πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Η Kίνα σήμερα ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση του Bitcoin και όλωv  των ψηφιακών νομισμάτων μέσο ένoς memo από την κεντρική τράπεζα.

Η απαγόρευση είναι καθολική καθώς αφορά όχι μόνο το εγχώριο trading αλλά θέτοντας παράνομη ακόμα και την δραστηριότητα ανταλλακτήριων από το εξωτερικό με πελάτες πολίτες της Κίνας. Φυσικά απαγορεύετε και κάθε δραστηριότητα γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα καθώς τα θεωρεί ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και με χρηματιστηριακές απάτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Κίνα απαγορεύει το Bitcoin καθώς από την σημερινή ανακοίνωση έχουν προηγηθεί πολλαπλές προσπάθειες περιορισμού της ενασχόλησης των πολιτών με τα ψηφιακά νομίσματα. Αρχικά το 2017 όπου έκλεισε όλα τα μεγάλα εγχώρια ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια πολλαπλές οδηγίες προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν την ενασχόληση τους με την διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων και τέλος η πρόσφατη καθολική απαγόρευση του Bitcoin mining με το shutdown όλων των mining farm της χώρας.

H τελευταία αυτή αναμενόμενη οδηγία από την κεντρική τράπεζα είχε ως συνέπεια το crash της ισοτιμίας του Bitcoin χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 3 χιλιάδες δολάρια αγγίζοντας τα 40.000 δολάρια ενώ αργότερα η ισοτιμία του σταθεροποιήθηκε ξανά στα 42.000$.

Η Κίνα μέχρι και το 2017 ήταν το παγκόσμιο κέντρο trading όχι μόνο του Bitcoin αλλά και όλων των ψηφιακών νομισμάτων με τα ανταλλακτήρια της να κατέχουν πάνω από 90% του καθημερινού παγκόσμιου όγκου συναλλαγών αν και όπως αποδείχθηκε αργότερα ο μεγαλύτερος όγκος από αυτές βασιζόταν σε trading bot και inside trading με στόχο της χειραγώγηση της αγοράς. Μετά το κλείσιμο των ανταλλακτηρίων της χώρας η Κίνα παρέμενε το μεγαλύτερο κέντρο του Bitcoin mining με τον οριστικό του τερματισμό και αυτής της δραστηριότητας πριν λιγους μήνες.

The post H Kίνα απαγορεύει το Bitcoin …ξανά appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

GNU Health

Το MyGNUHealth 1.0 είναι διαθέσιμο! Ο ελεύθερος προσωπικός ιατρικός φάκελος του GNU Health είναι έτοιμος προς χρήση!

Γιατί είναι καταπληκτικό νέο; Επειδή οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πρόσβαση σε μια Δωρεάν/Ελεύθερη (Libre) εφαρμογή, με επίκεντρο την ιδιωτικότητα, η οποία τους καθιστά να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υγεία τους.

Η υγεία είναι προσωπική υπόθεση, το ίδιο και τα δεδομένα υγείας. Πάνε χρόνια από τότε που άρχισε η επέκταση του οικοσυστήματος του GNU Health, όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας και τα ιδρύματα, αλλά να γίνει κάτι πιο προσωπικό, προσβάσιμο σε όλους. Με το MyGNUHealth έγινε πραγματικότητα!

Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η «κινητή υγεία» (mobile health ή mHealth) διέπεται από ιδιωτικές εταιρείες που επωφελούνται από τα δεδομένα της υγείας σας. Ιδιωτικές εταιρείες, ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, ιδιόκτητες εφαρμογές υγείας. Μεγάλης επιχειρήσεις, χωρίς να παρέχουν ιδιωτικότητα

GNU και ελεύθερο λογισμικό (Libre Software)

Το οικοσύστημα GNU Health υπάρχει λόγω του Ελεύθερου λογισμικού. Χάρη σε κοινότητες όπως τhw GNU, μπορούμε να έχουμε πλήρη λειτουργικά συστήματα, επιφάνειες εργασίας, βάσεις δεδομένων και γλώσσες προγραμματισμού που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε και να γράφουμε ελεύθερο λογισμικό. Το GNU Health είναι ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας GNU.

Το κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού παλεύει για την εξέλιξη των κοινωνιών μας, παρέχοντας καθολικότητα στην πληροφορική. Στην περίπτωση του GNU Health, η ελευθερία και η ισότητα στην πληροφορική εφαρμόζεται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής ιατρικής. Η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, επομένως πρέπει να είναι πληροφορική στον τομέα της υγείας.

Τι είναι το MyGNUHealth

Το MyGNUHealth (MyGH) είναι μια εφαρμογή προσωπικού αρχείου υγείας που εστιάζει στην ιδιωτικότητα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Το MyGH περιλαμβάνει τους κύριους τομείς υγείας (βιο-ψυχοκοινωνικός). Όλα τα συστατικά του οικοσυστήματος GNU Health συνδυάζουν την κοινωνική ιατρική και την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την τελευταία λέξη της βιοπληροφορικής και της ιατρικής ακριβείας. Οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των τομέων υγείας παίζουν βασικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας και των ασθενειών ενός ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το MyGH έχει τη λειτουργικότητα ενός «ιχνηλάτη» υγείας και δραστηριότητας, και αυτό ενός ημερολογίου / αρχείου υγείας. Καταγράφει και παρακολουθεί τους κύριους «ανθρωπομετρικούς» δείκτες, όπως βάρος, αρτηριακή πίεση, επίπεδο σακχάρου στο αίμα ή κορεσμό οξυγόνου. Παρακολουθεί τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, με πολλά γραφήματα και απεικονίζονται όλες οι τις τάσεις.

Το MyGNUHealth είναι επίσης ένα ημερολόγιο, το οποίο καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες από τον ιατρικό και κοινωνικό τομέα και το πλαίσιο τους. Στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ άλλων, μπορείτε να καταγράψετε τις συναντήσεις σας, τους εμβολιασμούς, τις νοσηλείες, τις εργαστηριακές εξετάσεις, το γενετικό και οικογενειακό ιστορικό. Στο γενετικό τομέα, το MyGH παρέχει ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερες από 30000 φυσικές παραλλαγές / SNP από το UniProt που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Η είσοδος στο RefSNP παρέχει αυτόματα τις πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή και την κλινική σημασία της.

Ο κοινωνικός τομέας, περιέχει τους βασικούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία (Κοινωνική διαβάθμιση, Πρώιμη ανάπτυξη, Άγχος, Κοινωνικός αποκλεισμός, Συνθήκες εργασίας, Εκπαίδευση, Φυσικό περιβάλλον, Ανεργία, Κοινωνική στήριξη, Εθισμός, Διατροφή, Μεταφορές, Υπηρεσίες Υγείας, Οικογενειακή λειτουργικότητα, Οικογένεια Βία, Εκφοβισμός, Πόλεμος), τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας για την υγεία.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του MyGH είναι ότι χρησιμοποιεί το GNU Health Federation. Δηλαδή, εάν θέλετε να μοιραστείτε οποιοδήποτε από αυτά τα δεδομένα με τον επαγγελματία υγείας σας σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι σε θέση να τα μελετήσουν.

Lifestyle και παρακολούθηση δραστηριοτήτων
Το βιβλίο της ζωής μου
Αξιολόγηση διάθεσης και ενέργειας
Ιατρική γενετική που δείχνει τις σχετικές πληροφορίες για μια συγκεκριμένη φυσική παραλλαγή / SNP

Το PinePhone και η επανάσταση στους φορητούς υπολογιστές

Στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, χρειαζόμαστε δωρεάν/ελεύθερες (libre) εφαρμογές για κινητά. Το πρόβλημα μέχρι πρόσφατα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ελεύθερο (libre) περιβάλλον για κινητές συσκευές. Η αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας κυριαρχείται από την Google και την Apple, οι οποίες παρέχουν και τα δύο ιδιοταγή λειτουργικά συστήματα, το Android και το iOS αντίστοιχα.

Η συνεισφορά της κοινότητας του Pine64 ήταν αυτό που μας άνοιξε τα μάτια και άλλαξε το παιχνίδι. Μια ακμάζουσα κοινότητα ταλαντούχων ανθρώπων, αποφασισμένη να παρέχει ελευθερία στον κόσμο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Το Pine64 μεταξύ άλλων παρέχει ένα smartphone (PinePhone) και ένα smartwatch (PineTime).

Εκκίνηση της εφαρμογής MyGNUHealth στο PinePhone

Εφαρμογές KDE Plasma mobile στο PinePhone


Έχει το PinePhone την καλύτερη κάμερα; Μπορούμε να συγκρίνουμε το PinePhone με προϊόντα της Apple ή της Google; Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο, προσανατολισμένο στην κοινότητα έργο. Το επιχειρηματικό μοντέλο, τα τεχνολογικά στοιχεία και η ηθική πίσω από το PinePhone είναι πολύ διαφορετικά.

Έτσι, γιατί να κάνουμε την κίνηση της ανάπτυξης της εφαρμογής στο PinePhone; Eμείς, ως κοινωνία, πρέπει να υιοθετήσουμε μια τεχνολογία που είναι καθολική και σέβεται την ελευθερία και την ιδιωτικότητα μας. Μια τεχνολογία που εστιάζει στο άτομο και όχι στην εταιρεία. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και δέσμευση. Υπάρχει ένα μικρό τίμημα, αλλά η ελευθερία και η ιδιωτικότητα είναι ανεκτίμητα.

MyGNUHealth και PinePhone


Οι γιατροί, πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς τους πόρους που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής και, ταυτόχρονα, να εγγυώνται το απόρρητο των ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών τους. Το ελεύθερο λογισμικό (Libre software) και τα ανοιχτά πρότυπα είναι βασικά στην υγειονομική περίθαλψη. Όταν οι ασθενείς επιλέγουν δωρεάν/ελεύθερο (libre) λογισμικό, έχουν τον πλήρη έλεγχο. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να το μοιραστούν τον ιατρικό φάκελό τους με άλλους επαγγελματίες υγείας, σε πραγματικό χρόνο και με τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικότητας.

Μπορούμε να διαχειριστούμε ευαίσθητα δεδομένα υγείας μόνο με τεχνολογία που σέβεται το απόρρητό μας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να θέσουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες στα χέρια των εταιρικών συμφερόντων. Η επιλογή ανοικτού και ελεύθερου (libre) λογισμικού και υλικού σημαίνει πολύ περισσότερα από τεχνολογία. Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα σημαίνει την αποδοχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Σημαίνει τον διαμοιρασμό της γνώσης, του κώδικα και του χρόνου με άλλους. Σημαίνει να αγκαλιάσουμε την ανοιχτή επιστήμη για την πρόοδο των κοινωνιών μας, ειδικά για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το MyGNUHealth θα συμπεριληφθεί από προεπιλογή σε πολλά λειτουργικά συστήματα και διανομές, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Απλώς χρησιμοποιήστε τον σύντροφό σας για την υγεία! Εάν το λειτουργικό σας σύστημα δεν διαθέτει MyGH στα αποθετήρια τους, ζητήστε να το συμπεριλάβουν.

Οι κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται προσιτή τεχνολογία που σέβεται την ελευθερία των πολιτών τους. Σας χρειαζόμαστε να είστε μέρος αυτής της επανάστασης στην «ηλεκτρονική υγεία».

Καλό και υγιές hacking!

Περί GNUHealth:

Το MyGNUHealth είναι μέρος του GNU Health, του οικοσυστήματος ελεύθερης ψηφιακής υγείας. Το GNU Health προέρχεται από το GNU Solidario, έναν ανθρωπιστικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην πρόοδο της Κοινωνικής Ιατρικής. Το GNU Solidario αναπτύσσει εφαρμογές υγείας και χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικό ανοικτό και ελεύθερο (libre). Το GNU Health είναι ένα επίσημο έργο GNU.

Ιστοσελίδα : https://www.gnuhealth.org

Τεκμηρίωση : https://www.gnuhealth.org/docs

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com/

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12μ.μ. θα μαζευτούμε διαδικτυακά, για να μάθουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε στην #WordPress Κοινότητα μεταφράζοντας!

Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη παρουσίαση από τον Θοδωρή Γκίτσο όπου θα μας καθοδηγήσει πώς να μεταφράσουμε το ίδιο το WordPress, αλλά και Θέματα (themes) και Πρόσθετα (plugins) του στα Ελληνικά. Στην συνέχεια θα συνεισφέρουμε όλοι μαζί μεταφράζοντας ένα από αυτά.

To WordPress Translation Day 2021 θα διαρκέσει 3 ώρες.

Yπάρχουν όλα τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτό και δεν χρειάζεται καμιά προηγούμενη εμπειρία, μπορείτε όμως να δείτε από τώρα τον Οδηγό μετάφρασης της Ελληνικής κοινότητας WordPress.

Σας περιμένουμε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο:
https://wpgreece.org/wordpress-translation-day-2021-featured-by-wordpress-greek-community/ και https://www.meetup.com/Patras-WordPress-Meetup-Group/events/280941060/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

To Twitter σήμερα ενεργοποίησε τα tips, μικροπληρωμές στην πλατφόρμα του και ανάμεσα σε αυτές έχει προσθέσει και τα Bitcoin tip μέσω του lightning network.

H νέα αυτή δυνατότητα είναι αρχικά διαθέσιμη μονο για το ios app ενώ όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους αργότερα θα ενεργοποιηθεί και για το android. Είναι άγνωστο όμως αν και πότε θα ενεργοποιηθεί για το site του twitter μέσω broswer.

Τα tips με το bitcoin lightning θα πραγματοποιούνται με το strike api την ίδια εφαρμογή που έχει υιοθετήσει και  το El Salvador και που αναπτύσσεται από τον Jack Mallers.

Tipping with Bitcoin over the Lightning Network

In addition to the services currently enabled through Tips, people can now seamlessly tip with Bitcoin using Strike – a payments application built on the Bitcoin Lightning Network that allows people to send and receive Bitcoin. Strike offers instant and free payments globally.

Strike is available to people in El Salvador and the U.S. (excluding Hawaii and New York). People in the eligible markets will have to sign up for a Strike account and add their Strike username to receive Bitcoin tips over the Lightning Network. You can use any Bitcoin Lightning wallet to send tips to someone’s Strike account.

We want everyone on Twitter to have access to pathways to get paid. Digital currencies that encourage more people to participate in the economy and help people send each other money across borders and with as little friction as possible – help us get there.

Πρόσθετα οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν στον λογαριασμό τους και την προσωπική τους Bitcoin διεύθυνση ώστε να δέχονται donation.

Adding your Bitcoin address to Tips

When you enable Tips on your profile, you can now also add your Bitcoin address. People can copy your address and paste it into a Bitcoin wallet of their choice to send you a payment directly.

The post Το Twitter προσθέτει Bitcoin lightning tips appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Για πρώτη φορά στην 10χρονή ύπαρξη του το Bitcoin.org παραβιάστηκε από hacker προσθέτοντας ένα pop up παράθυρο ζητώντας Bitcoin για δήθεν δωρεά στο Bitcoin foundation.

Hδη στην αναφερόμενη διεύθυνση είχαν συγκεντρωθεί Bitcoin αξίας 17.000 δολαρίων αν και μπορεί αυτά τα ψηφιακά νομίσματα να προέρχονταν από τους ίδιους του hacker. H ουσία όμως αυτής της παραβίασης είναι ότι το Bitcoin.org θεωρούταν μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον αξιόπιστα site ενώ είναι και μια από τις κύριες πηγές για να κατεβάσει κάποιος τον κώδικα του Bitcoin core. Αλλη μια ευκαιρία εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι όταν κατεβάζουμε ένα wallet από τα official η έμπιστα site κάνουμε πάντα verify τις ψηφιακές του υπογραφές ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο κώδικας δεν έχει γίνει compromised.

To Bitcoin.org πλέον εδώ και 24 ώρες είναι εκτός λειτουργίας καθώς οι διαχειριστές του ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι να βρούνε στο πως παραβιάστηκε.

To Bitcoin.org είναι το domain name που είχε γίνει register από τον ίδιο τον Satoshi Nakamoto. Μετά την αποχώρηση του η διαχείριση του site πέρασε σε μέλη της κοινότητας.

 

 

The post To Bitcoin.org παραβιάστηκε appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ, είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού hardware σε ανοιχτά εργαστήρια (Open Labs) σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα θα αναδεικνύει καλές διεθνείς πρακτικές ανοιχτού σχεδιασμού με χρήση ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού, θα συμβάλει στην εφαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης και στην σύνταξη προτάσεων πολιτικής.

Καλούμε μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής κοινότητας καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συμβάλλει στις δράσεις της ομάδας να δηλώσει συμμετοχή επιλέγοντας και τις ειδικότερες θεματικές στις οποίες επιθυμεί να συμβάλλει:

  1. Παρουσίαση καλών πρακτικών χρήσης Arduino, Raspberry Pi, REPRAP Citizen Science, κλπ σε μια  εκπαιδευτική διαδικασία ανοιχτή στην κοινωνία και στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
  2. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανοιχτών στην κοινωνία εργαστηρίων (open labs) σε τοπικό επίπεδο
  3. Συνεργατική διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για τον ανοιχτό σχεδιασμό και το ανοιχτό υλισμικό στην εκπαίδευση

Την ομάδα εργασίας συντονίζουν ο Χαρίτων Πολάτογλου από το ΑΠΘ και ο Παναγιώτης Κουστουμπάρδης από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Blog ομάδας εργασίας: 

https://opendesign.ellak.gr, http://openhardware.ellak.gr & https://openwifi.ellak.gr .

Λίστα συζητήσεων και συντονισμού ομάδας: https://lists.ellak.gr/wg-openhardware/listinfo.html & https://lists.ellak.gr/openwifi/listinfo.html .

Η ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ με την ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοικτού και Ελεύθερου λογισμικού και των Ανοιχτών Προτύπων στην Ελλάδα.

Καλούμε μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής κοινότητας καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που έχει ασχοληθεί με την υιοθέτηση εργαλείων ανοιχτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση ή στις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα. Παρακαλούμε επιλέξετε σύμφωνα με την εμπειρία και τη διάθεση δέσμευσής σας έναν ή περισσότερους τομείς στους οποίους επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, καθώς επίσης και τις εφαρμογές στις οποίες έχετε εμπειρία.

Το έργο της ομάδας συντονίζουν οι Γιώργος Κουσιουρής,  Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Τεχνολογίες και Απόδοση Υπηρεσιοστρεφών Εφαρμογών και Υποδομών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Βασίλειος Νικολαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής (Πληροφορική με έμφαση στην Διαχείριση Δεδομένων) στο  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Λίστα συζητήσεων και συντονισμού της ομάδας: https://lists.ellak.gr/wg-foss/listinfo.html
Blogs ομάδας εργασίας: https://opensource.ellak.gr https://openstandards.ellak.gr

Η πόλη της Βιέννης βρίσκεται σε ένα ταξίδι ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, και σήμερα έχει γίνει μια έξυπνη πόλη χρησιμοποιώντας λογισμικό και μεθόδους ανοιχτού κώδικα, καθώς και εργαλεία αξιολόγησης του FIWARE.Λογότυπο της πόλης της Βιέννης

Από το 2006, η Βιέννη έχει τη δική της διανομή Linux —το Wienux — και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και του ’10 αντικατέστησε το ιδιόκτητο λογισμικό με ανοιχτό κώδικα στον δημόσιο τομέα. Σήμερα είναι μια έξυπνη πόλη με ανοικτά πρότυπα και εργαλεία FIWARE

Μια έκθεση του 2020 σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναφέρει ότι η σημασία για τον ανοικτό κώδικα είναι η προώθηση και η διευκόλυνση της συνεργασίας στο έργο με τα Big Data για τον δημόσιο τομέα, καθώς και ως μέθοδος εργασίας εκτός της ανάπτυξης λογισμικού.

Οι κύριοι στόχοι της Βιέννης, όπως απεικονίζονται στην έκθεση, είναι η δημιουργία διαφάνειας και η βελτίωση της προβολής της. Ο ανοικτός κώδικας χρησιμοποιείται στα κέντρα δεδομένων της Βιέννης, τα εργαλεία συνεργασίας, τις τελικές συσκευές, τα εργαλεία και τις μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού.

Smart City Vienna

Το 2019, η Βιέννη ήταν η πρώτη Έξυπνη Πόλη ανάμεσα σε 153 πόλεις παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση του RolandBerger, και η 25η για τον Δείκτη Έξυπνης Πόλης 2020 της IMD.

Η Βιέννη χρησιμοποιεί την πλατφόρμα δεδομένων ανοικτού κώδικα FIWARE για την ανάλυση των συλλεγόμενων δεδομένων τους για σκοπούς έρευνας και αξιολόγησης. To FIWARE ορίζει ένα καθολικό σύνολο προτύπων για τη διαχείριση δεδομένων πλαισίου. Διευκολύνει την ανάπτυξη της Βιέννης ως Έξυπνης Πόλης. Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία FIWARE προωθεί τον καθορισμό ανοικτών προτύπων για έξυπνη ψηφιακή λύση, ακολουθώντας μια προσέγγιση ανοικτού κώδικα χωρίς κλείδωμα από προμηθευτές.

Τελευταίο έτος της φάσης αξιολόγησης

Το 2021, η Βιέννη προτίθεται να τερματίσει τη φάση παρακολούθησης και αξιολόγησης των έργων της έξυπνης πόλης. Στόχος είναι να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο η υπάρχουσα εμπειρία μπορεί να τροφοδοτήσει άλλα έργα και να αναπτύξει νέα επιχειρηματικά μοντέλα προς όφελος των πολιτών της Βιέννης.

Τα Smart City initiatives περιλαμβάνουν σχέδια όπως η προώθηση της προτεραιότητας των πεζών στις διασταυρώσεις κυκλοφορίας και τη μετατροπή της ενέργειας από τα φρένα των τραίνων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (πρωτοβουλίες κινητικότητας), τη διανομή της απορριπτόμενης θερμότητας και την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και φωτισμού LED (πρωτοβουλίες βιωσιμότητας), καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών σε έργα οικολογικού και κοινοτικού χώρου (κοινωνικές πρωτοβουλίες). Όλες οι πρωτοβουλίες αναλύονται με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα FIWARE για τη δημιουργία διαφάνειας και την πρόληψη του κλειδώματος σε προμηθευτή.

Τελικά συμπεράσματα

  • Η Βιέννη ξεκινωντας από μια πόλη με 454 διακομιστές Linux, μετατράπηκε σε μια Smart City που ασχολείται με τον ανοικτό κώδικα και τα ανοικτά πρότυπα.
  • Μεταξύ των οφελών του ανοικτού κώδικα συγκαταλέγονται η ευελιξία, η διαφάνεια και η ποιότητα. Αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την καινοτομία στη Βιέννη.
  • Το 2021, η «Smart City» της Βιέννης ολοκληρώνει τη φάση παρακολούθησης και αξιολόγησης, όπου τα δεδομένα αναλύονται βάσει ανοικτών προτύπων στο FIWARE.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Η HackerOne ανακοίνωσε την επόμενη δράση της στο πλαίσιο του προγράμματος Internet Bug Bounty (IBB) στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας της εταιρείας. Η αποστολή του IBB είναι να διασφαλίσει τον ανοιχτό κώδικα μέσω χρηματοδότησης και να παρέχει κίνητρα στους ερευνητές ασφάλειας να αναφέρουν ευπάθειες στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η νέα αυτή δράση βασίζεται σε σε ένα νέο συνδυασμένο μοντέλο χρηματοδότησης, ώστε περισσότεροι οργανισμοί να μπορούν να αξιοποιήσουν το IBB για να εξασφαλίσουν ασφαλέστερες εξαρτήσεις ανοιχτού κώδικα μέσα στις αλυσίδες εφοδιασμού λογισμικού τους. Μαζί με το HackerOne, οι συμμετέχοντες εταίροι είναι οργανισμοί που βασίζονται σε ανοιχτό κώδικα για το λογισμικό τους και άλλες κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των Elastic, Facebook, Figma, GitHub, Shopify, και TikTok.

«Το TikTok είναι υπερήφανο που υποστηρίζει καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το πιλοτικό πρόγραμμα HackerOne IBB για να ενισχύσει περαιτέρω όχι μόνο την ασφάλεια του TikTok, αλλά και να οδηγήσει ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο για όλους αξιοποιώντας τις προσπάθειες της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας ασφάλειας», δήλωσε ο Roland Cloutier, Chief Security του TikTok .

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα βρίσκεται πίσω από σχεδόν όλες τις σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, με τη μέση εφαρμογή να χρησιμοποιεί 528 διαφορετικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα. Η πλειονότητα των ευπαθειών ανοιχτού κώδικα υψηλού κινδύνου που ανακαλύφθηκαν το 2020 υπήρχαν στον κώδικα για περισσότερα από δύο χρόνια και οι περισσότεροι οργανισμοί στερούνται άμεσου ελέγχου στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα εντός των αλυσίδων εφοδιασμού για να διορθώσουν εύκολα αυτές τις αδυναμίες. Το IBB έχει ήδη σημειώσει πρόοδο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με περισσότερα από 1.000 bugs να έχουν αποκαλυφθεί σε έργα ανοιχτού κώδικα από την έναρξη του το 2013, οδηγώντας σε βραβεία ύψους 900,000$ σε περίπου 300 ερευνητές ασφαλείας.

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης και το ενοποιημένο πρόγραμμα βελτιώνουν τα κίνητρα για συνεργάτες, maintaners και χάκερ για την εξασφάλιση της ασφάλειας έργων ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα πραγματοποιεί τρεις βασικές αλλαγές στο αρχικό IBB:

  • Συγκέντρωση διορθώσεων ασφαλείας από υπάρχοντα προγράμματα bug bounty -Οι πελάτες του HackerOne θα μπορούν να αξιοποιήσουν το IBB για να βελτιώσουν την ασφάλεια των στοιχείων ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούν, συγκεντρώνοντας το 1-10% των υφιστάμενων δαπανών με άλλους που μοιράζονται τους ίδιους κινδύνους τους.
  • Υποστήριξη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής μιας ευπάθειας – Τα bounties θα μοιραστούν μεταξύ των χάκερ και των maintainers κατά 80/20. Δεδομένου ότι οι maintainers λογισμικού ανοιχτού κώδικα προσφέρονται εθελοντικά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση τρωτών σημείων που έχουν ανακαλυφθεί, ο διαχωρισμός των πλεονεκτημάτων εξασφαλίζει την πληρωμή για κάθε ενδιαφερόμενο που συμβάλλει στη διαχείριση ευπάθειας.
  • Απλοποιημένη υποβολή ευπάθειας – Θα υπάρχει μια συγκεντρωτική ροή υποβολής και μια αποκλειστική ομάδα υποστήριξης στο HackerOne

Το νέο IBB θα χρηματοδοτήσει μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των Curl, Django, Electron, Node.js , Ruby και πολλά άλλα.

Πηγή άρθρου: https://www.helpnetsecurity.com/

Με τις επιτυχημένες δράσεις του eTwinning STEM 1.0 και STEM 2.0 εξοπλίσαμε σχεδόν 420 σχολεία με κιτ ρομποτικής, αλλά και υποστηρίξαμε τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση έργων STEM – eTwinning.

O Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning σχεδιάζει την συνέχεια της δράσης με το STEM 3.0!

http://www.etwinning.gr/images/Banner-STEM-1200x300.jpg

Η δράση θα στηριχθεί στην γλώσσα προγραμματισμού Scratch και θα προμηθεύσει στα σχολεία που θα επιλεγούν ένα από τα παρακάτω κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής:

·         Beebot, για τα νηπιαγωγεία

·         Edison, για τα δημοτικά

·         Arduino, για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Παράλληλα θα προμηθεύσει σε επιλεγμένα σχολεία όλων βαθμίδων  3d printers.

Τα αποτελέσματα που αναμένουμε από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς.

Η επιλογή των κατάλληλων σχολείων θα γίνει με κριτήρια eTwinning,  δηλαδή τα eTwinning έργα που έχουν υλοποιηθεί, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, οι εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έλαβαν κλπ. καθώς και την πρότερη ενασχόλησή τους στο χώρο των Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία.

Η δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά με τα on line σεμινάρια που υλοποιεί το eTwinning. Δηλαδή τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν με το εκπαιδευτικό υλικό τους την δράση, αλλά θα διοργανωθούν και διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα eTwinning STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Παράλληλα τα σχολεία που θα επιλεγούν, μαζί με τα σχολεία των προηγούμενων δράσεων STEM, θα επικοινωνούν, μέσω της Κοινότητας Σχολείων που θα δημιουργηθεί και στόχο έχει το μοίρασμα των εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη.

Μέσω της δράσης θα επιλεχθούν 340 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: 70 νηπιαγωγεία, 100 δημοτικά, 100 γυμνάσια και 30 λύκεια της ελληνικής επικράτειας που θα παραλάβουν εξοπλισμό ρομποτικής, καθώς και 40 σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που θα παραλάβουν 3d printers

Η πρόσκληση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης  STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-2022.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.

Παρατηρήσεις

Τo είδος των κιτ ρομποτικής μπορεί να αλλάξει, αν προκύψουν προβλήματα στην διαδικασία.

Αν δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις, που καλύπτουν όλα τα κριτήρια, η επιτροπή επιλογής θα μπορεί να επιλέξει σχολεία και με λιγότερα κριτήρια

Θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει γεωγραφική κατανομή στα σχολεία, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των σχολείων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις θα επιλεγούν σχολεία που είναι γραμμένα στο eTwinning

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα λάβουν τα σχολεία είναι:

·         70 Beebot (Νηπιαγωγείο)

·         100 Edison (Δημοτικό)

·         100 Arduino (Γυμνάσιo)

·         30 Arduino (Λύκειo)

3d printers

Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης, το eTwinning, θα εξοπλίσει 40 επί πλέον σχολείαόλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με 3d printers. Τα κριτήρια επιλογής είναι παρακάτω.

Για την υποστήριξη αυτής της δράσης θα υλοποιηθεί σεμινάριο διάρκειας 3 μηνών με θέμα την αξιοποίηση του 3d printing στην εκπαίδευση. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί, τα σχολεία των οποίων έχουν προμηθευτεί 3d printers από προηγούμενες δράσεις του eTwinning.

Κριτήρια επιλογής των σχολείων

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσκληση απευθύνεται σε 70 νηπιαγωγούς, 100 δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας, 130 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (100 Γ/σίων και 30 Λυκείων) όλων των ειδικοτήτων και 40 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ανά σχολείο και κατηγορία:

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, eTwinning schools

·         Να έχει Ετικέτα Σχολείου eTwinning τις περιόδους 2021-2022 ή/και 2020-2021 ή/και  2019-2020 ή/και  2018-2019

·         Να μην έχει πάρει κιτ ρομποτικής στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM2

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, εκτός των eTwinning schools

·         Να μην έχει επιλεγεί  στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM2 της δράσης

·         Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:

1.    Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning έργο την τελευταία πενταετία

2.    Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, 3d printers – 40 σχολεία

·         Να μην έχει ήδη 3d printer από δράση του eTwinning ή άλλη δράση

·         Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:

1.    Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning  έργο την τελευταία πενταετία

2.    Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα πρέπει:

·         Να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

·         Να ενημερώνουν την κάρτα έργου σε δίμηνη βάση και

·         Να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης όσον αφορά στα υποβαλλόμενα στοιχεία, ότι είναι αληθή και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://courses.etwinning.gr/survey/index.php/822943?lang=el

Oι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Τετάρτη 29/09/2021, στις 11.59. Τα ονόματα όσων επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής στις πιο πάνω κατηγορίες, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή διαδικτυακή κλήρωση.

-.-

Εκατοντάδες φωτογραφίες με άδεια ελεύθερης χρήσης επιφορτώθηκαν στα πλαίσια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece προσφέροντας περιεχόμενο σχετικό με μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό και για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εμπλουτισμού, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Διάρκεια του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 00:00 έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59 (UTC).

Αντικείμενα του διαγωνισμού

Εικονογράφηση

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εμπλουτισμός υπαρχόντων λημμάτων και αντικειμένων από τα Wikidata με εικόνες που ανέβηκαν στην διάρκεια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece.

Καταχώρηση δομημένων δεδομένων

Επιπλέον σκοπός του διαγωνισμού είναι η καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons.

Δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons

Τα δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons είναι πολύγλωσσες πληροφορίες σχετικά με ένα αρχείο πολυμέσων που μπορεί να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο , με αρκετή συνέπεια ώστε να μπορεί επίσης να επεξεργαστεί ομοιόμορφα από μηχανήματα . Τα αρχεία στο Wikimedia Commons μπορούν να περιγραφούν με πολύγλωσσες έννοιες από το Wikidata , τη βάση γνώσεων του Wikimedia.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δομημένων δεδομένων για κάθε αρχείο:

Λεζάντες: μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες αρχείων σε πολλές γλώσσες: σύντομες, πραγματικές περιγραφές για το αρχείο, χωρίς υπερσυνδέσμους ή wikitext. Αυτές οι λεζάντες αρχείων διευκολύνουν την εύρεση του αρχείου στην αναζήτηση, με δομημένο, πολύγλωσσο τρόπο τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα λογισμικού.

Τι απεικονίζεται σε ένα αρχείο: Στην καρτέλα Δομημένα δεδομένα, μπορείτε να υποδείξετε τι απεικονίζεται (εμφανίζεται) στο αρχείο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε άλλα κομμάτια περιγραφικών πληροφοριών σχετικά με το αρχείο. Για παράδειγμα την άδεια χρήσης, τον δημιουργό και την αξιολόγηση ποιότητας. Όλα αυτά τα στοιχεία δεδομένων είναι ιδιότητες και στοιχεία που επαναχρησιμοποιούνται από το Wikidata.

Καταχώρηση

Στο πλαίσιο του μαραθώνιου η σήμανση των εικόνων στα Commons με δομημένα δεδομένα θα γίνεται μέσω αυτής της εφαρμογής:

https://isa.toolforge.org/campaigns/168

Θα καταχωρούνται για κάθε εικόνα μια λεζάντα (ελεύθερο κείμενο) και τι απεικονίζει (αντικείμενα wikidata). Κάθε συμμετέχοντας θα έχει συνδεθεί μέσω του λογαριασμού του, και κάθε επεξεργασία μετράει ως ένας πόντος. Για κάθε εικόνα μπορούν να εισαχθούν περισσότερα από ένα αντικείμενα που απεικονίζονται εάν αυτό είναι κάτι που ισχύει και είναι χρήσιμο. Το κύριο αντικείμενο – το μνημείο – μπορεί να οριστεί ως Prominent (πρωτεύον).

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε χρήστης/στρια με λογαριασμό και ενεργοποιημένο email. Τα μέλη του Wikimedia Community User Group Greece μπορούν να συμμετέχουν με συνεισφορές, αποκλείονται όμως από την διαγωνιστική διαδικασία και τα βραβεία.

Βραβεία

Τα βραβεία του μαραθώνιου θα είναι συμβολικά και θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού:

  • 1ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Μπορεί να έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά πάμε στοίχημα ότι οι καλοκαιρινές διακοπές σας ξεκούρασαν και αφήσατε τώρα τα μπρατσάκια και τα βατραχοπέδιλα. Ήρθε…

The post WordPress Translation Day 2021 featured by WordPress Greek Community appeared first on WordPress Greek Community.

Εκατοντάδες φωτογραφίες με άδεια ελεύθερης χρήσης επιφορτώθηκαν στα πλαίσια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece προσφέροντας περιεχόμενο σχετικό με μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εμπλουτισμού, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 00:00 έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59 (UTC).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εμπλουτισμός υπαρχόντων λημμάτων και αντικειμένων από τα Wikidata με εικόνες που ανέβηκαν στην διάρκεια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece.

Τα βραβεία του μαραθώνιου θα είναι συμβολικά και θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού:

  • 1ο βραβείο: Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο: Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του διαγωνισμού.

Διαδικτυακό Συνέδριο eTwinning: Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Δείτε τις σημαντικές ημερομηνίες για το Συνέδριο με τίτλο: «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 19, 20, 21 Νοεμβρίου 2021, διαδικτυακά και θα μεταδοθούν ζωντανά οι συνεδρίες του.

Για να εγγραφείτε στο συνέδριο συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στο σύνδεσμο: http://www.etwinning.gr/conf2021live

Για την παρακολούθηση των εργαστηρίων θα ανακοινωθεί σχετική φόρμα εγγραφής. Τα εργαστήρια δεν θα μεταδίδονται ζωντανά.

Σκοπός του Συνεδρίου

Σκοπός του είναι ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων είτε σε ευρωπαϊκό, διεθνές ή εθνικό επίπεδο, καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων έτσι όπως διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Ιδιαίτερα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ανάδειξης θεμάτων συνεργατικής μεθοδολογίας, με την αξιοποίηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, για την υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Το 7ο Συνέδριο απευθύνεται, δίχως να περιορίζεται σε:

  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Επιμορφωτές/τριες ΤΠΕ
  • Επιμορφωτές/τριες και επιμορφούμενους/ες ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου.
  • Φοιτητές/τριες Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Η/Υ & Πληροφορικής.
  • Μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Η/Υ & Πληροφορικής

Συγκεκριμένα, το Συνέδριο απευθύνεται στους/στις Εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους/στις Επιμορφωτές/τριες των ΤΠΕ, καθώς και στους/στις Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και στα στελέχη εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα αναζητεί τη συμβολή των ΤΠΕ στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των παλιννοστούντων, τα διαπολιτισμικά, τα μουσικά, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά.

Το συνέδριο αφορά τόσο τη Δημόσια όσο και την Ιδιωτική Εκπαίδευση, αναζητώντας τρόπους αξιοποίησης των ΤΠΕ για τη βελτίωση της μεθοδολογίας, της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας, της δημιουργικότητας έτσι ώστε να αξιοποιηθεί παραγωγικά για λογαριασμό των μαθητών η παιδαγωγική χρήση εκπαιδευτικών λογισμικών, η χρήση του διαδικτύου στη διδακτική πράξη, οι υπηρεσίες του διαδικτύου, προωθώντας ταυτόχρονα τη σχολική συνεργασία σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Σημαντικές Ημερομηνίες

  • 17 Σεπτεμβρίου 2021

1η ανακοίνωση διοργάνωσης Συνεδρίου

  • 24 Οκτωβρίου 2021

Υποβολή εισηγήσεων για όλες τις κατηγορίες εργασιών (σύμφωνα με το πρότυπο)

  • 31 Οκτωβρίου 2021

Ενημέρωση αποδοχής

  • 7 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση προγράμματος Συνεδρίου

  • 19-20-21 Νοεμβρίου 2021

Διεξαγωγή Συνεδρίου

  • 31 Δεκεμβρίου 2021

Υποβολή τελικών κειμένων για να δημοσιευτούν στο περιοδικό https://mag.e-diktyo.eu/

Επικοινωνία: [email protected]

Για να δείτε πληροφορίες και να εγγραφείτε στο συνέδριο δείτε το site του eTwinning.

Πηγή άρθρου: https://newspedia.gr

-.-

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

To πρώτο άγαλμα στον κόσμο για τον δημιουργό του Bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto στήθηκε σε τεχνολογικό πάρκο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.

Tα αποκαλυπτήρια έγιναν με την παρουσία πλήθους κόσμου ενώ υπήρξαν και ομιλίες από τους διοργανωτές του event.

Οι καλλιτέχνες του έργου είναι οι Reka Gergely και Tamas Gilly αποδίδοντας τα χαρκατηριστικά του Satoshi Nakamoto ως έναν ανώνυμο hacker με προσωπείο.

https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1438545471585325056

Το τεχνολογικό πάρκο της Βουδαπέστης φιλοξενεί και άλλα αγάλματα προσωπικοτήτων στον χώρο της ψηφιακή τεχνολογίας όπως τοu Steve Jobs.

Eίναι το πρώτο άγαλμα στον κόσμο, φόρο τιμής στον δημιουργό του Bitcoin που ως και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ψηφιακής εποχής.

H χρηματοδότηση του αγάλματος έγινε μέσω συνεισφορών από την Bitcoin κοινότητα της Ουγγαρίας και κόστισε 10.000.

 

The post Το πρώτο άγαλμα για τον Satoshi Nakamoto appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ο Ιωάννης Σταμέλος, Καθηγητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την αξία της ανοικτότητας στις ψηφιακές τεχνολογίες, τον ρόλο της διείσδυσης του ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση, αλλά και για τις λύσεις που προσφέρει, αυτό, σε έναν άλλο τομέα, εκείνον της επιχειρηματικότητας.

Αναλάβατε, εδώ και μερικές εβδομάδες, την Προεδρία του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ. Ποιο το όραμα σας, ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες σας;

Το όραμα μου είναι να συνεχίσω την καλή και διαρκώς ανοδική πορεία του Οργανισμού και στα χρόνια της θητείας μου. Οι στόχοι μας είναι σταθερά η ανάδειξη, προώθηση και διάδοση όλων των εκφάνσεων των ανοικτών τεχνολογιών, δηλαδή του ανοικτού λογισμικού, ανοικτού περιεχομένου, ανοικτών δεδομένων κλπ. Προτεραιότητα μας θα είναι οι ανοικτές τεχνολογίες στη Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση.

Ποιος θα λέγατε πως είναι, αυτή τη στιγμή, ο ρόλος του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής, στην Ελλάδα; Έχει μεταβληθεί η σημασία τους λόγω της πανδημίας και των αναγκών που προέκυψαν από αυτήν, στην χώρα μας αλλά και διεθνώς;

Η πανδημία ανέδειξε μεταξύ των άλλων τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στην καταπολέμηση του ιού και τη συνεισφορά τους στις διάφορες από απόσταση δραστηριότητες της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία να τονισθεί η αξία της ανοικτότητας. Αναφέρω ενδεικτικά το αίτημα που έγινε από μέλη του Ευρωκοινοβούλιου για την ανάγκη ανοικτότητας του κώδικα των κινητών εφαρμογών ιχνηλάτησης και τη συζήτηση για τις ανοικτές πατέντες των εμβολίων που πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμη, προφανής ήταν η ανάγκη για πλατφόρμες με τα ανοικτά δεδομένα της πανδημίας σε κάθε χώρα και περιοχή ξεχωριστά.

Πώς μπορεί το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι σχετικές τεχνολογίες να συνεισφέρουν περαιτέρω στον δημόσιο τομέα και στη λειτουργία του κράτους; Ποια η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Αναπτύσσονται σχετικές πρωτοβουλίες, ενδεχομένως και με τη συνεργασία της ΕΕΛ/ΛΑΚ;

Οι ανοικτές τεχνολογίες και η φιλοσοφία τους δίνουν απάντηση στις μεγάλες ανάγκες του δημόσιου τομέα σε κάθε κράτος. Ξεχωρίζω την ανάγκη για διαφάνεια, για διαλειτουργικότητα των συστημάτων, για συγκράτηση του κόστους και για γρήγορη ανάπτυξη υπηρεσιών. Η αίσθηση μου είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει συνάψει διάφορες προγραμματικές συμφωνίες με δημόσιους φορείς (για παράδειγμα με την ΕΔΥΤΕ Α.Ε, την Κτηματολόγιο Α.Ε και την Τράπεζα της Ελλάδας) ενώ είμαστε κοντά στη σύναψη μιας συμφωνίας και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, υλοποιούνται δράσεις προς τους στόχους που προαναφέραμε.

Κατά την εκλογή σας, κάνατε λόγο για «για ενίσχυση της διείσδυσης του ανοιχτού λογισμικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες», σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για ψηφιακή ανεξαρτησία. Πώς θα γίνει αυτό; Για παράδειγμα, θα έπρεπε οι μαθητές να εκπαιδεύονται (και) στην χρήση Linux, στο μάθημα της πληροφορικής;

Η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση είναι το εργαλείο που έχουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα τους στόχους μας. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές και φοιτητές και στις ανοικτές τεχνολογίες, ώστε όταν θα αποφοιτήσουν να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οποιαδήποτε τεχνολογία θέλουν χωρίς στρεβλώσεις και προκαταλήψεις. Όσον αφορά στην εκπαίδευση των μαθητών, θα πρότεινα ξεκάθαρα αυτή να γίνεται πάνω σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Linux, αποφεύγοντας να τους κατευθύνει το δωρεάν και δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα σε προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών, και μάλιστα όχι ελληνικών, ή έστω ευρωπαϊκών. Με τις συνθήκες που λειτουργούμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακή ανεξαρτησία. Ούτε και είναι λογικό να σπρώχνουμε τα παιδιά μας στην αγκαλιά εταιρειών των οποίων θα παραμείνουν επί πολλές δεκαετίες πελάτες.

Στο επιχειρείν, μπορεί αυτό το λογισμικό να βοηθήσει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις; Τι θα προτείνατε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις; Υπάρχουν, ενδεχομένως, σημεία που χρειάζονται προσοχή;

Το ανοικτό λογισμικό από τη φύση του προσφέρει άμεσες λύσεις σε όλες τις ανάγκες υποδομής μίας επιχείρησης, οποιουδήποτε μεγέθους. Λειτουργικό σύστημα, λογισμικό server, αυτοματισμός γραφείου, εφαρμογές υποστήριξης κομβικών επιχειρηματικών λειτουργιών, e-shop, διαχείριση περιεχομένου κλπ, είναι σήμερα στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων. Έχουν γίνει δε μεγάλα βήματα στον τομέα της ευχρηστίας, της ταχύτητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ανοικτών λύσεων λογισμικού. Δύο σημεία όμως χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής.

Το πρώτο είναι το γεγονός ότι η κτήση και χρήση πληροφοριακών υποδομών, είτε ανοικτών είτε εμπορικών, εμπεριέχει κόστη εγκατάστασης, συντήρησης, επέκτασης, εκπαίδευσης, κλπ. Επομένως, το κόστος και στην περίπτωση του ανοικτού λογισμικού δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Το δεύτερο σημείο που θέλει πολλή προσοχή είναι το γεγονός ότι το ανοικτό λογισμικό, ειδικά αυτό των επιχειρηματικών εφαρμογών, πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί από μία ομάδα που να έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία. Η ομάδα αυτή μπορεί να είναι εσωτερική της επιχείρησης, στο τμήμα μηχανοργάνωσης, ή εξωτερική. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι πάντα δεδομένη η ύπαρξη εξωτερικών προμηθευτών, και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Βλέπουμε πως μεγάλες εταιρείες δείχνουν, τα τελευταία χρόνια, να υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο το ανοικτό λογισμικό και τα σχετικά πρότυπα. Πιστεύετε πως αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί; Πώς θα επηρεάσει την ανάπτυξη καινοτομιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ποια η συνεισφορά εκεί;

Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν συγκεκριμένα συστήματα ανοικτού λογισμικού επειδή τα χρησιμοποιούν και οι ίδιες, για παράδειγμα στους servers τους. Γενικά όμως, οι περισσότερες έχω την αίσθηση ότι συνεχίζουν να επιχειρούν με το κλασικό εμπορικό επιχειρηματικό μοντέλο, αυτό δηλαδή της πώλησης αδειών κλειστού κώδικα. Στα ανοικτά πρότυπα είναι διαφορετικά τα πράγματα, γιατί πρακτικά τα συστήματα σήμερα δεν συνεργάζονται με άλλα συστήματα αν δεν ακολουθούν ανοικτά πρότυπα και δεν παρέχουν κάποιου τύπου ανοικτές διασυνδέσεις. Οι ίδιες όμως εταιρείες που υποστηρίζουν το ανοικτό λογισμικό, συχνά προωθούν τα δικά τους κλειστά πρότυπα.

Επιπλέον, οι ανοικτές τεχνολογίες είναι εξ ορισμού φορέας καινοτομίας, επειδή επιτρέπουν τη γρήγορη και φτηνή ανάπτυξη πρωτότυπων λύσεων. Τα πρωτότυπα αυτά, στη συνέχεια, μπορούν να εξελιχθούν και να αποτελέσουν τις καινοτόμες λύσεις που διαρκώς χρειαζόμαστε σε όλους τους τομείς. Σε αυτή τη λογική δεν θεωρώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Για παράδειγμα, εφαρμογές της που απαιτούν εκπαίδευση σε μεγάλους όγκους δεδομένων, μπορούν να επωφεληθούν από τα ανοικτά και διασυνδεμένα δεδομένα δημόσιων ή άλλων φορέων.

Stamelos_ELLAK-1.jpg?mtime=20210919205224#asset:296729

Καθώς όλα αυτά σχετίζονται (και) με τον κλάδο της πληροφορικής, «παράγει» η Ελλάδα ταλέντο σε αυτούς τους τομείς, από τα πανεπιστήμια της; Παράλληλα, για όλους αυτούς τους αποφοίτους, υπάρχει προσφορά θέσεων εργασίας, ή είναι ένας τομέας που «συμβάλει» -με τον τρόπο του- στο brain drain;

Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλα τα πανεπιστήμια της χώρας εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους στις ανοικτές τεχνολογίες. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη για να πούμε ότι οι φοιτητές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι στις τεχνολογίες αυτές, πάντως τις γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό.

Εφόσον όπως είπαμε οι ανοικτές τεχνολογίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην καινοτομία, μπορούμε να πούμε ότι υποστηρίζουν την νεανική επιχειρηματικότητα και επομένως συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο και στη συγκράτηση του brain drain.

Αν και ο ανοικτός κώδικας βρίσκεται «πίσω» από πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε (όπως το Android), το ίδιο το Linux και οι διάφορες διανομές του μάλλον δεν έχουν καταφέρει να ανταγωνιστούν εμπορικά διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα, που απευθύνονται στον consumer. Μπορεί αυτό να αλλάξει στο μέλλον; Τι απαιτείται;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συγκρατούν τη διάδοση του Linux. Ένας σημαντικός είναι η μερίδα του λέοντος που απολαμβάνουν τα εμπορικά λειτουργικά συστήματα στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα περισσότερα παιχνίδια υπολογιστή λειτουργούν σε εμπορικά συστήματα μόνο, ενώ διαφήμιση γίνεται μόνον από εμπορικές εταιρείες που παράλληλα συνεργάζονται στενά και με τους κατασκευαστές υπολογιστών, laptop κλπ.

Με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Ήδη η πλειοψηφία των εξυπηρετητών διεθνώς λειτουργεί με ανοιχτό λογισμικό και πλέον υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για υπολογιστές γραφείου όπως π.χ. το Ubuntu, που δεν υστερεί από αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα για τελικούς χρήστες, Απαιτείται, όμως, και η θαρραλέα συμβολή του κράτους, ειδικά στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πηγή άρθρου: epixeiro.gr

H ομάδα εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα (οεΑΔ2) του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) έχει στόχο, με την ενεργή συμμετοχή των μελών της, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη της παιδείας, της πρακτικής, των θεσμών και της στρατηγικής ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της δημόσιας συμμετοχής και της τεχνολογικής καινοτομίας για τα τρία προηγούμενα.

Το έργο της ομάδας συντονίζουν οι Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευθύμιος Ταμπούρης, Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με την παρούσα ανοιχτή πρόσκληση, καλούμε μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της κοινωνίας πολιτών, επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες από τον χώρο της δημοσιογραφίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολίτες που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της ανοιχτής διακυβέρνησης και των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους, με την ιδιότητα του μέλους ή/και την ιδιότητα του συντονιστή, στις υποομάδες εργασίας ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 της ομάδας εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Επιλέξτε σε ποια υποομάδα επιθυμείτε να συμβάλετε αφού διαβάσετε τον Κανονισμό Λειτουργίας της ομάδας εργασίας και την ειδικότερη αποστολή κάθε υποομάδας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε αυτή την φόρμα επιλέγοντας τις υποομάδες για τις οποίες ενδιαφέρεστε.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα εργασίας

  • Σημειώνουμε ότι στη συνολική σύνθεση των υποομάδων εργασίας επιδίωξή μας είναι να προσεγγίσουμε ισορροπία φύλων σε αναλογία 50:50, και διαστρωμάτωση ηλικίας 30-30, με το 30% των μελών να έχουν ηλικία έως 30 ετών, επομένως η παρούσα πρόσκληση ρητά απευθύνεται και σε γυναίκες ενδιαφερόμενες και σε νέους ανθρώπους έως 30 ετών.
  • Οι κανόνες λειτουργίας της οεΑΔ2, οι οποίοι διέπουν και τη λειτουργία όλων των υποομάδων εργασίας της, βρίσκονται ανακοινωμένοι εδώ και παρακαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να τους δει για όλα όσα προβλέπουν σε σχέση με τη συμμετοχή στις υποομάδες συνεργασίας, τις δυνατότητες που αυτή παρέχει και την προσδοκώμενη από τους συμμετέχοντες συνεισφορά.
  • Οι αποστολές των υποομάδων εργασίας που έχουν οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι συγκεκριμένες, βρίσκονται ανακοινωμένες εδώ, και ομοίως παρακαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να τις δει για όλα όσα περιλαμβάνουν.
  • Με βάση αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας σε μία ή περισσότερες από τις υποομάδες εργασίας της οεΑΔ2. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε περισσότερες από μία υποομάδες, σας παρακαλούμε να σταθμίσετε τη διαθεσιμότητα συνεισφοράς που θα χρειαστεί από εσάς στην περίπτωση που όλες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντός σας ικανοποιηθούν. Επίσης παρακαλούμε σημειώστε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε μια υποομάδα συνιστά ταυτόχρονα και αποδοχή συνεισφοράς στη συγκεκριμένη αποστολή που έχει οριστεί για την υποομάδα αυτήν.
  • Συμπληρωματικά, και καθώς σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της οεΑΔ2 η επιλογή των συντονιστών και μελών κάθε υποομάδας εργασίας πραγματοποιείται για ετήσια θητεία με δυνατότητα ανανέωσης, και με βάση την εμπειρία και τη δυνατότητα δέσμευσης των ενδιαφερόμενων στο έργο της υποομάδας, σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στο έργο της επιλογής συντονιστών και μελών των υποομάδων εργασίας δίνοντάς μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας σε σχέση με το έργο των υποομάδων που σας ενδιαφέρουν, και για τη διαθεσιμότητά σας για συνεισφορά στο έργο αυτό στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022.
  • Σημειώνουμε, τέλος, ότι οι ανακοινωμένες υποομάδες εργασίας θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 εφόσον από την παρούσα πρόσκληση στη βασική της προθεσμία απόκρισης προκύψει δυνατότητα στελέχωσης επαρκής για την υλοποίηση της αποστολής τους. Υποομάδες εργασίας από τις παρακάτω οι οποίες δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, είναι δυνατό να ανακοινωθούν και πάλι στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
15/09/2021 – 01/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: 2021 OECD Global Blockchain Policy Forum
17/09/2021 – 20/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: PyCon India
20/09/2021 – 24/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: BASTA!
Rheingoldhalle, Mainz
20/09/2021 – 24/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: GNU Radio Conference (GRCon)
Charlotte Airport Hotel, Charlotte, North Carolina
20/09/2021 – 24/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Linux Plumbers Conference
20/09/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
21/09/2021
11:00 – 13:00
#Online event: LEOS community webinar #4
22/09/2021 – 23/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Open Mainframe Summit
22/09/2021
12:00 – 13:00
#Online event: Moodle_Assessment: Exploring Assignments
23/09/2021 – 24/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: ICSTPMA 2021: 15. International Conference on Software Testing Process, Methods and Approaches
23/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: PLATOON & OPEN DEI Conference on Data Sharing & Governance for Energy Applications
24/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Scenic City Summit Conference
24/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Linux Kernel Maintainer Summit
24/09/2021 – 26/09/2021
Ολοήμερο
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου
Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, Κστελόριζο Δωδεκανήσου
24/09/2021
14:00 – 17:00
#Online event: EU Open Source Policy Community Meeting 2021
25/09/2021 – 26/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Ubucon Asia 2021

Το Open Science Fair 2021 συνδιοργανώνεται από το OpenAIRE, και άλλες εμβληματικές πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Επιστήμη: COAR, EIFL, Force11, LA Referencia, LIBER, OPERAS, Sparc, Sparc Europe.  

Η Ανοικτή Επιστήμη βρίσκεται αυτή τη χρονική περίοδο στο επίκεντρο, καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές, οργανισμοί και υποδομές υιοθετούν τις αρχές της. Παρόλα αυτά για να υπάρξει διεθνής και διεπιστημονική έρευνα θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα σε όλες τις σχετικές κοινότητες. Κύριος στόχος του Open Science Fair 2021 είναι η ενδυνάμωση των τοπικών και διεθνών κοινοτήτων ανοικτής επιστήμης, η ανάδειξη καλών πρακτικών και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.      

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ως Εθνικός Κόμβος Ανοικτής Πρόσβασης (NOAD) του OpenAIRE και συνδιοργανωτής, θα έχει δυναμική παρουσία στο Open Science Fair 2021, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 20-23 Σεπτεμβρίου 2021. 

Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες από το ΕΚ «Αθηνά» θα παρουσιάσουν εργαλεία και υποδομές, θα συντονίσουν θεματικές ενότητες, θα συμμετέχουν σε εργαστήρια και θα μοιραστούν με το κοινό τις ενδιαφέρουσες εμπειρίες τους για την ανοικτή πρόσβαση:     Υποδομές και εργαλεία  Demos – Amnesia – Product Manager: Manolis Terrovitis – Argos – Product Manager: Elli Papadopoulou  – Open Science Observatory – Product Manager: Ioanna Grypari / Natalia Manola    Workshops
Argos in collaboration with AGU/Wiley and invited speakers from RDA/University of Vienna and Dutch Research Council  Elli Papadopoulou   Lightning talk
Open Science in Greece  – Elli Papadopoulou / Natalia Manola   Έργα και εργαλείαNI4OS-europeDemos  – LCT – Development team: Panagiota Koltsida  – ROLECT – Legal expert: Marianna Katrakazi   Workshops – NI4OS-Europe Group of Experts activity, in collaboration with FAIRsFAIR – Elli Papadopoulou / Eleni Toli  – FAIR policies panel  – Electra Sifakaki    Εργαλείο BiP!Finder  – Thanasis Vergoulis, Information Management Systems Institute (IMSI)   Επιπλέον:
Opening AI: The next open science frontier – moderator prof. Yannis Ioannidis 
Organisers wrap up and next steps – Natalia Manola


Περισσότερες πληροφορίες για το Open Science Fair 2021 μπορείτε να δείτε στη σελίδα της εκδήλωσης.  Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Κάντε την εγγραφή σας εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.athena-innovation.gr/

Ενθαρρυντικά νέα για την ανοικτή πρόσβαση στην επιστήμη φέρνει η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το 83% των επιστημονικών δημοσιεύσεων του Ορίζοντα 2020 ακολουθούν τον δρόμο της ανοικτής πρόσβασης. Η έκθεση με τίτλο «Monitoring the Open Access policy for Horizon 2020» υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με τη συμβολή της εταιρείας αναλύσεων PPMI (Λιθουανία) και του Πανεπιστημίου Maastricht (Ολλανδία).  

  Ακολουθούν κάποια από τα κύρια ευρήματα της μελέτης:  

  • Ο πυλώνας επιστημονικής αριστείας του Ορίζοντα 2020 ηγείται όσον αφορά την ανοικτή πρόσβαση στα δημοσιεύματα, με ποσοστό 86%.    
  • Όσον αφορά τις χρεώσεις επεξεργασίας άρθρων (APCs), η μελέτη υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο το κόστος δημοσίευσης ενός άρθρου ανοικτής πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020 ανέρχεται στα 2.200 ευρώ, ενώ όταν πρόκειται για δημοσίευση σε υβριδικά περιοδικά το μέσο κόστος ανεβαίνει στα 2.600 ευρώ (το κόστος αυτό δεν θα είναι επιλέξιμο στον Ορίζοντα Ευρώπη.
  • Η συμμόρφωση αναφορικά με την απόθεση εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης σε ένα αποθετήριο είναι συγκριτικά υψηλή (81.9 %), γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τρέχουσες πολιτικές έχουν κατανοηθεί επαρκώς και ακολουθούνται από τους ερευνητές.         
  • Όσον αφορά τις άδειες, το 49% των δημοσιεύσεων στον Ορίζοντα 2020 δημοσιεύθηκαν με άδειες Creative Commons, που επιτρέπουν επανάχρηση (με διαφορετικά επίπεδα περιορισμών), ενώ το 33% των δημοσιεύσεων χρησιμοποιούν ειδικές άδειες εκδοτών που θέτουν περιορισμούς όσον αφορά τη συγκέντρωση δεδομένων και κειμένων.     
  • Τα αποθετήρια των Ινστιτούτων έχουν ανταποκριθεί με ικανοποιητικό τρόπο στην πρόκληση να παρέχουν FAIR πρόσβαση στις εκδόσεις τους, τροποποιώντας τις εσωτερικές διαδικασίες και τα μεταδεδομένα, για να ενσωματώσουν τις απαιτούμενες αλλαγές: To 95% των εκδόσεων περιλαμβάνουν στα μεταδεδομένα τους κάποιο είδος μόνιμου αναγνωριστικού (PID).   
  • Τα σύνολα δεδομένων στα αποθετήρια παρουσιάζουν ένα χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης, με μόλις το 39% των συνόλων δεδομένων του Ορίζοντα 2020 να είναι ανιχνεύσιμα και μόλις το 32% να είναι προσβάσιμα. 

Πηγή άρθρου: https://www.athena-innovation.gr

by: OSArena

Θα πιστεύατε ότι οι προφανείς «αστοχίες» στα emails μπορούν να πείσουν κόσμο; Και όμως…

Δε νομίζω να υπάρχει στη σημερινή -τεχνολογική- εποχή άνθρωπος που να μην έχει λάβει κάμποσα ενοχλητικά «scam»1 emails. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στο διαφημιστικό περιεχόμενο που γεμίζει τα εισερχόμενα όλων μας (το οποίο είναι ως και εξοργιστικό τις περισσότερες φορές) αλλά στα διάφορα μηνύματα με τη μορφή «επιστολών» που έχουν να κάνουν με οικονομικές συναλλαγές.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά αυτά τα μηνύματα, ασχέτως της γλώσσας, θα δούμε πως έχουν ένα κοινό σημείο: διάσπαρτα γραμματικά ή και συντακτικά λάθη. Εδώ, εύλογα, γεννάται η απορία αν οι scammers είναι πραγματικά ανορθόγραφοι.by: OSArena

Η απάντηση, όμως, είναι απλή και όχι αυτή που πιστεύουν οι περισσότεροι. Οι απατεώνες αυτοί, μόνο ανόητοι δεν είναι. Αντιθέτως, έχουν ξοδέψει άπειρες ώρες προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις τακτικές που χρησιμοποιούν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων και αδαών ανθρώπων.

Δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις φτωχής γνώσης της αγγλικής (κατά κύριο λόγο) γλώσσας ή και της κακής αυτόματης μετάφρασης, εντούτοις τα προαναφερθέντα λάθη δε γίνονται, συνήθως, επειδή είναι αγράμματοι. Πρόκειται για «αστοχίες» στρατηγικής σημασίας, που βοηθούν τους επιτήδειους να πετύχουν πιο εύκολα τον στόχο τους, δηλαδή να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.

Εστιάζοντας στους ευκολόπιστους χρήστες

Αυτού του είδους οι απατεώνες δεν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια μορφή αλληλογραφίας με τα υποψήφια θύματά τους μα προσπαθούν να λάβουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο τους είναι να ανταποκριθούν και να απαντήσουν άτομα τα οποία, τελικά, θα «τσιμπήσουν» στην άπατη.

Προφανώς, κάθε άλλος άνθρωπος που θα αλληλεπιδράσει με τον scammer αλλά δε θα εξαπατηθεί, είναι ανεπιθύμητος επειδή θα σπαταλήσει τον χρόνο του απατεώνα. Έτσι, για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι scammers φροντίζουν να «φυτεύουν» στα μηνύματα τους αρκετά ευδιάκριτα λάθη που, βεβαίως, απωθούν τους υποψιασμένους, έμπειρους και μη ευκολόπιστους χρήστες.

Στο βιβλίο «Think Like A Freak» των Steven D. Levitt και Stephen J. Dubner, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «όποιος δεν πέφτει από την καρέκλα του γελώντας είναι ακριβώς αυτός με τον οποίο θέλει να μιλήσει» (σ.σ. ο scammer).

Αποφεύγοντας τα φίλτρα περιεχομένου

Αυτή, όμως, είναι μόνο η μία πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με τα διάφορα φίλτρα περιεχομένου που εφαρμόζουν όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα φίλτρα αυτά λειτουργούν αναζητώντας συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις-κλειδιά και, ως αποτέλεσμα, τα μηνύματα που τις εμπεριέχουν καταλήγουν στον «Καιάδα» της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Όπως έχει παρατηρηθεί, ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, μηνύματα που είτε είναι ατελή είτε περιέχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στους τελικούς παραλήπτες, σε σύγκριση με άλλα άρτια που δε θα δουν ποτέ τα υποψήφια θύματά τους.

Εξαπατώντας… ανορθόγραφα

Εκτός αυτών, όταν πρόκειται για μηνύματα τα οποία αποστέλλονται από μεμονωμένα άτομα και όχι από ιδρύματα (τράπεζες, για παράδειγμα), τα διάφορα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη προσδίδουν «αυθεντικότητα» και τα καθιστούν πιο πιστευτά από τα εν δυνάμει θύματα.

Με δεδομένο ότι σχεδόν κανείς άνθρωπος δε γράφει τέλεια και πλήρως ορθογραφημένα, τα λάθη σε ένα ψεύτικο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται -υποτίθεται- από κάποιον υπεύθυνο μιας εταιρείας μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά, παρά αν βρίσκονταν σε κάποιον μεγάλο ειδησεογραφικό ιστότοπο, για παράδειγμα.

Υπάρχει, λοιπόν, και ο παράγοντας της ψυχολογίας. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι συγγραφείς ή φιλόλογοι, ενδέχεται να ταυτιστούν (σ.σ. υποσυνείδητα πάντα) σε κάποιον βαθμό με τον κάθε απατεώνα και έτσι να γίνουν πιο ευάλωτοι.

Ακούσια λάθη ή σκόπιμες παρατυπίες;

Θα ήταν ωφέλιμο για όλους μας να προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε τα πραγματικά λάθη στα «περίεργα» emails που λαμβάνουμε. Ο «Νιγηριανός πρίγκιπας» και οι παρεμφερείς απάτες δεν έχουν εκλείψει, και οι scammers που κρύβονται πίσω από αυτές μόνο ηλίθιοι δεν είναι. Αντιθέτως, ως μέρος του modus operandi τους στοχεύουν αποκλειστικά τους όχι και τόσο έξυπνους ανθρώπους ή, τέλος πάντων, τους εντελώς αδαείς.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://osarena.net/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Δέκα ημέρες έχουν περάσει πλέον από της 7 Σεπτεμβρίου, την μέρα που το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα στο El Salvador.

Τις πρώτες μέρες υπήρξαν αρκετά προβλήματα συνδεσιμότητας του κρατικού Bitcoin wallet Chivo με αρκετούς πολίτες να μην μπορούν καν να το χρησιμοποιήσουν.

Tην πρώτη βδομάδα έκαναν register πάνω από 500.000 πολίτες για να το εγκαταστήσουν το Chivo αλλά και για να διεκδικήσουν τα 30 δολάρια δώρο.

Σε όλη την χώρα έχουν στηθεί κιόσκια ενημέρωσης των πολιτών για την χρήση του Chivo ενώ και πλήθος Bitcoin ATM έχουν τεθεί σε λειτουργία όχι μόνο στο El Salvador αλλά σε διάφορες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε οι πολίτες να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν εμβάσματα.

Υπάρχει και μια κρατική διαφήμιση που ενημερώνει τηλεοπτικά καθημερινά τους πολίτες για την χρήση του νέου ψηφιακού wallet.

 

Αρκετά μικρά καταστήματα αλλά και μεγάλες retail αλυσίδες όπως τα Starbucks, MacDonadls ήδη δέχονται το ψηφιακό νόμισμα αν και είναι νωρίς ακόμα να πει κάποιος για την αποδοχή που υπάρχει στην χρήση του Bitcoin.

 

Δεν έχουν λείψει βέβαια και οι διαμαρτυρίες κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Χθες στην εθνική γιορτή της μέρας ανεξαρτησίας διοργανώθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου αρκετοί πολίτες φέραν πανό κατά του Bitcoin ενώ στις ταραχές που ακολούθησαν διαδηλωτές έσπασαν και κρατικά Bitcoin ATM που είχαν στηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Tην ίδια ώρα 0ι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για οικονομική καταστροφή  λόγο της υιοθέτησης του Bitcoin από την χώρα. Οικονομική καταστροφή φένετε όμως ότι θα πάθε σίγουρα η Western Union καθώς με τα μεγάλα χαράτσια που έβαζε στα εμβάσματα προς την Αμερική πλέον με την χρήση του Bitcoin υπολογίζεται ότι θα χάνει τον χρόνο πάνω από 400.000 εκατομμύρια δολάρια. 

Όπως έχουμε αναφέρει οι πληρωμές με Bitcoin στο El Salvador βασίζονται στο lightning network για χαμηλά fee και άμεση διεκπεραίωση. Tις τελευταίες μέρες το δίκτυο του lightning network έχει δει μεγάλη αύξηση και στην χωρητικότητα των Bitcoin που διαχειριζεται με 2,666btc αλλά και στα node του που έχουν ξεπεράσει 26 χιλιάδες με 72.000 κανάλια πληρωμών να έχουν δημιουργηθεί.

The post Εl Salvador δέκα μέρες μετά appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ζούμε σε μια εποχή κυριαρχίας των Big Tech, η οποία  περιγράφεται  από την Shoshana Zuboff ως «καπιταλισμός της επιτήρησης». Πολλά πρέπει να αλλάξουν ώστε ο ψηφιακός κόσμος να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, αντί να τροφοδοτεί μόνο τη συνεχώς διευρυνόμενη απληστία .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο – προσπαθούν να αλλάξουν το status quo  προτείνοντας μια σειρά νέων νόμων και κανόνων. Αυτές οι προσπάθειες, αφενός, προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους (η Digital Services Act) και, αφετέρου, να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες σε πλατφόρμες που καταχρώνται τη θέση τους ως ψηφιακοί θυρωροί για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό ( Νόμος για τις ψηφιακές αγορές).

Αυτοί οι κανόνες, το DSA και το DMA, θα είναι αρκετοί για να  περιορίσουν την κυριαρχία των Big Tech;

Μια χούφτα εταιρείες

Καθώς στηριζόμαστε στην τεχνολογία για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να σπουδάσουμε ή να εξασφαλίσουμε βασικές υπηρεσίες, η δύναμη μιας χούφτας εταιρειών αυξάνεται συνεχώς. Ενώ το Facebook μεσολαβεί στην κοινωνική ζωή και τα προσωπικά μηνύματα περισσότερων από τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η Google έχει αναλάβει τον έλεγχο των κινητών συσκευών, των εισερχομένων email και των ερωτημάτων αναζήτησης. Οι εταιρείες παράδοσης χρησιμοποιούν πλέον αλγόριθμους για να στέλνουν παραγγελίες στους οδηγούς τους-ή να τους απολύουν αυτόματα εάν η τεχνητή νοημοσύνη διαπιστώσει ότι υπολειτουργούν-και η Amazon όχι μόνο πουλά βιβλία, αλλά και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ικανότητας υπολογιστικού νέφους.

Όταν η πανδημία χτύπησε, οι Big Tech ήταν έτοιμες να «βοηθήσουν» στην προετοιμασία εφαρμογών εντοπισμού Covid-19 και η Google προσπάθησε να κυριαρχήσει σε ακόμη περισσότερα δημόσια σχολικά συστήματα-όλα αυτά «δωρεάν». Ορισμένες εταιρείες, όπως η Amazon, είναι τόσο ισχυρές που δεν είναι μόνο μονοπώλια αλλά ασκούν «ψηφιακή φεουδαρχία»: όλοι και όλα ανήκουν ή εξαρτώνται από τον ίδιο κυρίαρχο τεχνολογίας.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της επιτήρησης  των κυρίαρχων εταιρειών τεχνολογίας βασίζεται στην εξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων προσωπικών πληροφοριών και προφίλ για τη στόχευση ατόμων, εντός και εκτός σύνδεσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες Big Tech δημιουργούν μια τρομακτικά λεπτομερή εικόνα για δισεκατομμύρια άτομα – και αυτή η γνώση μεταφράζεται άμεσα σε ισχύ.

Εξαγωγή προσωπικών δεδομένων

Αυτό επιτρέπει στις πλατφόρμες να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες παραμένουν συνδεδεμένοι. Όσο περισσότερο τα μάτια είναι κολλημένα στην οθόνη, τόσο πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις μπορούν να εμφανιστούν και τόσο περισσότερα προσωπικά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν (και να συσσωρεύονται περισσότερα κέρδη).

Οι πλατφόρμες ονομάζουν αυτό «δέσμευση», αλλά στην πραγματικότητα, οι θεατές καταναλώνουν περισσότερες διαφημίσεις. Εταιρείες όπως το Facebook έχουν κίνητρο να διατηρούν κάποιες ανταγωνιστικές ομάδες χρηστών «εμπλεκόμενες». για να πολώνουν την κοινωνία με παραπληροφόρηση και άλλο περιεχόμενο που υπονομεύει τη δημοκρατία.

Αυτό συνοδεύεται από το κλείδωμα: ένα άτομο μπορεί να έχει εγγραφεί στο Facebook από ενδιαφέρον, αλλά αν φύγει θα χάσει όλες τις επαφές του εκεί. «Πρέπει να είμαι σε αυτήν την πλατφόρμα γιατί όλοι οι άλλοι είναι» είναι για τους οικονομολόγους ένα «network effect» – ένας ισχυρός μοχλός για μεγάλες πλατφόρμες για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Φτάσαμε σε αυτό το σημείο λόγω του νεοφιλελεύθερου κύματος που οδήγησε τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αποφασίσουν να μην ρυθμίσουν τις εταιρείες διαδικτύου – εταιρείες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν με  σημαντική δημόσια χρηματοδότηση . Όμως, το ρεύμα έχει αλλάξει τελικά, καθώς πολίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί, διεθνείς οργανισμοί και φορείς χάραξης πολιτικής  έχουν δει  τις αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις των μη ρυθμιζόμενων ιδιωτικών εταιρειών στα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνονται όλο και πιο ενεργοί σε στο ζήτημα. Ακόμη και οι εθνικές και διεθνείς διοικήσεις – ειδικά η ΕΕ – βλέπουν ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η τρέλα.

Τρεις λύσεις

Το European Digital Rights (EDRi) προτείνει τρεις τύπους λύσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν δραστικά το περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας προς όφελος όλων.

Καθιέρωση ισχυρής ρύθμισης και εφαρμογής για τη σταδιακή κατάργηση του επιχειρηματικού μοντέλου που βασίζεται στην παρακολούθηση : από τον  συνασπισμό Tracking Free Ads  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις  διαφημίσεις Stop Stalker  έως την παγκόσμια Ban Surveillance Advertising και τον  Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων , υπάρχει μια ευρεία κατανόηση που στοχεύει στο διαδίκτυο η διαφήμιση πρέπει να προστατεύει την ιδιωτική ζωή και να είναι ανθρωποκεντρική. Δεν πρέπει να επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να χειραγωγούν τη δημόσια συζήτηση – ή να επιτρέπουν σε άλλους να το κάνουν. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι συστημικές πηγές ενός επιχειρηματικού μοντέλου που προωθεί την κυκλοφορία επιβλαβούς και πολωτικού περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

1. Προεπιλεγμένη προστασία από τη δημιουργία προφίλ

Σήμερα αναλύεται τεράστιος όγκος δεδομένων που αφήνουν οι χρήστες κατά την πλοήγησή τους στις διαφορετικές υπηρεσίες διαδικτυακών πλατφορμών και ιστότοπων που ενσωματώνουν τους ιχνηλάτες τους προκειμένου να καταλήξουν σε προβλέψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά που οι χρήστες δεν έχουν αποκαλύψει ρητά (λεγόμενα συμπερασματικά δεδομένα). Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι εξαιρετικά προσωπικά και ευαίσθητα, π.χ. μπορεί να σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, τους εθισμούς, τους παράγοντες άγχους ή φόβου, την οικονομική κατάσταση, σημαντικά γεγονότα στη ζωή (εγκυμοσύνη, διαζύγιο), φυλές ή πολιτικές τάσεις. 

Η απαγόρευση της χρήσης ευαίσθητων δεδομένων ή άλλων προστατευόμενων χαρακτηριστικών φαίνεται να είναι μια απλή λύση. Αλλά θα είναι αναποτελεσματικό, επειδή ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης τους επιτρέπει να βρίσκουν τα λεγόμενα δεδομένα διακομιστή μεσολάβησης: δεδομένα που σχετίζονται στενά με ευαίσθητα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ωρών που περνούν καθημερινά σε μια πλατφόρμα μπορεί να αποτελεί αναγνωριστικό για την ηλικία ή την κατάσταση απασχόλησης και το σύνολο των σελίδων που μου αρέσουν μπορεί να είναι αναγνωριστικό για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πολιτική γνώμη. Ένας αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίζει τα άτομα ως παρόμοια και να τα αντιμετωπίζει ως τέτοια, χωρίς να τα χαρακτηρίζει ως «αρσενικά» και «θηλυκά» ή «φιλελεύθερα» και «συντηρητικά». Ακόμα κι αν εντοπίσουμε γνωστά αναγνωριστικά και τα απαγορεύσουμε, ο αλγόριθμος θα βρει σύντομα νέους συσχετισμούς:  Το Markup έδειξε ότι ακόμη και αν αφαιρεθούν αμφιλεγόμενες κατηγορίες, οι αλγόριθμοι του Facebook βρίσκουν γρήγορα νέα αναγνωριστικά (ή συσχετισμούς) που φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, π.χ. στοχεύουν άτομα με βάση τη φυλή χωρίς ποτέ να προσδιορίσουν μια συγκεκριμένη πληροφορία (π.χ. ταχυδρομικός κώδικας) που συσχετίζεται με αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτό είναι που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν οι αλγόριθμοι και είναι ακριβώς από πού πηγάζει η κυριαρχία του Facebook και της Google στη διαφημιστική αγορά.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, εάν η στόχευση μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεδομένα που παρέχονται ρητά από τους χρήστες και ελέγχονται εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης συμπερασμάτων για τη στόχευση διαφημίσεων ή την επιμέλεια περιεχομένου. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες θα μπορούσαν – αν το επιθυμούσαν – να παρέχουν απευθείας πληροφορίες σχετικά με αυτούς που επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν για εξατομίκευση (π.χ. ένα σύνολο σελίδων που άρεσαν ή συγκεκριμένα θέματα που τους ενδιαφέρουν). 

Ταυτόχρονα, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να μην κάνουν τίποτα και να εξακολουθούν να προστατεύονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προεπιλεγμένη επιλογή θα πρέπει να οριστεί στο «χωρίς προσωπικά δεδομένα» και οι εταιρείες δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να ωθούν τους χρήστες – με τη χρήση σκοτεινών προτύπων – να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτούς.

2. Αλγοριθμική λογοδοσία

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες για την προβολή διαφημίσεων ή τη σύσταση και την κατάταξη περιεχομένου θα πρέπει να υπόκεινται σε αξιολογήσεις ως προς το ενδεχόμενο να προκαλέσουν βλάβη σε θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής ή της ελευθερίας της έκφρασης. Επειδή οι εταιρείες θα έχουν την τάση να δίνουν προτεραιότητα στα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, οι αυτοαξιολογήσεις πρέπει να υποβάλλονται για ανεξάρτητο έλεγχο και έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή που θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα άμβλυνσης, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συγκεκριμένων παραμέτρων ή σημάτων στα οποία βασίζεται ο αλγόριθμος. Οι αξιολογήσεις πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες για έλεγχο από ερευνητές δημοσίου συμφέροντος, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους. 

Προκειμένου το εποπτικό όργανο να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ζημίες και οι ερευνητές, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εντοπίσουν καταχρήσεις, οι κυρίαρχες πλατφόρμες θα πρέπει να τους παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα και μοντέλα που χρησιμοποιούνται από αλγοριθμικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα στα οποία βασίζονται, βελτιστοποιούν το σύστημα και την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμών. Σήμερα η πρόσβαση στα δεδομένα βασίζεται στην καλή θέληση των κυρίαρχων πλατφορμών που επιτρέπουν την έρευνα εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα: διαφορετικά, αφαιρούν γρήγορα την πρόσβαση και στην περίπτωση του Facebook – ακόμη και  μηνύουν ερευνητές  που σκάβουν λίγο πολύ, της αρεσκείας της πλατφόρμας.

3. Ενδυνάμωση των χρηστών και ανοικοδόμηση του διαδικτυακού οικοσυστήματος

Η πραγματική ενδυνάμωση των χρηστών δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική επιλογή και η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων που βασίζονται σε διαφορετική επιχειρηματική λογική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα μας, να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικά συστήματα, που παρέχονται από τρίτους, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα σύστημα προτάσεων που αντί να ενισχύει το συγκινησιακό περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει την προσοχή, το οποίο είναι το βασικό αγαθό στον καπιταλισμό επιτήρησης, έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα σε πιο πολύτιμο περιεχόμενο. Αυτή η λύση, τεχνικά βασισμένη στη διαλειτουργικότητα, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εναλλακτικών λύσεων για την Big Tech. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια ολοκαίνουργια αγορά στην οποία νέες λύσεις,που αναπτύχθηκε για παράδειγμα από μια πολωνική νεοσύστατη εταιρεία ή από έναν οργανισμό πολυμέσων, θα προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών.

Βασισμένος σε αυτούς τους τρεις πυλώνες, οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων συνέταξαν  τροπολογίες  στην αρχική έκδοση της DSA, ελπίζοντας να πείσουν τους ευρωβουλευτές από την επιτροπή IMCO να υποβάλουν προτάσεις σε αυτή τη γραμμή. Οι προσπάθειές μας υπεράσπισης ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες.

Συντριπτική υποστήριξη του κοινού

H DSA και η DMA θα μπορούσαν να γίνουν δύο ακρογωνιαίοι λίθοι ενός ριζικά αλλαγμένου περιβάλλοντος για το πώς οι πολίτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία και επηρεάζονται από αυτήν. Προσθέτοντας μια ισχυρότερη επιβολή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ενός ισχυρού   ePrivacy Regulation  και τον προβλεπόμενο  Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη , ο αντίκτυπος στη ρύθμιση των ψηφιακών τεχνολογιών θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

Η αλλαγή είναι προ των πυλών, το κοινό στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες κατά συντριπτική πλειοψηφία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί είναι επίσης απαραίτητο.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

H ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ίδρυμα Ωνάση για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση( https://openedtech.ellak.gr/ ) επεκτείνει το “ DYI Robot KIT”, τo “DYI Robot KIT” είναι ένα κιτ ρομπότ χαμηλού κόστους, ανοιχτού κώδικα, τα σχέδια και τα σενάρια χρήσης του διατίθενται ελεύθερα στο https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot. Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί να εκτυπώνεται με 3D εκτυπωτή, συναρμολογείται και λειτουργεί με τη χρήση ηλεκτρονικών και αισθητήρων. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους που δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό στη ρομποτική, την ηλεκτρονική ή τον προγραμματισμό για να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης όλων των εξαρτημάτων του και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά και αισθητήρες χαμηλού κόστους επιτρέπει την παροχή στα σχολεία ενός προηγμένου κιτ εκμάθησης ρομποτικής.

Οι στόχοι των ομάδων επέκτασης του DYI Robot KIT είναι:

  1. Η Προσαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου για χρήση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

     Πιο συγκεκριμένα:

  • Η χρήση του ρομπότ από μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου του ρομπότ καθώς μέχρι στιγμής η λογική του ρομπότ στηρίζονταν στην επεκτασιμότητα (modular design) και τα εσωτερικά εξαρτήματα και συνδέσεις ήταν αρκετά εκτεθειμένες. Στο νέο σχέδιο προτείνεται μία πιο συμπαγή έκδοση με περιορισμένη ή και καθόλου δυνατότητα επέκτασης ώστε να υπάρχει μια ενιαία διάταξη του ρομπότ με προκαθορισμένους αισθητήρες. Η έμφαση θα δοθεί στον προγραμματισμό του και παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του ρομπότ και η αποφυγή ατυχημάτων.
  • Κατάλληλη προσαρμογή του ρομπότ για μεγαλύτερες τάξεις δημοτικού και Γυμνασίου
  • Βελτίωση του υπάρχοντος σχεδίου για Λύκεια – ΕΠΑΛ

2. Η προσαρμογή του κατάλληλου λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό του “DIY robot”

        Πιο συγκεκριμένα

  • Σύνδεση με Scratch / Blockly       
  • Flask API / Αντικατάσταση με SANIC Framework / Websocket        
  • Επέκταση Node-Red https://github.com/eellak-gsoc2021/diyrobot 
  • Επέκταση βασικής βιβλιοθήκης            
  • Dockerize all services

Άτομα και ομάδες που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην επέκταση του “DYI Robot KIT” μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους, τα στοιχεία επικοινωνίας, την εμπειρία τους, σε ποιο τομέα θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να καταθέσουν την πρόταση τους στο https://opensource.ellak.gr/diy-robot/ .

Πριν καταχωρίσετε την πρόταση σας, παρακαλούμε να μελετήσετε τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο GITHUB: 1.https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot & 2. https://github.com/eellak-gsoc2021/diyrobot .

Ότι ερωτήσεις έχετε τις στέλνετε στο [email protected] .

Tα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων με γνώμονα τα δεδομένα και έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν πραγματική κοινωνική αξία. Ωστόσο, η λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων δεν είναι απλή. Είναι και πολύπλοκη και πολύπλευρη. Πίσω από τα σύνολα δεδομένων, υπάρχει μια μυριάδα πλατφορμών, αναλύσεων και διαδικασιών που διέπουν την επεξεργασία δεδομένων που τελικά οδηγούν σε ... Read more
Ο Vivaldi Browser έγινε ο προεπιλεγμένος browser στην διανομή Manjaro Linux και συγκεκριμένα στην Cinnamon edition. Το Vivaldi είναι ένα από τα πολλά διαθέσιμα browser που βασίζονται στην μηχανή Blink του Chromium Project. Με την έλευση της έκδοσης 4.0 του Vivaldi, πολλοί χρήστες της διανομής έχουν δοκιμάσει ή και μεταβεί πλήρως. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, […]

Η Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ διοργανώνει στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2 βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, 18.00- 21.00

Εργαστήριο 1 – Το μέλλον της Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα: Βλέποντας «μέσα» και «πέρα» από τις διαδικασίες

Στόχος είναι η παρουσίαση της εμπειρίας και των γνώσεων που έχουμε αποκομίσει έως τώρα από την εξέταση και αξιοποίηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά την αποτύπωση των Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου και των Υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, μέσα από το πρότυπο μοντελοποίησης διαδικασιών “Business Process Modeling Notation” (BPMN) για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ).

Πρόγραμμα και εγγραφές στο εργαστήριο εδώ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 18.00- 21.00

Εργαστήριο 2 – Σχεδιάζοντας ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη.

Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες πώς οργανώνεται ένα έργο (ανα)σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών, αξιοποιώντας σε κάθε φάση του μεθόδους και εργαλεία του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού (service design) και  συν-διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα με τους κατάλληλους stakeholders και ομάδες χρηστών.

Και τα δύο εργαστήρια απευθύνονται σε δημόσιους υπαλλήλους, σε επαγγελματίες που συνεργάζονται με φορείς του Δημοσίου σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και σε πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.

Πρόγραμμα και εγγραφές στο εργαστήριο εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το https://events.grnet.gr/category/8/

Η φετινή Σύνοδος του ODI θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου 2021, και θα έχει ως επίκεντρο τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και δεδομένων.

Τον τελευταίο χρόνο, ο ρόλος που παίζουν τα δεδομένα στη ζωή μας έχει όλο και πιο σημαντικό ρόλο: από τις ειδήσεις που διαβάζουμε έως τις εφαρμογές όπου αναφέρουμε την υγεία μας και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Όλοι έχουμε γίνει «άνθρωποι δεδομένων» – πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ για τα δεδομένα που παράγουμε, χρησιμοποιούμε και μοιραζόμαστε, και τις αποφάσεις που λαμβάνονται χρησιμοποιώντας δεδομένα για εμάς.

Τα δεδομένα αποτελούν ολοένα και περισσότερο μέρος της ζωής των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων και της κοινωνίας γενικότερα. Και όταν αυτές οι ομάδες συνεργάζονται, τα δεδομένα γίνονται πολύ πιο πολύτιμα για όλους.

Το φετινό επίκεντρο

Η φετινή Σύνοδος ODI αναγνωρίζει και γιορτάζει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και δεδομένων. Στην σύνοδο, θα διερευνηθεί:

  • Πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερο λόγο στους τρόπους συλλογής και κοινής χρήσης των δεδομένων.
  • Οι δεξιότητες και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούνται σωστά και λάθος τα δεδομένα.
  • Πώς τα άτομα στους οργανισμούς βρίσκουν νέους τρόπους για να μοιράζονται δεδομένα πέρα ​​από σύνορα.
  • Πως οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεδομένα για να δημιουργήσουν πιο ανοιχτές, αξιόπιστες σχέσεις με τους πελάτες και τους μετόχους και να αποκομίσουν οφέλη από την αρχή.
  • Οι τρόποι με τους οποίους οι καλλιτέχνες ερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και δεδομένων για να ενθαρρύνουν συνομιλίες σχετικά με το είδος του μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
  • Τι μάθαμε για τη διαχείριση μιας παγκόσμιας κρίσης μέσω της κατανόησης των δεδομένων υγείας και συμπεριφοράς των ανθρώπων.
  • Πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, μια πιο ισχυρή οικονομία και ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα για το ODI Summit και τους τρόπους παρακολούθησης του εδώ

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Ακόμα 5,050 bitcoin αγόρασε η MicroStrategy όπως αποκάλυψε o CEO Μichael Saylor μέσα από ανάρτηση του στo Twitter. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η εταιρεία έχει αγοράσει συνολικά 8,957 bitcoin.

H αγορά έγινε στην ισοτιμία των 48 χιλιάδων δολαρίων δαπανώντας 242,9 εκατομμύρια δολάρια.  Συνολικά τα αποθεματικά της εταιρείες σε Bitcoin ανέρχονται πλέον στα 114.042 ψηφιακά νομίσματα με την αξία τους να ξεπερνάει τα 3 δις δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bitcoin Magazine η τελευταία αγορά του πακέτου των Bitcoin είναι ουσιαστικά μια επανατοποθέτηση των αποθεματικών της εταιρείας καθώς τα κεφάλαια προήλθαν από την πώληση των μετοχών που κατείχαν στην Jeffries, εταιρεία παραγωγής ATM. H πώληση των  μετοχών της απέφερε κέρδη 399 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι στρατηγική επιλογή της MircoStrategy να επενδύσει μεγάλα ποσά στο Bitcoin με τον CEO Μichael Saylor να είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ψηφιακού νομίσματος.

 

The post H MicroStrategy αγόρασε 5,050 bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
12/09/2021 – 17/09/2021
Ολοήμερο
1st International Conference on Digital Transformation
White Sands Hotel and Conference Centre, Dar es Salaam
13/09/2021 – 16/01/2022
Ολοήμερο
#Online event: Moodle Educator Certification (MEC)
13/09/2021
14:45 – 21:00
#Online event:OpenMPCon 2021
13/09/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
14/09/2021 – 16/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: 17th International Workshop on OpenMP
14/09/2021
20:00 – 21:00
#Online event: Kong Gateway (OSS): Getting an environment ready for plugin development
15/09/2021 – 01/10/2021
Ολοήμερο
#Online event: 2021 OECD Global Blockchain Policy Forum
15/09/2021 – 16/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Getting started with Linked Open Data
15/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: GopherCon Poland
15/09/2021 – 17/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Online event: OpenSym 2021
15/09/2021 – 17/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: X.Org Developers Conference (XDC)
16/09/2021
18:30 – 22:30
#Online event: GatsbyCamp Fall ’21
16/09/2021
23:00
#Online event: Practical Open Source Information
17/09/2021 – 20/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: PyCon India
17/09/2021 – 19/09/2021
Ολοήμερο
#Online event:EuroBSDCon 2021
18/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: devopsdays Istanbul

Η άδεια χρήσης χάνει στα δικαστήρια αλλά και κερδίζει με τη βοήθεια γνωστής YouTuber.

Το άρθρο «Η GPL έχει υπαρκτές αδυναμίες μα και απρόσμενη στήριξη» δημοσιεύτηκε στο os.arena με άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Noμοθετική ρύθμιση πέρασε αυτές τις μέρες από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνωρίζονταν το Bitcoin ως ένα asset και ουσιαστικά άρει το προηγούμενο καθεστώς απαγόρευσης τοu στην χώρα.  Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα αναγνωρίζει το Bitcoin ως ένα ψηφιακό μέσο πληρωμών για προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει η Kyiv Post με αυτή την νομοθεσία ουσιαστικά προστατεύει τους πολίτες που κατέχουν ψηφιακά νομίσματα αλλά και τις πλατφόρμες ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων από τις απάτες ενώ καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας τους. Πλέον οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να κατέχουν αλλά και να χρησιμοποιούν ψηφιακά ανταλλακτήρια εγχώρια η στο εξωτερικό που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας από τo κράτος της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε στην Κyiv Post ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού η χώρα σκοπεύει να προσελκύσει ψηφιακά startup καθώς και να δώσει κίνητρα για την δημιουργία ψηφιακών ανταλλακτηρίων.

H νομοθεσία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ενώ μένει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας ώστε να γίνει νόμος τους κράτους.

H Oυκρανία είναι μια ακόμα χώρα που ρυθμίζει το Bitcoin το τελευταίο διάστημα.

Λόγο των οικονομικών προβλημάτων της χώρας η χρήση του Bitcoin είναι αρκετά δημοφιλής.

 

The post H Oυκρανία αναγνωρίζει το Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Θα πιστεύατε ότι οι προφανείς «αστοχίες» στα emails μπορούν να πείσουν κόσμο; Και όμως…

Το άρθρο «Οι scammers εξαπατούν με σκόπιμα ορθογραφικά λάθη» δημοσιεύτηκε στο os.arena με άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.

Στις αρχές Ιουλίου, σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν σοβαρές πλημμύρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζημιών. Πολλαπλές λεκάνες απορροής ποταμών στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, για τις οποίες είναι κοινή πρακτική η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του κινδύνου πλημμυρών, ξεχείλισαν. ... Read more

by: Wikimedia Greece

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Wiki Loves Earth 2021 στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Earth είναι διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους ανεβάζουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece το ελληνικό σωματείο εθελοντών της Wikipedia, και χρηματοδοτείται από το Wikimedia Foundation, τον οργανισμό που λειτουργεί την Wikipedia, το Wikimedia Commons, και άλλα εγχειρήματα.

Τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν στην επιτροπή του διεθνούς σκέλους και αναμένεται η αξιολόγησή τους από τη διεθνή κριτική επιτροπή, ενώ προηγουμένως θα έχουν λάβει και εθνικό βραβείο από το Wikimedia User Group Greece.

Θέση Φωτογραφία Φωτογράφος
1 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»DSC_3603_δρακολιμνη_τυμφη_2016.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg/250px-DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»167&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg/375px-DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg/500px-DSC_3603_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B7_2016.jpg 2x» data-file-width=»6000&#8243; data-file-height=»4000&#8243;/&gt;</noscript> Argiriskaramouzas
2 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Λίμνη_Στυμφαλίας_8.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg/250px-%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»167&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg/375px-%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg/500px-%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_8.jpg 2x» data-file-width=»3816&#8243; data-file-height=»2544&#8243;/&gt;</noscript> Nojos88
3

<noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg/165px-Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg» decoding=»async» width=»165&#8243; height=»250&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg/247px-Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg/329px-Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg 2x» data-file-width=»9592&#8243; data-file-height=»14550&#8243;/&gt;</noscript>
Panos Vassilopoulos
4 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg/250px-Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»162&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg/375px-Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg/500px-Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg 2x» data-file-width=»4928&#8243; data-file-height=»3200&#8243;/&gt;</noscript> Jolovema
5 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Cautious_frog.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Cautious_frog.jpg/250px-Cautious_frog.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»167&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Cautious_frog.jpg/375px-Cautious_frog.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Cautious_frog.jpg/500px-Cautious_frog.jpg 2x» data-file-width=»3525&#8243; data-file-height=»2349&#8243;/&gt;</noscript> Lioupis Nikolaos
6 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Frozen_Boat.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Frozen_Boat.jpg/250px-Frozen_Boat.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»142&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Frozen_Boat.jpg/375px-Frozen_Boat.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Frozen_Boat.jpg/500px-Frozen_Boat.jpg 2x» data-file-width=»6000&#8243; data-file-height=»3400&#8243;/&gt;</noscript> Jolovema
7 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»DSC_1684_καστορια_28-1-19.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg/210px-DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg» decoding=»async» width=»210&#8243; height=»250&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg/315px-DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg/421px-DSC_1684_%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1_28-1-19.jpg 2x» data-file-width=»3001&#8243; data-file-height=»3567&#8243;/&gt;</noscript> Argiriskaramouzas
8 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»20210116_G5_1877.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/20210116_G5_1877.jpg/250px-20210116_G5_1877.jpg» decoding=»async» width=»250&#8243; height=»188&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/20210116_G5_1877.jpg/375px-20210116_G5_1877.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/20210116_G5_1877.jpg/500px-20210116_G5_1877.jpg 2x» data-file-width=»5184&#8243; data-file-height=»3888&#8243;/&gt;</noscript> Andreas Markou
9 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Meganisi.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Meganisi.jpg/187px-Meganisi.jpg» decoding=»async» width=»187&#8243; height=»250&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Meganisi.jpg/281px-Meganisi.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Meganisi.jpg/375px-Meganisi.jpg 2x» data-file-width=»2992&#8243; data-file-height=»3992&#8243;/&gt;</noscript> SarantisKar
10 <noscript>&lt;img loading=»lazy» alt=»Κάμπος_Θεσσαλίας.jpg» src=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg/166px-%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg» decoding=»async» width=»166&#8243; height=»250&#8243; srcset=»https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg/250px-%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg 1.5x, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg/333px-%CE%9A%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg 2x» data-file-width=»2560&#8243; data-file-height=»3840&#8243;/&gt;</noscript> Αλεξανδρής Αλέξης

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://blog.wikimedia.gr/

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Wiki Loves Earth 2021 στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Earth είναι διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους ανεβάζουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece το ελληνικό σωματείο εθελοντών της Wikipedia, και χρηματοδοτείται από το Wikimedia Foundation, τον οργανισμό που λειτουργεί την Wikipedia, το Wikimedia Commons, και άλλα εγχειρήματα.

Τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν στην επιτροπή του διεθνούς σκέλους και αναμένεται η αξιολόγησή τους από τη διεθνή κριτική επιτροπή, ενώ προηγουμένως θα έχουν λάβει και εθνικό βραβείο από το Wikimedia User Group Greece.

ΘέσηΦωτογραφίαΦωτογράφος
1 DSC_3603_δρακολιμνη_τυμφη_2016.jpg Argiriskaramouzas
2 Λίμνη_Στυμφαλίας_8.jpg Nojos88
3 Panos_VASSILOPOULOS-1_ANDROS_LIGHTHOUSE_noLOGO.jpg Panos Vassilopoulos
4 Survival_struggle_on_the_frozen_lake.jpg Jolovema
5 Cautious_frog.jpg Lioupis Nikolaos
6 Frozen_Boat.jpg Jolovema
7 DSC_1684_καστορια_28-1-19.jpg Argiriskaramouzas
8 20210116_G5_1877.jpg Andreas Markou
9 Meganisi.jpg SarantisKar
10 Κάμπος_Θεσσαλίας.jpg Αλεξανδρής Αλέξης

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι μόνο μια παγκόσμια δεξαμενή κώδικα που διατίθεται ελεύθερα στους δημιουργικούς προγραμματιστές: Σε γεωπολιτικό επίπεδο και είναι επίσης ένα εργαλείο που οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν για να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους από το αυξανόμενο μονοπώλιο των γιγάντων της τεχνολογίας που βρίσκονται εκτός των συνόρων τους . 

Αυτό προκύπτει από την νέα έκθεση που  της ΕΕ  και πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OpenForum Europe και το Fraunhofer ISI, η οποία διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει ανοιχτός κώδικας στην ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ είναι τέτοιος που η τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί ως «δημόσιο αγαθό» .

Ψηφιακή ανεξαρτησία, αυτονομία ή τεχνολογική κυριαρχία: η έννοια έχει πάρει πολλά ονόματα, αλλά πάντα αναφέρεται σε έναν μακροχρόνιο στόχο των ηγετών της ΕΕ: Αποτελείται από την ανάπτυξη τεχνολογίας σύμφωνα με τα πρότυπα που καθορίζονται από τα ίδια τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα – και συχνά συνοδεύεται από επιταγές όπως διαφάνεια, αξιοπιστία και η προστασία της ιδιωτικής ζωής.  

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μπορεί να έχει κάποια εξουσία στη δικαιοδοσία της και γύρω από τους στόχους που θέτει για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και άλλα τέτοια πράγματα», λέει η Sachiko Muto, Διευθύνουσα Σύμβουλος του OpenForum Europe. «Ο ανοιχτός κώδικας είναι μέρος του να μπορείς να προσφέρεις καινοτομία και ταυτόχρονα να διατηρείς τον έλεγχο για την προστασία αυτών των στόχων»

Ο ανοιχτός κώδικας, και συγκεκριμένα το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αναφέρεται σε κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να είναι δημόσια διαθέσιμος, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει, να τροποποιήσει και να διανείμει τον κώδικα όπως κρίνει κατάλληλο. 

Σε αντίθεση με την αγορά μιας υπηρεσίας, η δημιουργία μιας υπηρεσίας με βάση το λογισμικό ανοιχτού κώδικα παρέχει καλύτερη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να διατηρείται ο έλεγχος της τεχνολογίας. Εν ολίγοις, όλα συμβαίνουν ανοιχτά, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας που υπερασπίζονται τόσο έντονα οι ηγέτες της ΕΕ. 

Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι κρίσιμες υπηρεσίες – και ιδιαίτερα οι δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη – ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μια χούφτα τεχνολογικοί γίγαντες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ψηφιοποίησης. ο φόβος είναι ότι αυτό σημαίνει ότι οι εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να υπαγορεύουν τους δικούς τους όρους

Οι εκκλήσεις για ψηφιακή ανεξαρτησία έχουν γίνει πιο δυνατές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια καθώς αυτές οι δύο τάσεις συγκλίνουν και το κλείδωμα των προμηθευτών είναι στο επίκεντρο. «Ο ανοιχτός κώδικας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων«, λέει η Muto. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι κακές, αλλά πρόκειται για την ανάκτηση του ελέγχου, ο χρήστης πρέπει να έχει τον έλεγχο ανεξάρτητα από πού προέρχεται η εταιρεία.» 

Ένα παράδειγμα είναι οι υπηρεσίες cloud, στις οποίες κυριαρχούν το AWS του Amazon, το Microsoft Azure και το Google Cloud. Η σχεδόν πλήρης εξάρτηση της ΕΕ από την τριάδα ήταν προβληματική εδώ και αρκετά χρόνια: για παράδειγμα, ένας οργανισμός επιτήρησης της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα για να εξετάσει εάν τα κορυφαία ιδρύματα και οργανισμοί της ΕΕ  ήταν σε θέση να προστατεύουν αποτελεσματικά τις προσωπικές πληροφορίες των πολιτών όταν χρησιμοποιούν το AWS και Azure

Ακόμη και εκτός ΕΕ, η κυριαρχία των hyperscalers με έδρα τις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες. Η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η υπερβολική εξάρτηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων  από μια χούφτα παρόχους cloud για βασικές τραπεζικές υπηρεσίες συνοδεύεται από κινδύνους  -επειδή αυτοί οι πάροχοι έχουν τη δύναμη να υπαγορεύουν τους δικούς τους όρους, μερικές φορές σε βάρος της διαφάνειας. 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του OpenForum Europe, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό, επειδή η δημιουργία τεχνολογίας πάνω από τον δημόσια διαθέσιμο πηγαίο κώδικα δίνει στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο της τελικής υπηρεσίας. Οι χρήστες δεν υπόκεινται στους όρους και τις προϋποθέσεις ενός ιδιοκτήτη λογισμικού, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει την υποκείμενη τεχνολογία, να αυξήσει τις τιμές ή ακόμη και να αποσύρει εντελώς την υπηρεσία από την αγορά. 

Για παράδειγμα, η εταιρία Element από το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε ένα έργο ανοιχτού κώδικα με το όνομα Matrix που  παρέχει στους προγραμματιστές την υποδομή, τα εργαλεία και τα πρωτόκολλα για να δημιουργήσουν τις δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας

Αυτή ιδέα βρήκε απήχηση στην ΕΕ: Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τώρα μια εφαρμογή με βάση το Matrix που ονομάζεται Tchap για εσωτερικές επικοινωνίες και η νεοσύστατη εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα για την παροχή νέων εργαλείων συνεργασίας στις πολιτείες του Schlesweig-Holstein και το Αμβούργο. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες, επομένως, εξετάζουν όλο και περισσότερο τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία των βασικών τους ψηφιακών υποδομών. Η ΕΕ ξεκίνησε πρόσφατα το έργο για μια εγχώρια πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους που ονομάζεται GAIA-X, που  όλοι πρέπει να τηρούν ορισμένες ευρωπαϊκές αρχές ,όπως η ανοιχτότητα και η διαφάνεια. 

Ακόμα, υποστηρίζει η Muto, ενώ οι τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα υιοθετούνται ευρέως από τον ιδιωτικό τομέα σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου εταιρείες όπως η Google ή η Microsoft μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα ακμάζον οικοσύστημα, η Ευρώπη αντιθέτως υστερεί σοβαρά.

Αλλά τα οφέλη των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα προχωρούν πολύ περισσότερο από αυτό. Δεν αφορά μόνο την ψηφιακή ανεξαρτησία: ενθαρρύνοντας τους προγραμματιστές να επαναπροσδιορίσουν τον κώδικα για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα προάγει την καινοτομία.

Οι οικονομολόγοι του OpenForum Europe πραγματοποίησαν ακόμη και μια εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα. Το 2018, αναφέρει η έκθεση, οι 30 εκατομμύρια συνεισφορές στην ΕΕ σε ανοιχτό κώδικα  οδήγησαν σε αντίκτυπο μεταξύ 65 και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ (76-112 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην ευρωπαϊκή οικονομία . Η αύξηση των συνεισφορών μόνο κατά 10%, ανέφεραν οι οικονομολόγοι, θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 600 επιπλέον νεοσύστατες εταιρείες ΤΠΕ στην ΕΕ. 

Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικοί οργανισμοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν, επομένως, ότι δεν χρειάζεται να βασίζονται σε υπηρεσίες από εταιρίες τις οποίες δεν ελέγχουν. Πρωτοβουλίες όπως το GAIA-X ή το Matrix είναι μόνο παραδείγματα του τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθεί ένα μέλλον όπου η τεχνολογία είναι ανοιχτή. 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Το Bitcoin από σήμερα είναι το δεύτερο επίσημο νόμισμα του El Salvador μαζί με το δολάριο και πλέον όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να το αποδέχονται για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Η κυβέρνηση του El Salvador είναι και η πρώτη στο κόσμο που πρόσθεσε στα αποθεματικά της ψηφιακά νομίσματα, 500 Bitcoin έπειτα από διαδοχικές αγορές που πραγματοποιήσε σήμερα.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1435263064933285898

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν με στόχο να εκμεταλλεύονται τις απότομες μειώσεις της ισοτιμίας του ψηφιακού νομίσματος.

Η πρώτη αυτή μέρα της επίσημης υιοθέτησης του Bitcoin σε γενικές γραμμές ήταν θετική καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τα εμπορικά καταστήματα έδειξαν ότι είναι έτοιμα να δεχθούν πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα. Ηδη στην χώρα γίνετε η εγκατάσταση και 200 Bitcoin ATM με μηδενικά fee ενώ και το κρατικό Bitcoin wallet έχει ανέβει σε όλα τα mobile ψηφιακά app store παρά τα αρχικά προβλήματα με καθυστερήσεις και προβλήματα συνδεσιμότητας που παρουσιάστηκαν αργότερα.

Ο χρόνος θα δείξει αν το Bitcoin ως ένα νέο κρατικό νόμισμα μιας χώρας θα έχει την αποδοχή των πολιτών και αν αυτό το οικονομικό πείραμα θα στεφθεί με επιτυχία. Στο τομέα που θα βοηθήσει σίγουρα το ψηφιακό νόμισμα τους πολίτες είναι στα εμβάσματα από και προς την χώρα καθώς πληρώνουν σήμερα υπέρογκα ποσά για την μεταφορά χρημάτων κυρίως από πολίτες που έχουν μετανάστεύσει στις Ηνωμένες πολιτείες.

Οι διεθνείς οργανισμοί του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος πάντως έχουν προδιαγράψει ήδη την αποτυχία με αρνητικές δηλώσεις εώς την τελευταία στιγμή κάτι που εξηγείται καθώς το Εl Salvador είναι απόλυτα εξαρτημένη από αυτούς τους οργανισμούς για την οικονομική τoυ επιβίωση.

Στο διαδίκτυο για την σημερινή ιστορική ημέρα και για την υποστήριξη του El Salvador είχε οργανωθεί ένα μαζικό buy Bitcoin αξίας 30 δολαρίων με την ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος μέχρι πριν λίγες ώρες να έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 52.000 δολάρια ενώ τις τελευταίες ώρες υπήρξε ένα μαζικό sell off με το crash της ισοτιμίας να πέφτει κάτω από τα 47.000 παρασύροντας όλη την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Το El Salvador εκτός από την εφαρμογή νομισματικής πολιτικής βασισμένη στο Bitcoin έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί και στον χώρο προσέλκυσης fin-tech startup καθώς και την επέκταση της στο χώρο του mining λόγο και της άφθονης ενέργειας που έχει από ανανεώσιμες πηγές.

 

 

The post Το Bitcoin από σήμερα επίσημο νόμισμα για το El Salvador appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Camera

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε συνέχεια του άρθρου Ένωση πολλών εικόνων σε ένα .pdf, θα δουμε πως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τον ήχο κάμερας που κάνει ο υπολογιστής με το πάτημα του πλήκτρου PrtScr. Αν δεν βγάζετε πολλά στιγμιότυπα οθόνης, δεν θα σας πειράζει, αλλά αν τυχόν βγάζετε συχνά, θα δείτε ότι είναι ενοχλητικό.

ΛΥΣΗ

Όσο και να έψαξα κάποια ρύθμιση, δεν βρήκα κάτι. Η λύση δόθηκε με την «διαγραφή» του ήχου και αντικατάστασή του με ένα κενό ήχο. Πως γίνεται αυτό;

Για αρχή μετονομάστε τον ήχο για να το έχετε σε περίπτωση που θέλετε να τον επαναφέρετε. Αυτό γίνεται με την εντολή (μία γραμμή):
sudo mv /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/camera-shutter.oga /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/camera-shutter-backup.oga

Αντικαταστήστε το με ένα κενό ήχο (μία γραμμή).
sudo ffmpeg -f lavfi -i anullsrc -t 0.5 -c:a libvorbis /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/camera-shutter.oga

Σε περίπτωση που θέλετε να επαναφέρετε τον ήχο της κάμερας, απλά δώστε την εντολή (μία γραμμή):
sudo mv /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/camera-shutter-backup.oga /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/camera-shutter.oga

Αν έχετε βρει κάποιον άλλο τρόπο, αφήστε τον στα σχόλια.

Περισσότερα από 7.600 από τα σχέδια του ζωγράφου της «Κραυγής» – του Edvard Munch – ανεβάζει ελεύθερα στο Διαδίκτυο το ομώνυμο μουσείο στο Όσλο και τα διαθέτει για πάσα χρήση ακόμη και εμπορική.

Το τριετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης των έργων ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη έκκληση που απευθύνεται προς τα μουσεία να σταματήσουν να χρεώνουν για εικόνες έργων που πλέον δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα σχέδια χρονολογούνται από το 1873 όταν ο Munch ήταν ακόμη παιδί έως το 1943, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του. «Ζωγράφιζε αδιάκοπα και παντού», λέει ο διευθυντής του μουσείου Στάιν Όλαβ Χένριχσεν. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των έργων που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν στο μουσείο, αλλά η διαδικτυακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει έργα κι από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν τώρα να κατεβάζουν σπουδές μερικών από τα διασημότερα έργα του ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένης και της «Κραυγής». «Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλο αυτό το υλικό προσβάσιμο στο κοινό καθώς προσφέρει μια ουσιαστική ματιά στη διαδικασία δημιουργίας του έργου από τον καλλιτέχνη», συνεχίζει ο διευθυντής. Το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων εκ μέρους ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Νορβηγίας, το ίδρυμα Bergesen, το οποίο θα ενισχύσει οικονομικά και τη χρηματοδότηση για τη συγγραφή μιας νέας βιογραφίας του Munch.

 Δείτε ολόκληρη τη συλλογή στο www.munchmuseet.no

Πηγή άρθρου: https://www.openbook.gr/edvard-munch/

H μελέτη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοικτού κώδικα, διαπίστωσε ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το hardware ανοιχτού κώδικα είναι καίριας σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της ΕΕ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού ανοικτού κώδικα (OSS) και του hardware ανοικτού κώδικα (OSH) στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία διεξήχθη από το Fraunhofer ISI και το OpenForum Europe.

Η μελέτη εκτιμά ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα συνεισφέρει από 65 έως 95 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φέρνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την ψηφιακή οικονομία της περιοχής. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά σε μια μετάβαση προς μια πιο ανοιχτή πολιτική και επενδύσεων. 

Η Sachiko Muto, Διευθύνουσα Σύμβουλος του OpenForum Europe, λέει: «Ο ανοιχτός κώδικας προσφέρει πλεονέκτημα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ηγηθεί σε αυτόν τον τομέα.»

Η έκθεση συνιστά στην ΕΕ να ακολουθήσει μια ειδική βιομηχανική πολιτική ανοιχτού κώδικα και να την συμπεριλάβει στα σημαντικά πλαίσια πολιτικής της, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη. Συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου κυβερνητικών μονάδων με σκοπό την επιτάχυνση της χρήσης ανοικτών τεχνολογιών, την παροχή σημαντικής χρηματοδότησης σε μηχανισμούς και έργα στήριξης ανοικτών πηγών, π.χ. μέσω του προγράμματος «Horizon» με συνολικό προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε να προωθηθεί η ανοικτή καινοτομία και η ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ,

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες στην ΕΕ , γνωρίζουν ήδη την δυναμική της ανοιχτότητας, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. EUR στην ανάπτυξη ανοικτού κώδικα μόνο το 2018. Τα στοιχεία προβλέπουν ότι εάν οι συνεισφορές ανοικτού κώδικα αυξηθούν κατά 10 % στην ΕΕ, θα αποφέρουν επιπλέον 0,4 % έως 0,6 % (περίπου 100 δισ. ευρώ) στο ΑΕΠ της ΕΕ. Για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για βαθιά αλλαγή νοοτροπίας και σημαντικές επενδύσεις σε ανοικτές τεχνολογίες

Η έκθεση αποτελείται από: οικονομική ανάλυση, ανάλυση πολιτικής σε 13 χώρες της ΕΕ, της Αμερικής και της Ασίας, case studies σχετικά με το λογισμικό και το hardware ανοιχτού κώδικα, καθώς και σειρά διαφόρων συστάσεων πολιτικής σε τομείς όπως οι βιομηχανικές πολιτικές, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και σχετικά με την οικοδόμηση θεσμικής ικανότητας για την ψηφιακή αυτονομία της ΕΕ.

Διαβάστε όλη την έκθεση της ΕΕ εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
23/08/2021 – 09/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Hack-and-Learn summer 2021
05/09/2021 – 07/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: ReMeP 2021 – Research Meets Practice – Hybrid Legal Informatics Conference
06/09/2021 – 10/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: Open Data Science Europe Workshop
Wageningen International Conference Centre, Wageningen
06/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Elearning Experts’ Learn Moodle Mini-MOOC
06/09/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
07/09/2021 – 09/09/2021
Ολοήμερο
EGOV2021 – IFIP EGOV-CeDEM-EPART 2021 conference
University of Granada, Granada
08/09/2021 – 09/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: DevBreak 2021
08/09/2021 – 10/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Linaro Virtual Connect 2021
08/09/2021 – 09/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: P3X — People, Product & Process eXchange
08/09/2021 – 10/09/2021
Ολοήμερο
WICYS 2021
Gaylord Rockies Resort and Convention Center, Aurora, Colorado
09/09/2021 – 10/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: ElixirConf EU 2021
Hilton Warsaw Hotel and Convention Centre, Warsaw
09/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Data Science Salon (DSS) Elevate
10/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: API Platform Conference
Euratechnologies, Lille
10/09/2021 – 12/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: PyConline AU: Ee Durbin!
12/09/2021 – 17/09/2021
Ολοήμερο
1st International Conference on Digital Transformation
White Sands Hotel and Conference Centre, Dar es Salaam

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020, οι βιβλιοθήκες είχαν την ευκαιρία να αποτελέσουν για πολλούς χρήστες υπηρεσιών την πύλη εισόδου στον ψηφιακό κόσμο. Χάρη στις έγκαιρα εφαρμοσμένες ψηφιακές τεχνολογίες, οι βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή της σύγχρονης κοινωνίας.

Το πρόσφατο lockdown θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, αν δεν ήταν αποφασισμένες να γίνουν ιδιαίτερα ευρηματικές. Παρ’ όλες τις μη προβλέψιμες αλλαγές, οι βιβλιοθηκονόμοι διέκριναν ότι το lockdown και άλλοι περιορισμοί ίσως αποτελούσαν και μια ευκαιρία. Όσο οι φυσικοί χώροι τους παρέμεναν κλειστοί, οι βιβλιοθήκες δεν μπορούσαν να παρέχουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους. Μετά το αρχικό σοκ, άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα που στόχο είχαν να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την εκπλήρωση του κύριου καθήκοντός τους – άρα να απευθυνθούν σε ανθρώπους εκτός των τοίχων της βιβλιοθήκης.

Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των δανεισμών ηλεκτρονικών βιβλίων και των επισκέψεων στις ιστοσελίδες των βιβλιοθηκών, αλλά και σε μια τεράστια αύξηση των εγγραφών στα κανάλια YouTube. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις βιβλιοθηκών για ομάδες, όπως σχολεία και πανεπιστήμια, νέους γονείς και επιχειρηματίες, μετατέθηκαν στο Διαδίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έγινε δυνατή η διεύρυνση του κοινού των δραστηριοτήτων των βιβλιοθηκών. Οι βελτιωμένες ψηφιακές τεχνολογίες έδωσαν τη δυνατότητα στους χρήστες των βιβλιοθηκών να συμμετέχουν σε ένα πλήθος λεσχών ανάγνωσης, μαθημάτων μαγειρικής και εργαστηρίων χειροτεχνίας. Εφόσον αυξήθηκαν οι προσφερόμενες διαδικτυακές δραστηριότητες, δόθηκαν επιπλέον πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τις βιβλιοθήκες να πάρουν μέρος στη ζωή της κοινότητας.

«Οι χρήστες συνηθίζουν το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη είναι πολύ περισσότερο ψηφιοποιημένη και δεν επιστρέφουν όλοι στις φυσικές υπηρεσίες»

Κατά τη διάρκεια του 2020, έγινε σαφές ότι οι βιβλιοθήκες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Η πρώτη πρόκληση ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα φυσικής διανομής των πηγών τους. Άλλες προκλήσεις παρουσιάστηκαν όταν οι βιβλιοθήκες προχώρησαν σε ουσιαστικές αλλαγές των υπηρεσιών τους για να τους προσδώσουν μια προστιθέμενη αξία και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των χρηστών ή ακόμα και να τις διαμορφώσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καθώς προχωρά η ψηφιοποίηση, όλο και λιγότεροι χρήστες υπηρεσιών επιλέγουν τις φυσικές υπηρεσίες, όπως τον δανεισμό βιβλίων ή την επίσκεψη εκδηλώσεων, και προτιμούν υπηρεσίες στις οποίες έχουν διαδικτυακή πρόσβαση. Οι χρήστες συνηθίζουν το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη είναι πολύ περισσότερο ψηφιοποιημένη και δεν επιστρέφουν όλοι στις φυσικές υπηρεσίες. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένη παρουσία στη βιβλιοθήκη, αφού χρησιμοποιούν τόσο τις ψηφιακές πηγές όσο και τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η τάση αντικατάστασης των φυσικών υπηρεσιών από ψηφιακές.

Όταν ξανάνοιξαν τους χώρους τους, οι βιβλιοθήκες δεν σταμάτησαν να διευρύνουν τις δυνατότητες των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Το ψηφιακό κομμάτι του έργου τους βρίσκεται έτσι σε μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης.

«Οι στόχοι των ψηφιακών βοηθημάτων στις βιβλιοθήκες ταξινομούνται σε τρία είδη: α) διευκόλυνση της πρόσβασης και της χρήσης των υπηρεσιών, β) υποστήριξη των χρηστών στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, και γ) έμπνευση και πληροφόρηση του κοινού»

Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μέσω μιας ευρέως διαθέσιμης εφαρμογής μπορεί να επηρεάσει θετικά την εικόνα της ως ενός ελκυστικού και προσβάσιμου χώρου για τους επισκέπτες. Από τη μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι βιβλιοθήκες, οι χρήστες προτιμούν εκείνες που είναι εύκολα διαθέσιμες και τους επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών. Έτσι, οι βιβλιοθήκες μπορούν να κάνουν χρήση της Google Street View, που προσφέρει μια εικονική περιήγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης, κατά την οποία οι χρήστες μπορούν να δουν τη δομή της βιβλιοθήκης.

Επίσης, καλά αποτελέσματα έδειξε η ανάπτυξη εφαρμογών σελιδοδεικτών για βιβλιοθήκες. Μια εφαρμογή σελιδοδεικτών ή ένας «ψηφιακός βιβλιοθηκονόμος» βοηθούν τους χρήστες να βρουν τη βιβλιογραφία που αναζητούν, ή τους επιτρέπει να παρακολουθούν τη δανειστική τους δραστηριότητα με έναν ενδιαφέροντα, διαδραστικό τρόπο. Για χρήστες που ίσως να δυσκολεύονταν να βρουν βιβλία στη βιβλιοθήκη, οι εφαρμογές αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Οι βιβλιοθήκες μπορούν να καταδυθούν βαθύτερα στον ψηφιακό κόσμο, αντικαθιστώντας ιστοσελίδες που τροφοδοτούνται μέσω crowdsourcing, όπως είναι η Wikipedia. Αυτό μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί καλύτερο και ακριβέστερο περιεχόμενο για παρόμοιες διαδικτυακές πηγές.

Οι βιβλιοθηκονόμοι πρέπει να κατανοούν τη σχέση ανάμεσα στην ψηφιακή και την παραδοσιακή αντιμετώπιση των βιβλίων των βιβλιοθηκών. Προγράμματα όπως το Fingerlink, που επιτρέπουν στους αναγνώστες να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία στην εργασία με έντυπα βιβλία, μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες όσων δεν είναι ακόμη βέβαιοι για τις ψηφιακές προτιμήσεις τους.

Οι στόχοι των ψηφιακών βοηθημάτων στις βιβλιοθήκες ταξινομούνται σε τρία είδη: α) διευκόλυνση της πρόσβασης και της χρήσης των υπηρεσιών, β) υποστήριξη των χρηστών στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, και γ) έμπνευση και πληροφόρηση του κοινού. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν εάν προσφέρει κανείς τη δυνατότητα στους χρήστες της βιβλιοθήκης να γνωρίσουν ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες. Κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να ξεκινήσει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό και τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, για να εγκαινιάσει ένα Fab Lab για τους χρήστες της.

Αυτή ήταν μια σύντομη παρουσίαση ορισμένων από τα μέτρα που εφάρμοσαν οι βιβλιοθηκονόμοι σε όλο τον κόσμο για να διαθέσουν πληροφορίες μέσω ψηφιακών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά δείχνουν το πώς βελτιώθηκε η καθημερινή τους εργασία. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες αυτοσχεδιάζουν και μαθαίνουν καθημερινά από ολοένα καινούργιους ψηφιακούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Για τις βιβλιοθήκες ως πολιτιστικούς φορείς το ζητούμενο ήταν ανέκαθεν να μοιράζονται ικανότητες, πολιτισμό και γνώση. Η πανδημία του 2020 έδωσε το έναυσμα στις βιβλιοθήκες να διευρύνουν τα όριά τους, να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες των χρηστών τους και να μάθουν νέους τρόπους επικοινωνίας με τους χρήστες αλλά και παροχής υπηρεσιών που θα κάνουν πιο πλούσια τη ζωή τους. Για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση των χρηστών τους, οι βιβλιοθήκες πρέπει να προσαρμοστούν και στη μελλοντική ψηφιακή πρόοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Το „Emerging International Voices“ είναι ένα κοινό εγχείρημα του Goethe-Institut και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA).

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ

Daria Klenova

Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη

Copyright: Κείμενο: Goethe-Institut, Daria Klenova. Το κείμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους είναι μια αντίδραση σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι τεχνολογικοί γίγαντες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την εδραίωση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της ΕΕ μέσω ανοικτών τεχνολογιών και στρατηγικών για τα δεδομένα.

Gaia-X Διάγραμμα πληροφοριών

Η πρωτοβουλία για το Gaia-X ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 από τα Υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το Gaia-X είναι πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους. Το γερμανικό υπουργείο έχει ήδη επενδύσει 13,5 εκατομμύρια ευρώ στο έργο, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2021, και οι πρώτες προδιαγραφές ήταν έτοιμες τον Ιούνιο του 2021.

Οι ψηφιακές υποδομές της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα στα χέρια ενός μικρού αριθμού μεγάλων μη ευρωπαϊκών εταιρειών: Η Ευρώπη δεν διαθέτει αξιοσημείωτους φορείς ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων, ούτε σχετικές μηχανές αναζήτησης, ούτε παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο ούτε ανταγωνιστική υποδομή υπολογιστικού νέφους.

Κίνητρο για τη συνεργασία της ΕΕ με το Gaia-X

Αντίδραση στη Silicon Valley

Η πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους είναι μια αντίδραση στην κυριαρχία των Υπηρεσιών όπως της Amazon, του Microsoft Azure καιτου Google Cloud, καθώς και η επιθυμία για ανεξαρτησία και ασφάλεια δεδομένων. Στόχος του Gaia-X είναι να φέρει την Ευρώπη σε μια νέα ψηφιακή οικονομία, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με κοινά πρότυπα και ανοικτές τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τους πολίτες μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων χάραξης πολιτικής, δημόσιου τομέα και άλλων οργανισμών, εν ολίγοις, όλους όσους συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία. Χρησιμοποιώντας ανοιχτές τεχνολογίες, η Gaia-X παρέχει τη δυνατότητα τυποποίησης της μετάδοσης δεδομένων χωρίς κλείδωμα σε προμηθευτή.

Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική πίσω από το Gaia-Χ αποτελείται από τρία επίπεδα: Δεδομένα, υποδομές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το επίπεδο δεδομένων παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων υπηρεσιών (IoT, εφαρμογές Big Data κ.λπ.), οι υποδομές θα επιτρέψουν στους ιδιωτικούς φορείς να συνεργαστούν παρέχοντας και αναπτύσσοντας υπηρεσίες, και το ομοσπονδιακό επίπεδο υποστηρίζει τα δύο άλλα επίπεδα και βασίζεται σε άδειες ανοιχτού κώδικα. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αποτελούνται από ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις και υπηρεσίες.

Όλα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές του Security-by-Design και του Privacy-by-Design και πρέπει επίσης να είναι φιλικά προς τον χρήστη. Οι εταιρείες που δεν μπορούν να παράσχουν αυτό και τα κοινά πρότυπα δεν θα συμμετέχουν στο έργο.

Το πρώτο σύνολο υπηρεσιών της Ομοσπονδίας θα παρέχεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα και θα διατίθεται σύμφωνα με την άδεια χρήσης λογισμικού Apache v2 (ASL2) και το περιεχόμενο που δεν περιέχει κώδικα, σύμφωνα με την άδεια Creative Commons με Αναφορά «CC-BY».

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Το έργο Gaia-X και η συμμαχία πίσω από αυτό θα δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα όπου τα δεδομένα συλλέγονται και ανταλλάσσονται με εμπιστοσύνη. Οι χρήστες πρέπει να διατηρούν την κυριαρχία των δεδομένων τους. Η στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα υπογραμμίζει τη σημασία των δεδομένων ως πηγής καινοτομίας, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο της εξατομικευμένης ιατρικής, της βελτιωμένης κινητικότητας και της καλύτερης βάσης για τις πολιτικές αποφάσεις.

Επόμενα βήματα

Πέρυσι, το Gaia-X δέχθηκε κριτική από τον Stefane Fermigier (διευθυντή της Abilian και συμπρόεδρος της CNLL, της γαλλικής ένωσης εταιρειών λογισμικού ανοιχτού κώδικα) και τον Sven Franck (επικεφαλής μάρκετινγκ στο Nexedi, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη, και διαχειριστή του Free Web Endowment Fund όσο καιρό με μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volt France) ως δούρειος ίππος για τους τεχνο-γίγαντες στην Ευρώπη. Η κριτική δεν φαίνεται να επηρεάζει την υποστήριξη της Gaia-X από τις 100 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα που συμμετέχουν επί του παρόντος στο σχέδιο.

Το επόμενο βήμα είναι εν μέρει να αυξηθεί το έργο στους εθνικούς κόμβους, οι οποίοι παρέχουν καινοτομία και υλοποίηση, και εν μέρει να διασφαλιστεί η υποβολή προσφορών για τους εταίρους υλοποίησης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Το πρώτο συνέδριο RT-Thread IoT OS Global Tech θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Το διαδικτυακό αυτό συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή δεκάδων προγραμματιστών embedded συστημάτων από διαφορετικές χώρες, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν για να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν έργα και να εντοπίσουν λύσεις

Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 ομιλίες σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων για τις ενσωματωμένες τεχνολογίες.

Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο εγγραφείτε δωρεάν στο : https://forms.gle/8W1j2ZhCSLKFfyFQ8

Πρόγραμμα:

Day 1
Day 2

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο εδώ

by: OSArena

Ένα διαπλατφορμικό πολυεργαλείο ανοιχτού κώδικα που θα ομορφύνει τη συλλογή της μουσικής σου.

Καλώς ήρθες σε ένα ακόμα άρθρο που απευθύνεται στους φίλους της μουσικής, και κυρίως εκείνους που αποφεύγουν την online ακρόαση μέσω των γνωστών υπηρεσιών και προτιμούν να διατηρούν τις μουσικές τους συλλογές τοπικά.

Μετά από τον εξαιρετικό αναπαραγωγέα μουσικής Tauon Music Box, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το πώς θα οργανώσεις τα σκόρπια αρχεία ήχου σωστά, ταξινομώντας τα σε φακέλους κατά καλλιτέχνη και δίσκο. Και όλα αυτά χωρίς κόπο και μπερδέματα.

Βάλε… beets στη μουσική

Δε θα σε ζαλίσω με γραφικές εφαρμογές που απαιτούν κάμποσα κλικς για να κάνεις αυτό που θέλεις. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το πακέτο beets, που θα το βρεις στα αποθετήρια της διανομής σου.

Το beets είναι ένα ανοιχτού κώδικα (MIT) σύστημα διαχείρισης μουσικών συλλογών για το τερματικό που δημιουργήθηκε, όπως αναφέρει, για τους «εμμονικούς geeks της μουσικής». Αν δεν καταναλώνεις απλά «κομμάτια» αλλά πασχίζεις να ενσωματώσεις εξώφυλλα και άλλες σημαντικές πληροφορίες στα μουσικά αρχεία σου, τότε είσαι και εσύ ένας τέτοιος geek.

Ο δημιουργός του beets, Adrian Sampson , επέλεξε να το γράψει σε γλώσσα Python και να το δομήσει ως βιβλιοθήκη λογισμικού. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά παρέχουν επεκτασιμότητα με κάμποσα πρόσθετα για επιπλέον λειτουργίες και προσφέρουν την αρτιότερη -κατ’ εμέ- λύση στη διαχείριση των μουσικων συλλογών.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της μουσικής σου

Η ανοιχτότητα και η συνεργασία αποτελούν θεμέλιους λίθους του ΕΛ/ΛΑΚ και το beets δεν υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Αξιοποιώντας τον πλούτο της κοινοτικής και ανοιχτού κώδικα εγκυκλοπαίδειας μουσικής MusicBrainz αντλεί στοιχεία για χιλιάδες δίσκους στο λεπτό.

Αν, παρ’ ελπίδα, ο δίσκος που ψάχνεις δε βρίσκεται ακόμα στο MusicBrainz, το beets συνεργάζεται και με τις υπηρεσίες Discogs και Beatport, ενώ μπορεί ακόμα και να μαντέψει τις ονομασίες των τραγουδιών αναλύοντας το ακουστικό αποτύπωμά τους.

Φυσικά, το beets είναι διαπλατφορμικό και μπορεί να τρέξει, πέρα από το Linux, σε οποιοδήποτε λογισμικό λειτουργεί η Python, άρα και σε Windows, macOS και *BSD.

Σου ανέφερα παραπάνω την επεκτασιμότητα και πρόσεξε τώρα πόσα μπορεί να κάνει ένα «ταπεινό» πρόγραμμα τερματικού με τη μουσική σου:

  • Μεταφορά ή υπολογισμός μεταδεδομένων όπως στίχοι, εξώφυλλα δίσκων, υποείδη μουσικής κ.ά.
  • Μετακωδικοποίηση ήχου σε οποιονδήποτε τύπο προτιμάς.
  • Έλεγχος για διπλότυπα ή τραγούδια που λείπουν.
  • Πλοήγηση στη μουσική συλλογή μέσω γραφικής διεπαφής στον περιηγητή σου.
  • Εισαγωγή στοιχείων από το Last.fm.
  • Συγχρονισμός με το MPD , το Kodi ή το Plex.
  • Διαμοιρασμός μουσικής με τη βοήθεια του συστήματος αρχείων IPFS .
  • Δημιουργία λιστών αναπαραγωγής με βάση κανόνες που θα ορίσεις (ακόμα και για το Spotify).
  • Αναζήτηση και επιφόρτωση μουσικής στο Google Play Music.
  • Λήψεις αρχείων ήχου από το YouTube, με τη χρήση του youtube-dl.

και αρκετές ακόμα δυνατότητες .

Η πιο πρόσφατη έκδοση του beets είναι η 1.4.9 και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 31 Μαϊου 2019. Αν τυχόν η διανομή σου δεν την παρέχει, μπορείς εναλλακτικά να το εγκαταστήσεις μέσω της Python με την εντολή pip install beets.

Οργάνωσε τα τραγούδια σου αυτόματα σε λίγα λεπτά

Θα σου περιγράψω τώρα τον πιο απλό τρόπο χρήσης του beets, για να διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι.

Η βασική εντολή που θα χρησιμοποιείς είναι το beet import και η διαδρομή του φακέλου όπου βρίσκονται τα τραγούδια σου. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι έχεις έναν φάκελο «Songs» στα προσωπικά σου αρχεία, η εντολή μπορεί να γίνει (ενδεικτικά) beet import "$HOME/Songs". Από συνήθεια εδώ έκλεισα τη διαδρομή σε εισαγωγικά, κάτι που είναι απαραίτητο μόνο αν η ονομασία του φακέλου περιέχει κενά.

Σε περίπτωση που έχεις διάφορους υποφακέλους με μουσική, το beets θα σου λύσει τα χέρια γιατί χρειάζεται απλά να ορίσεις τη διαδρομή του ριζικού φακέλου και αυτό θα ψαχουλέψει μόνο του για τα υπόλοιπα.

Επειδή, όμως, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δες παρακάτω μια άποψη του beets και εγώ θα σου εξηγήσω τις λεπτομέρειες.Εισαγωγή δίσκου στη συλλογή με το beetsΕισαγωγή δίσκου στη συλλογή με το beets

Δώσαμε μια παρόμοια εντολή με παραπάνω και το beets μας λέει ότι βρήκε το συγκρότημα και τον δίσκο, όπως επίσης και την αντίστοιχη καταχώριση στο Musicbrainz από όπου θα αντλήσει τις πληροφορίες.

Παρατήρησες ότι αναφέρει και το ποσοστό ομοιότητας, ώστε να σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο και να μην καταλήξεις με άσχετα μεταδεδομένα; Ο αριθμός εδώ αλλάζει χρώμα ανάλογα με το πόσο σχετικές είναι οι πληροφορίες, ενώ από την εμπειρία μου μπορώ να σου πω ότι ένα ποσοστό πάνω από 90% δηλώνει κυρίως ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στους τίτλους των τραγουδιών, τα οποία επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα, όπως στην εικόνα.

Στο κάτω μέρος θα βλέπεις τις ενέργειες που μπορείς να πραγματοποιήσεις, πατώντας απλά το αντίστοιχο κεφαλαίο γράμμα. Η προεπιλεγμένη είναι κλεισμένη σε αγκύλες και θα εκτελεστεί με σκέτο

.

Κάνε το beets να δουλεύει για εσένα

Ίσως αναρωτιέσαι πώς ακριβώς δουλεύει το beets στο παρασκήνιο και τι θα γίνει με τα τραγούδια σου τελικά. Θα σου πω, λοιπόν, ότι συνοδεύεται από ένα αρχείο ρυθμίσεων που θα το βρεις στη διαδρομή $HOME/.config/beets/config.yaml.

Εκεί μπορείς να του ορίσεις με λεπτομέρεια από το ποια πρόσθετα θέλεις να χρησιμοποιούνται και τον φάκελο όπου θα μεταφέρεται (αυτόματα, παρακαλώ) η οργανωμένη μουσική σου μέχρι τις χώρες που προτιμάς (σ.σ. συνηθίζονται οι διαφορετικές εκδόσεις δίσκων σε διάφορες χώρες) και την ενσωμάτωση των εξωφύλλων στα τραγούδια για να τα βλέπεις όμορφα στην εφαρμογή αναπαραγωγής.

Ορίστε και ένα απόσπασμα από το δικό μου αντίστοιχο αρχείο, για να πάρεις μια ιδέα: config.yaml

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
plugins: fetchart embedart scrub lastgenre missing web directory: ~/Music library: ~/.config/beets/library.db art_filename: cover threaded: yes original_date: yes per_disc_numbering: no ui: color: yes match: preferred: countries: ['US', 'GB|UK', 'JP'] media: ['CD', 'Vinyl', 'Digital Media|File'] original_year: yes

Τι θα συμβεί, όμως, αν το beets δε μπορεί να βρει πουθενά τον δίσκο που ψάχνεις; Θα τα κάνει μπάχαλο; Όχι, φυσικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα σου αναφέρει ορισμένες προτάσεις που παρουσιάζουν κάποια ομοιότητα και εσύ θα διαλέξεις.

Προσωπικά, επιλέγω πάντα το «Skip» για τους δίσκους που δυσκολεύουν το beets και στη συνέχεια τους οργανώνω με το MusicBrainz Picard. Έτσι έχω όλα τα πλεονεκτήματα και των δύο λύσεων.Αποτυχία εύρεσης δίσκου στο beetsΑποτυχία εύρεσης δίσκου στο beets

Για όλα τα υπόλοιπα που δε χωρούν σε ένα άρθρο, μπορείς να συμβουλεύεσαι την αρτιότατη τεκμηρίωση του beets , ενώ οι παράμετροι που δέχεται για την επεξεργασία της μουσικής είναι μόνο μία εντολή (beet -h) μακριά.

Μια ευχάριστη νότα στις συλλογές μουσικής

Είχα αναφέρει σε παλιότερο άρθρο ότι διατηρώ μια αρκετά μεγάλη σε όγκο συλλογή μουσικής που, πλέον, ξεπερνάει τα 200 GB. Την οργάνωσα όλη με τη βοήθεια του beets και το τελικό αποτέλεσμα με άφησε υπέρ του δέοντος ευχαριστημένο.

Αν και εσύ αγαπάς τη μουσική και όχι τη «στεγνή» ακρόαση, θα σου το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και πιστεύω ότι το beets θα δώσει άλλη χάρη στην αγαπημένη σου δισκογραφία.

Δείτε την ιστοσελίδα του Beets και το αποθετήριο του στο github

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://osarena.net/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Μια και πλησιάζει πλέον η ημερομηνία στο Εl Salvador για το Bitcoin να γίνει για πρώτη φορά ένα επίσημα αναγνωρισμένο εθνικό νόμισμα έχουμε και την πρώτη διαφήμιση που χρηματοδοτεί ένα κράτος για το ψηφιακό νόμισμα.

Γενικά πάντως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο και είναι άγνωστη η έκβαση και το αν θα είναι επιτυχημένο η όχι. Αν και υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους μεγάλους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς όπως το IMF και η παγκόσμια τράπεζα η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα βασιστεί αποκλειστικά στην αποδοχή που θα έχει από τους πολίτες της χώρας.  Στην χώρα πάντως υπήρξαν και οι πρώτες συγκεντρώσεις λίγων μέχρι την ώρα πoλιτων που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης.

The post Η πρώτη commercial διαφήμιση από κράτος για το Bitcoin appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς, κερδοσκοπικούς ή και ως μέσω πληρωμών για προϊόντα και υπηρεσίες. Πόσο όμως έχουν επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα την παγκόσμια οικονομία ; Τα κρυπτονομίσματα έχουν εισέλθει μαζικά στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Όλος ο οικονομικός κόσμος παραμιλάει όταν γίνονται αναφορές σε αυτά. Είναι γνωστά στους περισσότερους από τις μεγάλες αποδόσεις που δίνουν, καθώς […]

Στις 5 Αυγούστου, στο πλαίσιο του OSOR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο για την οικοδόμηση συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης σε έργα λογισμικού ανοικτού κώδικα (OSS).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Jacco Brouwer, από την Ένωση Ολλανδικών Δήμων, και ο Rasmus Frey, προϊστάμενος της Γραμματείας του OS2, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους όσον αφορά την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του ανοιχτού κώδικα μεταξύ των τοπικών δημόσιων διοικήσεων στην Ολλανδία και στη Δανία.

Jacco Brouwer

Ο Jacco Brouwer παρουσίασε το ρόλο της Ολλανδικής Ένωσης Δήμων (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG) που βοηθάει τα μέλη της να θέσουν σε εφαρμογή την πολιτική της κυβέρνησηςOpen unless’ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η VNG λειτουργεί πλέον και ως εκκολαπτήριο για την προώθηση της συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης γύρω από τον ανοικτό κώδικα. Η VNG είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των συνεργασιών μεταξύ των τοπικών δημόσιων διοικήσεων, την προώθηση των ανεπτυγμένων πρωτοβουλιών και τη διαχείριση τεχνικών προϊόντων. Στηρίζει επίσης τους δήμους στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων.

Μολονότι το VNG αποσκοπεί στην απλούστευση της δημιουργίας λύσεων ανοιχτού κώδικα πηγής για τους δήμους, η ανάπτυξη νέων έργων OSS παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο περιορισμένος αριθμός διοικήσεων που ενεργούν ως φορείς υλοποίησης έργων ή η έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος και επενδυτικής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Jacco, η δημιουργία νέων δομών για τη χρηματοδότηση, τις δημόσιες συμβάσεις και τον έλεγχο των κινδύνων για τη στήριξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκριση ειδικά προσαρμοσμένων έργων OSS από πολλούς δήμους.

Ο Rasmus Frey παρουσίασε το OS2 , το οποίο ξεκίνησε σαν μια άτυπη ομάδα 5 ενθουσιωδών δήμων σε μια ολοκληρωμένη οργάνωση με 70 δήμους της Δανίας ως μέλη. Το OS2 λειτουργεί ως κεντρικός φορέας στήριξης των τοπικών δημόσιων διοικήσεων με τη συνεργατική ανάπτυξη έργων OSS. Το OS2 είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση των λύσεων που έχουν αναπτυχθεί από τα μέλη του, τη βιωσιμότητά τους και την κοινή χρήση του πηγαίου κώδικα και της ποιότητάς του.

Κάθε λύση που αναπτύχθηκε από το OS2 και τα μέλη του είναι ανεξάρτητα οργανωμένη και έχει τη δική της κοινότητα ανοιχτού κώδικα, ομάδες εργασίας, προτεραιότητες και μοντέλο χρηματοδότησης. Ο Rasmus τόνισε τη σημασία της ύπαρξης υποστηρικτών του ανοιχτού κώδικα εντός των δημόσιων διοικήσεων για να ηγηθούν σε ένα επιτυχημένο συνεργατικό έργο. Συζήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η υιοθέτηση σαφών και διαφανών επίσημων κανόνων σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, τη συμμόρφωση, τη συμβολή και την έκδοση λογισμικού μπορεί να συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη λύσεων OSS.

Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στις χώρες τους είναι η ύπαρξη ενός οργανισμού που συμβάλλει στη συγκέντρωση πόρων και γνώσεων σχετικά με το OSS. Η αναγνώριση των ειδικών αναγκών των δήμων και η απόδειξη ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μέσω της υιοθέτησης ανοικτού κώδικα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη συμμετοχή περισσότερων δημόσιων διοικήσεων σε έργα OSS. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων δείτε τo video του webinar:

Οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου είναι διαθέσιμες μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

Παρουσίαση του Osor 1018.02 KB
Παρουσίαση του Jacco Brouwer 1.26 MB
Παρουσίαση του Rasmus Frey 14,71 MB

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Το γαλλικό Υπουργείο Έρευνας κοινοποίησε τον Ιούλιο το δεύτερο εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη για την περίοδο 2021-2024. Το σχέδιο προβλέπει διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της εμβέλειας των αρχών της ανοιχτής επιστήμης και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον ανοιχτό κώδικα ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας που πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί.

Το πρώτο σχέδιο ανακοινώθηκε το 2018 και μέχρι στιγμής συντονίστηκε από την Επιτροπή Ανοικτής Επιστήμης, στην οποία συμμετείχαν το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, οι οργανισμοί έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η επιστημονική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ακολούθησαν την εφαρμογή της πολιτικής, το ποσοστό των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης αυξήθηκε από 41 % σε 56 %.

Το νέο σχέδιο βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού σχεδίου, του νόμου του 2016 για την ψηφιακή δημοκρατία και του νόμου του 2020 για τον προγραμματισμό της έρευνας. Επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της ώστε να συμπεριλάβει τον πηγαίο κώδικα που συνδέεται με την έρευνα και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ευκαιριών και των προκλήσεων της ανοικτής επιστήμης με πιο γενικό τρόπο.

Το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων: γενίκευση της ανοικτής πρόσβασης στις δημοσιεύσεις, διάρθρωση, ανταλλαγή και άνοιγμα ερευνητικών δεδομένων που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ομοσπονδιακής εθνικής πλατφόρμας για τα ερευνητικά δεδομένα Recherche Data Gouv και κυρίως το τρίτο θέμα – άνοιγμα και προώθηση του πηγαίου κώδικα που παράγεται από την έρευνα.

Τα κύρια μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Προβολή και υποστήριξη της διάδοσης βάσει άδειας ανοιχτού κώδικα από δημόσια χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
  • Ανάδειξη της παραγωγής πηγαίου κώδικα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.
  • Καθορισμός και προώθηση μιας πολιτικής ανοιχτού λογισμικού.

Όπως αναφέρει το έγγραφο σε αυτό το θέμα, «το λογισμικό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα και μπορεί να είναι ένα εργαλείο, ένα αποτέλεσμα και ένα ερευνητικό αντικείμενο». Το εθνικό σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ο πηγαίος κώδικας και το λογισμικό που παράγονται στο πλαίσιο της γαλλικής δημόσιας έρευνας αναπτύσσονται, διατηρούνται, διατηρούνται και προστατεύονται. Στον ανοιχτό πηγαίο κώδικα που δημοσιεύεται με άδειες αναγνωρισμένες από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και την Πρωτοβουλία Ανοικτού Κώδικα θα δοθεί προτεραιότητα σε δραστηριότητες διάδοσης και η Γαλλία θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πηγαίου κώδικα και θα παρέχει υποστήριξη στο αρχείο του Ιδρύματος Software Heritage Foundation.

Επιπλέον, η στρατηγική έχει ως στόχο να καταστήσει το γαλλικό εθνικό ανοικτό αρχείο HAL, την πλατφόρμα ερευνητικών δεδομένων Recherche Data Gouv και το Software Heritage σε ένα πιο συνεργατικό οικοσύστημα που συνδέει τον κώδικα, τα δεδομένα και τις δημοσιεύσεις εντός της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας. Ορισμένοι άλλοι συγκεκριμένοι στόχοι της στρατηγικής προβλέπουν ότι:

  • Θα δημιουργηθεί κατάλογος λογισμικού για να αυξηθεί η προβολή της συμβολής του στην έρευνα και θα δημιουργηθεί ένα βραβείο έρευνας ανοιχτού λογισμικού για την προβολή εξαιρετικών εργασιών στον τομέα αυτό,
  • Θα δημιουργηθεί ένα College of Experts για τον πηγαίο κώδικα και το λογισμικό στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής ανοικτής επιστήμης και θα υπάρξει στενότερη σύνδεση με πρωτοβουλίες όπως η Διυπουργική Διεύθυνση Ψηφιακής Τεχνολογίας (DINUM), το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC), η Συμμαχία για τα Ερευνητικά Δεδομένα (RDA), η Συμμαχία για το Ερευνητικό Λογισμικό και το FORCE 11.
  • Θα αναπτυχθεί ένας εθνικός χάρτης για το ανοιχτό λογισμικό από φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας και θα προταθεί μια σειρά συστάσεων για τη χρηματοδότηση ανοιχτού λογισμικού,
  • Θα δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση για την παραγωγή λογισμικού στις σταδιοδρομίες των ερευνητών και κατά την αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων.

Ο Roberto di Cosmo, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Software Heritage, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, ερευνητής και υποστηρικτής του ανοιχτού λογισμικού είναι θετικός για τη στρατηγική και τους στόχους της:

«Το γαλλικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη αναγνωρίζει ότι το λογισμικό αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ακαδημαϊκής έρευνας και πολύτιμο προϊόν της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Περιλαμβάνει μια ευρεία ομάδα πρωτοποριακών μέτρων με στόχο να διασφαλιστεί ότι το λογισμικό θα είναι παρόμοιο με τις δημοσιεύσεις και τα δεδομένα: προτεραιότητα στη διάδοση ως ανοικτού κώδικα, διατάξεις για μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση και αναφορά στο παγκόσμιο αρχείο της κληρονομιάς λογισμικού, βραβείο για τη διάκριση αξιοσημείωτων έργων, συνεργασία με το γαλλικό Ospo, και δημιουργία ειδικής επιτροπής λογισμικού στην Εθνική Επιτροπή Ανοικτών Επιστημών. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια οργανική, σαφώς σχεδιασμένη στρατηγική για το λογισμικό ανοικτής πηγής στην έρευνα περιγράφεται σε επίσημο έγγραφο εθνικής στρατηγικής: ελπίζουμε ότι αυτό θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες.»


Το πλήρες κείμενο του Γαλλικού Εθνικού Σχεδίου για την Ανοιχτή Επιστήμη είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης Ouvrir la science.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελευταία αξιολόγηση 9 έργων με τα οποία συμμετέχει στο Google Summer Of Code 2021 ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετείχαν πάνω από  200 οργανισμοί με εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr) συμμετείχε φέτος για τέταρτη χρονιά με 10 προτάσεις φοιτητών για έργα ανοιχτού κώδικα και με την καθοδήγηση 21 μεντόρων.

Τα 9 έργα ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, τα οποία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του GSOC 2021, είναι τα εξής:

1.  Label Buddy: Audio Annotation Tool Ένα εργαλείο annotation που βοηθάει τους χρήστες να σημειώσoυν ένα τμήμα ενός αρχείου ήχου (κυματομορφή), μια εικόνα ή κείμενο κ.λπ., προκειμένου να καθορίσουν τις ιδιότητες του τμήματος. Τα εργαλεία annotation χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές μηχανικής μάθησης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) και η ανίχνευση αντικειμένων, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις μηχανές να αναγνωρίζουν αντικείμενα ή κείμενο. 

2. DIY Robot kit for educators Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ρομποτικού κιτ όπου θα μπορεί ο οποιοσδήποτε με ελάχιστες έως και  καθόλου γνώσεις μηχανικής, ηλεκτρονικής και προγραμματισμού να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, άλλος ένας στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα ή να αποτελέσει πιθανή εναλλακτική πρόταση ανοιχτού κώδικα απέναντι στα εμπορικά κιτ ρομποτικής. 

3. Sch-webapps: aggregator for web-based educational material  Δημιουργία υποδομής για την λειτουργία εκτός σύνδεσης 15,000+ εκπαιδευτικών εφαρμογών στο Photodentro που βασίζονταν σε παρωχημένες ή μη συμβατές τεχνολογίες.

4. MediaCMS – modern, fully featured video and media CMS  Ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση των υπαρχόντων δυνατοτήτων του MediaCMS,  η προσθήκη  νέων λειτουργιών και η βελτίωση της εμπειρίας χρήσης του MediaCMS.

5, Hashesdb  Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο που να διευκολύνει τη δημιουργία, τη συντήρηση και την αναζήτηση βάσεων δεδομένων με αρχεία hashes.

6.Stable Baseline and Ray in Deepots (DeepbotsZero project) Στόχος του έργου είναι η εφαρμογή 2 humanoid environments για το deepbots framework, χρησιμοποιώντας το KHD-3HV της KONDO (17 βαθμοί ελευθερίας) και το Nao (25 μοίρες ελευθερίας) 

7. Sastix-CMS: A general purpose Java CMS in Spring Boot Ο στόχος αυτού του έργου είναι η δημιουργία ενός frontend client για το Sastix-CMS και η παροχή  δυνατοτήτων παρακολούθησης για τον χειρισμό μεγάλου όγκου επισκεψιμότητας.

8. HA-Auto: Node-RED Compatible DSL for Home Automation H HA-Auto είναι μια Domain Specific Language (DSL) που επιτρέπει στους χρήστες να προγραμματίζουν περίπλοκα σενάρια αυτοματισμού, για συνδεδεμένες συσκευές IoT, που υπερβαίνουν τους απλούς κανόνες αυτοματισμού. Το HA-Auto είναι κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας την Python και βασίζεται σε model interpretation paradigm Στόχος του έργου ήταν η εισαγωγή της  HA-Auto και η ενσωμάτωσή της στο περιβάλλον χ του Node-RED. 

9. Evolutionary Algorithms in Deepbots Ο κύριος στόχος αυτού του έργου είναι η ενσωμάτωση της δυνατότητας για την υποστήριξη της εφαρμογής του γενετικού αλγορίθμου στo Deepbots 

Ο πηγαίος κώδικας όλων των έργων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του GSoC, είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε όλους για βελτιώσεις και επανάχρηση στο github και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών θα επιδιώξει την συνέχιση και την αξιοποίηση και των 9 έργων από κοινότητες ανοιχτού λογισμικού.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), θα συμμετέχει στο GSoC και το 2022 με προτάσεις για έργα ανοιχτού λογισμικού. Οι προτάσεις θα διαμορφωθούν με ανοιχτή πρόσκληση σε συνεργασία με όλα τα σχετικά τμήματα των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων. Η πρόσκληση θα αφορά προτάσεις για έργα και μέλη της ακαδημαϊκής- ερευνητικής κοινότητας που θα ήθελαν να αναλάβουν ως μέντορες τους φοιτητές που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα προτεινόμενα έργα.

Το ενημερωτικό δελτίο Ιουνίου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2108/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2108/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2108/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Αυγούστου:

Προτεραιότητα στην οικοδόμηση της ψηφιακής ανεξαρτησίας μέσω του ανοιχτού κώδικα: Έκθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Τον Ιούλιο του 2020, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση συγκάλεσε μια ειδική επιτροπή για την οικοδόμηση και την προώθηση της εθνικής και ευρωπαϊκής ψηφιακής ανεξαρτησίας. Πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της με μια σειρά συστάσεων, μεταξύ των οποίων προτείνει τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα ως προεπιλογή στις δημόσιες διοικήσεις. Περισσότερα »

Κάλεσμα για νέους Πρεσβευτές του Scientix για την περίοδο 2021-2022

Το έργο Scientix αναζητά δυναμικούς, και δημιουργικούς εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στο Scientix Ambassadors Teacher’s Panel, το οποίο αποτελείται ήδη από 849 Πρεσβευτές Scientix που επιλέχθηκαν από το προηγούμενο κύκλο του Scientix. Οι Πρεσβευτές του Scientix είναι εκπαιδευτικοί από όλο στον κόσμο. Περισσότερα »

Εργαστήριο «Local Digital Twins: Forging the cities of tomorrow»: 13 Οκτωβρίου 2021

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Region and Cities) το έργο DUET, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο virtual workshop με θέμα «Local Digital Twins: Forging the cities of tomorrow». Οι διαχειριστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επίτευξη μιας αποτελεσματικής αστικής αλλαγής λόγω της πολύπλοκης φύσης των διαδικασιών και συστημάτων της πόλης. Περισσότερα »

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα επόμενα MOOCs του SCIENTIX για την εφαρμογή της εκπαίδευσης STE(A)M

1 The Three Rs and Animal Use in Science (Rerun) MOOC από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021. Θέμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη. Χρειαζόμαστε τους μαθητές μας, τους νέους επιστήμονες, να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Περισσότερα »

Το προσχέδιο προγράμματος για της Ημέρες Ανοιχτών Δεδομένων της ΕΕ είναι διαθέσιμο

Η πρώτη έκδοση των EU Open Data Days θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021 και το προσχέδιο του προγράμματος είναι τώρα διαθέσιμο και γεμάτο με ειδικούς ομιλητές σε διάφορες θεματικές συνεδρίες. Αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, συνδυάζοντας το συνέδριο EU DataViz και τον διαγωνισμό EU Datathon. Περισσότερα »

Οι αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου της Apple δημιουργούν προηγούμενο και απειλούν την ασφάλεια όλων

Η Apple ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου για τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και cloud: 1.θα σαρώνει όλες τις εικόνες που αποστέλλονται από παιδικούς λογαριασμούς, 2.θα σαρώνει όλες τις φωτογραφίες καθώς μεταφορτώνονται στο iCloud. Με αυτές τις αλλαγές, η Apple απειλεί την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και το απόρρητο όλων. Περισσότερα »

Ανοιχτό λογισμικό στη Δημόσια Διοίκηση: Το παράδειγμα του κρατιδίου του Schleswig-Holstein

Από τότε που ξεκίνησε την ιδέα το 2012, το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν στην Γερμανία προχώρησε αργά αλλά σταθερά προς λύσεις ανοιχτού κώδικα στο δημόσιο τομέα. Μαζί με άλλα κρατίδια στη Γερμανία, το Schleswig-Holstein εργάζονται για την ψηφιακή τους ανεξαρτησία. Τον Ιούνιο του 2012, η ​​νεοεκλεγμένη κυβέρνηση δήλωσε στη συμφωνία συνασπισμού της ότι θα αυξήσει τη χρήση λύσεων ελεύθερου λογισμικού από τη δημόσια διοίκηση. Περισσότερα »

Το λογισμικό των δημόσιων υπηρεσιών της Εσθονίας θα διατίθεται ως ανοιχτός κώδικας

Η Εσθονία είναι γνωστή για την τεχνογνωσία της κυβέρνησής της, η οποία ξεπερνά τακτικά διεθνείς δείκτες, όπως ο δείκτης DESI για ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Η εσθονική κυβέρνηση δηλώνει ότι «το 99% των κυβερνητικών υπηρεσιών είναι διαδικτυακές» και «το 70% των πολιτών χρησιμοποιούν την ψηφιακή τους ταυτότητά τακτικά» για ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες. Περισσότερα »

Το δικαίωμα στην ψηφιακή πόλη: Tα δεδομένα που παράγονται στις πόλεις να ανήκουν στις πόλεις και στους πολίτες

Οι πόλεις και οι πολίτες, όχι οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να κατέχουν τα δεδομένα που παράγονται στις πόλεις και θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τα εν λόγω δεδομένα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή των πολιτικών τους. Τα δεδομένα δεν μπορούν να ελεγχθούν από μια χούφτα γιγάντων τεχνολογίας. Η διαρθρωτική στροφή προς την ψηφιακή οικονομία και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να προκαλέσουν βαθιά σκέψη. Περισσότερα »

Μπορεί ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ (Digital Services Act) να αμφισβητήσει τη δύναμη των αλγορίθμων των Big Tech;

Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για τις βλαβερές συνέπειες των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την επιλογή των παραληπτών των στοχευμένων τους διαφημίσεων και την οργάνωση, κατάταξη και επιμέλεια του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες τους. Περισσότερα »

Ο κόσμος χρειάζεται φαρμακευτικά προϊόντα ανοιχτού κώδικα

Με τον COVID-19 , όλοι καταλάβαμε ότι έχουμε κληρονομήσει ένα φαρμακευτικό σύστημα που ισχυρίζεται ότι μειώνει τον ανθρώπινο πόνο, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις: «Γιατί τα δεδομένα για τον COVID είναι μυστικά;», «Γιατί τα κρίσιμα φάρμακα κοστίζουν τόσο πολύ;» και «Υπάρχει άλλη προσέγγιση;». Περισσότερα »

Global Coalition of Open-Source Seed Initiatives : Μια συμμαχία για τους ελεύθερους σπόρους

Τα κοινά αγαθά χρειάζονται μια κοινότητα επειδή είναι τα άτομα που τα δημιουργούν, χρησιμοποιούν, προστατεύουν και τα αναπτύσσουν περαιτέρω. Αυτό ισχύει και για τους σπόρους. Το 2018 ιδρύθηκε το Global Coalition of Open Source Seed Initiatives (GOSSI), μιας διεθνή συμμαχία οργανισμών που υποστηρίζουν τους ελεύθερους σπόρους. Ο κοινός στόχος των μελών του GOSSI προβλέπει έναν κόσμο στον οποίο οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να μοιραστούν και να καλλιεργηθούν ελεύθερα. Περισσότερα »

Historiana: Μια πλατφόρμα ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων για το μάθημα της Ιστορίας

Η πλατφόρμα Historiana είναι ένας ανοιχτός, διαδικτυακός πόρος για εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνολογίες για να διδάξουν ιστορία. Προσφέρει δωρεάν ιστορικό περιεχόμενο, έτοιμες προς χρήση μαθησιακές δραστηριότητες, και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτές ιστορίας σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερα »

Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2021: 25 – 31/10/2021

Η Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2021 με τίτλο “It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity” θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη (25-31/10/2021). Η Διεθνής Εβδομάδα είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα στην οποία μετέχουν φορείς και ιδρύματα από όλο τον κόσμο Περισσότερα »

Πως να προσθέσετε φωτογραφίες στο Wikimedia Commons

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ποτέ για τo Wikimedia Commons. Δεν έχουν ιδέα τι είναι, ποιος είναι πίσω από αυτό, και γιατί υπάρχει. Και αυτό είναι εκπληκτικό, καθώς είναι η πηγή για τις φωτογραφίες και τις εικόνες που υπάρχουν στην Wikipedia. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Αυγούστου ειναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2108

Η πρώτη έκδοση των EU Open Data Days θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021 και το προσχέδιο του προγράμματος είναι τώρα διαθέσιμο και γεμάτο με ειδικούς ομιλητές σε διάφορες θεματικές συνεδρίες. Αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση θα διαρκέσει σε τρεις μισές ημέρες, θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, ... Read more

Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για τις βλαβερές συνέπειες των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την επιλογή των παραληπτών των στοχευμένων τους διαφημίσεων και την οργάνωση, κατάταξη και επιμέλεια του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες τους. Διαπιστώθηκε ότι οι αλγόριθμοι που προβάλλουν διαφημίσεις κάνουν  διακρίσεις σε βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων , ακόμη και όταν ο διαφημιζόμενος δεν το είχε σκοπό. Συστήματα προτεινόμενων δημοσιεύσεων προωθούν  διχαστικό και συγκινητικό περιεχόμενο, οδηγώντας στη διάβρωση του δημόσιου διαλόγου, ενώ και μια πρόσφατη  μελέτη από το Mozilla  κατέγραψε τις εμπειρίες των χρηστών σχετικά με το φαινόμενο «rabbit hole»: με συστάσεις όλο και πιο ακραίου περιεχομένου.

Η Google και το Facebook συχνά χαρακτηρίζουν αυτά τα ζητήματα ως ακούσιες συνέπειες των κατά τα άλλα δίκαιων και χρήσιμων συστημάτων εξατομίκευσης και υπόσχονται να το «κάνουν καλύτερα» στο μέλλον. Αλλά αυτές οι παρεμβάσεις εξωραϊσμού δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τον πυρήνα του προβλήματος: τη βλαβερή λογική αυτών των συστημάτων που προκύπτει από τα εμπορικά συμφέροντα των πλατφορμών. Καθώς εταιρείες όπως η Google, το Facebook, το Twitter ή το Tik Tok κερδίζουν κυρίως από τη στοχευμένη διαφήμιση, ο κύριος επιχειρηματικός τους στόχος είναι σχετικά απλός: να προβάλλουν όσες διαφημίσεις μπορούν να χειριστούν οι άνθρωποι χωρίς να τους αποθαρρύνουν από τη χρήση της πλατφόρμας. Πρέπει να τραβήξουν και να διατηρήσουν την προσοχή των χρηστών προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν στην πλατφόρμα, επειδή περισσότερος χρόνος ισούται με περισσότερα δεδομένα που αφήνονται πίσω και περισσότερες εμφανίσεις διαφημίσεων.Αυτοί οι στόχοι είναι βαθιά ενσωματωμένοι στο σχεδιασμό των αλγοριθμικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται και οδηγούν από μόνοι τους σε ατομικές και κοινωνικές βλάβες. 

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες για να αυξήσουν την ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις και να τους κάνουν λιγότερο ευάλωτους σε μια σειρά χειριστικών και επιβλαβών συμπερασμάτων. Ένας τρόπος για το σκοπό αυτό είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται από τις κυρίαρχες πλατφόρμες και η αύξηση του ελέγχου των χρηστών στις πληροφορίες που μοιράζονται και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, οι συνηθισμένες συζητήσεις για το DSA, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Πολωνία, άφησαν σε μεγάλο βαθμό να περάσει αυτή η πτυχή, εστιάζοντας μάλλον στον τρόπο αντιμετώπισης παράνομου ή επιβλαβούς περιεχομένου που δημοσιεύεται από χρήστες. Η συζήτηση σχετικά με το πώς η ίδια η υποδομή των πλατφορμών συμβάλλει στα προβλήματα που βλέπουμε, πώς η μεγιστοποίηση της προσοχής και η εξαγωγή δεδομένων οδηγούν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται τα προφίλ των χρηστών και η επιμέλεια του περιεχομένου, περιορίζεται σε έναν μικρό αριθμό προοδευτικών ευρωβουλευτών και οργανισμών ψηφιακών δικαιωμάτων.

Αφετηρία: μια ασφαλής πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το προσχέδιο της DSA που παρουσίασε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μηχανής αλγοριθμικής επιρροής, εστιάζοντας στην παροχή νομικού υπόβαθρου για ήδη υπάρχουσες πρακτικές και εργαλεία (όπως βιβλιοθήκες διαφημίσεων ή πλαίσια διαλόγου «γιατί το βλέπω αυτό?»). Η Επιτροπή δεν εισήγαγε κανένα όριο στη διεισδυτική καταγραφή προφίλ χρηστών ή στα δεδομένα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση διαφημίσεων και τη σύσταση περιεχομένου. Η διαφάνεια της διαφήμισης επικεντρώθηκε στον ρόλο του διαφημιζόμενου, αντί να επεκταθεί στον εξίσου κρίσιμο ρόλο της ίδιας της πλατφόρμας που βελτιστοποιεί την προβολή διαφημίσεων (ή, με λιγότερο τεχνικούς όρους, επιλέγει τους τελικούς αποδέκτες της διαφήμισης που όχι μόνο πληρούν απλώς τα κριτήρια στόχευσης, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό από άλλα να αντιδράσουν στη διαφήμιση με τον τρόπο που επιθυμεί ο διαφημιζόμενος). Παρόλο που η έκδοση της Επιτροπής για την DSA θα επέτρεπε στους χρήστες να εξαιρεθούν από τη δημιουργία προφίλ για συστήματα προτάσεων, δεν απαγόρευσε στις πλατφόρμες να χρησιμοποιούν σκοτεινά μοτίβα για να τους ωθήσουν να το κάνουν. Παρόλο που δημιούργησε ένα πολλά υποσχόμενο καθεστώς εκτίμησης κινδύνου, δεν έδωσε στους χρήστες την υπηρεσία να αμφισβητήσουν την ίδια τη λογική των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στο σύστημα προτεινόμενων.

Προς καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Οι οργανισμοί ψηφιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν μια καλύτερη ρύθμιση των αλγορίθμων διακυβέρνησης περιεχομένου που μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις απαιτήσεις: προστασία από προεπιλογή, αύξηση της λογοδοσίας της πλατφόρμας και παροχή σημαντικής ενδυνάμωσης των χρηστών.

1. Προεπιλεγμένη προστασία από τη δημιουργία προφίλ

Σήμερα αναλύεται τεράστιος όγκος δεδομένων που αφήνουν οι χρήστες κατά την πλοήγησή τους στις διαφορετικές υπηρεσίες διαδικτυακών πλατφορμών και ιστότοπων που ενσωματώνουν τους ιχνηλάτες τους προκειμένου να καταλήξουν σε προβλέψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά που οι χρήστες δεν έχουν αποκαλύψει ρητά (λεγόμενα συμπερασματικά δεδομένα). Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι εξαιρετικά προσωπικά και ευαίσθητα, π.χ. μπορεί να σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, τους εθισμούς, τους παράγοντες άγχους ή φόβου, την οικονομική κατάσταση, σημαντικά γεγονότα στη ζωή (εγκυμοσύνη, διαζύγιο), φυλές ή πολιτικές τάσεις. 

Η απαγόρευση της χρήσης ευαίσθητων δεδομένων ή άλλων προστατευόμενων χαρακτηριστικών φαίνεται να είναι μια απλή λύση. Αλλά θα είναι αναποτελεσματικό, επειδή ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης τους επιτρέπει να βρίσκουν τα λεγόμενα δεδομένα διακομιστή μεσολάβησης: δεδομένα που σχετίζονται στενά με ευαίσθητα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ωρών που περνούν καθημερινά σε μια πλατφόρμα μπορεί να αποτελεί αναγνωριστικό για την ηλικία ή την κατάσταση απασχόλησης και το σύνολο των σελίδων που μου αρέσουν μπορεί να είναι αναγνωριστικό για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πολιτική γνώμη. Ένας αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίζει τα άτομα ως παρόμοια και να τα αντιμετωπίζει ως τέτοια, χωρίς να τα χαρακτηρίζει ως «αρσενικά» και «θηλυκά» ή «φιλελεύθερα» και «συντηρητικά». Ακόμα κι αν εντοπίσουμε γνωστά αναγνωριστικά και τα απαγορεύσουμε, ο αλγόριθμος θα βρει σύντομα νέους συσχετισμούς:  Το Markup έδειξε ότι ακόμη και αν αφαιρεθούν αμφιλεγόμενες κατηγορίες, οι αλγόριθμοι του Facebook βρίσκουν γρήγορα νέα αναγνωριστικά (ή συσχετισμούς) που φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, π.χ. στοχεύουν άτομα με βάση τη φυλή χωρίς ποτέ να προσδιορίσουν μια συγκεκριμένη πληροφορία (π.χ. ταχυδρομικός κώδικας) που συσχετίζεται με αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτό είναι που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν οι αλγόριθμοι και είναι ακριβώς από πού πηγάζει η κυριαρχία του Facebook και της Google στη διαφημιστική αγορά.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, εάν η στόχευση μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεδομένα που παρέχονται ρητά από τους χρήστες και ελέγχονται εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης συμπερασμάτων για τη στόχευση διαφημίσεων ή την επιμέλεια περιεχομένου. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες θα μπορούσαν – αν το επιθυμούσαν – να παρέχουν απευθείας πληροφορίες σχετικά με αυτούς που επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν για εξατομίκευση (π.χ. ένα σύνολο σελίδων που άρεσαν ή συγκεκριμένα θέματα που τους ενδιαφέρουν). 

Ταυτόχρονα, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να μην κάνουν τίποτα και να εξακολουθούν να προστατεύονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προεπιλεγμένη επιλογή θα πρέπει να οριστεί στο «χωρίς προσωπικά δεδομένα» και οι εταιρείες δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να ωθούν τους χρήστες – με τη χρήση σκοτεινών προτύπων – να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτούς.

2. Αλγοριθμική λογοδοσία

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες για την προβολή διαφημίσεων ή τη σύσταση και την κατάταξη περιεχομένου θα πρέπει να υπόκεινται σε αξιολογήσεις ως προς το ενδεχόμενο να προκαλέσουν βλάβη σε θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής ή της ελευθερίας της έκφρασης. Επειδή οι εταιρείες θα έχουν την τάση να δίνουν προτεραιότητα στα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, οι αυτοαξιολογήσεις πρέπει να υποβάλλονται για ανεξάρτητο έλεγχο και έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή που θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλει συγκεκριμένα μέτρα άμβλυνσης, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συγκεκριμένων παραμέτρων ή σημάτων στα οποία βασίζεται ο αλγόριθμος. Οι αξιολογήσεις πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες για έλεγχο από ερευνητές δημοσίου συμφέροντος, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους. 

Προκειμένου το εποπτικό όργανο να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ζημίες και οι ερευνητές, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εντοπίσουν καταχρήσεις, οι κυρίαρχες πλατφόρμες θα πρέπει να τους παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα και μοντέλα που χρησιμοποιούνται από αλγοριθμικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα στα οποία βασίζονται, βελτιστοποιούν το σύστημα και την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμών. Σήμερα η πρόσβαση στα δεδομένα βασίζεται στην καλή θέληση των κυρίαρχων πλατφορμών που επιτρέπουν την έρευνα εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα: διαφορετικά, αφαιρούν γρήγορα την πρόσβαση και στην περίπτωση του Facebook – ακόμη και  μηνύουν ερευνητές  που σκάβουν λίγο πολύ, της αρεσκείας της πλατφόρμας.

3. Ενδυνάμωση των χρηστών και ανοικοδόμηση του διαδικτυακού οικοσυστήματος

Η πραγματική ενδυνάμωση των χρηστών δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική επιλογή και η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων που βασίζονται σε διαφορετική επιχειρηματική λογική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα μας, να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικά συστήματα, που παρέχονται από τρίτους, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα σύστημα προτάσεων που αντί να ενισχύει το συγκινησιακό περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει την προσοχή, το οποίο είναι το βασικό αγαθό στον καπιταλισμό επιτήρησης, έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα σε πιο πολύτιμο περιεχόμενο. Αυτή η λύση, τεχνικά βασισμένη στη διαλειτουργικότητα, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εναλλακτικών λύσεων για την Big Tech. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια ολοκαίνουργια αγορά στην οποία νέες λύσεις,που αναπτύχθηκε για παράδειγμα από μια πολωνική νεοσύστατη εταιρεία ή από έναν οργανισμό πολυμέσων, θα προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών.

Βασισμένος σε αυτούς τους τρεις πυλώνες, οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων συνέταξαν  τροπολογίες  στην αρχική έκδοση της DSA, ελπίζοντας να πείσουν τους ευρωβουλευτές από την επιτροπή IMCO να υποβάλουν προτάσεις σε αυτή τη γραμμή. Οι προσπάθειές μας υπεράσπισης ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες.

Προοδευτικές τροπολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον Ιούλιο η επιτροπή IMCO δημοσίευσε 1313 σελίδες με πάνω από 2200 τροπολογίες που υποβλήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που αποδυναμώνουν περαιτέρω το σχέδιο νόμου της Επιτροπής, αλλά το πιο σημαντικό υπάρχουν επίσης τολμηρές ιδέες που αποσκοπούν στην ανοικοδόμηση του διαδικτυακού χώρου όπως τον γνωρίζουμε

Μερικά παραδείγματα προοδευτικών τροπολογιών που υποστηρίζουμε:

  • Απαγόρευση της συμπεριφορικής διαφήμισης.  Το στηρίζουμε, αλλά αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί πολιτική πλειοψηφία για αυτήν την ιδέα. Μια συμβιβαστική επιλογή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ιδέα του να επιτραπεί η εξατομίκευση σε διαφημίσεις μόνο με βάση τα δεδομένα που παρέχονται από τους χρήστες (βλέπε σημείο 1 των αιτημάτων μας), περιορίζοντας έτσι την πιο επιβλαβής έκδοση της διαφήμισης που βασίζεται στα δεδομένα, ενώ δεν απαγορεύεται η μη παρεμβατική εξατομίκευση.
  • Απαγόρευση σκοτεινών μοτίβων.  Μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση που θα περιορίσει αποτελεσματικά τις χειραγωγικές πρακτικές των διαδικτυακών πλατφορμών που στρεβλώνουν την πραγματική επιλογή και υποβαθμίζουν το νόημα της συγκατάθεσης.
  • Διαφάνεια της διαδικασίας βελτιστοποίησης.  Μία από τις τροπολογίες παρέχει μια κρίσιμη διαφοροποίηση μεταξύ στόχευσης διαφημίσεων (που ελέγχεται από τη διαφήμιση) και προβολής διαφημίσεων (που ελέγχεται από την πλατφόρμα) και επιβάλλει διαφάνεια και των δύο.
  • Ενισχυμένη διαφάνεια αλγορίθμων. Ορισμένες τροποποιήσεις στοχεύουν στο να κάνουν την αλγοριθμική διαφάνεια πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ότι οι πλατφόρμες πρέπει να αποκαλύπτουν τον στόχο βελτιστοποίησης του αλγορίθμου και τα κριτήρια στα οποία βασίζεται το σύστημα μαζί με μια ένδειξη της σημασίας που έχουν στην επίτευξη του αποτελέσματος.
  • Απενεργοποίηση δημιουργίας προφίλ σε συστήματα προτάσεων από προεπιλογή . Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, αυτή η πρόταση έχει τη δυνατότητα να ανασυγκροτήσει πραγματικά το οικοσύστημα, απομακρύνοντας τα συστήματα ελεγχόμενων από πλατφόρμα βελτιστοποιημένα για εμπλοκή, σε αυξημένη αντιπροσώπευση χρηστών.
  • Ένα ισχυρό καθεστώς εκτίμησης κινδύνου που διορθώνει τις αδυναμίες της αυτοαξιολόγησης από διαδικτυακές πλατφόρμες και εξουσιοδοτεί τις ρυθμιστικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών να τις λογοδοτούν αποτελεσματικά.

Στο καλύτερο σενάριο, η ψηφιακή δημόσια σφαίρα του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής, μη παρεμβατικός χώρος, όπου προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και όπου όσοι επιθυμούν να διαμορφώσουν τη δική τους εμπειρία θα έχουν τα εργαλεία για να το κάνουν, ενώ εκείνοι που θα προτιμούσαν βασίζονται στην πλατφόρμα, θα προστατεύονταν από προεπιλογή από διαφορετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν μη υπολογίσιμοι αλγόριθμοι.

Στο χειρότερο σενάριο, θα βιώσουμε μια περαιτέρω επιδείνωση των υπαρχόντων προβλημάτων: μαζικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, διακρίσεις, εκμετάλλευση τρωτών σημείων, διάβρωση του δημόσιου διαλόγου, χρήση διαφημιστικών μηχανημάτων πλατφορμών για τη  διευκόλυνση της πολιτικής χειραγώγησης ,

Πιθανότατα, το τελικό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο. Το πώς θα λάβει αυτός ο συμβιβασμός, θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, με την ψηφοφορία στην επιτροπή IMCO να έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου και στη συνέχεια την ολομέλεια τον Δεκέμβριο

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Monitor Institute της Deloitte, το 75 τοις εκατό των πόλεων των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα τα δεδομένα για να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους προς την προσέλκυση κατοίκων και τη δημιουργία ισότητας και ευκαιριών και το 70 τοις εκατό χρησιμοποιεί τα δεδομένα στην επικοινωνία τους με τους κατοίκους. Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται δραματικά από μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν μόλις το 30 % των πόλεων χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα για να παρακολουθήσουν την πρόοδο προς τους βασικούς στόχους τους.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για μια αναγέννηση δεδομένων στα Δημαρχεία.

Ο Οργανισμός What Works Cities ανακοίνωσε  ότι 16 πόλεις έχουν αποκτήσει την Πιστοποίηση What Works Cities για πρώτη φορά. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι αυτές οι πόλεις είναι από τις καλύτερες της χώρας στο να βάζουν δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία για να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα για τους κατοίκους τους και αυξάνει τον αριθμό των αμερικανικών πόλεων που φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα αριστείας όταν πρόκειται για χρήση δεδομένων σε 40.

Το What Works Cities Certification, το οποίο ξεκίνησε το 2017 και αναγνωρίζει πόλεις σε ασημένιο, χρυσό ή πλατινένιο επίπεδο, αξιολογεί πόσο καλά διαχειρίζονται οι πόλεις μετρώντας τον βαθμό στον οποίο οι ηγέτες των πόλεων ενσωματώνουν δεδομένα και στοιχεία στη λήψη αποφάσεων. Οι πρόσφατα πιστοποιημένες πόλεις περιλαμβάνουν το Austin , Τέξας. Μπατόν Ρουζ , Λα. Bellevue , Wash .; Chattanooga , Tenn. Ντιτρόιτ ; Fort Collins , Colo. Gilbert , Ariz .; Glendale , Ariz; Irving , Texas; Little Rock , Αρκ .; Madison , Wis .; Μινεάπολη ; Norfolk , Va .;Portland , Ore .; Σαν Αντόνιο , Τέξας. and Syracuse,  NY

Ένας γαλάζιος χάρτης σε σκούρο μπλε φόντο.  Το κείμενο γράφει "40 πόλεις έχουν επιτύχει την πιστοποίηση WWC" Στο χάρτη, υπάρχουν αστέρια από ασήμι, χρυσό και πλατίνα που δείχνουν πού βρίσκονται αυτές οι πόλεις και ποιο είναι το επίπεδο πιστοποίησής τους.

 «Αυτό που δείχνουν οι Πιστοποιημένες πόλεις μας είναι ότι όταν οι πόλεις δεσμεύονται πραγματικά να χρησιμοποιούν δεδομένα, οι κάτοικοί τους τελικά επωφελούνται από αυτά», λέει η Jennifer Park, ιδρυτική διευθύντρια του What Works Cities Certification.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους η Park λέει ότι οι πιστοποιημένες πόλεις οδηγούν την κίνηση δεδομένων και βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων.

Εμπλοκή των κατοίκων με τα δεδομένα

Το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα δεδομένα είναι να τα διοχετεύσετε ξανά στο κοινό με τρόπους προσιτούς και σχετικούς με τη ζωή των κατοίκων, λέει η Park. Ένα παράδειγμα αυτού στη δράση είναι το Citizen Connect , από το Little Rock (Silver Certified). Είναι μια διαδικτυακή πύλη που λαμβάνει 311 αιτήματα, αστυνομικά περιστατικά, οικοδομικές άδειες και άλλα δεδομένα και τα συγκεντρώνει όλα σε έναν εύκολο στην πλοήγηση χάρτη. Το εργαλείο δίνει στους κατοίκους μια λεπτομερή εικόνα για τα παράπονα, το έγκλημα και τη νέα ανάπτυξη κοντά στα σπίτια τους και τους επιτρέπει να εγγραφούν για ειδοποιήσεις όταν συμβαίνουν νέα περιστατικά.

«Αυτό δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους να καταλάβουν τι συμβαίνει στις πόλεις τους», λέει η Park. «Αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτό με ουσιαστικό τρόπο, επειδή είναι συνδεδεμένο με το 311.»

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Κέντρο εκμάθησης κινδύνου πλημμύρας που διαχειρίζεται η Norfolk (Silver Certified), το οποίο βρίσκεται σε μια παράκτια περιοχή επιρρεπής σε πλημμύρες που είναι ευαίσθητη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το εργαλείο επιτρέπει στους κατοίκους να εισάγουν τις διευθύνσεις τους και ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την περιουσία τους και να δημιουργήσουν μια αναφορά που όχι μόνο απεικονίζει τον κίνδυνο για τα σπίτια τους, αλλά προσφέρει επίσης συμβουλές για τον τρόπο μείωσης των ζημιών από πλημμύρες. Η πόλη ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει περισσότερους κατοίκους να αγοράσουν – και να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία – ασφάλιση από πλημμύρες. Ένας χρήστης ανέφερε ότι τα ετήσια ασφάλιστρά τους μειώθηκαν από $ 12.000 σε $ 1.000 μετά την εφαρμογή των συμβουλών του ιστότοπου.

Ανάλυση υπαρχόντων δεδομένων

Είναι επίσης σημαντικό για τις πόλεις να αξιολογούν τακτικά τα υπάρχοντα δεδομένα για να κατανοήσουν πώς μπορούν να βελτιωθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα, λέει η Park. Οι πιστοποιημένες πόλεις βρίσκουν τρόπους να διαχωρίσουν τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων για να εντοπίσουν λύσεις για επίμονα προβλήματα.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αύξηση των συμβάσεων πόλεων με επιχειρήσεις μειονοτήτων και γυναικών, ο Baton Rouge (Silver Certified), ανέλυσε συμβάσεις πέντε ετών και διαπίστωσε ότι μόνο το 5 % πήγαινε σε μειονεκτικές επιχειρήσεις. Η ανάλυση έδειξε ότι η πόλη είχε στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να ξοδέψει το 21 τοις εκατό των χρημάτων της για προμήθειες σε συμβάσεις με αυτές τις επιχειρήσεις. Οι αξιωματούχοι της πόλης στη συνέχεια εργάστηκαν για να διαχωρίσουν τις συμβάσεις που είχαν υποβάλει μέσω του προϋπολογισμού μεταφορών και υποδομών για να δώσουν στις επιχειρήσεις μικρών, μειονοτικών, γυναικών και βετεράνων μια καλύτερη ευκαιρία να εργαστούν σε έργα πόλης. Η πόλη είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους στόχους της . περισσότερα από 57 εκατομμύρια δολάρια δαπανών για την προ -κατασκευή έχουν διατεθεί για τοπικές μικρές επιχειρήσεις.

«Τα δεδομένα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις πόλεις», λέει η Park, «ειδικά όταν σκέφτονται να κατανοήσουν καλύτερα πού και πώς τα προγράμματα της πόλης ανταποκρίνονται ή δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των κοινοτήτων τους, ειδικά των έγχρωμων κοινοτήτων».

Εκπαίδευση και υποστήριξη των στελεχών που εμπλέκονται με τα  δεδομένα

Οι πόλεις που βασίζονται περισσότερο στα δεδομένα γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να αυξάνονται οι ικανότητες των υπαλλήλων του δημαρχείου για να εκτελέσουν αυτό το έργο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το San Antonio (Silver Certified) ξεκίνησε μια Ακαδημία Καινοτομίας : για την εκπαίδευση του προσωπικού της πόλης σε θεμελιώδεις πρακτικές, από την ανάλυση δεδομένων έως τον σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη. Η ακαδημία είναι μια συνεργασία μεταξύ του Γραφείου Καινοτομίας της πόλης, του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και των Κοινοτικών Κολλεγίων Alamo, και αυξάνει το παιχνίδι δεδομένων της πόλης από τις βαθμίδες των τμημάτων. Το πρόγραμμα είναι παρόμοιο με άλλες ακαδημίες σε πόλεις όπως το Chattanooga (Gold Certified) και το Louisville (Platinum Certified).

«Τα μέλη του προσωπικού της πόλης που εργάζονται μαζί σε αυτά τα μαθήματα προέρχονται από διαφορετικά τμήματα και έχουν την ευκαιρία να κάνουν λύσεις προβλημάτων μαζί και να ξεκινήσουν νέα έργα», λέει η Park. «Η οικοδόμηση του πάγκου και η πραγματική παροχή της δυνατότητας στους ηγέτες των πόλεων να προωθήσουν τις δεξιότητές τους στα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη βιωσιμότητα [της μετακίνησης δεδομένων], αλλά και για να αλλάξει η πόλη την κουλτούρα της σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων.»  

Συνεργασία με την κοινότητα

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα περισσότερα μεγάλα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τις πόλεις να δημιουργήσουν ισχυρές συνεργασίες με εταίρους της τοπικής κοινότητας, λέει η Park.

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της σκέψης εν δράσει προέρχεται από το Ντιτρόιτ (Χρυσό Πιστοποιημένο). Μια διατομεακή συνεργασία είναι κρίσιμη για την Εκεχειρία του Ντιτρόιτ, ένα πρόγραμμα που πέτυχε να αποτρέψει τη βία των συμμοριών. Οι υπάλληλοι προσέγγισης χρησιμοποιούν δεδομένα για τον εντοπισμό και τη συμμετοχή ατόμων που κινδυνεύουν να γίνουν δράστες ή θύματα βίας από συμμορίες και τους στοχεύουν με θέσεις εργασίας και κοινωνικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στη διακοπή αυτού του κινδύνου.

Μια άλλη συνεργασία, με το Michigan State University, αξιολογεί τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, έτσι ώστε η πόλη να μπορεί να κάνει προσαρμογές. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είδαν τις συλλήψεις για βίαια εγκλήματα να μειώνονται σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με παρόμοιους κατοίκους που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα.

Δέσμευση σε δημόσια δηλωμένους στόχους

Οι πόλεις που έχουν δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια δεδομένων είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους. Και οι ηγέτες τους να είναι προετοιμασμένοι να ανακοινώνουν δημόσια φιλόδοξους στόχους που στοχεύουν να επιτύχουν και να παρακολουθούν διαφανώς την πρόοδο προς την επίτευξή τους.

Ως παράδειγμα, η Park αναφέρει το Chattanooga (Gold Certified) και τη συμμετοχή της πόλης στην καμπάνια Built for Zero  για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης μεταξύ των ντόπιων βετεράνων πολέμου. Το έργο απαιτούσε από τους ηγέτες της πόλης να ανακοινώσουν την πρόθεσή του να τερματίσει την έλλειψη στέγης για τους βετεράνους και να μοιραστούν έναν ορισμό για το τι θα σήμαινε αυτό, και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την πρόοδό του προς τον στόχο. Έχουν σημειώσει πρόοδο με τη δημιουργία μιας επώνυμης λίστας κάθε βετεράνου που αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης στην πόλη και συντονίζοντας όλες τις υπηρεσίες και οι παρόχους υπηρεσιών στην περιοχή για να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις και πόρους για κάθε άτομο της λίστας. Στις αρχές του 2020, η πόλη ανακοίνωσε ότι είχε πετύχει τον στόχο της.

Είναι μόνο ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι πιστοποιημένες πόλεις στρέφουν την ικανότητα δεδομένων που έχουν δημιουργήσει προς τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. 

Είτε πρόκειται για τη στέγαση των αστέγων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις ή οποιαδήποτε άλλη πρόκληση, οι πόλεις που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν δεδομένα και στοιχεία είναι σε ισχυρή θέση για την επίτευξη μεγάλων στόχων. 

«Οι πόλεις που είναι πιστοποιημένες σηματοδοτούν για τους κατοίκους τους ότι και οι δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτά τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουν με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο», λέει η Park. «Εργάζονται για καλύτερα αποτελέσματα για την κοινότητά τους με δεδομένα ως πυξίδα». «

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
30/08/2021
15:00 – 15:30
#Online event: Smart Data Models Open Session
31/08/2021 – 01/09/2021
Ολοήμερο
#Online event: Energy and Climate Hack_Decarbonising cities Hackathon
02/09/2021
14:00 – 18:00
#Online event: WeareDevelopers: Java Day
04/09/2021
Ολοήμερο
Online event: PHP fwdays’21 conference
05/09/2021 – 07/09/2021
Ολοήμερο
#Hybrid event: ReMeP 2021 – Research Meets Practice – Hybrid Legal Informatics Conference