa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia luoda sisältöä; kevyistä asetteluista ilman koodaamista aina laajaan valikoimaan ytimen ja kolmansien osapuolten lohkoja. Lisätietoa kehittäjille löydät Vimpainten kehittäjämuistiosta.

Näytä artikkeleita uusien lohkojen ja mallien avulla

Sisältölistaus mahdollistaa artikkeleiden näyttämisen lohkossa annetuilla parametrilla. Se muistuttaa PHP-silmukkaa ilman koodia. Voit näyttää helposti artikkelit tietystä kategorista, rakentaa vaikka portfolion tai sivun lempireseptejäsi. Ajattele sitä hiukan monimutkaisempana ja laajempana Viimeisimmät artikkelit -lohkona! Lisäksi suositelluilla lohkomalleilla on helpompaa kuin koskaan tehdä listaus artikkeleistasi sellaisella ulkoasulla kuin haluat.

Muokkaa sivupohjia artikkelien ympärillä

Voit käyttää tuttua lohkoeditoria muokkaamaan sivupohjia — yksinkertaisesti aktivoi sellainen teema tai lohkoteema, joka tukee sivupohjien muokkausta. Voit vaihtaa artikkelin muokkauksen sivupohjan muokkaukseen ja palata taas takaisin tutussa lohkoeditorissa. Yhteensopivissa teemoissa on tarjolla yli 20 uutta lohkoa. Lue lisää tästä toiminnosta ja kuinka sitä pääsee kokeilemaan tämän julkaisun muistiosta.

Työnkulun kolme apuria

Sivurakenteen yleiskatsaus

Toisinaan kaipaat yksinkertaista laskeutumissivua, mutta joskus tarvitset jotain hiukan laajempaa. Kun lohkoja ja lohkomalleja kertyy paljon, tarvitaan uusia tapoja navigoida monimutkaisessa sisällössä. Listanäkymä on paras tapa siirtyä sisältöjen tasojen välillä ja syvemmälle sisäkkäisiin lohkoihin. Koska listanäkymä antaa yleisnäkymän kaikista sisällön lohkoista, voit siirtyä tarkasti juuri haluamaasi lohkoon. Näytä tai piilota se kuten tuntuu luontevalta.

Lohkoille suositellut mallit

Tästä versiosta lähtien lohkomallien muuntotyökalu ehdottaa sopivia lohkomalleja perustuen käyttämiisi lohkoihin. Voit kokeilla tätä vaikka heti lohkoilla sisältölistaus ja some-kuvakkeet. Kun lohkomalleja lisätään enemmän, voit hakea inspiraatiota sivustosi muotoiluun suoraan editorista!

Tyylittele ja värjää kuvia

Väritä kuvasi ja kansilohkosi kaksisävyisillä suodattimilla! Kaksisävyisyys lisää väriloistoa ulkoasuusi ja tyylittelee kuvasi (tai videosi kansilohkossa) sopimaan teeman väreihin. Voit ajatella kaksisävyistä efektiä mustavalkosuodattimeksi, mutta sen sijaan että varjot olisivat tummia ja vaaleat alueen valkoisia, voit valita molemmille haluamasi värit. Lue lisää kuinka tämä toimii ohjeista.

Tutkittavaa kehittäjille

Theme.json

Esittelyssä globaalit tyylit ja globaalin asetusrajapinnan. Voit säätää editoriasetuksia, mukautustyökaluja ja tyylitellä lohkoja käyttäen theme.json-tiedostoa aktiivisessa teemassa. Tämä asetustiedosto ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä ominaisuuksia sekä asettaa oletustyylejä niin sivustolle kuin lohkoille. Jos rakennat teemoja, voit jo kokeilla tätä varhaista versiota hyödyllisestä uudesta toiminnosta. Lue lisää mikä on mahdollista ja miten theme.json toimii kehittäjämuistiosta.

Tuen poistaminen IE11 selaimelle

Internet Explorer 11 -tuki on jätetty pois tästä versiosta alkaen. Siksi saattaa esiintyä sivuston hallintaan liittyviä ongelmia, joita ei tulla korjaamaan tulevaisuudessa. Jos edelleen käytät IE11:ta, on erittäin suositeltavaa vaihtaa modernimpaan selaimeen.

Tuki WebP-kuvaformaatille

WebP on moderni kuvaformaatti, joka tarjoaa parannetun häviöttömän ja häviöllisen pakkauksen kuville netissä. WebP-kuvat ovat keskimäärin noin 30% pienempiä kuin JPG- tai PNG-vastaavat. Täten sivustot latautuvat nopeammin ja käyttävät vähemmän kaistaa.

Lisää lohkojen tukemia ominaisuuksia

Laajennamme mahdollisuuksia ottaa omille lohkoille käyttöön tai pois käytöstä ominaisuuksia rakentaen sen perustan päälle, jonka loimme WordPressin versioissa 5.6 ja 5.7. WordPress 5.8 tuo aivan uusia asetuksia mukauttaa omia lohkoja. Lue lisää kehittäjämuistiosta ”block supports”.

Lue lisää Field Guidesta!

Tutustu viimeismpään versioon WordPressin Field Guidesta. Se tarjoaa tärkeää tietoa kehittäjille kaikista keskeisistä muutoksista. WordPress 5.8 Field Guide.


Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Teemu Suoranta, Mikko Siikaniemi, Niku Hietanen ja Timi Wahalahti.

WordPress-version 5.8 kehitystä johtivat: Matt Mullenweg, Jeffrey Paul, Jonathan Desrosiers, Riad Benguella, Josepha Haden Chomphosy, Milana Cap, Piotrek Boniu sekä Mary Job.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman 530 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota. He työskentelivät lähes 320 tiketin ja yli 1 500 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

WordPress 5.7 ”Esperanza”

WordPress 5.7 ”Esperanza”

Uusi versio tuo raikkaat värit hallintapaneeliin, yksinkertaisempaa vuorovaikutusta editoriin ja asetuksia juuri sinne missä tarviset niitä. Version 5.7 kanssa voit keskittyä luomasi sisältöön.

Tapaa Esperanza, ensimmäinen WordPress versio vuonna 2021. Versio 5.7 on nimetty modernin musiikin ihmelapsen Esperanza Spaldingin kunniaksi. Hänen polunsa muusikkona on monipuolinen ja inspiroiva – laita hänen musiikkiaan taustalle soimaan, kun tutustut uuteen WordPressin versioon!

Tämä WordPress-versio tuo sinulle uudet, raikkaat värit. Editori auttaa sinua työskentelemään paikoissa, joissa se ei ennen ollut mahdollista – ainakaan ilman että sinun piti kirjoittaa koodia, tai palkata ammattilainen avuksesi. Ohjaimet joita käytät eniten, kuten kirjasimen koon säätäminen, löytyy nyt useammasta paikasta – siellä missä niitä tarvitset. Myös asettelumuutokset, joiden tekemisen pitäisi olla helppoja, kuten vaikkapa täyskorkuiset kuvat, on nyt entistä yksinkertaisempaa toteuttaa.

Uusi editori on nyt helppokäyttöisempi

Kirjasimen koon säätö useammassa paikassa: nyt kirjasimen koon säätimet löytyvät juuri sieltä missä niitä tarvitset Luettelo- ja Koodi-lohkoissa. Enää ei ole tarvetta vaeltaa toiseen näkymään asti voidaksesi tehdä tämän yhden valinnan.

Uudelleenkäytettävät lohkot: lukuisat parannukset tekevät uudelleenkäytettävistä lohkoista luotettavampia ja helppokäyttöisempiä. Nyt ne myös tallentuvat automaattisesti artikkelin mukana, kun napsautat Päivitä-painiketta.

Lisääjän raahaa ja pudota: raahaa lohkoja ja lohkomalleja lisääjästä suoraan artikkeliisi.

Voit tehdä enemmän ilman että sinun pitää kirjoittaa koodia

Täyden korkeuden asetus: oletko joskus toivonut, että lohko, vaikkapa kansi-lohko, voisi täyttää koko ikkunan? Nyt se on mahdollista.

Painikkeet-lohko voit nyt valita asettelun sekä pystysuunnassa että leveyssuunnassa. Lisäksi voit asettaa painikkeen leveyden tiettyyn prosenttiin.

Some-kuvakkeet-lohko: voit nyt vaihtaa kuvakkeiden kokoa.

Yksinkertaisempi oletusväripaletti

Tämä yksinkertaistettu uusi väripaletti korvaa kaikki WordPressin lähdekoodissa käytetyt värit seitsemällä ydinvärillä ja niiden yhteensä 56 sävyllä, jotka kaikki täyttävät WCAG 2.0:n AA-tason kontrastivaatimukset joko valkoista tai mustaa väriä vasten.

Tutustu WordPressin ohjauspaneelin uuteen väripalettiin ja käytä sitä hyväksesi kun luot teemoja, lisäosia ja muita komponentteja. Tutustu yksityiskohtiin väripaletin kehittäjämuistion avulla.

HTTP:stä HTTPS:ään yhdellä napsautuksella

Tästä hetkestä alkaen HTTP:n käyttöönottaminen sivustolla käy yhdellä napsautuksella. WordPress päivittää valinnan jälkeen automaattisesti osoitteet tietokannassasi. Ei enää metsästystä ja arvailuja!

Uusi API roboteille

Uusi Robots-API antaa asettaa suodatuskehotuksia robots-metatietoihin ja API sisällyttää kehotteen max-image-preview: large oletuksena. Tämän myötä hakukoneet voivat näyttää isokokoisempia esikatselukuvia, joiden avulla liikennemääräsi voi kasvaa (paitsi jos sivustosi on määritelty olevan not-public).

Lataa iframet laiskasti

Nyt on yksinkertaista laittaa iframet lataamaan laiskasti. WordPress lisää oletuksena attribuutin loading="lazy" iframe-elementeille, kun niille on määritelty sekä leveys että korkeus.

jQuery 3.5.1 -päivityksen jälkeiset siivoustoimet jatkuvat

jQuery on vuosikaudet auttanut liikuttamaan asioita ruudulla tavoilla, joihin perustyökalut eivät ole pystyneet. Asiat kuitenkin muuttuvat, niin muuttuu myös jQuery.

Version 5.7 myötä jQuerystä tulee entistä kohdennetumpi ja vähemmän tunkeileva, eli viestien määrä konsolissa laskee.

Lue lisää Field Guidesta!

Tutustu viimeismpään versioon WordPressin Field Guidesta. Se tarjoaa tärkeää tietoa kehittäjille kaikista keskeisistä muutoksista. WordPress 5.7 Field Guide.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Toni Laakso, Teemu Suoranta, Niku Hietanen, Michael Greed, Niko Vittaniemi, tsipilai, jaloin, mmoro, ninaelina, Juha Rasi ja Tiia Rantanen.

WordPress-version 5.7 kehitystä johtivat: Matt Mullenweg, Tonya Mork, Ebonie Butler, Sergey Biryukov, Robert Anderson, Tim Hengeveld, Sarah Ricker, Jb Audras sekä Monika Rao.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman 481 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota. He työskentelivät lähes 250 tiketin ja yli 950 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Koodi on runoutta.

WordPress 5.6 “Simone”

Tapaa Simone, uusin WordPress-versio joka on nimetty legendaarisen esiintyjä Nina Simonen kunniaksi. Käynnistä soittolista ja tutustu uusimman version ominaisuuksiin hänen parhaiden teosten äärellä.

WordPress 5.6 Simone with a photo of Nina Simone

Tervetuloa WordPress 5.6

Tarinoiden jakaminen ei ole koskaan ollut helpompaa.

WordPress 5.6 tarjoaa lukemattomia tapoja laittaa ideat lentoon. Uusi oletusteema toimii taulunasi ja kasvava lohkojen kokoelma pensselinäsi. Maalaa se sanoin. Kuvin. Äänin. Tai rikkaana upotettuna mediana.

colored circles

Enemmän joustavuutta asetteluun

Puhalla tarinasi eloon uusien työkalujen avulla. Voit muokata asettelua koodilla tai ilman. Yhden palstan lohkot, vaihtelevat palstojen leveydet ja määrät, täysleveät otsakkeet ja videot kansilohkossa — tee pieniä muutoksia tai rohkeita linjanvetoja yhtä helposti!

Lisää lohkomalleja

Joidenkin teemojen esiasetetut lohkomallit mahdollistavat tavallisten sivujen luomisen yhdessä hujauksessa. Löydä mallien voima. Sen avulla sujuvoitat omaa työtäsi tai jaat osan voimasta asiakkaidesi kanssa säästääksesi muutaman painalluksen.

Parempia tekstityksiä videoihin

Auttaaksemme sinua lisäämään tekstityksiä tai kuvailevia tekstejä videoihisi, voit nyt siirtää ne osana artikkelia tai sivua. Näin voit tehdä videoistasi saavutettavempia kaikille, jotka haluavat mieluummin käyttää tekstityksiä.

black vertical line

Twenty Twenty-One on täällä!

Examples of block patterns available in Twenty Twenty-One.

Twenty Twenty-One on tyhjä taulu ideoillesi ja lohkoeditori on paras pensselisi. Teema on rakennettu lohkoeditoria varten ja sisältää runsaasti uusia, vain oletusteemoille tarkoitettuja lohkomalleja. Kokeile erilaisia asetteluita sekunneissa ja anna teeman huomiota herättävän mutta ajattoman suunnittelun luoda loistetta työllesi.

Lisäksi tämä oletusteema tekee saavutettavuudesta sivustosi sydämen. Se noudattaa WordPressin saavutettavuusohjeita ja ottaa huomioon useita erityisvaatimuksia Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 -ohjeistuksen AAA-tason osalta. Kun luot saavutettavaa sisältöä ja valitset myös saavutettavat lisäosat, tämä teema auttaa sinua tavoittamaan korkeimmat kansainväliset saavutettavuusvaatimukset.

Pehmeiden pastellisävyjen sateenkaari

A mobile screenshot of each included color palette in Twenty Twenty-One, going in ROYGBIV order.

Valmiina uuteen vuoteen, Twenty Twenty-One sisältää nipun valmiiksi määriteltyjä väripaletteja pastellisävyissä. Kaikki paletit täyttävät AAA-tason saavutettavuusvaatimukset kontrastin osalta. Voit myös valita teeman taustavärin itse, ja teema määrittää automaattisesti saavutettavat tekstivärit.

Tarvitsetko lisää joustavuutta? Voit myös valita oman paletin värivalitsimella.

colored circles

Parannuksia kaikille

Automaattisten päivitysten laajentaminen

Vuosien ajan vain kehittäjät ovat voineet päivittää WordPressin automaattisesti. Nyt myös sinulla on se vaihtoehto suoraan ohjausnäkymässäsi. Jos tämä on ensimmäinen sivustosi, automaattisest päivitykset ovat käytössäsi heti. Jos päivität olemassa olevaa sivustoa, kaikki on kuin ennenkin.

Saavutettavuusselosteen malli

Vaikka et olisi asiantuntija, voit nyt kertoa ihmisille sitoutumisestasi saavutettavuuteen vain nappia painamalla! Uusi ominaisuuslisäosa sisältää mallitekstin, jonka voit muokata ja julkaista. Teksti on kirjoitettu tukemaan eri asiayhteyksiä ja toimivaltoja.

Sisäänrakennetut mallit

Ellet ole vielä kokeillut lohkomalleja, kaikki oletusteemat sisältävät nyt nipun malleja, joiden avulla toteutat monimutkaisen ulkoasun vähällä vaivalla. Tee mallista tarinasi tai brändisi näköinen muokkaamalla tekstiä, kuvia ja värejä.

colored and textured rectangles

Kehittäjille

REST API -autentikointi sovellussalasanojen avulla

REST API:n uuden sovellussalasanaominaisuuden ansiosta kolmannen osapuolen sovellukset voivat nyt yhdistää sivustoosi saumattomasti ja turvallisesti. Tämä uusi rajapinnan ominaisuus näyttää, mitkä sovellukset yhdistävät sivustoosi ja antaa sinun hallita niitä. 

Parempi tuki PHP 8:lle

Version 5.6 myötä WordPress ottaa ensimmäiset askeleet kohti PHP 8:aa. Nyt on hyvä alkaa suunnittelemaan tukea viimeisimmälle PHP-versiolle WordPressin avulla rakennetuille tuotteille, palveluille ja sivustoille. Lisää tietoa siitä mitä on tulossa löytyy PHP 8 -kehittäjäinformaatiosta.

jQuery

WordPressin jQuery-päivitykset tapahtuu vaiheittain kolmen version mittaan, 5.5, 5.6 ja 5.7. Nyt kun olemme päivitysprosessin puolivälissä, kannattaa päivittää testi-lisäosa havaitaksesi sivustosi mahdolliset virheet etukäteen.

os törmäät ongelmiin sivustosi käyttöliittymän kanssa (eli jos vaikkapa karuselli ei toimi, tai jokin painike on jumissa), voit asentaa jQuery Migrate -lisäosan.

Lue lisää Field Guidesta!

Tutustu viimeismpään versioon WordPressin Field Guidesta. Se tarjoaa tärkeää tietoa kehittäjille kaikista keskeisistä muutoksista. WordPress 5.6 Field Guide.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Toni Laakso, Teemu Suoranta, Niku Hietanen, Mikko Siikaniemi, Toni Viemerö, Toni Hintikka ja Tiia Rantanen.

WordPress-version 5.6 kehitystä johti kokonaan naisista koostuva tiimi: Josepha Haden, Chloé Bringmann, Angela Jin, Dee Teal, Thelma Mutete, Laura Nelson, Tonya Mork, Helen Hou-Sandì, Amy Kamala, Ebonie Butler, Isabel Brison, Chandrika Guntur, Anchen le Roux, Rebecca Hum, Ellen Bauer, Tammie Lister, Anyssa Ferreira, Estela Rueda, Tracy Apps, Sophia DeRosia, Shital Marakana, Sarah Ricker, Hauwa Abashiya, Abha Thakor, Yvette Sonneveld, Nalini Thakor, Meher Bala, Olga Gleckler, Larissa Murrillo, Michelle Frechette, Breann McDede, Afshana Diya, Shawntelle Coker, Daisy Olsen, Winstina Hughes, Michele Butcher-Jones, Nidhi Jain, Laura Byrne Cristiano, Mel Choyce-Dwan, Carolina Nymark, Kelly Choyce-Dwan, Jessica Lyschik, Monika Rao, Allie Nimmons ja Bet Hannon.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman 605 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota. He työskentelivät 350 tiketin ja yli 1,000 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

WordPress 5.5.3 huoltopäivitys

WordPress versio 5.5.3 on nyt saatavilla.

Tämä huoltopäivitys korjaa ongelman aiemmin viikolla julkaistussa WordPress 5.5.2 versiossa, joka teki WordPressin asentamisesta mahdotonta täysin uusilla sivustoilla joiden tietokantayhteyttä ei oltu konfiguroitu. Nyt julkaistu 5.5.3 versio ei vaikuta sivustoihin, joiden tietokantayhteys on konfiguroitu.

5.5.3-alpha kehitysversion jakelu automaattisena päivityksenä

Eilen perjantaina, noin kello 15:30 – 16:00 UTC (17:30 – 18:00 Suomen aikaa), WordPressin automaattisten päivitysten ominaisuus päivitti pienen joukon sivustoja versiosta 5.5.2 kehitysversioon 5.5.3-alpha.

Nämä automaattiset päivitykset aiheutti 5.5.3 version julkaisun valmisteluissa tapahtunut virhe. Tässä vaiheessa kehitysversio 5.5.3-alpha oli kuitenkin identtinen version 5.5.2 kanssa, sillä muutoksia ei oltu vielä tehty. Kuitenkin, seuraavat muutokset ovat saattaneet tapahtua sivustollasi johtuen alpha ja beta -kehitysversioiden asennuspakettien toimintalogiikasta;

  • Kaikki ”Twenty” oletusteemat on asennettu.
  • ”Akismet” lisäosa on asennettu.

Kyseisiä teemoja ja lisäosia ei kuitenkaan ole aktivoitu automaattisesti, ellei ne ole olleet jo aiemmin käytössä. Jos mainitut teemat ja lisäosat eivät ole olleet aiemmin käytössä, niiden poistaminen on turvallista.

Jos sivustosi WordPress ei ole versiossa 5.5.2 tai olet kääntänyt automaattiset huoltopäivitykset pois päältä, päivitä sivustosi versioon 5.5.3 käsin hallintapaneelin ”Päivitykset” sivun kautta.

Tarkempaa tietoa 5.5.3-alpha kehitysversion hetkellisestä jakelusta automaattisten päivitysten kautta löydät WordPress ytimen kehittäjien blogista (englanniksi).

Kiitos version 5.5.3 julkaisuun osallistuneille: @audrasjb, @barry, @chanthaboune, @cbringmann, @clorith, @davidbaumwald, @desrosj, @hellofromtonya, @jeffpaul, @johnbillion, @garubi, @metalandcoffee, @mukesh27, @otto42, @punitsoftac, @sergeybiryukov, @whyisjake, ja @xknown.

Hanki ilmainen lippusi WordCamp Finland tapahtumaan!

WordCamp Finland Online 2020 on aivan kulman takana ja ensimmäiset puhujajulistukset on aloitettu! Virtuaalinen tapahtuma järjestetään torstaina 12.11. kello 12-17. Järjestävä tiimi on todella innoissaan tapahtumasta ja siellä kuultavista puheista!

Liput WordCamp Finlandiin ovat ilmaiset! Suosittelemme tapahtumaan rekisteröitymistä – vain siten saat täyden kokemuksen WordCampistä. Rekisteröityneet osallistujat saavat tilaisuuden keskustella puhujien kanssa ja esittää kysymyksiä, verkostoimusmahdollisuuksia muiden osallistujien sekä sponsorien kanssa kuin myös huikeiden sponsoriemme osallistujille suunnatut edut!

Rekisteröidy ilmaiseksi WordCamp Finland Online tapahtumaan.

Ensimmäiset puhujat on julkaistu ja lisää puhujia julkaistaan aivan lähipäivinä! Täysi ohjelma ja puhujien esitysten aiheet julkaistaan myös pian. Seuraa meitä Twitterissä niin saat tiedon uusimmista julkistuksista.

Haemme parhaillaan myös vapaaehtoisia auttamaan itse tapahtumapäivänä. Vapaaehtoiset ja heidän apunsa on salainen mauste, joka tekee wordcampistä WordCampin! Jos olet kiinnostunut auttamaan, lue lisää ja lähetä hakemus WordCamp Finladin sivustolla.

WordPress 5.5 “Eckstine”

Se on täällä! Billy Eckstineä kunnioittaen nimetty uusin ja hienoin WordPressin versio on ladattavissa ja saatavilla päivityksenä hallintapaneelin kautta.

Tutustu WordPress versioon 5.5

Sivustosi saa uutta puhtia kolmella saralla: nopeudessa, löydettävyydessä ja tietoturvassa.

Nopeus

Sivunlataus tuntuu nopeammalta, kiitos kuvien ”laiskan” lataamisen.

Kuvat lisäävät merkittävästi tarinasi tehoa, mutta ne saattavat myös saada sivustosi vaikuttamaan hitaalta.

WordPress 5.5:ssä kuvatiedostot ladataan vasta kun ne ovat tulossa näkyviin. Tekninen nimitys tälle ominaisuudelle on ”laiska lataaminen”.

Mobiililaitteilla laiska lataaminen voi myös estää selaimia lataamasta tiedostoja, jotka on tarkoitettu toisenlaisillle päätelaitteille. Näin vierailijasi säästävät selvää rahaa tiedonsiirrossa, puhumattakaan puhelimiensa akuista.

Löydettävyys

Toivota uusi sivustokarttasi tervetulleeksi.

WordPress-sivustot toimivat hienosti yhteen hakukoneiden kanssa.

WordPress 5.5. tarjoaa nyt oletuksena sivustokartan XML-muodossa. Sen avulla hakukoneiden on helppo löytää sivustosi tärkeimmät sivut välittömästi niiden julkaisun jälkeen.

Näin useammat ihmiset löytävät sivustosi aikaisemmin, joka antaa sinulle enemmän aikaa viihdyttää heitä ja tehdä heistä asiakkaita tai tilaajia, mikä ikinä onkaan sinun määritelmäsi menestyksestä.

Tietoturva

Voit asettaa teemat ja lisäosat päivittymään auyomaattisesti – tai valita käsin ainoastaan muutaman automaattisesti päivitettävän tutuista näkymistä joita olet käyttänyt aina.

Automaattiset päivitykset lisäosille ja teemoille

Nyt voit asettaa lisäosat ja teemat päivittymään automaattisesti WordPressin hallintatyökalusta käsin – tai estää sen! Päivitysten avulla varmistat, että sivustollasi on aina käytössä viimeisimmät saatavilla olevat versiot kaikesta.

Voit myös asettaa automaattiset päivitykset päälle tai pois erikseen jokaiselle lisäosalle ja teemalle, jotka sinulla on asennettuna – sinulle entuudestaan tutuista näytöistä käsin.

Päivitykset zip-tiedostoilla

Jos lisäosien ja teemojen päivittäminen käsipelillä on sinun juttusi, myös se on nyt helpompaa – sinun tarvitsee vain tuoda zip-tiedosto.

Lohkoeditorin uudet hienoudet

Uusin WordPress-versio tuo jälleen kerran pitkän listan uusia jännittäviä ominaisuuksia lohkoeditoriin. Esimerkiksi:

Lohkomallit

Uudet lohkomallit tekevät monipuolisten ja miellyttävien asettelujen luomisen helpoksi. Voit yhdistellä tekstiä ja mediaelementtejä haluamallasi tavalla, juuri sellaisella joka tukee sinun tarinaasi.

Löydät lohkomalleja myös eri lisäosista ja teemoista ja lisää tulee jatkuvalla syötöllä. Voit poimia haluamasi mallit yhdestä ja samasta paikasta – sinun tarvitsee vain napsauttaa ja antaa palaa!

Uusi lohkohakemisto

Nyt on helpompaa kuin koskaan löytää tarvitsemasi lohko. Uusi lohkohakemisto on sisäänrakennettuna editoriin, joten voit asentaa uusia lohkotyyppejä poistumatta editorista.

Sisäänrakennettu kuvien muokkaus

Voit rajata, pyörittää, suurentaa ja pienentää kuviasi suoraan kuvalohkosta käsin. Jos vietät paljon aikaa kuvien käsittelyn parissa, tämä saattaa säästä sinulta tuntikausia!

Ja paljon enemmän.

Yllä on lueteltu pieni osa juuri asentamasti lohkoeditorin uusista ominaisuuksista. Voit nyt avata editorin ja kokeilla itse!

Saavutettavuus

Jokainen versio tuo omat parannuksensa julkaisukokemuksen saavutettavuuteen, näin on asian laita myös WordPress 5.5:n suhteen.

Nyt voit kopioida linkkejä medianäkymistä ja modaalisista ikkunoista painikkeen avulla, sen sijaan että sinun pitäisi yrittää onnistua valitsemaan se tekstiriviltä.

Voit myös siirtää metalaatikoita näppäimistön avulla, sekä muokata kuvia WordPressissä apuvälineesi avulla, sillä se osaa lukea sinulle kuvaeditorin ohjeistukset.

Kehittäjille

5.5 tuo myös roppakaupalla muutoksia kehittäjille

Palvelinpäässä rekisteröidyt lohkot REST APIn kautta

Päätepisteiden lisäys lohkotyypeille tarkoittaa, että JavaScript -sovellukset (kuten lohkoeditori) voivat noutaa määritelmiä kaikille lohkoille, jotka löytyvät rekisteröitynä palvelimelta.

Ympäristöjen määrittelyjä

WordPressillä on nyt yhtenäistetty tapa määritellä sivuston ympäristön laji (staging, tuotanto, jne). Voit hakea lajin funktiolla wp_get_environment_type() ja ajaa ainoastaan koodia, joka on tarkoituksenmukaista kussakin ympäristössä.

Dashicons

Dashicons-kirjasto on saanut lopullisen päivityksensä versiossa 5.5. Se tuo tullessaan 39 kpl kuvakkeita lohkoeditoriin, sekä 26 kpl kuvakkeita muihin tarkoituksiin.

Tiedonvälitys mallipohjille

Malleja lataavilla funktioilla (get_header()get_template_part(), jne) on käytössään uusi argumentti, $args. Nyt voit välittää ko. malleille kokonaisen arrayllisen tietoja.

Lisää muutoksia kehittäjille

  • PHPMailer-kirjasto sai on saanut merkittävän päivityksen, versiosta 5.2.27 versioon 6.1.6.
  • Pääset nyt hallinnoimaan yksityiskohtaisemmin redirect_guess_404_permalink() -toimintoa.
  • Sivustot, jotka käyttävät PHP:n OPcachea hyötyvät luotettavammasta välimuistin mitätöinnistä päivitysten aikana, kiitos uuden wp_opcache_invalidate() -funktion (koskee myös lisäosia ja teemoja).
  • Kategoria-taksonomiaa käyttävät mukautetut sisältötyypit voi nyt asettaa tukemaan oletustermejä.
  • Mukautetuille taksonomioille on nyt mahdollista määritellä oletusarvoja funktion register_taxonomy() avulla.
  • REST API tukee nyt virallisesti oletusmetatietojen määrittelyä funktion register_meta() avulla.
  • Löydät päivitetyt versiot näistä mukana tulevista kirjastoista: SimplePie, Twemoji, Masonry, imagesLoaded, getID3, Moment.js ja clipboard.js.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Daniel Koskinen, Toni Laakso, Niku Hietanen, Teemu Suoranta, Mikko Siikaniemi ja Timi Wahalahti.

Kiitos kuuluu myös tämän version kehitystä johtaneille: Matt MullenwegJake Spurlock, ja David Baumwald. Heidän lisäksi WordPressin 5.5 version mahdollistivat 805 vapaaehtoista, jotka korjasivat yhteensä 523 tikettiä ja työskentelivät 1660 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Järjestetään WordCamp Finland Online!

Koronatilanne on muuttanut myös Suomalaisen WordPress yhteisön tapahtumasuunnitelmia. Tälle vuodelle suunniteltu WordCamp Tampere on päätetty lykätä tilanteen epävarmuuden sekä virallisia tapahtumia ohjaavan WordCamp Centralin suosituksesta.

Samoista syistä käytännössä kaikki kuukausittaiset Meetup-tapaamiset on keskeytetty ainakin syksyyn asti, poislukien WordPress Seinäjoen virtuaalisesti järjestämiä muutamaa kertaa.

Koska Suomalainen WordPress yhteisö ei ole päässyt kokoontumaan pitkään aikaan oppimisen, vanhojen sekä uusien tuttujen tapaamisen ja yhteisen mukavan merkeissä, monella on varmasti alkanut muodostumaan WordPress-tapahtumien tyhjiö.

Näinpä pieni joukko aiempia järjestäjiä rohkaistui onnistuneesti järjestetystä WordCamp Europe 2020 Onlinestä ja alkoi pohtimaan Suomalaisen yhteisön tuomista yhteen virtuaalisesti!

WordCamp Centralin tarkennettua ohjeistustaan loppuvuodesta 2016, maabrändättyjen tapahtumien järjestäminen ei ole ollut mahdollista ja Suomessa onkin järjestetty sen jälkeen WordCamp Helsinki 2017, Turku 2018, Jyväskylä 2018 sekä Nordic 2019. Aiemmin Suomessa on järjestetty WordCamp Finland 2016 sekä Finland 2015.

Ohjeistusta on kuitenkin nyt muutettu koronatilanteen takia ja virtuaaliset maabrändätyt tapahtumat ovat poikkeuksellisesti mahdollisia ainakin vuoden 2020 loppuun saakka.

Haluaisitko mukaan tiimiin?

Suunnittelu on vasta aivan alkutekijöissään, eikä mitään konkreettista ole vielä keskusteltu tai päätetty. WordCamp Centralille ei ole myöskään vielä lähetetty hakemusta tapahtuman järjestämisluvan saamiseksi. Näin ollen WordCamp Finland Online tulisi todennäköisesti ajoittumaan loppusyksylle 2020.

Tiimissä on toistaiseksi mukana muutamia kokeneempia tapahtumajärjestäjiä sekä muita ideasta innostuneita yhteisön jäseniä.

Porukkaan mahtuisi kuitenkin vielä lisää kiinnostuneita järjestäjiä, jotka ovat valmiita käyttämään vapaa-aikaansa Suomalaisen WordPress yhteisön hyväksi!

Tapahtumia voi tulla mukaan järjestämään ilman minkäänlaista kokemusta. Jokaiselle järjestäjälle löytyy mielenkiintoinen rooli kuten esimeriksi sponsoreiden, puhujien, tiedotuksen, visuaalisen ilmeen tai verkkosivuston kanssa auttaminen. Tehtävässä ei tarvitse olla yksin, muu tiimi sekä kokeneemmat järjestäjät ovat apuna.

Kaikki WordPress-tapahtumat järjestetään vapaaehtoisten työpanoksella, joka voi toisinaan olla muutama tunti viikossa mutta paikoin kiireiseen järjestelyaikaan 4-6 tuntia viikossa. Järjestäjien tulee pystyä sitoutumaan kyseiseen työmäärään usean kuukauden ajaksi.

Vapaaehtoisten, itse tapahtumapäivänä avustavien henkilöiden, mahdollinen haku avataan myöhemmin järjestäjätiimin muodostamisen jälkeen.

Jos olet kiinnostunut auttamaan WordCamp Finland 2020 Onlinen järjestämisen kanssa tai kaipaat vielä lisätietoja, tule WordPress Finland Slackiin. Voit olla myös yhteydessä WordPress Community Deputy Timiin sähköpostilla [email protected].

Vaikka tapahtuman järjestäminen ei kiinnostaisi, toivottavasti näemme paljon osallistujia kun tapahtuma konkretisoituu myöhemmin! Seuraa tätä blogia sekä WordCamp Finland Twitter-tiliä saadaksesi tietoa suunnittelun etenemisestä.

WordPress 5.4 “Adderley”

Tässä se on! Nat Adderleyn kunniaksi nimetty WordPressin uusin versio 5.4 ”Adderley” on ladattavissa suomeksi ja päivitettävissä suoraan hallintapaneelin kautta.

Toivota ”enemmän” ja ”paremmin” tervetulleeksi.

Lisää keinoja herättää sivusi eloon. Helpommat työskentelytavat ja entistä ehompi lopputulos. Voit tuntea kuinka paljon nopeammin kaikki sujuu.

Tervetuloa kokemaan WordPress 5.4

Jokainen isompi päivitys tuo omat parannuksena lohkoeditoriin.

Herätä artikkelisi ja sivusi eloon parhaiden kuviesi avulla. Tuo vierailijat sivustollesi ja vangitse heidän huomionsa webin parhaista palveluista upotetuilla sisällöillä.

Tee visiostasi totta ja aseta lohkot omille paikoilleen – vaikka käyttäisit sinulle entuudestaan tuntematonta lohkotyyppiä. Prosessit ovat tehokkaampia.

Kaikki on nopeampaa. Kun rakennat uusia osioita tai galleroita, tai vain kirjoitat rivin tekstiä, huomaat kuinka paljon nopeammin työskentely sujuu.

Kaksi uutta lohkoa. Ja kaikkiaan parempia lohkoja.

  • Kaksi täysin uutta lohkoa: Some-kuvakkeet ja Painikkeet. Niiden avulla on helppo toteuttaa vuorovaikutteisia toimintoja.
  • Uusia tapoja työskennellä värin kanssa: liukuvärejä painikkeille ja Kansi-lohkolle, väriasetukset suoraan työkalupalkissa muotoillulle tekstille, sekä ensimmäistä kertaa värivalinnat Ryhmä- ja Sarake-lohkoissa.
  • Arvaa vähemmän! Versio 5.4 yhdenmukaistaa sen kuinka liität ja korvaat mediatiedostoja eri lohkoissa. Nyt se toimii samalla tavalla lähes kaikissa lohkoissa!
  • Oletko milloinkaan toivonut, että voisit linkata kuvan Media ja teksti -lohkossa johonkin kohteeseen – vaikkapa esitteen kuvan ladattavaan esitteeseen? Nyt se on mahdollista.

Selkeämpi käyttöliittymä ja helpompi navigaatio – myös sarkaimilla!

  • Lohkojen välillä navigointi on selkeämpää leivänmurujen avulla. Ja valinta on helpompaa kun pääset perille.
  • Kun haluat navigoida näppäimistön avulla, sarkaimen käyttö ja kohdistaminen on nyt helpompaa. Voit siirtyä sarkaimella lähes jokaisen lohkon sivupalkkiin.
  • Nopeus! Editori latautuu 14% nopeammin, kirjoittamaan pääset 51% nopeammin!
  • Vinkit ovat poissa. Sen sijaan sinulle tarjotaan tervetulo-opas. Voit avata sen helposti silloin kuin tarvitset sitä. Muulloin se pysyy poissa tieltäsi.
  • Näet suoraan oletko lohkon muokkaus- vai navigaatiotilassa. Jos olet näkövammainen, ruudunlukijasi kertoo sinulle kummassa tilassa olet.

Toki, mikäli tahdot käyttää viimeisimpiä työkaluja ja ominaisuuksia, asenna Gutenberg-lisäosa. Niin pääset käsiksi lohkoeditorin uusimpiin ominaisuuksiin aiemmin kuin kukaan muu!

Perusoikeutesi: yksityisyys

5.4 auttaa erilaisten yksityisyyskysymyksien käsittelemisessä eri puolilla maailmaa. Ei kun käyttäjät ja muut sidosryhmät esittävät sinulle kysymyksiä lainmukaisuudesta tai kuinka käsittelette käyttäjätietoja, oikeiden vastausten löytämisen pitäisi nyt olla huomattavasti helpompaa.

Katso:

  • Henkilötietojen viennit sisältävät nyt tietoja käyttäjäistunnoista ja käyttäjien paikkatietoja yhteisövimpaimesta – sekä sisällysluettelon!
  • Voit seurata kuinka prosessi edistyy, kun teet vientejä tai siivoat henkilötietoja tietosuojatyökalulla.
  • Pienet parannukset siellä täällä antavat tietosuojatyökaluille hiotumman ulkoasun, joka on omiaan hivelemään silmiäsi!

Ainoastaan kehittäjille

Lisää mukautettuja kenttiä valikoihin – natiivisti

Kaksi uutta toimintoa mahdollistavat mukautettujen kenttien lisäämisen valikkoon — ilman että pitää rakentaa mukautettu valikkotulkki.

Valikkojen hallintanäkymässä wp_nav_menu_item_custom_fields ajetaan ennen painikkeita joilla siirretään valikon nimikkeitä valikkoeditorissa.

Mukauttimessa ajetaan wp_nav_menu_item_custom_fields_customize_template valikkokohteiden lomakemallien päätteeksi.

Käy koodisi läpi ja tutki missä nämä uudet toiminnot voisivat korvata mukautetun koodisi. Jos olet huolissasi kahdentamisesta, lisää mukaan WordPressin version tarkistus.

Lohkot! Yksinkertaista tyylittelyä, uusia rajapintoja ja upotuksia

  • Radikaalisti yksinkertaisempi tapa tyylitellä lohkoja. Negatiiviset marginaalit ja oletus-paddingit ovat historiaa! Nyt voit määritellä lohkojesi tyylit tarpeidesi mukaan. Lisäksi pois tieltä on siivottu neljä turhaa wrapper-diviä.
  • Jos teet lisäosia, voit nyt rekisteröidä lohkokokoelmia kategoriat ylittävällä nimiavaruudella – mainio tapa tehdä nimeäsi tunnetummaksi.
  • Anna käyttäjille uusia mahdollisuuksia kahden uuden API:n avulla: lohkomuunnelmat ja liukuvärit.
  • Upotuksiin on lisätty tuki TikTokille, mutta CollegeHumor on poistettu.

WordPress 5.4 tuo mukanaan monia muitakin herkkuja kehittäjille. Lue ”WordPress 5.4 -Field Guidesta lisää siitä, kuinka voit näiden uusien ominaisuuksien avulla tehdä entistä ehompia verkkosivuja, teemoja ja lisäosia.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Daniel Koskinen, Toni Laakso, Teemu Suoranta, Mikko Saari, Toni Viemerö, Mikko Siikaniemi, jannepatrikainen ja molindho.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Kiitos kuuluu myös tämän version kehitystä johtaneille: Matt Mullenweg, Francesca Marano sekä David Baumwald. Heidän lisäksi WordPressin 5.4 version mahdollistavat 525 vapaaehtoista, jotka korjasivat yhteensä 361 tikettiä ja työskentelivät 1226 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

WordPress 5.3 ”Kirk”

Sallikaa meidän esitellä WordPress 5.3:n parannetun lohkomuokkaimen hienostunut käyttäjäkokemus! Jazzin multi-instrumentalisti Rahsaan Roland Kirkin mukaan nimetty uusin versio on ladattavissa suomeksi ja päivitettävissä suoraan hallintapaneelin kautta.

Versio 5.3 laajentaa WordPress 5.0:n yhteydessä julkistettua lohkomuokkainta uudella lohkolla, intuitiivisemmalla käyttöliittymällä ja saavutettavuusparannuksilla.

Muokkaimen uudet ominaisuudet tarjoavat uusia asetteluvaihtoehtoja ja tyylimahdollisuuksia, joiden avulla suunnittelija saa täyden kontrollin sen suhteen miltä sivusto näyttää.

Julkaisun mukana tulee myös uusi oletusteema Twenty Twenty, joka tarjoaa joustavuutta suunnitteluun ja toimii entistä tiiviimmin yhteen muokkaimen kanssa. Kauniiden web-sivustojen ja edistyneiden asettelujen luonti ei ole koskaan ollut helpompaa.

Lohkomuokkaimen parannukset

Tämä parannuksiin keskittynyt päivitys tuo mukanaa yli 150 uutta ominaisuutta ja parannusta käytettävyyteen, mukaan lukien parannetun suurien kuvatiedostojen käsittelyn, jonka ansiosta voit huoletta siirtää kuvia suoraan puhelimestasi tai kamerastasi. Yhdistettynä suurempiin oletuskokoihin, kuvat ovat aina parhaimmillaan.

Yksi saavutettavuuteen liittyävä parannus on muokkaintyylien sisällyttäminen hallintapaneeliin. Nämä muutokset mm. korjaavat värierot lomakekentissä ja painikkeissa, yhtenäistävät muokkaimen ja hallintapaneelin ulkonäköä, yhtenäistävät väriasettelun, sekä lisäävät animaatioita, jotta lohkojen kanssa työskentely tuntuu luonnolliselta.

Muokkaimen käyttö näppäimistöllä on nyt myös helpompaa uuden navigaatiotilan avulla. Sen avulla voit liikkua lohkojen välillä ilman että joudut käymään läpi kaikki lohkojen ohjaimet.

Joustavampaa suunnnittelua

WordPress 5.3 tarjoaa raskaita työkaluja upeiden leiskojen luomiseksi.

  • Uusi ryhmälohko mahdollistaa sivusi jakamisen värikkäisiin osioihin.
  • Sarakelohko tukee nyt kiinteitä leveyksiä.
  • Uudet ennaltamääritellyt asettelut tekevät sisällön edistyneen asettelun helpoksi.
  • Otsikkolohkossa on nyt mahdollista määrittää tekstin väri.
  • Tyylien lisäasetuksien avulla voit määritellä haluamasi tyylin mille tahansa lohkolle, joka tukee tätä ominaisuutta.

Esittelyssä Twenty Twenty

Lohkomuokkaimen viettäessä ensimmäistä syntymäpäiväänsä olemme ylpeitä, että Twenty Twentyn ydinajatuksena on joustavuus. Voit esitellä tuotteitasi ja palveluitasi yhdistelmällä sarakkeita, ryhmiä ja medialohkoja. Voit asetella sisältösi huomiotaherättävästi koko ruudun leveydeltä, tai luoda ajatuksillesi kunniapaikan keskittämällä.

Twenty Twenty -nimiselle teemalle sopii mainiosti painotus selkeyteen ja luettavuuteen. Teeman mukana tulee Inter-kirjasin, jonka on suunnitellut Rasmus Andersson. Inter toimitetaan ensimmäistä kertaa oletusteemojen historiassa Variable Font -versiona, joka sisältää kaikki variaatiot vain kahdessa tiedostossa. Sen ansiosta latausajat pysyvät lyhyinä.

Parannuksia kaikille

Automaattinen kuvan kääntö
Kuvasi käännetään oikeaan suuntaan latauksen yhteydessä kuvan metadatan perusteella. Tätä ominaisuutta ehdotettiin ensimmäisen kerran yhdeksän vuotta sitten ja sen valmistuminen kertoo omaa kieltään yhteisön omistautuneisuudesta.

Parannellut sivuston eheystarkistukset
Version 5.3 mukanaan tuomat parannukset auttavat ongelmien löytämisessä. Sivuston eheys -sivun suositukset osoittavat alueita sivustollasi, jotka mahdollisesti kaipaavat ongelmanratkaisua.

Pääkäyttäjän sähköpostin varmennus
Sinun tulee nyt sisäänkirjautumisen yhteydessä aika ajoin vahvistaa ylläpitäjän sähköpostiosoitteen ajantasaisuus. Tämä pienentää riskiä tulla lukituksi sivuston ulkopuolelle sähköpostiosoitteen mahdollisesti vaihtuessa.

Kehittäjille

Päivämäärä/Aika -komponentin korjaukset
Kehittäjät voivat nyt käsitellä päivämääriä ja aikavyöhykkeitä luotettavammin. Aikamääreisiin liittyvä toiminnallisuus sisältää lukuisia uusia API-funktioita, jotka yhtenäistävät aikavyöhykkeiden käsittelyä, parantavat PHP-yhteensopivuuksia, sekä korjaavat lukuisia bugeja.

PHP 7.4 yhteensopivuus
On tarkoitus, että WordPress 5.3 tarjoaa täyden tuen PHP 7.4:lle. Tämä versio sisältää useita muutoksia, jotka siivoavat hylättyä toiminallisuutta ja varmistavat yhteensopivuuden.

WordPress suosittelee PHP:n viimeisimpiä versioita kaikille käyttäjille.

Kiitos kääntäjille ja kehittäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Toni Laakso, Teemu Suoranta, Toni Viemerö, Sini Valjakka, Janne Patrikainen ja robinkooli sekä kaikkia aiemmin käännöksiä tehneitä. Kiitos!

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Kiitos myös julkaisua johtaneille sekä 658 bugia korjanneille 645 vapaaehtoiselle (suurin määrä WordPressin historiassa!), jotka tekivät WordPress 5.3:sta mahdollisen. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Kiitos myös sinulle WordPressin käyttämisestä!

WordPress 5.2 “Jaco”

Pitää sivustosi turvallisena

WordPress versio 5.2 ”Jaco” on nimetty tunnetun ja vallankumouksellisen jazz-basistin Jaco Pastoriuksen mukaan. Se on ladattavissa tästä tai voit päivittää siihen tavalliseen tapaan sivustosi ohjauspaneelista. Uudet ominaisuudet tässä versiossa helpottavat sivustosi korjaamista, jos jokin menee pieleen.

WordPress 5.2 tarjoaa käyttöösi entistä vahvemmat työkalut asetusongelmien ja kriittisten virheiden havaitsemiseen ja korjaamiseen. Näiden työkalujen avulla voit kaivaa esiin relevanttia tietoa, riippumatta siitä työskenteletkö itsellesi vai pidätkö huolta jonkun toisen osapuolen sivustosta.


Sivuston eheystarkistus

Tämä julkaisu kehittää edelleen versiossa 5.1 julkaistuja sivuston eheyttä tarkastelevia ominaisuuksia lisäämällä kaksi uutta sivua, jotka auttavat ratkaisemaan tavallisimpia asetuksiin liittyviä ongelmia. Versio tarjoaa myös kehittäjille tilan, jossa jakaa tietoa virhetiloista sivustojen ylläpitäjille.

PHP-virhesuojaus

Tämä ylläpitäjille kohdennettu päivitys auttaa hallitsemaan ja korjaamaan kriittisiä virhetilanteita ilman kehittäjien apua. Se auttaa mm. käsittelemään paremmin surullisenkuuluisaa valkoista ruutua, sekä tarjoaa käyttöön palautustilan, jossa virheitä aiheuttavat teemat ja lisäosat pakotetaan pois päältä.


Parannuksia kaikille

Saavutettavuuspäivityksiä

Lukuisat muutokset parantavat näppäimistön avulla tapahtuvaa navigointia parantaen käytettävyyttä ruudunlukuohjelmien ja muiden apuvälineiden käyttäjille.

Uudet kuvakkeet ohjauspaneelissa

Kolmetoista uutta kuvaketta mm. Instagramille ja BuddyPressille, sekä maapallon eri puolista globaalin yhteenkuuluvuuden hengessä. Löydät ne ohjauspaneelista!

Lisäosien yhteensopivuustarkistukset

WordPress tarkistaa jatkossa automaattisesti onko sivustosi PHP-versio yhteensopiva asennettujen lisäosien kanssa. Jos lisäosa vaatii korkeamman PHP-version kuin sivustollasi on käytössä, WordPress estää lisäosan aktivoimisen ja estää mahdollisten ongelmien syntymisen.


Kehittäjätyytyväisyys

PHP-version nosto

Vähimmäisvaatimus PHP:n versiolle on nyt 5.6.20. WordPress 5.2*:n myötä teemat ja lisäosat voivat huoletta hyödyntää nimiavaruuksia, anonyymejä funktioita ja paljon muuta!

Uusi koukku body-elementille

5.2 tuo tullessaan wp_body_open -koukun, jonka avulla teemat voivat sisällyttää koodia heti <body> -elementin alkuun.

Yksityisyyspäivityksiä

Uusi sivupohja, ehdollinen funktio ja kaksi CSS-luokkaa tekee tietosuojaselostesivun suunnittelusta ja mukauttamisesta helpompaa.

Rakennetaan JavaScriptillä

Uudet tulokkaat webpack ja Babel-määritykset wordpress/scripts -paketissa takaavat, että kehittäjien ei tarvitse huolehtia monimutkaisista käännösprosesseista voidakseen kirjoittaa nykyaikaista JavaScriptiä.

*Jos sivustosi käyttää vanhaa versiota PHP:sta (alle 5.6.20), päivitä PHP-versio ennen päivittämistä WordPressin versioon 5.2.

Kiitos kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Daniel Koskinen, Toni Laakso, Aki Björklund, Mikko Saari, Teemu Suoranta, Tuomas Lecklin, Toni Viemerö, Artturi Ala-Kauttu, Veeti Yli-Hemmo, Joosua Koskinen, Mikko Ala-Fossi, Janne Patrikainen, Samuli Lehtonen, Nuutti Toivola, karkkaz, annak, audpxi, azapek ja stedi. Kiitos kaikille kääntämisessä auttaneille!

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Psssst! Tiesitkö muuten, että WordPress on käännetty suomeksi jo vuonna 2005 julkaistusta versiosta 1.5 lähtien.

Tule keskustelemaan uudesta 5.2 versioista

Askarruttaako jokin asia uudessa 5.2 versiossa? Menikö jotain mönkään ja kaipaat apua? Haluatko keskustella WordPressiin liittyvistä asioista muuten vain, muiden suomalaisten käyttäjien kanssa?

WordPress Finland -slack-yhteisö on yli 900 suomalaisen WordPress käyttäjän keskustelukanava. Tule mukaan keskustelemaan!